Isi Kandungan 1.0 Pendahuluan 2.0 Kelebihan Dan Keburukan Sel Suria 3.0 Penggunaan Sel Suria 4.

0 Projek Inovasi Lampu Jalan Sekolah 4.1 Bagaimana Sel Suria Projek Berfungsi 4.2 Sistem Bekalan Elektrik Suria Projek 4.2.1 4.2.2 4.2.3 4.2.4 Kedapatan Sinaran Suria Pengsyaratan Kuasa Bateri Penyongsang

Muka Surat 1 2 2 4 6 7 8 8 9 9 9 10 12

5.0 Batasan Projek Lampu Jalan Cadangan Penyelesaian 6.0 Kesimpulan 7.0 Bibilografi

Pada tahuan 1890 seorang ahli fizik perancis. dan filem gambar didedahkan pada tahap kecerahan yang berbeza tersebut. Peranti ini dipanggil sel suria atau fotovolta. Peranti yang mempunyai fungsi ini hanya mula dilihat dari sudut pembekal tenga elektrik oleh makmal Bell pada tahun lima puluhan semasa menjalankan kajian keatas transistor. Dimana foto bermaksud cahaya dan volta bermaksud keupayaan elektrik.1. Era teknologi maklumat ini mementingkan penggunaan sumber tenaga elektrik untuk memastikan berfungsinya alatan komunikasi sumber tenaga elektrik untuk memastikan berfungsinya alatan komunikasi moden dan canggi.0 Pendahuluan Fotosintesis. Matahari menjadi sumber pada penjanaan tenaga eletrik dari sel suria. mereka akan menjana arus elektrik yang kecil. Computer. foto bermaksud cahaya dan sintesis bermaksud menggabungkan.telah mendapati apabila sesetengah bahan terkena cahaya matahari. Jacques Becquerel. televisyen. Filem fotografi atau gambar ialah bahan yang sensitif pada cahaya. Adakah mungkin bagi manusia untuk melakukan perkara yang sama mungkin bagi manusia utnuk melakukan perkara yang sama sebagaimana tumbuh-tumbuhan? Menukarkan cahaya pada bentuk tenaga yang berguna seperti tenaga elektrik. Kalau kecerahan cahaya dapat dikawal dengan menggunakan kertas yang berbeza warna. radio. Jika satu diod didedahkan pada cahaya matahari maka akan didapati arus kecil mengalir keluar dari diod tersebut tanpa memerlukan satu bekalan kuasa elektrik luar disambungkan (contoh bateri). Arus kecil yang diperolehi ini ialah permulaan pada peranti yang boleh menukarkan dari chaya kepada tenaga elektrik. maka selepas pencucian boleh diperoleh beberapa tahap corak kegelapan pada filem-filem gambar. Pohon-pohon menggunakan caahaya matahari untuk mengabungkan air dan karbohidrat kepada tenaga bagi pertumbuhan. Biasanya sel suria ialah diod pn yang telah dibina supaya mengoptimumkan output tenaga lektrik daripadanya. Transistor ialah dua diod yang disambung di belakang dengan belakang iaitu sebagai pnp ataupun npn. 1 . Jika filem gambar didedahkan pada cahaya akan didapati ia berubah menjadi gelap selepas pencucian. stereo dan peralatan lain bergantung pada tenaga elektrik untuk berfungsi.

