1.

ISTORICUL DE COMUNICARE-IKEA

Marketingul ne ajutã sã ajungem la cei mai mulţi oameni şi sã le explicãm ce le oferã IKEA. Acesta este obiectivul nostru: sã ajungem la cei mai mulţi oameni, în fiecare dintre pieţele locale. De aceea avem joburi în departamentul de marketing şi comunicare în toate ţãrile unde avem magazine IKEA, indiferent de numãrul acestora. Sarcina principalã este construirea brandului IKEA şi motivarea oamenilor sã viziteze magazinele.

Folosim mai multe instrumente pentru a explica oferta IKEA, însã întotdeauna plecãm de la nevoile clienþilor noştri. Cel mai cunoscut instrument este Catalogul, produs de cãtre IKEA Communications din Älmhult, Suedia. Alte instrumente importante sunt website-ul IKEA, broşurile, publicitatea şi PR-ul.

Un alt mod prin care IKEA îşi promovează produsele şi îşi susţine sloganul "mobilier pentru case mici cu vise mari" este reprezentat de amenajarea unui apartament la metroul parizian. prin intermediul acestei metode, IKEA nu vinde doar canapele şi etajere, ci un mod de viaţã, vrea sã transmitã retailerul oriunde şi oricum are ocazia.

2.ISTORIC DE COMUNICARE A) KIKA În timp ce IKEA s-a grabit anul acesta să-şi lanseze noul catalog, KIKA a decis că este mai bine să renunţe la acest tip de publicitate.

Internauţii vor gasi pe site-ul magazinului două instrumente noi de planificare 3D: pentru ansamblurile de dulapuri PAX şi pentru gama de organizare şi depozitare pentru camera de zi BESTÅ, pe lânga cel deja existent pentru toate familiile de mobilier pentru bucătarie.

De asemenea, pentru prima dată, în acest an, catalogul IKEA 2012 va putea fi rasfoit şi pe telefonul mobil: o aplicaţie pentru Iphone şi Android va fi disponibilă începând cu luna septembrie.

Investiţia anunţată atunci de IKEA a fost de aproximativ 1.C. cotidiane şi săptămânale. taburete. companie românească fondată încă din 1990 de către Viorel Cataramă. austriecii şi-au încredinţat strategia de comunicare agenţiei GolinHarris. cuiere). Obiectul de activitate al firmei îl reprezintă producerea şi comercializarea mobilierului pentru casă şi birou. dormitoare. În ciuda strategiilor diferite de promovare KIKA si IKEA si-au externalizat anul acesta serviciile de comunicare. B)S. până la consultanţă şi servicii de comunicare online cu accent pe componenta de consumer engagement”. “Golin Harris va construi şi va implementa strategia de comunicare a companiei austriece. ELVILA SA S.3 milioane de euro pentru tiparirea şi distribuirea a 300. este una dintre principalele mărci din domeniul producţiei şi comercializarii mobilei în România. mobilier pentru hotel. Agenţia de PR a anului 2010. Astfel. mic mobilier (comode. pe care le-a împartit gratuit atât în Bucuresti cât şi în orasele limitrofe. noptiere. reviste pentru femei. •Promovarea vânzărilor . mobilier de birou. La solicitarea clienţilor se poate executa şi mobilier personalizat la comandă. ELVILA SA. reviste mondene. S. C)MOBEXPERT Mixul de comunicare cuprinde product placement în producţii TV. precum şi comunicare integrată în alte spoturi tv. se arată într-un comunicat al agenţiei de PR. fotolii şi saltele marca Relaxa. garderobe. distribuindu-se 960. •Presa scrisă : reviste de specialitate. Cele două companii au fost singurele din industrie care au mers pe această strategie de comunicare.ELVILA a comunicat pe internet şi prin campanii publicitare realizate prin intemediul ofertelor promoţionale inscripţionate pe bannere publicitare şi pe printuri amplasate în zone populate pentru a ieşi în evidenţă.000 de cataloage. reclamă şi advertoriale în presa scrisă. Kika a investit în 2009 aproximativ 0. mobilier tapiţată: canapele.Anul trecut. ambii retaileri de mobilă au încercat să îşi convingă potenţialii clienţi să le viziteze magazinul prin intermediul unor cataloage de promovare. camere pentru copii şi tineret. mese. evenimente speciale cu un nucleu puternic digital extins în offline.000 de exemplare.2 milioane de euro. restul competitorilor promovându-se punctual. biblioteci. Gama de produse de mobilier oferită clienţilor cuprinde: sufragerii. acoperind întreg spectrul de servicii. materiale promoţionale şi evenimente.C. prin pliante şi prin intermediul site-urilor.C. măsuţe. de la media relations. grupe de colţ. bucătării.

fapt pentru care efortul este mare.deoarece acoperirea este suficient de mare. Efortul media Brandul IKEA acoperă.Comunicate de presă •Implicare în societate prin acţiuni de responsabilitate socială •Forţa de vânzare. deoarece se urmăreşte menţinerea poziţiei curente. următoarele zone: presa scrisă. gama fiind aceiaşi. Majoritatea clienţilor noştri preferă să viziteze magazinul IKEA împreuna cu familia.OBIECTIVELE IKEA Segmentul de piaţă pe care este plasat brandul IKEA este cel medium. outdoor şi publicitatea on-line. . frecvenţa vânzărilor este ridicată. Canale de comunicare utilizate: •Marketing direct : pliante adresate şi neadresate.UNIVERSUL MEDIA Produsele IKEA se adresează oamenilor celor mulţi. dupa un tur complet al magazinului.•Relaţii publice .Datorită acoperirii acestor zone. Legat de obiceiurile de cumpărare ale românilor. iar acest lucru se întâmplă peste tot în lume unde există magazine IKEA. în special. newsletter-e •Presa scrisă •Outdoor •Radio •Publicitate on-line: campanii on-line derulate pe site-urile revistelor de specialitate şi pe cele dedicate femeilor 3. acestea sunt similare cu cele ale clienţilor IKEA din alte ţări. iar decizia de cumpărare este luată împreună cu partenerul. 4. fapt pentru care ofertele promoţionale sunt făcute cunoscute consumatorilor cu statutul de potenţiali clienţi. Clienţii noştri provin din toate categoriile sociale şi cred că acest lucru este foarte evident la o singura privire aruncată în parcarea magazinului nostru într-o zi de sâmbătă.

oferă o gamă largă de informaţii •puncte slabe:-nu poate fi accesat pretutindeni Presa scrisă: •puncte tari:-sunt uşor de accesat •puncte slabe:-preţul Catalogul: •puncte tari:-este gratis •puncte slabe:-sunt distribuite foarte rar Bannere stradale: •puncte tari:-sunt amplasate în zonele cu trafic •puncte slabe:-nu sunt foarte suggestive Băsăşteanu Daniela-Mihaela Anul I. Prin intermediul acestuia. reprezintă o oportunitate a brandului de a se face auzit.al catalogului şi al bannere-lor stradale. internetului.CANALELE DE COMUNICARE Brandul IKEA comunică prin intermediul presei scrise. Presa scrisă. deoarece sunt accesibile oricui. 6.5.PLANIFICAREA On-line:•puncte tari:-este gratis. o persoană poate analiza cu uşurinţă ofertele prezentate în catalogul disponibil şi în varianta on-line. Specializarea Publicitate Grupa I . Internetul este cel mai accesibil domeniu al potenţialilor clienţi.respectiv bannerele stradale.