# Two hoses are used to fill a water trough.

The first hose can fill it in 20 minutes while the second hose needs only 16 minutes. If the second hose is used for the first 4 minutes and then the first is also used, how long will the first hose be used?

What are their rates of filling the trough? Hose 1: ( 1 trough ) / ( 20 min ) Hose 2: ( 1 trough ) / ( 16 min ) How much of the trough does hose 2 get filled in the 1st 4 minutes?

That means there is of the trough left to be filled using both hoses Let = time to fill 3/4 of trough with both hoses --------Add their rates of filling to get the rate with both filling

Multiply both sides by

Multiply both sides by

min sec The 1st hose will be used for 6 min and 40 sec check answer:

( error is from rounding ) OK Together John and Michael can paint a wall in 18 minutes. . The LCD is 18 t ( t + 15). Michael needs 30 minutes to paint the wall by himself and John needs 30 + 15 = 45 minutes. How much time does John and Michael each need to paint the wall by himself? The equation to solve is . Alone John needs 15 minutes longer to paint the wall than Michael needs.

8125 + . Let t = time that Ti worked alone Let the completed job = 1 (a painted room) : A shared work equation. After Tiburcio has been working for several hours. How many hours did Tiburcio work alone? Assume an 8-hour working day.5 hrs worked by Ti alone : : See if that checks out on a calc: 6. His daughter Alma can paint it in 2 days. his daughter helped him and together they finished the job in 3 hours. (time in hrs) %28%28t%2B3%29%29%2F8 + 3%2F16 = 1 multiply by 16.Tiburcio can paint a certain room in 1 day.5%2F8 + 3%2F16 = .1875 = 1 . resulting in: 2(t+3) + 3 = 16 2t + 6 + 3 = 16 2t = 16 .9 2t = 7 t = 7/2 t = 3. cancel the denominators.

An experienced worker can unload a truck in one hour forty minutes. How long would the trainee need to unload the truck if he works alone? ----exp worker rate = 1/100 job/min together worker rate = 1/60 job/min trainee worker rate = 1/x job/min =============================================== Equation: rate + rate = together rate 1/100 + 1/x = 1/60 ----Multiply thru by 100*60x to get: ----------------------------------60x + (100*60) = 100x ------40x = 6000 x = 150 minutes (time for the trainee to do the job alone) . they can unload the truck in one hour. When he works together with a trainee.

E1 can solve 1/x of a problem. E1 solves 60/x problems Similarly. takes (x-2) min to solve a problem So in 1 min. E2.The time required for two examinees to solve the same problem differs by two minutes. In one hour. and cross multiplying 15%2A%28x-1%29+=+4%2Ax%2A%28x-2%29 15%2Ax+-+15+=+4%2Ax%5E2+-+8%2Ax 4%2Ax%5E2+-+23%2Ax+%2B+15+=+0 which is a standard quadratic equation Solving by factorizing 4%2Ax%5E2+-+20%2Ax+-+3%2Ax+%2B+15+=+0 . Together they can solve 32 problems in one hour. How long will it take for the slower problem solver to solve the problem? Let the slower examinee E1 take x min to solve a problem Then the other one. in one hour. E2 solves 60/(x-2) problems Together they solve 60%2Fx+%2B+60%2F%28x-2%29+=+60%282%2Ax+-+2%29%2F%28x%2A%28x2%29%29+=+32 120%2A%28x-1%29%2F%28x%2A%28x-2%29%29+=+32 Dividing by 8.

4%2Ax%2A%28x+-+5%29+-+3%2A%28x+-+5%29+=+0 %284%2Ax+-+3%29%2A%28x+-++5%29+=+0 x = 3/4 or x = 5 If x = 3/4. So x = 5 is the time taken by E1. the slower examinee E2 takes 5 .2) = -1. it means that the slower examinee takes 3/4 min to solve the problem and the faster one takes (x .2 = 3 min to solve a problem Check: In one hour. E1 solves 60/5 = 12 problems E2 solves 60/3 = 20 problems. Together they solve 12+20 = 32 .25 min! This is not possible.correct! .

8 = x^2 + 2x : A quadratic equation 0 = x^2 + 2x . results: 2.4x = x(x+2) : 2.4.4. how long does matt need to restock the shelves when working alone : Let x = Matt's time working alone then (x+2) = Juan's time alone : Let the completed job = 1 : Change 2 hrs 24 min to hrs: 2 hrs & 24/60 = 2.8x .8x .6 + .8x + 4.4(x+2) + 2.4.8 = 0 Factor (x .2. Matt alone .4 hrs : + =1 Multiply x(x+2). x^2 .working together.4)(x + 1.8 . matt and juan can restock a store's shelves in 2 hours 24 minutes.4 = 1 . alone juan needs two hours longer than matt needs.4x + 4.8 + 2. matt and juan can restock a store's shelves in 2 hours 24 minutes.2) = 0 Positive solution x = 4 hrs. : check solution: (Juan's time = 6 hrs) + = . how long does matt need to restock the shelves when working alone? orking together.4x = x^2 + 2x : 4. alone juan needs two hours longer than matt needs.

. The girls will be 24 miles apart after hours or 1 hour 12 minutes. her sister Molly headed south at 12 mph. How long will it take for them to be 24 miles apart? The distance between them is increasing at the rate of 8 + 12 = 20 mph. The question then becomes “How long will it take a body moving 20 mph to travel 24 miles?” Let t represent the number of hours each girl is traveling. At the same time.Katy left her house on a bicycle heading north at 8 mph.