prestasi dan kualiti modul-modul PV telah menjimatkan kos-kos dan pengurangan penggunaan lain untuk menghasilkan alternative baru dengan menggunakan kuasa. bateri dan sebagainya.Sel fotovolta yang pertama telah dihasilkan adalah pada lewat 1950-an dan 1960-an. radio-radio. Sepanjang tempoh sama. dan di luar grid bertambah secara mendadak. dan program-program utama di Amerika Syarikat. Jepun dan Eropah berkembang dengan pantas membangun dan melaksanakan sistem-sitem PV di bangunan-bangunan dan saling hubungan untuk utiliti jaringan. Pada masa itu. pengepaman air. melihat. Pada 1970-an. usaha yang signifikan juga bermula membangunkan PV mendayai sistem-sistem untuk kediaman dan kormersial digunakan. penyejukan. Di 1980-an. ianya digunakan untuk menyediakan kuasa lektrik untuk mengesan peredaran satelit mengelilingi bumi. Rajah 1 Sistem Fotovolta 2 . permohonan antarabangsa untuk sistem-sistem PV untuk industri. Hari ini. peningkatan penghasilan. Berikutan krisis tenaga 1970-an. telekomunikasi. pengeluaran industri modul-modul PV berkembang kira-kira 25 peratus setiap tahun. termasuk kalkulator. fotovolta menjadi satu punca kuasa untuk pengguna yang popular terutamanya untuk peranti-peranti elektronik.

3 .0 Penggunaan Sel Suria Senarai yang berikut menerangkan beberapa penggunaan utama sel suria bagi bekalan kuasa elektrik. Harga sel suria adalah agak mahal pada awalnya tetapi jika dikira jumlah tenaga elektrik yang dibekalkan bersama dengan masa hayat sel suria yang lebih daripada dua puluh tahun ditambah dengan tidak memerlukan bayaran kos penyelenggaraan seperti minyak dan lainlain. Tenaga yang dijanakan tidak tertumpu pada satu tempat. Ia satu peranti pepejal. Pada waktu malam dengan ketiadaan cahaya matahari sel suria sudah tentu tidak dapat dijanakan menjadi tenaga elektrik. Penggunaan sel suria sebagai pemebekal tenaga elektrik mempunyai beberapa kelemahan. Bagi kegunaan pada hari malam sel suria perlu digandingkan dengan penyimpan tenaga elektrik seperti bateri. Sel suria membekal tenaga elektrik apabila ia diperlukan. Lampu rumah. Sel suria hanya berfungsi pada siang hari sahaja. Tenaga elektrik yang diperolehi dari matahari adalah senyap dan tidak menyebabkan pencemaran alam sepertimembakar minyak. Sel suria tidak mempunyai bahagian yang bergerak yang memerlukan servis atau barang ganti. arang batu. 3. radio dan peralatan kecil. Matahari adalah percuma dan tidak mempunyai had. 1. maka dengan itu tidak perlu dilindungi dari peperangan atau kumpulan subersif. televisyen. Satu hari harga minyak dan arang batu dunia akan meningkat sehingga tidak mungkin untuk diperolehi dan digunakan sebagaimana sekarang ini tetapi tidak begitu bagi matahari.0 Kelebihan Dan Kekurangan Sel Suria Penggunaa sel suria sebagai pembekal tenaga elektrik mempunyai beberapa kelebihan. kayu dan juga tidak menghabiskan sumber-sumber asli yang berguna. Ia baik untuk satu kedudukan yang terpencil kerana tidak memerlukan grid kuasa jarak jauh yang mahal. Sel suria biasanya diletakkan diatas bumbung oleh sebab itu tidak memerlukan kawasan tanah tambahan. pemain kaset. jangka masa yang panjang harganya adalah lebih murah. diesel.2.

sistem fotovolta boleh membekalkan kuasa elektrik tersebut pada radio. Televisyen. Air ini boleh digunakan bagi tujuan minuman. 4. 5. radio dan sistem stereo pula berguna kepada penduduk luar Bandar yang memerlukan maklumat dan hiburan. sistem keselamatan dan kawalan batang paip dan kakisan. Sebelum memulakan projek tersebut. pengulang terpencil. Peti ais vaksin dan lampu pusat kesihatan. 3. kerja tangan dan aktiviti sosial. mesin jahit. computer. Peti ais tersebut digunakan juga bagi membekukan ketulan ais dan menyimpan plasma darah dalam keadaan sejuk. pembasuhan. Sempena dengan pertandingan Hari Hijau peringkat daerah Persatuan kemahiran Hidup akan menghasilkan sebuah lampu jalan yang menggunakan tenaga solar untuk dipertandingankan. tanda jalan. Sistem elektrik suria banyak digunakan bagi peti ais vaksin di pusat kesihatan terpencil.Lampu pada waktu malam hari adalah penting untuk pendidikan. mesin taip dan sistem keselamatan. Pagar elektrik yang boleh menghindarkan binatang liar dari ladang dan taman haiwan boleh di kuasakan oleh elektrik suria. Pagar elektrik dan lain-lain kegunaan. peralatan kecil.0 Projek Inovasi Lampu Jalan Sekolah. 6. Telekomunikasi Biasanya sistem telekomunikasi dibina di tempat yang terpencil tanpa kewujudan bekalan kuasa elektrik. alat pembantu pengemudian kapal. Industri kecil dan institusi Sekolah dan perniagaan kecil di luar Bandar menggunakan elektrik suria untuk menghidupkan lampu. Pengepaman air. penggunaan kerja rumah lain dan projek pengairan kecil. Organisasi kesihatan sedunia (WHO) menyokong penggunaan sistem elektrik suria ini. Kegunaan lain yang biasa digunakan ialah lampu jalan. kita perlulah mengetahui teori yang berkaitan dengan 4 . 2. dan peralatan pemantau cuaca. kalkulator. Susunatur modul sel suria disambungkan pada pam elektrik untuk mengepam air dari sungai dan telaga. 4.

Gabungan beberapa sel suria yang disambung secara bersiri atau selari dinamakan modul suria. ia tidak memerlukan sebarang penyelenggaraan sebagai contoh mengisi minyak dan sebagainya. Sel suria ialah peranti keadaan pepejal yang berasaskan bahan semikonduktor. maka ia dinamakan sebagai susunatur suria. Tetapi dalam projek ini cahaya yang akan digunakan ialah cahaya matahari kerana sinaran cahaya matahari. 5 . Sel suria juga dipanggil sel fotovolta atau nama ringkasnya sel PV. lampu ataupun lilin. Cahaay yang diperolehi secara percuma dari matahari dapat menggantikan minyak. Ia tidak mempunyai bahan bergerak untuk berfungsi dan tidak mengeluarkan asap ataupun bunyi semasa berfungsi. Jika modul suria disambungkan pula secara bersiri atau selari. Yang diperlukan hanyalah cahaya. Sel suria dapat berfungsi (masa Hayat) selama lebih daripada dua puluh tahun. Rajah 2 Daripada Sel Suria Kepada Modul Dan Seterusnya Susunatur.tenaga solar. Sebgai satu peranti keadaan pepejal. Cahaya tersebut mungkin datang dari matahari.

gallium arsenide dan cadmium telurida. semikonduktor ini adalah jenis n. maka ia membolehkan tenaga suria “kumoul” dan “tolak”elektron yang tercabut dalam sel untuk mengeluarkan arus elektrik ke dalam litar lampu jalan.1 Bagaimana Sel Suria Berfungsi Unsur silicon ialah bahan semikonduktor yang banyak digunakan untuk mengfabrikasikan sel suria. Sinaran suria adalah terdiri daripada berjuta-juta zarah bertenaga tinggi yang dipanggil foton. Rajah 3 Kesan Elektrik Pada Satu Sel PV 6 .4. Kepingankepingan silikon yang telah didopkan dengan bendasing menyebabkannya mempunyai satu jenis pembawa melebihi daripada yang lagi satu. elektron ini tidak boleh kembali balik. semikonduktor ialah jenis p. Sel suria bergantung pada sifat elektrik khas bahan semikonduktor. manakala jika lohong ialah pembawa majoriti. satu medan elektrik akan terbina di simpangan tersebut. apabila kedua-dua jenis semikonduktor ini digabungkan membentuk simpangan pn. Apabila elektron-elektron telah menyeberangi medan. iaitu membolehkan bahan ini bertindak sebagai penebat dan pengkonduksi. ia akan melanggar elektron paling luar silikon dan elektron tersebut tercabut daripada orbitnya mengelilingi nukleus.apabila satu foton yang mempunyai tenaga yang mencukupi melanggar atom silicon di dalam sel suria . Bahan semikonduktor lain yang juga digunakan ialah selenium. Setiap foton membawa satu kuantiti tenaga (mengikut jarak gelombang) setengah foton mempunyai tenaga lebih tinggi daripada yang lain. maka bahagian belakang sel akan membentuk cas negatif. Jika pembawa majoriti elektron. Semikonduktor ialah bahan yang mempunyai dua pembawa cas iaitu pembawa cas negatif yang dipanggil elektron dan pembawa cas positif yang dipanggil lohong. Semakin banyak elektron menyeberangi medan sel. membebaskannya untuk bergerak menyeberangi medan elektrik sel. cadmium sulifit.

atau electron bebas dan lubang bebas berlaku dalam julatnya. dan jika sebatang lorong diletakkan pada arus luar. Jadi. tenaga suria (dalam bentuk foton) secara berterusan mencabut elktron-elektron silikon daripada orbit dan “menolak” elektronelektron melalui dawai. aliran arus berhenti serta merta. maka elektron-elektron akan mengalir sebagai arus. Setiap kompenan ini adalah penting bagi memastikan bekalan kuasa elektrik tidak terputus atau tidak mencukupi. electron-elektron akan mengalir terus pada sebelah yang betul (sebelah P) untuk menyautkan lubang-lubang pada medan elektrik yang dihantar ke sana. sel suria atau modul suria sebagai penjana kuasa elektrik. Apabila cahaya di dalam bentuk foton menimpa sel suria. Dengan itu.Medan elektrik bertindak sebagai satu diod. Jika ini berlaku hamper dengan medan elektrik. Jika satu beban di sambungkan di antara terminal negatif dengan positif sel. Jika cahaya berhenti daripada melanggar sel. lagi kuat arus mengalir. dengan medan akan menghantar electron pada sebelah N dan lubang pada sebelah P. Kuasa elektrik suria dibekalkan dalam bentuk arus terus atau 7 . di mana electron-elektron hanya boleh bergerak dalam satu arah. Ianya membenarkan (dan menolak ) elektron-elektron untuk mengalirkan daripada bahagian P kepada bahagian N. tenaga akan membebaskan elektron-elektron berpasangan.2 Sistem Bekalan Elektrik Suria Sistem bekalan elektrik suria terdiri dari beberapa komponen iaiatu matahari sebagai sumber tenaga. satu medan diod boleh bertindak sebagai medan elktrik. Aliran electron menghasilkan arus elektrik dan sel-sel medan elektrik kerana terdapat voltan. Di mana kedua-dua arus dan voltan tersebut mempunyai kuasa. dan akan beroperasi sepanjang laluan. ini kerana gangguan berlanjutan pada keneutralan elektrik. tetapi bukan arus pusingan yang lain. 4. Setiap foton dengan tenaga yang mencukupi biasanya akan membebaskan satu elektron dan akan mengakibatkan satu lubang bebas. pensyaratan kuasa bagi kawalan sistem dan bateri sebagai simpanan kuasa elektrik jika diperlukan. seperti sebuah bukit – electron boleh turun dengan senang (untuk sebelah N) tapi tidak boleh mendakinya ( untuk sebelah P ). Lagi kuat keamatan cahaya matahari.

