Submitted for Canadian Architect 2008 Awards of Excellence 16 September, 2008

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa

Introduction

This 1.8 million-square foot multi-tenant office building complex
strives to represent the spirit of advanced technology which is a major focus of the Gurgaon area. A dynamic yet sophisticated arrangement of three interconnected office towers with varied façade treatements, combined with considerable attention to interior and exterior employee amenities, creates an international-level office environment. Advanced sustainable design features show a full commitment to environmentallysustainable architecture.

Canadian Architect 2008 Awards of Excellence

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa

description

Gurgaon, the sixth largest city in India, has become the preferred location for many technology-based companies involved in outsourcing due to its proximity to Indira Gandhi International Airport. High-tech and high value projects involving foreign collaboration with huge investment have grown tremendously during the last decade. The city is emerging as an internet technology hub with approximately 400 IT and IT Enabled Service companies operating in the district such as HP, Dell, Microsoft, IBM, Siemens, Oracle, and Google. The 13.707-acre site is located near Highway 8, which is the major throughfare to the Airport, and is connected to this highway by Knowledge Avenue. The site has a compressed and mirrored L-shape with a triangular top and thick base. A large green space on the site’s north edge provides shade in the early afternoon and amenities such as a pergola structure, water features, grass fields and gardens. Landscaping also features prominently on the east and south edges of the buildings, providing a softened boundary to the development. The complex is composed of three connected buildings, varying in height from 9 to 13 storeys, provide a total area of 1.8 million square feet. Their efficient integration provides large office spaces that range from 9,600 square feet to 168,000 square feet. The “Spine” colonnade on the ground floor unites the office towers, enhancing the concept of ‘connectivity’ and creating social settings on the perimeter for employees. Many broad terraces and decks with pergolas along the ground level serve the same function, while roof terraces provide views of nearby green spaces. These public spaces are all designed to foster a sense of community. The architecture has an expressive quality with elegant crystalline translucency. A graceful undulating curtain wall flows along the mid-section

along the east elevation. Highlighted patterns on the curtain wall create a picturesque composition of illuminated water waves. At the north end of the wall, a long curve ties two buildings together with one vibrant stroke. On the south building, another slightly curved glass wall forms an approach feature to the development. The large glass walls have horizontal striated lines with a shuffled pattern of scattered shades to produce a sophisticated yet vibrant elevation. On the west elevation, articulated vertical fins are located in the facade to reduce low-angle solar gain. The juxtaposition of the horizontal and vertical, along with the canted orientation of the three structures, breaks down the large volume into smaller elements to create a dynamic compostion. The building is designed to achieve Indian Green Building Council Silver Certification. Sustainable design features storm water management to channel paved area and roof runoff into ponds for reuse. These ponds surround the building to provide cooling. Parking surfaces are paved with special bricks to filter storm water and reduce pollutant loadings. The highefficiency building envelope optimizes building energy performance with the utilization of integrated building volumes, roof pergola (roof sun shades which are also referred to as a “double roof”), horizontal window shades, vertical fins, inset windows, tinted glass, and a photovoltaic system with most of spandrel glass including PV cells. Dark grey tinted glass walls reduce solar gain on the interior. On the east and south sides, double-layered flue walls (double skins) acts as a ventilating space. This arrangement exhausts air in between two skins to reduce solar gain. In the lobbies, a “green wall” provides biofiltration, cooling and an aesthetic feature. Three levels of underground parking, beyond accommodating approximately 3,000 cars, is installed with water pipes to transfer the earth’s natural coolness to the building.

Canadian Architect 2008 Awards of Excellence

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa

Perspective East Elevation
Canadian Architect 2008 Awards of Excellence

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa

Perspective East Elevation
Canadian Architect 2008 Awards of Excellence

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa

Perspective West Elevation
Canadian Architect 2008 Awards of Excellence

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa

Perspective Southwest Elevation
Canadian Architect 2008 Awards of Excellence

Perspective East Elevation

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa

Perspective West Elevation
Canadian Architect 2008 Awards of Excellence

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa

Aerial View of Site

Canadian Architect 2008 Awards of Excellence

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa

Site Plan

Canadian Architect 2008 Awards of Excellence

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa

Ground Floor Plan

Canadian Architect 2008 Awards of Excellence

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa

Typical Floor Plan

Canadian Architect 2008 Awards of Excellence

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa

Section

Canadian Architect 2008 Awards of Excellence

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa

Canadian Architect 2008 Awards of Excellence

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa

Canadian Architect 2008 Awards of Excellence

Survam Knowledge Park

GurGaon, IndIa