You are on page 1of 12

www.e-referate.

ro

1

obligatia conformitatii este a vanzatorului. Dreptul de a 'e e$icia de #ta darde i alte de #i(ura ta pe tru pr"du#e alime tare #i 'u uri de lar( c" #um. UE are legi care te asigura ca esti in siguranta. Acest lucru este valabil indiferent daca te deplasezi personal sau comanzi ceva prin intermediul internetului. prosperitatea si buna stare . si te scuteste de plata T A sau a altor costuri cand te intorci acasa. 'iguranta alimentara este principiul ca toate etapele productiei+ vanzarii garanteaza siguranta produselor. Aceste prevederi te prote%eaza si in situatia in care ceea ce primesti nu este ceea ce ai comandat. Daca vrei sa cumperi un produs sau un serviciu din alt stat european. De e!emplu daca ai comandat mobila tip antic#itati si ai primit doar o reproducere. In consecinta. trebuie sa fie. cu e!ceptia unor produse cum ar fi armele etc. 'unt sigure$ Da. ce ingrasaminte se pot folosi. u de vrei. reglementarile UE prevad modul in care se cresc si recolteaza plantele.e-referate.sunt valori esentiale ale Uniunii Europene si se reflecta in documentele adoptate si in activitatile curente. !.www. "e se intampla daca ac#izitionezi un televizor si se strica imediat$ In spiritul legislatiei europene. care trebuie sa demonstreze ca a respectat conditiile contractuale.ro DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE CONSUMATORILOR Promovarea drepturilor consumatorilor. Dreptul de a cumpara ce vrei. sau ())* siguranta. Aceste zece principii referitoare la protectia consumatorilor in UE reprezinta nivelul minim de protectie a consumatorilor in statele membre UE. In general autoritatile nu te pot opri sa importi un produs pe care l-ai cumparat legal intr-un alt stat european. Desi nici o prevere legislativa nu poate garanta zero risc. Iar in primele sase luni dupa livrare. In calitate de consumator european. Poti sa ceri o reducere sau sa ti se returneze banii. telefonic sau prin posta. ai urmatoarele drepturi: 1. Dreptul de a retur a u pr"du# daca u $u cti" ea%a . tarile UE au unele dintre cele mai inalte standarde de siguranta din lume. Acest lucru este valabil timp de doi ani de la livrarea produsului. Uita-te in %urul tau la supermar&et .vei vedea produse din toata Europa. daca un produs nu este conform cu contractul dintre tine si vanzator. poti sa il duci inapoi si sa ceri sa fie reparat sau inlocuit. legislatia europeana iti permite acest lucru. &. poti sa returnezi produsul. cum sunt procesate 2 .

2ici situatiile in care primesti bunuri pe care nu le-ai comandat si dupa 3 .alamata. vandut. indulcitori. iar firmele sunt obligate sa anunte autoritatile relevante daca descopera ca au plasat pe piata produse nesigure. /egislatia europeana te prote%eaza cand cumperi prin corespondenta. . UE te prote%eaza de asemenea abuzuri. Dreptul de a te ra%(a di.eglementarile UE prevad si care produse pot fi denumite -organice. ele vor trebui retrase de urgenta de pe piata. *.e-referate. Ai semnat vreodata un contract fara a citi randurile scrise cu litere micute$ Daca te!tul respectiv precizeaza ca avansul pe care l-ai dat nu poate fi returnat.www. "e se intampla daca un vanzator vine la usa ta si te convinge sa semnezi un contract care te obliga la plata unor sume importante$ /egislatia europeana te prote%eaza in asemenea cazuri.ro alimentele. toate produsele comercializate in Uniune trebuind sa fie sigure. . pe internet sau alte tipuri de vanzari la distanta. electrocasnice etc. . daca gasesti masline cu mentiunea ca sunt produse in . Dreptul de a #em a c" tracte care iti re#pecta drepturile. in sfarsit. De e!emplu. cosmetice. cum este stocat si. Detalii complete despre ingrediente. E!ista si e!ceptii. In general. atunci poti fi sigur ca acest lucru este adevarat. cumparaturile sub 1) de euro. reglementarile UE iti permit sa fii informat daca un anumit aliment este modificat genetic sau daca contine ingrediente modificate genetic. De asemenea. de e!emplu contractele de asigurare sau. coloranti. ). Dreptul de a $i i $"rmat a#upra c" ti utului pr"du#el"r alime tare. poti sa anulezi un asemenea contract in 0 zile.eglementarile UE considera acest tip de clauze incorecte si indiferent de tara in care semnezi un asemenea contract. +. ce coloranti si ce aditivi sunt permisi. c#iar daca firma nu isi respecta obligatiile$ Dar daca spune ca nu ai dreptul sa reziliezi contractul daca nu platesti o compensatie semnificativa$ .eglementarile UE cu privire la etic#etare garanteaza ca primesti toate informatiile de care ai nevoie. Evident. aditivi etc trebuie sa fie incluse pe etic#ete.eglementarile UE sunt stricte si in ce priveste alte tipuri de produse: %ucarii. acest lucru trebuie sa fie inscris vizibil pe ambala%. c#iar si in cantitati mici. daca produsele prezinta pericole. in unele state europene. In fine. Daca un ingredient are potential alergenic. UE are reglementari care vizeaza produsele alimentare importate din alte parti ale lumii.si care pot folosi denumiri asociate unor regiuni din Europa. "um poti afla ce contin alimentele pe care le mananci$ Trebuie sa te uiti la ambala%.

