Adakah Kita Golongan Yang Bekerja

ADAKAH KITA GOLONGAN YANG BEKERJA?

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

1. Dakwah ini bekerja siang dan malam tanpa mengharapkan sanjungan daripada sesiapapun sebaliknya hanya kerana Allah SWT sahaja. Dalam setiap langkah ia hanya berharap pada bantuan dan dokongan Allah SWT sahaja. [Hud:88] 2. Di luar sana ada golongan yang suka bermain bahasa, suka melahirkan kata yang berbelit, cenderung kepada ucapan yang hebat namun mereka sebenarnya tidak memiliki apa-apa. Mereka juga mengkritik dan mengata-gata akan apa yang kita perbuat. Apa tujuan mereka? Hakikatnya mereka tidak boleh berbuat apa-apa, lantas hendak mematikan kita agar kita juga meninggalkan dan tidak berbuat apa-apa. Dengan itu mereka akan dianggap golongan yang benar. Inilah sifat sombong dan ego yang mereka pertahankan. [Al Ahzab:18-19] 3. Di luar sana juga ada satu golongan yang sedikit tetapi usaha mereka hebat. Mereka bersemangat, bertanya dengan ikhlas apabila anda mengajak mereka untuk membantu anda. Semangat menjadi pendorong mereka untuk bekerja membuahkan hasil dan bermujahadah. Mereka aktif bersama masyarakat, mengkaji pelbagai jemaah namun belum bertemu dengan apa yang mereka yakini. Akhirnya mereka inilah sasaran kita. Mereka ini seorang sama seperti seribu orang di medan perang. 4. Mereka ini bekerja bersama kita atau menjadi orang yang simpati kepada kita. Tetapi sama sekali mereka tidak akan menentang mereka. Tugas kita memupuk persefahaman bersama mereka. [Al Qasas:56] 5. Kita kini di hadapan sebuah dakwah yang baru, mengajak anda bekerjasama, bergabung dan bekerja kepada matlamat setiap muslim dan mukmin. Bersamalah kami. Jika baik, teruskan dan demikian sebaliknya. Ikhwan Muslimin di mana ia berada, mereka mengajak manusia, membuka hati, pintu dan markas kepada semua. 6. Manusia merasakan bahawa jemaah dan individu itu dua entiti yang berbeza. Padahal individu itulah jemaah dan jemaah itulah individu itu sendiri. Mereka ini bertebaran dan bekerja dengan berani dan produktif. a. Menjadi tanggungjawab individu; memperkasakan jemaah b. Menjadi tanggungjawab jemaah; memberi hak kepada individu menyuarakan pendapatnya

Rumah-rumah anggota ikhwan menjadi perlindungan golongan sasaran kristianisasi. Kisah anggota Ikhwan yang menjual basikalnya untuk membiayai dana membina Masjid di Ismailiyah. bengkel-bengkel ahli ikhwan menjadi tempat pengajian mereka. kelab dan sekolah Maahad Hira dan sekolah Ummahat Al Mukminun ditubuhkan. 7. 5. Menyediakan Unit Sumbangan Derma untuk membantu mereka yang memerlukan bantuan. masjid. masjid. Di Manzilah. Bagaimana? Bergabunglah bersama. bengkel tenun dibina sebelah Maahad Tahfiz Al Quran Kelab IM. Membina Lelaki Sejati 1.7. Insitutsi dan Pogram 1. 4. Jika kamu temui sesuatu yang menyeleweng maka perbetulkan. 10. Seorang lelaki mampu membina sebuah bangsa yang sebenar jiwa memiliki sifat kelakian yang sebenarnya. Maahad Tahfiz Al Qurannya berjaya melahirkan para hafiz. Tidak pernah menerima bantuan kewangan daripada kerajaan kecuali 500 pound daripada Syarikat Suez Canal untuk membina masjid. Ismailliyah. . Jika kamu temui yang baik maka berilah sokongan. 6. Menyediakan unit khas untuk memulihkan hubungan individu atau keluarga yang bermasalah. Dibina sebuah bengkel untuk mereka yang tidak mampu meneruskan pengajian agar menjadi pekerja yang mahir dan terlatih. Sejarah sebenar manusia adalah sejarah lelaki-lelaki yang berketrampilan dan memiliki jiwa serta kemahuan yang tinggi. 11. Berapalah sangat hasil jualan basikal namun ia menjadi teladan kepada kita atas kesungguhan dan iltizamnya menjual harta yang paling berguna baginya. Selebihnya adalah daripada poket anggota Ikhwan sendiri. Mahmudiah. 3. 2. Syubrakhit. Menyediakan unit yang memberikan nasihat dan ceramah di tempat awam 8. kelab dan sekolah Hira berjaya dibina. Menubuhkan dan menerbitkan akhbar Al Ikhwan 9.

5. petani. Berpegang kepada agama. Membeli kesenangan dunia dengan kesenangan akhirat. [An Nahl:96] 8. bersungguh-sungguh untuk mengembalikan kegemilangan mereka. Al Anbiya:47 7. Tanpa kekuatan rohani kita tidak akan mampu melangkah walau selangkah ke hadapan. Al Shams:9-10 4. Mengajak manusia berkorban demi kebenaran. Mempersiapkan diri menghadapi perjuangan yang panjang dan sengit. menyentuh perasaan. menjanjikan ganjaran yang besar dan menilai walau sekecil manapun amal. MENENTUKAN CARA SAMBIL BERPEGANG KEPADA PRINSIP 1. Mendidik umat ini memiliki peribadi yang mulia dan akhlak yang luhur dan agung. memberi kesedaran. Matlamat sebenar Ikhwan Muslimin adalah pentarbiyahan yang sebenar. pilih kasih. antara yang berguna dan tidak. bersedia mengharungi susah payah demi mencapai cita-cita mereka. agama akan sentiasa memerhati tanpa bermuka-muka.2. Ali Imran:167-170 6. perubahan yang menyeluruh. berkorban demi memimpin seluruh manusia. berani menghadapi kesusahan. kesediaan berkorban. 2. Kita perlukan jiwa yang beriman. antara yang mengikut dan menongkah arus. memimpin manusia membezakan antara yang haq dan batil. ahli falsafah juga cedekiawan. Agama ini akan mengawasi manusia setiap masa dan tempat. Kita perlukan rawatan yang rapi. Agama adalah cebisan roh Allah yang mengalir dalam jiwa dan fitrah . Agama mampu memberi nafas kepada hati. siang dan malam. kejujuran. tekad yang jitu. 5. 3. Menghidupkan semula semangat yang akan meransang sesebuah bangsa untuk mempertahankan maruah mereka. mengajak jiwa manusia supaya melakukan kebaikkan mencegah kemungkaran. mengingatkan manusia agar tidak tergelincir. 4. Agama ini sesuai dengan jiwa dan roh manusia sama ada peladang. pertembungan haq dan bathil. menyesatkan dan tidak akan lupa untuk menemani jiwa manusia sepanjang masa. ketika sendirian atau berkumpulan. antara pemilik dan perampas. pemulihan dalam pelbagai aspek. antara yang ikhlas dan khianat. 3. menjadi pengawas dan penjaga agar jiwa tidak alpa dan lupa.

Solat adalah tiang agama ini. Agama tidak akan dicemari dengan taqlid buta dan penyelewengan. memahami dan merasai kemanisan sembahyang. Terdapat dua golongan manusia. Solat menggabungkan dunia nyata dan dunia ghaib.menghubungkan langsung antara Allah dan hambaNya 3. . Melalui niat dan amalan. Apakah ini tidak hebat? 6. 8. penuh khusyuk. Agama ini mengangungkan sifat jujur sehingga yang memilikinya sanggup untuk syahid. Aqidah IM hanya berpandukan Al Quran dan as sunnah [At Taubah:119] KEDUDUKAN SEMBAHYANG 1. Sebilangan daripada mukmin mendirikan solat dan bersendirian kerana mahu bersama Allah. rukuk dan khusyuk beribadat kepada Allag SWT di waktu malam kerana takutkan akhirat 2. Mereka merasakan dengan solat mereka itu mereka sudah terselamat daripada azab Allah SWT namun mereka lalai dan leka. Sebab itu golongan ini sentiasa berusaha untuk menghadirkan hatinya dalam solat. 4. menautkan hati manusia. membersihkan diri seterusnya menjadi benteng buat diri daripada kemaksiatan dan kemungkaran. Solat yang khusyuk dapat menggilap hati. Mereka merasai nikmat ketaatan. [As Shura:13] 10. 7. Pertama yang mewarisi solat dari bapa-bapa mereka. 9. tidak khusyuk dan tidak memahami inti solat itu sendiri. Menerangi kegelapan jiwa. Agama mampu mengeratkan hubungan sesama manusia. Tiada yang lebih indah selain sujud. jiwa manusia akan meningkat ke tahap manusia yang beramal mencari keredhaan. [At Taubah:24] 9. Golongan kedua. ikhlas dan jujur. [Al Ahzab:23-24] 11. As Zaariyat: 16-18 menyebut tentang tanda keihsanan 5.manusia. memancarkan sinar cahaya dan menjadi tempat bergantung. Al Baqarah: 153 . Seorang muslim itu solat tanpa melihat Allah namun dengan penuh pengharapan dan keyakinan bahawa dia bertemu dan berhubung dengan Allah SWT yang ghaib. Inilah penangan ihsan. Lalu dia tunduk rukuk dan sujud seterusnya memanjatkan doa kepada Allah.

(At Taubah:111) . Kedua. Medan jihad. saling bantu membantu melakukan kebajikan. Kemuncak agama ini adalah jihad kepada Allah SWT 2. melatih manusia supaya berniat baik. Itulah praktikal kita. mendidik jiwa pemurah. Mencuaikan zakat dikategorikan bukan saudara seagama. semangat yang kental merindui kegemilangan Islam lalu mendorong diri anda berfikir untuk merealisasikannya 3. ZAKAT 1. Menjadi tentera Allah. menyemai semangat kerjasama. At Taubah:34-35 5. unit menyemak dan mengesahkan jumlah yang akan diberikan. (At Taubah:120-121) 4. menyemai sifat penyayang dalam hati. Mencontogi Ikhwan Barmabal yang menubuhkan unit bertanggungjawab mencari orang yang layak. menjauhkan punca kejahatan. memberi impak yang positif kepada suasana masyarakat di Barmabal. Menyangkal mereka yang membelakangkan agama. korbankan sebahagian masa. Lambing syariah. At Taubah:11 jangan mencuaikan solat dan zakat. Sering disebut bersama solat dalam Quran. Zakat penyuci harta dan rezeki. 6. unit pengagihan. membetulkan fitrah yang tamak.10. urusan ini jauh dari disangka. unit menyelidik senarai yang ada dan mengesahkan kesahihan maklumat. 2. Dengan izin Allah. Asas kepada amalan yang baik. Peristiwa Abu Bakar RA memerangi golongan yang enggan membayar zakat. 5. menghapuskan kekangan dan sifat dengki. mengajak manusia bersatu padu. Sentiasa memperbaiki solat kita. memadamkan keinginan memberontak dan keadaan yang tidak stabil 6. At Taubah:103 3. Menyuruh manusia melakukan kebaikkan dan melarang manusia melakukan kejahatan. sebab dan keperluan Abu Bakar memerangi golongan ini? 4. harta dan keperluan untuk kepentingan Islam dan umat. At Taubah:60 7. JIHAD 1. insha Allah. Apa impak.

Meletakkan Al Quran sebagai sumber rujuka kepada hukum dan syariat agama. 6. beribadat dengan membacanya dan mendekatkan diri kepada Allah dengan cara membaca Al Quran 3. Tidak salah namun jauh lebih utama adalah mendekati dan menjiwai Al Quran sebelum mengamalkan zikir berkenaan. HAK AL QURAN 1. membantu orang yang dizalimi dan menyekat tindakan orang yang zalim walau apa sekali kedudukan dan kuasanya. Neraca keadilan dalam mahkamah namun kini bahan hiburan dalam pelbagai perayaan. As Sad:29 7. maka merekalah orang-orang yang berjaya. . Menyayangi para mujahid dengan sepenuh hati dan memberikan nasihat apabila bertemu dengan mereka. 10. 8. Al Hasyr:9 Dan ingatlah sesiapa yang menjaga serta memelihara dirinya daripada dipengaruhi oleh tabiat bakhilnya. 4. An Nisa:84 Engkau tidak diberati selain daripada kewajipanmu sendiri. Kisah Said Al Musayyab mengoyak fatwanya yang ditulis kerana mahu masyarakay memfokuskan kepada Al Quran dan bukannya fatwanya. sesuatu yang seolaholah dipelihara namun diabaikan yakni Al Quran. memperbaiki kehidupan manusia. Sesuatu yang kelihatan seperti dijaga rapi namun disia-siakan. Al Quran hiasan dalam sembahyang namun kini hiasan majlis keramaian. Dahulu disematkan dalam ceramah dan nasihat namun kini disematkan dalam mimpi dan jampi serapah. Kerapkan membaca Al Quran. Bekerja menegakkan keadilan.7. 9. Al Ankabut:69 Dan orang-orang yang dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami. Ada yang lebih mengutamakan zikir yang disusun oleh ulama mereka daripada Al Quran itu sendiri. 11. Dan berilah peransang kepada orang-orang yang beriman (supaya turut berjuang dengan gagah bernai). Meletakkan Al Quran sebagai asas undang-undang dunia yang akan dirujuk. sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami yang menjadikan mereka bergembira dan beroleh keredaan) dan sesungguhnya pertolongan dan bantuan Allah adalah beserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya. 5. 8. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful