2013

PERMAINAN KRIKET

sebuah kelab iaitu 'arylebone -ri. Kementerian Pelajaran 'alaysiatelah memperkenalkan permainan kriket kan. pemainan ini bermula di %amspire. Permainan ini dimainkan olehpelajarpelajar di sekolah mubaligh dan oleh askar-askar British yang berpangkalan dika#asanka#asan Bandar Dari segi perkembangan popularitinya di 'alaysia.2/18/2013 KRIKET Kriket adalah sebuah olahraga kumpulan yang dimainkan antara dua kelompok yang masing-masing terdiri dari sebelas orang.A!rika Selatan.Langkah yang positi! ini bertujuan menghidupkan semula permainan kriket di kalangan penduduk di 4egara ini. 3saha ini menjadi salah satu !aktor yang mempengaruhi perkembangan sukan ini di (ngland. dan sukan ini popular dinegara-negara Persemakmuran. kriket diperkenalkan oleh pihak British ketika mereka memerintah 4egeri-negeri Selat. Kriket juga merupakan sukan yang penting di Inggeris dan ales.. misalnya India. kriket adalah sukan paling popular.il sebagai satu permainan dalam SukatanPelajaran Pendidikan 6asmani dan Kokurikulum Sukan di sekolah-sekolah rendah. Kelab sukan inilah yang mengkaji semula undang-undang permainan kriket yang berbe/a pada masa itu. Pertandingan kriket antara bandar telah dimulakan pada tahun )0*1. Pada tahun 5. Keadaan ini disebabkan oleh banyak !aktor.'engikut sejarah sukan kriket.angkan.-an. . (ngland pada tahun )*+.Pakistan.memperkenalkan satu setundangundang yang pia#ai bagi permainan kriket. permainan kriket jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan permainan-permainan lain. Di beberapa negara diAsia Selatan. Di 'alaysia. danSri Lanka. Pada tahun )012. '-.ket -lub $'--& selalu dikaitkan apabila sejarah perkembangan permainan kriket dibin."imbab #edan #ilayah Karibia yang penduduknya metuturkan bahasa Inggeris $dipanggil %india Barat atau est Indies&. Bentuk kriket berasal dariIngg e ris. Sungguh pun begitu.

pi.bet dan #iket ..si/e dan berat bet mengikut kesesuaian pemain.)8 meter. . 3) WIKET Satu set #iket mengandungi tiga batang kayu $stumps& dan dua kayu palang ke.6arak di antara stumps perlu rapat supaya bola kriket tidak boleh melaluinya. Pemegangnya diperbuat daripada rotan yang dibalut dengan getah .h yang terletak di tengah padang atau di ka#asan rata .il $bail& di antaranya.Dua set #iket berada bertentangan di antara satu sama lain dalam jarak 8.ASPEK PERMAINAN KRIKET Permainan kriket dimainkan dalam pit. i ) BOLA Bahagian dalam bola kriket diperbuat daripada gabus sementara bahagian luarnya pula dibalut dengan kulit.th dikelilingi oleh satu sempadan yang dipanggil o7al . 2)BET Bet diperbuat daripada kayu keras yang tahan hentakan . yang dilapik dengan rumput khas atau mat . Permainan kriket memerlukan alatan seperti bola.

Pemukul dan penjaga #iket mesti memakai pad kaki dan glo7e untuk tujuan keselamatan.9lo7e penjaga #iket pula mempunyai pelapik tambahan di antara ibu jari telunjuknya untuk tujuan keselamatan.4) PAKAIAN PEMAIN Se.Bahagian tapak glo7e dibalut dengan kulit untuk menguatkan genggaman supaya bet tidak mudah terlepas semasa membuat pukulan.Ketua pasukan pemadang akan mengarahkan pemainnya berada dalam ka#asan tertentu mengikut kelebihan dan kelemahan pemukul.Bahagian atas glo7e dibalut dengan getah berbusa bagi melindungi tangan pemukul. kini terdapat juga pasukan yang memakai pakaian ber#arna selain daripada #arna putih. pemain kriket berpakaian serba putih.Kedua-dua pasukan akan bergilir-gilir melakukan batting dan memandang.ara tradisi. alau bagaimanapun.:opi keselamatan dipakai untuk melindungi kepala. satu pasukan akan memandang dan satu pasukan lagi akan melakukan batting. .Ketika permainan. 5) PEMAIN Satu pasukan kriket terdiri daripada )) orang pemain.

mendarat dengan sebelah kaki dan pastikan badan dalam keadaan stabil -FASA IKUT LAJAK Ayun tangan terus ke ba#ah selaras dengan gerakan badan.. . -FASA LARIAN 9unakan kaki yang sama setiap kali memulakan laria. Antara kemahiran tersebut ialah boel .kira dan tetapkan jumlah langkah yang diambil untuk mengekalkan rentak larian.larian yang terlalu pantas pula akan menyukarkan kita mengatur langkah semasa membaling$deli7ery stride&. Se. -FASA LONTARAN :eknik melakukan lontaran semasa membuat bo#l ).lepaskan bola ke sasaran.e&. menagkap . batting .gerakkan tangan untuk melakukan bo#l ke sasaran.lontaran dan ikut lajak. maenjaga #iket dan memandang . MEMBALIN . 1) BOWL Bo#ler perlu mengetahui teknik memegang bola untuk menentukan putaran bola.ara umum terdapat beberapa .ondongkan badan ke belakang.membaling . :erdapat tiga !asa ketika melakukan bo#l iaitu !asa larian. 1. 2.larian yang perlahan akanmengurangkan ikut lajak dn jarak lagkah$pa..rapatkan tangan dan kaki hadapan ke badan.ins#inger dan pegangan asas.KEMAHIRAN DALAM PERMAINAN KRIKET Beberapa kemahiran asas perlu dikuasai oleh pemain kriket .ara pegangan bola iaitu outs#inger. 8.

8&badan perlu menghadap bola. . Larian lengkap apabila seseorang pemukul dapat membuat larian dari #iket ke #iket yang bertentangan .&jika bola tinggi . -TEKNIK MENAN KAP )& 'elutut sebelah kaki hingga men. 'ereka akan berusaha lari berulang-alik untuk mendapatkan skor . pemadang juga perlu menguasai kemahiran menangkap . 2& ayun tangan terus ke ba#ah untuk ikut lajak .'embaling ialah kemahiran asas yang perlu dikuasai oleh pemandang . pemukul akan berlari kearah #iket yang bertentangan . BATTIN . MENAN KAP Selain membaling .e. tangkap bola di udara dengan sebelah atau kedua-dua belah tangan untuk mematikan pihak la#an .jika bola yang hendak ditangkap meleret . manakala seorang lagi rakan pasukannya akan membuat pukulan . 8& pandang pada sasaran . Pemandang perlu mahir mengembalikan bola dengan membuat balingan yang pantas dan tepat untuk mematikan pihak la#an yang sedang membuat larian . pemandang yang Berjaya menangkap bola dapat menghalang pihak la#an membuat larian dan membantu penjaga #iket menjatuhkan #iket . 1& ayun tangan yang memegang bola kea rah sasaran .ah tanah . hal ini kerana . -TEKNIK MEMBALIN )& pegang bola dengan kemas . 1&mata tepat memandang bola . setelah bola dipukul.& lepaskan bola tepat ke sasaran . Antara tujuan membaling adalah untuk mengembalikan bola kepada penjaga #iket atau menjatuhkan #iket $stumps& . . LARIAN Larian dilakukan setelah pemukul Berjaya melekukan pukulan .

Ibu jari serta telunjuk seolah-olah membentuk huru! <7=. Bet perlu dipegang dengan . :egakkan kepala. UNDAN -UNDAN DAN PERATURAN PERTANDIN AN KRIKET . Penjaga #iket dibenarkan berdiri atau men.. Pegang bet dengan kedua-dua belah tangan pada bahagian paling atas pemegang bet untuk mendapatkan tenaga serta daya pukulan yang lebih tinggi semasa membuat batting. Letakkan hujung bet di atas pit.Batting adalah kemahiran penting bagi pemain mendapatkan skor untuk pasukannya.:andakan pantas #iket boleh menyebabkan pemain la#an <mati= sebelum sempat menamatkan larian. 2. 1. 1. .:erdapat dua jenis batting yang biasa digunakan dalam permainan kriket iaitu batting menyerang dan batting bertahan. .h dengan pemegang berada di antara kedua-dua belah kaki. Keadaan ini dapat membantu bo#ler pasukannya. Lajakkan bet mengikut arah pukulan bola. . 8. *. +. MENJA A WIKET Penjaga #iket mempunyai kelebihan untuk maelihat kekuatan dan kelemahan pemukul. -TEKNIK BATTIN ). Ba#a satu kaki ke hadapan dan satu kaki lagi ke belakang untuk stability.angkung semasa menangkap bola mengikut keselesaannya.Ayunkan bet dan pukul bola. >apatkan tangan dan pastikan mata dapat melihat pemain yang hendak melakukan bo#l. -TEKNIK MENJA A WIKET ). Buka kaki seluas bahu untuk stability.ekakan yang betul. Letakkan kedua-dua tapak tangan berla#anan arah iaitu satu atas dan satu di ba#ah. Bergerak dan berdiri berhampiran dengan #iket untuk menerima hantaran rakan selepas pemukul membuat pukulan.. 8.

1 Senarai nama kesebelasan pemain hendaklah diisi dalam Borang Pertandingan $LA'PI>A4 -& dan diserahkan kepada umpire bertugas sebelum setiap kali undian perla#anan dilangsungkan. pertandingan akan diadakan se. Setiap pasukan tidak dibenarkan menarik diri setelah mengesahkan penyertaan.. 1.1! UNDAN . ) Pertandingan akan dijalankan se.ara kumpulan iaitu pasukan akan dibahagikan kepada dua kumpulan. 2! JENIS PERTANDIN AN 8.ara kalah mati. . Perla#anan akan diadakan mengikut sistem liga. 4! SISTEM PERTANDIN AN Sistem pertandingan bergantung kepda bilangan pasukan yang menyertai pertandingan.) Sekiranya enam atau lebih pasukan yang menyertai.ara bertulis dengan mengisi Borang Penyertaan $LA'PI>A4 A& sebelum tarikh tutup yang ditetapkan oleh 6a#atankuasa Pengelola. 6ohan dan 4aib 6ohan kumpulan akan layak ke pusingan seterusnya yang akan dijalankan se.ara liga satu pusingan. tertakluk kepada pindaan-pindaan yang diluluskan oleh Peraturan-Peraturan Am 'SS'K dan 'SS'. . 8 :iap-tiap pasukan mengandungi tidak lebih daripada )2 orang pemain. 1. 1.UNDAN PERMAINAN Semua permainan akan dijalankan mengikut 3ndang-3ndang Kriket sebagaimana yang ditetapkan oleh Kelab Kriket 'aryleborne. ) Setiap sekolah yang ingin menyertai pertandingan perlu mengesahkan penyertaan se. . Penda!taran pemain hendaklah dibuat dalam borang rasmi pertandingan iaitu Borang Penda!taran Pemain $LA'PI>A4 B& dan diserahkan kepada urusetia pertandingan sebelum bermain pada perla#anan pertama. 8. Pemenang tempat ketiga dan keempat adalah berdasarkan kedudukan dalam liga. Pemain-pemain yang tidak dida!tarkan tidak dibenarkan bermain. 3! PEN"ERTAAN DAN PENDAFTARAN 1. . pertandingan akan diadakan se.8 Sekiranya kurang daripada enam pasukan yang menyertai. 8 %ad umur kategori penyertaan adalah mengikut Peraturan Am 'SS'K..ara berpasukan $)) orang sepasukan& antara sekolah dalam 8 kategori iaitu peringkat umur ba#ah )8 tahun dan peringkat umur ba#ah )0 tahun. Pasukan tempat pertama dan kedua dalam liga akan bertemu semula dalam perla#anan akhir.

8 Perla#anan kedua 5.8 Kategori Ba#ah )8 :ahun )2 o7ers $+ bola setiap o7er& . pengadil akan menyusun semula jumlah o7ers bagi tiap-tiap side innings.untuk perla#anan akhir.) 1 o7ers di dalam satu innings untuk permainan )2 o7ers .. 2. 6ika syarat ini tidak dapat dipenuhi maka perla#anan yang berkenaan dianggap seri $dra#&.untuk perla#anan akhir. petang hingga +..) Kategori Ba#ah )0 :ahun 1..5! HAD MASA 2..untuk pusingan pertama.8 Semua perla#anan ditamatkan dalam satu hari dan masa pertandingan rasmi ialah seperti berikut ? 2.. Penyusunan ini hendaklah dibuat dengan mematuhi syarat baha#a bilangan o7ers tidak kurang daripada separuh $)@8& jumlah o7ers yang asal.8. ). petang 2.) Semua perla#anan mengandungi satu innings bagi setiap pasukan dan setiap innings dihadkan kepada ? 2... o7ers $+ bola setiap o7er& ... 6ika permainan tidak dapat dijalankan langsung. suku akhir dan separuh akhir.ua.. ) Seorang bo#ler tidak boleh membaling lebih daripada ? +.) Perla#anan pertama ? 2. 8.). maka perla#anan tersebut akan dikira sebagai seri tanpa la#an $tie&.1 Sekiranya sesuatu perla#anan tertangguh kerana . 2. o7ers $+ bola setiap o7er& .. 2.8.). o7ers $+ bola setiap o7er& .a atau sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. #! HAD SEKATAN +. pagi hingga ). tengahari ? 8. suku akhir dan separuh akhir.untuk pusingan pertama.

