MOCKASINEN, ÄLVSJÖ

VECKA 45
Hej! Nästa vecka är det så äntligen dags för höst-vernissage, då vi även ska namnge vår fina båt! Tiden är 15-17 torsdag den 14 nov, vi kommer vara både i lokalen på 24 och 20 . Namngivningsceremonin är på gården vid båten kl:16. Som jag skrev tidigare så är det också en tradition att vi samlar pengar till forskningen mot barnfetma som bedrivs av Karolinskauniversitetssjukhuset, det kommer finnas något fint att handla för 20 kruppåt, så glöm inte kontanter. Vad det är får ni se men det går inte att äta! Ni kommer får gå runt tillsammans med era barn, vid det här tillfället är det inte tänkt att man sitter kvar och leker i lokalerna. Självklart är även mor och far föräldrar eller andra nyfikna välkomna! Hoppas vi ses! Maria

Mockasinvägen 24 • 126 39 Älvsjö • mockasinen@halsansforskola.se • www.halsansforskola.se

Veckan som varit
Vi välkomnar Prisha med familj. Den pedagogiska miljön inne byggs upp mer och mer. Våra små kompisar är med och hjälper till. Vi börjar lite med matematikhörnan denna vecka och begreppen lätt och tungt. Vi har fyllt tre flaskor, en med papper som vi rivit i mindre bitar, en till hälften med sand, vi öste i sanden med sked och turades om, alla fick hjälpa till. Den sista flaskan fylldes med ekollon som vi tidigare plockat i skogen. Barnen märkte snabbt vilken som var lätt och vilken som vägde lite mera. Vi övar turtagning både när vi fyller flaskorna och när vi sedan utforskar dem tillsammans. Vi har haft röris, åh som vi har längtat efter vår stora pilatesboll och balanskuddarna. Det var ett kärt återseende. Det är roligt att utmana sig lite extra med att vända på kuddarna så att de ”gungar”. Det är svårare att hålla balansen men roligt att det gungar lite. På temat ”ljus” har alla ritat med overheadpennor på overheadplast. Vi övar och benämner färger, vilka färger väljer jag att rita med, vilka färger har kompisen valt, har vi samma? När vi kände oss färdiga så tittade vi på bilderna med overheadprojektorn, så att bilden blev stor på väggen. Vi provade även att vinkla upp overheadhuvudet så bilden visades i taket, når vi om vi hoppar? Biblioteket fick ett besök av tvärgruppen. Vi lärde oss att känna igen skylten för övergångställe, var finns de skyltarna? Vi ser flera stycken och lär oss att det är där man får stanna, titta efter så det inte kommer någon bil och sen gå över vägen. Det var även en bil och en buss som stannade för oss så att vi fick gå över, då vinkade vi allihopa och tackade. Vi såg inte bara bilar och bussar på vägen till biblioteket, utan även en kranbil och grävmaskiner. De var spännande och lite läskiga. Väl inne på biblioteket fick vi lära oss att man inte får skrika utan måste prata med låg röst. Det finns ett litet bord där vi sätter oss och tittar i olika böcker. De ”bästa” böckerna blir utvalda och lånas. Vi ser fram emot nästa tvärgrupp då vi ska titta närmare på våra valda böcker. Välkomna på vernissage hos oss på torsdag 14/11 kl. 15.00–17.00 Det sitter också en lapp i hallen för utvecklingssamtal? Skriv gärna upp er så bokar vi sedan en tid.

Mockasinvägen 24 • 126 39 Älvsjö • mockasinen@halsansforskola.se • www.halsansforskola.se

Veckan som varit
Vi har haft en händelserik vecka. Halloweendiscot har väckt intresset för nya undersökningar i ljusprojektet. Barnen började leka med skeletten som vi har i ljusrummet. Vi har lagt skeletten på projektorn och barnen började genast berätta ”läskiga sagor” om dödskallar och häxor. På vägen till ”Sjörövarparken” talade barnen med varandra om att man ska titta till höger och vänster innan man går över gatan och att det inte kommer någon bil. De kunde berätta att man håller sig på höger sida för att inte störa mötande cyklister eller gående. Det är roligt att höra hur mycket de kan. Lite om matematik  ”Att vara rik och ha mycket pengar” väckte intresse till siffror. Vi har gjort massor av ”pengar”. Vi har övat på att skriva 10, 100, 1 000 och 1 000 000. Att nollor kan betyda mycket om de har en siffra före sig. ”Mer, mindre och mycket” begreppet hördes när de ville visa varandra hur mycket ”pengar” de har gjort. Att öva med saxen är också spännande. ”Makaronarmband” var också intressant att skapa. Räkna och se vem som hade mer eller mindre, längre eller kortare. Vi har mätt oss, nu vet vi hur långa vi är. Vi har sparat måtten i ett hörn på avdelningen. I VT 2014 blir det roligt att mäta oss igen och se hur mycket vi vuxit. Vi har varit på Älvsjö bibliotek på rim & ramsor-dramatiseringen. Vi sjöng, dansade och ramsade. ”Kängurun från Australien” var en rolig figur, barnen återberättade på samlingen om besöket på biblioteket. Tvärgruppen har varit på biblioteket och lånat en bok om ”Mammut i kylskåpet”. Barnen berättade att det var en mammut som behövde hjälp. Nu har vi prat mycket kring namnet för vår gula båt på gården. De flesta ville döpa båten till ”Gula pärlan”. Vi får se vad det blir på vernissagen! Vi vill påminna er om att museibesöket är vecka 46, tisdag den 12 november. Vi ska samlas på gården kl. 8.40. Som vi har meddelat er tidigare ska barnen ta med sig: en liten ryggsäck med något att dricka, en frukt och en smörgås. Vi äter medhavd lunch på muséet.

Mockasinvägen 24 • 126 39 Älvsjö • mockasinen@halsansforskola.se • www.halsansforskola.se

Related Interests