You are on page 1of 27

Smaterpia elmlete, terpis technikk

Dr. Unoka Zsolt Semmelweis Egyetem, Pszichitriai s Pszichoterpis Klinika unoka@psych.sote.hu

Smaterpia
Jeffrey E. Young ltal kidolgozott integratv terpis mdszer.
Young, JF, Klosko, JS, Weishaar ME: Smaterpia. VIKOTE, Budapest, 2010.

Sma-terpia sszehasonltsa a tnetre fkuszlt kognitv terpival


Nagyobb hangsly az alapvet fejldsi feladatokon Nagyobb hangsly mlyen gykerez alap-smkon Nagyobb hangsly a terpis kapcsolaton Nagyobb hangsly az affektusokon (pl., imaginci,
szerepjtk, mozgsterpia, rzelemkifejezs)

Tbbet foglalkoznak gyermekkori gykerekkel s a fejldsi


folyamatokkal

Nagyobb hangsly az letet tvel megbrkzsi


stratgikon (pl., elkerls s kompenzci)

Tnetek, mint az alapvet fejldsi feladatokat akadlyoz,


maladaptv megbirkzsi stratgik kerlnek szba

Alapvet szksglet
Kapcsolds (Intim, Szocilis Integrci) Autonmia Korltok szabsa Szksgletek s rzelmek kifejezse Spontaneits, nll kezdemnyezs

Szli bnsmd, szocilis hatsok


Kritikus Tl protektv Hideg Kontrolll Elnz Fogyatkossg Fggsg rzelmi deprivci Leigzottsg Feljogostottsg

Sma defincija (1)


Veleszletett temperamentum vonsok s a mindennapi, rtalmas, gyerekkori, szlkkel, testvrekkel, kortrsakkal szerzett tapasztalatok sszjtknak eredmnye Magas hfok, sztzill affektusok ltrehozsra kpes; nsorsront kvetkezmnyei vannak; s/vagy jelents krokat okoznak msoknak Jelents mrtkben kpesek meggtolni, hogy olyan alapvet szksgletek kielgljenek, mint az autonmia, kapcsolds, nkifejezs, elfogadottsg, korltok s spontaneits

Sma defincija (2)


Mlyen rgzlt mintk, nmagunk tlsnek kzpontjban. Tbbnyire nfenntartak. Hagyomnyos technikkkal igen nehz tartsan megvltoztatni. Sma szmra relevns mindennapi esemnyek, vagy biolgiailag meghatrozott hangulatok aktivljk.

Kognitv s rzkelsi tnetek Figyelem

Magatarts s trsas tnetek

Cselekvs

Sma
Percepci s Jelents tulajdonts Vlasz

Igazols

Igazols

Kognitv s rzkelsi tnetek Ellensgessget szlel Dhsek rm az emberek

Magatarts s trsas tnetek

Az emberek ellensgesek A vilg veszlyes Mindenki ellenem van

Agresszv stlus

Megtttk

Igazols

Igazols

Specifikus Korai Maladaptv Smk


Elutastottsg: Elhagyatottsg Bizalmatlansg, Abzus rzelmi Deprivci Fogyatkossg Trsas izolltsg Krosodott autonmia: Dependencia Behlzottsg Srlkenysg Kudarc Krosodott korltok: Feljogostottsg,Grandiozits Elgtelen nkontroll Ms ltali irnytottsg: Elismers hajszolsa Leigzottsg nfelldozs Fokozott bersg, gtls: Knyrtelen mrck Negativits Tlkontrollls Bntet

A terpia cljai
Segteni a betegnek, hogy alapvet szksgleteit felismerje s kielgtse Adaptv mdon Maladaptv smk, megbirkzsi vlaszok, modalitsok megvltoztatsval Elsdleges, msodlagos s harmadlagos reprezentcik kialaktsval Affektusok mentalizcis kapacitsnak fejlesztsvel

Smaterpia: Felmrs, pszichoedukci


Alkalmas-e a beteg a smaterpira? F panaszok azonostsa Mi a terpis cl?

leten tvel mintk azonostsa


lettrtneti ttekints Jelen problmkat az lettrtnetben felismerhet mintkkal kapcsolatba hozni. rzelmek azonostsa a problmkban, mintkban.

Smk felmrse, pciens oktatsa


Smakrdv kitltetse a pcienssel A smk mkdsmdjnak elmagyarzsa rott formban rvid lers a smk jellemzirl Smakrdv kirtkelse A pciensre jellemz smkrl rvid lers adsa, a smk tbeszlse.

Maladaptv megkzdsi stratgik felmrse


Sma kompenzcis krdv hasznlata Sma elkerl krdv hasznlata Brmilyen megkzdsi krdv hasznlata Terpis lsen s azon kvl megfigyelhet megkzdsek hasznlata

Smk gyermekkori eredetnek feltrsa


Smkhoz kapcsold gyermekkori emlkek megbeszlse Jelen problmk Sma - Gyermekkori eredet sszekapcsolsa Young Szli krdv felvtele Szli magatarts s egyes smk kapcsolatnak feltrsa. Smakrdv s a Szli krdv eredmnyei kztti diszkrepancik tisztzsa.

KORAI TAPASZTALATOK Tornarn n voltam a leggyetlenebb. Sokszor kinevettek, s emiatt mr eleve fltem a gyakorlatokat megcsinlni, tudtam, hogy gysem sikerl, gy is lett. Anymtl mindig azt hallottam: Fiam, mi mindig rosszul jrunk, neknk semmi sem sikerl. Ha rossz jegyet kaptam, apm megvert. A btymnak minden sikerlt, amibe belefogott. volt a mintagyerek. Mindig azt reztem, engem nem szeretnek a szleim,mert gyenge s gyetlen vagyok, szgyent hozok rjuk.

SMA Kudarcra tltsg.


(Az a meggyzds, hogy a szemly kudarcot vallott, s a jvben is erre van tlve, egyrtelmen eslytelen a tbbiekkel szemben a teljestmnyek vonatkozsban.)

ESEMNY RZS j llsra jelentkezem.

NEGATV AUTOMATIKUS GONDOLAT Mindig kudarcot vallok. A legtbb ember nlam tbbre kpes. Lehangoltsg, szomorsg,. szorongs.

TESTI TNET Izzads, kipiruls, szapora szvvers, fejfjs.

VISELKEDS Nem megyek el az interjra.

GONDOLATOK Jobb lenne eltnni a fld sznrl. Mirt vagyok

lmnyalap technikk hasznlata a felmrsben


Felkavar gyermekkori emlkkpek felidzse: az anyval, az apval, a testvrekkel, s ms jelents szemlyekkel kapcsolatban. Prbeszdek kialaktsa. Megkrdezni a pcienstl, hogy mire lenne szksge abban a jelenetben. A gyermekkori kpekkel aktivld rzelmek s a jelen letkrlmnyek kztti kapcsolatok feltrsa.

A terpis kapcsolat felhasznlsa a felmrsben


beren figyeljk a sma aktivldsnak jeleit a terpis ls sorn. Hvjuk fel a pciens figyelmt ezekre a jelekre. Dolgozzunk egytt azon, hogy melyik sma aktivldott, s mirt? Kapcsoljuk a terpia kzben smkat aktvl esemnyeket a terpin kvl smkat aktvl esemnyekhez.

Sma esetkonceptualizci
A terapeuta kitlti az esetkonceptualizcis brt. A terapeuta bemutatja a konceptualizci sszefoglalst a pciensnek A pciens visszajelzst ad s a konceptualizcit tovbb finomtjk. A pciens s a terapeuta megegyeznek abban, hogy elszr melyik leten tvel problmn kezdenek el dolgozni a terpia vltoztats szakaszban.

Sma terpia
VLTOTATS SZAKASZA

Kognitv terpis technikk


Minden egyes sma rvnyessgnek a megvizsglsa, az let minden szakaszbl bizonytkok gyjtse. Smnak ellentmond bizonytkok gyjtse. A smt altmaszt bizonytkok megkrdjelezse. trtkelst elsegt technikk alkalmazsa. Dialgus kialaktsa az Egszsges Felntt s a Sma oldal kztt.

Kognitv technikk: nsegt feladatok


Emlkeztet Sma segdkrtyk hasznlata. Kln sma krtya rsa minden smra, vagy letproblmra. Terpia ksbbi szakaszban sma napl alkalmazsa.

Terpis kapcsolat (1)


Mutassunk r, ha a sma aktvldik az ls sorn. Tisztzzuk, hogy mi indtotta be a smt, milyen rzelmek s gondolatok aktvldtak. A pciens reakcijnak rvnyessgt vizsgljuk meg egytt. Klntsk el a helyzet pontos rzkelst a smavezrelt torztsoktl, tlreaglsoktl. Az ls sorn trtnteket kapcsoljuk ssze a terpin kvli esemnyekkel. A terapeuta trekedjen arra, hogy szlelje, amikor az smi aktivldnak a terpia sorn, s krjen szupervzis segtsgek ha szksges.

Terpis kapcsolat (2)


Korltozott szli jragondoskods fogalma A terapeuta a pciens gyermekkori lmnyeinek az ellenszere:
azon szli magatarts, amely kialaktotta a pciensben azt a meggyzdst, hogy az alapvet szksgletei nem jogosak s nem kielgthetek vezettek a smk kialakulshoz. A terapeuta gy viselkedik, kommunikl, hogy elsegtse a pciensben azt az rzst, hogy alapvet szksgletei jogosak, s megfelel mdon kielgthetek. A terapeuta stlust a pciens smihoz igaztja.

A pciens internalizlja a terapeuta egszsges hozzllst. Korrektv rzelmi tapasztalat a terpis kapcsolat keretei kztt zajlik. A terpis keret betartsra nagy hangslyt helyez a terapeuta.

lmnyalap technikk
Imaginci, prbeszdek Pciens kifejezi haragjk s a rvnyesti jogait. Vesztesgek meggyszolsa Szembesls a traumkkal, s azok meghaladsa Levelek rsa (melyeket tbbnyire nem kldnk el).

Viselkedses mintk megtrse


nsorsront viselkeds ciklusok azonostsa A pcienst megrz esemnyek naplja. A terapeuta j, a maladaptv ciklusokat megtr viselkedseket mutat be, a pciens imaginciban, szerepjtkokban, majd a terpin kvl gyakorolja. Terapeuta hzi feladatot ad; imaginci segtsgvel prbljk a lelki akadlyokat elhrtani, az elkerls s a tlkompenzls legyzse rdekben.