care sunt ambalate in grama%e diferite$ . -. Insa probabil ceea ce urmaresc este ca tu sa ii contactezi astfel incat sa te poata convinge sa faci o comanda. detalii complete despre produsul sau serviciul comandat si despre furnizor: cine sunt.eclamele mincinoase sunt interzise in UE. . UE cere firmelor de servicii financiare sa iti ofere anumite informatii de o maniera standardizata. iar pentru servicii de tip times#aring ai o perioada de razgandire de () zile in care poti sa renunti fara a fi obligat sa motivezi decizia. cat timp va dura pana il vei primi.www. Iar daca a%ungi la aeroport si nu te poti imbarca pentru ca compania aeriana a suprarezervat. trebuie sa primest. EU te prote%eaza obligand agentii economici sa iti dea posibilitatea sa semnezi un contract in limba ta. sau pe litru. Dar daca mergi in vacanta iar agentia de turism care te-a trimis intra in faliment$ Daca servicii descrise in brosura firmei nu sunt ceea ce primesti in realitate$ In ambele situatii. Primesti o scrisoare prin posta in care o firma iti spune ca ai castigat marele premiu la o loterie pe care au organizat-o. de e!emplu pretul pe &g. In fine. daca veterinarul tau le-a eliberat -pasapoartele-. ca sa te a%ute sa iei decizia potrivita. cat costa trimiterea. De fapt n-ai castigat nimic. Dreptul de a u $i i #elat. legislatia europeana iti ofera dreptul de a-ti duce prietenii cu blanita cu tine in vacanta.. tu ai dreptul sa reziliezi contractul. 4 . De asemenea. ce comercializeaza.poti sa anulezi contractul. Dreptul de a $i pr"te/at #i ca d e#ti i vaca ta. in termen de 0 zile. durata contractului. atunci cand cumperi la distanta. modalitatile in care il vei putea anula.ro aceea esti obligat sa le platesti nu sunt legale. 5ancile trebuie sa iti ofere informatii despre dobanda pe care o vei plati. cat costa produsul. reglementarile UE le cere sa iti ofere o compensatie.. . Daca ei cresc unilateral preturile. de e!emplu cereale. "um compari preturile a doua tipuri de produse. . Daca ac#izitionezi un produs sau un serviciu de pe un 3ebsite sau printr-un program teles#opping . Dar este o asemenea tactica de mar&eting legala$ 2U. Agentiile de turism trebuie sa te aduca acasa in siguranta daca intra in faliment si trebuie sa iti ofere o compensatie daca serviciile pe care le-ai primit difera de cele pe care le-ai contractat. legislatia UE te prote%eaza.e-referate. Pentru anumite servicii financiare ai posibilitatea sa anulezi timp de pana la (4 zile. de e!emplu in cazul creditelor sa te informeze cu privire la dobanda anuala efectiva etc.eglementarile europene cer ca etic#etele sa contina si pretul pe unitate. Dreptul de a putea c"mpara preturile. fara sa motivezi. In plus.

UE iti ofera siguranta si garantia ca primesti cele mai bune produse + servicii pentru banii pe care ii dai. et 4 Tel )7(. 2icolae 5alcescu nr 67-64.omania la : Adresa: 5d.ro 10."entrul european al consumatorilor.ro 5 .www. Dreptul de a primi #pri/i i #"luti" area pr"'lemel"r le(ate de pr"tectia c" #umat"ril"r cu care te1ai c" $ru tat i alta tara.6(8.6((. Drepturile tale trebuie prote%ate. al folosirii monedei unice si al mobilitatii crescute. Poti contacta "entrul din .eglementarile UE prevad ca ai dreptul sa fii informat pentru a lua deciziile corecte.e-referate.47 office. in special in conte!tul dezvoltarii comertului electronic.eccromania.0(. .)7. UE a creat c#iar un organism propriu care se ocupa e!clusiv de problematica drepturilor consumatorilor .49 :a! )7(.

care actioneaza in scopuri din afara activitatii sale comerciale. apa si gazele livrate pentru consumul individual< 8. care ii confera aptitudinea de a satisface. care curge de la data dobandirii produsului sau serviciului. pana la care producatorul sau prestatorul isi asuma responsabilitatea remedierii sau inlocuirii produsului ori serviciului ac#izitionat. termen de valabilitate .activitatea.persoana fizica sau %uridica. daca deficientele nu sunt imputabile consumatorului< =.ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs sau serviciu. depozitare si pastrare< pentru produsele alimentare acesta reprezinta data limita de consum. importa. energia termica. serviciu .ro DEFINI2II DIN ORDONAN2A !1 PENTRU URM3TORII TERMENI4 (. pe c#eltuiala sa. calitate . stabilita de producator.deficienta calitativa a unui produs livrat sau a unui serviciu prestat care nu a fost cunoscuta si nici nu putea fi cunoscuta de catre consumator prin mi%loacele obisnuite de verificare< 1.limita de timp. daca au fost respectate conditiile de transport. manipulare. alta decat cea din care rezulta produse. produs . pana la care un produs perisabil sau un produs care in scurt timp poate prezenta un pericol imediat pentru sanatatea consumatorului isi pastreaza caracteristicile specifice. termen de garantie .e-referate. industriale sau de productie.www. viciu ascuns . care in cadrul activitatii sale profesionale fabrica. operator economic . autorizata. consumator . conform destinatiei acestuia.bun material a carui destinatie finala este consumul sau utilizarea individuala ori colectiva< sunt considerate produse energia electrica. artizanale ori liberale< 6. 6 . efectuata in scopul satisfacerii unor necesitati ale consumatorilor< 0.orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii. necesitatile e!plicite sau implicite< 7. transporta sau comercializeaza produse ori parti din acestea sau presteaza servicii< 4.limita de timp.

o clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul si care prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract creeaza.e-referate. sau produsul care nu poate fi diferentiat in aspectele sale esentiale de un produs de marca. clauza abuziva .produs la care se constata alterarea sub orice forma a elementelor de identificare a unei marci. la produse care nu au fost fabricate de detinatorul legal al marcii ori imputernicit al acestuia. produs falsificat . 6. sigle ori desen industrial legal inregistrate.orice bun. un dezec#ilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor. 7 . sau la care s-a constatat utilizarea marcii legal inregistrate fara a e!ista acordul titularului. in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte. produs contrafacut . denumiri. la care se constata utilizarea fara autorizare a unei marci care este identica cu o marca legal inregistrata. de natura a induce in eroare asupra provenientei sale.ro DEFINI2I 5I DIFEREN2IA2I4 (. inclusiv ambala%ul acestuia. prin care se incalca drepturile prevazute de lege ale detinatorului legal al marcii respective.www. 7.

7+7))( privind regimul %uridic al contraventiilor.www.E?U/AEE2TU/ H"EI nr.7(+ (997 privind protectia consumatorilor cu modificarile si completarile ulterioare< !. de instituire a AutoritCții Europene pentru 'iguranța AlimentarC și de stabilire a procedurilor An domeniul siguranței produselor alimentare< . (8)+7))4 Hr(I privind siguran@a alimentelor Bi a #ranei pentru animale< +. (84+ 46+ 6(=+ 7))8< 1!. pentru aprobarea Instruc@iunilor de metrologie legalC IE/ =-)( FPreambalarea unor produse An func@ie de masC sau volumG. aprobata prin legea nr. >rdin nr. . cu modificarile Bi complrtCrile ulterioare. 007+ =81+ 1=+ 447+ 7))8 pentru aprobarea 2ormei privind 'istemul rapid de alertC pentru alimente Bi fura%e< 11.(=)+7))7. 80+ 7))7 cu modificarile si completarile ulterioare< . /egea nr...ro ACTE NORMATI6E DIN DOMENIUL PRODUSELOR SI SER6ICIILOR ALIMENTARE 1. (0=+7))7 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare. 616+ 7))0 privind combaterea practicilor incorecte ale comercian@ilor An rela@ia cu consumatorii Bi armonizarea reglementCrilor cu legisla@ia europeanC privind protec@ia consumatorilor< &. ==7+7))4 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformitC@ii cu legisla@ia privind #rana pentru animale Bi produsele alimentare Bi cu normele de sCnCtate animalC Bi de bunCstare a animalelor< -.. aprobatC si modificata prin /egea nr. D? nr. cu modificarile si completarile ulterioare. 90+ 7))( privind reglementarea productiei. >rdonanta nr. . >U? nr. D?.E?U/AEE2TU/ H"EI 2.e-referate. 4)7+ 8 . >rdinul 46=+ 798+ 7))7 pentru aprobare 2ormelor privind aditivii alimentari destina@i utilizCrii An produsele alimentare pentru consum uman. circulatiei si comercializarii alimentelor. 86)+ 7))( 7))6< *. modificat Bi completat prin >rdinul nr. 17+ ()6+ 7))4 Bi prin >rdinul nr.940+ 7))) privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare< ). >? nr. /ege nr. >? nr. 47+(998 privind productia de produse alimentare destinate comercializarii< 10. modificatC prin D? nr.

serviciilor publice descentralizate ale ministerelor Bi ale celorlalte organe centrale. nr.?. Cum depu e7i " reclama7ie9 C rugCm sC apela@i la aceastC modalitate numai dupC ce Ancerca@i sC rezolva@i amiabil problema cu operatorul economic care a comercializat produsul sau a prestat serviciul. republicatC. pct. pe care un cetC@ean sau o organiza@ie legal constituitC o poate adresa autoritC@ilor Bi institu@iilor publice centrale Bi locale.. denumite An continuare autoritC@i Bi institu@ii publiceG. atunci ave@i dreptul sC depune@i o reclama@ie la "omisariatul Nude@ean pentru Protec@ia "onsumatorilor. 70+7))7. 9 . societC@ilor comerciale de interes %ude@ean sau local.?. . reclama@ia.eclama@iile Bi sesizCrile adresate A2P" pot fi depuse doar de cCtre consumatori persoane fizice. Ln situa@ia An care nu a@i a%uns la o An@elegere cu vMnzCtorul sau cu administratorul unitC@ii. JPeti@iile anonime sau cele An care nu sunt trecute datele de identificare a peti@ionarului nu se iau An considerare Bi se claseazCG. care ac@ioneazC An scopuri din afara activitC@ii sale comerciale. Primirea reclama@iilor de la consumatori se face la sediile "omisariatelor Nude@ene pentru Protec@ia "onsumatorilor sau la "omisariatul pentru Protec@ia "onsumatorilor al Eunicipiului 5ucureBti. conform art. precum Bi regiilor autonome.?. 7(+(997 privind protec@ia consumatorilor. . 7 din >.e-referate. conform art. conform art. nr. Ci e p"ate depu e " reclama7ie la ANPC9 J"onsumatorul K orice persoanC fizicC sau grup de persoane fizice constituite An asocia@ii. 70+7))7 privind reglementarea activitC@ii de solu@ionare a peti@iilor.www. artizanale ori liberale G. sesizarea sau propunerea formulatC An scris ori prin poBtC electronicC. nr. industriale sau de produc@ie. 7.ro RECLAMA2IE Ce e#te " reclama7ie 8 #e#i%are9 FPrin peti@ie se An@elege cererea.Divergen@ele Antre operatorii economici nu intrC An sfera de competen@C a AutoritC@ii 2a@ionala pentru Protec@ia "onsumatorilor. in functie de raza teritoriala in care isi desfasoara activitatea operatorul economic. 7 din >. 0 din >. companiilor Bi societC@ilor na@ionale.

