You are on page 1of 14

OLIMPIADA DE BIOLOGIE ETAPA JUDEEAN

2 MARTIE 2013
CLASA A XI-A I. ALEGERE SIMPL - La urmtoarele ntrebri ( 1-30 ) alegei un singur rspuns corect, din variantele propuse.
1. A. B. C. D. 2. A. B. C. D. 3. A. B. C. D. 4. A. B. C. D. 5. A. B. C. D. 6. A. B. C. D. Axul transversal: particip la determinarea planului metameriei corpului este orizontal, prezentnd un pol anterior i altul posterior corespunde grosimii corpului este inclus n planul simetriei bilaterale Identificai asocierea corect dintre urmtoarele fascicule i caracteristicile acestora: nigrospinal i rubrospinal au origine n etaje diferite ale trunchiului cerebral cuneat este mai scurt comparativ cu fasciculul gracilis corticonucleare sinapseaz cu neuronii motori din coarnele anterioare spinocerebelos dorsal se ncrucieaz n mduva spinrii De la nucleii vestibulari pornesc fibre spre: nucleii motori ai nervilor II, IV i VI girusul temporal superior din vecintatea ariei acustice neuronii somatomotori medulari arhicerebel, prin pedunculii cerebeloi superiori Calea sensibilitii tactile epicritice are: traseu prin cordonul posterior de pe partea opus fibre ncruciate la nivel medular proto- i deutoneuronul localizai de aceeai parte al treilea neuron n trunchiul cerebral n metabolismul proteic: insulina reduce transportul aminoacizilor n celule glucagonul inhib sinteza de proteine cortizolul intensific catabolismul proteic n ficat tiroxina inhib catabolismul proteinelor plasmatice Identificai efectele urmtorilor hormoni: FSH determin ovulaia i apariia corpului galben LTH stimuleaz secreia corpului galben LH determin dezvoltarea tubilor seminiferi ocitocina stimuleaz secreia lactat

7. Identificai asocierile corecte dintre disfunciile endocrine i simptomele generale ale acestora: A. sindromul androgenital pubertate ntrziat, pilozitate excesiv B. boala Conn edeme, hipotensiune, dezechilibre electrolitice C. sindromul Cushing obezitate, hipotensiune, diabet consecutiv D. boala Adisson hipoglicemie, hipotensiune, hiperpigmentare cutanat 1

8. A. B. C. D. 9. A. B. C. D. 10. A. B. C. D. 11. A. B. C. D. 12. A. B. C. D. 13. A. B. C. D. 14. A. B. C. D. 15. A. B. C. D. 16. A. B. C. D.

Sunt staii de releu ale cii acustice: neuronii senzitivi din ganglionul spiral Corti nucleii cohleari din trunchiul cerebral coliculii cvadrigemeni superiori din mezencefal corpii geniculai laterali din metatalamus Maculele: detecteaz viteza de deplasare a capului i corpului conin celule conectate cu dendrite ale protoneuronilor vestibulari ocup o suprafa ntins din utricul i sacul menin echilibrul n condiiile acceleraiilor circulare ale capului Nervul optic: drept trimite fibrele de la retina nazal n tractul optic stng stng conine fibre senzoriale de la retina nazal dreapt drept conduce impulsuri de la ambii globi oculari stng trimite colaterale spre coliculul superior stng Nervii cranieni motori au urmtoarele aciuni: deservesc reflexul depresor ridic pleoapa superioar determin secreie salivar contract muchii masticatori Insulina stimuleaz: glicoliza n muchi gluconeogeneza lipoliza n esutul adipos proteoliza n ficat Identificai enunul corect referitor la cerebel: neocerebelul primete aferene de la nucleii vestibulari arhicerebelul acioneaz prin fasciculele rubrospinal i vestibulospinal extirparea neocerebelului determin tulburri n mers paleocerebelul coordoneaz micrile fine comandate de ganglionii bazali Corpi celulari ai unor protoneuroni ai cii gustative se afl n: nucleul solitar din bulbul rahidian ganglionul de pe traseul nervului VII papilele gustative de pe faa dorsal a limbii ganglionii spinali ai nervilor cervicali Cortizolul: poate produce modificri senzoriale inhib catabolismul proteinelor n muchi crete permeabilitatea tubilor distali pentru ap scade concentraia plasmatic a acizilor grai Dendritele sau axonii neuronilor din ganglionii spinali pot forma: fasciculele gracilis i cuneat din coarnele posterioare terminaiile primare anulospirale din muchii viscerali fasciculele spinocerebeloase direct i ncruciat terminaiile nervoase din alctuirea corpusculilor Ruffini 2

17. A. B. C. D. 18. A. B. C. D. 19. A. B. C. D. 20. A. B. C. D. 21. A. B. C. D. 22. A. B. C. D. 23. A. B. C. D. 24. A. B. C. D. 25. A. B. C. D.

Fibrele de proiecie prin pedunculii cerebeloi inferiori sunt reprezentate de fasciculele: Gowers spre nuclei intracerebeloi din paleocerebel cortico-ponto-cerebeloase spre neocerebel, pentru controlul micrilor fine cerebelovestibulare spre nucleii vestibulari ai bulbului rahidian spinocerebeloase directe spre neocerebel, pentru reglarea micrilor voluntare Arcurile reflexe parasimpatice medulare: conduc impulsuri care determin stimularea secreiei salivare au centri de comand localizai n mduva sacral S2-S5 conin un ganglion pe calea aferent i doi ganglioni pe calea eferent prezint pe traseul eferenei lor dou sinapse colinergice Analizatorul olfactiv se caracterizeaz prin: gruparea n mnunchiuri a axonilor protoneuronilor, care traverseaz osul sfenoid localizarea receptorilor olfactivi printre celule epiteliale de susinere formarea senzaiei caracteristice n lobul temporal, pe faa lateral conducerea impulsurilor nervoase prin neuroni unipolari i multipolari Diabetul insipid: produce dezechilibre acido-bazice i electrolitice este produs de hipersecreia nucleilor anteriori hipotalamici se caracterizeaz prin poliurie, polifagie i polidipsie determin formarea unei urine diluate, care nu conine glucoz Crestele ampulare: pot fi stimulate de ncetinirea micrilor de rotaie ale capului sunt receptori ai echilibrului static i ai acceleraiei liniare prezint o membran gelatinoas cu numeroase otolite conin celule de susinere prevzute cu cili la polul apical Piodermita: apare prin expunerea ndelungat la radiatii UV poate fi cauzat de streptococul -hemolitic, n cazul erizipelului este favorizat de diabetul zaharat i de alte boli cutanate presupune evitarea acarienilor i a substanelor iritante Parathormonul: controleaz absorbia intestinal a Ca2+ prin intermediul vitaminei E mpiedic reabsorbia tubular a fosfailor i a sodiului stimuleaz activitatea i numrul osteoclastelor din oasele lungi produce, n hiposecreie, demineralizri osoase i cifoscolioz Pancreasul endocrin: conine dou tipuri de celule care secret trei hormoni secret hormoni de natur polipeptidic, ca i hipofiza este situat superior i lateral fa de glandele suprarenale produce un hormon care stimuleaz metabolismul bazal Maculele ca i crestele ampulare sunt: localizate n vestibulul membranos stimulate n condiii statice i dinamice alctuite din celule senzoriale ciliate i neciliate organe vestibulare scldate de endolimf 3

