You are on page 1of 27

1

1. A npkltszet szerepe a magyar irodalomban


I. A npkltszeti alkotsok ltalnos jellemzse: Szerzjk ismeretlen. vszzadokon keresztl szjhagyomny tjn terjedtek. Cljuk a pihentets, kikapcsolds, szrakoztats volt. Segtik egy kzssg sszetartst (kzssgi mvek). II. A npkltszeti alkotsok mfaji csoportostsa: LRA (kltszet) npdalok npkltsek IRODALOM EPIKA (elbeszl irodalom) npmesk npmondk DRMA (sznjtk) npi jtk

Npballada (sszetett mfaj)


III. A npkltszeti alkotsok mfaji sszehangolsa:

1. Lrai mfaj: npdal Jellemzi: Verses formj Dallam is jrul hozz Egy dalnak tbb vltozata is kialakulhat (pl. eltr szveggel). Legfontosabb fajti: a) b) c) d) e) f) Szerelmi dalok, pl.: Tavaszi szl vizet raszt Virgnekek, pl.: Lttl-e mr valaha csipkebokor rzst Katonadalok, pl.: Kossuth Lajos azt zente Bujdosnekek, pl.: Elmegyek, elmegyek, hossz tra megyek Gyermekdalok, pl.: Cirmos cica, haj Csfoldk, stb. trtnetet mondanak el): a npmese s a npmonda

2. Epikai mfajok (

a) Npmese: Csods elemekkel tsztt, kitallt elbeszl trtnet. Jellemz kezdet (Egyszer volt, hol nem volt) s befejezs (Itt a vge, fuss el vle!) Mesebeli szfordulatok, kifejezsek (Szerencsd, hogy regapdnak szltottl!) Boldog befejezs (A jk gyzelme) Meseszmok: 1, 2, 3, 7, 12, 21, 24, 99, 100, stb. Fajti: csalimese, hazug mese, trfs mese, llatmese, tndrmese stb. b) Npmonda: Csods elemekkel tsztt, elbeszl trtnet, de a meskkel szemben mindig van valsgtartalma is, (pl. egy ltez hely vagy trtnelmi szemly). A monda fajti: eredetmonda: Egy np eredett mesli el. (pl. A csodaszarvas, Romulus s Rmus) hiedelemmonda: ltalban egy vals helyhez kapcsoldik, annak vlt kialakulst mondja el, vagy nevt magyarzza meg. (pl. A balatoni kecskekrm, A Fi sziklja) trtneti monda: Egy ltez trtnelmi szemly tetteirl szl. (Mtys-mondk)

3. A npballada (pl. Kdr Kata, Kmves Kelemenn) jellemzi: sszetett mfaj: Lrai verses formj Epikai trtnetet mond el, cselekmnye van Drmai prbeszdek sznpadra vihet, knnyen eladhat Tragikus befejezs (pl.: Kmves Kelemenn halla) Ismtld sorok, versszakok (pl.: sszetanakodik tizenkt kmves) Rvid, tmr eladsmd Ellenttek (j-gonosz, gazdag-szegny) Balladai homly: elfordulnak nehezebben rthet rszek, lehet hinyos a cselekmny is (pl.: Nem tudjuk, mitl dl ssze Dva vra.)

2 . J a n u s Pa n n o n i u s ( 1 4 3 7 - 1 4 7 2 ) k l t s z e t e
I.letrajzi adatok: Janus Pannonius felvett nv (=Magyarorszgi Jnos), eredeti neve Csezmiczei Jnos. Nagybtyja Vitz Jnos pspk jvoltbl itliai egyetemeken tanulhatott, s ekkor ismerkedett meg a humanizmus s renesznsz eszmivel. Hazatrse utn Hunyadi Mtys udvari kltje lett, majd belekeveredett egy Mtys elleni sszeeskvsbe, s a kirly haragja ell meneklve rte utol a hall. A humanizmus s a renesznsz eszmi:

II.

A humanizmus s a renesznsz Itliban szletett meg a XIV. szzadban. Lnyegk: a) Humanizmus: Olyan vilgnzet, melynek kzppontjban az ember ll (homo, human = ember). Az embert alapvet rtknek tekinti, az ember dicssgt, a fldi boldogsghoz val jogt hirdeti. b) Renesznsz (renaissance = jjszlets): Az kori grg-rmai mvszetek jjszletse. Mivel az antik mvszetek szintn emberkzpontak voltak (emberi szobrok, az ember nagysgrl szl drmk stb.), a humanizmus hirdeti feljjtottk ezeket. Pannnia dicsrete:

III.

a) Mfaja: epigramma. Az epigramma rvid, tmr a vgn csattanval vgzd kltemny (eredetileg srfelirat volt.) b) Nyelve: latin (A latin egszen 1844-ig hivatalos nyelv volt Magyarorszgon.) c) Mondanivalja: A klt bszke r, hogy Magyarorszg felveszi a versenyt Itlival: nlunk is szletnek mr szp versek. Humanista hats: Az orszgot egy emberi lny (a klt) teszi egyre hresebb. d) Verselse: idmrtkes versels IV. Az idmrtkes vers jellemzi:

a) A vers ritmust a hossz s rvid sztagok szablyos vltakozsa adja meg.

b) A sztagok hossza: Hossz: Ha a sztag magnhangzja hossz, vagy egy rvid magnhangz utn legalbb kt mssalhangz ll. Jele: Rvid: ha a magnhangz rvid, s legfeljebb egy mssalhangz kveti. Jele: U c) A sztagok verslbakba rendezhetk, ezek kzl a leggyakoribbak: : spondeus U: trocheus UU: daktilus UU: prrikhiusz U : jambus UU : anapesztus d) A soroknak is kln elnevezsk van: Ha egy sor hat verslbbl ll: hexameter Ha egy sor t verslbbl ll: pentameter Ha hexameterek s pentameterek vltogatjk egymst, a vers formja: disztichon. Pldul: Eddig Itlia fldjn termettek csak a knyvek, S most Pannnia is ontja a szp dalokat. Sokra becslnek mr, a hazm is bszke lehet rm, Szellemem egyre dicsbb, s ltala hres e fld!

3. Irodalmunk a trk idkben


I. Balassi Blint (1554-1594)

1. letrajzi adatok: elszegnyedett nemesi csaldbl szrmazott, gyakran katonskodott, megismerte a vgvri vitzek lett is, a hall is harc kzben rte (hallos sebesls Esztergom ostromnl), Nagy szerelme volt Losonczy Anna (Jlia). 2. Egy katonanek: Mfaja: dal. Tartalma: a klt a vgvri katonk lett rkti meg, szemlyes lmnyei alapjn is. Szerkezete: 1. versszak: a vgvri let dicsrete (ez a legszebb a vilgon). 2-4. versszak: a katonalet szpsgei: dicssges harcok szp fegyverek 5. versszak: tetpont: a vitzek pldamutatsa: embersg, dicssg, btorsg 6-8. versszak: a katonalet rnyoldalai: fradsg, hsg, szomorsg, hallos veszlyek. 9. versszak: a vitzek rk dicssgre, mivel vllaljk ezt a szp, de nehz letformt. Vgl Isten ldst kri rjuk.

II.

Tindi Lantos Sebestyn (1505?-1556)

lete: Jobbgysorbl felemelkedve Trk Blint rdekja lett. Miutn gazdja trk fogsgba esett, vndor nekmondknt jrta be az orszgot. 26 histris neket hagyott rnk. Histris nek: tbb szz soros elbeszl kltemny, melynek tmja mindig egy trtnelmi esemny. Ezekhez lantksret is jrult. Szerepk: 1. Az nekek fontos trtnelmi forrsok a trk hbork korbl. 2. Az Eger vr viadaljrl szerzett nek az Egri csillagok alapvet forrsa lett.

III.

Zrnyi Mikls (1620-1664)

a) letrajzi adatok: klt, politikus s hadvezr. Politikusknt clja a trk kizse volt Magyarorszgrl egy nll magyar hadsereg fellltsval. Hadvezrknt tbb sikeres csatt vvott a trk ellen (pl.: eszki hd felgetse). Kltknt rnk hagyott legnagyobb mve a Szigeti veszedelem. b) Szigeti veszedelem Tartalma: ddapjnak, a szigetvri hs Zrnyi Miklsnak llt emlket az 1566-os szigetvri ostrom trtnetnek megrsval. Br a harcot a magyarok elvesztik a trkkel szemben, mgis k a m igazi hsei. Mfaja: barokk eposz a) Barokk: a renesznsz utni mvszettrtneti korszak (XVI-XVIII. szzad). Irodalmi jellemzi: 1. Bonyolultsg (hossz cm, krmondatok) 2. Mly vallsossg (Zrnyi tbbszr is imdkozik istenhez.) b) eposz: hskltemny, mely ltalban egy nemzet trtnelmnek nagy esemnyeirl szl. Epikai m: tbb szz soros elbeszl kltemny, jellemz eposzi kellkekkel. Eposzi kellkek: Bevezet knyrgs: Zrnyi Szz Mrihoz fohszkodik. In medias res kezds: a dolgok kzepbe vg, az elzmnyeket ksbb tudjuk meg Isteni beavatkozs: a magyarokra Isten bneik miatt kldi r a trkket. (~ Himnusz) Emberfeletti tulajdonsgokkal rendelkez hsk: Zrnyi Mikls. Seregszemle: a dnt csata eltt bemutatja a magyar s a trk sereget is. lland jelzk, ismtld kifejezsek: pl.: vitz Zrnyi