2.2. tapi kebanyakkan alatan elektrik termasuk lampu jalan yang akan dihasilkan menggunakan arus ulang alik. Rajah 4 . Kuasa elektrik suria dibekalkan dalm bentuk arus terus.tidak mencukupi. Data yang lebih tepat adalah min bulanan insolasi harian dalam unit kWm-². Nilai ini digunakan untuk menganggarkan sistem bekalan elektrik suria yang sesuai. Banyak data sinaran yang dapat diperolehi disini. Sistem Bekalan Elektrik Suria 4. Bagi membolehkan sistem bekalan elektrik suria menghidupkan peralatan arus ulang alik satu peranti yang dinamakan penyongsang digunakan.1 Kedapatan Sinaran Suria Kedapatan sinaran suria setempat dapat diperolehi dari Jabatan Kajicuaca. Data yang boleh diperolehi sebagai contohnya ialah jumlah jam nilai keamatan puncak iaitu jangka waktu sinaran suria mempunyai nilai sama dengan 1000 Wm².2 Pengsyaratan Kuasa Pengsyaratan kuasa adalah terdiri daripada sistem elektronik yang digunakan untuk mengawal keselamatan sel suria atau modul suria dan bateri daripada rosak yang berpunca dari penggunaan 8 . 4.

5.2.3 Bateri Bateri diperlukan jika bekalan kuasa elektrik digunakan pada waktu malam iaitu pada ketika tidak ada cahaya matahari. Dalam menyudahkan projek lampu jalan ini untuk dipertandingkan dalam pertandingan Hari Hijau terdapat beberapa halangan dan juga batasan yang akan dihadapi oleh kumpulan persatuan Kemahiran Hidup untuk menyempurnakan projek tersebut. Arus mengalir dengan cepat melalui transistor dan menukarkan tenaga pada tepi transformer dan transformer akan menukarkan arus terus kepada arus ulang alik. 4. Sel suria tidak menyimpan tenaga. suis. satu kerangka organisasi perlu dibuat. nyahsambung voltan rendah dan pengatur cas.beban berlebihan atau lindungan awan. Kebanyakan barang atau peralatan arus ulang alik daripada bateri atau solar panel.0 Batasan Projek Lampu Jalan Cadangan Penyelesaian. 4. Biasanya kecekapan bagi satu penyongsang adalah antara 85% hingga 90%. 9 . Biasanya sistem elektronik ini terdiri daripada fius. Bateri akan dicaskan pada siang hari menggunakan sel suria dan dinyahcaskan pada malam hari bagi membekalkan kuasa lektrik kepada lampu jalan yang dibina. Kebanyakan voltan yang biasa untuk kuasa yang masuk dalam dan ditukar dalam penyongsang adalah 12. diod penghalang. 24 dan 48 volt Dc.2. Satu penyongsang diambil dari arus terus yang masuk dan mengalir ke dalam dua (atau lebih) kuasa ke transistor. Bateri berfungsi sebagai penyimpan tenaga elektrik dalam bentuk tenaga kimia. Kebanyakan barang atau peralatan yang digunakan adalah mahal atau alat-alat yang mempunyai sistem yang berlainan berbanding yang menggunakan arus ulang alik. Untuk memastikan projek ini dapat dilaksanakan dengan sempurna dan lebih bersistematik.4 Penyongsang Penyongsang ialah peranti elektronik yang boleh menukar arus terus kepada arus ulang alik daripada bateri atau solar panel.mengikut model lampu jalan yang bakal digunakan. penanda LED.

