Cuprins I. I.1. I.2. I.3. I.4. I.4. II. II.1 II.2 II.

3 Introducere Notiuni generale a procesului de taiere Studiu bibliografic a masinilor de taiat legume Studiu brevetelor masinilor de taiat legume Descrierea procesului tehnologic de preparare a cartofilor fries Argumentarea tehnico economica a masinii de taiat legume cu rotor !roiectul tehnic Constructia subansamblelor masinii de taiat legume cu rotor !rincipiul de functionare a masinii de taiat legume cu rotor Calcule ingineresti a masinii de taiat legume cu rotor

II.3.1. Calcule tehnologice a masinii de taiat legume cu rotor II.3.2. Calcule energetice a masinii de taiat legume cu rotor II.3.3. Calcule cinematice a masinii de taiat legume cu rotor II.4. rotor II.". rotor !rotectia muncii. #egulile de e$pluatare a masinii de taiat legume cu !arametrii tehnico economici obtinuti a masinii de taiat legume cu

Mod Coala Nr. Document Semnat. Data Изм Лист № докум. Подпис Дата Efectuat . ь Verificat Bernic.M. Nr.contr. Aprobat.

%!& 4'' 1''' %asina de taiat legume cu rotor
Lit. Coala
Лист Листов

Coali

I.Introducere La intreprinderile de alimentatie publica un loc important in procesul tehnologiei mecanice al prelucrarii produselor alimentare il ocupa maruntirea produselor prin metoda taierii. Taierea produselor se efectuea a cu a!utorul instrumentelor de taiat cu scopul de a da produselor alimentare formele cu"enite#marime si calitate superioara. $rin aceasta fiecare bucata de produs trebuie sa fie impartit in mai multe bucati mici fara ramasite si deseuri.Cerintele la finalul produsului sunt%ca produsele finale sa fie egale atit in forma cit si&n masa. La intreprinderile de alimentatie publica se taie diferite produse % legume# fructe# carne# peste# produse de panificatie#produse din carne 'cirnaturi de diferite feluri#becon#casca"al de diferite feluri(. )n dependenta de tipul produsului prelucrat toate instrumentele destinate pentru taierea produselor alimentare se impert in * grupuri% de taiat legume#de taiat carne#de taiat peste#de taiat oase#masina de taiat produse inghetate#masina de taiat pine#masina de taiat produse gastronomice#masina de taiat untul cubat. I.1.Notiuni generale (ipurile instrumentelor destinate pentru taiere )n calitate de instrumente de taiere#la intreprinderile de alimentatie publica se folosesc cutitele#care au constructie si forma diferita.La toate cutitele partea taietoare 'lama( are forma cu un capat ascutit sau ambele parti sunt ascutite.$artea cu ambele parti ascutite Bcare coincide cu miscarea cutitului se numeste spri!in.
Coa la Mod Coal N. Document . aaaa Semnat
Дата

Dat a

1

)n afara de asta#pentru taierea produselor elastice# in situatii aparte se folosesc instrumente taietoare in forma de sirma.cu doua muchii Aceasta margine produce deformarea#de e0emplu indoirea produsului si scoaterea lui din spatiu dat.Taisul este din ambele parti daca nu are margine de spri!in#intrucit ambele parti sunt lucratoare.-. 1nghiul 2 format dintre marginile de spri!in si de lucru se numeste unghiul ascutisului lamii. )n afara cutitelor de taiat produse tari se folosesc instrumente taietoare lama carora este indeplinita in forma inclinata# cu dinti pronuntati si un unghi la capat egal cu ero sau negati"e.$ana diedra A&cu unghi negati"e a ascutirii. B.cu o muchie. B&unghiul de ascutire egal cu / A.Linia care intretaie muchia de spri!in si de lucru poarta denumirea de lama cu margine taietoare.. !rincipalele metode de taiere a produselor $entru indeplinirea procesului de taiere este necesara miscarea ulterioara a instrumentelor de lucru. aaaa Semnat general "p "ite a acestei schimbari se numeste "ite a Coa la Dat a 2 ..)n Mod Coal N.Asa instrumente se numesc pile. +ig. Document . Taisul se numeste dintro directie daca are marginea B si lama lucratoare A.Schema taierii produsului cu dinti despartitori +ig.$artea cu o margina ascutita a lamii# A sub unghiul taierii cutitului se numeste lucratoare# sau din fata.

Ea poate fi separata in doua directii%spre marginea taietoare si de&a lungul ei.Daca "ite a este indreptata de&a lungul marginii lamei taietoare#atunci procesul taierii nu "a a"ea loc.Schema miscarii cutitului si produsului A&sub unghi la marginea taietoare.4. )n dependenta de directia pe care se misca instrumental de lucru #taierea produsului se imparte in% taiere prin despicare si taiere prin alunecare. Asa la produsele plastice fibroase 'carne#peste( daca lama e indreptat sub unghi fata de tesuturi# la fel si la produsele . La taierea prin despicare lama cutitului deformea a produsul si intareste sloiul deasupra in care apar contacte de presiune#care au o importanta mare in ona de contact cu lama ascutita a cutitului.+olosirea prin despicare sau alunecare se alege datorita proprietatilor fi ico&mecanice a produsului #cerintelor cerute pentru calitate inalta a bucatilor taiate si a indicatorilor energetici. La taierea prin alunecare in re ultatul taierii cutitului cu marginea perpendiculara apare patrunderea lui in grosimea produsului#iar prin miscarea lui de&a lungul marginii&taierea cu dinti foarte mici a marginii peretelui produsului. )n comparatie cu taierea prin despicare#la taierea prin alunecare la taierea produsului e necesar putin efort# asa cum produsul este taiat aparte cu dinti foarte mici#deoarece suma acestor dinti mici care participa la taierea produselor simultan tot timpul este mai mic decit marginea taietoare a lamii.taierii#indreptata asupra unui unghi 3 indreptat spre marginea taietoare a lamii. $entru taierea produselor tari care au o re istenta mecanica ridicata se folosesc instrumente de taiat cu dinti'pile(. +ig. B&perpendicular pe marginea taietoare C& De&a lungul marginii taietoare Taierea prin alunecare se foloseste penteu taierea produselor elastice cu re istenta mecanica sca uta.1n ca aparte#"ite a poate fi indreptata pe una din aceste directii.

La taierea prin alunecare in re ultatul miscarii cutitului perpendicular pe suprafata de taiere se produce penetrarea lui in grosimea produsului#iar la miscarea cutitului de& a lungul marginii taietoare#se taie cu a!utorul mico&dintilor situati pe suprafata de taiere. Asa miscare se poate primi% la miscarea progresi"a a cutitului si produsului# la miscarea circulara a cutitului.Cutitele date se misca perpendicular marginii de taiere. +ig.5. +ormele cutitelor % A& liniara# B&de secera# C&de disc D& disc dintat . La astfel de produse pot fi enumerate% casca"alurile# untul.)n re ultat# suprafata taierii se primeste destul de dreapta si produsul nu se deformea a. Cutitele liniare se folosesc la taierea prin despicare.5. +ig.nefibroase tari'piine "irtoasa# maiera fiarta( alunecarea se petrece sub unghi ascutit fata de marginea de taiere. )orma si caracterul instrumentelor de taiat $rincipalele forme ale cutitelor# folosite la taierea produselor sunt% cu lama dreapta# semiluna cu ascutitul inafara# de secera cu ascutitul in interior# in forma de disc. Schema taierii prin alunecare Taierea prin despicare a alimentului este recomandata produselor la care distrugerea contactului de presiune nu este mare si taierea se petrece fara efort esential.

1nghiul de rotatie este% /+0!2 ÷ 1) Coa Coa la la 3 produsului cit si de gradul de ascutire a lamii# b Mod Mod . 1nde% .b&forta care actionea a la taiere pe o unitate a lungimii lamii N-%.Asa miscare poate fi obtinuta in trei moduri% . Document aaaa aaaa Semnat Semnat Dat Dat a a Дата Дата 4 . +orta de re istenta opusa de catre produs se calculea a dupa formula% !1+. )ortele care actionea*a la taierea prin despicare cu inlaturaea libera a produsului taiat La taiere intre instrumentul taietor si produs apar forte.b × b. La aceasta metoda de taiere "ite a de miscare fata de produs e indreptata perpendicular sub un unghi ascutit fata de marginea taietoare a lamii si ea poate fi aran!ate in doua directii% dupa normala la marginea taietoare si dupa tangenta la marginea taietoare.Cutitele liniare# in forma de disc# in foma de disc dintat se folosesc la taierea prin alunecare. Taierea prin alunecare cu cutitul in forma de secera se produce indiferent de caracterul miscarii cutitului si a produsului.La taierea prin despicare apar urmatoarele forte% farta de re istenta opusa de catre produs !1 #forta de re istenta indreptata perpendicular pe marginea taietoare in sens opus miscarii ei !2 #forta de re istenta a produsului la tinerea lamii# indreptata perpendicular !3 #forte de frecare indreptate perpendicular pe marginea lucratoare si produs (1 #forte de re istenta dintre produs si marginea de rea em (2.si depinde de duritatea latimea feliei taiate din produs#m. Cutitele in forma de disc dintat produc taierea prin alunecare la taierea lor circulara fata de miscarea translationala a produsului. Coal N. Document Coal N. .( la miscarea instrumentului taietor spre produsul nemiscat -( la miscarea produslui spre cutitul nemiscat 4( la miscarea concomitenta a cutitului si a produsului. Taierea prin alunecare cu cutitul in forma de disc se produce prin% rotirea cutitului si miscarea alternati"a translationala a produsului# rotirea cutitului si miscarea leganata a produsului# rotirea cutitului si rotirea produsului# miscarea planetara a cutitului si produsului nemiscat.

unde h. )&aria suprafetei Determinarea fortei la taierea prin comprimare Taierea prin despicare a produsului cind nu este loc liber pentru inlaturarea feliei are loc in masinile de taiat cu disc# cu puanson# cu rotor si la masinile combinate pentru taierea legumelor in diferite forme% bare# felii# discuri patrate.b grosimea si latimea produsului +orta de frecare (1 intre muchia lucratoare si produs este (1+!2 × f unde f coeficient de frecare dintre muchia de spri!in si de lucru.+orta elastica !4 este egala cu 5+ a δ E unde% 5&grosimea cutitului#m. a&distanta Coa la Semnat Dat a Mod Coal N. La taierea prin comprimare la despicare de e0emplu pe o parte cind sunt amplasate parallel unul fata de altul cutit pe cutit actionea a fortele urmatoare% forta de re istenta a produsului taiat ! ∗1 fortele elastice ! ∗2. aaaa 5 Дата .p )+h × b. ! ∗3 si ! ∗4 care apar in urma deformarii si comprimarii produsului si sunt indreptate perpendicular pe muchia lucratoare#de spri!in si laterala a cutitului#la fel si fortele de frecare (1. Document . +orta de re istenta finala ! se calculea a insumind toate fortele ! + !1 2!2sin/ 2(1cos/ 2 (2+ !1 2 !23sin/ 2 cos/4 2 !3f.+orta de frecare (2 dintre muchia de spri!in si produs este (2+ !3 × f.1nde% / unghiul de ascutire a cutitului rad# 0&forma produsului# 1&modulul de elasticitate !a.(2 si (3 . formate#m.

+orta elastica ! ∗3 6! 7 32! 77 3 dintre cutite#m. I.e destinate taierii legumelor si fructelor La intreprinderile de alimentatie public ape larg se folosesc utila!e si mecanisme pentru taierea fructelor si legumelor% felii# bare# pai# spirala# cubulete.Cind 9 n v β +/ se produce taierea prin despicare#iar cind 9 β + ∞ #taiere prin alunecare.+ig. Coeficientul de alunecare 8p+ v n + vτ - +orta ! care trebuie pusa pe instrumental de taiere#poate fi aflata insumind toate unde %v n "ite a indreptata la normala marginii de taiere v τ "ite a tangentiala.Cubuletele au trei dimensiuni% latime#grosime si lungime.si ! 77 3 + ! ∗2cos/ de unde ! ∗3 + !4 2 ! ∗2cos/ . (3 +!4f7 +ortele de frecare (1. aaaa Semnat Дата Dat a 6 . Coeficientul de alunecare poate a"ea "alori de la / la ∞ .+ortele care actionea a asupra cutitului la taierea 6 modulul elasticitatii prin comprimare la despicarea produsului produsului#$a. Document .*. 1nghiul 9#dintre normala si "ite a de taiere se numeste unghi de alunecare.# iar ! 77 3 8forta care actionea a pe o parte a laturii de spri!in a cutitului in lungime h-.Studiu bibliografic %asini si utila.Tangenta unghiului de alunecare se numeste coeficient de alunecare τ 9 β + tg: + v .2. Coa la Mod Coal N. unde% ! 7 3&forta care actionea a pe o parte a laturii de spri!in a cutitului in lungime h. ! 7 3 + !4 .(2 si (3 se determina dupa formula% (1+! ∗2f7 (2 + !3f +3 !4 2 ! ∗2cos/ 4 × f7 fortele ! + ! ∗1 2 ! ∗2 sin/ 2 (1cos/ 2 (2 2 (3 + ! ∗1 2 ! ∗2 sin/ 2 ! ∗2f cos/ 2 ! ∗ 3f 2 !4f.bucatelele in forma de pai si bare au doua marimi&grosime si latime#lungimea se aprecia a dupa marimea plodului. v p "ite a de taiere.Bucatelele au doua suprafete paraleletaiate# distanta dintre care este egala cu grosimea bucatii# lungimea si latimea bucatii se aprecia a dupa marimea plodului.

La taierea produselor apoase sucul nu trebuie sa se scurga#iar produsele moi nu trebuie sa se deforme e tare.min# cintareste cu 4*<g mai putin fiind astfel mai usor de transportat.+eliile au doua suprafete subtiri#amplasate sub un oarecare unghi.Toate marimile feliilor se aprecia a dupa marimea plodului.%!&B 1<' Masina uni"ersala de taiat legume %!& "' 2'' este detinata pentru taierea legumelor crude in diferite forme% felii#bare# pai si taierea "ar ei. $entru studiul bibliographic s&au studiat urmatoarele masini%%!& "' 2''.$artile taiate trebuie sa pastre e forma sa sa se distruga. masina universala %!& "' 2'' motorului deasemenea e mica. %!& 4'' 1'''.masina de taiat ?22 1'. >@A II 1.=.Calitatea produsului taiat depinde de mai multi factori%de metoda taierii# foma ascutisului si unghiul capatului cutitulu#metoda de pastrare in momentul taierii. De*avanta. %C 1' 1<'.Dupa constructi"itate se folosesc pentru taierea legumelor crude# sunt si masini combinate pentru taierea legumelor fierte.)n timpul taierii legumelor spre sfirsitul lucrului se impugn urmatoarele cerinte% partile produsului trebuie sa aiba forma data si marime# suprafata neteda# fara crapaturi.ele sunt% producti"itatea relati" +ig.+ata de masina de taiat legume cu rotor %!& 4'' 1''' are urmatoarele a"anta!e%"ite a de rotatie a cutitului este mai mare#5:/ rot. sca uta#puterea .%c 1? 1<'.dimensiunile sunt relati" mai mici#grosimea feliilor e mai mica. =>> 1'.Taietoarele de legume pot fi clasificate dupa doua principii esentiale% dupa intrebuintare si constructi"itatea folosirii.Dupa intrebuintare se deosebesc taietoare pentru casca"al si pentru legume fierte.

De*avanta.Masina uni"ersala cu disc %!& 4'' 1''' e destinata pentru taierea legumelor crude in diferite forme% felii#cubusoare#patratele#spirala si taierea "ar ei.masa sca uta.%asina universala %!& 4'' 1''' Mecanismul de taiat legume %C 1' 1<' e destinat pentru taierea legumelor in diferite forme% pai si felii.e% dimensiuni foarte mici#obtinerea diferitelor dimensiuni ale produselor finale# De*avanta. +ig. Avanta.Are urmatoarele avanta.%ecanismul %C 1' 1<' Mecanismul de taiat legume =>> 1' e destinat pentru taierea legumelor crude in diferite forme#cum ar fi% felii# slice si taierea "ar ei. Avanta.eCdimensiuni mici# taie produsele in doua grosimi 4 si = mm.eC pot fi alese dimensiunile pentru felii# care "or fi obtinute de -#= si .puterea motorului./mm.eC producti"itate sca uta# numarul de rotatii ale cutitului e mic. repre inta producti"itatea sca uta. +ig. .:.>.

4. Avanta. a masinii sunt amplasate cite"a blocuri pentru taierea legumelor -. Aceasta masina in comparatie cu celelalta asigura o taiere uniforma#cubulete sau bare dreptunghiulare.?.'Ane0e( &e repre entata imaginea generala a masinii #pe fig.1'11?1 inventator A.*.)n masina e instalat un cutit rotator amplasat ori ontal falciform#sub el e amplasata o podea reglabila dupa inaltime. +ig./.3.Turnul 4# care conduce legumele spre blocurile taietoare#este construit cu spatii Coa la Mod Coal N.. De*avanta.eC mecanism pentru incarcarea legumelor# rotatii mari ale cutitului#puterea motorului e mare si masa sa e mica.%ecanismul =>> 1' +ig. Legumele crude se taie in diferite forme% felii# bare si pai.Cele crude se taie in forma de disc de diferite marimi. Document .Deosebirea acestei masini consta in ceea ca tea"a care e destinata indreptarii legumelor are forma de turn cu taieturi "erticale pentru instalarea perechelor de cutite circulare care sunt amplasate pe niste arbori la inaltimi diferite.De*avanta.& imaginea sa de sus# pe fig.4. I.eCproducti"itate sca uta#numarul de rotatii ale cutitului e mic#puterea motorului.. constitue producti"itatea sca uta. imaginea lui dupa sageata D la fig.)n sectia . %asina pentru taierea legumelor in bare dreptunghiulare sau cuburi Nr.&imaginea blocului taietor dintro parte# pe fig.-& sectiunea masinii dupa @ABC la fig.$e fig.%erculov si #abiner N.# pe fig. Studiul brevetelor Schemele masinilor si utila!elor sunt ane0ate la Ane0e.5. Masina de taiat legume >@A II 1 Aceasta masina e destinata pentru taierea legumelor fierte si crude#dar si pentru curatirea cartofilor fierti.. aaaa Semnat Дата Dat a 8 7 .

Transmisia e reali ata cu a!utorul rotilor dintate .e instalata toba de alimentare .*#.? care se rotesc unul in intimpinarea celuilalt si fiecare pun in functiune cutitele circulare.ul acestei masini consta in aceea ca la o singura operatie se obtin trei forme de taiere a legumelor% felii#bare dreptunghiulare si cuburi.$rima pereche de cutite taie legumele in felii#iar cele de !os amplasate fata de cele de sus sug unghiul de ?/E# taie legumele in forma de cuburi..4.Cerculetele se deplasea a spre tobele * si = unde se taie cuburi# iar mai departe sunt e"acuate cu spre sita . Masina se pune in functiune de la motorul electric .5#.-# doi arbori intermediari ./ prin reductorul .14134D .>#.=#..Aceasta se reali ea a cu a!utorul cutitlui falciform.$e fig.e aceeasi masina dar fara toba de alimentare. %asina pentru taierea legumelor Nr.# arborele central .Daca instalam toba * numai cu discuri dintate se obtin produse taiate pai.cu cutite circulare in forma de disc 4 care taie legumele radacinoasele in cerculete sau cuburi.Cutitele amplasate reciproc perpendicular a tobei * formea a o plasa cu cellule taietoare..Legumele destinate taierii se incarca manual in turnul 4 si se prind cu cutitele circulare..Cutitul falciform ? taie barele dreptunghiulare in cuburi.Cutitele ciculare ># care au trei sectoare taiate ?# sunt amestecate.-. Coa la Mod Coal N. Deosebirea si avanta.autor E. aaaa Semnat Дата Dat a 9 . $e suportul ..Legumele pregatite sau cele radacinoase se incarca cu a!utorul causului in compartimentul tobei -# unde se taie cu a!utorul cutitelor 4 in forma de cerculete si se deplasea a cu a!utorul ta"ei 5.Linga cutita e amplasata ta"a 5#la capatul careiasunt instalate doua tobe *si = cea de sus este in estrata cu cutite circulare in forma de disc si cutite liniare > si : iar suprafata e0terioara a tobei = are farma cilindrica neteda.Susitchii.Alimentarea masinii se efectuia a cu a!utorul motorului electric .+iecare pereche de cutite se roteste una spre alta#distanta dintre ele se reglea a cu a!utorul inelelor separatoare >.:#. e repre entata schematic masina pentru taierea legumelor#imaginea dintro parte#pe fig."erticale pentru lasarea cutitelor circulare 5 de deasupra si de desubt * pe rulmentii ori ontali =. Document .

e repre entat mecanismul dat in sectiune#in fig.-.Avramenco.%agurdumov. Avanta.<DDF1 autor !.Savin $e suportul .cutit pentru taierea legumelor in forma de bara# in fig.-. %asina de taiat3rupt4 legume Nr.. 8..Salomatin. 8.Merele se pun manual pe acele transportorului care se misca periodic. Avanta.Fotind a0a cu a!utorul minerului#ea pune in miscare cutitele situate pe toba#ele deplasinduse spre iesire. aaaa Semnat Дата Dat a 10 .11"13D.imaginea masimii dintro parte.)n aparatul .inventatori #.&ru.Aceasta masina se pune in miscare manual#deci nu este necesar curentul electric.ins0ii $e fig. Toba e situata pe o a0a > si se pune in miscare de la scripete : prin miner ? care liber e unit cu a0a >.Avanesov )n fig. sub buncar .autor !.Deasemenea e simpla constructia masinii si usor de utili at. e instalat transportorul . A .ul acestei masini consta in constructia masinii care asigura taierea legumelor in cerculete sau cuburi.. Document . %asina pentru taierea mie*ului din mar si taierea lor in felii Nr. cu o placa unita .e situate organul de lucru in forma de toba 4 cu cutite 5# unit cu conus * si surub =.4 si 5 imagini dupa sectiunile @ si A.e repre entata schematic sectiunea longitudinala a masinii# pe fig.Fetinatoarele 4 sunt in estrate cu minere *#care actionea a simultan cu clestii = pentru ridicarea in sus a retinatoarelor cu mere.)n drumul transportorului sunt instalate cite"a rinduri de cutite conusoidale care se misca circular > care taie mie ul din mere.strinsa in amorti atori 4#care se misca dupa Coa la Mod Coal N.3<F''2.Mecanismul consta dintro paleta .Naumov.8 .eC acest mecanism se deosebeste prin aceea ca pentru a obtine felii ori ontale# retinatoare&le sunt in estrate cu minere pentru a impinge merele dupa ce le se taie mie ul#si se pune in functiune manual.in estrat cu retinatoare 4 cu ace 5 pentru a une in ele merele.Deosebirea si avanta.e% permite taierea legumelor prin rupere datorita formei deosebite a masinii prin ampla& sarea conusului * care e unit cu toba.La capatul transportorului sunt amplasate cite"a cutite ? pe arborele "ertical : care taie merele in felii ori ontale. %ecanism pentru taierea legumelor Nr.

se scoate si se pun legumele destinate taierii. $rincipiul de functionare% paleta . Avanta.sunt doua plase care se pun sub unghi diferit pentru a obtine forme diferite a legumelor taiate#felii sau cuburi.schema mecanismului# -.Taierea materialului se face cu a!utorul cutitelor care actionea a reciproc cu plastinele ?# latimea carora nu e mai mare ca distanta dintre cutite./.sectiunea dupa A&A.Lamile au forma trape oidala si sunt amplasate sub un unghi de >/G fata de directoare. de care e strins legat un container cilindric .e montat un rotor conducator = cu nod de taiere de forma rindurilor de cutite.Cunisev +ig.planul mecanismului# 4..)n containerul cilindric .Mecanismul dat e pus in functiune manual si poate fi folosit si in conditii casnice#usor de mane"rat si usor de spalat dupa folosire.ele mecanismului% poate fi utili at atit la intreprinderi cit si in conditti casnice#e usor de mane"rat fiind pus in functiune manual. .de arborele * e unit miner de conducere .directoarea 5 si mecanismul de cutite#care consta dintrun cutit triedru * pentru taierea legumelor in forma de bare cu lamile = pentru taierea lor in felii. Mecanismul pentru taierea materielului#in general pentru fructe si legume e compus dintrun corpus .$e fiecare margine a cutitului suntmargini de taiere..cu capac 4 si fund.Cutitul se ficsea a cu un capc de stringere ? in forma de H.cind paleta se introduce#legumele se taie sub actiunea fortei de presiune din partea paletei si cu a!utorul cutitelor amplasate in desubt#legumele taiate apoi ies pe fereastr .Lamile = sunt amplasate numai pe doua margini ale cutitului *# diferenta dintre lami pe fiecare margine e diferita. Avanta.inventator 1.*. %ecanism destinat pentru taierea materialului in felii Nr.eC mecanismul dat se diferentia a prin aceea ca fundamental elementului de re istenta e indeplinit ondulat# prin aceasta crestele sub cutite sunt formate cu adincituri ondulate.132FF23.

Cartofii se pra!esc in ulei incins pana se rumenesc.$entru ca produsele finite sa aiba forma cu"enita e necesar ca cutitele sa fie confactionate din material dur si "ite a lor de rotatie a lor san u fie mai mica de 5// rot. Se transfera intr&un alt "as# alternand stratul de cartofi cu amestec de bran a si casca"al ras.1nghiul de amplasare a cutitelor sa corespunda standardelor astfel ca forma finala a produsului sa corespunda cerintelor.4.Descrierea procesului tehnologic de preparare a cartofilor fri cu brin*a si cascaval Mod de preparare Cartofii se spala#se curata si se introduc in masina de taiat legume.minute. Document . aaaa Semnat Дата Dat a 11 .I. Se mai lasa acoperiti pentru 4&5 minute si se ser"esc cal i.".min.$entru ca masina sa aiba o producti"itate ridicata e necesar ca motorul sa aiba o putere de minim /#: <H# sa fie usor de mane"rat si in ca de lipsa a electricitatii sa poata fi folosit manual.Argumentarea tehnico economica $entru a proiecta masina de taiat legume cu rotor trebuie de luat in seama ca aceasta sa corespunda unor parametri tehnico&economici#care include% masina sa fie construita din material re istent ino0idabil#masa careia sa corespunda unor anumite cerinte nu mai mult de */ <g#sa poata fi folosita atit in conditii casnice cit si la intreprinderile de alimentatie publica. Se scot pe hartie absorbanta si se lasa acoperiti .Iabaritele masinii deasemenea trebuie sa corespunda unor standarte#asfel ca Coa la Mod Coal N. I.Selectam regimul de taiere pai curosimea 404 si lungimea de > cm.

1Constructia subansamblelor masinii de taiat legume cu rotor Camera de lucru a acestei masini ser"este cilindru de otel amplasat "ertical :# care se fi0ea a de cutia ? cu a!utorul agatatoarelor .Deasupra camerei de lucru se amplasea a pilnia de incarcare a materialului *# care se roteste in !urul a0ei sale . Lama care este amplasata perpendicular pe peretii camerii de lucru.Deosebirea acestei masini consta in faptul ca cutitele ei in procesul taierii ramin nemiscate# iar produsul se misca datorita rotarului cu palete .!roiectul tehnic Masina de taiat legume cu rotor ca sic ea cu disc intra intrun set uni"ersal de taietoare de legume M$J 5//&. Blocul de cutite se fi0ea a pe peretii camarii cu a!utorul furculitei .-.*.$retul ei de pe piata sa corespunda realitatii sis a poata fi procurata de un anumit contingent de oameni.=. $entru taierea produselor in forma de bara blocul de cutite adaugator este in estrat cu un cutit pieptene . $entru taierea produselor pai blocurile de cutit falca de otel .Marginea ascutita a cutitului se amplasea a paralel pe camera de lucru care se formea a.1n factor important il constituie functionabilitatea masinii#astfel ca ea sa poata taia atit legume crude cit si legume fierte in diferite forme.> si boltului. II. )ntr&o parte a peretelui de lucru se gasesta un spatiu unde se introduce blocul de cutite de cutite 4.masina sa fie usor de manipulate#sa ocute un loc cit mai mic dar sa fie mereu la indemina lucratorilor. )n timpul amplasarii blocurilor de cutite in camera de lucru# suprafata din nautru a falcii se suprapune cu suprafata din nauntru a camerii# iar lama cutitului iese in nauntru camerei pe distanta egala cu grosimea feliei taiate. Document ./// . )n nauntru camerii de Coa la Mod Coal N.Aceasta masina trebuie sa fie supusa unor teste de re istenta si controlului sanitaro& igienic.4 si a mecanismelor de fi0are . $roducti"itatea&4* <g $uterea motorului /#: <H Masa& pina la */ <g II./ si se rea ama de un fi0ator. aaaa Semnat Дата Dat a 12 .5 si cutit .

( ) / + hl unde% h&grosimea feliei 'm( l&lungimea cutitului 'm( Coa la Mod Coal N. II.$rin aceasta produsul datorita fortei centrifuge se apasa pe peretele interior a camerei de lucru si se luneca pe el.lucru se instalea a rotorul care are ba a de otel in forma de disc# la care sunt fi0ate trei palete = amplasate sub un unghi de =*G spre ba a rotungita > a rotorului de care se atinge. Din partea e0terioara a camerii de lucru# linga instrumentele de taiat e amplasat canalul de descarcare -# care iese in mecanismul de descarcare a masinii.!rincipiul de lucru al masinii $rodusul e incarcat in camera de lucru prin mecanismul de incarcare unde se prinde cu paletele cue se rotesc ale rotorului si se transmit cutitelor nemiscate. La taierea in forma de bare sloiul produsului care se alipeste de peretele camerii la inceput se taie cu cutitul cheptene# si pe urma se taie cu cutitul care e amplasat perpendicular cutitelor cutitului pieptene.3.2.La taierea produsului in felii cutitul care iese inafara camerei de lucru la fiecare rotatie taie din produs un rind egal cu grosimea feliei.Calcule ingineresti. aaaa Semnat Дата Dat a 13 . $entru asigurarea lucrului fara pericol masina e in estrata cu un intrerupator de bloca! care e"ita pornirea motorului la scoaterea camerii de lucru si a pilniei. Fotorul se instalea a pe capatul "alului de deasupra . II. Masina de taiat legume cu rotor taie legumele in felii de grosimea 4 mm si bare de% 404# =0=# ./0./ mm. Bucatile taiate din produs nimeresc la inceput in canalul de descarcare sip e urma in mecanismul de descarcare a masinii. a utila!ului de conducere a masinii si se fi0ea a cu un surub 5 cu rotatie spre stinga. Determinarea productivitatii masinii de taiat legume cu rotor $roducti"itatea masinii de taiat legume cu rotor se calculea a dupa formula comuna pentru determinarea producti"itatii masinii cu lucru continuu% G + ) / v / HI9 30g-h4 unde% + / &aria crapaturii prin care ies feliile taiate 'm . Document .

.s( r ra a interioara a camerei de lucru 'm( K cantitatea ramasitelor '<g./#-( 9+ F Fl k unde% + l & aria suprafetei laterale ocupate de produs#care intra in contactcu marginea care se atin& ge cu marginea paletei si suprafata de lucru 'm .( + k & aria suprafetei laterale a camerei de lucru 'm .3sin/2 fcos/4 2 ! 4 f Mod Coal N.! . 2 ! ./#. .*.se determina dupa formula% ! int +! . N.. Document .m 4 ( 3 coeficientul folosirii lungimii cutitului '36 /#5. +% int ×ω ×0 ∗ unde% M int & momentul fortei de re istenta a rotarului in miscare care ia nastere in re ultatul taie& rii produsului cu cutitele 'N.m( % ≅ ! int × r.( Determinarea puterii motorului masinii de taiat legume cu rotor La taierea in forma de bara# puterea motorului se calculea a dupa formula% N+ unde% N .. + N - η &puterea necesara la taierea produsului cu cutitul 'H( N . unde% ! int proiectia fortei re ultante aplicata pe cutit sip e directia "ite ei de taiere# N ! int ." / "ite a miscarii feliilor taiate prin crapatura 'm.*. daca L l 64M6N/#..! ./#=( < coeficientul folosirii suprafetei dintro parte a camerei de lucru care depinde de numarul de numarul paletelor L l 'daca L l 6 -M6N/#.s( v / +ω r unde % ω "ite a unghiulara a rotarului 'rad. aaaa Semnat Dat a Coa la 14 Дата .

/#-*(% 9J+ d med -πr . b 3r ma0 r min 4 × I n unde% O b & forta specifica a produsului taierii pe o unitate de lungime a lamii N.& puterea folosita la de doirea feliei taiate# N ! . 2 a! .m# ' r ma0 &r min ( & lungimea lamii cutitului# m 3 n & coeficientul folosirii lungimii lamii '3 n ( $ . * *l l unde% d med & diametrul mediu al tuberculilor# m.4 unde% P& unghiul de aplecare a paletelor# P6 =*G# r& distanta de la a0a de rotire a fortelor aplicate#de re er"a la calcul se ia egal cu unghiul camerei de lucru#m MQ& coeficientul intreruperilor la taierea produselor 'MQ6 /#. & puterea consumata la taierea produsului de cutite#amplasate paralel planului de spri!in ! . si $ .unde%$ . + .+ % unde% M fr fr & numarul paletelor# unitati N . de camera de lucru# H N.& puterea necesara pentru depasirea fortelor de frecare a produsului fata ×ω & momentul opunerii rotorului in miscare de la frecarea produsului de lucru# N × m % fr peretii camerii +) centr fr* l .+ = /1h3r ma0 r min 4 × I n aici% 2&unghiul de ascutire a cutitului# rad I& modulul de elasticitate La calcularea $ .diferenta 'r ma0 &r min ( se ia in considerare dupa lungimea cutitului l# $ 4 se calculea a dupa formula% ! 4 + tgθ − f 3! .*..

Document . Coa la Mod Coal N.". Lucru la masina de taiat legume cu rotor consta in urmatoarele operatii% instalarea organelor lucratore si a pilniei de incarcare# pregatirea produselor pentru prelucrare# prelucrarea produselor# prelucrarea sanitara a masinii dupa lucru. $entru asta furculitele blocului se introduce in contact cu degetele tobei# se roteste blocul impre!urul lor pina la fi0are si se intareste blocul pe toba cu un sururb cu piulita. $e urma se deschide pilnia de incarcare a tobei si se instalea a pe arborele rotorului rotindu&l dupa palete pina cind el cu dimensiunile lui "a nimeri pe dintii arborelui. La inceputul lucrului se instalea a pe carcasa toba# pentru asta clama tobei se introduce in spatiu dintre a0a si gaura nodului si# rotind toba in !urul a0ei# se lasa pe carcasa masinii in timp cue gaura centrala a tobei se combina cu mecanismul de unire# dupa care se fi0ea a toba cu carcasa printr&un fi0ator. #egulile de e$pluatare a masinii de taiat legume cu rotor.3r d med - 4 unde% m& masa unui tubercul situat intre paleta si peretele camerei de lucru# <g. II. )n timpul lucrului cu masina se inter ice de a scoate tamborul# rotorul# organele de lucru pina la oprire de finiti"a a masinii# reglarea si impingerea produselor cu mina# de a impinge cu miinile pe ferestruica de primire a produselor in pilnia de incarcare. $entru ie"itarea "ibratiilor masinii produsele se incarca in portii mici. Fotorul se intareste pe arbore cu un stopor rotind stoporul impotri"a acelor de ceasornic pina la fi0area lui definiti"e. Se deschide canalul de intoarcere a tobei si se instalea a pe toba blocul de cutite corespun ator.W )n constructia masinii de curatit legume sint doua macanisme de blocare care nu permit pornirea masinii pina cind nu "or fi puse in functie mecanismele de schimb sin u "a fi inchisa pilnia de incarcare. aaaa Semnat Дата Dat a 15 .unde% forta centrifuga#care actionea a pesupra tuberculilor la rotirea lor impreuna cu rotarul# N ) centr +m ω. Se pune sub canalul de iesire un castron de primire# se apasa butonul R STUVR si se incarca in toba produsele.!rotectia muncii. Se inchide canalul de intarcere# pilnia de incarcare# si se fi0ea a cu un fi0ator.

/0./. Dupa terminarea lucrului cu taietoare de legume de tip rotor se apasa pe butonul XBYVZR se de asamblea a blocul cutitelor# pilnia de incarcare# rotorul# tamborul se curate de murdarie# se spala cu apa calda pina la curatire deplina# se usuca si se asa a la locul de pastrare.)n timpul taierii legumelor sau cartofelor in cerculete# ceapa inele sau semi&inele si taierea "ar ei la grosimea de 4 mm in tambor se fi0ea a un bloc de cutite fi0induse paralel cu tamburul la distanta de 4 mm. . La taierea legumelor pai sau bara se instalea a unul din trei cutite bloc& 404# =0= sau .

Related Interests