You are on page 1of 3

PAFA este persoana care nu are efectiv unde să locuiască (locuinţă proprie sau cu chirie de stat), , iar dacă

totuşi stă undeva nu are acceptul găzduitorului pentru întocmirea formelor legale. Acesta se află într o situaţie de criză la nivel psihic, de sănătate fizică, social şi !uridic, situaţie determinată de a"senţa unui adăpost sau de imposi"ilitatea de a şi permite unul. #tarea de criză este înţeleasă ca fiind incapacitatea de a şi mo"iliza resursele interne (pentru a putea o"ţine un act de identitate, un loc de muncă, pentru a se reintegra în familie) şi e$cluderea de la resurse e$terne (servicii pu"lice medico sociale). %auzele principale si ̧ generale identificate a fi la originea si̧ întretinerea ̧ fenomenului sunt fie de natură endogena, ̆ fie de natură e$ogena. ̆  %auzele endogene includ toate acele circumstante ̧ dependente de individ & cauza principală pentru care unii indivizi nu au o locuinta ̧ ̆ apartine ̧ cvasie$clusiv indivizilor si ̧ se referă la patologii comportamentale (situatia ̧ persoanelor fara ̆ ̆ adapost ̆ este analizată ca pro"lemă sociala, ̆ din perspectiva patologiei sociale si ̧ perspectiva comportamentului deviant).  Privit din perspectiva cauzelor e$ogene, fenomenul homelesness 'include toate acele contingente ̧ independente de individ & cauza principală pentru care unii indivizi sunt fara ̆ ̆ adapost ̆ apartine ̧ societatii ̧̆ si ̧ esecului ̧ acesteia de a asigura un nivel de "unastare ̆ si ̧ oportunitati ̆ ̧ egale în accesul la diferite "eneficii, pentru toti ̧ indivizii(. )e aceea, fenomenul celor fara ̆ ̆ adapost ̆ este analizat ca pro"lemă sociala, ̆ din perspectiva dezorganizarii ̆ sociale. )e asemenea, cauzele fenomenului tre"uie a"ordate integrat, at*t din perspectivă individuală c*t si̧ structurala. ̆ )efinitiile ̧ ce accentuează cauzele 'individuale( "lamează victima & indivizii ram*n ̆ fara ̆ ̆ adapost ̆ din cauza esecului ̧ personal si ̧ a neadaptarii ̆ la conditiile ̧ sociale date. )efinitiile ̧ ce accentuează

în /001. ̆ lu*nd în considerare (accentu*nd) conte$tul social si̧ economic marginalizator. putine ̧ studii încerc*nd să ofere si ̧ detalii de profil asupra acestui grup. ̧ 2om*nia nu a realizat o asemenea estimare. Pe "aza unor rapoarte si ̧ studii nationale ̧ realizate în tarile ̧ ̆ est europene. ̆ este dificil de facut ̆ comparatii. practic. cu privire la numarul ̆ persoanelor fara ̆ ̆ adapost ̆ în aceste tari. ̆ a 'persoanei fara ̆ ̆ adapost(.cauzele 'structurale( privesc mai departe de vina individuala. însa. pro"a"il. ̆ practic. putin ̧ cunoscut. fiind realizate doar o serie de estimari ̆ grosiere. ̧ incluz*nd aici "ariere economice si ̧ sociale în calea participarii ̆ individului 'la viata ̧ cetatii(. ̧ ̆ )ate fiind. ̆ în acceptiune ̧ comuna. ̆ .-#A. F+A. ̆ ̧ "ariere create de catre ̆ sistem. ̆ după toate pro"a"ilitatile. e$ist*nd o estimare doar la nivelul 7ucurestiului ̧ &cca . )atele sistematice referitoare la dimensiunea fenomenului persoanelor fara ̆ ̆ adapost ̆ în tarile ̧ ̆ e$ socialiste sunt o raritate. metodologiile diferite de estimare si̧ "azat pe definirea e$plicita. persoane fara ̆ ̆ adapost ̆ dar în !ur de 100 000 persoane sunt amenintate. a furnizat o serie de date. ̧ din cauza faptului că au conditii ̧ de locuire total inadecvate5 • • 8n 2om*nia fenomenul era. ̧̆ numarul ̆ persoanelor fara ̆ ̆ adapost ̆ este mai mic dec*t în celelalte tari ̧ ̆ e$ socialiste (at*t în termeni a"soluti ̧ c*t si̧ în termeni relativi). 000 persoane fara ̆ ̆ adapost. în anumite situatii. Astfel3 • Polonia (/00/) a estimat că se confruntă cu cca 40 000 persoane fara ̆ ̆ adapost5 ̆ • 2epu"lica %ehă & în !ur de 600 000 persoane fara ̆ ̆ adapost5 ̆ • +stonia a raportat în !ur de 6 000 persoane fara ̆ ̆ adapost ̆ (marea lor ma!oritate fiind copii ai strazii)5 ̆ 7ulgaria a raportat că nu e$ista.

<> sunt femei.@> sunt "ar"ati si . /0 & /= de ani (6?.i a #amusocial din 2omania s a constatat ca grupa de varsta cea mai des intalnita este intre <0 & <= de ani (1/. Astfel. din cauza evacuarii de catre mem"rii propriilor familii si dezinstitutionalizarii din casele de copii. Armatoarele grupe de varsta sunt 10 & 1= de ani (//.0?>) si .0 & .=4>).>). :ariana )an . %onform acelorasi statistici s a constatat ca rata femeilor care sunt nevoite sa traiasca in strada este mult mai mica fata de cea a "ar"atilor.ro Persoanele fara adapost din 2omania o estimare a numarului acestora Adrian .6. )intre acestia.9n "aza fiselor sociale ale +chipelor :o"ile si ale %entrului de .. in %apitala traiesc in strada <0@ femei. respectiv //> din totalul persoanelor adulte fara adapost. Bibliografie #tudiul indicatorilor de sanatate mintala in randul populatiei fara adapost din 7ucuresti & +chipa :o"ile Psihiatrice ##2 7ucuresti +valuarea si asiatarea psihologica a persoanelor adulte fara adapost )octorand Bictor 7adea CCC. /?.icolae )an. din cauza violentei si a a"uzurilor domestice.samusocial.= de ani (6?>). la nivelul 7ucurestiului.