Organisasi ini adalah untuk memudahkan perjalanan pembinaan lampu jalan tersebut. Selain daripada itu Malaysia juga dikurniakan dengan pancaran cahaya matahari kerana kedudukan di garisan khatulistiwa sekaligus memberikan kelebihan untuk Malaysia untuk 10 . 6. Selain daripada itu guru juga perlu menerangkan secara terperinci tentang selok belok tentang sistem elektrik solar agar pelajar dapat memahami sistem tenaga solar ini supaya lebih mudah untuk mereka melaksanakan projek ini dan dapat menerangkan kepada juri tentang sistem tenaga solar apabila berlangsungnya pertandingan itu nanti. Persiapan dari segi mental dan fizikal turut serta memainkan peranan penting dalam projek ini oleh yang demikian guru haruslah sentiasa mempersiapkan para pelajar untuk bersiap sedia dengan mampan ketika projek tersebut berjalan. Selain daripada itu satu kertas cadangan tentang projek lampu jalan perlulah dikemukan kepada pihak sekolah untuk mendapatkan bantuan ataupaun tajaan kewangan daripada pihak sekolah. Jika perlu adakan kursus mini dengan pelajar dan guru boleh menjemput mereka yang arif tentang sistem tenaga solar ini untuk memberikan taklimat. Selain daripada itu satu bengkel yang lengkap dengan peralatan-peralatan yang diperlukan untuk projek itu disediakan. Tanpa bengkel dan kemudahan yang secukupnya kumpulan tersebut tidak akan dapat membuat projek tersebut dengan baik seterusnya menjejaskan hasil akhir projek kelak. Guru juga akan bertindak sebagai penasihat dan pemantau pelajar ketika mereka menyiapkan projek tersebut ketika melaksanakan projek tersebut. Kejayaan sesuatu projek sangat bertindak balas secara langsung dengan bantuan kewangan yang stabil dan mencukupi.0 Kesimpulan Malaysia seharusnya membangunkan lebih banyak penjana tenaga suria pada masa hadapan kerana seperti yang kita ketahui tenaga solar lebih mesra alam kerana tidak mengeluarkan pencemaran terhadap alam sekitar dan tidak memerlukan kawasan yang luas untuk dibangunkan. Tajaan kewangan amatlah diperlukan dalam projek ini kerana kita sudah mengetahui bahawa kos untuk menghasilkan sistem sel suria ini memerlukan kos yang agak tinggi. Guru akan menjadi penasihat dalam carta organisasi tersebut dan ahli-ahli jawatankuasa yang terdapat dalam carta organisasi tersebut terdiri daripada para pelajar persatuan kemahiran hidup.

Harga sel suria adalah agak mahal pada awalnya tetapi jika dikira jumlah tenaga elektrik yang dibekalkan bersama dengan masa hayat sel suria yang lebih daripada dua puluh tahun ditambah dengan tidak memerlukan bayaran penyelenggaraan seperti minyak dan lain-lain.membangunkan jana kuasa solar. 11 . Bagi kegunaan sebelah malam sel suria perlu digandingkan dengan penyimpan tenaga elektrik seperti bateri. Pelaksanaan pertandingan oleh Kementerian Tenaga. Pada malam hari apabila tidak ada cahaya matahari sel suria tidak akan menjana tenaga elektrik. Teknologi Hijau dan Air dengan kerjasama Kementerian Pendidikan yang mana telah menganjurkan kempen Teknologi Hijau yang merangkumi pertandingan inovasi Sel adalah satu usaha yang baik kerah melahirkan insan yang lebih berinovasi dan kreatif dan mampu berdaya saing pada masa hadapan. pada jangka masa yang panjang harganya adalah lebih murah. Cuma penggunaan sel suria sebagai pembekal tenaga elektrik mempunyai beberapa kelemahan. suria hanya akan berfungsi pada siang hari sahaja.

html Lorraine. Retrieved Oktober 1. Huraian Sukatan Pelajaran: Reka Cipta Ting.com/p/tenagasuria. Kuala Lumpur: Pusat Pembangunan Kurikulum. 2013.blogspot. Bandaraya Melaka: Universiti Teknikal Malaysia Melaka. 2013. Fabrikasi Dan Pengujian Sel Fotovolta.html Kazman dan Sue. K. (2002). Inventors and Inventions. (2011. 4. H.com/2011/09/kuasa-solar. from http://menara-kehidupan. September 24).blogspot. Malaysia.0 Bibilografi Ctenaga. (2007).7. 12 . (2012). Mohd Amiruldin Bin Awang. New York: Scholastic Professional Books. Menara Kehidupan. from http://c-tenaga. (2002). P. Retrieved Oktober 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful