You are on page 1of 4

3.

ra TANULSI MOTIVCI
CL: a tanulsi motivcik tudatostsa, illetve rtelmet s clt tallni sajt tanulsunknak. Eszkzk: A befejezetlen mondatok egy-egy paprcetlin. A TANULSI MOTIVCI cm krdv kinyomtatva (a tanuli ltszmnak megfelel pldnyszmban). A Kirtkels kinyomtatva (3-4 tanulnknt egy pldny). 1. Rhangols (10 perc) Befejezetlen mondatok minden tanul hz egy cetlit, amin egy befejezetlen mondat van (lsd mellkelve); fejezze be a mondatot valamilyen mdon (minden vlasz j vlasz!). Beszlgessetek rviden az osztllyal arrl, hogy minden tettnk mgtt ott van valamilyen indtk (motivci). Sokkal knnyebb az iskolai tanulst megvalstani akkor, ha tudjuk, mirt tanulunk, mi vele a clunk, milyen hajterk mkdnek bennnk. 2. Teszt kitltse (20 perc) Mindenki tltse ki a TANULSI MOTIVCI cm krdvet. Mondd el, hogy a tesztet mindenki sajt magnak tlti ki (nem neked), ezrt legyen valban szinte, akkor tudtok majd a tmrl rtkes beszlgetst folytatni. (Ezt majd a tbbi teszttel kapcsolatban is megemltheted, ha szksgt rzed.) A kitlts utn mindenki vgezze el sajt tesztje kirtkelst. 3. Megbeszls (15 perc) Ez az ra legfontosabb rsze! rdemes megbeszlni minden egyes motivl ert (lsd kirtkel lista). A sorrend lehet aszerint, melyik szempont hny embernl ll els helyen. Nhny szempont a megbeszlshez: Melyik motivl er nyert az osztlyban? Mire j, ha tudja az ember, mi motivlja (leginkbb) a tanulsban? rdemes-e, lehet-e ersteni, tudatostani olyan szempontokat is, amelyek most nem tnnek fontosnak? Egyformn elfogadhat-e minden felsorolt indtk (a j vlasz termszetesen az, hogy igen, mirt ne hajthatna valakit pldul az, hogy a trsak elismerik az eszt?!). Szksg van-e szli jutalmazsra, ha j jegyeket visz haza valaki? Rgebben az egyesletben sportolk edzi figyelemmel ksrtk tantvnyaik tanulmnyi eredmnyeit, st eltiltottk az edzstl azt, aki rossz jegyeket szerzett. Hogy van ez manapsg?

Borbly, Botos, Turcsik: Tanulsmdszertan 1. 3. ra: Tanulsi motivci 1

Befejezetlen mondatok nyomtasd ki s vgd szt mondatonknt!


Ha hes vagy szomjas vagyok Amikor unatkozom Amikor jl sikerl a dolgozatom ... Amit nagyon akarok, azrt ... Amikor j jegyet kapok, otthon ... Mindig jobban sikerlnek a dolgaim, ha ... Amikor valami j dolgot ltok, ... Amikor nem rtek valamit ... Ahhoz, hogy jl sikerljn a htvgi kirnduls, ... Amikor egy krdsre csak n tudom a j vlaszt, a bartom/ bartnm ... Amikor vratlan dolog trtnik velem ... Jl esik, hogy msok is szreveszik ... Akkor lehet j llsom, ha ... Sokat gondolkozom azon, hogy ... Felnzek arra, aki ... Sok minden rdekel, Ahhoz van trelmem,
Borbly, Botos, Turcsik: Tanulsmdszertan 1. 3. ra: Tanulsi motivci 2

TANULSI MOTIVCI KRDV


Jelld be azoknak az lltsoknak a sorszmt, amelyek jellemzek rd! Sorszm 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. lltsok Ha tanulok, az lebeg a szemem eltt, hogy gy vlhatok majd sikeresebb felntt. Ha elkezdek egy feladaton dolgozni, semmi nem tud kizkkenteni bel le. Csak azt szoktam megtanulni, ami rdekel. Clom a tovbbtanuls, ezrt alaposan tanulok. Ha rossz eredmnyt rek el, szgyenkezem a csaldom vagy a trsaim eltt. Ha nem ez lenne elttem az egyetlen lehetsg, nem tanulnk. Magamtl is utnanzek a dolgoknak, hogy a krdseimre vlaszt kapjak. rdemes jl tanulni, mert a j eredmny elnyeri jutalmt. Nha gy elmerlk a tanulsban, hogy elfeledkezem minden msrl. Ha valami rdekeset tallok a tananyagban, sokszor hozzolvasok, pedig nem lenne ktelez. Igyekszem minl jobban teljesteni, mert az eredmny a tudsom mrcje. Tbb idt fordtok a tanulsra, ha gy rzem, trsaim tbbet tudnak nlam. Szeretem, ha megdicsrnek azrt, mert tanulok. Ha arra gondolok, hogy tbb tanulssal jobb lehetsgeket rek el, szorgalmasabban tanulok. Az unalmasabb anyagokat is megtanulom, mert nem mindegy, milyen eredmnyem lesz. Szeretem, ha eredmnyeim miatt valamilyen jutalomban rszeslk. Attl flek, hogy nem tudok a csaldom elvrsainak megfelelni. Gyakran annyira tudom a figyelmem sszpontostani a tanulsra, hogy semmi sem tud megzavarni. Szeretek a dolgok mlyre sni. Bnt, hogy mit gondolnak rlam a trsaim, ha rosszul teljestek. Ha tbbet tudok, jobban rvnyeslhetek. Ha nem kapnk elismerst az eredmnyeimrt, nem nagyon tanulnk. lvezem, ha egy bonyolult feladatot nllan meg tudok oldani. Ha egy problmt meg akarok oldani, semmi sem tud eltrteni. Csaldnak bennem otthon, ha rossz eredmnyt rek el. Nveli tanulsi kedvemet, ha elismerik a tudsomat. A nagyobb tuds biztostja, hogy ksbb mg komolyabb tuds birtokba jussak. A j eredmnyt otthon nagy elismerssel fogadjk. Az eredmnyes tanuls a legfontosabb a szmomra. Nagyon kitartan szoktam tanulni.

Kirtkels
1. A bejellt sorszmokat az albbi rtkel tblzatban is jelld (karikzd) be! 2. Szmold meg, hogy az egyes motivl erknl hny bekarikzott szm van. 3. Tedd sorrendbe a motivl erket! gy lthatod, melyik mennyire ers indttatst jelent szmodra a tanulshoz.

MOTIVL ERK Tovbbtanuls


Hossz tv tervezs, jobb munkahelyhez, jobb lehetsgekhez jutni az letben.

lltsok sorszma

Bekarikzott lltsok szma

1. 4. 14. 21. 27.

rdeklds
Bels kvncsisg s rdeklds meglte.

3. 7. 10. 19. 23. 2. 9. 18. 24. 30.

Kitarts
Kitart, szorgalmas szemlyisg.

Eredmnyek
A jobb jegyek, a magasabb pontszmok fontosak, ers ktelessgtudat jellemz.

6. 11. 15. 22. 29.

Trsas pozci
Msok elismerse, dicsrete fontos.

5. 12. 13. 20. 26. 8. 16. 17. 25. 28.

Jutalom
A j teljestmnyrt jutalom jr, elssorban a csaldban.

Sorrend: 1. 2. 3. 4. 5. 6.