ro "onform prevederilor legale reclama@iile Bi sesizCrile se fac An format scris sau An format electronic Bi se transmit prin poBtC clasicC sau electronicC la sediile comisariatelor %ude@ene sau se depun personal.www. Hcare beneficiaza de o garantie de 1 luniI Intr o zi s-a rupt un arc de rezistenta lovindu ma in spate . Reclamatie #u'iect4 aparat $it e## t"p1#. .ro despre care sustineau ca depoziteaza reclamatii in ele . pentru a putea fi instrumentate de cCtre comisarii din cadrul "omisariatelor Nude@ene trebuie sC Andeplineasca condi@iile prezentate mai sus.oc&et. bon fiscal sau c#itan@a.apunsul nu continea numarul si data de inregistrare a reclamatiei mele si nici data solutionarii. cu conditia ca aceasta sC fie Anso@itC de toate documentele probatorii. Ln situa@ia An care nu sunteti mul@umi@i de modul An care a fost rezolvatC reclama@ia dumneavoastrC de cCtre "omisariatul Nudetean pentru Protec@ia "onsumatorilor la care a fost depusC sau acesta a rCspuns peste termenul prevCzut de lege.egional pentru Protec@ia "onsumatorilor An subordinea cCruia se aflC "omisariatul Nude@ean pentru Protec@ia "onsumatorilor. nr. respectiv factura fiscalC. Avand in vedere ca in fiecare saptamana imi ziceau ca mi trimit un aparat nou in urmatoarele 7-6 zile am facut si o reclamatie la >pc pe (9 noiembrie 7))= la care am primit raspuns pe 71 ianuarie 7))9 si evident raspunsul a fost o minciuna conceputa impreuna cu firma cu siteul top-s#op.aspunsul l am ridicat eu personal de la sediul opc pentru ca ei au %ustificat ca nu au bani de posta .ro .?.eclama@iile dvs. . . Reclama7ia #au #e#i%area #e $ace : ume per#" al.r" "pc Am cumparat de la magazinul Unirea din 5ucuresti un aparat ab . /-am trimis in service la studio moderna pe 7) octombrie 7))= si am primit notificare de la posta . Ln caz contrar acestea se claseazC din lipsa de informa@ii. certificat de garan@ie sau alte documente. 70+7))7I. vC pute@i adresa An scris "omisariatului .eclama@ia+sesizarea dumneavoastrC se rezolvC An termenul legal Hconform prevederilor >. . Tot la sediul opc am observat ambala%e ale firmei cu top-s#op.e-referate. . dupC caz. contract.aspunsul >pc simula niste date de receptionare si de e!pediere a coletului 10 .omana pe data de 70 decembrie 7))=."p.

H 1 luniI "redeti ca pot sa dau in %udecata acel inspector >pc pentru abuz in serviciu$ Adica premeditat nu si a facut datoria si astfel mi a creat un pre%udiciu$ 'unt satul de functionarii publici spagari care fac rau cetatenilor.ro incat sa se incadreze intr un termen rezonabil legal.Este bine sa va anga%ati aparator pentru ca este clar ca nu aveti cunostintele necesare pentru a va sustine cauza. .www.limba romana pare destul de intortoc#eata.adu Ra#pu # OPC: Toti cei care aveau indatoriri pe care nu le-au respectat. In tot acest timp eu am solicitat contravaloare produsului pentru ca s-au scurs peste (= zile H mai e!act 1) de zile I adica peste ()* din durata de garantie a produsului.ro de catre firma top-s#op.omana in care mi s a comunicat ca in ambele sensuri durata transportului nu a durat mai mult de 7 zile ceea ce mi se pare logic. a multumesc. 11 .e-referate.firma despre care ati facut vorbire pot fi c#emati in %udecata in pretentii cu conditia sa va dovediti conform legii H cu probatorii administrate in %ustitieIcuantumul pretentiilor emise ca si indatoririle nerespectate de cei pe care ii considerati culpabiliHvinovatiI.mai ales avand in vedere ca in accceptiunea dvs. a rog sa -mi dati cateva sfaturi. ceva de genul ca au trecut 7 saptamani pana a a%uns coletul meu la serviceul lor aflat tot in 5ucuresti si inca 7 saptamani calatoria noului aparat catre mine tot in 5ucuresti. Am facut o cerere scrisa la Posta .

6!.ro+legislatie.#tm #ttp:++333.#tml #ttp:++apcromania.ro+societate-comerciala+articol+idQ6=)+Articolul-urmator.avocatnet.ro/ Adevaratul tau prieten 12 . r" ===.ro LIN<UIRI 333.e-referate.ro #ttp:++333.p#p$ optionOcomQcontentPvie3OsectionPlaRoutOblogPidO9PItemidO8) ===.gov.ro+detaliu.asp!$eIDO4)0PtOArticole #ttp:++infosrl. Pr"tectia > c" #umat"rului.ro+anpc+inde!.r" Powered by http://www.www.birouldeconsiliere.eccromania.anpc.e-referate. M" it"rul "$icial.