26. A. B. C. D. 27. A. B. C. D. 28. A. B. C. D. 29. A. B. C. D. 30. A. B. C. D.

Fasciculul spinobulbar Burdach: conine axoni ai unor neuroni pseudounipolari se continu cu lemniscul lateral pn la nucleii talamici apare n mduva toracal superioar i lombar inferioar conduce impulsuri ce determin formarea senzaiilor presionale Poriunea central a fibrelor cu sac nuclear poate s fie inervat de: terminaii nervoase senzitive secundare cu vitez mare de conducere fibre somatosenzitive din ganglionul trigeminal prelungiri celulipete ale neuronilor viscerosenzitivi din ganglionul spinal axoni ai neuronilor din dispozitivul somatomotor La persoanele a cror diet este srac n iod: tiroida se mrete i apare gua exoftalmic se produce hipertrofierea tiroidei, nsoit de hipofuncie zona central folicular conine cantiti mari de tiroxin este inhibat sinteza hormonului tireotrop Calea olfactiv are urmtoarele caracteristici: receptorii sunt reprezentai de celulele bazale ale mucoasei olfactive axonii celulelor mitrale strbat lama ciuruit a etmoidului cilii olfactivi ptrund n mucusul secretat de celulele de susinere unii axoni ai deutoneuronilor ajung n nucleul amigdalian Sinapsele colinergice: asigur transmiterea bidirecional a impulsurilor n cadrul plcilor motorii intervin n realizarea acomodrii pentru vederea obiectelor apropiate favorizeaz miciunea prin contracia sfincterului vezical intern determin scderea forei de contracie a celulelor miocardice

II. A. B. C. D. E.

ALEGERE GRUPAT - La ntrebrile de mai jos rspundei utiliznd urmtoarea cheie: Dac 1, 2, 3 sunt corecte; Dac 1 i 3 sunt corecte; Dac 2 i 4 sunt corecte; Dac 4 este corect; Toate variantele sunt corecte.
31. Identificai asocierile corecte dintre urmtorii nervi cranieni i particulariti ale acestora: 1. glosofaringieni determin secreie salivar apoas 2. faciali au fibre care se distribuie n regiunile zigomatic i mandibular 3. oculomotori determin contracia muchilor circulari ciliari 4. vagi au fibre care se distribuie la inim, ficat, stomac i vezica urinar 32. Sunt efecte ale stimulrii SNV parasimpatic: 1. contracia muchiului constrictor pupilar 2. scderea forei de contracie a miocardului 3. relaxarea sfincterelui vezical intern 4. stimularea glicogenolizei hepatice 33. Identificai enunurile corecte referitoare la aciunea urmtorilor hormoni: 1. ADH - reduce secreiile tuturor glandelor exocrine 2. adrenalina - provoac stare de alert cortical i fric 4

3. tiroxina crete frecvena micrilor respiratorii 4. noradrenalina - dilat vasele hepatice i musculare 34. 1. 2. 3. 4. 35. 1. 2. 3. 4. 36. 1. 2. 3. 4. 37. 1. 2. 3. 4. 38. 1. 2. 3. 4. 39. 1. 2. 3. 4. 40. 1. 2. 3. 4. 41. 1. 2. 3. 4. Cortizolul i tiroxina au ca efecte comune: intensificarea lipolizei stimularea oxidrilor celulare creterea eliminrilor de azot stimularea gluconeogenezei n hiposecreia de STH la adult apar urmtoarele manifestri: hipertrofierea unor viscere adipozitate i membre subiate piele subire, cald i umed atrofie tisular, cderea prului Nervii cranieni VII i IX au urmtoarele caracteristici comune: conin fibre visceromotorii distribuite unor glande anexe ale tubului digestiv conduc informaii pentru formarea de senzaii n girusului postcentral inerveaz grupe de muchi striai de la nivelul extremitii cefalice sunt nervi micti, avnd fibre senzoriale, motorii i preganglionare simpatice Convulsiile: presupun o activitate electric excesiv a creierului pot fi localizate sau generalizate constau n contracii musculare involuntare pot aprea n tetanie, stri febrile, intoxicaii Eferena parasimpatic se deosebete de eferena simpatic prin: fibre postganglionare amielinice mai scurte folosete calea nervilor III, V, VII, IX i X staie n ganglioni vegetativi intramurali sinaps colinergic n ganglionii vegetativi La nivelul cii optice se desprind colaterale care ajung direct sau indirect la: coliculii inferiori, centri ai reflexului de orientare vizual centrii mezencefalici care regleaz diametrul pupilar celulele secretoare de melanin din glanda pineal centrii hipotalamici implicai n reglarea ritmului nictemeral Celulele cu con, spre deosebire de celulele cu bastona: au un prag de excitabilitate mai ridicat conin un pigment n poriunea lor periferic sunt prezente n foveea centralis trimit prelungiri spre celulele pigmentare Identificai enunurile corecte referitoare la fusurile neuromusculare: sunt inervate senzitiv de prelungiri dendritice mielinizate detecteaz modificri de lungime ale muchiului striat au inervaia motorie asigurat de neuroni din mduva spinrii sunt responsabile de iniierea reflexelor miotatice

42. 1. 2. 3. 4. 43. 1. 2. 3. 4. 44. 1. 2. 3. 4. 45. 1. 2. 3. 4. 46. 1. 2. 3. 4. 47. 1. 2. 3. 4. 48. 1. 2. 3. 4. 49. 1. 2. 3. 4. 50. 1. 2. 3. 4.

Identificai asocierea corect dintre urmtorii receptori cutanai i caracteristicile lor: corpusculii Meissner se gsesc n derm; sunt stimulai de atingeri puternice corpusculii Ruffini se gsesc n derm; sunt stimulai de micri rapide, slabe corpusculii Pacini se gsesc n derm; recepioneaz traciuni i deformaii discurile Merkel recepioneaz atingeri; se adapteaz lent i parial Procesul de fuzionare a imaginilor de pe cele dou retine: ncepe la nivelul corpilor geniculai mediali are loc dac imaginile se formeaz n puncte corespondente determin incapacitatea de a vedea n profunzime se produce pe scoar, rezultnd imaginea unic a obiectului privit La contactul dintre substanele sapide i celulele receptoare gustative are loc: nchiderea canalelor ionice pentru Na+ depolarizarea celulelor receptoare ptrunderea ionilor de K+ n celula receptoare apariia potenialului de receptor Stimularea SNV simpatic determin la nivelul sistemului digestiv: secreie salivar redus, cu coninut enzimatic crescut contracia splinei i a ficatului scderea tonusului i motilitii gastrice stimularea secreiei glandelor intestinale n axonii mielinizai depolarizarea poate aprea la nivelul: tecii de mielin butonilor terminali tecii Henle nodurilor Ranvier La nivelul bulbului rahidian ntlnim: nucleul solitar - de origine pentru fibrele senzoriale gustative olivele - mrginite medial de originea aparent a nervilor cranieni IX, X i XI decusaia piramidal - ncruciarea fibrelelor fasciculului corticospinal anterior nucleul dorsal - de origine pentru fibrele parasimpatice care inerveaz rinichiul In timpul pantei descendente a potenialului de aciune neuronal are loc: modificarea potenialului membranar de la +35 mV/+40 mV la valoarea de repaus deschiderea canalelor voltaj-dependente pentru Na+, n prezena stimulului scderea permeabilitii membranei pentru Na+ prin nchiderea unor canale intrarea n activitate a pompelor de Na+/K+ care vor depolariza membrana Calea sensibilitilor proprioceptive are sinapse n: mduva spinrii talamus bulbul rahidian scoara cerebral Celulele mitrale: au axoni care formeaz n totalitate tractul olfactiv opus particip la formarea unor structuri numite glomeruli formeaz tractul olfactiv prin intermediul dendritelor sunt inhibate de celulele granulare din bulbul olfactiv 6

51. 1. 2. 3. 4. 52. 1. 2. 3. 4. 53. 1. 2. 3. 4. 54. 1. 2. 3. 4. 55. 1. 2. 3. 4. 56. 1. 2. 3. 4. 57. 1. 2. 3. 4. 58. 1. 2. 3. 4. 59. 1. 2. 3. 4.

n cazul vederii de aproape: cristalinul elibereaz de sub tensiune ligamentul suspensor i se bombeaz muchii circulari ai irisului se contract, prevenind ptrunderea razelor divergente raza de curbur se mrete ca urmare a modificrii curburii cristalinului convergena axelor oculare este mai pronunat, cu ct obiectul este mai apropiat Celulele fotoreceptoare pot conine: scotopsina rezultat n urma aciunii unui singur foton rodopsina compus din cis-retinal i diverse tipuri de opsine iodopsina pentru culoarea verde care absoarbe radiaii de 530 nm rodopsina stimulat de radiaii cu lungimi de und de 300 nm Au aciuni reglatorii asupra secreiei hormonilor glandulotropi: CRH - stimuleaz secreia de corticotropin hipoglicemia - inhib secreia de somatotropin temperatura sczut - stimuleaz secreia de TSH efortul fizic - inhib secreia hormonului luteotrop Estrogenii i progesteronul: produc modificri la nivelul mucoasei uterine sunt secretai de foliculii ovarieni n perioada postovulatorie au secreia reglat indirect de hipotalamusul mijlociu stimuleaz sinteza proteic i demineralizarea osoas Eunucoidismul: este o tulburare ce se poate instala nainte de pubertate const n regresia caracterelor sexuale secundare este consecina hiposecreiei testiculului endocrin se caracterizeaz prin pubertate tardiv i incomplet Nervul facial, spre deosebire de nervul glosofaringian: se termin n nucleul solitar din bulb culege informaii senzoriale gustative de la limb conduce sensibilitatea proprioceptiv a feei are mai muli nuclei vegetativi n trunchiul cerebral Hipersecreia de vasopresin are urmtoarele efecte: producerea hiperglicemiei apariia polidipsiei stimularea peristaltismul intestinal creterea volumului urinar Cnd ochiul privete la o distan mai mare de 6 m: muchiul ciliar circular se contract raza de curbur a cristalinului crete tensiunea din cristaloid scade puterea de convergen a cristalinului scade Potenialul de aciune din fibra miocardic: are o valoare negativ prezint o faz de depolarizare foarte scurt are o durat comparabil cu cel neuronal include o perioad de repolarizare lung 7

60. 1. 2. 3. 4.

Calea vizual i calea auditiv au n comun urmtoarele caracteristici: conin neuroni cu localizare mezencefalic prezint nervi care aparin trunchiului cerebral preiau impulsuri de la receptori de origine epitelial au sinapse interneuronale la nivelul metatalamusului

III. PROBLEME - Alegei un singur rspuns din variantele propuse.


61. n urma unor investigaii amnunite, n fia unui pacient de 45 de ani, medicul endocrinolog a consemnat boala Recklinghausen. Stabilii: a) care sunt simptomele care pot fi asociate cu boala Recklinghausen; b) cauza care a determinat apariia bolii; c) care sunt aciunile hormonilor glandei afectate ntr-o secreie normal. a) decalcifiere osoas b) hipersecreie de parathormon spasme ale musculaturii extirparea accidental a striate paratiroidelor deformri osoase i scderea concentraiei fracturi spontane calciului n organism formare de calculi hiposecreie de urinari parathormon c) PTH stimuleaz absorbia intestinal de calciu calcitonina - inhib mobilizarea srurilor fosfocalcice din oase calcitonina scade calcemia i crete natremia PTH stimuleaz reabsorbia renal a Ca2+

A B C D

62. Un adult de 30 de ani, care acuz dureri localizate la nivelul urechii i are senzaia de ureche nfundat i chiar de diminuare a auzului, este internat la secia ORL a unui spital, n vederea unor investigaii medicale. Stabilii: a) o posibil cauz a diminurii auzului; b) ce particulariti prezint calea de conducere a informaiilor auditive; c) rolul unor componente ale urechii medii. a) b) c) A infecie microbian protoneuronul este localizat n membrana bazilar intr n rezonan a urechii medii ganglionul Corti cu sunete de 15000 Hz la baza melcului B lezarea timpanului al treilea neuron se gsete n muchiul scriei atenueaz vibraiile mezencefal sonore C otit medie deutoneuronul se gsete n sistemul de oscioare transmite trunchiul cerebral vibraiile sonore membranei ferestrei ovale D lezarea ariei auditive al patrulea neuron este muchiul ciocanului amplific vibraiile primare localizat n corpii geniculai sonore mediali 63. Un elev are de rezolvat o sarcin de lucru referitoare la trunchiul cerebral. Stabilii care sunt rspunsurile corecte la urmtoarele ntrebri: a) ce reflexe au centrii n etajele trunchiului cerebral; b) care este distribuia nervilor cranieni micti; c) ce fascicule realizeaz legtura trunchiului cerebral cu mduva spinrii.

A B

a) de deglutiie, adaptative cardiovasculare n bulb masticator, lacrimal n punte

b) nervul V inerveaz motor muchii tensori ai timpanului nervul VII inerveaz glandele salivare sublinguale prin fibrele vegetative parasimpatice de orientare vizual, de nervul IX inerveaz senzitiv acomodare n mezencefal tegumentul urechii externe

c) fasciculul vestibulospinal lateral cu origine n bulb fasciculul tectospinal cu originea n coliculii cvadrigemeni diencefalici fasciculul rubrospinal poziionat n cordonul lateral opus statice i statochinetice n nervul X inerveaz muchii fasciculul olivospinal care bulb, punte i mezencefal netezi multiunitari ai viscerelor se ncrucieaz n bulb toracale

64. Un impuls nervos ajunge de la nucleul salivator inferior din bulb la fanta sinaptic cu glanda salivar parotid prin dou tipuri de fibre nervoase: de 48 mm lungime i respectiv de 0,024 m lungime i cu dou viteze diferite: de 120m/s i respectiv 12 m/s. Precizai: a) care sunt caracteristicile sinapsei de la nivelul ganglionului de pe traseul parcurs de impulsul nervos pn la organul efector; b) care sunt enunurile corecte legate de funciile nervului cranian care conduce comanda la efector; c) n ct timp ajunge comanda la nivelul sinapsei cu efectorul, cunoscnd c ntrzierea sinaptic din ganglionul de pe traseu este de 0,7 ms. a) este o sinaps chimic mediat de acetilcolin componenta postsinaptic prezint receptori specifici b) inerveaz motor muchii faringelui i laringelui conduce impulsuri senzoriale de la mugurii gustativi din 1/3 posterioar a limbii este o sinaps interneuronal conduce impulsuri de la nivelul interoceptorilor din vasele de snge sinteza de noi cantiti de conduce sensibilitatea exteroceptiv de la acetilcolin presupune hidroliza nivelul faringelui ATP-ului din butonii terminali c) 3,1 ms 0,0031 ms

A B

C D

3,1 s 0,0031 s

65. Pentru fixarea noiunilor referitoare la Glandele endocrine, un elev i sistematizeaz coninuturile sub forma unui tabel. Identificai varianta corect din variantele propuse mai jos: a) b) c) Glanda endocrinHormoni secretai Disfuncii ale glandei localizare efecte/aciuni definitorii semne/simptome caracteristice A suprarenale polul hormoni sexuali stimuleaz boala Adisson astenie, tulburri superior al rinichilor anabolismul proteic gastrointestinale B tiroid partea calcitonin stimuleaz boala Basedow exofaltmie, anterioar a gtului formarea osteoclastelor scdere n greutate C hipofiza napoia STH menine bilanul azotat acromegalie - creterea oaselor chiasmei optice pozitiv braelor i coapselor D paratiroide pe faa calcitonin crete absorbia tetanie creterea excitabilitii posterioar a lobilor intestinal a Ca2+ i calciuria neuromusculare tiroidieni

66. Urechea medie i intern sunt spate n osul temporal. Stabilii: a) rolul/caracteristicile componentelor 1, 5, 9 i 13; b) corelaia dintre structurile 6, 7, 10 , caracteristicile lor i situaiile A, B i C; c) consecina posibil a aciunii unor sunete cu intensitatea de 150 dB la nivelul urechii interne.

A B C D

a) 1 - vibreaz sub aciunea undelor sonore 5 - transmite vibraiile perilimfei din rampa vestibular 9 - conduce vibraiile sonore spre fereastra rotund 13 - asigur meninerea constant a presiunii perilimfei

b) 6 - und nalt - situaia A 7 - und medie - situaia B 6 - und joas - situaia A 10 - und joas - situaia C

c) distrugerea nervului auditiv ruperea membranei ferestrei ovale vibraia puternic a membranei bazilare de la baza melcului deteriorarea organului Corti

67. Sinapsele sunt conexiuni funcionale specializate, plasate ntre diferite segmente neuronale sau ntre neuroni i efectori. Precizai caracteristicile: a) structurale ale sinapselor notate n imaginea alturat cu literele a, b, c i d; b) funcionale ale sinapselor din imagine; c) mediatorilor chimici care ar putea participa la funcionarea acestor sinapse.

A B

a) a - ntre componenta pre- i postsinaptic pot fi 250 b - sinaps rar ce conine acelai tip de prelungire neuronal c - este alctuit din dou celule cu aceleai dimensiuni

c) acetilcolina este cel mai rspndit mediator chimic adrenalina i noradrenalina sunt produse de neuronii preganglionari din MSR acidul gamaaminobutiric produce hiperpolarizare pe componenta postsinaptic d - ambele componente d - Ca2+ ptrunde n butonul terminal dopamina se poate depozita sinaptice conin mediatori i determin fuzionarea veziculelor cu n veziculele din butonii chimici membrana presinaptic terminali 10

b) a - mediatorul chimic este inactivat lent de enzime b - n urma cuplrii mediatorului cu receptorul crete permeabilitatea membranei postsinaptice pentru Na+ c - prin locurile de jonciune trec Na+, K+, Ca2+, Cl-

68. Bogdan are 7 ani i de mic are diverse probleme de sntate printre care i diabet zaharat. n ultimul timp s-a ngrat mai ales n regiunea trunchiului i a feei. Dup un consult medical a fost diagnosticat cu sindrom Cushing. Stabilii: a) care ar fi explicaiile posibile ale manifestrilor caracteristice hiposecreiei insulinice; b) tabloul clinic pe care l-ar putea prezenta Bogdan din cauza hipersecreiei de cortizol; c) care ar putea fi consecinele unei disfuncii endocrine asociate sindromului Cushing. a) A hiperglicemie determinat de imposibilitatea ptrunderii glucozei n celule poliurie determinat de eliminarea glucozei prin urin care atrage eliminarea unei cantiti sporite de ap polifagie pentru compensarea catabolismului lipidic i proteic exagerat b) pigmentarea mucoasei bucale, obraji roii, striuri tegumentare roz-violacee inapeten, grea cu sau fr vrsturi atrofierea genitale c) organelor

virilizare precoce, uneori hipertensiune arterial scderea memoriei, pubertate precoce, ateniei i diminuarea stoparea creterii masei musculare acumularea corpilor cetonici consecin abdomen de batracian i obezitate i feminizare a imposibilitii ficatului de a metaboliza faa n lun plin complet surplusul de glucoz din snge

69. La srbtorirea celor 18 ani, Andrei, un iubitor al genului hip-hop, ascult i danseaz pe o melodie a crei frecven este de 450 Hz. La efectuarea unei piruete nspre partea stng, tinde s se dezechilibreze, dar se redreseaz rapid. Precizai: a) rolul unor componente ale urechii interne n realizarea pasiunilor lui; b) consecinele efecturii piruetei din timpul dansului; c) particularitile structurilor nervoase din alctuirea analizatorilor implicai n meninerea echilibrului. a) b) membrana bazilar cupula crestelor ampulare de la vibreaz nspre vrful baza canalului semicircular orizontal A melcului din urechea stng se deplaseaz spre stnga celulele de susinere din datorit ineriei, otolitele stimuleaz organul Corti secret mecanic celulele senzoriale B membrana reticular maculare, ndoind cilii receptorilor vestibulari spre dreapta celulele auditive descarc nclinarea cililor receptorilor poteniale de receptor n ampulari spre dreapta declaneaz C urma ndoirii cililor spre impulsuri conduse aferent spre columel ganglionul Scarpa membrana tectoria cilii scuri ai celulelor senzoriale din funcioneaz ca un crestele ampulare de la baza D rezonator cu coarde canalelor semicirculare verticale, se ndoaie spre cilul lung c) fasciculul vestibulonuclear declaneaz micri ale globilor oculari cu punct de plecare labirintic fasciculele vestibulospinale controleaz echilibrul static i dinamic coliculii cvadrigemeni declaneaz oculocefalogire superiori reflexe

fasciculele spinobulbare conduc impulsuri ce asigur postura i micarea n spaiu

11

70. La un medic endocrinolog se prezint dou femei. Prima femeie are o feti de 3 ani care prezint o dezvoltare fizic redus, dar armonioas. A doua femeie are un biat de aceeai vrst, care pe lng talia redus prezint i defecte ale scheletului i urmeaz un tratament cu tiroxin. Precizai: a) glandele a cror deficiene secretorii determin apariia simptomelor indicate i diagnosticul stabilit de endocrinolog n cazul celor doi copii; b) alte simptome care au contribuit la stabilirea diagnosticului de ctre medic; c) hormonii implicai n apariia disfunciilor respective i efectele acestora ntr-o secreie normal. a) feti glanda pituitar nanism hipofizar biat glanda tiroid form infantil de hipotiroidism c) feti STH - condrogenez la nivelul cartilajelor metafizare feti hormon de cretere stimularea glicogenolizei musculare feti glanda hipofiz boala biat abdomen mrit, biat hormoni tiroidieni Simmonds limb proeminent stimularea diferenierii celulare biat glanda tiroid biat deficit intelectual, biat hormoni tiroidieni cretinism guogen letargie hiperglicemie prin creterea absorbiei intestinale de glucoz b) feti piele uscat i ngroat, senzaie de frig biat defecte ale dentiiei

A B C D

Not Timp de lucru 3 ore. Toate subiectele sunt obligatorii. n total se acord 100 de puncte (pentru ntrebrile 1 -60 cte 1 punct, pentru ntrebrile 6170 cte 3 puncte, 10 puncte din oficiu).

SUCCES!!!

12

OLIMPIADA DE BIOLOGIE ETAPA JUDEEAN


2 MARTIE 2013
CLASA a XI -a BAREM DE CORECTARE Nr. item 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Rspuns A B C C B B D B B A B A C B A D C D B D A B C B D A B B D B Nr. item 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. Rspuns A B A B D A E B C B E D C C B C D B A C C B B B E D B C C D Nr. item 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. Rspuns A C A D A D C C C D

REZOLVAREA PROBLEMELOR 64. c) 0,048 m : 120 m/s = 0,0004 s 0,024 m : 12 m/s = 0, 002 s 0,0004 s + 0,002 s + 0,0007 s = 0,0031 s = 3,1 ms

13

14