You are on page 1of 11

Zoek je een goede docent? Neem contact op! 073 689 25 80 www.lingua-incognita.nl 023 76 000 21 www.adappel.

nl

Oefentoets 1 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen


Dit is een oefentoets Leesvaardigheid voor het Inburgeringsexamen. Bij het echte Inburgeringsexamen is de toets Leesvaardigheid digitaal je maakt de toets op de computer. Deze leestoets moet je eerst printen. Daarna kun je beginnen! Je maakt hem dus op papier. Deze oefentoets heeft 9 teksten en 25 vragen. Leesteksten, vragen en antwoorden lijken op het echte examen. De leesteksten zijn net zo moeilijk als de teksten van het echte examen. Het formaat lijkt op het echte examen. Aan de linkerkant zie je een tekst. Aan de rechterkant zie je altijd twee of drie vragen. Elke vraag is multiple choice. Je mag geen woordenboek gebruiken. Je moet 18 vragen goed beantwoorden. Dan heb je een voldoende resultaat. Dat is ook bij het echte examen zo. Gebruik je horloge. Bij deze leestoets moet je alle vragen beantwoorden binnen 50 minuten. Controleer na 50 minuten jouw antwoorden met behulp van de sleutel. Succes! Wil je meer oefentoetsen voor het Inburgeringsexamen maken? Zoek je goed oefenmateriaal? www.toets-gbl.nl www.adappel.nl/lesmateriaal www.lingua-incognita.nl

Zoek je een goede docent? Neem contact op! 073 689 25 80 www.lingua-incognita.nl Lees eerst de vragen. Zoek bij de vraag het goede antwoord in de tekst. Tekst 1 023 76 000 21 www.adappel.nl Lees altijd eerst de vraag. Zoek bij elke vraag het goede antwoord. 1) Wie moet ik bellen als er een liftstoring is? a. Ik neem contact op met Woningbouwvereniging Kennemer Wonen. b. Ik bel direct 0900-9955. c. Ik bel naar Elevator Service.

Storing lift melden


Wat moet u doen als de lift niet meer werkt? Huurt u een woning bij Woningbouwvereniging Kennemer Wonen? Neem dan bij alle liftstoringen direct contact op met onderhoudsbedrijf Elevator Service. U vindt het telefoonnummer op de sticker in de lift en naast de liftdeur in de gang. Kunt u de lift van binnenuit niet meer openen, neem dan contact op met de beheerder van uw gebouw bij Woningbouwvereniging Kennemer Wonen via telefoonnummer 072-822 28 88. In elke lift hangt een speciale telefoon voor noodgevallen. Indien hulp te lang op zich laat wachten, bel dan het nummer van de brandweer: 0900-9955.

2) Waar kan ik het storingsnummer vinden als de lift kapot is? a. b. c. In en naast de lift hangen stickers met het telefoonnummer. In de lift is een sticker met instructies. In de lift hangt een speciale telefoon.

3) Wat doe ik als ik niet uit de lift kan? a. b. c. Ik bel direct naar het onderhoudsbedrijf. Ik bel dan naar de beheerder. Ik bel dan het nummer van de brandweer 0900 9955.

Zoek je een goede docent? Neem contact op! 073 689 25 80 www.lingua-incognita.nl Lees eerst de vragen. Zoek bij de vraag het goede antwoord in de tekst. Tekst 2 Aangifte doen van overlijden. Waar aangifte doen? Net als een geboorte, moet u ook bij overlijden aangifte doen bij de gemeente. De aangifte moet u doen in de gemeente waar de persoon om wie het gaat is overleden. De afdeling burgerzaken geeft het overlijden door aan de gemeente waar de overledene woonde. Als iemand in het buitenland is overleden, dan moet de aangifte gedaan worden in de woonplaats van de overledene. Hoe aangifte doen? Iedereen mag aangifte doen van het overlijden. U moet een verklaring van de arts laten zien. U moet een geldig identiteitsbewijs meenemen. U moet een doodverklaring (formulier B) overhandigen Wanneer aangifte doen? U moet binnen 6 werkdagen aangifte doen. De aangifte moet vr de begrafenis plaatsvinden. 023 76 000 21 www.adappel.nl Lees altijd eerst de vraag. Zoek bij elke vraag het goede antwoord. 4) Uw oom Jan uit Zaandam is overleden in Itali. U gaat aangifte doen van overlijden. Waar moet u aangifte doen? a. Bij de gemeente in Zaandam. b. Bij de gemeente in Itali. c. Bij de gemeente in uw woonplaats.

5) Uw vriend wil het overlijden van oom Jan aangeven. Mag dat? a. Nee, dat mag hij niet doen. b. Ja, dat mag hij doen als hij de juiste documenten meeneemt. c. Ja, dat mag bij de gemeente in zijn woonplaats.

6) Oom Jan is op maandag overleden. De begrafenis is donderdag. Kunt u op vrijdag aangifte doen van het overlijden?

a. Ja, dat kan, want dat is binnen zes dagen. b. Nee, de aangifte moet vr de begrafenis gebeuren. c. Nee, de aangifte moet op donderdag plaatsvinden.

Zoek je een goede docent? Neem contact op! 073 689 25 80 www.lingua-incognita.nl Lees eerst de vragen. Zoek bij de vraag het goede antwoord in de tekst. Tekst 3 Dienstenrooster van de vrijwilligers Marjan Jansen werkt als vrijwilliger bij Buurthuis 'de Bijeenkomst'. Zij werkt altijd op maandag en op vrijdag bij het buurthuis. Dit staat in haar contract. Soms werkt zij in de ochtend, soms werkt zij in de middag en soms werkt zij in de avond. De cordinator van het buurthuis maakt elke week een nieuw rooster voor alle vrijwilligers. Marjan kijkt elke maandagochtend op haar nieuwe rooster, want zij wil weten wanneer ze moet werken en wanneer ze vrij heeft. Het rooster is elke week een beetje anders. Dan ziet ze dit: Maandagavond: Marjan Jansen, biljartavond. Dinsdagochtend: Naima Daoury, koffie-uurtje. Dinsdagavond: Marjan Jansen, biljartavond. Donderdagmiddag: Fatima Bakash, salsadansen. Vrijdagmiddag: Marjan Jansen, biljartmiddag. 023 76 000 21 www.adappel.nl Lees altijd eerst de vraag. Zoek bij elke vraag het goede antwoord. 7) Klopt het rooster van Marjan Jansen? a. Ja, het klopt. Marjan moet op maandag en vrijdag werken. b. Nee, het klopt niet. Marjan hoeft volgens haar contract nooit op dinsdag te werken. c. Ja, het klopt. Marjan moet op maandag, dinsdag en vrijdag werken. 8) Waarom kijkt Marjan op maandagochtend op haar rooster? a. Het rooster voor de vrijwilligers is elke week anders. b. Dat moet zij doen, want het staat in het contract. c. Dat moet zij doen, want zij is de cordinator.

Zoek je een goede docent? Neem contact op! 073 689 25 80 www.lingua-incognita.nl Lees eerst de vragen. Zoek bij de vraag het goede antwoord in de tekst. Tekst 4 Vakantie in Buurthuis 'de Bijeenkomst'. Marjan Jansen leest een aankondiging in de krant. Het buurthuis waar zij als vrijwilligster werkt is in de zomerperiode gesloten voor de buurtbewoners. Er zijn dan geen activiteiten. 023 76 000 21 www.adappel.nl Lees altijd eerst de vraag. Zoek bij elke vraag het goede antwoord. 9) Kan Marjan Jansen werken in de zomermaanden? a. Nee, het buurthuis is in de zomerperiode voor iedereen gesloten. b. Ja, vrijwilligers gaan helpen met de klusjes in het buurthuis. c. Nee, Marjan Jansen gaat op vakantie tot 1 september. 10) Kunnen buurtbewoners tussen 14 juli en 1 september een krantje lezen in het buurthuis? a. Nee, het buurthuis is dan gesloten. b. Nee, zij gaan in die periode klusjes doen. c. Ja, de kranten liggen op de nieuwe leestafel in de bar.

De Bijeenkomst sluit de deuren tijdens de zomervakantie !


Op 14 juli begint de zomervakantie. Veel buurtbewoners zijn dan voor korte of voor lange tijd de stad uit. Wij hebben daarom besloten om vanaf die datum het buurthuis tijdelijk te sluiten. Wij gebruiken deze periode van zes weken om het buurthuis te schilderen en schoon te maken. Ook moeten er veel klusjes worden gedaan. Bijvoorbeeld: de kranen in de toiletten moeten gerepareerd worden. In de biljartruimte komt een nieuw tapijt. Ook komt er een nieuwe leestafel in de bar. Hier kunt u straks uw krantje lezen. Gelukkig worden wij tijdens de vakantie bij al dit werk geholpen door onze enthousiaste vrijwilligers. Dank jullie wel. Alle buurtbewoners zijn weer welkom vanaf 1 september. Fijne vakantie allemaal !

11) Komen er nieuwe kranen in de biljartruimte? a. Ja, ze worden gerepareerd. b. Nee, in de biljartruimte komt een nieuwe leestafel. c. Nee, daar komt alleen een nieuw tapijt.

Zoek je een goede docent? Neem contact op! 073 689 25 80 www.lingua-incognita.nl Lees eerst de vragen. Zoek bij de vraag het goede antwoord in de tekst. Tekst 5 Kamer van Koophandel. Sanne van Walenkamp heeft een cursus voor nagelstyliste gedaan. Zij wil nu een eigen bedrijf starten. Zij kijkt op internet voor informatie. Zij leest de volgende informatie op de website van de Kamer van Koophandel. Eigen bedrijf starten. Als u een eigen bedrijf wilt starten, kijk dan eerst op onze website voor tips en advies om uw bedrijf op de juiste manier te beginnen of maak een afspraak met onze adviseur bij de Kamer van Koophandel in uw regio. Hoe schrijf ik me in bij de Kamer van Koophandel. U moet zich altijd eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel. U kunt hiervoor een afspraak maken. Bel telefoonnummer: 073 1234567. U krijgt bij uw inschrijving een registratienummer. Voor meer advies kunt u terecht bij de informatiebalie. Workshop Hoe schrijf ik een bedrijfsplan? Om te leren hoe u op de juiste manier een bedrijf begint, geeft de Kamer van Koophandel cursussen en workshops. Bijvoorbeeld over hoe u een bedrijfsplan moet schrijven. Op onze website vindt u een overzicht van onze cursussen. U kunt zich op de website inschrijven voor een cursus van uw keuze. 023 76 000 21 www.adappel.nl Lees altijd eerst de vraag. Zoek bij elke vraag het goede antwoord. 12) Wat moet Sanne van Walenkamp eerst doen voordat zij een bedrijf start? a. Geld lenen bij een bank. b. Een bedrijfsplan schrijven. c. Advies zoeken op de website van de Kamer van Koophandel of advies vragen aan een adviseur van de Kamer van Koophandel. 13) Kan Sanne van Walenkamp zich meteen inschrijven bij de Kamer van Koophandel? a. Nee, zij moet eerst telefonisch een afspraak maken. b. Nee, zij moet eerst een bedrijfsplan schrijven. c. Nee, zij moet eerst een cursus of een workshop doen over hoe zij een bedrijfsplan moet schrijven. 14) Krijgt Sanne van Walenkamp een registratienummer? a. Ja, dat krijgt zij als zij haar bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. b. Ja, dat krijgt zij als zij een bedrijfsplan heeft geschreven. c. Ja, dat krijgt zij bij de informatiebalie.

Zoek je een goede docent? Neem contact op! 073 689 25 80 www.lingua-incognita.nl Lees eerst de vragen. Zoek bij de vraag het goede antwoord in de tekst. Tekst 6
Naam workshop Hoe schrijf ik een goed bedrijfsplan? WORKSHOPS KvK Van tot 19.30 uur 21.30 uur Datum december 2013 januari 2014 (vol) februari 2014 maart 2014 april 2014

023 76 000 21 www.adappel.nl Lees altijd eerst de vraag. Zoek bij elke vraag het goede antwoord. 15) Sanne van Walenkamp wil in januari 2014 meedoen met de workshop Bedrijfsplan schrijven. Kan dat? a. Nee, die workshop is vol. b. Ja, zij kan iedere maand meedoen aan de workshop. c. Ja, de workshop is verspreid over twee avonden. 16) Sanne van Walenkamp beslist dat zij wil meedoen met de workshop van februari 2014. Wat moet zij doen? a. Zij belt naar 073 1234567. b. Zij vult het formulier in op de website van de KvK. c. Zij maakt eerst een bedrijfsplan. 17) Sanne van Walenkamp kan op dinsdagavond misschien niet op tijd bij de workshop aanwezig zijn, omdat ze op die dag werkt tot 19 uur. Wat doet Sanne? a. Zij gaat niet op dinsdagavond maar wel op donderdagavond. b. Zij belt het informatienummer en zegt dat zij misschien iets te laat zal zijn bij het begin van de eerste workshop-avond. c. Zij beslist dat ze toch niet gaat meedoen aan de workshop.

Sanne van Walenkamp ziet op de website van de Kamer van Koophandel dit schema. Zij wil graag leren hoe zij een bedrijfsplan moet schrijven. Het liefst wil zij na de kerst starten, dus in januari 2014. Dan leest zij dit:
Informatie over de workshop Bedrijfsplan schrijven: De workshop Bedrijfsplan schrijven vindt plaats op dinsdagavond en op donderdagavond. De workshop duurt van 19.30 21.30 uur. De workshop is verspreid over twee avonden altijd aan het begin van iedere maand. U kunt meedoen met een workshop In het schema hierboven ziet u wanneer u kunt deelnemen aan een workshop. Vanwege het grote aantal aanmeldingen zit de workshop van januari 2014 al helemaal vol. U kunt zich aanmelden voor een workshop op onze website daar vindt u een formulier. Deelname is gratis als uw bedrijf is geregistreerd bij de KvK. Bel voor meer informatie 073 1234567.

Zoek je een goede docent? Neem contact op! 073 689 25 80 www.lingua-incognita.nl Lees eerst de vragen. Zoek bij de vraag het goede antwoord in de tekst. Tekst 7 Veiligheid op het werk.
U hebt een nieuwe baan bij de Sligro. U werkt in het magazijn. Het werk is erg zwaar en slecht voor uw rug. U moet veel tillen en sjouwen. Gisteren bent u een keer gevallen, omdat u geen veiligheidsschoenen droeg. U leest de folder van de ARBO dienst over rugklachten en veilig werken. LET OP: WERK VEILIG! Om rugklachten te voorkomen moet u niet zwaar tillen. Gebruik een steekwagentje om dozen en kisten te tillen. Til nooit dozen of artikelen van meer dan 20 kilo. Draag veiligheidsschoenen en handschoenen zodat voeten en vingers niet gewond raken. In het magazijn moet u een helm dragen. Zet dozen en kisten altijd RECHT op elkaar! Gebruik een heftruck voor hele zware taken. Moet u toch zelf tillen, buig dan door uw knien of vraag hulp aan een collega. Heeft u rugklachten gekregen? Meld dit dan bij uw ARBO-arts en bij uw afdelingschef. Natuurlijk kunt u ook op de website kijken van uw bedrijf. Kijk daar of er bedrijfsvoorschriften bestaan voor het verhogen van de veiligheid binnen het bedrijf waar u werkt. Kunt u geen informatie vinden over veiligheidsvoorschriften binnen uw bedrijf? Neem dan contact op met info@arbo.nl Voor meer informatie kunt u ook met de ARBO-dienst bellen: 0800 1234567. Koester uw gezondheid en werk veilig!

023 76 000 21 www.adappel.nl Lees altijd eerst de vraag. Zoek bij elke vraag het goede antwoord. 18) U bent op het werk gevallen en nu heeft u veel rugpijn. Wat doet U? a. Ik doe niets en wacht tot de pijn over gaat. b. Ik doe voortaan veiligheidsschoenen aan. c. Ik zeg tegen mijn chef dat ik ben gevallen en ik maak een afspraak

met de ARBO-arts.
19) U moet twintig zware kratten in een vrachtwagen zetten. Hoe gaat u dit veilig doen? a. Ik pak een steekwagentje en ik ga aan de slag. b. Ik vraag mijn collega om dit te doen, want het is te zwaar voor mij. c. Ik ga eerst een helm opzetten. Daarna zet ik de kratten in de

vrachtwagen.

20) U vindt dat er in het magazijn van de SLIGRO niet genoeg handschoenen, helmen en steekwagens aanwezig zijn. Wat doet u? a. Ik blijf thuis met rugklachten en ik wacht tot mijn rug beter is. b. Ik ga de folder lezen van de ARBO-dienst. c. Ik stuur een e-mail naar de ARBO-dienst of ik bel naar de ARBO-dienst.

Zoek je een goede docent? Neem contact op! 073 689 25 80 www.lingua-incognita.nl 023 76 000 21 www.adappel.nl

Lees eerst de vragen. Zoek bij de vraag het goede antwoord in de tekst. Tekst 8 Werk zoeken Mohammed Ali is al lang op zoek naar werk. Hij is naar het CWI geweest en hij wil zich inschrijven bij uitzendbureaus. Mohammed spreekt vloeiend Frans en Arabisch en toch kan hij geen werk krijgen. Wat moet hij doen om zijn kans op werk te vergroten. Hij praat hierover met zijn Nederlandse buurman Henk. Henk geeft een aantal adviezen om de kans op werk te vergroten: 1. Ga een inburgeringscursus doen bij een goede school. 2. Ga Nederlands leren bij een moskee of bij het buurthuis. 3. Kijk voor gratis cursussen op internet en begin hiermee. 4. Probeer met Nederlanders te praten. 5. Kijk veel Nederlandse televisie en luister naar de radio. Zo zal je na een tijdje beter kunnen spreken en begrijpen wat Nederlanders allemaal zeggen volgens Henk. Mohammed vindt het fijn dat Henk ook Frans praat. Hij begrijpt alles wat Henk zegt.

Lees altijd eerst de vraag. Zoek bij elke vraag het goede antwoord. 21) Welke taal spreken Henk en Mohammed met elkaar? a. Arabisch. b. Frans. c. Nederlands

22) Henk geeft vijf adviezen. Welk oplossing is niet gratis? a. Een inburgeringscursus bij een goede school. b. Nederlands leren via internet. c. Nederlandse programmas kijken op de televisie.

Zoek je een goede docent? Neem contact op! 073 689 25 80 www.lingua-incognita.nl 023 76 000 21 www.adappel.nl

Lees eerst de vragen. Zoek bij de vraag het goede antwoord in de tekst. Tekst 9 Consultatiebureau Dolores De Lima heeft een zoontje gekregen en zij moet op dinsdag 15 maart om 09.00 uur naar het consultatiebureau om de baby te laten wegen. De baby krijgt ook een prikje tegen kinderziektes. Dolores leest eerst een brochure van het consultatiebureau. Welkom bij het consultatiebureau ! Lees hier wat u moet weten voordat u met uw kind bij de kinderarts op het consultatiebureau komt. Bent u verhinderd? Geef dit telefonisch door. Kom altijd op tijd op uw afspraak. Neem het groeiboekje van uw kind mee voor de arts. Geef uw kind niets te eten voordat u van huis vertrekt. Het consultatiebureau is gevestigd in de Brede School, Cassandrastraat 19 in Utrecht. Meldt u bij de receptioniste. Wacht in de wachtkamer op uw beurt. De wachtkamer is rechts van de ingang. Tip: Krijgt uw kind een inenting? Soms krijgen baby's na een inenting last van koorts. Zorg dat u kinderparacetamol in huis hebt.

Lees altijd eerst de vraag. Zoek bij elke vraag het goede antwoord. 23) Waarom gaat Dolores de Lima naar de kinderarts in het consultatiebureau? a. Haar kindje heeft soms koorts. b. Haar zoontje is gegroeid. c. Haar baby wordt gewogen en krijgt een injectie.

24) Dolores moet op 15 maart met haar zoontje naar het consultatiebureau. Wanneer moet zij daar zijn? a. Op dinsdagmiddag. b. Op dinsdagochtend. c. Op dinsdagavond.

25) Waarom moet Dolores de Lima kinderparacetamol in huis hebben? a. Omdat het kind vaak huilt. b. Omdat het kind misschien koorts krijgt na de injectie. c. Omdat kinderen heel vaak last krijgen van koorts na een inenting.

Zoek je een goede docent? Neem contact op! 073 689 25 80 www.lingua-incognita.nl 023 76 000 21 www.adappel.nl

Sleutel bij Oefentoets 1 Tekst 1

vraag 1 2 3

antwoord C A B A B B B A B A C

Sleutel bij Oefentoets 1 Tekst 5

vraag antwoord 12 13 14 C A A A B B C A C B A

Sleutel bij Oefentoets 1 Tekst 9

vraag 23 24 25

antwoord C B B

Tekst 2

4 5 6

Tekst 6

15 16 17

Tel nu eerst al je goede antwoorden. Heb je

18 of meer antwoorden goed?


Gefeliciteerd je bent geslaagd !!!

Tekst 3

7 8

Tekst 7

18 19 20

Tekst 4

9 10 11

Tekst 8

21 22