4. Grdonyi Gza: Egri csillagok


I. Grdonyi Gza (1863-1922), az egri remete

Szletsi hely: Agrdpuszta (Grdony) Csald: desapja Kossuth fegyvergyrosa volt 1848-ban, fit is hazaszeretetre nevelte. Foglalkozsa: ltalnos iskolai tant, klt: legismertebb verse: Fel nagy rmre (ma katolikus karcsonyi nek), r: fontosabb mvei: az n falum, Isten rabjai, A lthatatlan ember, Egri csillagok, jsgr

II. a)

Egri csillagok Mfaja: regny elbeszl trtnet: cselekmnye van nagy terjedelem (akr tbb szz oldal is lehet) fejezetekre tagolt (5 fejezet) sok szereplje van. Keletkezse: Az rt t ves kisfia sztnzte legjobban (mindent tudni akart az Egri vrrl) Grdonyi alapos kutatmunkt vgzett: 1. levltri iratokat nzett t, 2. alapvet forrsknt hasznlta fel Tindi Lantos Sebestyn histris nekeit, 3. beutazta a regny helyszneit s jegyzeteket is ksztett a leend regny szmra. - a regny fszereplit desapjrl mintzta meg: Bornemissza Gergely, mint fegyvertart Dob Istvn: szigor, de ktelessgtud s hazrt meghalni ksz vrkapitny. Tartalma, szerepli, cselekmnye

b)

c)

1. fejezet: Hol terem a magyar vitz? Ebbl a fejezetbl meg a regny legfontosabb szereplit. Gergt Vicuskval egytt elrabolja Jumurdzsk, a flszem trk. A fi azonban az j leple alatt megszkik, st a trkk tbbi rabjait is kiszabadtjk Dobval. A fi az egyik volt fogollyal, Gbor pappal egytt Trk Blint udvarba kerl. 2. fejezet: Oda Buda! Gerg kzben kamasz fiv serdlt, s tantjval, Gbor pappal akns robbanst ks relnek meg a trk szultn ellen. Mivel az akci letveszlyes, Gbor pap egyedl hajtja vgre, a fiknak bcszul odaajndkoz egy zldkves gyrt, amit mg Jumurdzsktl vett el. A robbans sorn a pap meghal, s Gergely is fogsgba esik, de ismt sikerl megszknie. va kzben a kirlyn udvarhlgye lett, de a vagyon nem kprztatja el: rk hsget fogad a szegny Bornemissza Gergelynek. A fejezet vgn megtudjuk, milyen csellel vette be a trk Budt: amg a magyar furak a csecsem kirllyal a szultnnl vendgeskedtek, a janicsrok beszivrogtak a budai vrba, s azt vronts nlkl sikerlt is elfoglalniuk. 3. fejezet: A rab oroszln A cmben emltett rab Trk Blint, akit a szultn a konstantinpolyi brtnbe, a Httoronyba zratott. Mivel nem hajland trkk vlni s a szultn szolglni, lete vgig fogolyknt kell lnie. Gergely s Mekcsey ugyan megprbljk megszktetni, s olasz nekeseknek ltzve be is jutnak Trk Blinthoz, de az rket nem sikerl megtvesztenik, Mellette Gergelynek vt is meg kell szktetni, mivel szlei egy gazdag hadnagyhoz akarjk knyszerteni. Ez a szks sikerl is, a fiatalok ssze is hzasodnak. 4-5. fejezet: Eger veszedelme- Holdfogyatkozs A trk tmadst indt Eger ellen. A vdk kztt ott van Dob, Mekcsey s Gergely is. A Trknl Ali s Ahmed pasa mellett felbukkan Jumurdzsk, aki a gyrjt szeretn visszaszerezni, ezrt elrabolja Gergelyk kisfit, Jancsikt. A vrostrom sorn Dob felttel nlkli hsget kvet el a vdktl, erre eskt is tesznek. A kapitny szigoran elbnik mind a trk leveleit hozkkal, majd az rulsra kszlkkel. A harc sorn a trk minden prblkozst sikerl visszaverni, tbbek kztt Bornemissza Gergely tallmnyainak ksznheten. A regny vgn nemcsak a trkk vonuln ak vissza, hanem Gergelyk is visszakapjk elrabolt fiukat.

5. Fazekas Mihly: Ldas Matyi


I. Fazekas Mihly(1766-1828) lete jelents rszt katonskodssal tlttte, hres biolgus: az els magyar nyelv nvnyhatroz, a Fvszknyv egyik szerzje, Csokonai hatsra az rssal is megprblkozik, s leghresebb mve a Ldas Matyi. Ldas Matyi

II.

a) Mfaja: elbeszl kltemny, teht epikai m verses formba rdva. b) Szerkezete: ngy levonsra tagolt, mivel a szerz eredetileg sznpadra sznta. c) A m vndormotvumra pl: Vndormotvum: olyan cselekmny, tma, amely tbb np irodalmban is elfordul. (Ldas Matyi esete spanyol, olasz, francia, grz, trk stb. vltozatban is ismert. A spanyol vltozatban pl. Kecsks Juannak hvjk a fhst s a kecskit veszi el tle a gonosz fldesr.) d) A Ldas Matyi egy npmese feldolgozsa, s megrizte a mese jellegzetessgeit. Mesei jellemzk a mben: npmesei kezds (,,Hajdan egy faluban-Egyszer volt hol nem volt) j s rossz harca (Matyi Dbrgi) meseszm: hromszoros vers boldog befejezs (Matyi gyz, Dbrgi megjavul) e) Rvid tartalmi ttekints: Matyi zvegy anyjval l egytt nagy szegnysgben, de sokig semmit nem hajland tenni sorsa megvltoztatsrt. Egy nap azonban mgis elmegy a piacra eladni desanyja libit, ahol Dbrgi nem csak a ludakat veszi el tle, hanem mg meg is botoztatja. Matyi bosszt eskszik, s klnbz lltzetekbe bjva (cs, orvos), illetve ravaszsggal (hasonmst lltva) hromszor is megveri Dbrgit, aki a m vgre ennek hatsra meg is javul. f) Jellemz a szereplk jellembeli fejldse: 1. Matyi a vers s a megalztats hatsra lusta, buta fibl ravasz, tuds emberr vlik, hogy bosszt llhasson a kegyetlen fldesron. 2. Dbrgi a hrom vers utn megjavul, s tovbbi letben mr j lesz a szegnyekhez. g) A m clja: 1. Szrakoztatni az olvast. 2. Bemutatni a XVIII. Szzadi Magyarorszgot. (A fldesurak kegyetlenkedsei, a korabeli gygytsi mdszerek, stb.) 3. Erklcsi tanulsg: az letben a jk nyerik el az igazi boldogsgot.

6. Csokonai Vitz Mihly kltszete


I. Csokonai Vitz Mihly (1773-1802)

Az egyik legszerencstlenebb sors magyar klt: gazdag csaldja fokozatosan elszegnyedik (desapja hirtelen halla, hzuk legse), kivl tanul a debreceni kollgiumban, szp jv ll eltte, amikor kicsapjk felvilgosult nzete miatt, tehetsges klt, de verseire nem tall kiadt, gazdag tmogatt, szerelme Vajda Jlival (Lillval) nem teljesedhet ki: a klt szegnysge miatt nem veheti el Lillt felesgl, nagyon fiatal, tdbajban halt meg. II. A felvilgosods hatsa:

Felvilgosods: a XVIII. szzadban kialakult vilgnzet. Lnyegt hrmas jelszava adja meg: 1. Szabadsg: minden ember szabadnak szletik el kell trlni a rabszolgasgot s a jobbgyok terheit 2. Egyenlsg: minden ember egyenlnek szletik el kell trlni a nemessg eljogait, Pl: k is adzzanak (kzs tehervisels). 3. Tehervisels: az emberek kztti sszefogst, bkt hirdeti meg. Magyarorszgon Csokonai tekinthet a felvilgosods legnagyobb kltjnek, mveiben az elbb idzett gondolatok tbbszr is visszatrnek, s a debreceni kollgiumbl is emiatt csaptk ki. III: A Remnyhez c. vers elemzse(Csokonai legismertebb verse)

a) Mfaja: elgia lrai mfaj: szomor alaphangulat vers, melyben a szerz fjdalommal emlkszik vissza a mlt esemnyeire. b) Keletkezse: a vers Csokonai letnek egyik legvlsgosabb pillanatban rdott. gy rezte, hogy bartai cserbenhagytk, a mveit nem rtkelik, s a szegnysgbl sem tud kitrni. Mindezekhez trsult Lilla elvesztse, s a klt szmra ez volt a legnagyobb csaps, ezek utn mr csak a hallra vgyik. Kesersgt tkrzi vissza ez a kltemny. c) Szerkezete: 4 versszakbl ll, logikusan megszerkesztve: 1. versszak: a Remny istennjnek szemrehny megszltsa: amit adott, azt mind visszavette tle. A tndri alak Lillra is utalhat. 2. versszak: egy virgz kert kpe: a klt boldog pillanatait jelkpezi a kert metaforja, mindennek beteljeslst jelentette Lilla szerelme. 3. versszak: egy hervad, kiszradt kert kpe: Csokonai boldogtalansgt, szegnysgt jelkpezi, amit elviselt volna, ha Lilla kitart mellette. 4. versszak: vgs bcs a Remny tndrtl: a klt mr nem ltja rtelmt az letnek, szmra egyedl a hall jelentheti a megoldst. (Testem fldbe vgy.) A vers kt alapvet metaforra pl: 1. a tndr kpe a remny, letrm, Lilla 2. a kert kpe a klt lete, bels vilga Mivel ezek a kpek az egsz verset vgigksrik, allegrinak nevezzk ket. Az allegria olyan klti kp (megszemlyests, hasonlat, metafora), amelyik tbb versszakon vagy akr az egsz kltemnyen keresztl vgigvonul.

7. Klcsey Ferenc: Himnusz


I. Klcsey Ferenc (1790-1838)

Gyermekkora: korn rvasgra jut. Fl szemt himl kvetkeztben vesztette el. Tevkenysge: jogsz, gyvd, nyelvjt, gazdlkod (szatmrcsekei birtokok), Szatmr megye orszggylsi kpviselje, klt: alapvet mve a Himnusz, az els szm nemzeti neknk. II. Himnusz (a magyar np zivataros szzadaibl)

a) Keletkezse: 1823. janur 22., Szatmrcseke A reformkor eltt, az osztrk nknyuralom idejn keletkezett hangulata remnytelen, a klt egyedl Istenben ltja a megoldst, ezrt knyrg hozz. Ebbl kvetkezik, hogy: b) Mfaja: himnusz = nneplyes hangulat, magasztos eszmt megnekl, Istent dicst, illetve hozz knyrg kltemny. c) Szerkezete s mfaja: 8 versszakbl pl fel Keretes szerkezet: az els s utols versszak majdnem azonos. 1. versszak : Istenhez knyrg megszlts: ldja meg a magyarsgot. 2-3. versszak: a magyarok ernyei, dics csati (rgmlt): pl. Mtys gyzelme Bcsben 4-7. versszak: a magyarok bnei, vesztes csatk (kzelmlt s jelen): pl. vert hadunk. Alapvet mondanival, tanulsg: Isten a bnei miatt sjtja a magyar npet. 8. versszak: mg lemondbb, mint az els: lds helyett mr csak sznalmat kr a magyarok szmra. d) Romantikus vonsok a mben Romantika: a XIX. szzad els felnek uralkod mvszeti stlusa. Jellemzi: 1. ellenttek-pl.: dics mlt szomor jelen, brcre hg s vlgybe szll... 2. mltidzs - pl.: seinket felhozd Krpt szent brcre 3. rzelmessg pl.: bnat, szenveds, hazaszeretet, Knz rabsg knnye hull 4. fantasztikus kpek - pl.: vrzn, lngtenger, csonthalom. 5. Tjbrzols - pl.: Kunsg mezein rt kalszt lengettl A Himnuszt Erkel Ferenc zenstette meg.

8. Vrsmarty Mihly: Szzat


I. Vrsmarty Mihly (1800-1855) Tevkenysge: jogsz, gyvd, hzitant a Perczel csaldnl, gazdlkod (a Ndasdy csald birtokain) a Kisfaludy Trsasg alapt tagja, a fiatal Petfi Sndor felkarolja (llst szerez neki a Pesti Divatlapnl), 1848-ban Kossuth lelkes hve, a forradalom utn bujdosnia is kellett, klt: legismertebb mve a Szzat, a msodik szm nemzeti neknk.

II.

Szzat
a) Keletkezse: 1836.

A reformkorban rdott, amikor a magyarsg mr jelents eredmnyeket rt el a csszri udvarral szemben. Hangulata jval bizakodbb, mint a Himnusz. Ezrt a klt nem Istent, hanem a magyarsgot szltja meg. b) Mfaja: da: = nneplyes hangulat, magasztos eszmt megnekl kltemny. A himnusztl az klnbzteti meg, hogy nem Istenhez szl. c) Szerkezete s tartalma: 14 versszakbl pl fel. Keretes szerkezet: az els kett s az utols kett versszak majdnem azonos. 1-2. versszak: a magyarsg buzdtsa: a haza, a hon melletti kitartsra a vgskig. 3-5. versszak: a magyarok mltja, dics csati: pl. rpd s a honfoglals 6-9. versszak: a magyarok jelene: sok balszerencse utn is l a magyarsg 10-12. versszak: a magyarok jvje a klt kt lehetsget lt: ltet vagy hallt! 1. eljn a magyarsg szp jvje, egy jobb kor. 2. az lland harcokban, kzdelemben kihal a magyarsg. 13-14. versszak: a magyarsg jbli buzdtsa: a haza melletti tovbbi kitarts. d) A kltemny clja: egy vlsgos pillanatban lelkesteni kvnja a magyar npet : ne adjuk fel, amit eddig elrtnk. Vegynk pldt az eldkrl s harcoljunk a jogainkrt a legutols pillanatig. A Szzat zenjt Egressy Bni szerezte. III. A Himnusz s a Szzat sszehasonltsa (sszefoglals)

Szempont rja Keletkezse Hangulata Mfaja Kit szlt meg? Idskok

Himnusz Klcsey Ferenc 1823: Az nknyuralom idejn remnytelen hangulat himnusz Istenhez knyrg.

Szzat Vrsmarty Mihly 1836: A reformkorban bizakodbb, lelkestbb da A magyar nphez szl.

A mlt s a jelen idzse mellett A mltat s a jelent emlti meg, mr lt jvkpet is. Ez a jv jvkpet nem rajzol ki. Jvnk lehet boldog, de lehet vgzetes is akkor lesz, ha Isten segt rajtunk. (a magyarsg kihalsval). Rajtunk mr csak Isten segthet. Keretes szerkezet. Romantikus m Kzdelemre buzdt. A jvnk lehet szp is, ha nem adjuk fel. Keretes szerkezet. Romantikus m

Mondanivalja Szerkezete Stlusa:

10

9. gy lt a szabadsgharc kltje
I. Petfi Sndor letrajza

a) Csald, gyermekkor, iskolk: Kiskrsn szletett, 1823. janur 1-jn. Szlei Petrovics Istvn mszros s Hrz Mria cseldlny. A fi maga is Petrovics Sndor nven szerepel szletsi oklevelekben, csak ksbb veszi fel a magyarosabb hangzs Petfi nevet. Gyermekkort Kiskunflegyhzn tlttte, a vroshoz val ktdst bizonytja, hogy a vrost egyik versben szletsem helynek nevezi. Szlei igyekeztek szmra biztostani a tanulsi lehetsget. Ameddig anyagi helyzete engedte, Petrovics Istvn igyekezett fit j iskolba jratni. A klt tbbek kztt Aszdon , Selmecbnyn, Pesten s Ppn is megfordult. b) Foglalkozsai: Hnyatott lete sorn vndorsznszknt bejrta egsz Magyarorszgot, krnyknkn Srbogrdon s Cecn is fellpett. Majd Sopronban bellt katonnak, de fl v mlva gyenge szervezete miatt leszereltk a seregbl. Klti plyafutsa Aszdon kezddtt. Ahogy rta:...itt kezdtem el verseket csinlni. 1842-ben nyomtatsban is megjelent els verse, A boroz. Tovbbra is jrta az orszgot , 1843-44 telt nagy nyomorban Debrecenben tlttte. Innt gyalog Pestre ment , ahol Vrsmarty szemlyben tmogatra lelt. A Jnos vitz meghozta szmra az orszgos elismerst is. Majd a Pesti Divatlapnl segdszerkesztknt dolgozott. c) Szabadsg, szerelem! (letnek legboldogabb vei: hzassga s forradalmi tevkenysge) 1846 szn megismerkedett Szendrey Jlival, s egy v mlva felesgl is vette. Hamarosan meg is szletett fik, Petfi Zoltn. 1848 elejn a mrciusi ifjsg f szervezje lett. A szabad sajt els termke a Nemzeti dal s a Tizenkt pont. Mrcius 15-e joggal kapta a Petfi napja elnevezst is.1848 tavaszn belpett a nemzetrsgbe, szeptemberben kapitnyi rangot kapott s tlpett a honvdsereghez . Itt ismt kitntettk: Bem tbornok seregben rnagyi rangot kapott. Vele harcolt egszen 1849. jlius 31 -ig , amikor a segesvri csatban, hskhz mltan lett ldozta a magyar szabadsgrt. Forradalmi kltszete 1. A vtesz klt Vtesz: ltnok , js, aki elre megrzi a jvt Petfi tbb versben is jsolt forradalmat s a sajt hallt is. Pldul: A puszta tlen : Mint kiztt kirly... rja a naprl, st mg vres koronjt is megemlti. Egy gondolat bnt engemet: meglmodta leend hallt: Ott essem el n, a harc mezejn... A np nevben: Dzsa Gyrgyt emlegetve jsol npfelkelst az uraknak. Szeptember vgn: megrzi, hogy Jlia a klt halla utn jra frjhez fog menni. 2. Petfi szerepe az 1848-as forradalomban Mrciusi ifjknt a pest- budai forradalom egyik gyzelemre vivje. Megrja a forradalom induljt, a Nemzeti dalt Bell honvdnek s lett is ldozza a szabadsgrt.

II.

11

A Nemzeti dal: a) Keletkezse: 1848. mrcius 14. miutn a bcsi forradalom hrre az ifjak elhatroztk, hogy Pesten kirobbantjk a felkelst, Petfi egy jszaka alatt megrta a Nemzeti dalt indulnak. b) Mfaja: dal (lrai mfaj). c) Clja: lelkesteni a forradalmi tmeget, s ezt egy meggyz rvelssel el is ri : olyan vlasztsi lehetsgeket tr a tmeg el, amelyek kzl egyrtelm, hogy melyik a j: szabadsg (kard) rabsg (lnc) dicssg (harcolni a hazrt) szgyen (sehonnai bitangknt meglapulni) szp magyar nv (bszkesg) gyalzat (szgyenteljes hrnv) d) Ma harmadik szm nemzeti neknk. (Ma ismert zenjt Tolcsvay Lszl szerezte.) 3. Versei a szabadsgharc idejn: Csatalersok: A vn zszltart, Ngy nap drgtt az gy Lelkest kltemnyek: Csatban, Csatadal, Mi ne gyznnk? Utols verseiben viszont rezheten megvltozik a hangulata: a) Pacsirtaszt hallok megint: - Kibrndul a harcokbl, bkre vgyik. - A harcmez helyett jobban szeretne a csaldjval lenni. b) Szrny id:(ez a kltemny Petfi utols verse) - Ktelkedik a szabadsgharc gyzelmben, albbhagy a lelkeseds. - Az egsz hbort rletnek tartja.

10. Petfi Sndor: Jnos vitz


1. Keletkezse: 1844-ben a Kisfaludy Trsasg plyzatra adta be a klt a Jnos vitz kziratt. Nemcsak az els djat nyerte meg vele a kltemny, orszgosan ismertt tette Petfi nevt. 2. Mfaja: Elbeszl kltemny. Tulajdonkppen verses mese. Br verses formban rdott, dnt, hogy trtnetet mond el, ezrt az epikai mfajhoz sorolhatjuk. 3. Verselse: temhangslyos versels: a) b) A vers ritmust a hangslyos s hangslytalan sztagok szablyos vltakozsa adja meg. Egysge az tem. Az tem hossza: Egy temben csak egy hangslyos sztag lehet. Egy hangslyos sztagot 1-3 hanglytalan sztag kvethetegy tem minimum 2, maximum 4 sztagbl llhat. Az temhangslyos versels tpusait a verssorok sztagszma alapjn nevezzk meg: pl. felez nyolcas, si hatos, hromtem tzes stb.

c)

Pl.: ,,T z e s e n s t l e a n y r i n a p s u g r a Az g tetejrl a juhszbojtrra. F l s l e g e s d o l o g s t n i e o l y n a g y o n, A j u h s z n a k g y is na g y m e l e g e v a g y o n.

12

4.

A m szerkezete, cselekmnye, szerepli, tartalma

A Jnos vitz 26 fejezetbl ll. Tartalma: a cmszerepl kalandjait mesli el, egszen a boldogsga elrsig. A m cselekmnyt legknnyebben a helysznekhez ktve jegyezhetjk meg, a kvetkez rvid tblzat is gy foglalja ssze. Helysznek 1. Jancsi faluja Szereplk Jancsi Iluska a mostoha Jancsi gazdja zsivnyok huszrok Cselekmny Jancsi szerelme Iluskval, majd vitja a gonosz mostohval. Jancsi elcsapsa a nyj elvesztse miatt. A szerelmesek bcsja. Jnos vndorlsa sorn elbb zsivnyokkal tallkozik, akiket leitat, s rjuk gyjtja a hzat. Mg a kincskre sem tart ignyt, mert rablott holmi. Majd bell huszrnak a s szmos orszgot bevndorol. (pl. Szerecsenorszg, Tatrorszg, Itlia)

2. Kalandos vndorls orszgrl orszgra.

3. Franciaorszg

A huszrok legyzik a trkket, s Jancsi mg a kirlylnyt is kiszabadtotta. A kirly Jnos vitznek francia kirly kereszteli el, jutalmul pedig hozzadn a lnyt. Jnos francia kirlylny elmesli az lettrtnett rvasgrl s Iluskrl, aki a trkk miatt a kirlylnyt nem veheti el. A kirly gazdagg teszi Jnost, aki hazaindul. hajsok griffmadr Jnos menyecske Haza fel hajzva Jnos viharba kerl, s az lett is alig tudja megmenteni. Egy griffbe kapaszkodva mgis hazajut Jnos rtesl Iluska hallrl. Bnatban jra nekivg a nagyvilgnak, s az tra magval visz egy rzst Iluska srjrl. Egy erdben jutva Jnos egy fazekassal tallkozik, aki figyelmezteti az risokra. Hsnk nem ijed meg: elbb az risok csszt, majd kirlyukat gyzi le, s ezzel szolgiv teszi az risokat Az risok segtsgvel Jnos legyzi a boszorknyokat, sikeres bosszt llva a gonosz mostohn is. Jnos eljut az perencis-tengerhez. Br a halsz nem viheti t a vgtelen vzen, de egy ris a tndrek szigetig igen. Az rket legyzve J0nos belphet a tndrek fldjre. Az let vzt megtallva sikerl Iluskt is feltmasztani, majd Tndrorszg kirlyaknt az rk boldogsgot is megleli.

4. ton hazafel

5. jra otthon

6. risorszgban

fazekas risok

7. A sttsg orszga

boszorknyok risok halsz ris medvk oroszlnok srknykgy tndrek Iluska

8. perencis-tenger

9. Tndrorszg

13

11. ,,A szalontai ntrius: Arany Jnos lete s kltszete


I. Arany Jnos (1817-1882) a) Szletsi hely: Nagyszalonta. b) Csald: elszegnyedett nemesi csald, szeretetteljes csaldi lgkr. c) Iskoli: kitn eredmnnyel vgez Nagyszalontn s a debreceni kollgiumban is. d) Tevkenysge, foglalkozsai: Petfihez hasonlan is vndorsznsz Tbbszr vllalt tanti llst. Nagyszalontn egy ideig ntriusknt (jegyz) dolgozott. A szabadsgharc buksa utn a nagykrsi gimnzium tanra lett. Megvlasztottk az MTA titkrnak is. II. Kltszete a szabadsgharc utn

Br a Toldi mr 1846-ban orszgosan ismertt tette Aranyt, legnagyobb verseit a szabadsgharc leverse utn rja meg. A korabeli kltk vezreknt gyakran kifejezte ellenllst az nknyuralom ellen. Verseiben legtbbszr visszatr gondolatok: Petfi siratsa, pl.: Emlnyek, Letszem a lantot. A szabadsgharc felidzse, pl.: Koldus- nek, Csaldi kr Az ellenlls megfogalmazsa az nknyuralommal szemben pl.: a trtnelmi balladk : V. Lszl, Szondi kt aprdja, A walesi brdok. III. A walesi brdok a) Keletkezse: 1857-ben I. Ferenc Jzsef Magyarorszgra ltogatott, s Aranyt krtk fel egy dvzl vers megrsa. ezt nem vllalta, helyette rta meg A walesi brdokat. b) Mfaja: ballada sszetett mfaj: lrai verses formj epikai trtnetet mond el, cselekmnye van drmai prbeszdek sznpadra vihet, knnyen eladhat Tragikus befejezs: a brdok halla, Edward megtbolyodsa Ismtld sorok, versszakok: Edward kirly, angol kirly lptet fak lovn Rvid, tmr eladsmd Ellenttek (jgonosz, zsarnokelnyomott stb.) Balladai homly: elfordulnak nehezebben rthet rszek , lehet hinyos a cselekmny is, pl.: Nem tudjuk , hogyan trt vissza Edward Londonba.

c) Tartalma : Edward angol kirly a leigzott Walesbe ltogat. Hiba vendgelik meg a bsges lakomval Montgomery vrban , a kirly rzi hogy nem ltjk szvesen. Haragjban azt kveteli, hogy nekesek zengjk el dalba foglalva cselekedeteit. Mivel a brdok csak a vres tetteit neklik meg, s nem hajlandk dicsteni t, tszz dalnokot vgeztet ki, majd belerl tettei miatti lelkiismeret furdalsba.

14

d) Tanulsg, mondanival: A vers szerepli prhuzamba llthatk a korabeli magyar jelennel. Ha meg tudjuk fejteni a jelkpeket, egyrtelmv vlik a m mondanivalja is. Jelkpek (szimblumok ): A Walest leigz Edward = A Magyarorszgot leigz Ferenc Jzsef A leigzott walesi tartomny = Magyarorszg A walesi vres harcok = az elmlt szabadsgharc A brdok = a magyar ktk Mondanival: ahogy a brdok inkbb a hallt vlasztjk, mint Edward dicstst, ugyangy nem hajland Arany sem (s a tbbi magyar klt) Ferenc Jzsef kszntse. e) A walesi brdok romantikus vonsai Romantika: a XIX. szzad els felnek uralkod mvszeti stlusa. Jellemzi: ellenttek pl.: zsarnok elnyomottak mltidzs pl.: a csatk emlke: Levgva npnk ezrei rzelmessg pl.: Orckon , mint flelem, spadt el a harag. fantasztikus kpek pl.: A nap vrtba szll tjbrzols pl.: Fldet, folyt, legelni jt, hegy-vlgyet benne lelsz.

12. Arany Jnos: Toldi


1. A m keletkezse: 1846-ban a Kisfaludy Trsasg plyzatra adta be a klt a kziratt. Nemcsak az els djat nyerte meg vele: a kltemny orszgosan ismert tette Arany nevt, st mg Petfi bartsgt is megszerezte vele. A Toldi-trilgia els rsze. (Trilgia = hrom rszbl ll irodalmi m. Kt tovbbi rsze a Toldi szerelme s a Toldi estje.) Elzmnye: Ilosvai Selymes Pter Toldija a XVI. szzadbl. 2. Mfaja: Elbeszl kltemny: Br verses formban rdott, dnt, hogy trtnetet mond el, ezrt az epikai mfajhoz sorolhatjuk. Nem verses mese! Toldi valsgos trtnelmi szemly volt, a kltemny a hozz fzd mondkat dolgozza fel. 3. A Toldi verselse: temhangslyos versels: ngytem tizenkettes. ,,M i n t h a p s z t o r t z g s z i j s z a k k o n , Messzirl lobogva tenger pusztasgon, Toldi Mikls kpe gy lobog fel nkem Majd kilenc-tz emberlt rgisgben.

Pl.:

15

4. A m szerkezete, cselekmnye, szerepli, tartalma A Toldi az Elhangbl s 12 nekbl ll. a) Az Elhang szerepe: bevezeti a mvet, felkelti az olvas rdekldst, bemutatja a fhst, Toldi Miklst. b) A 12 nek tartalma: Toldi Mikls, a cmszerepl kalandjai, egszen a clja elrsig. A m cselekmnyt legknnyebben itt is a helysznekhez ktve jegyezhetjk meg. (A Jnos vitzhez hasonlan egy rvid tblzatban sszefoglalva.) HELYSZNEK 1-3. nek: Nagyfalu (Toldi Mikls faluja) SZEREPLK Toldi Mikls Laczfi ndor hada Toldin Toldi Gyrgy Gyrgy szolgi Mikls Bence Mikls, Gyrgy Toldin Mikls az zvegy Lajos kirly Gyrgy Mikls a pesti np Mikls Bence Mikls a cseh Minden fszerepl = TABL CSELEKMNY Miklst hallosan megsrti Laczfi, aki az utat krdezve parasztnak szltja. A fi dhben egy szlfval jelzi az irnyt. Kzben bellt Gyrgy, s a testvrek vitja az rksgrl majdnem verekedsbe torkollik, ezt csak Toldin tudja megakadlyozni. Gyrgy felbztatja a szolgit Mikls bosszantsra, aki az egyiket megli egy malomkvel. Mikls hrom napig a ndasban bujdosik Gyrgy bosszja ell. Az hhalltl anyja kldemnye menti meg, amit az reg Bence ad t neki. A ndasban bolyongva Mikls farkasokkal tallkozik, s nagy kzdelembe le is gyzi ket. Mikls Budra kszl a kirlyhoz kegyelmet krni a bne miatt. Eltte mg elbcszik anyjtl, st Gyrgyt is megajndkozza kt halott farkassal. Mikls egy zvegytl megtudja, hogy egy cseh vitz ldkli a magyarokat a Csepel-szigeten. Meggri neki, hogy megbosszulja a kt fit, akiket szintn a cseh gyztt le. Gyrgy megprblja a kirlytl megszerezni Mikls vagyont, de Lajos tlt a szitn: csak akkor adja oda, ha Gyrgy megli a csehet. Megmenti a tmeget egy dhng biktl. Bence jbl megsegti Miklst: Toldin egy cipba stve 100 aranyat kldtt a finak. A kapott pnzbl bsgesen jut lovagi ruhra, fegyverekre, no meg egy kis iszogatsra is Mikls prviadalban legyzi a csehet Lajos megkegyelmez Miklsnak s beveszi a hadseregbe, Gyrgyt viszont szmzi a kirly udvarbl.

4-5. nek: A ndasban 6. nek: Nagyfalu 7-12. nek: Buda -a temet - a kirlyi palota - az utca - a fogad

- a Csepel-sziget - a kirly stra

16

13. Jkai Mr: A kszv ember fiai


I. Jkai Mr (1825-1904 ) Szletsi hely: Komrom Iskolk: Komrom, Pozsony ( nmet nyelv ), Ppa ( Petfi bartsga ), Kecskemt ( jog ) Forradalmi tevkenysg: - mrciusi ifj, 1848. mrcius 15-n a 12 pont felolvasja, s ksbb is h maradt a forradalom eszmihez. Csald: kt sznsznt is felesgl vett: Laborfalvy Rza, ill. Nagy Bella szemlyben. Irodalmi munkssga: r, jsgr. Ismertebb regnyei: Az arany ember, Egy magyar nbob, Krpthy Zoltn, Fekete gymntok, Rab Rby, A kszv ember fiai II. 1. A kszv ember fiai ( 1868 ) Mfaja: regny elbeszl trtnet: cselekmnye van: a Baradlay-csald trtnete nagy terjedelem ( tbb szz oldal ) fejezetekre tagolt sok szereplje van. a) Romantikus regny, mert gyakran hasznlja a romantika eszkzeit. ellenttek pl.: zsarnoksg szabadsg mltidzs pl.: a szabadsgharcot hsz v tvlatval idzi vissza. rzelmisg pl.: nagy szerelmek ( Richard Edit, dn Aranka ) fantasztikus kpek pl.: a napfogyatkozs a vilgosi fegyverlettel eltt. tjbrzols pl.: a Kirlyerd lersa

b) Trtnelmi regny = trtnelmi tmt dolgoz fel. 2. Keletkezs: 1868-ban, a kiegyezs utn jelent meg a cenzra jbli eltrlse utn. 3. Az r clja: emlket lltani az 1848-1849-es forradalom s szabadsgharcnak. 4. Szerkezet, tartalom, szereplk: A regny cselekmnyt az r kt rszre klnti el: I. rsz: Baradlay Kzmr halla a Baradlay fik hazatrse a bcsi forradalom II. rsz: A szabadsgharc esemnyei Tartalom ( a cselekmny szerkezete szerint ): 1. Bevezets: Baradlay Kzmr halla rjn van. Vgs akarataknt kzli a felesgvel, hogy hrom finak olyan plyafutst r el, amivel egsz Ausztrit, a csszri udvart fogjk szolglni. 2. Bonyodalom: Baradlayn megfogadja, hogy mindannak, amit frje parancsolt, az ellenkezjt fogja teljesteni, a fiait nem Ausztria, hanem a magyar haza szeretetre fogja buzdtani. 3. Kibontakozs: a fik hazatrse s szerepk a szabadsgharcban: a) dnt Oroszorszgbl kell hazahvni, ahol diplomataknt teljest szolglatot. Itthon felesgl vesz Arankt, akit az apja nem akart hozzadni. A megyegylseken a halad nemessg lre ll, s a kitr szabadsgharcban is rszt vesz, Richrddal egytt ott van pl. Budavr bevtelnl.

17

Richrd Bcsben van, tbbekkel egytt neki kellene levernie a bcsi forradalmat. Anyja azonban felkeresi s rdbbenti a fit, hogy neki is a forradalmrok kztt van a helye. Richrd megszkik Bcsbl (mg menyasszonyt, Editet is elhagyja egy idre) s vgigkzdi a dicssges tavaszi hadjratot. c) Jent, a harmadik fit a legnehezebb hazahozni. szintn Bcsben szolgl az udvarnl, s nem hve a forradalomnak. Bcshez kti a gonosz kmn, Alfonsine irnt rzett szerelme is. Az anya szavnak azonban Jen is engedelmeskedik: hazatr, de a harcokban nem vesz rszt. b) 4. Tetpont: a szabadsgharc leverse utn egy vletlen nvcsere miatt dn helyett Jen jelenik meg a brsg eltt. Magra vllalja az dn elleni vdakat, s ezzel a hallt is, hogy csaldos btyjt megmentse. 5. Megolds: dn s Richrd letben marad, s az egsz Baradlay csald kegyelettel polja Jen emlkt. Mondanival: Br a szabadsgharc elbukott, veresge nem szgyenletes, hanem nagyszer, mert a honvdek igaz clokrt kzdttek, az erklcsi diadal az oldalukon van. Jkai azt is sejteti, hogy Magyarorszg szabadsga egy napon ismt helyre fog llni, mert az igaz eszmk fegyverrel nem gyzhetk le. Ezrt llt emlket a szabadsgharcnak ezzel a regnyvel.

14. Realizmus s humor Mikszth Klmn mveiben.


I. Mikszth Klmn (1847-1904) Szletsi hely: Szklabonya (szak - Magyarorszg) Iskolk: Rimaszombat, Selmecbnya, Pest Csald: ktszer is felesgl vette Mauks Ilont. (Egyszer elvltak, mert nagy nyomorban ltek, de jra sszehzasodtak, miutn Mikszth befutott r lett, anyagi h elyzete rendezdtt. Foglalkozsa: r, jsgr, parlamenti kpvisel. II. ri munkssga:

a) Realista brzolsmd: A realizmus olyan mvszeti irnyzat, amely a krnyezetet valsghen, az igazsgnak megfelelen brzolja. (Nem akarja sem szebb tenni, sem elcsftani a valsgot.) b) Humoros stlus: Mikszth a valsgot humorral fszerezve trja elnk. A humor fajti: irnia = finom csipkelds, rejtett gny, pl. A pnzgyminiszter reggelije szatra = nylt nevetsgess ttel, mar gny, pl. A korltfa c) Gyakran alkalmazott mfaja: a novella Hres novellsktetei: A j palcok s a Tt atyafiak (Ebben szerepel A nhai brny trtnete is) A novella jellemzi: epikai mfaj: elbeszl trtnet terjedelme rvid ( legtbbszr pr oldal ), nem olyan tagolt, mint egy regny kevesebb a szerepl is, mint egy regnyben. Mikszth ltal kedvelt novellafajtk: szatra: egy kros jelensg mar kignyolsa karcolat: egy kzrdek tma humoros elemzse ( pl. adk, egszsggy, miniszteri fizetsek stb.) Fleg az jsgrk alkalmazzk.

18

III.

Szent Pter esernyje

Mikszth ezt tartotta legkedvesebb mvnek. Knnyed, szrakoztat olvasmny, hiszen az r clja (sajt visszaemlkezse szerint) az olvask szrakoztatsa volt. Mfaja: regny: elbeszl trtnet: cselekmnye van: (Wibra Gyuri s Blyi Veronka szerelmnek trtnete) nagy terjedelem ( tbb szz oldal ) fejezetekre tagolt sok szereplje van. Cselekmnye, szerkezete: 5 fejezetbl ll. A trtnet az r gyermekkori emlkeire pl. A regnyben sajt szlfldjt mutatja be, annak minden szpsgvel s babons hiedelmeivel egytt. A cselekmny helysznei: Glogova, Bbaszk s Besztercebnya szintn Mikszth szlfldjn vannak. 1. fejezet: Veronika, az rva lenygyermek a glogovai paphoz kerl. Vihar tr ki, de ima kzbe n a pap elfeledkezik az udvaron hagyott gyermekrl. Meglepve tapasztalja, hogy valaki kzben egy ernyt tett a lnyka fl, akit a babons falusiak Szent Pternek hittek, az esernynek pedig egyenesen csodkat tulajdontottak. 2. fejezet: Besztercebnyn meghal az reg Gregorics Pl. Rla kztudott, hogy gazdag ember, de az rksgnek nyoma sincs. Wibra Gyrgy, az elhunyt gymfia elhatrozza, hogy felkutatja az reg vagyont. 3. fejezet: Wibra Gyrgy a vagyon keressre indul. Vletlenl megtudja, hogy Gregorics Pl esernyjnek reges volt a nyele, s gyantja, hogy abban lesz az rksge is. Hall a glogovaiak szent esernyjrl is, sejti hogy az volt rgen Gregorics. 4. fejezet: Wibra Glogovra megy, ahol megvacsorzik a falu vezetivel. jszaka lmot lt: el kell vennie Veronikt, s akkor az eserny is az v lesz. 5. fejezet: Wibra megkri a lny kezt, s mr a lagzira kszlnek, amikor a lny rjn, hogy csak az eserny miatt akarja elvenni, s szgyenben az erdbe menekl. Kiderl, hogy az erny nyele nincs meg, ezrt az rksg is odaveszett. Wibra viszont rdbben, hogy tnyleg szereti Veronikt. Megkeresi a lnyt, kiengeszteli, s a regny egy boldog hzassgktssel vgzdik.

15. j irnyzatok a XX. szzadban I.: Ady Endre s a szimbolizmus


I. Ady Endre (1877-1919)

Szlfalu: rdmindszent (ma Romnia) Csald: elszegnyedett nemesi csaldbl szrmazik, szlei Ady Lrinc s Psztor Mria. Iskolk: rmindszent, Nagykroly, Zilah Foglalkozs: jsgr (pl. Debrecen, Szabadsg, Nyugat) klt: legismertebb ktete az j versek (1906) Szerelmei: Disin Brll Adl (Lda)- az jvoltbl tbbszr is eljutott Prizsba.
Boncza Berta (Csinszka)- ksbbi felesge, hozz rta az rizem a szemed cm szerelmes verst.

II.

A szimbolizmus hatsa Ady kltszetre

Szimbolizmus: a XIX-XX. szzad forduljn kialakult irodalmi irnyzat. Lnyege: a klt mondanivaljt jelkpeken keresztl fejezi ki (szimblum = jelkp). Ahhoz, hogy egy mvet megrthessnk, meg kell fejteni a benne elfordul jelkpeket.

19

a) Megvlt-versek: A Hortobgy potja A magyar Messisok Az rtl az cenig Jelkpek (A Hortobgy potjbl): A Hortobgy ~ Magyarorszg A csorda npek, piszkos, gatys bamba trsak ~ a mveletlen np, akik nem rtik meg Ady verseit. A szvben ntt virg ~ a versek, amelyek igazi rtket jelentenek Eltemette a ntt ~ a krnyezet elnyomja az jtani kvnkat. rtelmezs: Magyarorszgon lehetetlen jat teremteni: aki megprblja, azt elnyomja a krnyezete. Nem rdemes j stlus verseket rni, mert gysem rtik meg. Magyarorszg mveletlen marad. A Magyar Messisok c. versben is ezt az rzst hangoztatja: Magyarorszgrt nem lehet mit tenni. Az rtl az cenig c. kltemnyben viszont megvltoztatja ezt a vlemnyt: hiba akadlyozzk (gtat tr fel ezer vakond), nem fogja feladni: rmindszentrl indulva meghdtja verseivel az orszgot-vilgot (az cent mgis elrem). b) A hazaszeretet verse: A fl-fldobott k A fl-fldobott k ~ Ady Endre rtelmezs: ahogy a fldobott k mindig lezuhan a fldre, gy tr vissza a klt mindig Magyarorszgra. Br tbbszr is jrt nyugaton (fleg Prizsban), Ady sosem tudta vgleg elhagyni az orszgot: visszahzta a szve, ide ktdik, ez a hazja. A m a hazaszeretet egyik legszebb verse. c) Forradalmi versek: A grfi szrn - Dzsa Gyrgy unokja

A grfi szrn
A grfi szr ~ Magyarorszg Az g let ~ 1. Az elgett gabona 2. A szegnyek semmit nem r lete Trtnet: Nyr jszakn a grfi szrn leg a grfi bzavets. rdekes mdon a parasztok siratjk meg a termst, a grf nincs is jelen a versben. Burkoltan cloz a forradalomra: mivel a parasztok gy rzik, hogy az vk a bza (mivel k dolgoztak vele), elbb-utbb elveszik azt a grftl, ha kell, erszakkal is: rzik titkon, hogy az vk e bs let, s a kalsz.

Dzsa Gyrgy unokja


Dzsa Gyrgy unokja ~a klt s az ltala kpviselt magyar np. rtelmezs: Dzsa Gyrgy nevt tbb klt is felhasznlta mveiben (pl. Petfi: A np nevben), s ezek mindig az ltala vezetett paraszthborra utaltak. Ady is egy jabb npfelkelssel fenyegeti meg a nagyurakat. Ugyanakkor Ady mr egyltaln nem olyan biztos a gyzelemben, mint Petfi.

16. j irnyzatok a XX. szzadban II.: Mricz Zsigmond s a realizmus


I. Mricz Zsigmond (1879-1942) Szlfalu: Tiszacscse Csald: szegny jobbgycsaldbl szrmazik, szlei Mricz Blint s Pallagi Erzsbet. Gyermekkora: csaldja fokozatosan elszegnyedett, sokat kellett nlklznik. Tiszacscsrl elbb Istvndiba, majd Prgyre kltztek t. Iskolk: Debrecen, Srospatak, Kisjszlls, Pest Foglalkozs: jsgr (az jsg cm lapnl, ksbb sajt lapja a Kelet npe). Npdalgyjtknt megismeri a szegnyek lett, ez j alapot jelent a mveihez is. r: legismertebb mvei novellk: (pl. Ht krajcr, Barbrok, Tragdia) s regnyek (Lgy j mindhallig, Rzsa Sndor, rvcska). Hzassga: Holics Eugnit vette felesgl, aki ksbb ngyilkos lett. Hrom lnyuk szletett, s gyakran rluk mintzta regnyei nalakjait. (pl. Bella a Lgy j mindhalligbl.) Bartsga Ady Endrvel ppolyan benssges, mint Petfi s Arany kapcsolata volt.

20

II. ri munkssgnak jellemzi: a) Realista brzolsmd: realizmus: olyan mvszeti irnyzat, amely a krnyezetet valsghen, az igazsgnak megfelelen brzolja. (Nem akarja sem szebb tenni, sem elcsftani a valsgot.) b) Gyakran alkalmazott mfaja: a novella, melynek jellemzi: epikai mfaj: elbeszl trtnet, terjedelme rvid (legtbbszr pr oldal) nem olyan tagolt, mint egy regny, kevesebb a szerepl, mint egy regnyben. Mricz novellinak f tmja a magyar np szegnysgnek, elmaradottsgnak brzolsa. III. A Ht krajcr a) Keletkezse: 1908-ban jelent meg a Nyugatban, s ezzel az r szinte berobbant az irodalmi kztudatba. (A m megjelense eltt csak gyermekmesit kzltk le a lapok.) b) Mfaja: novella. c) Szerkezete, tartalma: 1. Bevezets: az r visszaemlkezse gyerekkorra s desanyjra. 2. Bonyodalom: a ht krajcr trtnete: a mosszappanra szksges pnzbl csak hrom krajcrt tallnak meg a varrgp fikjban. 3. Kibontakozs: a hinyz krajcrok megkeresse: az almrium, a fikok s a zsebek kutatsa kzben sszegylik mg hrom krajcr. 4. Tetpont: a hetedik krajcrt egy reg koldus adja oda. 5. Megolds: az egsz kutats semmit sem rt, mert kzben beesteledett, s az anya sttben mr nem tud mosni. d) A Ht krajcr brzolsmdja: A csald szegnysgt a vidmsg larca mg rejtve mutatja be. A humoros jelenetek mgtt (pl. nek a pnzhez, beszlgets a zsebekkel, prdikci a szekrnyhez) ott rejtzik a nagy nyomorsg (ht krajcrt nem tudnak sszekaparni, nincs hitel a boltban stb.). gy vlik a novella egyre tragikusabb. A vidmsg ellenre is reztetni tudja az r a csald nagy szegnysgt: a koldustl kell alamizsnt krnik. Mivel a szomszdok ppolyan szegnyek, ez a nagy nyomor sajnos a parasztsg nagyobb rszre is vonatkozhat. A hrommilli koldus orszgt, (ahogy Magyarorszgot akkoriban neveztk), Mricz a maga valsgban trja elnk ezrt realista r.

17. Jzsef Attila lettja s kltszete


1. Jzsef Attila (1905 1937) Hres mve a Curriculum vitae (magyarul: nletrajz), amit akkor rt, amikor a nagy gazdasgi vlsg idejn munkt prblt szerezni. Ebben rszletesen vall letnek addigi esemnyeirl: Szletsi hely: Budapest (szletsnapja, prilis 11. egyben a kltszet napja is) Csaldja: apja Jzsef ron szappanfz munks, aki korn elhagyta a csaldot. Anyja Pcze Borbla cseldlny, aki mossbl prblta eltartani a gyermekeit. Gyermekkora: Mivel nagyon szegnyek voltak, egy ideig csdre kerlt nevelszlkhz, ahol Attila helyett Pistnak szltottak. Az els vilghbor idejn gy segtettem anymnak, ahogy tudtam. (pl. sorban lls a boltban, takarts, tzifalops, paprforg ksztse stb.) Anyja halla utn sgora, Makai dn vette maghoz s nevelte fel. Iskoli: Budapest (ltalnos iskola), Mak (gimnzium), Szeged (egyetem kicsapjk a Tiszta szvvel cm verse miatt), Bcs, Prizs (jabb egyetemek Makai dn jvoltbl)

21

Foglalkozsai: eredetileg magyarfilozfiafrancia szakos tanrnak kszlt jsgr, a Szp Sz c. folyirat szerkesztje klt: szegedi kicsapsa utn dnti el, hogy az rsbl prbl meglni. Halla: A klt soha sem brta kiheverni anyja korai hallt, s mellette igazi bartokra, szerelmekre sem tudott szert tenni. Egyre magnyosabbnak, elhagyatottabbnak rezte magt, s ez fokozatosan slyosbod idegbajhoz vezetett. A klt tbbszr foglalkozott az ngyilkossg gondolatval, vgl 1937-ben Balatonszrszn egy tehervonat kerekei al vetette magt. 2. Jzsef Attila kltszete a) Anya-versek: a klt sohasem tudta kiheverni, hogy desanyja slyos betegen, fiatalon meghalt. Emlkt tbb versben is visszaidzi.

Anym: 1. A gondoskod anya bemutatsa: agyondolgozta magt a csaldjrt (reszket lb, fejfjs, grnyedt ht), ebbe korn bele is regedett (n nem tudtam, hogy ifj asszony). 2. A szegnysg megrz brzolsa: kis lbasknyi vacsora, pihens helyett is csak munka jut, a tiszta ktny is csak lom. Ksei sirat: 1. A vers vals lmnyeken alapul: a klt valban anyjnak szerzett lelmet kalandok kzepette, amikor az vratlanul meghalt (mghozz karcsonykor). 2. A kltemny Jzsef Attila zaklatott bels llapott tkrzi: harminchat fokos lzban gek (br a testhmrsklet normlis, a klt bellrl mgis beteg.) 3. Megvdolja anyjt, hogy mirt hagyta el az anya nem nszntbl halt meg! 4. A m vgn beletrdik a megvltoztathatatlanba: a hall elkerlhetetlen. b) Lzad versek

Tiszta szvvel Negatv leltr: mije nincs? Apm (kivndorolt), anym (meghalt), Istenem (nem hisz benne), hazm (nem gondoskodik rla),blcsm (nincs gyermekkori emlke), szemfedm (eltemetni sem fogja senki), cskom s szeretm (magnyos), harmadnapja nem eszek (hezik, lelme sincs). A jvkp felvzolsa: hsz esztendejt eladja az rdgnek = bnzsre adja a fejt. Tiszta szvvel fog betrni s lni, mert nem maradt ms eslye az letben maradsra, s bne mg halla utn is fennmarad. A vers hatsa: Horger Antal eltancsolta a szegedi egyetemrl, ugyanakkor meghozta a klt szmra az orszgos hrnevet is. Favg Mfaja: letkp = egy szemly (vagy egy kzssg) letnek egy pillanatt, esemnyt mutatja be kpekben brzolva. 1-2. versszak: kpek egy favg munkjrl (favgs, baltavillogs, forgcs, gallyazs). Kulcsmondat: Tvit trm, s a gallya jut. a szegnyek munkjrt csak egy tredket fizetnek, a tbbit elviszi az ad, illetve a gazdagok. 3. versszak: ,, Dntsd a tkt! ktrtelm mondanival a tke miatt: 1. Egyszer biztats a favgnak( a tke = favg tke, amin a ft vgja ). 2. Buzdts a fennll rendszer elleni lzadsra (a tke = a kapitalizmus, a pnzvilg rendszere).

22

c) Ltsszegz versek: Szletsnapomra (de ide is besorolhat a Tiszta szvvel) Ltsszegz vers: amelyben a klt sszefoglalja letnek egy adott szakaszt, s szmba veszi, mi az, amit elrt. A f tma itt is a magnyossg, szegnysg, mellettk az egyetemrl val kicsapats emlke is feltnik. Ebbl az emlkbl vezeti le Jzsef Attila az ars poeticjt (klti hitvallst): ha mr nem lehet tanr, versein keresztl fog tantani, mghozz az egsz magyar nphez szlan: n egsz npemet fogom, s nem kzpiskols fokon tantani!

18. Radnti Mikls kltszete


I. Radnti Mikls (1909-1944) Szletsi hely: Budapest Csald: szletsekor meghalt az desanyja s az ikertestvre. Tizenkt ves korban apjt is elvesztette, s textilkeresked nagybtya nevelte fel. Iskoli: Budapest, Szeged (magyar-francia szak az egyetemen), Csehorszg (textilipari tanulmnyok) Foglalkozsai: keresked (nagybtyja zletben), tanr (zsidknt nem kaphat munkt), klt Hzassga: Gyarmati Fannival harmonikus boldog hzassgban lnek. Halla: zsid volta miatt a II. vilghbor alatt tbbszr is behvtk munkaszolglatosnak, knyszermunkra. 1944-ben a nmetek a visszavonuls sorn a szerbiai fogolytborbl erltetett menetben Magyarorszgra veznyeltk az embereket, s az t sorn tbbszr is szrny vrengzst vittek vgbe kztk. A Gyr melletti Abdnl Radntit is kivgeztk 22 trsval egytt. II. a) Kltszete: Fanni versek

Ttova da: Keletkezs: Radnti boldog hzassgban l felesgvel. Amikor kitrt a II. vilghbor, s neki tbbszr is munkatborba kellett vonulni, - csak azrt, mert zsid volt! -, egyedl felesgt tekintette biztos pontnak az akkori felfordult vilgban. Fannihoz rta ezt a verset is. A kltemnyben Fanni irnti rk szerelmt rja le (mg a sron tl is szeretni fogja.) Maguk a trgyak is (vegpohr, cukor, mz) Fannit dicsrik, nneplyes, emelkedett dai hangulatban. Ugyanakkor ttova is ez a dicsret, mert egyrszt nem tudja szavakkal visszaadni, mit is rez felesge irnt, s msrszt pedig flsleges is kifejteni: k szavak nlkl is megrtik egymst. b) Nem tudhatom- a hazaszeretet egyik legszebb XX. szzadi magyar verse 1. Keletkezse: 1944-ben rta, amikor Magyarorszgot tbbszr bombztk a szvetsges csapatok. 2. Mfaja: da = nneplyes hangulat, magasztos eszmt megnekl kltemny. (a magasztos eszme itt egyrtelmen a hazaszeretet) 3. Tartalma: Magyarorszg bemutatsa kt ember nzpontjbl: egy olyan ember szemvel, akinek ez a szlfldje, s ez maga a klt: bokrok, virgok, erd, szeld tanya, temet, gymlcss stb.- a bke fldje, a klt ltja mgtte az rz emberi lnyeket is egy ellensges pilta szemvel, aki bombzza az orszgot: trkp-e tj, gyr, szntfldek, puszttand vast vagy gyrzem- a hbor vilga, csak leromboland katonai clpontokat lt.

23

4. Rokonsga a Szzattal: Vrsmarty Mihlyt nv szerint megemlti Radnti Mikls. Kzs a mfaj is: mindkett da. Visszatr a blcs-sr ellentt is: belle nttem n (blcsd az) spped el( majdan srod is ) c) Erltetett menet

testem is e fldbe

Kpversi vons: a trsszkz a sorok kzepn jellheti a szaggatottan lpked, zihl menetet, illetve a menet kanyargs irnyt is. A klt ktsgek kzt vvdik. Nem tudja, megri-e a hbor vgt. A hbors pusztts kpei (megperzselt romok, hanyattfekdt hzfal, eltrt szilvafa) s a bks vilg kpei (lekvrfzs, nyri alkony, a svny mellett vr Fanni) llnak ellenttben ebben a versben is. Egyedl az a remny tartja letben, hogy biztos Fanni szerelmben, s bzik benne, hogy mg viszontltja. d) Razglednica 4. Razglednica szerb nyelven: levelezlapot jelent. Ezeket Szerbiban kezdte rni (innt a cmvlaszts, s Magyarorszgon fejezte be. A Razglednica 4. Radnti utols verse. Vteszknt (vtesz = klti js) megrzi, milyen halllal fogjk kivgezni: Tarklvs. gy vgzed ht te is Csak fekdj nyugodtan. Hallt virgzik most a trelem.

19. Tamsi ron: bel a rengetegben


I. Tamsi ron lete s munkssga (1897- 1966) a) Rvid lettja Szletsi hely: Farkaslaka (Erdly, ma Romnia) A trianoni bke utn Romniban lt, nem akarta szeretett szlfldjt, Erdlyt elhagyni. Kt vig klfldn (Franciaorszg s USA) tanulhatott, s ekkor ismerkedett meg a modern nyugat-eurpai irodalom jellemzivel ,gy a realizmussal is. A II. vilghbor utn Magyarorszgon telepedett le. b) ri munkssga Legismertebb mvei: bel-trilgija (regny), Rendes feltmads (novella) ri brzolsmdjnak jellemzi: 1. Realizmus: olyan mvszeti irnyzat, amely a krnyezetet valsghen, az igazsgnak megfelelen brzolja. ( Nem akarja sem szebb tenni, sem elcsftani a valsgot.) 2. Humanista vonsok: mveinek kzppontjban az ember jellemzse ll, annak minden jsgval s gonoszsgval egytt. 3. Az erdlyi tj gyakori lersa, szpsgeinek felsorolsa az erdktl a havasokig. ( Mveinek helyszne legtbbszr megegyezik az r szlfldjvel.)

24

II. bel a rengetegben a) Mfaja: regny: Elbeszl trtnet: cselekmnye van: bel kalandjai a Hargitn Nagy terjedelem (tbb szz oldal) fejezetekre tagolt sok szereplje van. b) Helyszn: Cskcsics (egy kis erdlyi falu, az Olt foly mellett ) c) Idpont : 1920.: a trianoni bke ve, amikor mr Erdly Romni lett. Cselekmny: 1. Bevezets: megismerjk a fszereplt, Szakllas belt , a fiatal , de csavaros esz parasztlegnyt. A regny letkppel kezddik: bel s szlei egy harmonikus , boldog estjt mutatja be. 2. Bonyodalom: bel letben vratlan fordulat ll be: desapja munkt szerzett neki: erdri llst a Hargitn. Elhagyja megszokott otthont, hogy teljesen magnyosan ljen a Hargitn egy erdszhzban. 3. Kibontakozs: bel erdri tevkenysgrt mutatja be. Itt tbbfle emberrel kerl szembe, az r rajtuk keresztl brzolja az ember legfontosabb tulajdonsgait a segtkszsgtl az nzsgig. A szereplk csoportostsa: bel bartai: a csksomlyi papok, kztk Mrkus, aki knyvekkel ajndkozza meg, hogy jobban eltlthesse az estket. Kzmbs bellel: a fnke (kifizeti, de nem rtkeli a fi munkjt). bel ellensgei: Fuszuln s Surgyln, akik becsapjk s kifosztjk. 4. Tetpont: hrtelen meghal bel desanyja, a fi elhatrozza, hogy elhagyja a Hargitt. 5. Megolds: bel gy dnt, hogy az orszgot fogja jrni, tapasztalatokat szerez. Kzismert, szlligv lett mondanivalja: Azrt vagyunk a vilgon, hogy valahol otthon legynk benne. Vagyis mindenki megtallhatja a helyt a vilgban, ha megvalsthat clokat tz ki maga el, azokrt kzdeni is tud, s mellette msokhoz is kpes alkalmazkodni.

20. Molnr Ferenc: A Pl utcai fik


I. Molnr Ferenc (1878-1952) r, jsgr. Br plyafutst Magyarorszgon kezdte, a trianoni bke utn a zsidldzsek miatt kivndorolt az Amerikai Egyeslt llamokba, s ott vlt vilghr rv. Legnagyobb sikereit drmival aratta (pl. Liliom, Jtk a kastlyban). Haznk legismertebb mve ktsgtelenl a Pl utcai fik. II. A Pl utcai fik

a) Mfaja: regny: elbeszl trtnet: cselekmnye van: a grundrt vvott kzdelem

25

nagy terjedelem (tbb szz oldal) fejezetekre tagolt sok szereplje van. b) Cselekmnye: 1. Bevezets: a termszetrajzrn megismerjk a szereplk kzl a Pl utcai fik (pl. Nemecsek, Boka, Csele, Barabs s Kolnai), s hamarosan hallunk a vrsingesekrl is (ts Ferenc, a Psztorok), akik einstandot kvettek el Nemecsekkel szemben: erszakkal elvettk a jtk golyit. Bonyodalom: ts Feri elrabolja a grundrl az egyik jtk erd zszljt. A Pl utcaiak elnkt vlasztanak Boka Jnos szemlyben, s elhatrozzk, hogy visszavgnak a vrsingeseknek. Kibontakozs: a. megindul a kzdelem a grundrt, melynek fbb esemnyei: Bokk esti ltogatsa a Fvszkertbe hadzenet, kszlds a csatra (tt: ki jtszhat a grundon) Nemecsek hstettei: knyszer frdket vesz, ksrletet tesz a zszl visszaszerzsre is. Gerb rulsa s visszatrse a Pl utcaiakhoz dnt harc a grundrt mellette folyik a gittegylet trtnete is: Nemecseket irigysgbl rultnak nyilvnitjk Tetpont: Nemecsek beteggybl felkelve a grundra siet, s ts Feri legyzsvel eldnti a csatt a Pl utcaiak javra. Megolds: Sok hh semmirt? Nemecsek meghal, a grundot pedig beptik.

2.

3.

4.

5.

c) A gyerekeken keresztl az r a felnt emberek vilgt mutatja be: A fik ellentte a kt alapvet trsalmi rendszert is jelkpezi: A Pl utcaiak a demokrcia kpviseli (mindenkit irnythat, csak Nemecsek a kzlegny), a vrsingeseknl diktatra van (ts Feri kiadja az utastsokat, a tbbiek csak vgrehajtjk) A sokfle szerepln keresztl emberi tulajdonsgot brzol: Csele: gigerli (piperkc, divatmajom, bjgnr) Csnakos: jindulat izomember, de nem sok sszel van megldva Gerb: derk fi, csak a fltkenysg rulv teszi Barabs s Kolnay: azokat az embereket jelkpezik, akik brmin kpesek sszeveszni Csetneki r: az emberi nzs pldja, jobban rdekli a kabtja, mint Nemecsek halla Jan, a tt: az egykedv, kzmbs ember pldja, nem rdekli a grund sorsa sem stb.

21. A Biblia
1. A Biblirl ltalban: az elnevezs grg eredet, jelentse: knyvek, iratok a Biblia gyjtemnyes m ma is a keresztny illetve a zsid valls szent knyve kt nagy rsze az - s az jszvetsg

26

2. Az szvetsg a) Az szvetsgrl ltalban: az hber irodalom gyjtemnye, Kr. e. II. sz. Kr. e. II. sz. kztti mveket tartalmaz vlogatott gyjtemny; tudsok lltottk ssze, akik eldntttk, hogy a mlt emlkei kzl melyik irat szmt szentnek, Isten ltal sugalltnak s melyiket lehet selejtezni. tartalma: vallsos irodalom, vilgi trtnetek (pl. a zsidk strtnete), erklcsi s filozfiai rtekezsek, kzmondsok, szerelmi dalok, zsoltrok (Istent dicsr nekek) Leghresebb rsze Mzes 5 knyve, a Tra. A zsidk s a keresztnyek is szent knyvnek tartjk. b) Trtnetek az szvetsgbl: A teremts trtnete (A Teremts knyvnek kezdete, s egyben a Biblinak a kezdete) A Biblia kt teremtstrtnetet is tartalmaz: Az els a kzismert 6 napos teremts trtnete (vilgossg, vz s szrazfld, nvnyek, llatok, majd az ember teremtse). Az ember szmt a teremts koronjnak, aki uralkodik az lvilg felett. A msodik teremtstrtnet az els emberpr, dm s va trtnett mondja el. Itt dmot Isten a sajt kpmsra porbl formzza meg s lelket lehel bel, vt dm oldalbordjbl teremti meg. Az denkertbe helyezi el ket, azzal a felttellel, hogy a j s rossz tudsnak fja gymlcshez nem nylhatnak. Az emberek a kgy tancsra esznek a tiltott gymlcsbl, ezrt kizetnek az denkertbl. A pusztuls mtoszai A Bibliban Isten szmos alkalommal sjtja bneikrt az embereket. Ezek kzl a legismertebb a vzzn mondja, melyben Isten 40 napig tart eszssel sjtotta a vilgot, s az rvzben minden llny odaveszett, kivve a No brkjban tartzkodkat. Kisebb mrtk pusztulsrl szl, de szintn kzismert Szodoma s Gomorra elpuszttsa, ahol annyira elterjedt a bn, hogy tz igaz ember nem akad a kt vros laki kztt, s Isten knkves tzesvel eltrlte ket a fld sznrl. 3. Az jszvetsg a) Az jszvetsgrl ltalban az keresztny irodalom alapvet mveit tartalmazza az szvetsghez hasonlan szintn vlogatott, a Kr. u. I. szzad vgn llthattk ssze csak a keresztnyek tartjk szent knyvnek, a zsidk nem! Az jszvetsg felptse: 4 f rsze klnthet el: 1. A 4 evanglium Az evangliumok Jzus Krisztus lettrtnett elmesl mvek (a sz eredetileg rmhrt jelentett, a Megvlt megrkezsre clozva). A ngy evanglista (Mt, Mrk, Lukcs s Jnos) mvei kzl az els hrom nagyon hasonlt egymsra, minden bizonnyal ugyanabbl a forrsbl dolgozta fel Jzus lett Mt, Mrk s Jnos. Jnos mve mr tbb dologban eltr a tbbitl.

b)

27

2. Apostolok cselekedetei Jzus els tantvnyait nevezzk apostoloknak, akiket Krisztus hittrt feladattal is megbzott. Az tetteiket tartalmazza ez a knyv. Legismertebb Pl (Paulus) apostol trtnete, aki bsz keresztnyldzbl lett az j valls legfbb terjesztje, miutn Damaszkuszba utazva ltomsa volt Jzusrl, s nevt is ekkor vltoztatta Saulusrl Paulusra. (Az trtnett rzi plforduls szavunk is.) 3. Apostolok levelei A levelek kzl a legnagyobb szmban Pl apostol levelei maradtak fenn. Egyik levelnek soraibl szllige lett: A szeretet mindent eltr, mindent elvisel a szeretet soha el nem mlik. 4. Jnos apostol jelensei (Apokalipszis) Jnos apostol ltomsait tartalmazza a vilg vgrl, Krisztus msodik eljvetelrl s az utols tletrl. c) Trtnetek az evangliumokbl Jzus szletse (a betlehemi csillag trtnete) Jzus passija (= szenvedstrtnete): keresztre feszts, majd feltmads Jzus csodi pl. kenyrszaports, halfogs, vizet borr vltoztats, halottak feltmasztsa stb.