You are on page 1of 4

Predarea eficienta din viziunea profesorului itinerant/de sprijin.

Procesele de instruire si educare a omului sunt deosebit de complexe, variabile si diverse si cu caracter probabilistic. Asupra acestor procese isi pun amprenta atat particularitatile personalitatii elevului si profesorului, cat si specificul strategiilor utilizate. La acestea se mai adauga si influentele mediului de instruire, ale experientei de viata, ale realitatii inconjuratoare si ale diversilor factori. Desi instruirea este un sistem probabilistic, intamplatorul fiind mereu prezent in diferite forme, aceasta nu inseamna ca in acest domeniu nu actioneaza legile cauzalitatii. Factorii care influenteaza insusirea cunostintelor, formarea si dezvoltarea priceperilor si deprinderilor, formarea trasaturilor de caracter, actioneaza riguros legic. Dar, in procesul instructiv, imbinarea acestori factori este, intr-o anumita masura, aleatorie, deoarece atat rolul, cat si actiunea fiecarui factor, depind de toti ceilalti, iar rezultatele coactiunii cu acestia, sunt mai mult sau mai putin aleatorii, greu de prevazut. A instrui pe cineva inseamna a-l inzestra cu ceea ce el nu cunoaste, a-l ajuta sa se transforme, sa se modeleze din punct de vedere al calitatilor psihice si de personalitate. A te instrui presupune cunoastere independenta, transformare, modelare a propriului eu prin eforturile personale, fara interventia cuiva din afara, nemaifiind necesara prezenta unui martor al faptelor tale. Cu alte cuvinte, notiunea de instruire, care se refera la influentele din afara, dar si la autoinstruire, cuprinde in continutul sau numai actiunile constiente care urmaresc insusirea unui sistem de abilitati, dezvoltarea capacitatilor si intereselor de cunoastere, spre deosebire de educatie care, cuprinde toate actiunile constiente ale omului avand ca scop transformarea intregii personalitati a celui supus actiunii educative. In domeniul psihogenezei cunostintelor, J. Piaget (1979) subliniaza faptul ca punctul de plecare al universului stiintei trebuie cautat in lumea actiunilor si nu al perceptiei detasate de continutul ei practic. Pornind de la aceste orientari putem spune ca predarea eficienta are la baza o didactica a metodelor activ-participative, in care elevul nu mai este un simplu receptor de informatie, ci subiect al cunoasterii si actiunii.

Metodele activ-participative presupun activism, curiozitate intrinseca, dorinta de a observa, a explica, a explora, a descoperi. Acestea pun accent pe cunoasterea operationala pe invatarea prin actiune, aduc elevii in contact nemijlocit cu situatiile de viata reala. Importanta acestor metode consta in fapul ca ele sunt concepute pentru a avea in centrul lor ,, elevul,, si sunt decisive in formarea personalitatii acestuia. Pornind de la conceptia lui J. Piaget (apud I Cerhit 2006), care arata ca scopul noilor metode este acela de a crea conditiile care sa favorizeze dezvoltarea si implicarea unor capacitati, procese si operatii, in predarea eficienta, situatiile de invatare trebuiesc organizate astfel incat copii sa se implice in mod personal, cu capacitatile lor diferite, pe care au sansa sa le dezvolte. Dupa parerea mea predarea eficienta este bazata pe capacitatile instructiv educative ale unui profesor eficient. In opinia mea profesorul eficient- ,,ideal,, ar trebui sa indeplineasca o serie de calitati. In primul rand un profesor eficient trebuie sa prezinte o pregatire de specialitate inalt calitativa. A doua conditie necesara este inclinatia spre aceasta meserie, deoarece fara un har padagogic si o daruire neconditionata in lucrul cu elevii, activitatea didactica se desfasoara anevoios. Competenta comunicativa ar fi o alta trasatura importanta a profesorului ideal. Prin urmare predarea eficienta este in strasa legatura cu un cadru didactic ce detine calitati precum : creativitatea, ingeniozitatea, inteligenta, competenta, imaginatia, sensibilitatea, un elevat gust estetic si amabil, pentru ca prin intregul sau comportament sa introduca in lectie dimensiunea estetica, sa sensibilizeze elevii si astfel sa creeze conditiile necesare realizarii comportamentelor unei educatii implicite, singura valida sub aspect psiho-pedagogic si didactic. Cu toate ca in invatamantul traditional rolul profesorului era de unic cunoscator al adevarului si era considerat transmitator de informatii, iar azi in invatamantul modern rolul acestuia este de a facilita cunoastera, descoperirea , experimentarea adevarului, nu putem sa nu distingem importanta unei trasaturi etico-morale si competent-vocationale a acestuia in desfasurarea activitatii didactice. Prin urmare, in procesul de predare-invatare-evaluare trebiue sa existe competenta, har si capacitati multiple pentru ca acestea au menirea de ,, a forma,, viitori adulti competenti. Procesul si activitatea de predare este mult mai larga decat seria interactiunilor din clasa deoarece cuprinde alaturi de comunicarea pedagogica si intreaga activitate de programare didactica.