o7ers seorang dan bo#ler-bo#ler yang lain tidak boleh membaling melebihi 1 o7ers seorang. Baki bola yang berkenaan adalah dikira sebagai satu o7er kepada bo#ler yang mengambilalih. *.+. 0 o7ers di dalam satu innings untuk permainan . +. Sekiranya peraturan 2. ). *. . ).1 Sekiranya pasukan memukul $batting& kedua belum menghabiskan o7ers yang dipersetujui. o7ers di dalam satu innings untuk permainan 8. o7ers +. baki bola hendaklah dibo#l oleh seorang bo#ler yang lain.1 + o7ers di dalam satu innings untuk permainan 1. 6a#atankuasa Pengelola akan mengarahkan pengadil memastikan baha#a peraturan ini dipatuhi..8 atau *.8 Pasukan memukul $batting& kedua mestilah menghadapi sekurang-kurangnya separuh o7ers yang diperuntukan atau semua pemukulnya dikeluarkan $out& sebelum sesuatu keputusan boleh dibuat.8 .).*. Sekiranya keputusan tidak dapat dibuat berdasarkan kepada *. o7ers +. maka tambahan hanya satu o7er setiap bo#ler boleh diberikan kepada bilangan bo#ler minimum yang dibenarkan. *. maka pasukan yang mempunyai jumlah larian $runs& yang lebih akan menjadi pemenang dalam sesuatu permainan *.& +.1.) Pasukan yang memperolehi kadar larian setiap o7er $>un >ate Per A7er& yang lebih besar dihitung tepat kepada dua tempat perpuluhan. +. ).) Sekiranya kedua-dua pasukan menghabiskan o7ers yang dipersetujui.. 2 Bo#ler tidak dibenarkan membuat balingan underarm. maka kedua-dua pasukan akan dianggap seri $tie&.8 %ad minimum membaling ialah )2 o7ers dalam satu jam. maka keputusan akan dibuat mengikut . *.2 Sekiranya bilangan larian bagi kedua-dua pasukan adalah sama.1 dilaksanakan seorang bo#ler tidak dibenarkan membaling o7ers yang lebih daripada jumlah o7ers yang tidak boleh dibahagi dengan 2.8 Perhitungan kadar larian setiap o7er bagi pasukan memukul yang pertama akan dibuat berdasarkan kepada jumlah o7ers yang telah ditetapkan. o7ers +.1..ara di ba#ah ? *.. $! KEPUTUSAN DAN PEMBERIAN MATA *.1.$-ontoh ? sekiranya satu innings dikurangkan kepada )0 o7ers maka tiga orang bo#ler boleh membaling sebanyak .1 Sekiranya seseorang bo#ler tidak mampu menghabiskan sesuatu o7er kerana sebab-sebab tertentu. maka kedua-dua pasukan dianggap seri. akan menjadi pemenang.

0.0 Sekiranya terdapat dua atau tiga pasukan yang mendapat jumlah mata yang sama.ara lari berhalang adalah seperti yang berikut? .* Pasukan yang mendapat mata terbanyak akan dikira sebagai 6ohan Kumpulan.0. *. maka kedudukan pasukan akan ditentukan seperti berikut ? *.8 mata Seri .) mata Kalah . Pasukan yang mendapat mata kedua terbanyak sebagai 4aib 6ohan. mata *.1 6ika masih juga seri. keputusan akan dibuat melalui undian..8 6ika masih juga seri.oring run rates yang lebih besar akan dikira sebagai pemenang.oring >un >ates ialah jumlah larian yang diperolehi dalam permainan kumpulan dibahagikan dengan jumlah balingan yang sah $tidak termasuk #ide dan no ball& C *. pasukan yang pernah mengalahkan la#an dikira sebagai pemenang.*.0.) Pasukan yang mempunyai purata s. ASPEK-ASPEK KESELAMATAN Antara aspek keselamatan yang perlu dipatuhi dalam a.+ Pemberian 'ata ? 'enang . B S. *.

'emastikan perbukaan kolan untuk lompatan air diperbuat daripada bahan konkrit.'emastikan atlet tidak berlari terlalu hampar belakang atlet lain apabila menghampiri halang pagar.stabil dan mampu menampung berat atle.ir..engkam dengan baik. 6ika permukaan halangan telah rosak dan telah boleh menyebabkan atlet tergelin. . gantikan dengan yang baru. Atlet digalakkan berlari disisi supaya dapat melihat halang dengan jelas.%al ini pentinh agar kasut spike atlet dapat men. ditutup dengan alas lembut atau permukaan getah. . .'emastikan haling pagar kukuh .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful