NOILE EDUCATII

³Noile educatii" sunt definite in programele UNESCO, "ca raspunsuri ale sistemelor educationale la imperativele lumii contemporane" de natura politica, economica, ecologica, demografica, sanitara etc.

? ? ?

?

Noile educatii

?

? ?

?

educatia pentru participare si democratie. educatia pentru timpul liber. educatia pentru comunicare si massmass-media. . educatia nutritionala. educatia pentru schimbare si dezvoltare.    In documentele UNESCO sunt mentionate urmatoarele noi educatii: educatia relativa la mediu. educatia economica si casnica moderna. educatia pentru pace.

Educatia ecologica .

NECESITATE? .

.Argumente constientizarea pericolelor ce ameninta umanitatea si patrimoniul sau.politica.sociala. caracterul prioritar al problemelor ecologice. evenimente care atrag atentia asupra relatiei dintre problemele mediului si cele de natura economica. prejudecatile care altereaza relatia intre individ si mediul sau de viata.

economice si sociale cu privire la mediu.de a identifica si de a pune in practica solutii. dezvoltarea capacitatii de a lua decizii. pregatirea cetateanului actual si viitor pentru a influenta pozitiv deciziile politice. .Educatia ecologica urmareste: dezvoltarea constiintei ecologice.

Educatia pentru pace .

Premisa fundamentala a educatie pentru pace o constituie dreptul uman fundamental la viata. Intre educatia pentru pace si educatia pentru drepturile omului exista o relatie esentiala. G Vaideanu concepe educatia pentru pace ca o actiune convergenta a tuturor factorilor educativi:   familie scoala institutii de cultura massmass -media .

Marile teme ale educatiei pentru pace Printre marile teme ale educatiei pentru pace V. de Landsheere identifica: Conflictele la scara mondiala si amenintarea nucleara Poluarea si distrugerea mediului Explozia demografica Problemele drepturilor omului Cauzele si consecintele razboaielor Miscarile pentru pace .

Vaideanu identifica trei mari categorii de obiective ale educatie pentru pace: insusirea unui sistem de concepteconcepte-valori (pace.de a lua decizii responsabile) formarea unor atitudini pozitive(receptivitatea fata de celalalt.respect) formarea unor capacitati( de a te exprima si de a dialoga.responsabilitatea fata de propia persoana etc) .democratie.Finalitati ale educatiei pentru pace G.cooperare.

Educatia pentru democratie .

o exigenta morala(Burdeau) Democratia nu poate fi definita doar sub aspect formal.democratia este o valoare. Democratia poate fi limitata si partiala.in consecinta.democratia este inseparabila de educatie. Dincolo de aspectul formal.ci este cu mult mai mult.Relatia democratie ie-educatie Democratie=³puterea poporului´ =nu e numai o maniera de a fi a institutiilor. Democratia presupune asumarea unei culturi politice specifice si atitudini democratice. .

pace si justitie favorizând crearea unei atmosfere de întelegere. toleranta si veritabila egalitate în demnitate si în fata legilor. . Ea pune bazele respectului pentru libertate. Educatia pentru democratie are misiunea de a pregati cetateanul activ. participant la actiunea democratica si atasat valorilor si principiilor democratice.Educatia pentru democratie poate preveni violarea drepturilor omului oferind indivizilor cunostintele pentru a se apara si în acelasi timp dezvoltând responsabilitatile cece-i revin.

Educatie pentru democratie este o componenta a procesului de formare a personalitatii umane care cuprinde trei aspecte: educatia pentru despre drepturile/drepturilor omului si democratie in spiritul .

.

Educatia pentru drepturile omului .

dupa marile bulversari al Renasterii. .exista doua curente opuse: unul care situeaza la originea drepturilor omului textele si culturile cele mai vechi ale umanitatii.(Rousseau) In ceea ce priveste orginiea drepturilor omului.dar pretutindeni este in lanturi"."Omul ss-a nascut liber. altul care considera ca drepturile omului ss-au nascut in Europa Occidentala.

Ignorarea si dispretuirea drepturilor omului duc si azi la: -acte de barbarie care revolta constiinta omenirii iar ideea unei lumi in care fiintele umane se vor bucura de libertatea cuvantului si a convingerilor si vor fi eliberate de teama si mizerie ramane cea mai mare aspiratie a umanitatii. ĺFederico Mayor a considerat educatia pentru drepturile omului "un travaliu neincetat. .totdeauna reinceput de la o generatie la alta".

Curiozitatea si receptivitatea specifice primelor etape din educatia copilului(educatia prescoalara si educatia scoala elemantare) constituie factori favorizanti in asumarea acestor valori si atitudini in timp ce conformismul care tinde sa caracterizeze adolescenta poate avea un "efect de baraj".fara de care ideea de demnitate umana ramane fara continut. Educatia pentru drepturile omului pune in joc valori si aptitudini care pot fi formate cel mai bine in perioada copilariei.Premisa educatie pentru drepturile omului o constituie ideea ca exista anumite valori importante pentru umanitate in ansamblul ei. .

Obiective Audigier situeaza educatia pentru drepturile omului intrintr-un camp de contradictii.dintre care enunta:   supunerea la norme si invatarea libertatii critice universalitatea si dreptul la diferenta relatia speciala dintre spatiul privat si spatiul public transmiterea de cunostinte si formarea de atitudini .

Educatia pentru comunicare si mass-media Nu sta de vorba doar cu umbra ta« .

. -niciodata "nu creste un nivel pentru a scade celalalt. intre o persoana si un grup . oamenii "se distribuie fara sa se imparta³.prin comunicare la fel ca si prin frumusete. intre o persoana si intreaga masa in care este si el inclus -fascinatia comunicariiicarii. -a comunica bine si eficient este o arta ancorata in epoca. ci amandoua niveluri cresc"cresc"->imaginea vaselor comunicate folosite de Platon pentru prietenie.Ipoteza:noul limbaj structureaza si restructureaza personalitatea umana contribuind in esenta la infaptuirea personalitatii multilateral dezvoltata. Obiectivul: in ce conditii si in ce mod utilizarea acestor mijloace este insotita de efectele educationale maxime? -nevoia de comunicare -se realizeaza intre 2 persoane .

 educatia pentru comunicare si massmassmedia este . ca afinitatea dintre spiritul omenesc si ideile sale creste cu timpul" . inainte de orice . nu comunica pentru trecut ->"are o mai mare valoare in viitor decat in trecut . o educatie a prezentului si viitorului nimeni nu vorbeste .

elemente psihosociologice -privite dinspre elevi.elemente obiective 2.elemente psihosociologice 2.elemente ale personalitatii 3.elemente obiective .Obstacolele in comunicare -pt profesori 1.elemente specifice personalitatii profesorului 3.dinspre clasa 1.

EDUCATIA PENTRU MASS SS-MEDIA = pregatirea pentru utilizarea noilor mijloace: -sa vada ce i se prezinta -sa exprime si singur . cu propriile mijloace ceea ce a receptionat -sa poata lua hotarari si atitudini adecvate fata de ideea emisa -sa indeplineasca actiuni =educatie in actiune .

Modalitati de introducere in scoala .

Modalitati« .

.  Principalele modalitati de integrare a ³noilor educatii´ in scoala sunt: introducerea unor module specifice in cadrul disciplinelor traditionale. introducerea unor discipline distincte. introducerea sau infuzarea unor dimensiuni ale PLC in cadrul disciplinelor traditionale.