Din cele expuse mai sus se intelege prin predarea eficienta organizarea si proiectarea riguroasa a scopului, a continuturilor, a obiectivelor, a modalitatilor de evaluare a progresului si a masurilor ameliorative in cadrul regresului. Obiectivele trebuie sa fie clare, concise in asa fel incat sa determine in activitatea elevului actiuni precise, clare cu finalitatile asteptate. Pentru realizarea unei predari eficiente cadrul didactic trebuie sa selecteze si sa adapteze resursele procedurale la particularitatile fiecarui elev. In activitatea didactica zilnica imi proiectez activitatile in functie de particularitatile fiecarui elev si am grija ca fiecare sa aiba un rol in procesul de predare invatare evaluare. Un rol important in realizarea unei predari eficiente o constituie organizarea spatiului educational. Cu cat este mai la indemana si confera elevului un spatiu confortabil, adecvat varstei, nevoilor si particularitatilor fiecaruia dintre elevi, cu atat acestia participa mai angrenati in propriul proces de dezvoltare. In acest sens in desfasurarea predarii eficiente sunt de mare ajutor folosire metodelor moderne de predare si anume metodele activ-participative. Folosirea acestor metode vin si in intampinarea realizarii educatiei incluzive mai ales ca acestea vin sa sustina colaborarea si interrelationarea. Valoarea educatiei incluzive pentru fiecare elev, consta in faptul ca sunt impreuna si poate sa colaboreze cu ceilalti copii. De asemenea trebuie sa fim siguri ca fiecare elev cu cerinte speciale are partea lui de contributie personala in munca scolara, astfel incat acestia sa nu devina dependenti de altii si nici ,, obiecte,, care au nevoie de ajutor. Lucrul in grup faciliteaza participarea tuturor celor care invata si reprezinta o modalitate excelenta de a raspunde la cerintele individuale ale fiecarui elev. De aceea sustin integrarea elevilor cu cerinte educationale speciale in invatamantul de masa , mai ales prin oportunitate folosirii predarii prin metodele activ-participative unde acesti elevi pot participa in functie de posibilitati, de particularitatile deficientei la procesul de predare invatare - evaluare. In consecinta, predarea este o actiune multifunctionala care presupune : a prevedea (a planifica, a proiecta) producerea schimbarilor ; a orienta intr-o directie precisa aceste schimbari; a stabili natura respectivelor schimbari; a prezenta un material nou in diferite moduri ; a dirija producerea schimbarilor; a stimula angajarea elevilor in invatare; a asigura conditiile necesare retinerii si transferului noilor achizitii, a controla efectele, a investiga conditiile psiho-sociale si pedagogice care sa promoveze noi solutii. 3

Chiard daca sunt voci care nu sustin ca viabila integrarea incluziunea elevilor cu CES in invatamantul de masa, eu consider ca atunci cand se poate realiza si acest pas de ,,educatie pentru toti ,, avem dea face cu o predare eficienta. In concluzie trebuie sa avem in vedere faptul ca elevii nu sunt ,,recipiente,, goale ce trebiue umplute cu tot felul de informatii. Predarea este eficienta atunci cand produce invatarea altei persoane. De obicei cadrul didactic este cel care organizeaza, stimuleaza, coordoneaza si ofera puncte de sprijin in acest proces. Prin urmare valoarea educativa, stimulativa a unei predari creste atunci cand cadrul didactic prin calea pe care o urmeaza reuseste sa-i determine pe elevi sa gaseasca ei insisi o cale de parcurs in vederea descoperirii si acumularii de noi cunostinte, impulsionand in acelasi timp formarea personalitatii autonome si creative ale acestora.

BIBLIOGRAFIE : 1. Manualul support de curs - ,, Profesionalizarea carierei didactice noi competente pentru actori ai schimbarilor in educatie din judetele Braila si Prahova. 2. 3. Miron Ionescu, Ioan Radu, Didactica Moderna, Editura Dacia Cluj-Napoca. Ghid pentru profesori. Sa intelegem si sa raspundem la cerintele elevilor din clasele incluzive, Editura Ro Mrdia 2002.