You are on page 1of 6

1.

MAKSUD PERGERAKAN KREATIF Intepretas idea, perasaan serta tanggapan idea yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. Pengalaman sensori yang asas untuk membantu murid memahami konsep muzik : irama, ton, melodi Perlakuan atau saksi yang boleh berlaku secara automatik, spontan dan terurus. 1 pglmn psikomotor yang mengintepretasikan domain kognitif dan afektif. Ekspresi idea, perasaan, emosi yang dilahirkan melalui pergerakan fizikal.

2. TUJUAN PERGERAKAN KREATIF Melahir dan membentuk individu yang holistik, berdaya saing, berbudaya, berjiwa kreatif, inovatif, inventif dan mempunyai jati diri yg tinggi Menyuburkan pertumbuhan total dan perkembangan kanak2 Bidang prgrkan kreatif mempunyai hubungan langsung dengann psikologi, pedagogi dan sosiologi. 1 pendekatan dalam pnp ke arah perkembangan domain kognitif, afektif dan psikologi. 1 cabang seni yang unik untuk meningkatkan keupayaan minda serta sosial kognitif knak2. 3. PERLU UNTUK MEMBUAT PERGERAKAN KREATIF Tubuh badan sebagai alat untuk menluahkan perasaan dan idea. Penggunaan bahan sebagai bahan ransangan seperti : muzik, suara, gambar, piano, reka bentuk Olahan kreatif Ruang Semangat dalam 1 kumpulan Kesedaran ritma Persembahan dan penilaian

UNSUR PERGERAKAN Tubuh badan – alat untuk berkomunikasi Ruang – lingkungan pergerakan umum dan kendiri Masa – had kelajuan pergerakan tubuh badan Daya – tenaga gerak yang menggunakan tenaga tubuh badan 5. Lagu pusingan . Persembahan drama. Artikulasi 3. 2 KOMPONEN BESAR UNTUK MEMBINA KEMAHIRAN: a) NYANYIAN Postur Sebutan Artikulasi Penghasilan ton ..4.ekspresi b) AUSOMBEL .menyanyi secara harmoni .TEKNIK DAN CARA MENYANYI 1. Pernafasan 2. Sebutan 5. Lagu rentak tradisional 2. Pengeluaran suara 7. Lagu suara berlapis 3. Muzik sedih Muzik gembira Muzik sayang Muzik marah 2) UNSUR MUZIK YANG DIKAITKAN DENGAN MODE Mood romantik – .mghdupkan mud dan suasana. CONTOH AKTIVITI YANG BOLEH MEMBANTU MEMAHAMI KONSEP MUZIK - MENYANYI LAGU DENGAN AKSI 1. pentomin dan muzik. Postur 4.mendengar secara aktif dan selektif 6.menyanyi secara unison : melodi yang sama . 1) NYATAKAN 5 KEPENTINGAN MUZIK YANG BOLEH MENDATANGKAN KESAN KHAS KEPADA PENONTON..

Menawarkan peluang pembelajaran yang lebih luas untuk kanak2 2-12 thn dlm bntuk permainan. - Memberi ruang kepada kanak2 tidak kira umur. jantina.ESEI 1. Merancang pergerakan spontan – gimrama – menekankan tempo – asas gimrama . Dikaitkan dengan perlakuan badan : tepukan dan hentakan Pergerakan mengikut irama secara bebas + terkawal + kreatif - . peringkat perkembangan untuk melalui pengalaman kreatif yang berorientasikan kejayaan dan dalam suasana riang tanpa tekanan. Gerakan dapat meransang perkembangan fizikal dan intelektual disamping menguatkan emosi.pergerakan senam rama berbentuk. APAKAH 4 RASIONAL DAN MATLAMAT MUZIK DAN PERGERAKAN - Mencungkil bakat dan potensi sedia ada dalam diri kanak-kanak melalui aktiviti muzik dan pergerakan dgn terancang dan sistematik. BINCANGKAN AKTIVITI MUZIK UNTUK MELAHIRKAN TEMPO DAN DINAMIK Pergerakan bertema (action song) dengan iringan lagu – pergerakan dengan detik lagu – ikut tempo. - Kanak-kanak memerlukan pelbagai pengalaman konkrit. 2. Kanak2 berasa seronok bila bahasa permainan dikaitkan dengan gerakan irama tubuh. pergerakan multi sensori untuk meransang pengalaman sihat pelbagai domain.

ii. iii. Tata hias iii. Bunyi yang dipelajari boleh diadaptasi dalam drama dan tarian Alat/ bahan genderang seperti tin kosong. Tata cahaya - Penataan bunyi i. ii. iv. ii. Guru menjelaskan fungsi prob kepada murid Guru bersama murid akan bergandingan untuk menyiapkan prob - Pakaian atau kostume i. Meningkatkan kualiti persembahan Menarik dan dapat menarik minat murid. iii. Pernataan bunyi ii. cengkerik - Hiasan latar / prob i. buluh Bunyi rakaman alam sekitar seperti air terjun. Penggunaan lampu yang dapat menaikan lagi suasana lakonan .3. iii. Pastikan watak dilakonkan dengan baik Amat digemari oleh kanak-kanak Guru membimbing murid untuk menyolek - Tata cahaya i. burung. TEATER KANAK2 BOLEH DIGUNAKAN DALAM PnP - Persembahan drama boneka i.

Carl orff – peringkat 9. PnP muzik menjadi lbh mnrik jika ada mzik dan prgrakan. Pergerakan kreatif – keupayaan kinestetik? 6.kesedaran mengenai keselamatan 3..OBJEKTIF 1.kognitif – fizikal – sosial 12. Konsep individu total  indvdu thadap tgkh laku  kuasai 3 domain. Lakonan nyanyian. tepuk tgn (BK).. 10. 14. arah dan masa  pergerakan persepsi Knak2  pergerakan bunga mengembang – dinamik kuat  pergerakan bunga menguncup – dinamik lembut 15. Antra aktiviti . 17. Kanak2 pergerakan meningkatkan frasa – konsep utama yang terlibat. (google) – lihat tema Kesedaran tubuh badan . Pergerakan lokomotor – berjalan secara bebas sambil menghayun tangan.daya asas . Pembelajaran kolaboratif–melalui aktiviti berikut : nyanyian scra bkmpln : eksplorasi 7. Fasa 2 knak2 nyanyi dlm kepala. 16. bjln ke blkg (L) 5.ruang .aras 2. . Lokomotor & bkn lokomotor – merenjis (BK). 4._____________  drama tari Teater popular bahagian timur catalog. Pergerakan aliran. Pergerakan kreatif. 16 tema sebagai panduan guru. 11. muzik (instrumen) (KONSEP) Elemen2 pergerakan dalam puisi kanak2 tdpt bbrpa pkra penting? . Fasa 1 kanak2 nyanyi dengan kuat. 9 lakuan . Jenis pergerakan yang dilakukan di PRA. (LATIHAN APA) – Imitasi 8. Fasa 3 Kanak2 nyanyi dgn kuat balik. – prgkan mgkut konsep muzik. 13. kostum.