You are on page 1of 31

7.

URMARIREA COMPORTARII IN EXPLOATARE A CONSTRUCTIILOR, INTERVENTII IN TIMP ASUPRA ACESTORA si POST UTILIZAREA CONSTRUCTIILOR

Urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor, alaturi de interveniile n timp asupra acestora - a noua componenta a sistemului calitatii in constructii, Postutilizarea constructiilor - cea de-a zecea, asa cum acesta este definit de catre Legea 10/1995 a calitatii in constructii. Aceste activitati se desfasoara prin grija proprietarului, pe toata durata de existenta a constructiilor, pentru toate categoriile de constructii supuse Legii 10/1995 a calitatii in constructii, de catre toti factorii implicati in conceperea, realizarea si exploatarea constructiilor.

Principalele acte normative care detaliaza aceste componente ale sistemului calitatii in constructii:
* Legea 10/1995 a calitatii in constructii; * Hotrrea Guvernului nr. 766/1997 din 21/11/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea n construcii Regulament privind urmrirea comportrii n exploatare, interveniile n timp i postutilizarea construciilor; * Normativ privind urmarirea comportarii in timp a constructiilor, Indicativ P 130 1999.

Obiectul urmririi comportrii n exploatare a construciilor i al interveniilor n timp il reprezinta evaluarea strii tehnice a construciilor i meninerea aptitudinii lor de exploatare pe toat durata de existen a acestora. Urmrirea comportrii n exploatare a construciilor i interveniile n timp reprezint aciuni distincte dar complementare, dupa cum urmeaza: a) urmrirea comportrii n exploatare a construciilor se face n vederea depistrii din timp a unor degradri care conduc la diminuarea aptitudinii de exploatare; b) interveniile n timp asupra construciilor se fac pentru meninerea sau mbuntirea aptitudinii lor de exploatare; Postutilizarea constructiilor cuprinde activitatile de dezafectare, demontare si demolare a constructiilor, n condiii de siguran i de recuperare/refolosire eficient a materialelor i a mediului.

Trebuie observat faptul ca legislatia si reglementarile tehnice in vigoare abordeaza problema urmaririi comportarii constructiilor recurgand la doua sintagme, si anume: Urmarirea comportarii in exploatare - a se vedea Legea 10/1995, HGR 766/1997; Urmarirea comportarii in timp - a se vedea Normativul privind urmarirea comportarii in timp a constructiilor, Indicativ P 130 1999. Avand in vedere ca in unele cazuri activitatile de urmarire a comportarii constructiei in etapa de exploatare/utilizare sunt definite, pregatite si organizate (ex.: prin intocmirea unui proiect de urmarire, amplasarea de repere, nominalizare personal atestat, etc) precum si incepute a fi derulate (inregistrarea de date si interpretarea lor) inca din etapele de proiectare si executie sintagma Urmarire a comportarii in timp a constructiilor, ca infasuratoare a activitatilor din acest segment al sistemului calitatii in constructii.

Pentru celelalte situatii obisnuite, pentru care legislatia si reglementarile tehnice nu prevad altfel, se va utiliza sintagma Urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor.

7.1. Urmarirea comportarii in timp a construciilor


Urmrirea comportrii n timp a construciilor se desfoar pe toat perioada de existenta a construciei ncepnd cu execuia ei i este o activitate sistematic de culegere i valorificare (prin urmtoarele modaliti: interpretare, avertizare sau alarmare, prevenirea avariilor etc.) a informaiilor rezultate din observare i msurtori asupra unor fenomene i mrimi ce caracterizeaz proprietile construciilor n procesul de interaciune cu mediul ambiant i tehnologic.
Scopul urmririi comportrii n timp a construciilor este de a obine informaii n vederea asigurrii aptitudinii construciilor pentru o exploatare normal, evaluarea condiiilor pentru prevenirea incidentelor, accidentelor i avariilor, respectiv diminuarea pagubelor materiale, de pierderi de viei i de degradare a mediului (natural, social, cultural) ct i obinerea de informaii necesare perfecionrii activitii n construcii.

Urmrirea comportrii n timp a construciilor cuprinde ansamblul de activitati privind examinarea directa sau investigarea cu mijloace de observare si masurare specifice, si este de dou categorii: - urmrire curent; - urmrire special.

Categoria de urmrire, perioadele la care se realizeaz , parametrii urmrii precum i metodologia de efectuare a acestora se stabilesc de ctre proiectant sau expert, n funcie de categoria de importan a construciilor i de alte caracteristici ale acestora (precizate si in diferite reglemantari tehnice) i se consemneaz n Jurnalul Evenimentelor care va fi pstrat n Cartea Tehnic a construciei, (care va cuprinde, de asemenea, i rezultatele consemnate ale acestor activiti).

7.1.1. Urmarirea curenta Prevederi generale privind urmarirea curenta a comportarii constructiilor Urmrirea curent - observarea i nregistrarea unor aspecte, fenomene i parametri ce pot semnala modificri ale capacitii construciei de a ndeplini cerinele esentiale stabilite prin proiecte. Urmrirea curent a construciilor se aplic construciilor care fac obiectul L 10/1995 i are un caracter permanent, durata ei coincide cu durata de existen fizic a construciei respective. Urmrirea curent a comportrii construciilor se efectueaz prin examinare vizual direct i dac este cazul (de regula atunci cand o reglementare tehnica o impune) cu mijloace de msurare de uz curent permanent sau temporare.

Urmrirea curent a comportrii construciilor se efectueaz n conformitate cu instruciunile de urmrire curent a construciilor prevzute n proiectele de execuie. n cazul construciilor vechi, care nu au instruciuni de urmrire curent, acestea pot fi comandate unei firme de specialitate. Instruciunile de urmrire curent a comportrii vor cuprinde, n mod obligatoriu, urmtoarele: a. fenomene urmrite prin observaii vizuale sau cu dispozitive simple; b. zonele de observaie i punctele de msurare; c. amenajrile necesare pentru dispozitivele de msurare sau observaii (nie, scri de acces, balustrade, platforme etc); d. programul de msurtori, prelucrri, interpretri; e. modul de nregistrare i pstrare a datelor; f. modul de prelucrare primara; g. modaliti de transmitere a datelor; h. responsabilitatea lurii de decizii de intervenie; i. procedura de atenionare i alarmare a populaiei susceptibil de alertat n cazul constatrii posibilitii sau iminenei producerii unei avarii.

Urmrirea curent se va efectua la intervale de timp prevzute prin instruciunile de urmrire curent, dar nu mai rar de o dat pe an i n mod obligatoriu dup producerea de evenimente deosebite (seism, inundaii, incendii, explozii, alunecri de teren etc.) Personalul nsrcinat cu efectuarea activitii de urmrire curent, va ntocmi rapoarte ce vor fi menionate n Jurnalul evenimentelor i vor fi incluse n Cartea Tehnic a construciei. n cadrul urmririi curente a construciilor, la apariia unor deteriorri ce se consider c pot afecta rezistena, stabilitatea i durabilitatea construciei proprietarul sau utilizatorul va comanda o inspectare extins asupra construciei respective urmat dac este cazul de o expertiz tehnic.

Prevederi generale privind inspectarea extinsa a unei constructii


Inspectarea extins are ca obiect o examinare detaliat, din punct de vedere al rezistenei, stabilitii i durabilitii, a tuturor elementelor structurale i nestructurale, a mbinrilor construciei, a zonelor reparate i consolidate anterior, precum i n cazuri speciale a terenului i zonelor adiacente. Aceast activitate se efectueaz n cazuri deosebite privind sigurana i durabilitatea construciilor cum ar fi:

a. deteriorri semnificative semnalate n cadrul activitii de urmrire curent, sau ca masura dispusa de I.S.C.; b. dup evenimente excepionale asupra construciilor (cutremur, foc, explozii, alunecri de teren etc) i care afecteaz utilizarea construciilor n condiii de siguran; c. schimbarea destinaiei sau a condiiilor de exploatare a construciei respective.

n cadrul inspectrii extinse se utilizeaz dispozitive, aparatur, instrumente, echipamente i metode de ncercare nedistructive i/sau parial distructive. Inspectarea extins se ncheie cu un raport scris n care se cuprind, separat observaiile privind degradrile constatate (tip, cauze, gradul i efectul acestora), msurile necesare a fi luate pentru nlturarea efectelor acestor degradri, precum i, dac este cazul, extinderea msurilor curente (anterioare) de urmrire a comportrii in timp. Raportul se include n Cartea Tehnic a construciei i se vor lua toate msurile pentru execuia eventualelor intervenii, reparaii sau consolidri nscrise n acest raport

C Lista de fenomene care trebuie avute in vedere in cursul urmaririi curente

a) Schimbri n poziia obiectelor de construcie n raport cu mediul de implantare al acestora manifestate direct, prin deplasri vizibile (orizontale, verticale sau nclinri) sau prin efecte secundare vizibile (desprinderea trotuarelor, scrilor, ghenelor i altor elemente anex, de soclul sau corpul cldirilor i apariia de rosturi, crpturi, smulgeri); apariia de fisuri i crpturi n zonele de continuitate ale drumurilor i podurilor n dreptul rostului tablierelor sau clementelor caii; deschiderea sau nchiderea rosturilor de diferite tipuri dintre elementele de construcie, tronsoane de cldiri, ploturi de baraje, umflarea sau crparea terenului ca urmare a alunecrilor n versanii diferitelor amenajri, ramblee, pe lng cldirile i construciile speciale; obturarea progresiv a orificiilor aflate n dreptul nivelului terenului prin scufundarea obiectului de construcie; dereglarea sau blocarea funcionrii unor utilaje condiionate de poziia lor (lifturi, utilaje .a.);

b) Schimbri n forma obiectelor de construcii manifestate direct prin deformaii vizibile verticale sau orizontale i rotiri sau prin efecte secundare ca nepenirea uilor sau ferestrelor, greuti sau blocare n funcionarea utilajelor, distorsionarea traseului conductelor de instalaii sau tehnologice, ndoirea barelor sau altor elemente constructive, apariia unor defecte n funcionarea mbinrilor ca forfecarea sau smulgerea niturilor i uruburilor, fisurarea sudurilor, slbirea legturilor .a.;

c) Schimbri n gradul de protecie i confort oferite de construcie sub aspectul etaneitii, al izolaiilor fonice, termice, hidrofuge, antivibratorii, antifoc, antiradiante sau sub aspect estetic, manifestate prin umezirea suprafeelor, infiltraii de ap, apariia izvoarelor n versanii barajelor i digurilor, nmuierea materialelor constructive, lichefieri ale pmntului dup cutremure, exfolierea sau crparea straturilor de protecie, schimbarea culorii suprafeelor, apariia condensului, ciupercilor, mucegaiurilor neplcute, efectele nocive ale vibraiilor i zgomotului asupra oamenilor i vieuitoarelor manifestate prin stri mergnd pn la mbolnvire etc;

d) Defecte i degradri cu implicaii asupra funcionabilitii obiectelor de construcie: nfundarea scurgerilor (burlane, jgheaburi, drenuri, canale); porozitate, fisuri i crpturi n elementele i construciile etane prin destinaie (rezervoare, bazine, conducte); dereglri n poziia i stabilitatea cilor de rulare ale mijloacelor de circulaie, pe roi (cale ferat, linii tramvai i metrou, poduri rulante); denivelri, anuri, gropi n mbrcmintea drumurilor, curenia i mobilitatea elementelor de rezemarc ale podurilor, deschiderea rosturilor funcionale etc;

e) Defecte i degradri n structura de rezisten cu implicaii asupra siguranei obiectelor de construcie; fisuri i crpturi, coroziunea elementelor metalice i a armturilor la cele de beton armat i precomprimat, defecte manifestate prin pete, fisuri, exfolieri, eroziuni etc; flambajul unor elemente componente comprimate sau ruperea altora ntinse; slbirea mbinrilor sau distrugerea lor; afuieri la pilele podurilor; scpri de pe aparatele de reazem; putrezirea sau slbirea elementelor din lemn sau din mase plastice n urma atacului biologic etc.

Pentru a preveni eventuale degradari viitoare se va acorda atentie si urmatoarelor fenomene posibile:
a) Oricror semne de umezire a terenurilor de fundaie loessoide din jurul obiectelor de construcie i tuturor msurilor de ndeprtare a apelor de la fundaia obiectelor de construcie amplasate n terenuri loessoide (pante spre exterior pe cel puin 10 m, etaneitatea rostului trotuar-cldire, scurgerea apelor spre canalizarea exterioar, integritatea i etaneitatea conductelor ce transport lichide de orice fel etc);

b) ncperilor n care exist condiii de mediu deosebit de agresiv n raport cu materialele din care sunt alctuite construciile (umiditate ridicat, mediu acid sau bazic, uleiuri, ape moi, degajri mari de temperatur sau emulsii de soluii fierbini, metale topite, regim criogenie .a.); c) Elementele de construcie supuse unor solicitri deosebite din partea factorilor de mediu natural sau tehnologic; terase nsorite; mediu marin; ci de rulare funcionnd cu poduri rulante n regim greu; zone de construcie supuse variaiilor de umiditate - uscciune; locuri n care se pot acumula murdrie, ap soluii agresive .a. d) Modificrilor n aciunea factorilor de mediu natural i tehnologic care pot afecta comportarea construciilor urmrite.

7.1.2. Urmarirea speciala a comportarii constructiilor Urmrirea special - const din msurarea, nregistrarea, prelucrarea i interpretarea sistematic a valorilor unor parametri ce definesc msura in care construciile, sau anumite pri ale lor, i menin cerinele esentiale stabilite prin proiecte sau n urma unei expertizri tehnice. Urmrirea special a comportrii construciilor se instituie la: a) construcii noi de importan deosebit (B) sau excepional (A), stabilit prin proiect, sau in alte situatii deosebite prevazute in reglementari tehnice (ex. Normativ privind cerinele de proiectare i execuie a excavaiilor adnci n zone urbane - Indicativ NP 120-2006). b) construcii n exploatare cu evoluie periculoas, recomandat de rezultatele unei expertize tehnice sau a unei inspectri extinse; c) cererea proprietarului, a Inspectoratului de Stat n Construcii, sau a organismelor recunoscute de acesta pe domenii de specialitate. n momentul instituirii urmririi speciale a comportrii construciilor aceasta va ngloba i urmrirea curent.

Organizarea urmririi speciale este sarcina proprietarului. Activitatea de urmrire special are un caracter permanent sau temporar, durata ei stabilindu-se de la caz la caz, n conformitate cu prevederile proiectului prin care a fost instituita urmrirea special a comportrii construciilor. Urmrirea special a comportrii construciilor poate fi de scurt durat sau de lung durat. Instituirea urmririi speciale asupra unei construcii se comunic de ctre investitor, proprietar sau utilizator Inspectoratului de Stat n Construcii

Obiectivele urmririi speciale a comportrii construciilor sunt:


a) asigurarea siguranei i durabilitii construciei, prin depistarea la timp a fenomenelor i a zonele unde apar; b) supravegherea evoluiei unor fenomene previzibile, cu posibile efecte nefavorabile asupra aptitudinii n exploatare; c) semnalarea operativ a atingerii criteriilor de avertizare sau a valorilor limit date de aparatura de msur i control; d) verificarea eficienei tuturor msurilor de intervenie aplicate; e) verificarea impactului construciei asupra mediului nconjurtor; f) asigurarea unui volum mare de date sigure i prelucrabile statistic

Selectarea construciilor supuse urmririi speciale se va face dup criterii obiective, innd seama de riscul potenial pe care construcia l reprezint att n sine, de prevederile reglementarilor tehnice specifice, cat i pentru mediul nconjurtor.
Se vor lua n considerare urmtorii factori : - importana construciei; - zona seismic (conform P 100/2006); - gradul de asigurare seismic; - repetabilitatea construciei (gradul de risc fiind amplificat, n cazul n care un anumit tip de construcie are rspndire mare); - caracteristici ale infrastructurii; - caracteristici ale suprastructurii; - factori de mediu exteriori; - factori de mediu interiori, etc

Urmrirea special se efectueaz pe baza unui proiect de urmrire special care va cuprinde urmtoarele: a) denumirea i amplasarea obiectului de construcie; b) motivele instituirii urmririi speciale; c) descrierea lucrrii pe scurt (tip de construcie, caracteristici generale ale structurii, materiale folosite, dimensiuni, caracteristici ale condiiilor de fundaie i ale mediului etc); d) obiectivele urmririi speciale (proprieti), fenomene, mrimi, criterii de apreciere, condiii de calitate, limite de atenionare, avertizare i alannare etc); e) metode de msurare/detenninare i aparatura necesar; f) stabilirea concret a punctelor de msur, respectiv locul de montaj al aparatelor, plan de amplasare cu cotele de montaj; g) condiii de recepie, verificare, depozitare a aparaturii; h) stabilirea modului de arhivare a datelor (tabele tip, programe calculator etc.) acordndu-se mare importan pstrrii i accesibilitii datelor; i) indicarea modului de prelucrare primar i de comparare cu valori prestabile (normale, de atenie, avertizare, alarmare) ct i responsabilitile n luarea de decizii n aceste cazuri; j) programul msurrilor, corelat cu fazele de execuie sau exploatare, ct i msurile recomandate, la apariia unor evenimente legate de factori de risc; grafice de ealonare a operaiilor de montaj al aparatelor, corelat cu graficul general de execuie al construciei.

n cazul construciilor noi elaborarea proiectelor de urmrire special se execut concomitent cu proiectul de execuie, de ctre proiectant n baza unei comenzi emise de investitor sau proprietar.
n cazul construciilor n exploatare la care sa hotrt urmrirea special n baza unei inspectri extinse sau a unei expertize, proprietarul sau utilizatorul va comanda unei firme specializate elaborarea unui proiect de urmrire special.

7.2. Interveniile n timp asupra construciilor


Interveniile n timp asupra construciilor au ca scop: meninerea fondului construit la nivelul necesar al cerinelor; asigurarea funciunilor construciilor, inclusiv prin extinderea sau modificarea funciunilor iniiale ca urmare a modernizrii. 7.2.1. Clasificarea Lucrrilor de intervenie a) lucrri de ntreinere, determinate de uzura sau de degradarea normal i care au ca scop meninerea strii tehnice a construciilor; b) lucrri de refacere, determinate de producerea unor degradri importante i care au ca scop meninerea sau mbuntirea strii tehnice a construciilor; c) lucrri de modernizare, inclusiv extinderi, determinate de schimbarea cerinelor fa de construcii sau a funciunilor acestora i care se pot realiza cu meninerea sau mbuntirea strii tehnice a construciilor.

Expertul tehnic de calitate, atestat, va analiza, dup caz:


condiiile de amplasament i de exploatare a construciei; starea construciei care se supune expertizei tehnice de calitate; documentele care au stat la baza realizrii construciei n fazele de proiectare, execuie i exploatare; prevederile din reglementrile tehnice care au stat la baza realizrii construciei ori a lucrarilor de constructii i cele n vigoare la data efecturii expertizei tehnice de calitate. Pe baza informatiilor la care face apel, expertul tehnic atestat elaboreaz raportul de expertiz tehnic de calitate cuprinznd soluii i msuri care se impun pentru fundamentarea tehnic i economic a deciziei de intervenie ce se nsuete de ctre proprietarii sau administratorii construciilor i, dup caz, de ctre investitor.

Proiectul ntocmit pe baza raportului de expertiz tehnic de calitate trebuie nsuit de ctre autorul acestuia (expertul tehnic), din punct de vedere al respectrii soluiilor i a msurilor propuse.

Interventiile in timp asupra constructiilor se fac cu respectarea prevederilor Legii 50/1991 si a Legii 10/1995. In acest sens Proprietarul/Investitorul va trebui sa obtina si Acordul I.S.C.:
* n cazul interveniilor asupra construciilor care au suferit degradri determinate de aciuni accidentale: incendii, explozii, inundaii, uragane, alunecri, prbuiri, cutremure sau alte astfel de accidente * n cazul interveniilor asupra construciilor determinate de aciuni ale investitorului, respectiv pentru: a) lucrri de reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinaie sau de reparare a construciilor de orice fel, precum i a instalaiilor aferente acestora, cu excepia celor prevzute la art. 11 din Legea nr. 50/1991, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare; b) lucrri de reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum i orice alte lucrri, indiferent de valoarea lor, care urmeaz s fie efectuate la construcii reprezentnd monumente istorice, inclusiv la cele din zonele lor de protecie; c) lucrri de reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare i reabilitare privind ci de comunicaie, inclusiv lucrri de art, reele i dotri tehnico-edilitare, lucrri hidrotehnice, amenajri de albii, lucrri de mbuntiri funciare; d) alte intervenii.

7.3. Postutilizarea constructiilor Declanarea activitilor din etapa de postutilizare a unei construcii ncepe o dat cu iniierea aciunii pentru desfiinarea acelei construcii, care se face: a) la cererea proprietarului; b) la cererea administratorului construciei, cu acordul proprietarului; c) la cererea autoritilor administraiei publice locale, n cazurile n care: - construcia a fost executat fr autorizaie de construire; - construcia nu prezint siguran n exploatare i nu poate fi reabilitat din acest punct de vedere; - construcia prezint pericol pentru mediul nconjurtor i nu poate fi reabilitat pentru a se elimina acest pericol; - cerinele de sistematizare pentru utilitate public impun necesitatea desfiinrii construciei.

La construciile proprietate public, decizia de declanare a activitilor din etapa de postutilizare va fi luat n baza unui studiu de fezabilitate, din care s rezulte necesitatea, oportunitatea i eficiena economic a aciunii. Studiul respectiv va trebui s fie aprobat potrivit legii.

Desfurarea activitilor i lucrrilor din etapa de postutilizare a construciilor se efectueaz pe baza unei documentaii tehnice (D.T.A.D.) i a unei autorizaii de desfiinare, eliberat de autoritile competente, conform legii. Documentaia tehnic pentru lucrrile de postutilizare a construciilor trebuie verificat de specialitii verificatori de proiecte atestai. De asemenea, vor fi expertizate din punctul de vedere al rezistenei i stabilitii cldirile nvecinate care pot fi afectate de demolare.

Dezafectarea construciei - faze: - ncetarea activitilor din interiorul construciei; - suspendarea utilitilor; - asigurarea continuitii instalaiilor tehnico-edilitare pentru vecinti; - evacuarea din construcie a inventarului mobil: obiecte de inventar, mobilier, echipamente. Demontarea i demolarea construciei - faze: - dezechiparea construciei prin desfacerea i demontarea elementelor de instalaii funcionale, de finisaj i izolaii; - demontarea prilor i a elementelor de construcie; - demolarea prilor de construcie nedemontabile - zidrii, structuri de rezisten -, inclusiv a fundaiei construciei; - dezmembrarea prilor i elementelor de construcie i a instalaiilor demontate, recuperarea componentelor i a produselor refolosibile i sortarea lor pe categorii; - transportul deeurilor nefolosibile i nereciclabile n zonele destinate pentru utilizarea ca materii brute sau pentru reintegrarea n natur.

Recondiionarea, reciclarea i refolosirea produselor i materialelor de construcie, rezultate din demontarea i demolarea construciilor proprietate public - faze: - recondiionarea produselor de construcie recuperate din demontare, n vederea refolosirii, prin operaiuni simple, executate n ateliere; - reciclarea materialelor rezultate din demolare, n secii de producie specializate, prin folosirea acestor materiale ca materii prime n vederea producerii de materiale de construcii; - pregtirea refolosirii produselor i materialelor de construcii, rezultate din recuperare, recondiionare i reciclare, prin verificarea calitii acestora i prin organizarea desfacerii lor n depozite de materiale de construcii. Reintegrarea n natur a deeurilor nefolosibile i nereciclabile: - utilizarea deeurilor de materiale brute pentru umpluturi; - refacerea peisajului natural n zonele de folosire a deeurilor, prin taluzri adecvate i lucrri de protecie aferente, inclusiv refacerea stratului vegetal i a plantaiilor.