Frontview Magazine No 5, 2013

frontview

Ett gratismagasin för dig som vill veta mer om Norra Älvstranden

magazine

Vintrarna i Lundby
Berättelser från 1930och 40-tal

JULENS BLOMMOR
Inspireras och njut!

Balans till kropp och själ
i nya hälsokliniken

Att se ljuset i mörkret

Samtal med företagspastorn Jalle Ahlström

Lindholmens nya mötesplats

Härlig stämning och kreativ miljö på Riverside Hotel
Nr 5 2013, December www.frontviewclub.se
Frontview Magazine Nr 5, December 2013

GE BORT EN SPAUPPLEVELSE I JULKLAPP. KOPPLA AV PÅ HOTELLETS 11:E VÅNING OCH VÄLJ MELLAN OLIKA BEHANDLINGAR OCH SPAPAKET. UPPLEV BODYLAB - WELLNESS & FITNESS OCH NJUT AV EN HÄRLIG DAG MED FRI TILLGÅNG TILL SPAPOOLER, GYM, BASTU OCH TAKTERRASS.

JULKLAPPSTIPS PR ESEN T KORT
RADISSON BLU RIVERSIDE HOTEL
Lindholmspiren 4, 417 56 Göteborg, Sverige BodyLab - Wellness & Fitness T: 031 - 383 40 00 radissonblu.se/riversidehotel-gothenburg/wellness

151778 GOTZB Ad NB SE (185x133).indd 1

14/11/13 10.02

ÅRETS HÖJDPUNKT
EN MAGISK KVÄLL MED FYRARÄTTERS NYÅRSSUPÉ FÖLJT AV TOLVSLAGET PÅ TAKTERRASSEN, MED EN SPEKTAKULÄR UTSIKT ÖVER ETT FYRVERKERISPRAKANDE GÖTEBORG. INLED DET NYA ÅRET MED EN GOD NATTS SÖMN OCH VAKNA UPP TILL EN HÄRLIG FRUKOSTBUFFÉ.

N YÅ R PÅ R I V E R S I D E
Lindholmspiren 4, 417 56 Göteborg, Sverige T: 031-383 40 10 reservations.riverside.gothenburg@radissonblu.com radissonblu.com/riversidehotel-gothenburg

RADISSON BLU RIVERSIDE HOTEL

151779 GOTZB NB Ad New Year SE (185x133).indd 1

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

14/11/13 13.17

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

ETT ÅR PÅ ERIKSBERG!
Vi firar ett år vid Eriksbergsdockan med många fina erbjudanden under december. Välkommen!
Jublieumslyktan Bohuslän i räfflad zink Ord. pris 425:-

JUBILEUMSPRIS:

ÖPPETTIDER: Mån-Fre 11-18 Lördag 11-15 Söndag 12-15

295:-

HAVSNÄRA
Ostindiefararen 57 Telefon: 0707-59 99 58 www.pir58.se e-mail: pia@pir58.se

HEM & INREDNING

Tel: 031-386 22 66

Vi har flyttat till nya lokaler på Ostindiefararen 57, vid gångbron över Eriksbergsdockan. Välkommen in och ta del av våra öppningserbjudanden!

PIR 58
4

QUality Lifestyle

Öppettider: Tis-Fre 11-18, Lör 11-15, Söndagar i december 12-15

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

VÄLKOMMEN

Det lider mot jul...

I detta nummer möter du många spännande personligheter på Norra Älvstranden. Vi träffar konstnärerna som har sina altejéer i en f d livsmedelsbutik på Lindholmen och friskvårdsterapeuterna på Eriksbergs Hälsoklinik, som jobbar för att skapa en helhetssyn på hälsa. Medlemmarna i Lundby Hembygdsförening berättar om sina barndomsvintrar i Lundby och om en tid då Lundby faktiskt fortfarande var en by. Jalle, som är samtalsterapeut och företagspastor på våra storföretag, berättar om hur livet blir allt mer kravfyllt för den moderna människan och om vårt sökande efter något mer än det materialla. Hans tankar skänker tröst till alla som söker ro i själen. Vi gör också ett besök på Radisson Blu Riverside Hotel - Lindholmens nyaste mötesplats. Ett hotell som överraskar och roar med sin design och som bjuder på högklassiga, kulinariska upplevelser. Kanske blir du inspirerad att fira nyår på denna magnifika plats. Detta och mycket annan läsning hoppas vi ska skänka dig glädje under många och långa vinterkvällar. God Jul och Gott Nytt År!

F

örsta advent står för dörren och snart lider det mot jul igen. Med det sista numret av Frontview Magazine för i år vill vi ge dig läsning och inspiration för den kommande tiden.

Ny hälsoklinik på Sjöporten!
Sjöporten 4 utökas nu med Eriksbergs Hälsoklinik. Här har vi samlat erfarna och välutbildade terapeuter inom osteopati, kiropraktik, samtalsterapi, coaching, ledarskap, massage och medicinsk fotvård. Vi hjälper både privatpersoner och företag till en bättre hälsa, minskad sjukfrånvaro och ett ökat välmående. Hos oss får du hjälp med både kronisk och akut värk, problem eller skador i kroppen, stresshantering, samtalsstöd, massage och medicinsk behandling av dina fötter. Genom vår kunskap och helhetssyn skapar vi långsiktiga lösningar för din hälsa och ditt välmående – hela livet.

Öppet hus torsdag 5 dec kl 16-19
Kom och möt oss på öppet hus torsdag 5 december kl 16-19. Vi bjuder på trevligt mingel, information, erbjudanden och en liten gåva. Varmt välkommen!

Kerstin Ackerhans Redaktör
Eriksbergs Hälsoklinik Sjöporten 4 417 64 Göteborg Telefon: 031-389 02 50 www.e-kliniken.se

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

5

kultur & fritid
18 Greens livs
Den f d livsmedelsbutiken på gamla Lindholmen fungerar idag som ateljéer för ett antal konstnärer. I december kan du möta dem och titta in i deras ateljéer

60

26 Evenemangskalender

Evenemang på Norra Älvstanden under december, januari och en bit in i februari

Innehåll
Historia
32 Så minns vi Lundby
Vi möter fem Lundbybor som minns sitt Lundby på 1930- och 40-talet, en tid då Lundby fortfarande var landet och byn bestod av ett antal stora gårdar. Berit, Ingemar, Rune, Birgitta och Sten berättar också om vintrarna, om att ”lalla” och hamna under isen, om slädturer och och om jularna. Vi möter dem på Lundby Hembygdsförening..

Innovativ design, hög komfort och utsökt mat på Radisson Blu Riverside Hotel. (Foto: DOOS arkitekter)

MÖTEN
24 Nya vägar till hälsa på Eriksbergs Hälsoklinik 50 Drömmen om en egen butik
Elenore Skoglund tog över Gardenia blomsterbutik och förverkligade en mångårig dröm.

Sex hälsoterapeuter med olika kompetenser går samman och öppnar Eriksbergs Hälsoklinik. Med osteopati, massage, fotvård, personlig träning, samtalsterapi och coaching vill man förmedla en helhetssyn på hälsa.

52 Miljögruppen
I ett EU-projekt i SDF Lundby skapas möjligheter för människor att komma in i arbetslivet. Johan, Brua, Mika, Hadji, Ramadan och Per har arbetstränat i Miljögruppen.

38 Samtal med Jalle Ahlström

Möt samtalsterapeuten och pastorn Jalle Ahlström som talar om den moderna människans existentiella ångest och om vägen ut ur den.

56 Minnesord över Lolo Jakobsson

32
6 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

38

42

EKONOMI
21 Tryggare ekonomi med regelbundna möten
Nordeas privatekonomiska rådgivare berättar hur du får koll på alla dina affärer

n oc h Vi se rverar vi aten grappa ti ll m
Ta med kupongen och få en

VALFRI GRATÄNG

www.cafeitalia.nu, Maskinkajen 11, Eriksberg, Tel: 23 19 24 Öppettider: Mån-Fre 10-19, Lör 11-19, Sön 11-18

50:för endast

58
DET GODA LIVET i varje nummer
22 Med smak av Medelhavet 8 Spotlight
Nyheter och blandat från Norra Älvstranden

VI ÄLSKAR DJUR
JULKLAPPEN TILL HUSDJUREN WWW.ARKENZOO.SE HITTAR DU HOS OSS!
KOLHAMNSGATAN 1 | 031-22 90 09

ERIKSBERGS KÖPCENTRUM

Delikatesser, vin och grappa från Istrien på Eriksbergs Gastronomia

54 Frågespalt

42 Vinterns blommor

Julstjärna, azalea och amaryllis - våra älskade julblommor skapar atmosfär

Läsare ställer frågor till lokala experter inom ekonomi, juridik, datateknik och djurens hälsa

58 Matinspiration

64 Clubkortsrabatter

Gourmandklubben lagar en lyxig ostpaj och provar två Amarone-viner

Lär känna Norra Älvstranden och spara pengar på köpet med Frontview Clubkort. Fullständig förteckning över aktuella rabatter.

60 Weekend: Radisson Riverside Hotel
Vi besöker Lindholmens nya träffpunkt

66 Rabattkarta

Karta över köpställen på där du kan använda Frontview clubkortsrabatter.

ERIKSBERGS KÖPCENTRUM
KOLHAMNSGATAN 1 O31-22 9O O9
VARDAGAR 1O-19 LÖRDAG 1O-16 SÖNDAG 11-16

WWW.ARKENZOO.SE

Fönsterputs 10 fönster 299:Gäller 2 sidor (in- och utsida)
Vi utför även Flyttstäd, Kontorsstäd, Veckostäd, Byggstäd och Golvvård

Tel: 0762-95 09 25 www.afservice.nu
Frontview Magazine Nr 5, December 2013 7

SPOTLIGHT
ANSVARIG UTGIVARE Kerstin Ackerhans frontview magazine ges ut av Frontview Club AB Box 8054, 402 78 Göteborg Tel: 031-761 00 72 info@frontviewclub.se www.frontviewclub.se upplaga 15.000 ex tryck V-TAB distribution Bring City Mail (hushåll) Veteranpoolen (företag) nästa utgåva Vecka 8 Annonsering Agnetha Ernegård, 0736-58 55 79 agnetha@sale4u.se om frontview magazine
Frontview Magazine är ett kostnadsfritt, oberoende livsstilsmagasin som utkommer på Norra Älvstranden. Tidningen distribueras gratis till 10.000 hushåll och 2000 företag längs Norra Älvstranden, kring Bräcke och Kyrkbytorget, Posrlinsfabriken samt nya Kvillebäcken. Syftet med Frontview Magazine är att skapa intresse för och delaktighet i livet på Norra Älvstranden, en ökad boendekvalitet och trivsel för alla som bor, arbetar på eller besöker Norra Älvstranden.

NORRA ÄLVSTRANDEN

Sarina driver tillsammans med sin mor familjeföretaget Good Things.

NY delikatessbutik i sannegården
Good Things heter den nya butiken som i oktober slog upp portarna på hörnet Ångaren Indias gata/Sannegårdsgatan. Butiken är ett familjeföretag som drivs av mor och dotter, båda med ett stort intresse för mat och delikatesser. - Vi har jobbat länge i branschen båda två och kände att vi ville öppna eget, berättar Sarina som är dottern i duon. - Vårt koncept är att erbjuda lyxiga delikatesser som korvar, ostar, sallader, smörgåsar, italienskt kaffe, choklad och mycket annat gott. - Vi kommer att erbjuda mycket hemlagade produkter som röror, såser, grönsaksinläggningar, olivolja med örter, marmelader m.m. Nya, spännande produkter kommer att finnas varje vecka. I utbudet ingår också catering till stora och små grupper. Då erbjuds allt från fruktkorgar till antipasti, italiensk buffé och ostbricka. Good Things, Ångaren Indias gata 1. För mer information se facebook och Instagram.

här kan du hämta frontview Magazine
Tidningen finns för avhämtning på över 200 butiker, caféer, restauranger, salonger, hotell mm på Norra Älvstranden samt kring Kyrkbytorget. Några av dessa är: Eriksbeg: Coop Eriksberg, Quality Hotel 11 (lobbyn) . Lindholmen: Lindholmens Matsal (Semconhuset), Kyrkbytorget: Kyrkbyns bibliotek.

PIR 58 FLYTTAR TILL ERIKSBERGSDOCKAN
Inrednings- och livsstilsbutiken Pir 58 flyttar sina lokaler ett stenkast närmre vattnet, närmre bestämt till östra sidan av Eriksbergsdockans gångbro. - Med det nya läget blir butiken mera lättillgänglig för både gannar och bilburna kunder, menar Pia Rosander som driver Pir 58. Butiken öppnade i april 2011 med ett sortiment av utvalda möbler, heminredsningsoch presentartiklar. www.pir58.se

Omslagsbild Kerstin Ackerhans

8

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Bilia Group Göteborg

www.biliagroup.se

När du älskar att köra

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

9

SPOTLIGHT

NORRA ÄLVSTRANDEN

kvarterskrog med ostron på menyn
Med bästa läge vid foten av Eriksbergskranen och med enastående utsikt över älven öppnar i dagarna Deliverket Kök & Bar - en liten restaurang där man lägger stor vikt vid upplevelsen.
Alexander och Cajsa heter paret som satsar på en ny typ av kvarterskrog med det kalla köket som främsta inriktning. Konceptet är att erbjuda en enkel meny med rätter av högklassiga, säsongsanpassade råvaror. På Deliverkets meny finns till exempel osttallrik, charkuteritallrik, chilirökta musslor, klassisk Toast Skagen och laxsashimi. Även ostronälskare kommer att få sitt lystmäte tillgodosett. Som dessert serveras tryfflar päron- och inFOTO: STINA samt OLSSON gefärskompott och det hela avnjuts förslagsvis med ett utvalt glas öl, vin eller bubbel. Alexander, som är utbildad kock, har hämtat inspiration till konceptet under sina 13 år i branschen, bland annat under sin tid i England. Han berättar att många testmiddagar föregått den slutgiltiga menyn som han tagit fram tillsammans med sambon Kajsa. Kajsa har också stått för inredningen i restaurangen som präglas av en varm och sober atmosfär. Tillsammans ser de fram emot att öppna restaurangen för gäster i slutet på november. - Det är kul att det vi tänkt på så länge nu blir verklighet. Vi hoppas verkligen att alla ska känna sig välkomna till oss, säger Alexander. www.deliverket.se

ENSAM JULGRAN SAKNAR KLAPPAR
En ensam julgran är uppställd i lobbyn på Quality Hotel 11. Under december hoppas hotellet att granen får sällskap av många julklappar som sedan ges till hemlösa vid härbärget Gatljuset vid Ringön. I tillägg till detta ger Nordic Choice Hotels 10 kr per insamlat paket till Unicef.
- Under julen är vi alla upptagna med att fira våra traditioner. Det är andra året i rad som vi samlar in julklappar till behövande och vi hoppas att också detta kan bli en ny viktig jultradition. Förra året kom det in närmare 100 gåvor. Vi hoppas nu självklart att vi ska kunna slå det rekordet. Det kostar så lite men betyder mycket, säger Magnus Einarsson, Rooms Division Manager på Quality Hotel 11. Alla som önskar delta är varmt välkomna in med ett bidrag till julklappskampanjen. Köp en julklapp och märk den med vilket kön den är till och lägg den under julgranen som står i lobbyn. Tänk på att julklapparna lämnas till Stadsmissionens härbärge i år och riktas mot vuxna personer över 20 år. Julklappskampanjen genomförs på samtliga 171 hotell som ingår i Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice Hotels som Qualitykedjan är en del av. Varje hotell väljer en organisation på orten som man skänker sina insamlade julklappar till. - Att ta samhällsansvar är en viktig del av vårt dagliga arbete och betyder mycket för både medarbetare och gäster. Vi vet också att den här julklappskampanjen bidrar

till en gladare jul för väldigt Foto: Magnus einarsson många personer som lever under fattiga och hemlösa förhållanden, säger Magnus Einarsson.

10 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

öppet skepp på skonaren ingo
Fram till den 15 december ligger Skonaren Ingo vid Kvarnpiren på Eriksberg och har Öppet Skepp varje helg. Vid dessa tillfällen har allmänheten möjlighet att komma ombord och ta en titt, få en guidad tur, dricka en kopp kaffe och vara med i utlottningen av en kvällstur med Ingo.

Vi bakar Provencalska pizzor i vedeldad stenugn med råvaror av högsta kvalitet. Vi tillagar allt själv med inspiration av det provencalska köket. Vi kör ut till dig som bor i Eriksberg och Sannegården.

BESTÄLL FÖR AVHÄMTNING

TEL 22 95 00

Skonaren Ingo ägs av Stiftelsen för Skonaren Ingo och drivs sedan 1983 av en den ideella föreningen Skonaren Ingos Vänner. Målsättningen är att bevara Ingo som ett seglande fartyg i det skick och utseende som hon hade då hon byggdes 1922. En stor del av verksamheten är ungdomsseglingar och medlemsseglingar. Men man erbjuder även kvällsturer i form av afterworkseglingar där alla, även icke medlemmar, är välkomna att följa med. Dessa annonseras på hemsidan och på facebook. En annan viktig del är charterseglingar för företag, föreningar och privatpersoner. Seglingssäsongen pågår från maj till oktober. Då anordnas seglingar från en kväll upp till ett par veckor. Ingen tidigare seglingserfarenhet krävs. Under vinterhalvåret är medlemmarna sysselsatta med underhåll i verkstaden i Lundbyhamnen. Förra vintern låg Ingo uppe på Hälleviksstrands varv för extra omfattande renovering då delar av babords sida byttes ut. Så nu är hon i mycket gott skick. Välkommen ombord! www.skonaren-ingo.org

Vi önskar alla våra kunder en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR Marie och Jonathan

HAIR

&NAILCORNER
Frontview Magazine Nr 5, December 2013 11

Ostindiefararen 51, Öppet: Tis, Ons, Fre 09-18,Tors 10-20, Lör 09-14 Tel Marie: 031-719 99 80, Jonathan: 0735-63 13 32

SPOTLIGHT

NORRA ÄLVSTRANDEN

Delar av Eriksbergs samfällighets styrelse har uppvaktat Leif Blomqvist, Västtrafiks ordförande i frågan om Älvsnabbens tidtabell. Tillsammans med flera bostadsrättsföreningar på Norra Älvstranden har man också skrivit till styrelsen för Vättrafik. Eftersom antalet resande ökat under sommaren och hösten har förändringen av tidtabellen skjutits upp. Men det finns ett stort problem, menar Marianne Carlström, som är ordförande i Eriksbergs Samfällighetsförening.

glöm inte stämpla färdbeviset!

- Många stämplar inte sina olika färdbevis. Och det är naturligtvis viktigt för tidtabellen att statistiken är rättvisande. Tätare turer med Älvsnabben är inte bara viktigt för livskvalitén på Norra Älvstranden utan innebär också en viktig avlastning för busstrafiken och ökad tillgänglighet för vårt område. Gemensamt uppmanar man nu alla som åker med Älvsnabben och buss 16 att komma ihåg att stämpla färdbeviset.

ateljé trädet fyller 10 år

Hantverkskooperativet Ateljé Trädet i Sannegårdshamnen fyller 10 år i höst. I ateljén flödar färg och form när medlemmarna skapar unika handmålade sjalar, accessoarer och klädesplagg, samtliga med utgångspunkt i natursiden. Butiken är öppen när verksamhet pågår i ateljén. Släpp loss din kreativitet! På Pröva-på-måleri kan du släppa loss din kreativitet och måla en egen sidensjal. Här syr och målar man även efter beställning. ateljetradet.blogspot.com utom ska ytterligare ett nyproduktionskonsortium, med HSB Göteborg som medaktör, skapa det nya älvnära bostadsområdet Lindholmshamnen. Hisingen och HSB Göteborg är ingen modern företeelse. Genom åren har det kooperativa bolaget här byggt över 8300 lägenheter i 45 föreningar. Men expansionen har aldrig varit så intensiv som nu. HSB:s satsning på Hisingen är i miljardklassen. - Hisingen kokar, säger Marika Ogrelius. Det är här Göteborg växer och utvecklas mest just nu och det är självklart att vi från HSB:s sida är med och bidrar. Staden behöver hela tiden nya lägenheter och brf Blåsippan i Tuve, granne med nyligen byggda brf Vitsippan, är ett lysande exempel på att vi skapar nya fräscha bostadsområden även på egen hand!

HSB säljstartar 230 lägenheter på hisingen

- Vi bygger för alla generationer och familjekonstellationer. Brf Flatön är ett barnvänligt och radhusinspirerat boende, brf Blåsippan ligger högt och har natursköna Hisingsparken som granne och brf Umbra är perfekt för den som vill bo grönt, ytsmart och ha nära till både city och nya Kville saluhall, säger Marika Ogrelius. - Att det finns ett tryck efter nya välplanerade lägenheter på Hisingen vet vi. Den senaste framgången för oss är brf Verona – vår första etapp i Kvillebäcken – där endast cirka 15 lägenheter finns kvar till HSB Göteborgs storsatsning fortsätter. Tre tunga försäljning. projekt har säljstartat under 2013. Expansionen på Hisingen är intensiv. På brf Umbra i nya Kvillebäcken - Vi är mitt uppe i en Norra Älvstranden återstår och brf Blåsippan i Tuve. miljardsatsning på Hisingen. delområdet Kajen som Sammanlagt handlar det om Vi bidrar ständigt med nya 230 lägenheter som säljstartar ligger utmed vattnet, bostäder, säger marknadschef i höst. Från välplanerade ettor närmast Älvsborgsbron. Marika Ogrelius. Här kommer HSB Göteborg med balkong till rymliga fyror De tre säljaktuella projekten att bygga brf Skaftö. Dessär brf Flatön på Västra Eriksberg, och femmor. 12 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Jul
Lunch tisdag – fredag från klockan 11.45 Middag onsdagar från klockan 18.30

snart

hos oss!

VI FYLLER HUSET MED JULENS DOFTER OCH LÄCKERHETER

Välkommen på julmeny i stämningsfull miljö!

Besök Hotel Villans nyöppnade restaurant på andra våning. God mat, bra viner på glas och en skön miljö. Samtidigt öppnar vi också för stora och små möten med två nya välutrustade konferensrum. Varmt välkomna!

Välkommen att boka bord på 031-367 22 70
PS. Passa på att köpa julens skinka och annat som hör julen till på vårt Salutorg! DS.

www.goteborg.se/estermosessonsgymnasium

JULERBJUDANDEN

ÖPPET 1:A ADVENT 12:00 - 15:00

HALVA PRISET PÅ DESSA FESTTOPPAR CULTURE JACKA FÖRR 1499

BLÅ PLEASE JEANS FÖRR 1550

NU 775

NU 999

FASHION

ÖSTRA ERIKSBERGSGATAN 2 417 63 GÖTEBORG TEL: 031-232 141 ÖPPET: MÅN-FRE 11:00-18:00. LÖR 11:00-15:00 www.m-sign.se

Frontview Magazine Nr 5, December 2013 13

SPOTLIGHT

NORRA ÄLVSTRANDEN

ny sportklubb för alla åldrar
Innebandy, dans och yoga står på programmet för nybildade Eriksbergs Sportklubb i vår. Grunden för föreningens verksamhet är att lära ut kamratanda till de unga.
En ny förening har startats på Eriksberg i höst. Claes och Anette Forsberg, som båda har en lång erfarenhet inom hälsa, coaching och föreningsliv, har tagit initiativet till Eriksbergs Sportklubb, som är tänkt att bli upptakten till ett större nätverk i Lundby. Claes har själv ett stort idrottsintresse och har bland annat startat Pixbo Wallenstam Innebandylag och sporten freebandy. Med sportklubben vill han bidra till en meningsfull fritid för främst barn och unga men även för vuxna. - Vi tycker att det är viktigt att aktivera barn och ungdomar idag. De behöver komma bort från datorn. Sporten ger gemenskap och en mening i vardagen.Samtidigt får man lära sig att uppträda schysst, säger han. För Claes, som jobbat mycket med ledarskapsträning, är värdegrunden i föreningen en viktig fråga. Därför måste också alla ledare i föreningen kunna stå för den. Att utveckla kamratandan är grundtanken för hela föreningen. - Man kann vinna vilken match som helst, men man ska vinna på rätt sätt - genom att ha uppträtt schysst, menar han. Upptagningsområdet för föreningen kommer att vara hela Lundby. I januari startar man med innebandy för både barn och vuxna i Bräckeskolan och Lundbystrandshallen.

Claes Forsberg är initiativtagare till Eriksberg Sportklubb

Så småningom kommer man att utöka med yoga och funktionell träning och till hösten 2014 räknar man med full aktivitet i Taube-skolan. - Det viktiga är att man hittar en aktivitet man tycker om, vare sig man är barn eller vuxen. Man ska inte i första hand träna för att vinna utan för att det är roligt. För att sprida information om föreningen kommer han under våren att besöka skolorna i Lundby. Han hoppas också på att många vuxna ska vara intresserade av att samarbeta kring föreningens aktiviteter, inte minst företagare i området. - Vi vuxna måste se barnen och vara förebilder för dem, det gäller inte bara föräldrarna. Det är vårt gemensamma ansvar att fostra dem. Tänk om vi tillsammans kunde skapa en en anda av schyssthet i området. ”Eriksbergsandan” skulle kunna bli något vi blev kända för!

Ge bort en kryssning i julklapp
Dagskryssning 750:2 dagars kryssning 2750:Inkluderar busstransfer från Göteborg, Skärgårdskryssning med guidning samt mat & övernattning med frukost Kontakta oss på info@kulturbatarna.se eller 031-101015 så skickar vi ett fint presentkort till er. För mer information besök oss på www.kulturbatarna.se
14 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

SPOTLIGHT

NORRA ÄLVSTRANDEN

Illustrationer: LILJEWALL arkitekter

L u n g b e r g s

Välkommen till oss utmed kajkanten!
Här kan ni frossa på hembakat, lättare lunchmat samt vår populära frukostbuffé som står uppdukad varje helg. På buffén finns allt du kan tänka dig, från nygräddade våfflor, flingor, musli till ägg och nybakade frallor med stor variation av pålägg. Under december kan även ett och annat juligare bakverk smyga sig in…

Välkommen in och mys!

varvshistoriskt museum kan bli verklighet

Öppettider: vardagar 11-18, lördag & söndag 9.30-16 www.lungbergs.se, Sörhallskajen 16, Tel: 0769 46 60 18

Nu ser det ut som om en mångårig vision kan bli sann.Under hösten har ett förslag till ett nytt museum tagits fram.

Förslaget innebär en byggnad som skall delas med Stadsmuséet och Riksarkivet - en lösning som innebär en total yta på 30.000 kvm fördelade på sex våningsplan och källare. Muséet skall rymma arkiv och forskarutrymmen samt en gemensam utställningslokal i anslutning till den publika entré. Det utmärkande för förslaget, som presenteras av Liljevalls Arkitekter, är att största delen av fasaden kommer att bestå av perforerad plåt som möjliggör projicering av bilder över hela ytan. Byggnaden är tänkt att ligga i höjd med SVT-huset på nordvästra sidan av Lindholmsallén. Om allt går enligt plan skall muséet stå klart senast till Göteborgs 400-års jubileum 2021. På Varvshistoriska Föreningen ser man positivt på förslaget. Visionen om ett varvshistoriskt museum har stått främst på dagordningen sedan föreningen bildades 1986. - Vi är positiva till både platsen och byggnaden och hoppas att det kommer att bli ett levande museum, säger Varvshistoriska Föreningens ordförande Hans Nilsson.

Riskerar du att bli allvarligt sjuk av influensa?
Om du vaccinerar dig får immunförsvaret hjälp att skydda kroppen bättre mot viruset. Du har större risk att bli allvarligt sjuk och bör vaccinera dig om du:
• har fyllt 65 år • har någon av dessa sjukdomar, oavsett ålder: kronisk hjärt- eller lungsjukdom, svårbehandlad diabetes, kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering, kronisk lever- eller njursvikt, extrem fetma, neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen • är barn med flerfunktionshinder eller svår astma • är gravid i andra eller tredje trimestern Smittskydd Västra Götaland Du kan vaccinera dig på vårdcentralen från den 15 oktober. För dig som tillhör någon av grupperna ovan kostar det 100 kronor, för övriga kostar det 170 kronor. Mer information finns på våra hemsidor. Närhälsan Eriksberg vårdcentral Sjöporten 4, Telefon: 031-747 97 00 narhalsan.se/eriksbergvardcentral Närhälsan Kyrkbyn vårdcentral Eketrägatan 3, Telefon: 031-747 84 00 narhalsan.se/kyrkbynvardcentral

!Var b NYHETa och få

de land ! Eller mer 2013 19/12 t m s r o ö 20 f ängst t som l

* Längd på körlektioner * Olika teoripaket * Helglektioner teori och körning * Billigare startpaket * Intensivkurs på jullovet

VÄLJA MER FRITT

www brantings.com Herkulesgatan 1L, Tel: 031-50 80 70

narhalsan.se
Frontview Magazine Nr 5, December 2013 15

Julen halvvägs till sommaren!
A k tu
Extra mycket kärlek inför julen!
v 49 v 50 v 51 Svanens egen sill 15 kr/hg Färsk Strömming 44 kr/kg Svanens egna sallader 15 kr/hg (räk, kräft, smögen mm) Löjrom väner 98 kr/hg Löjrom Kalix 148 kr/hg

el la f www isk- och s .f isk h u s e ka l d j u r s p t s va n en . ri s er p å : se

Kajrökta juldelikatesser. Besök våra Röklördagar! Egen fiskad hummer och krabba. Beställ gärna till jul o nyår. Beställ julens äggostar hos Feskar Britta (olika storlekar). Lunchen kan njutas torrt och varmt ombord på Svanen West. Havets julbord på INGO eller Fiskhuset Svanen? Kika in och fråga.. VARMT VÄLKOMNA ÖNSKAR Feskar Britta och Tommy på Svanen med personal
Foto: Ilar Gunilla Persson

16 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

JULERBJUDANDE Presentkort
MASSAGE 295:(30 minuter)

LAGERUTFÖRSÄLJNING

PERSONLIG TRÄNING 595:(60 minuter)

JULBELYSNING!
Ljuskedjor för granen, girlanger och mycket annat! www.ljuskedjor.se
30 November - 8 December Lördag-Söndag: 11-14.30 Veckodagar: 13-18

MEDLEMSKAP 2995:(6 månader)
"Gäller t.o.m 31 dec 2013”

Deep Bodywork erbjuder personlig träning, massage, medlemskap, företagsfriskvård, utbildningar och föreläsningar. föreläsninga Vi riktar oss till alla som är intresserade av att få en hög kvalité på sin träning. Investera i din hälsa!

DEEP BODYWORK AB
Lindholmsallén 32 - 417 55 Göteborg / 031 - 380 95 00 / info@deepbodywork.se / www.deepbodywork.se

Monsungatan 57 Eriksberg (Vid kranens västra fot)

Galleri AMIVE & SICAT

ÖPPETTIDER

Mån-Fre 9.30-18 Lördag 10-14 Julafton Stängt Juldagen Stängt Annandagen Stängt

DROP IN

www.ramonahairdesign.se Vi finns på Eriksbergstorget 5, vid Hotel 11 Eriksbergstorget 5, 417 64 Göteborg
Telefon 031-57 21 21

I mån av tid

Tel. 57 21 21

Vi vill tacka våra kunder för det gångna året och önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År!
Monica, Tina och Josefin

ju

del av våra ta h c o in n e m Välkom rodukter! p s rd å rv å h å p n lerbjudande

w.fro Läs mer på ww

på slingo lingar färgbehand ntviewclub.se

ATT 10% RAB r och

st nu: På clubkortet ju

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

17

konstnärer på älvstranden

Epson HX–20

GRiD Compass 1101

Osborne 1

Apple Power Book 100

1

3 2

Grens Livs Ateljéer
1
Anita Carlsson är keramiker och utbildad på HDK Göteborg. Anita arbetar sedan 3o år tillbaka med utställningar, utsmyckningar, stora handformade kärl och brukgods. Anita var tidigare medlem i kooperativet Lerverk. Idag visar hon brukgods i sin verkstad. Gästutställare hos Anita i år är Lena Birath, konstnär som visar en del mindre akvareller och hantverksföremål i olika material och tekniker.
Pensionerade varvsarbetaren Ove Andersson växte upp i angränsande Brämaregården, men har en stor del av hjärtat på Lindholmen. Han bor i ekologiska huset, är medlem i Gamla Lindholmspojkar och leder då och då guidade vandringar i stadsdelen. Ove arbetar med en speciell installation i sin atelje samt med skulpturer och måleri. Ett besök i Oves ateljé är en odyssé genom konsten, vetenskapens och matematikens värld - på gott och ont.

I den före detta livsmedelsbutiken på Lindholmen har åtta konstnärer hittat en unik arbetsmiljö och en konstnärlig gemenskap. Den 8-9 december kan du möta dem och titta in i deras ateljéer.

3

2

tecknare och illustratör. Hon gör bland annat illustrationer till tidskrifter och skapar böcker för mindre barn, som de tre böckerna Tesslas mamma vill inte!, Tesslas pappa vill inte! och Orättvist! Senast kom bilderboken ”Ina och trädandarna”. Det är Carolines debut som författare. Efter utbildning vid Falkenbergs konstskola samt Stenebyskolan i mitten av nittiotalet har Caroline fortsatt med att fördjupa sitt uttryck, genom kurser som ”Bilderböcker för barn” vid HDK och genom att söka upp givande samarbeten. Så kom till exempel Ina och trädandarna till i ett tätt och unikt samarbete med Jessika Berglund, där båda upphovsmännen tillsammans skrivit texten och gjort illustrationerna. Carolines bilder är genomtänkta på många nivåer och hennes arbete präglas av ett intresse för frågor som genus, mångfald, miljö och mänskliga rättigheter. Samtidigt strävar Caroline efter att göra vackra och roliga illustrationer med en ton som ska tilltala

Caroline Röstlund arbetar som

barnen. I sitt eget berättande vill hon göra den lilla människan synlig.

4

Richard Hansson jobbar som grafisk formgivare i egna firman Richard Grafisk Design (richardgrafiskdesign.se). Han kommer ursprungligen från Umeå men är bosatt i Göteborg sedan 80-talet och på Lindholmen sedan 1998. Richard jobbar mest med grafisk design av foldrar, företagspresentationer, vepor och skyltar; logotyper, grafiska profiler och hemsidor. I viss mån även som illustratör och grafisk konsult. Han har bl a formgivit boken ”Kära Lindholmen – från slumkvarter till riksintresse” av Maria Berggren. Han jobbar också med bl.a. Aftonstjärnans bioprogram. Richard är bl a utbildad på Dômen konstskola och på HDK i Göteborg. På Grens ateljéer håller han på med måleri, teckning, grafik, collage och popkonst men även med digitala musikinspelningar. ­

18 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Epson HX 20

Grid Compass 1530

MacIntosh Portable

5 4
grens livs ateljéer

6

5

och tecknar, blyerts, olja, akryl, akvarell. Ann-Marie är utbildad vid bland annat Gustavus Primus Målarskola i Haga och Konstskolan i Kristianstad samt Konservatorsprogrammet vid Göteborgs Universitet. Ann-Marie inspireras av naturen, havet, stilleben, ljuset, att se. Hon arbetar till vardags som målerikonservator på Studio Västsvensk Konservering/­­ Väst­ arvet i Västra Götalandsregionen.

Ann-Marie Mild, född 62, målar

6

Maria Grahn På ­­ minsta TEATERN får du uppleva föreställningar med allmänmänskligt innehåll och känna dig delaktig. Med humor och värme, ofta med musik, berättar vi om olika människors livsöden. På minsta TEATERN får du stanna kvar efter föreställningen, om du vill, med soppa och dryck och dela dina intryck med andra. Nu pågår repetitioner av en pjäs som ännu inte fått sitt slutgiltiga namn, men som kommer att få premiär i slutet av februari 2014. Den 7 och 8 december då vi har Öppet Hus på Lindholmsvägen 10 har du chans att se en ”teater-trailer” ur den nya pjäsen ett par gånger om dagen. Minsta TEATERN är inte stor rumsligt sett men det finns plats för starka känslor och stora ideér.

Grens Livs på Lindholmsvägen 10 var en livsmedelsaffär ändå in på 70-talet. I husets nedervåning låg butiken, som hade ”allt” bland annat egen charkuteritillverkning. På övervåningen bodde familjen Gren. Efter varvens nedläggning i slutet av 70-talet avfolkades Lindholmen och området började så småningom förfalla. De f d arbetarbostäderna hotades av rivning när Lolo Jakobsson och Birgitta Holmdahl genom ett Chalmers-projekt gjorde det möjligt att istället renovera husen. Så började upprustningen av Lindholmen och husen renoverades undan för undan - med undantag för Grens Livs. Under åren som husen på Lindholmen renoverades fungerade Grens Livs som omklädningsrum för byggnadsarbetarna. När upprustningen av Lindholmen var klar började Bostadsbolaget - som äger huset än idag - istället att hyra ut lokalerna till kulturidkare. En av de första hyresgästerna var Maria Grahn, som flyttade in i husets vindslokal 1994. Maria arbetade som skådespelerska och använde sin lokal till repetitioner. Så småningom fick hon idén att spela teater i lokalen. Teatern heter idag minsta Teatern. Sedan starten har Maria fått sällskap i huset av ett antal andra konstnärer: Ove, Anita, Richard, Caroline och Ann-Mari, som du kan läsa om här intill. I huset finns också konservatorerna på K-konservator, som utför konservering, restaurering och dokumentation av måleri. Idag är Grens Livs ett k-märkt hus.

Frontview Magazine Nr 5, December 2013 19

Vi vill så ett frö till en ny relation

Vi på Nordea Lindholmen vill önska dig varmt välkommen till vårt nya spännande kontor
Nu vill vi gärna träffas för att berätta vad vi kan göra för dig och vad vi har att erbjuda. Vi kan hjälpa dig med en helhetslösning som ger en balanserad privatekonomi och du får konkreta förslag på lösningar kring ditt bolån, familjens sparande och era försäkringar. Om du och familjen har drömmar ni vill förverkliga i framtiden vill vi på Nordea Lindholmen gärna hjälpa er hitta ett sätt att göra det möjligt. Hör av dig så bokar vi in ett rådgivningsmöte på en tid som passar dig.
Nordea Lindholmen Lindholmspiren 3 A, vån 5 Göteborg Tel: 031-65 50 70 E-post: goteborg.3119@nordea.se

Varmt välkommen!

Nordea Bank AB (publ) Org-/moms nr 516406-0120/SE663000019501. Styrelsens säte Stockholm. Nordea 105 71 Stockholm.

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Tror på rådgivning: Anders Manfredsson, kontorschef på Nordea Lindholmen, och Maria Almbacke, Personlig Bankman, möter kunderna på kontoret i Lindholmen Science Park.

5 steg till en tryggare ekonomi
Anders Manfredsson, kontorschef på Nordea Lindholmen, tipsar om hur du kan förbättra din ekonomi:

Tryggare ekonomi med regelbunden rådgivning
I takt med att vår privatekonomi blir allt mer komplicerad ökar också efterfrågan på rådgivningstjänster hos bankerna. På Nordea Lindholmen möter certifierade rådgivare sina kunderna i en lugn och stressfri miljö.
Text och foto: Kerstin ackerhans

1. Byta bostad?

Planerar du att byta bostad kan du tjäna pengar på att se över dina bolån. Låneräntorna förändrar sig hela tiden. Tänk också på att du behöver ett lånelöfte från din bank.

2. Se över försäkringar

Kontoret på Lindholmen öppnade i april 2012. I moderna, ljusa lokaler, fem trappor upp i Lindholmen Science Park, får Nordeas förmånskunder möta sin Personliga Bankman för en genomgång av sin privatekonomiska situation. Maria Almbacke är en av kontorets rådgivare. - Vi har som mål att bjuda in alla våra förmånskunder till ett personligt möte en en gång om året. Då ser vi över sparande, pension och försäkringar för att se om något behöver justeras. Man kan se det som en årlig besiktning. Vi märker på responsen att kunderna verkligen tycker att det ger någonting, berättar Maria. För att möta kundernas olika behov har samtliga tio rådgivare på kontoret en Swedsec licensiering - en form av körkort som garanterar att den som innehar licensen är kvalificerad att ge privatekonomiska råd. Licensen är ett krav för alla som arbetar som privatrådgivare på Nordea och kräver att man uppdaterar sin kunskap varje år. Under den årliga genomgången går man igenom kundens samlade ekonomiska situation. På en tv-skärm på

väggen presenteras kundens underlag på ett lättillgängligt sätt. På detta sätt får man en god, gemensam överblick som också underlättar för bankmannen att ge råd. Tillsammans upprättar man sedan en placeringsplan. - Många kunder tror att de måste ha stora tillgångar för att placera dem, men så behöver det inte vara. Ibland vill man spara för semestern, ibland skapa en buffert och ibland förverkliga en större dröm. Vi vill hjälpa våra kunder att nå de här målen, menar Maria. För att garantera en bra service och för att kunden ska känna sig trygg genom hela processen är det noga med dokumentation av varje möte. Dokumentationen tar kunden med sig hem och har på så sätt ett eget underlag när frågor uppstår. - Många människor är idag oroliga för framtiden och hur det blir med ekonomin. Ibland är man både nyfiken och rädd. Vi tycker att det är viktigt att inte krångla till det. Det ska kännas tryggt när man har gått igenom sin ekonomi med oss. Det är hela grundtanken med hela vårt koncept, avslutar Maria.

Vad händer om det oförutsedda händer, om du till exempel blir sjuk eller arbetslös? Det finns många försäkringar som man kanske inte tänker på, som bokvarskydd.

3. Pensionsspara

De flesta behöver komplettera sitt sparande för att slippa leva på drygt hälften av sin lön när de går i pension.

4. Dina drömmar

Att månadsspara är ett enkelt sätt att ordna för framtiden. Det behövs inga stora belopp. Den som sparat 200-300 kronor i månaden under en längre period har skapat ett fint kapital.

5. Juridik

Den som är ensamstående har ett annat behov än en familj. Vem har till exempel rätten att ärva dig? Behöver du upprätta ett testamente? Frontview Magazine Nr 5, December 2013 21

En smak av

Text: Kerstin Ackerhans är den stora charkuteridisken där korvar, n liten bit av Medelhavet, en skinkor och patéer trängs med ostar, oliver, upplevelse för alla sinnen, det röror och delikatesser av olika slag. På vill Radana och Neno på hyllorna bakom disken står olika sorters öl, Eriksbergs Gastronomia ge vin och grappa som kan beställas till maten. till sina kunder. I butiken/resI specerihyllan hittar man pasta, marmelad, taurangen strax intill Hotell 11 kombineras kakor och choklad och lite varstans i lokalen försäljning av delikatesser med servering visas presentkorgar som kärleksfullt packats av italienska och kroatiska maträtter. Precis med diverse läckerheter. som i en riktig gastronomia kan kan man - Jag ville skapa en butik med en varm också beställa vin och grappa till maten. känsla, ett ställe där folk träffas och pratar Det går inte ta miste på Radanas pasmed varandra. Här ska man inte vara anosion för det istrisk-italienska köket. Hon nym, berättar Radana. berättar gärna om mattraditonerna i sitt Ett tillfälle att träffa nya vänner ges varje hemland och om minnen och matupplevIstrien är en halvö som till elser från barndomen. “Jag vill att folk ska njuta av maten. Det största delen tillhör Kroatien. För drygt 20 år sedan Fram till 1945 tillhörde området kom hon till är mitt motto. Man behöver inte äta mycket, men det ska Italien, därefter blev det en del av Jugoslavien. 1991 blev Sverige med sin Kroatien blev självständigt. vara gott. Man lever ju bara en gång...” familj. Istrien är känt för sin matkultur - Jag trivs bra här i och sina goda viner och är en fredag eftermiddag när gastronomian har Sverige, men jag älskar landskapet och av Kroatiens viktigaste turistdestinationer. After Work, eller “Doppo Lavoro” som det maten i Istrien. Det vill jag dela med mig av heter på italienska. Då fylls lokalen med till våra gäster. Jag vill visa hur vi äter, vilka glada sällskap som njuter av och mat och råvaror vi använder, vilka mattraditioner vi dryck till toner av italiensk och kroatisk har. Jag vill att folk ska njuta av maten. Det musik. Andra uppskattade aktiviteter är är mitt motto. Man behöver inte äta mycket, brunchen på lördagar och provningar av men det ska vara gott. Man lever ju bara en olivolja, vin och tryffel. gång, menar Radana. Det är när butiken fylls med folk som För att kunna öppna Eriksbergs njuter av mat och dryck, som pratar och Gastronomia lämnade Radana ett jobb som skrattar och mår bra på alla sätt, det är då köksdesigner. Känslan för inredning och deRadana mår som allra bäst. För det är så en sign märks tydligt i butikens inredning, som äkta gastronomia ska vara: en plats där man går i varmt rött och elegant mörkgrått. njuter av livets goda - tillsammans. Det naturliga blickfånget i gastronomian

E

Medelhavet

Delikatesser, vin och grappa från Istrien på Eriksbergs Gastronomia

22 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

MINI TO GO
FULLMATADE MED UTRUSTNING
• Sportläderratt • Farthållare • Lättmetallfälgar • Sportstolar • Regnsensor • Klimatautomatik • Halvläderklädsel • Radio m CD • Chromeline exteriör m.m.

AXEL- OCH SKULDERSMÄRTA - RYGGSKOTT ISCHIAS - HUVUDVÄRK - ASTMABESVÄR ARTROS - LEDSMÄRTOR - IDROTTSSKADOR MUSKELSPÄNNINGAR - DISKBRÅCK

När du har ont!
-

KONTANTINSATS 0 KR CHILIPAKET + 0 KR FÖRSÄKRING + 0 KR SERVICE + 0 KR GARANTERAT RESTVÄRDE
MINI Fri Service i 3 år / 6.000 mil.
Effekt från 98 hk. Bränsleförbr bl. körn. enl EUnorm fr 5,1 l/100 km. Mån.kost. för privatleasing MINI SPORT LANE är inkl. moms, 36 månlöptid och en avtalad körsträcka på 3 000 mil. Avgifter som tillkommer: Uppläggningsavg. 595 kr (första gången) och 55 kr aviavg. /mån samt avgifter från Transportstyrelsen. Kostnader för ev. extrautr. tillkommer. Finansiering via MINI Financial Services. Reservation för slutförsäljning. Bilen på bilden för Countryman är extrautrustad utöver standardutrustningen.

MINI SPORT LANE

PRIVATLEASING Fr. 2.495 KR /MÅN

Bli av med din värk! Boka tid för en osteopatisk undersökning redan idag! Öppningserbjudande!
1 behandling 500 kr (ord 650 kr) 3 behandingar 1 350 kr (ord 1 950 kr)
Gäller december månad.

Kontant 143.900 kr

Läs mer på: www.osteopatgruppen.com

MINI SPORT LANE COUNTRYMAN

PRIVATLEASING Fr. 2.995 KR /MÅN

Kontant 179.900 kr

osteopat
nordlund

osteopat
vidfar

Bilia Group Göteborg
Göteborgsv. 92.Tel: 031-706 13 00. Mån–fre 9–18. Lör–sön 11–15. www.biliagroup.se

Petra Nordlund, Osteopat D.O. 0702-39 39 33

Olga Vidfar, Osteopat D.O. 0707-68 58 99

Nu finns vi på Maskingatan 5 (vid Hotel 11).
Osteopati är en internationellt erkänd och etablerad form av manuell medicin för diagnostisering och behandling av besvär i kroppens rörelseapparat.

Till dig som är djurägare!
DLING HANn E B Å P A tmanntek iken PROV d Hors
me
Horstmanntekniken är en alternativ behandlingsform som frigör fysiska, mentala och känslomässiga blockeringar hos ditt djur. Det är en enkel, effektiv och avslappnande behandlingsform. (Läs arbetsexempel på www.monikashalsa.com under Djurens Hälsa.)

SOLGLASÖGON
MED ELLER UTAN STYRKA

Nu erbj

uder vi

SOLGLASÖGON
MED ELLER UTAN STYRKA

Njut av solen. julklapps tips Njut av solen.
Ge ett presentkort i julklapp - öka 20% efter jul!

För mer information eller tidsbeställning ring 0705-769 766
Vi finns i nya lokaker på Byalagsgatan 12.

– Optikern som ligger ligger steget före – före – – Optikern som steget

Eketrägatan 11A • 031-23 86 30 • Öppet vard. 10-18
Frontview Magazine Nr 5, December 2013 23

Eketrägatan 11A 031-23 86 30 Öppet vard. 10-18

GLASÖGON KONTAKTLINSER Eketrägatan 11A • 031-23 86 30 • Öppet vard. 10-18 GLASÖGON &&KONTAKTLINSER

GLASÖGON & KONTAKTLINSER

Den samlade styrkan på Eriksbergs Hälsoklinik:Joel Moberg - medicinsk massageterapeut och personlig tränare, Kicki Johansson - medicinsk fotvård, Åsa Johansson - massageterapeut, Elin Fahlgren - osteopat, breakthrough-coach och yogalärare, Pia Jirander - samtalsterapi, coaching & mindfulness samt Daniel Svensson – osteopat och personlig tränare.

Text och foto: Kerstin Ackerhans

Nya vägar till hälsa på Eriksbergs Hälsoklinik
Det är ett glatt gäng som möter upp i Sjöporten när Frontview kommer på besök. Solen flödar in genom stora fönster, som för att understryka den glädje och energi som finns inför starten av den nya verksamheten. Eriksbergs Hälsoklinik är det senaste tillskottet till verksamheterna i huset, som sedan tidigare rymmer Eriksbergs Vårdcentral, barnavårdscentral och apotek. I Eriksbergs Hälsoklinik kommer sex friskvårdsterapeuter att erbjuda sina tjänster. De olika kompetenserna är noggrannt utvalda för att spegla det holistiska synsätt som ligger till grund för den nya kliniken. Elin Fahlgren och Daniel Svensson äger och driver verksamheten, som tidigare gick under namnet Osteopatpraktiken i Väst. De är båda utbildade osteopater och det är denna bakgrund som ligger till grund för helhetstanken kring hälsa. - Inom osteopatin ser man på människan som en enhet där alla olika delar - fysiskt, psykiskt, emotionellt, mentalt och själsligt påverkar varandra. Helhetssynen är en grundläggande tanke för oss och därför känns det viktigt att kunna täcka in alla dessa olika delar i vårt utbud av terapier, berättar Elin. - Vi har som strävan att erbjuda friskvårdstjänster med effektiva resultat och långsiktig hållbarhet för hälsa. Samtidigt vill vi stärka individers resurser att upprätthålla hälsan. Till sin hjälp har Elin och Daniel ett antal 24 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

5 sätt att öka
1. Osteopati

ditt välbefinnande

I början på december är det premiär för älvstrandens nya hälsoklinik. I Sjöporten på Eriksberg kommer sex friskvårdsterapeuter att erbjuda sina tjänster. Grunden för konceptet är helhetssynen på hälsa.
duktiga terapeuter som delar helhetssynen på hälsa och som alla är experter inom sina områden: Åsa är massageterapeut och studerar till osteopat, Joel är medicinsk massageterapeut och personlig tränare, Kicki är medicinsk fotvårdsterapeut och Pia arbetar med samtalsterapi, coaching och mindfulness. Elin själv är även utbildad breakthroughcoach och yogalärare och Daniel har sedan flera år tillbaka även jobbat som personlig tränare. Med denna samlade kompetens erbjuder Eriksbergs Hälsoklinik en bredd och ett djup inom friskvårdstjänster som man vill erbjuda både privatpersoner och företag. - Det är bredden som är vår styrka, den ger oss möjlighet att skräddarsy paket utifrån varje individs behov. Vi kan ta hand om allt från idrottsskadar til livskriser, berättar Elin. - Vårt mål är att hjälpa människor hitta tillbaka till hälsa och glädjen i livet, både livsglädjen och arbetsglädjen, fyller Pia i. - Det är så många olika faktorer som bidrar till både hälsa och ohälsa. Det handlar om att hitta balans till kropp och själ. Stress och utbrändhet, till exempel, är ett stort problem som många har svårt att komma tillrätta med. Vi har kunskapen om hur kroppen och knoppen fungerar och kan individanpassa behandlingar, avslutar Elin. - Bättre hälsa, välmående och livsglädje hela livet. Det är vårt gemensamma mål här på Eriksbergs Hälsoklinik.

Daniel och Elin: ”Osteopati är en behandlingsform som bl a lämpar sig vid besvär i rygg, nacke och axlar, vid huvudvärk, problem med mage och tarmsystem, vid alla sorters trauman och vid stressrelaterade problem. Vi försöker alltid hitta orsaken till kronisk och akut värk. Vi osteopater har en 4-årig utbildning.

2. Samtalsterapi/coaching
Pia och Elin: “Många människor känner sig stressade idag. De upplever att de inte mår bra och att de har tappat livsglädjen. I terapin hittar vi vägar till personlig utvecklling. I samtalsterapin hjälper jag klienten att lägga sitt livspussel och att hitta tillbaka till livsglädjen.”

3. Medicinsk fotvård

Kicki: “En fotvårdsbehandling är inte bara en skön stunds avkoppling, den innebär också att man tar hand om sina fötter och undviker problem längre fram. Vi behandlar även diabetes- och psoriasisfötter och erbjuder underbensmassage som förbättrar cirkulationen.”

4. Massage

Åsa och Joel: ”Massage hjälper vid muskulära och ledrelaterade problem som till exempel nackspärr, ryggskott, spänningshuvduvärk och felställningar. Massage har en avslappnande effekt och kan med fördel kombineras med andra behandlingsmetoder.”

5. Personlig träning

Daniel och Joel: “Personlig träning är inte bara för dem som vill gå på gym och bygga biceps utan även för dem som vill träna hemma eller gå på ett valfritt gym. Målet är att få kroppen att ta dig genom vardagen. Det viktiga med träningen är att den blir av.“

HOS OSS ÄR DIN DATOR I

TRYGGA HÄNDER

Kom och Fira Kattens Dag på Backaplan!
29nov-1dec

Många bra Erbjudanden Tävlingar Vi bjuder på Fika Kom och möt olika Kattraser Änglakatten besöker oss
ANGERED
Spadegatan 19
Läs gärna mer om oss och våra tjänster på:

GÅRDA
J Sigfrid Edströmsg 6

ERIKSBERG
Styrfarten 9

Årets katthändelse!
Öppettider: Mån-fre 10-19, Lör 10-17, Sön 11-17 G. Tuvevägen 21, Göteborg. Tel: 031-22 40 45

www.datanova.se

I en trivsam och lättillgänglig lokal med varm atmosfär erbjuder vi fotbehandlingar på såväl friska som sjuka fötter. Behandlingen anpassas efter dina specifika behov och självklart är vi medicinska fotterapeuter.

FOTHÄLSAN på Älvstranden
031-22 85 10
God Jul önskar Therese och Ulla-Carin

Ge bort en fotbehandling till dina nära & kära. En mycket uppskattad gåva! Köp presentkorteten hos oss!

Julklappstips!

Tel: 031-22 85 10, höghuset på Östra Eriksbergsgatan 12, www.fothalsanalvstranden.se

Vi finns där du handlar!
Bonus med ICAs kort

alla dagar
mån–fre 8–20 lör–sön 9–18

Recept & råd

Du hittar oss på ICA Kvantum Sannegården

Med ICAs kort får du bonus på allt utom receptbelagda läkemedel.

Frontview Magazine Nr 5, December 2013 25

EVENEMANGskalender
Mat & Dryck, Hotell Träning & Fritid Mode, inredning mm Hälsa, Skönhet & Wellness
Öppen förskola Kl 10-13, Lundby nya kyrka Öppen kyrka och Second hand Kl 11-13, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap& möjlighet till en stilla stund. Handla kräftor direkt från båten Kl 14-18, kajen vid Eriksbergstorget After Work Kl 14-18, Café Italia After-Work priser i baren. After Work Kl 16-19, Restaurang Cuckoo’s Nest, Radisson Blu Riverside Hotel Härlig fredagstämning på hotellet med After Work-priser i baren och tilltugg. After Work med musik Kl 17-22 Eriksbergs Gastronomia Väck mig innan du går Kl 19 Aftonstjärnan Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Musik Konst & konsthantverk Film & Teater Historia, Samhälle & Föredrag

För barn För seniorer

För alla åldrar

Övrigt/Blandat

Fredag 29 nov

Söndag 1 dec forts Måndag 2 dec

Adventsmusik med Ensembel Merula Kl 18 Lundby nya kyrka Informationsträff för viktminskningsprogram Kl 17.45, Itrim Eriksberg Information om Itrims vetenskapliga program för varaktig viktminskning samt om hur du kommer igång med motionen. Ingen avgift. Boka på 031-510570. Blue Jasmine Aftonstjärnan Kate Blanchett spelar överklassfrun Jasmine som får se sin sociala prestige, chaneldräkterna och sitt lyxliv förintas när hennes man avslöjas som storbedragare i både kärlek och affärer. Från 7 år.

Dec-Feb
Lördag 7 dec forts
Release-konsert: Malena Furehill Kl 16 Lundby nya kyrka Midvintervaka med Kaja och Tetra Kl 19 Aftonstjärnan Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Torsdag 5 dec forts

Lyxig glöggafton Kl 18-20 Skin etc Vi bjuder på glögg och julgodis, 20% rabatt på presentkort på våra behandlingar, lyxiga julkit med ekologisk hudvård, prova nageldekoration i akvarell, prova-på-fotvård mm. Öppen förskola Kl 10-13, Lundby nya kyrka Öppen kyrka och Second hand Kl 11-13, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap& möjlighet till en stilla stund. Handla kräftor direkt från båten Kl 14-18, kajen vid Eriksbergstorget After Work Kl 14-18, Café Italia After-Work priser i baren. After Work Kl 16-19, Restaurang Cuckoo’s Nest, Radisson Blu Riverside Hotel Härlig fredagstämning på hotellet med After Work-priser i baren och tilltugg. After Work med musik Kl 17-22 Eriksbergs Gastronomia Midvintervaka med Kaja och Tetra Kl 19 Aftonstjärnan Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Fredag 6 dec

Söndag 8 dec

Öppet Skepp Kl 12-16 Skonaren Ingo Vid Kvarnpiren. Gratis visning, kaffeservering, information om historia och medlemsskap Midvintervaka med Kaja och Tetra Kl 15 Aftonstjärnan

Tisdag 3 dec

Handarbetscafé Drop in Kl 15-20 Handarbetshopen.se Få hjälp och råd med ditt handarbete och umgås över en kopp kaffe. Bylagsgatan 13. Öppet Hus Kl 18-20 Puls & Träning Här kan du få information, provträna och göra ansökan om medlemskap. Blue Jasmine Aftonstjärnan Kate Blanchett spelar överklassfrun Jasmine som får se sin sociala prestige, chaneldräkterna och sitt lyxliv förintas när hennes man avslöjas som storbedragare i både kärlek och affärer. Från 7 år.

Måndag 9 dec

Informationsträff för viktminskningsprogram Kl 17.45, Itrim Eriksberg Information om Itrims vetenskapliga program för varaktig viktminskning samt om hur du kommer igång med motionen. Ingen avgift. Boka på 031-510570. Handarbetscafé Drop in Kl 15-20 Handarbetshopen.se Få hjälp och råd med ditt handarbete och umgås över en kopp kaffe. Bylagsgatan 13. Öppet Hus Kl 18-20 Puls & Träning Här kan du få information, provträna och göra ansökan om medlemskap.

Tisdag 10 dec

Lördag 30 nov

Öppet Skepp Kl 10-15 Skonaren Ingo Vid Kvarnpiren. Gratis visning, kaffeservering, information om historia och medlemsskap. Väck mig innan du går Kl 19 Aftonstjärnan Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Söndag 1 dec

Julmarknad Kl 11-14 Kyrkbyskolan, Prästv 11 Lundby Hembygdsförenings traditionella julmarknad. Kom och ta en fika, köp lotter, hantverk, den goda Lundbykakan mm. Öppet Skepp Kl 12-16 Skonaren Ingo Vid Kvarnpiren. Gratis visning, kaffeservering, information om historia och medlemsskap.

Onsdag 4 dec

Öppen förskola, Öppen kyrka och Second hand Kl 13-15.30, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap och möjlighet till en stilla stund. Öppet Hus Kl 16-19 Eriksbergs Hälsoklinik Trevligt mingel, information, erbjudanden och en liten gåva.

Lördag 7 dec

Öppet Skepp Kl 10-15 Skonaren Ingo Vid Kvarnpiren. Gratis visning, kaffeservering, information om historia och medlemsskap. Dekoration med Chalk Paint Kl 14.30-17 Dahlia Blommor och Dekoariotner Denna kväll kombinerar vi blommor, grönt och chalk paint i en hållbar juldekoration. Kostnad: 395 kr inkl material och kvällsfika. Anmälan senast tre dagar innan på dahlia@hotmail.com eller 031 22 77 90

Onsdag 11 dec

Öppen förskola, Öppen kyrka och Second hand Kl 13-15.30, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap och möjlighet till en stilla stund. Öppen förskola Kl 10-13, Lundby nya kyrka Öppen kyrka och Second hand Kl 11-13, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap& möjlighet till en stilla stund.

Fredag 13 dec

Torsdag 5 dec

26 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Julmarknad
AFTER WORK PRISER
alla dagar från kl 14

ett gl a s v in B ru sc h etta & i dryck a lt. a lk oh ol fr

59:-

www.cafeitalia.nu, Maskinkajen 11, Eriksberg, Tel: 23 19 24 Öppettider: Mån-Fre 10-19, Lör 11-19, Sön 11-18

Gentlemen’s Night
Välkommen till vår traditionella

Onsdagar

JULMARKNAD 1 december, kl 11.00 - 14.00
Kom och ta en fika, köp lotter, hantverk, den goda Lundbykakan och mycket mera.

50% på À-la-carte. Ladies Night Happy hour priser
Champions League

Fredagar

Live Musik
Från kl 20

50% på À-la-carte

Specialpriser i baren

Fredag&Lördag

Lundby Hembygdsförening
Kyrkbyskolan, Prästvägen 11

www.restaurangfaro.se
Eriksbergstorget 13, 031-50 82 70 Mån-Tors 17-23, Fre 17-01, Lör 14-01, Sön 14-22

MIDVINTERVAKA
Kaja och Tetra
bjuder in till en Midvintervaka som får natten att vända mot dag. Med saffransdoftande sånger och kanelkryddade låtar kokas en rykande het julebrygd på karibiska, nordiska, grekiska, arabiska och östeuropeiska tongångar. Traditionellt och nyskrivet, internationellt och lokalt, text, musik, sång och dans om ljus som betvingar mörkret. En föreställning för alla ljustörstande, frusna, frostbitna, värmesuktande, stretande decembersjälar! 6, 7, 8 och 19, 20, 21 dec. på Aftonstjärnan Biljetter: www.ticnet.se eller 031-512720

Frontview Magazine Nr 5, December 2013 27

forts. EVENEMANGskalender
Mat & Dryck, Hotell Träning & Fritid Mode, inredning mm Hälsa, Skönhet & Wellness
Handla kräftor direkt från båten Kl 14-18, kajen vid Eriksbergstorget After Work Kl 14-18, Café Italia After-Work priser i baren. After Work Kl 16-19, Restaurang Cuckoo’s Nest, Radisson Blu Riverside Hotel Härlig fredagstämning på hotellet med After Work-priser i baren och tilltugg. After Work med musik Kl 17-22 Eriksbergs Gastronomia Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Musik Konst & konsthantverk Film & Teater Historia, Samhälle & Föredrag

För barn För seniorer

För alla åldrar

Övrigt/Blandat

Fredag 13 dec

Onsdag 18 dec

Öppen förskola, Öppen kyrka och Second hand Kl 13-15.30, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap och möjlighet till en stilla stund. Midvintervaka med Kaja och Tetra Kl 19 Aftonstjärnan Öppen förskola Kl 10-13, Lundby nya kyrka Öppen kyrka och Second hand Kl 11-13, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap& möjlighet till en stilla stund. After Work Kl 14-18, Café Italia After-Work priser i baren. Midvintervaka med Kaja och Tetra Kl 19 Aftonstjärnan Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Lördag 28 dec Fredag 3 jan

Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Dec-Feb
Tisdag 14 jan
Handarbetscafé Drop in Kl 15-20 Handarbetshopen.se Få hjälp och råd med ditt handarbete och umgås över en kopp kaffe. Bylagsgatan 13. Öppet Hus Kl 18-20 Puls & Träning Här kan du få information, provträna och göra ansökan om medlemskap.

After Work Kl 14-18, Café Italia After-Work priser i baren. Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Torsdag 19 dec Fredag 20 dec

Lördag 4 jan Söndag 5 jan

Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro Juloratorium och Orgelsymfonin av Saint Saëns Kl 18 Lundby nya kyrka

Onsdag 15 jan

Måndag trettondag 6 jan Onsdag 8 jan
Öppen förskola, Öppen kyrka och Second hand Kl 13-15.30, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap och möjlighet till en stilla stund. Öppen förskola Kl 10-13, Lundby nya kyrka Öppen kyrka och Second hand Kl 11-13, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap& möjlighet till en stilla stund. Handla kräftor direkt från båten Kl 14-18, kajen vid Eriksbergstorget After Work Kl 14-18, Café Italia After-Work priser i baren. After Work Kl 16-19, Restaurang Cuckoo’s Nest, Radisson Blu Riverside Hotel Härlig fredagstämning på hotellet med After Work-priser i baren och tilltugg. After Work med musik Kl 17-22 Eriksbergs Gastronomia Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Öppen förskola, Öppen kyrka och Second hand Kl 13-15.30, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap och möjlighet till en stilla stund. Öppen förskola Kl 10-13, Lundby nya kyrka Öppen kyrka och Second hand Kl 11-13, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskapstilla stund. Secondhand-butiken har öppet.

Lördag 14 dec

Julklappstips Optimal Skincare 20% rabatt på alla bokningar på behandlingar och 20% på alla produkter. Öppet Skepp Kl 10-15 Skonaren Ingo Vid Kvarnpiren. Gratis visning, kaffeservering, information om historia och medlemsskap. Svenska Popkören Kl 16 Aftonstjärnan Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Fredag 17 jan forts

Fredag 10 jan

Lördag 21 dec

Julöppet Kl 14-19 Ateljé Trädet Vi bjuder på glögg och pepparkakor. Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Söndag 15 dec

Öppet Skepp Kl 12-16 Skonaren Ingo Vid Kvarnpiren. Gratis visning, kaffeservering, information om historia och medlemsskap Julkonsert Kl 18 Lundby nya kyrka

Torsdag 26 dec

Fanny och Alexander Kl 13 Aftonstjärnan

Tisdag 17 dec

Handarbetscafé Drop in Kl 15-20 Handarbetshopen.se Få hjälp och råd med ditt handarbete och umgås över en kopp kaffe. Bylagsgatan 13. Öppet Hus Kl 18-20 Puls & Träning Här kan du få information, provträna och göra ansökan om medlemskap.

Fredag 27 dec Fredag 27 dec forts

After Work Kl 14-18, Café Italia After-Work priser i baren. Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Lördag 11 jan

Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

28 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Julpresenter
“Stans silhuett speglar sig i vattnet. Ute i det fria på

Julkorgar

Göteborgs bästa Praliner

piren serveras du glögg i facklornas sken. Inne i värmen inspirerat av havets läckerheter. Du avrundar middagen i ett fantastiskt rum fyllt av dessert & godis...” väntar ett dignande traditionellt julbord, omsorgsfullt

Kaffe, Te och Raw Food
Jul hos Eriksbergs Choklad
Handgjorda Praliner – Handgjord Choklad – Konfektyr Kaffe – Te – Rawfood – Presenter – Café – Chokladprovning 031 58 23 00 - www.eriksbergschoklad.se

River Café erbjuder i

Juletider
JULBORD

Premiär 29/11 och 30/11: 525:- pp
(469:- exkl moms) Julbord med glögg & kaffe

Julbord mitt i veckan: endast 395:- pp
Gäller 3,4,10,11,17,18 december

Nu har vi äntligen slagit upp portarna till Deliverket Kök & Bar! På menyn hittas delikatesser från havet & charkdisken kombinerat med tillbehör och dryck efter ton och ambition.
Ostindiefararen 61, 031-30 10 388, www.deliverket.se

Julbord med Dinnershow och dans: 795:- pp
(689:- exkl. moms) Vårt fantastiska julbord med glögg & kaffe samt middagsunderhållning av showgruppen Appearance & dans i Göteborgs häftigaste miljö…   Aktuella datum: 5,6,7,12,13,14,19,20,21 december

3-RÄTTERS JULINSPIRERAD LUNCH FRÅN 195:Välkommen till vår populära jullunch som serveras i vår vackra matsal en trappa upp med magnifik utsikt över hamn & stad! Serveras tis-fre 11.30-14.00 från 28 november-20 december

KOM NÄRMARE HAVET MEDAN DU BOR MITT I STAN.  

För bokning ring 031-51 00 00

Postnr: 417 60-67 417 56-57 418 76-77

Sannegården Slottberget Lindholmen Eriksberg Färjenäs Bräcke Pölsebo

River Café, Dockpiren Eriksberg. Tel 031 51 00 00. www.rivercafe.se

Västra Sannegårdshamnens båtklubb www.vsbk-gbg.se Mail: info@vsbk-gbg.se

Frontview Magazine Nr 5, December 2013 29

EVENEMANGskalender
Mat & Dryck, Hotell Träning & Fritid Mode, inredning mm Hälsa, Skönhet & Wellness
Handla kräftor direkt från båten Kl 14-18, kajen vid Eriksbergstorget After Work Kl 14-18, Café Italia After-Work priser i baren. After Work Kl 16-19, Restaurang Cuckoo’s Nest, Radisson Blu Riverside Hotel Härlig fredagstämning på hotellet med After Work-priser i baren och tilltugg. After Work med musik Kl 17-22 Eriksbergs Gastronomia Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Musik Konst & konsthantverk Film & Teater Historia, Samhälle & Föredrag

För barn För seniorer

För alla åldrar

Övrigt/Blandat

Fredag 17 jan forts

Fredag 24 jan forts

After Work Kl 16-19, Restaurang Cuckoo’s Nest, Radisson Blu Riverside Hotel Härlig fredagstämning på hotellet med After Work-priser i baren och tilltugg. After Work med musik Kl 17-22 Eriksbergs Gastronomia Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Fredag 31 jan forts.

Öppen kyrka och Second hand Kl 11-13, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap& möjlighet till en stilla stund.

Dec-Feb
Fredag 7 feb
Handla kräftor direkt från båten Kl 14-18, kajen vid Eriksbergstorget After Work Kl 14-18, Café Italia After-Work priser i baren. After Work Kl 16-19, Restaurang Cuckoo’s Nest, Radisson Blu Riverside Hotel Härlig fredagstämning på hotellet med After Work-priser i baren och tilltugg. After Work med musik Kl 17-22 Eriksbergs Gastronomia Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Handla kräftor direkt från båten Kl 14-18, kajen vid Eriksbergstorget After Work Kl 14-18, Café Italia After-Work priser i baren. After Work Kl 16-19, Restaurang Cuckoo’s Nest, Radisson Blu Riverside Hotel Härlig fredagstämning på hotellet med After Work-priser i baren och tilltugg. After Work med musik Kl 17-22 Eriksbergs Gastronomia Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Lördag 25 jan Tisdag 28 jan

Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro Knallemarknad Kyrkbytorget Sista tisdagen i varje månad. Kom och fynda eller bara strosa runt och njut av äkta torghandel. Handarbetscafé Drop in Kl 15-20 Handarbetshopen.se Få hjälp och råd med ditt handarbete och umgås över en kopp kaffe. Bylagsgatan 13. Öppet Hus Kl 18-20 Puls & Träning Här kan du få information, provträna och göra ansökan om medlemskap.

Lördag 18 jan Tisdag 21 jan

Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro Handarbetscafé Drop in Kl 15-20 Handarbetshopen.se Få hjälp och råd med ditt handarbete och umgås över en kopp kaffe. Bylagsgatan 13. Öppet Hus Kl 18-20 Puls & Träning Här kan du få information, provträna och göra ansökan om medlemskap.

Lördag 8 feb Tisdag 11 feb

Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro Handarbetscafé Drop in Kl 15-20 Handarbetshopen.se Få hjälp och råd med ditt handarbete och umgås över en kopp kaffe. Bylagsgatan 13. Öppen förskola, Öppen kyrka och Second hand Kl 13-15.30, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap och möjlighet till en stilla stund. Handla kräftor direkt från båten Kl 14-18, kajen vid Eriksbergstorget After Work Kl 14-18, Café Italia After-Work priser i baren. After Work Kl 16-19, Restaurang Cuckoo’s Nest, Radisson Blu Riverside Hotel Härlig fredagstämning på hotellet med After Work-priser i baren och tilltugg. After Work med musik Kl 17-22 Eriksbergs Gastronomia Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

Lördag 1 feb Tisdag 4 feb

Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro Handarbetscafé Drop in Kl 15-20 Handarbetshopen.se Få hjälp och råd med ditt handarbete och umgås över en kopp kaffe. Bylagsgatan 13. Öppet Hus Kl 18-20 Puls & Träning Här kan du få information, provträna och göra ansökan om medlemskap.

Onsdag 12 feb

Onsdag 22 jan

Öppen förskola, Öppen kyrka och Second hand Kl 13-15.30, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap och möjlighet till en stilla stund. Öppen förskola Kl 10-13, Lundby nya kyrka Öppen kyrka och Second hand Kl 11-13, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap& möjlighet till en stilla stund. Handla kräftor direkt från båten Kl 14-18, kajen vid Eriksbergstorget After Work Kl 14-18, Café Italia After-Work priser i baren.

Onsdag 29 jan

Öppen förskola, Öppen kyrka och Second hand Kl 13-15.30, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap och möjlighet till en stilla stund. Inspirationskväll Kl 18-20 Eriksbergs Hälsoklinik Låt dig inspireras till bättre välmående och hälsa. Vi bjuder på några av våra bästa redskap genom föreläsningar om både kropp, sinne och själ. Osa till info@e-kliniken. se eller 0313890250 senast 20/1 Öppen förskola Kl 10-13, Lundby nya kyrka

Fredag 14 feb

Fredag 24 jan

Torsdag 30 jan

Onsdag 5 feb

Öppen förskola, Öppen kyrka och Second hand Kl 13-15.30, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap och möjlighet till en stilla stund. Öppen förskola Kl 10-13, Lundby nya kyrka Öppen kyrka och Second hand Kl 11-13, Lundby nya kyrka Kaffeservering, gemenskap& möjlighet till en stilla stund.

Fredag 7 feb

Fredag 31 jan

Lördag 15 feb

Livemusik Från kl 21 Restaurang Faro

30 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Fira advent och jul med oss i Lundby nya kyrka!
Samling vid krubban
24 december, kl.11.00 Lundby nya kyrka

S U H T ÖPPEdholmen Lin

Midnattsmässa
24 december, kl.23.30 Lundby nya kyrka

Julotta
25 december, kl.07.00 Lundby gamla kyrka

Nyårsbön
31 december, kl.17.00 Lundby gamla kyrka

k, leri, grafi å m , ik m g av kera livolja; A! Försäljnin er, portugisisk o ÄLKOMN V ck ö – b e , ll t r u o julk e o ch b ailer, kaff r t r e t a e – 16 t dec kl. 11 :e 8 n ö S h org Lör 7:e oc svägen 10, Göteb lm på Lindho

Konsert

Följande söndagar, kl.18 1/12 Adventsmusik med Ensemble Merula 15/12 Julkonsert med Lundby Motettkör 5/01 Juloratorium och orgelsymfonin av Saint-Saëns med sångsolister Lundbykören och Lundbysymfonikerna Mer information om jul, advent, trettondedagsjul och verksamheter i Lundby församling finns i app’en KyrkGuiden och på hensidan www.svenskakyrkan.se/lundby.

... i januari startar vi...
FÖRENINGSVÄNNER:

Lär dig innebandy från grunden, ha roligt och träffa nya kompisar. Vi startar upp innebandyskolan för pojkar & flickor 7 - 9 år, samt 10 - 12 år. Välkommen!

Ett unikt sätt att balansera och stärka människan, att ge avslappning och minska stress genom fysisk aktivitet. Vi välkomnar alla, både nybörjare och mer erfarna yogis, till vår yogakurs!
Ansvarig för Innebandy skolan: Claes Forsberg, Fd Elitspelare Pixbo Wallenstam, Grundare Eriksberg Sportklubb. Pris: 1000:-/termin. Anmälan: info@eriksbergsk.se Mer information: Claes Forsberg 0723 - 11 64 50 Ansvarig för Yoga: Emma Ljung, Yoga och Pilates instruktör (Hatha, Anusara), Licens Personlig Tränare. Pris: 1300:-/termin. Anmälan: info@eriksbergsk.se Mer information: Emma Ljung 0739-56 23 33

Frontview Magazine Nr 5, December 2013 31

Stränga vintrar rådde i början på 40-talet.

T

Vintertid i Lundby

Minnen från 1930- och 40-talet:
antal gårdar, varav några senare gett namn åt moderna stads­ delar: Biskopsgården och Brämaregården är exempel på detta. Gropegården och Nordgården var två av de andra gårdarna. Här växte Ingemar Abrahamsson upp. Han minns att Lundby på den tiden hade mjölkaffär, charkuteriaffär, kortvaruaffär och skomakeri. Vid Lundby gamla kyrka fanns en busstation. Här tog man bussen när man ville åka in till stan. På den tiden fanns också en liten kiosk utanför Lundby kyrka, kiosken kallades allmänt Schappet. Här kunde man köpa tidningar och godis. När Kyrkbytorget skulle byggas på 50-talet fick gårdarna lämna plats åt den nya bebyggelsen. Idag finns endast gården närmast kyrkan kvar. Den är från 1700-talet och kommer under 2014 att renoveras. Området kring Kvilletorget, som på den tiden kallades Kville­ bäcken, räknades som en del av staden. Här växte Birgitta Bengtsson upp, vars föräldrar hade en järnaffär. I Kvillebäcken ­

Kyrkbyskolan vid gamla Lundby kyrka - ”Lelle­ skolan” kallad i folkmun - finns en utställning över Lundbys historia. Här berättas i ord och bilder om Lundby by, som uppstod redan på 1500-talet och som var Bohusläns och Hisingens första by. Här berättas också om Kvillebäcken, Färjenäs och Eriksberg och om de stadsdelar som uppstod med de Egnahems-områden som byggdes för att skapa bostäder till den växande befolkningen. Birgitta Bengtsson, Berit Persson, Ingemar Abrahamsson, Rune Andreasson och Sten Moding är medlemmar i Lundby Hembygdsförening. Här träffas man och pratar gemensamma minnen, bland annat från 30- och 40-talet, då de var barn. Till­ sam­­­ mans minns de en svunnen tid, en tid då det mesta av området fortfarande räknades som landet. Så sent som på 1940-talet låg kring Lundby gamla kyrka den by som har sina rötter i 1500-talet. Byn utgjordes av ett

Med häst och släde genom Lundby. Bilden tagen på Lysekilsgatans.

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Lundby hembygdsförening
Lundby Hembygdsförening

är en förening som arbetar­ för att sätta Lundby på kartan. Det gör man genom att bevara minnen, traditioner och föremål samt samla fotografier och bilder. Föreningen inbjuder dessutom till föredrag eller underhållning av annat slag en gång i månaden. Man ordnar också studiecirklar i bl.a. släkt- och hembygdsforskning samt ger ut skrifter. Varje år arrangerar föreningen vår- och julmarknader, då man bl a säljer den berömda Lundbykakan. Föreningen håller till i Kyrkbyskolan - ”Lelleskolan” - som byggdes 1903. Är du intresserad av att bli medlem i föreningen kan du läsa mer på lundbyhembygdsforening.se.

Berit Persson, Ingemar Abrahamsson, Rune Andreasson, Birgitta Bengtsson och Sten Moding minns barndomen i Lundby. Foto: Kerstin Ackerhans

fanns många bostäder som bland annat skulle bereda plats åt arbetarna i områdets industrier. Här fanns till exempel Porslins­ fabriken, en bultfabrik och många andra industrier. På Lindholmen, på Eriksberg och i Pilskogen fanns det många arbetarbostäder. Här, vid Pumpgatan i Pilskogen, växte Sten Moding upp. Ett annat område med stor befolkning var Färjestaden. Här fanns ett eget litet samhälle med ålderdomshem, polisstation och många olika affärer. Vid Färjenäs gick färjan över älven. Det var den enda förbindelsen över vattnet då, vilket gjorde Färjestaden till en knytpunkt. På 1910-talet och framåt började man bygga Egnahemsbostäder till den växande befolkningen i Lundby. Berit Persson och Rune Andreasson minns sin barndom i dessa stadsdelar.

Foto: Lundby Hembygdsförening Text: Kerstin Ackerhans

Ovan till höger: Nordgården var en av flera gårdar som låg runt Lundby gamla kyrka och som utgjorde Lundby by. Några av de andra gårdarna var Biskopsgården, Gropegården och Brämaregården. Gårdarna låg ungefär på samma plats där kvarteren kring Kyrkbytorget ligger idag. Till höger: Vintertvätt vid brygghuset på Gropegården.

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

så minns vi lundby

På skidtur i Lundby. På Lundbyvassen kunde man åka skridskor.

Att bo i Lundby på 1930- och 40-talet var annorlunda än idag. Närheten till varven gjorde sig ständigt påmind, inte minst genom ljudet från nithamrarna som hördes från tidig morgon till kväll, ibland även på kvällar och helger. I början på 40-talet rådde mycket stränga vintrar. 1942 låg isen tjock ändå ut i skärgården. - Hemma på gården var det så mycket snö att vi fick gräva en tunnel mellan lagård och gården, minns Ingemar. Ett allmänt utbrett nöje bland barn och ungdomar var att ”lalla”, att hoppa från isflak till isflak så länge det gick. På Lundbyskolan tillbringade barnen rasterna med att lalla på Lessikdammen, som låg nedanför Lundby gamla kyrka. Men det var inte alltid det gick bra, minns Ingemar. - En gång hamnade jag under ett isflak. På något märkligt sätt fick jag tag i en järntråd som hängde ner under vattnet och kunde

på så sätt dra mig upp. Jag fick springa hem och klä om och kom för sent till skolan. Då fick jag basning av läraren. Men även på älven kunde man lalla, vilket Sten minns att han gjorde som 13-14 åring. På Lundbyvassen och på Slätta Damm kunde man åka skridskor. Det var långt att gå till Slätta Damm, men väl värt besväret, trots allt arbete. - Det var ju ingen som skottade snö åt oss på den tiden - det fick man göra själv, minns Berit. Inte heller på gatorna var det någon organiserad snöskottning på 30- och 40-talet. Det fick villaägarna göra själva, berättar Rune. En spännande händelse för hela familjen var skyltsöndagen, som inträffade ­ första och andra advent. Då åkte hisingsborna in till centrum för att titta på skyltningarna, bland annat hos de stora

Vinter vid Färjenäs. Färjestaden var ett litet samhälle i sig. Här fanns ett ålderdomshem, polisstation och olika affärer.

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Till vänster: Eriksbergs arbetarbostäder. Nedan: Göteborgs Porslinsfabrik tillverkade serviser, tvättuppsatser, ytterkrukor och hushållsporslin mellan 1898-1925. 1914 köptes fabriken av Rörstrand.

varuhusen Nordiska Kompaniet och Grand. Lucia var en högtid som Ingemar minns med glädje. Han deltog i kyrkans ungdomsverksamhet, som varje tisdag anordnade slöjd för pojkarna och sömnad för flickorna. Luciadagen bjöds på kaffe och lussekatter i församlingshemmet, vilket blev en stämningsfull tillställning. Ingemar minns också slädturerna när vintrarna var snörika. På gården fanns kor som producerade mjölk och varje dag skulle mjölkflaskor levereras till olika hushåll runt omrking i Lundby. När snön låg djup kom häst och släde väl till pass. För Rune var slädturerna ett fritidsnöje. Han minns att han lånade häst och släde i Institutsparken som 13-14 åring för att åka runt i området. Inför julhelgen var det många olika bestyr. Mammorna sydde och stickade, bakade bröd och lussekatter. På Nordgården slaktades en gris och man fick en rejäl julskinka varje år. Lutfisken var viktig i alla hem. Hade man inget uthus där man kunde lägga fisken i blöt fick man använda tvättstugan, minns Birgitta. När julafton kom var förväntningarna stora, men julklappar var det sparsamt med, minns Rune. - Oftast fick man nyttosaker: kalsonger, strumpor och så vidare. Det tyckte man inte var så roligt. Ibland kunde man också få något spel eller lite träleksaker. På juldagsmorgonen hölls julotta i Lundby gamla kyrka, men det var inte alla som tog sig dit. Birgitta minns: - En gång blev det av att vi gick på julottan, men väl där blev vi utskällda för att pappa aldrig gick i kyrkan annars. Sedan gick vi aldrig mer. På annandagen var det dags för släktkalas och snart närmade sig även årets slut. Nyårsafton firades på olika håll hos vänner och släktingar. Det stora ögonblicket var tolvslaget. Då tutade båtarna i hamnen så att det hördes över hela stan.
Renströmska badanstalten vid Herkulesgatan stod klar 1915 och var den fjärde som byggdes efter en donation av Sven Renström.

Ovan: Kvilletorget på 1910-talet: en livlig och välbesökt plats.

31

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Julefrid...

Det mesta inför Julmyset och Nyårsfirandet hittar du hos Gardenia Blommor. God Jul och Gott Nytt år önskar

Gardenia Blommor
Sörhallskajen 16C Eriksberg Tel. 226410

Fler relationer - mer affärer!
en Frukostmöt Seminarier ffar Nätverksträ r Utbildninga
På våra nätverksträffar får du bl.a. information om den spännande utvecklingen av Norra Älvstranden. Vi arbetar för att främja medlemmarnas intressen, öka kontakterna företagen emellan och att på så sätt öka business to business. OBS! Som ny medlem betalar du första året endast 250 kronor, oavsett storlek på företaget. Ansökan om medlemskap görs enklast via hemsidan. Välkommen!
www.alvstrandenforetag.se
Norra Älvstrandens Företagarförening Box 8077, 402 78 GÖTEBORG

CMS Group erbjuder auktoriserad service till din Volvo, Ford eller Renault.

AUKTORISERAD SERVICE!
KONTAKTA OSS PÅ

031-3501000
www.cmsgroup.se
VÅRT SERVICECENTER HJÄLPER DIG BLAND ANNAT MED
Plåt och lackskador Hyrbil Garantireparationer Vi besiktigar bilen åt dig Service och reparationer Butik Däck och reservdelar Vi lagar ditt stenskott

Vår kundmottagning är belägen mellan Handelsbanken & Pressbyrån i Lindholmen Science Park. Mån-Fre 08.00-17 .00

Ni hittar oss på Lindholmspiren 5 i Lindholmen Science Park
36 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

VI SERVAR I FÖRSTA HAND MÄNNISKOR, INTE BILAR

HITTA HEM I HÖST
Oavsett om du är singel som letar efter en precis lagom stor citylägenhet, om familjen växer och ni behöver något större, gärna naturnära eller om det är dags att sälja villan och flytta till en bekymmersfri lägenhet där allt bara fungerar – erbjuder vi ett tryggt boende där det är lätt att njuta av vardagen. Vill du dessutom få förtur till våra nybyggda bostadsrätter? Börja bospara redan idag. Läs mer på hsb.se/goteborg

ART NINGSKL INFLYTT

BRF VERONA, KVILLEBÄCKEN, 6 minuter till city
I brf Verona finns inflyttningsklara lägenheter med hög standard. Här bor du både bekvämt och modernt, med den gröna Kvilleparken runt hörnet. Nya Kvillebäcken växer upp till att bli Göteborgs härligaste bostadsområde.
Lägenhetsvisning: Söndag 24 nov kl. 12–14, Färgfabriksgatan 14, Kvillebäcken. Inflyttning: Enligt överenskommelse. Lägenhetsstorlek: 3–4 RoK, 68–93,5 kvm. Fast pris: 2 212 000–3 438 000 kr. Månadsavgift: 3 996–5 390 kr Försäljning: Karin Pollak, 010 -442 20 37, karin.pollak@gbg.hsb.se www.hsb.se/goteborg/verona

NING FÖRSÄLJ STARTAD

ET NU ÄR D R DIN TU

BRF FLATÖN, ERIKSBERG Radhusliv i lägenhet
Brf Flatön ska byggas på Platån, nära Färjenäsparken. Vi skapar radhuskänsla med smart förvaring och dubbla uteplatser – både privat entréterrass och balkong. Stor vikt läggs på den gröna gården med grill- och lekplats.
Adress: Maj på Malös gata/Astris gata, Eriksberg. Inflyttning: Hösten 2015. Lägenhetsstorlek: 1,5–5 RoK, 45–105 kvm. Fast pris: 1 660 000–3 590 000 kr Månadsavgift: 2 540–5 606 kr Försäljning: Helena Jacobsen, 010-442 21 73

BRF UMBRA, KVILLEBÄCKEN Balkong med kvällssol
Nu startar vi nästa projekt i Kvillebäcken – brf Umbra. Här finns mycket att gilla, som ytsmarta planlösningar, balkonger med kvällssol och ett av Kvillebäckens bästa lägen – bredvid den gröna parken och bäcken.
Adress: Penselgatan/Långängen, Kvillebäcken. Preliminär inflyttning: Vinter 2015/2016. Fast pris:1 325 000–3 050 000 kr Månadsavgift: 2 802–5 279 kr Försäljning: Karin Pollak, 010 -442 20 37,

BRF BLÅSIPPAN, VÄSTRA TUVE Tuves bästa utsikt
Brf Vitsippan är slutsålt, men snart börjar vi bygga grannhusen brf Blåsippan. 74 nya lägenheter med stora möjligheter, hög standard, balkong och hiss. Här har du nära till promenader och friluftsliv i gröna Hisingsparken.
Adress: Glöstorps Röseväg, Tuve. Preliminär inflyttning: Vintern 2015. Fast pris:1 125 000–2 995 000 kr. Månadsavgift: 2 509–5 047 kr Försäljning: Karin Ekström, 010-442 21 07,

helena.jacobsen@gbg.hsb.se Alla kan köpa från HSB, kontakta säljare för att anmäla ditt intresse här!
www.hsb.se/goteborg/flaton

karin.pollak@gbg.hsb.se Anmäl ditt intresse här!
www.hsb.se/goteborg/umbra

karin.ekstrom@gbg.hsb.se Alla kan köpa från HSB, kontakta säljare för att anmäla ditt intresse!
www.hsb.se/goteborg/blasippan

G , ETT STE N E IK T U BOB E! KOM TILL ITT DRÖMBOEND ED NÄRMAR
På tisdagar kl. 15–18 är du varmt välkommen till vår Bobutik på Östra Eriksbergsgatan 73. Kom och prata med oss om ditt framtida drömboende! Frontview Magazine Nr 5, December 2013

LEVA I BALANS

I en tid då vår materiella standard är högre än någonsin lider också allt fler människor av prestationskrav och utbrändhet. Vinterns mörker och julens fester innebär inte alltid glädje och gemenskap utan utgör för många ytterligare ett stressmoment. Möt terapeuten och pastorn Jalle Ahlström i ett samtal om den moderna människans villkor och om vägen till inre frid.

Text och foto: Kerstin Ackerhans

Ett samtal om själens längtan och om tillit
Jalle Ahlström tar emot i sitt samtalsrum i Fiskebäck - i ett rum som är mer som en sal, en sällsamt vacker kombination av samtalsrum och kyrkorum. Den ena långsidan av rummet utgörs av en oregelbunden bergvägg som tillsammans med en klarblå matta, ett litet altarskåp inbyggt i väggen och en soffgrupp i svart skinn utgör de enda blickfången i det stora rummet. Det sparsamma möblemanget i det stora rummet fungerar precis som tystnad - den uppmanar besökaren att stanna upp och att lyssna inåt. Och reflektion är precis vad Jalle 38 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Att se ljuset när det är som mörkast
vill ge till de människor han möter i sitt arbete som föreläsare, företagspastor och samtalsterapeut. Han ser de djupa behov som dagens stressade prestationssamhälle lämnar efter sig och vill ge människor möjlighet att samtala kring livsvärden, relationer, människovärde och identitet. Jalle delar gärna med sig av sina tankar och erfarenheter när det gäller våra existentiella behov och han rör sig lätt mellan olika ämnen som psykologi, filosofi, religion och andlighet under samtalets gång. Det finns inga tabun för Jalle. Som det

här med ångest - en känsla som Jalle möter allt oftare men som han menar att vi döljer av rädsla för att inte duga. Under sina 16 år som samtalsterapeut och sina sju år som krogpastor har han sett en tydlig förskjutning av människors inre behov och ångesten får enligt honom ett allt större grepp om oss.

jagar vi prestationer och aktiviteter. Vi ser det hos barn, det går ner till dagisnivå, den här ångesten. Men prestationskraven blir något som hotar vår existens, de blir som våra fångvaktare. Jag får ett överjag som gör att jag inte vågar låta mig var mig själv. Och faran i det är att jag kan bli bitter.

Också julen har blivit en tid av krav för oss, menar Jalle. Han - Förr handlade samtalen om att hitta balans i livet, idag är det mer existentiella samtal. Jag möter många män i 35-40 års ser tydligt att människors oro inför ledigheter ökar. åldern - mitt i karriären, med toppjobb och hög lön - som har svår existeniell ångest. Detta ser jag väldigt ofta. Det finns ett stort Det finns ett stort behov hos många människor idag behov hos många människor idag att hitta en djupare mening att hitta en djupare mening med tillvaron. Karriär och med tillvaron. Karriär och det det materiella är inte tillräckligt, vi söker något mer, materiella är inte tillräckligt, vi söker något mer, något icke något icke materiellt. materiellt, menar Jalle. Han ser en tydlig koppling mellan detta sökande och den psykiska ohälsan i samhället idag. Gängse sjukdomsmodeller - Man förs samman med släkt och vänner och allt ska vara räcker inte till som förklaring längre, menar han. Vi måste se att värk är symptom på själens smärta. Det själen inte kan så bra. Andra lider av att vara ensamma. Vi ser alltid en peak i samtalen i advent och inför sommaren. Det finns en oro inför härbärgera får kroppen bära. - I dagens Sverige söker tre av fyra sjukvård för problem av frågan ”Vem är jag när jag inte jobbar?” existentiell karaktär eller så kallade psykosomatiska symptom. Att vår självbild i så hög grad är kopplad till vårt arbete är Forskningen visar också att sjukdomar som diabetes och hjärtoch kärlsjukdomar är stressrelaterade sjukdomar. Det visar att något Jalle ofta återkommer till och som bekymrar honom. - Vi är vad vi gör, det gör oss väldigt utsatta. Vi står inte ut det är vår attityd till själva livet som har spårat ur. med att inte vara bekräftade, därför kämpar vi ännu hårdare. Vad är det då som gör oss så otillfreddställda idag? Jalle tror När vi träffas frågar vi ”Vad jobbar du med?”. Det är egentligen en meningslös fråga. Vem är jag? Många känner att de levt ett att det handlar om förändrade livsvillkor. - Förr fick vi hjälpas åt, vi levde tillsammans. Idag är relationerna långt liv och inte vet svaret. Men om vi känner att vi inte duger inte så tighta, samtidigt som kraven på oss ökar. Det skapar en när vi inte presterar får vi ingen ro. Då förlorar vi känslan för oss känsla av utanförskap. Jag brukar kalla det för yt-brändhet. Vi själva, vi är på flykt. vill visa att vi är lyckliga människor, men det är en yta. Vi tror att vi inte ska ha ångest, att vi måste vara smala och framgångsrika. Men det måste till något annat. De viktiga frågorna är ”Vad är min sanning?” och ”Vad längtar jag efter?” Det finns svar inom oss, men ibland kan vi behöva hjälp för att ta fram dem. Vi har en enorm längtan, och vi hade aldrig haft den om det inte fanns något att längta till.

- Jag tror att vår längtan är vår starkaste drivkraft. Vi söker ro i själen, en känsla av att vara älskade. När vi inte känner oss bekräftade och älskade för dem vi är Frontview Magazine Nr 5, December 2013 39

LEVA I BALANS

Foto: Carolin Freiholtz.

Det är när vi svikit oss själva tillräckligt länge, när vi försummat dessa frågor, som ångesten sätter in, menar Jalle. Ångesten är som en drivkraft att bli sanna mot oss själva. - Det är som en säkerhetslina. Ju mer ångest jag har, desto mer har jag anpassat mig till en sjuk värld. Ångesten säger: Jag släpper dig inte förrrän du möter dig själv. Den har ett budskap, den röjer det djupaste av mina behov. Vilket liv vill jag leva? Vad

dem vi är, jagar vi prestationer och aktiviteter.

mycket läkedom och helande i det enligt Jalle. Han menar att det inte är i vår duktighet vi möts, utan i vår sårbarhet. - Det finaste jag varit med om är samtalsgrupper. Det blir en sådan gemenskap. I samtalen ser jag att jag inte är ensam. Jag får hjälp med att prata om livets mening och jag har någon att gråta med. I gruppen kan jag få det jag inte fick. Det finns en stor tröst i det. Det är när vi delar vårt lidande med andra som vi får en förståelse för oss själva och det är då vi kan omvandla det svåra till något meningsfullt, tror Jalle. Jag tror att vår längtan är vår starkaste drivkraft. - Lidandet är en drivkraft att sörja. När vi gör det omvandlas Vi söker ro i själen, en känsla av att vara älskade. lidandet till medlidande. Vårt liv När vi inte känner oss bekräftade och älskade för kan få en helt ny innebörd genom det svåra vi går igenom. På andra sidan väntar tilliten - tilliten till oss själva och till andra. För ju mer vi läker inombords, desto mer förmår vi att ge till andra. Eller som Jalle uttrycker det: - Ju helare jag blir, ju mer jag blir jag och ju mer låter jag andra vara. Han avslutar med att summera sin tankar i en nyfunnen mening: - Att lära sig gråta, hålla utkik och vänta till gryningen – det är hemligheten i att mogna som människa. Och sedan tillägger han: - Tänk om vi kan finna vila i den tilliten som skapar världen. Tänk om det bakom det onda finns någonting som tror på oss... Den kristna tron handlar mycket om relationer. Den handlar inte så mycket om att jag ska tro på Gud. Den handlar om att utsätta sig för att Gud tror på mig.

har jag för längtan? Vad är det jag är rädd för? Det är viktiga frågor som vi behöver söka svar på. När vi börjar söka svaren på dessa frågor kan samtalet vara till otrolig hjälp, menar Jalle. Han ser att allt fler väljer det terapeutiska samtalet idag. - Man inser att man behöver vägledning, att man behöver få förståelse. Psykoterapi handlar om att tända upp det inre, rum för rum, det handlar om att få en förståelse för det skydd jag byggt upp. Terapeuten hjälper mig att se allt detta och är någon att hålla i handen längs vägen. Att tala med andra om det svåra, att dela smärtan - det ligger 40 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Lindholmens Matsal
Hjälp oss att bevara kunskapen om den 150-åriga varvsepoken i Göteborg
Vi arbetar för att kunskap och våra omfattande samlingar ska bli bevarade för kommande generationer och för framtida forskning. Stöd vår verksamhet genom att bli medlem eller genom ett bidrag.

inkl. dryck, salladsbuffé o. kaffe
Svensk Husmanskost

Dagens Lunch 78:-

Kontakta vår exp. 031 52 01 07
www.varvshistoriska.se varvshistoriskagbg@telia.se

är ledordet när vi gör våra veckomenyer. Varje dag har vi 1 fiskrätt (alltid färsk fisk), 1 kötträtt och 2 sallader att välja mellan.

Therese Svenssons g. 15 (Semcon) vard 11-14 Tel. 0703-79 63 02

Vill du göra något mysigt för din partner, dina anställda eller kanske kompisgänget? Ta in på Elisero Hotell!

Elisero Hotell

www.eliserohotell.se

E
ELISERO
H O T E L L

Frontview Magazine Nr 5, December 2013 41

vinterns blommor

Klassiker
Azalea på stam tillsammans med vita amaryllisar. En julstjärna i glas blir till ett dekorativt blickfång

Röd amaryllis i krukor Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Julstjräna och hyacint i vackert arrangemang

Text och foto: Blomsterfrämjandet/www.julstjaerna.info

Stämningsfullt med blommor i vinter
Amaryllis - julens skönhet Amaryllis är den perfekta blomman till jul eftersom den är så enkel att lyckas med samtidigt som den är vacker, ståtlig och skapar stämning. Amaryllis köps oftast i knopp vilket gör att man i lugn och ro kan följa dess spännande utveckling från knopp till färdig blomma. För att utvecklas väl behöver amaryllisen bara lite vatten då och då. Jorden kan gärna torka upp lite mellan vattningarna. Näring behöver inte tillsättas eftersom löken är laddad med allt som behövs för en vacker blomning. Azalean - en hälsosam ljusspridare i vintermörkret Azaleor är underbara krukväxter som besitter många goda egenskaper. Framförallt bjuder de på underbar blomning när vi behöver det som allra bäst, nämligen under höst och vinter.

Blommorna hör vintern till. De skapar en underbar atmosfär i hemmet och lämpar sig väl som ”gå-bort-presenter” vid olika högtider. Med rätt skötselråd får du ut ännu mer glädje av vinterns klassiska favoriter: azalea, amaryllis och julstjärna. Och visste du att julstjärnan är en internationell blomma?
Azaleorna är också förträffliga luftfuktare som förbättrar luftkvalitén inomhus. Det är en mycket god egenskap, speciellt under vinterhalvåret när många av oss vistas mycket inomhus i ofta alldeles för torra rum. Nya odlingsmetoder med moderna torvjordar har gjort att azaleorna numera är lätta att vattna. Lite vatten varje dag i botten på ytterkrukan är det lättaste, ca 1-1,5 dl vatten. Kontrollera att azalean inte står i vatten hela tiden. Den ska torka upp lite mellan vattningarna. Är azaleajorden våt, ge inget vatten den dagen. Näring bör inte tillsättas under blomningstiden. Att sänka ner azalean i vatten tills det bubblat klart är inget att rekommendera för azaleor i plastkrukor med torvjord. Risken är att plantan bli för våt och att rötterna kvävs. Bäst trivs azalean om den placeras i fönster eller på ett bord i Frontview Magazine Nr 5, December 2013 43

vinterns blommor

White Christmas
En enkel murgröna blr elegant i kombination med vit spets Multiflorahyacint och gula prydnadsäpplen

Murgröna och mossbollar är ett bra alternativ till julgran Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Vit amaryllis på rad

rummet. Undvik starkt solsken eller över heta element. En knoppig azalea behöver stå ljusare än en utslagen. Placering under en lampa är bra om man vill ha azalean inne i rummet. Julstjärnan - en internationell blomma som överbryggar kulturella och traditionella skillnader Visste du att julstjärnan härstammar från centrala och södra Amerika, men numera används i många olika länder på vitt skilda kontinenter? Julstjärnan hittar vi till exempel i Egypten, Australien, Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Sydafrika, Taiwan, Turkiet och de flesta europeiska länderna. Oavsett om den benämns “Julstjärna” eller “Atatürks blomma”, om den används vid det kinesiska nyåret eller den judiska ljusfesten, så finns det få växter som överbryggar skillnader mellan människor, kulturer och traditioner över kontinenter så som julstjärnan gör. I sitt hemland Mexiko kallas julstjärnan ’La Flor de Noche Buena’ - den heliga nattens blomma - och där har den associerats med julen sedan 1500-talet. Dess internationella roll som julblomma började tidigt på 1900-talet. Den tyska familjen Ecke som invandrat till USA sålde då för första gången julstjärnekvistar som “Julblommor” på självaste Los Angeles Hollywood Boulevard. På 1950-talet blev det möjligt att odla julstjärnor som inomhusväxter och på så sätt spred sig julstjärnor till människor i många olika länder. I Europa blev julstjärnan känd som ’Adventsstern’, ’Christmas star’ och ’Stella di natale’. Idag används julstjärnan för att skapa en festlig atmosfär över hela världen, särskilt i Europa men även i USA och Canada, samt på senare tid även i Sydafrika och Australien. En julstjärna är en härlig ”gå-bort-present” men den har också en given plats i hemmet. Julstjärnor är robusta och lätta att sköta. Likväl finns det några grundläggande regler att komma ihåg när du ska köpa och sköta dina julstjärnor för att de ska frodas och förbli vackra – så att du kan njuta av dem så länge som möjligt. När du ska köpa en julstjärna är det viktigaste att välja en livskraftig planta. Titta efter en tjock bas med friska gröna blad under de färgrika högbladen. Högbladen är de som skapar själva stjärnformen. Ihoprullade, gula eller skadade blad eller knoppar visar att blomman har blivit dåligt skött. De gulgröna knopparna mellan de färgade högbladen är ett tecken på plantans fräschhet. De ska vara i knopp. Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. Vid dessa fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått. Julstjärnor är känsliga mot kalla temperaturer, men reaktionen på en köldchock syns först efter några dagar. Bladen börjar då falla av tills plantan är helt bar. Se därför till att plantan är väl inpackad under transporten hem. Köp aldrig plantor som säljs utomhus! Var försiktig vid transporten hem: om blad skadas eller trillar av kan mjölksaften som sipprar ut ge osynliga fläckar på bladen. Skötselråd: Idealisk placering är en ljus, varm plats med cirka 20° C – även nära värmekälla. Undvik ”våta fötter” där kvarstående vatten finns kvar i krukan. Vattna endast när jorden är nästan torr – gärna med ljummet vattet. Tillför inte näring under blomningstiden. Efter blomning vattnar du med näring en gång i månaden. Vill du få tillbaka de färgrika högbladen till nästa jul måste du hålla plantan komplett mörkt minst tolv timmar om dagen under flera veckor. En stor pappkartong kan användas till att skapa en ”kort dag”. Sist, men inte minst: experimentera med dekorationer, dukningar och inredning, för att skapa den rätta stämningen i just ditt hem. Vi hoppas att dessa sidor ske ge dig inspiration.

handarbetsshopen.se
Byalagsgatan 13, Göteborg. Tel 031- 761 03 41 www.handarbetsshopen.se

Julkudde ”Hjärtan” 305:-

Unna dig själv en paus Brodera vackert julpynt!

från eriksbergs Gastronomia Skäm bort dina anställda lite extra i år. Vi har julkorgar fyllda med delikatesser från Medelhavet!

julklappstips

Liten korg: 250 kr Mellan korg: 350 kr Stor korg: 450 kr
Vi tar emot beställningar på telefon 031-309 99 94 eller direkt i butiken

God Jul önskar vi på Eriksbergs Gastronomia

VÄLKOMMEN - DOBRO DOŠLI - BENVENUTI
Eriksbergs Gastronomia. Maskingatan 3. Tel: 031-309 99 94. www.gastronomia.se. Vard: 9-18. Lör: 11-17. Sön: Stängt.

Frontview Magazine Nr 5, December 2013 45

vinterns blommor

Dukning med vita blomsterlökar

Modern dukning med julstjärna

Dukningen

Rött och grönt i välkomnande dukning Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Vintagedukning med julstjärnor

Nära, bekvämt och redo för helg.
Köttbullar, skinka, hummer, nubbe, skumpa, julkransar och allt annat inför årets sista festhelger. Du hittar det hos oss. Nära och bekvämt. Dessutom kanske vi bjuder på lite överraskningar. Det är ju trots allt juletid.
Det är knappast någon nyhet att du kan handla det mesta du behöver för jul- och nyårshelgen här. Hos oss löser du alla dina fest- och vardagsinköp snabbt och enkelt. Vi har gott om parkeringsplatser och generösa öppettider. Även nu i vintertid. God jul & gott nytt år önskar Eriksbergs Köpcenter!

Handelsbanken

Frontview Magazine Nr 5, December 2013 Här hittar du information och alla våra öppettider www.eriksbergskopcenter.se

vinterns blommor
Fest med vita blommor: azeleor på stam, doftande amaryllis ’Alfresco’, tazetter, hyacinter och bollar av vitmossa och murgröna.

Inredningen

Annorlunda dekoration med vita julstjärnor Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Glamour med vas på fot-

..........................................................

Musik

alpake

t 650

kr

Hos oss på GöteborgsOperan hittar du upplevelserna som folk älskar att få. Vi har ett stort utbud av presentartiklar och julmusik för hela härliga julhelgen. För den som har allt rekommenderar vi ett presentkort på valfritt belopp i julklapp.

BILJETTPAKET
Opera paket 975 kr

Musikalpaket: La Cage aux Folles; 22/1, 23/1, 13/2. Guidad tur bakom kulisserna och program ingår. Begränsat antal platser. Föreställningsprogram fås i biljettkassan vid köp eller hämtas på föreställningsdagen. Den guidade turen startar i foajén kl 17.30.
Pris: 650 kr (ord pris 750 kr).
(parkett och 1:a balkong fond)

Operapaket: Kärleksdrycken 21/1 och Tosca 2/5.
Begr. antal platser.

Pris: 975 kr (ord pris 1100 kr).
Opera av puccini

(parkett och 1:a balkong fond)

Dans

495 paket

kr

Danspaket: Hemland? 16/1 och Svansjön 6/6.
Begr. antal platser.

Pris: 495 kr (ord pris 595 kr).
(parkett och 1:a balkong fond)

Svansjön
Ba t 100 rnpake kr

GÄSTSPEL

Barnpaket: Ljudbok LasseMajas Detektivbyrå,
Cirkusmysteriet, samt en låda med 3 roliga trolleritricks.

Pris: 100 kr (ord pris 144 kr).

ABONNEMANG
Ditt val; välj 4 föreställningar. Pris: 2400 kr (gäller t o m juni 2014)

PRESENTKORT
Ge bort ett presentkort på valfritt belopp – din gåva blir en upplevelse i både salong, restaurang och Operashop.

Biljetter och GöteborgsOperans Restaurang 031-13 13 00 www.opera.se
Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Drömmen om en egen butik
Text och foto: Kerstin Ackerhans

En stor passion för blommor, en dröm att driva eget och en hel del företagsamhet - det hade Elenore Skoglund med sig i bagaget när hon övertog Gardenia blomsterhandel.

P

å Gardenia Blommor råder bråda dagar. Advent och julhelgen står för dörren och butiken ska förberedas för att ta emot gran- och tallris, kransar, snittblommor och olika typer av juldekorationer. För Elenore Skoglund är sysslorna kärt bestyr. I snart två år har hon drivit blomsterhandeln. Med övertagandet av Gardenia förverkligade hon en mångårig dröm. - Jag visste redan som 14-åring att jag ville driva eget. Jag älskar serviceyrket och att träffa människor. Men på den tiden drömde jag om att ha ett kafé och baka stora kanelbullar, minns Elenore med ett leende. Det blev inget café för Elenore. Istället valde hon att utbilda sig till friskvårdsterapeut och efter ett antal år i branschen provade hon också på att arbeta som säljare. Parallellt med dessa arbeten hjälpte hon ofta och gärna till i en handelsträdgård, som behövde förstärkning vid olika högtider. I handelsträdgården fick hon utlopp för sitt stora intresse för blommor och växter. - Jag har alltid bott i hus och haft mycket växter omkring mig, jag skulle inte kunna tänka mig ett hem utan. Växter ger både grönska och fin luft, menar Elenore. Efter några år i säljyrket kände hon att det var dags, nu ville hon driva eget. Lägligt nog skulle en vän precis sälja sin

blomster- och presentbutik och tanken var att Elenore skulle ta över. Men affären blev aldrig av. Det blev ett hårt slag för Elenore. - Jag blev helt knäckt. Men då förstod jag också att det var blommor jag ville jobba med. Jag började leta igen efter en butik till salu och hittade Gardenia. Det klickade direkt när jag kom in i butiken - det var inte bara det fina läget vid vattnet utan hela konceptet. Allting stämde. Den 1 januari förra året övertog Elenore blomsterhandeln och blev därmed butiksägare. - När jag stod där med nyckeln i handen blev jag livrädd. Jag hade aldrig jobbat i butik och kunde ingenting om kassaapparaten. Jag tänkte “Hur ska detta gå?” Men kassaapparaten blev snart en vän och även de dagliga rutinerna föll snart på plats. Den gedigna erfarenheten från handelsträdgården kom väl till pass. Under de snart två år som gått sedan starten har Elenore tillbringat många och långa dagar i butiken. Kontakten med kunderna är en del av anledningarna till att hon trivs så bra i butiken. - Många kunder kommer in bara för att titta och bli inspirerad eller för att ställa frågor om sina växter. Det tycker jag är bra. Det är meningen att man ska känna sig avslappnad här, samtidigt ska man få bra service.

Den andra anledningen till att Elenore trivs bra har att göra med det alldeles unika läget alldeles vid kajkanten på Eriksberg. - Det jag gillar med Eriksberg är att det händer någonting hela tiden. Vattnet rör sig, båtar drar förbi, människor går och cyklar på kajen... - Det är ett fantastiskt läge, inte bara soliga dagar utan även en murrig höstdag. Då kan jag stå här inne bland växterna och titta ut över vattnet och njuta. Det är härligt. - Om jag har ångrat mig? Nej, aldrig en sekund!

Blommor och inredning som passion. I butiken säljs inte bara snittblommor och växter utan även krukor, inredningsdetaljer och presentartiklar. Kvällskurserna med exempelvis kransbindning är mycket populära.

50 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

ALLT I GODIS ERIKSBERG
BELGISKA & FRANSKA

PRALINER

Gör din beställning inför julen hos oss! Hos oss hittar du: Presentkorgar Presentförpackningar med belgiska och franska praliner/choklad Julgodis och mycket annat.... Välkommen! Hyr film/DVD hos oss!
Filmtoppen Hyrfilm 29:Nya filmer varje vecka! Vi finns på Eriksbergstorget 7 Tel. 23 00 24 Öppet alla dagar 10-21 www.alltigodis.se * Belgiska och franska praliner/choklad * Kaffebönor/Te * Över 500 sorters godis * Hyrfilm/DVD * Presentkorgar
Vi tar även emot beställningar från företag samt inför barnkalas!

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

51

Miljögruppen rustar för framtiden
Struktur, mening och gemenskap - det erbjuder arbetsträningen inom Jobbcentralen. Här pågår samtidigt en förbättring av miljön i stadsdelen Lundby.
Text och foto: kerstin ackerhans

Partnerskap Dialog & Samverkan är namnet på ett EU-projekt där företagare, fastighetsägare och offentliga aktörer i Lundby gått samman för att arbeta för en hållbar stadsdel. Projektet, som finansieras av Socialfonden, startade i augusti 2011 och målet är att utveckla en samarbetsplattform som består även efter att projekttiden går ut i juni 2014. En viktig tanke i projektet är att främja möjligheter för individer i stadsdelen att komma ut på arbetsmarknaden genom arbetsträning och praktikplatser, samtidigt som man rustar upp miljön i stadsdelen. I Miljögruppen, som startats av Lundby SDFs Jobbcentral, ges möjlighet till arbetsträning för dem som har behov av det. Under ledning av en

handledare kan deltagarna träna sig i allt från att få en fungerande struktur på dygnet, att komma i tid, höra av sig när man är sjuk, att vara med andra i grupp eller bara förbättra sitt självförtroende innan man är redo att gå vidare mot arbetsmarknaden. Janko Pesic är handledare för Miljögruppen. Han berättar om aktiviteterna som deltagarna Johan, Brua, Mika, Hadji, Ramadan och Per har provat på under året: - I somras delade vi ut 10000 lökar till boende, vi har planterat blommor på Backaplan, plockat skräp i området, målat och förbättrat miljön på olika sätt, berättar Janko. Det senaste projektet för Miljögruppen är cykelverkstaden i Fyrklövern. Här har en av Stena Fastigheters Göteborgs oanvända lokaler renoverats och gjorts i ord-

52

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Jobbar för en bättre miljö i Lundby: Stående fr v: Hadji, Mika och Ramadan. Sittande: Janko, Johan och Brua.

Miljögruppens aktiviteter för en bättre miljö i Lundby:
Upprustning av lekplatsen på Kvilletorget

Lekskeppet på Kvilletorget målades i samarbete med Fastigheter Centrala Hisingen.

ning till cykelverkstad. I lokalen kommer man att reparera och sälja cyklar som lämnats kvar i Stena Fastigheter Göteborgs cykelfförråd. Mika, som tidigare arbetat i en cykelverkstad, kan tänka sig en framtid i samma bransch, för andra är projektet ett steg på vägen till att uppnå andra mål. Hadji vill lära sig svenska för att därefter utbilda sig till bussförare eller taxichaufför. Brua vill gå en utbildning i vård och omsorg för att kunna arbeta med äldre människor. För Per handlar det om att få struktur på tillvaron: - Jag har sett det positiva i att delta i Jobbcentralen och Miljögruppen. Det är motiverande att göra olika arbetsuppgifter, men för mig personligen är det viktigaste att få lite rutiner i livet. Handledaren Janko har själv tidigare deltagit i Jobbcentralens projekt och ser många fördelar med aktiviteterna. - Det är bra att vara med i projektet. Då

kommer man upp på morgonen och man har någon som pushar en att söka sig vidare. Man får komma ut och träffa folk, får nya kontakter. Det är mycket bättre än att sitta hemma, menar han. Även på Stena Fastigheter Göteborg ser man fördelarna med Miljögruppens arbete. - Det här stämmer med vårt sätt att arbeta, vi tycker att det är viktigt med denna typ av frågor. Vi har en ägare som är mycket tydlig med detta. Därför arbetar vi med relationsförvaltning, menar Per Limdal, fastighetschef på Stena Fastigheter Göteborg. - Ett exempel är att stötta dem som står en bit ifrån arbetsmarknaden. Kan vi hjälpa dem att komma in känns det naturligt att stötta dem på olika sätt, till exempel genom att hjälpa till med cykelverkstaden. Vi har också förmedlat praktikanter till vår trädgårdsentreprenör, menar han.

Design av skyltar som beskriver intressanta platser längs Hälsostigen samt tillverkning av markeringsbrickor.

Hälsostigen

- Vi ser det som en win-win situation. Det är ett lågsiktigt arbete som bidrar till ett bättre samhälle och en bättre stadsdel.

Utdelning av blomlökar

Under våren packades 10 000 blomlökar i påsar som delades ut till boende i stadsdelen Lundby med syfte att få en vackrare miljö i Lundby.

Trädgårdsarbete

Under våren och sommaren fick olika fastighetsägare i Lundby hjälp av Miljögruppen med trädgårdsarbete.

Backaplan

I samarbete med Mötesplats Backaplan planterades under våren, sommaren och hösten blommor i krukor på Backplan. Miljögruppen plockar också regelbundet skräp på Backaplan och kommer att göra måleri- och snickeriarbeten under hösten. Man kommer även att plantera träd. Bättre miljö på Backaplan Ett antal krukor på Backaplan har försetts med planteringar som underhållits under året.

Cykelverkstaden

En av Stena Fastigheters oanvända lokaler har renoverats och gjorts i ordning till cykelverkstad. Här kommer man att reparera och sälja cyklar som lämnats kvar i Stena Fastigheters cykelförråd.

Attitydundersökning i Lundby
Under 2014 kommer deltagarna i Miljögruppen att intervjua 500 Lundbybor om deras trivsel i stadsdelen Lundby.

Frontview Magazine Nr 5, December 2013 53

Du frågar - vi svarar
Fråg annen a bankm
får, det spelar ingen roll om det är på arbetet eller på en lördagsmiddag. Det är rätt som du säger att räntan är historiskt låg. Riktningen på räntorna kommer enligt våra prognoser att vara uppåt. När konjunkturen så småningom tar fart kommer Riksbankens reporänta successivt att höjas tillbaka mot en mer normal nivå. Det betyder högre tremånadersränta. Får Riksbanken rätt i sin reporänteprognos närmar sig tremånadersräntan fem procent om tre år. Och starkare konjunktur kommer att pressa upp även räntor på längre löptider. Det närmaste året kommer med stor sannolikhet tremånadersräntan att vara lägre än dagens bundna räntor. För dig som tänker lite längre och dessutom gillar att ha bättre kontroll på dina räntekostnader är det dock klart motiverat att binda en del av lånen på längre löptider. Fast bind inte på längre tid än du känner dig hyfsat säker på att du kommer att behålla din bostad. Det kan vara dyrt att bryta bundna lån i förtid. I ert fall låter en mix av kanske 50 % rörligt och resten mellan 2-5 år som en bra kompromiss. Peter Bermann

Lokala experter svarar på dina frågor om juridik, ekonomi, datateknik och ditt husdjurs hälsa

EXPERTEN
och de skall båda vara närvarande samtidigt då den som skrivit testamentet (testator) undertecknar testamentet. Testator får alltså inte skriva på testamentet i förväg! Som testamentsvittne ska man känna till att det är ett testamente man bevittnar, men man behöver inte känna till testamentets innehåll. Testator kan vid vittnenas påskrift täcka över själva förordnandet så att vittnena bara kan läsa vittnesmeningen innan de båda skriver under, efter att ha sett testator skriva under. Den som är under femton år eller på grund av en psykisk störning saknar insikt om betydelsen av att bevittna ett testamente får inte vara vittne. Inte heller testators make eller partner kan vara vittne. Testators sambo bör inte vara vittne. Vittnet får inte vara släkt med testator i rätt upp- eller nedstigande led, såsom föräldrar, mor- och farföräldrar, barn, barnbarn, eller syskon. Vittnet får inte heller vara gift med någon som är släkt till testator i rätt upp- eller nedstigande led, såsom styv- eller svärföräldrar, styv- eller svärbarn. Den som är testamentstagare i testamentet och som alltså får ett arv får inte heller vara testamentsvittne. Detta gäller också testamentstagarens make

Fråga

Fråga ju

risten

Peter Bermann, kontorschef på SEB Lindholmen, ger råd till läsarna om privatekonomi.

Karin Asplund, jurist på Gillis Edman Begravning och Familjerätt, svarar på frågor om juridik.

F

Vem har rätt?

S

råga: Jag och min sambo har köpt en 3:a på Eriksberg. Jag vill binda våra lån på 5 år eftersom jag tycker att räntorna är historiskt låga. Min sambo insisterar dock på att vi skall ha allt rörligt eftersom det enligt henne har varit billigast med att ha rörlig ränta över tid. Vi kommer att ha 1,5 mkr i lån och lägenheten köper vi för 2,5 mkr. Vad tycker du är mest rätt att göra?

F

Kan vi bevittna min fars testamente?

S

råga: Min far har nu skrivit ett testamente och behöver hjälp med att få det bevittnat. Kan min fru och jag bevittna hans testamente?

var: Hur man skall binda sina bolån tillhör en av de vanligaste frågorna jag

var: Svaret på din fråga är nej, du och din hustru kan inte bevittna din fars testamente. Enligt Ärvdabalkens regler kan inte vem som helst vara testamentsvittne. Om en person som inte är behörig att vara vittne bevittnar ett testamente kan hela testamentet bli ogiltigt. Det skall alltid vara två testamentsvittnen

Välkommen till SEB Lindholmen Vi finns vid Kuggen. Telefon 62 29 40 E-post: kontakta5044@seb.se
54 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

eller närmaste släktingar. Enklast är att helt enkelt undvika vittnen som på något sätt är släkt med testator eller testators make eller partner. Istället kan till exempel goda vänner, grannar eller arbetskamrater vara vittnen. Det går utmärkt att de två vittnena är gifta med varandra. Karin Asplund

Frå

ikern ga tekn

utvecklat för datorer med en pekskärm. Men för de av oss som ännu inte lyckats unna oss en sådan, finns det några enkla knep att få Windows anpassad för ett enklare användande. Ett av dom är att själv lägga in startknappen. Detta gör du enklast på följande sätt: 1. Gå in på hemsidan www. startbutton8.com 2. Ladda ner filen “Windows 8 Start Button” som finns på denna sidan. 3. Efter att nedladdningen är klar, kör den filen som du har laddat ner. Nu har du själv lyckats återskapa den kära startknappen. Wahid Raziullah

Välkommen till Sannegårdens Djurklinik!
Här tar vi emot ditt husdjur i en lugn och behaglig miljö. Veterinär Anna Einarsson med specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar samt veterinär Nina Fryland Hansen utför kvalificerad djursjukvård tillsammans med övrig djurhälsoperonal. På kliniken finns: • • • • Röntgen och ultraljud Operationssal med fullständig narkosutrustning Dagstall för omvårdnad Utrustning för blod- och urinanalyser

Vi säljer även foder från Hill´s och Royal Canin - kom till oss och få rätt kost till just din hund eller katt!

ete Fråga v
Wahid Raziullah är Vice VD på DataNova Servicepoint. Han svarar på dina frågor om datateknik.

rinären
Östra Eriksbergsgatan 12, www.sannegardensdjurklinik.se Öppettider: Mån 8-17, Tis 8-17, Ons 8-18, Tors 8-19, Fre 8-17

Gråa hår av Windows 8

F

var: Du är inte ensam om att tycka att det har blivit lite för mycket förändringar på en och samma gång. Det var faktiskt en stor del av användarna som påpekade för Microsoft att de inte kände sig bekväma med det nya utseendet. Det som skapade allra störst förvirring var att den mycket kära startknappen nu helt plötsligt bara var...borta! Microsoft menar att man i takt med tiden går mot nya idéer och ett nytt tänk, där användarna tillåts att interagera med datorn med en “pekkänsla”. Vidare kan man också avslöja att Windows 8 är bättre

S

råga: Nya Windows 8 är helt omöjlig, jag förstår inte någonting, och inget verkar ligga kvar där det en gång låg. Hjälp!

Anna Einarsson är veterinär och driver Sannegårdens Djurklinik. Anna svarar på frågor om ditt husdjur.

Lugn nyårshund

var: Detta är ett vanligt problem, det är inte din hund det är fel på. Det är naturligt att reagera med rädsla. Viktigast är då att du agerar lugnt och inte ömkar hunden. Lek med den och avled med aktiviteter. Sätt på musik eller placera den i ett lugnt rum om du kan. Vi får ofta frågan om det finns lugnande medicin att ge. I första hand

F S

råga: Min hund blir tokig av fyrverkerier – vad gör jag?

rekommenderar vi receptfria preparat. Dessa ska börja användas en vecka innan problemsituationen uppstår, för att ha effekt. Zylkène® är ett exempel. Det aktiva ämnet framställs ur mjölk och verkar lugnande på samma sätt som för en diande valp. Adaptil® är ett annat recepfritt preparat. Det består av ett feromon, ett slags dofthormon, som liknar det en tik avger kort efter valpning. Det syftar till att göra valpar trygga och har samma effekt på vuxna djur. Det finns som spray eller doftavgivare. Att skriva ut receptbelagda preparat är inget vi väljer i första hand, men det kan ibland bli nödvändigt. Dessa preparat gör att hunden i princip blir ”drogad”. Det är individuellt hur djuret svarar på denna behandling och hur länge effekten sitter i. Det är också svårt att veta hur stor ångest hunden känner trots medicinering.

Om inget av ovanstående hjälper återstår att överväga att fira nyår på en lugnare plats än i staden eller kanske lämna hunden på ett pensionat. Anna Einarsson

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

55

MINNESORD
nomiska och tekniska möjligheter med metoden för övriga trähus i området och Lolo blev ansvarig för denna stora ombyggnadsprojektering, med ökade krav på antikvarisk dokumentation och detaljarbete men även detta utförde Lolo med stor skicklighet. Hus för hus byggdes om. 1994 fick Lolo och Birgitta Stadsmiljörådets pris för ”Skönhet och omsorg vid förnyelse av offentlig miljö”. kunde åter visa film på Lindholmen och Lolo kunde ta emot Göteborgs Filmfestivals utmärkelse ”Guldhatten” för nystarten av Göteborgs äldsta biograf. Något år senare dök Kent Andersson upp och berättade om sina barndomsupplevelser på Aftonstjärnan och förklarade att han ville spela teater där och så blev det. Nyårsafton 1996 var det premiär för ”Under Aftonstjärnan” med Kent, Totta, Agneta, Bernt m.fl i rollerna och plötsligt hade Lolo hittat sin roll i teatervärlden som producent, scenograf och teaterchef. Kent Anderssonepoken varade i 7 år och följdes av ett varierat utbud där Strindbergsdramer, Erik Satie-opera, musikaler och annat blandades med föreställningar där många av Göteborgs okända och kända artister deltog framförallt kopplade samman huset med stadsdelen på ett så elegant sätt. När man rör sig uppför den vackra trappan ser man mellan husen på Lindholmen bort mot Slottsberget och när man går ute längs Släggaregatan så ser man hur ljusspel och människor rör sig inne i entrén. Det är strålande vackert löst. Så Lolo kommer alltid att vara med oss här på Lindholmen. Hon har riggat hela scenen från det solen går upp och lägger sin följespot på Slottsbergets husgavlar tills den går ner i väster. Och när vi går ut i vinter från Aftonstjärnan efter bion eller teatern så kommer den klarast lysande stjärnan att blinka åt oss och vi kommer att säga:” Tack Lolo för allt du gjorde här.” Det slutliga avskedet till Lolo togs naturligt nog i stora salongen på Aftonstjärnan vid en oförglömlig högtidsstund för en fulltalig samling av släktingar och vänner. Minnesstunden leddes av operasångaren Grith Fjeldmose, som med stor känsla både sjöng och sammanfattade Lolos liv på jorden. Bernt Andersson, Åsa Johansson och Mirja Burlin framförde några av Lolos favoritstycken. Alla artisterna har tidigare uppträtt på Aftonstjärnans scen. Birgitta Holmdahl och Bertil Nolander

Lolo Jakobsson
Lindholmens klarast lysande stjärna har slocknat. Lolo Jakobsson somnade stilla in en vacker höstmorgon i sitt hem på Slottsberget, endast 58 år gammal. Cancern tog hennes liv alldeles för tidigt, men få människor har skapat så mycket vackert till så stor glädje för många. Lolo utbildade sig till arkitekt på Chalmers i slutet av 70-talet. Det var en turbulent tid där kampen stod het mot rivningarna av Göteborgs unika arbetarstadsdelar och samtidigt kollapsade de stora varven på Hisingen. Kvar stod en svårt sargad och sliten hundraårig trähusbebyggelse på Lindholmen, helt omodern. Husen hade byggts av unga varvsarbetare som kommit vandrande från Bohuslän och sedan uppfört sina hus tillsammans: fyramannahus, åttamannahus och till och med tolvmannahus i tre våningar. Lolo deltog i uppmätningen av de gamla husen, studerade konstruktionerna och ritade ombyggnadsförslag. På Slottsberget projekterade Lolo, som sitt examensarbete, ombyggnad av tre hus, däribland det hus hon kom att bo i resten av sitt liv. Ledda av Hisingens Arkitekter med Lolo och Birgitta i spetsen, renoverades ytterligare ett antal hus i stadsdelen, där de blivande ägarna deltog med eget arbete. Riksantikvarieämbetet uppmärksammade renoveringsprocessen och förklarade Lindholmen som ett ”Riksintresse för kulturmiljövården”. Göteborgs kommun såg eko-

Sedan vidtog arbetet med att planera nya hus på alla tomma tomter. Hisingens arkitekter fick i uppdrag att revidera stadsplanen och rita nya trevånings trähus. Ännu ett stort projekteringarbete drog igång med Lolo som ansvarig. Det var viktigt att de nya husen skulle ha släktskap med de gamla

Hus 1 var det första huset Lolo ritade på Lindholmen i skala och proportioner, men att deras arkitektoniska uttryck skulle visa att de var byggda mer än hundra år senare. Sommaren 1985 var Lolo scenograf i Roland Jansons föreställning Konaljen som spelades på Lindholmen på en innegård där det gamla förfallna kulturhuset Aftonstjärnan kom att ingå som en fond i scenografin. Många i publiken frågade sig vad som skulle hända med den anrika byggnaden. Lolo tog till sig frågeställningen, tog initiativ till att Aftonstjärnan skulle bevaras och blev den naturliga ledaren för det som kom att bli hennes livsprojekt. Förhandlingar, projekteringar, ritningsarbete, praktiskt arbete, allt engagerade sig Lolo i, vilket ledde till att en renoverad Aftonstjärna kunde nyinvigas 1994 och byggnaden blev i samma veva kulturminnesförklarad. Biografen som hade varit i drift sedan 1915 med ett uppehåll mellan 1954 och 1994 och inte minst Carl-Einar Häckner, en av Lolos absoluta favoriter. I mellantiden hann hon rita och delta i ombyggnaden av Lindholmens äldsta byggnad ”Stallet” med ett nybyggt annex.Hennes sista större uppdrag innan cancern satte ner hennes arbetsförmåga var inglasningen av Aftonstjärnans gård efter en idé från 1902, som löste så många praktiska problem: entré, toaletter, handikapphiss, men som

Torrnål av Lolo Jakobsson

56 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

OSTINDIEFARAREN GÖTHEBORG
JULBORD, GUIDAD VISNING, BRÖLLOP & FEST
Boka redan idag! www.soic.se | 031-779 34 50

Sista chansen på många år att uppleva

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

matinspiration
När mörkret faller och kvällarna blir långa,- njuter vi av en ostpaj med Gruyère av bästa sort och ett riktigt gott Amamarone-vin.

Vintergott
Är Amarone verkligen en Amarone?
Amarone della Valpolicella, vanligen känd som Amarone, är det italienska vin som görs på den torkade druvan Corvina. Det är efter att druvorna är skördade som man låter druvorna ligga och torka i ungefär hundra dagar. Kvar blir russinlika druvor med hög koncentration av smak och socker. De krossas, jäses och får därefter ligga på träfat i cirka fyra år. Till sist tappas vinet på flaska och får ligga ytterligare något år. Låt mig konstatera följande om dessa viner: 1. Bra Amarone är väldigt goda 2. Amaroner är alltid dyra 3. Det är svårt att göra en bra Amarone 4. Det finns väldigt många olika former av Amarone-typer. Ingen vintyp är väl utsatt för så många missförstånd och paradoxer som just Amarone. Den kallas ofta legendarisk – men historien är bara en mansålder lång. Amarone är omtyckt särskilt i Skandinavien och är nog ett vanligt förstahandsval när det vankas gäster. Sommelierer och trendkänsliga finsmakare ägnar vintypen en klart mer frånvarande uppmärksamhet. Det ligger nära till hands att tänka att vinet bara smakar ”russin på flaska”. I själva verket har Amaronevinerna väldigt olika stilar – trots att vi kallar ”Amarone” för just bara ”Amarone” och tänker på att det är samma slags vin. Låt mig förklara närmare. Amarone finns i fem grundtyper. ”Gammeldags” kallas den stil som är hantverksmässig och som skapar Amaroneviner som smakar torkad frukt med läder- och tobakslika toner. Den ”nya stilen” är mer fabriksmässig och ger en smak som associerar till russin och körsbär med inslag av kaffe och choklad i fattonerna. Den ”eleganta stilen” har inga drag kvar av torkad frukt och har istället en ren och intensiv körsbärsfrukt med begränsad alkohol. Den ”postmoderna stilen” bjuder på en hög koncentration och tät färg av frukt som blåbär och björnbär utan klassiska Amaronedrag. Slutligen har vi ”miniportvins-amarone” med en vulkanisk koncentration av djup, intensiv, svart frukt och en markant alkohol åt det spritiga hållet. Så, det är uppenbart att dessa viner blir olika beroende på vilken stil som vinmakaren

Vill du ha italienskt besök? Beställ en vinprovning
www.lacasavolatravel.com

58 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

väljer att producera efter och vinerna får ofta ett bättre omdömde om stilen är mer hantverksmässig i jämförelse med alltför koncentrerad som i ”miniportsvinsamaronen”. Jag ska rekommendera två olika former av Amarone för er. Den första mer traditionellt gjord och den andra i den ”nya stilen”. Jämför gärna hemma för att känna vilken skillnad det är mellan dessa olika Amarone. ”A” Amarone (nr 12343) från producenten Alpha Zeta för 219 kronor. Ett kryddigt, smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av körsbär, torkad frukt, mörk choklad, nötter och vanilj. Ett mjukt och runt vin. Så mjukt att det passar även de mest oerfarna rödvinsdrickarna. Lämpligt att ta fram till det mesta och för det mesta, i synnerhet till en potatisgratäng med en härlig pepparbiff och ett knippe färsk oregano. Amarone Classico (73574) för 295 kronor från producenten Brigaldara. Lätt tegelröd färg. Intensiv syltig doft med fat, choklad och kaffe. Kraftfullt och fylligt. Smak av torkad frukt såsom fikon och russin. Lång komplex eftersmak av torkad frukt och rostat kaffe. Kan med fördel dekanteras. Vinet är syltigt och fylligt, men med en fin struktur. Alkoholen är 16% som med fördel kräver att vinet avnjuts med exempelvis en köttgryta eller starka ostar. Frukten är mörkare än hos många andra Amarone och ger en härligt traditionell touch som vinerna ska smaka när de hantverksmässigt tillverkas i Valpolicella. Anders Molin Anders Molin är vinkännare och vinskribent. Han arrangerar vinprovningar och resor till framför allt den norditalienska provinsen Piemonte. Där ligger hans vingård La Casa Vola.

Jonas Westman är frilansande kock. Han arrangerar bl.a. matlagningskurser och skriver recept. www.flingsalt.se.

Pajskal:

2,5dl vetemjöl 75g smör 0,75dl kesella Fyllning: 200g vällagrad gruyére ca150g palsternacka 3 ägg 2dl mjölk 3krm salt vitpeppar, nymalen Blanda vetemjöl, smör och kesella i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen jämnt i botten och upp på kanterna av en pajform ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen minst 30 min. Sätt ugnen på 200°. Skala och koka palsternackan mjuk. Häll av vattnet och låt ånga av ett par minuter och krossa den sedan med en gaffel. Riv osten grovt. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och några rejäla drag på pepparkvarnen. Fördela palsternackskrosset på pajskalet och strö över osten. Häll på äggvispet. Grädda mitt i ugnen ca 35 min tills äggblandningen stannat.

Paj och Amarone
När man får smak på ett riktigt gott vin kan det lätt slinka ner i strupen och innan man hinner blinka har kvällen tagit en ända med förskräckelse. En matbit till drycken är då att rekommendera. Detta ger stadga och välmående vilket gör att förutsättningarna för en lång och lyckad kväll ökar väsentligt. Mitt matförslag för fredag afton är faktiskt en paj. Paj kanske inte känns så glamouröst men om fyllningen är vällagrad Gruyére av bästa sort och krossad palsternacka är den en lyxig kompis till vinet. Tillverkas med fördel dagen innan. Servera ljummen med goda tillbehör som t.ex. parmaskinka, grönsallad med balsamicodressing och kanske några inlagda kronärtskockor.

Skall vi skapa goda matminnen tillsammans? Låt Flingsalt krydda festen!
Egen festkock i ditt kök Matlagningskurser Catering www.flingsaltcatering.se
Frontview Magazine Nr 5, December 2013 59

RESA
Romantik och hisnande vyer

Radisson

Text: Kerstin Ackerhans Foto: Ingela VÅgsund, Jann Lipka/doos arkitekter och stylt

Lindholmens nya träffpunkt:

Radisson Blu Riverside Hotel
Trevlig atmosfär, spännande design, bra bemötande och högklassig mat kännetecknar älvstrandens nyaste hotell Radisson Blu Riverside. Här möts hotellgäster från hela världen, kollegorna på Lindholmen eller älvstrandsbor över en drink. Allt i en anda av kreativitet och uppfinnarglädje.
“Spektakulärt och innovativt”, “Unik och nytänkande atmosfär”, “Fantastisk utsikt över staden och hamnen”, “Hög service och toppmoderna rum”... Superlativen har haglat över Riverside Hotel sedan öppningen i mars i år. Med sin uppseendeväckande exteriör, ett genomtänkt och harmoniskt inredningskoncept, en restaurang som nominerats i två tävlingar för sin innovativa design och en takterass med en av stans bästa utsikter har hotellet mycket att erbjuda sina gäster. Det blir behållningen när Frontview Magazine gör ett besök för att ta pulsen på älvstrandens nya träffpunkt. Som gäst möts man redan i entrén av hotellets speciella karaktär: en varm och avslappnad miljö med många oväntade och lekfulla inslag. I entréplan samsas reception, lobby och hotellets restaurang - utrymmen som omärkligt övergår i varandra och skapar en känsla av delaktighet för besökaren var hon än befinner sig. Här möts hotellgäster från alla världens hörn, kollegorna på Lindholmen samt älvstrandsbor i hotellets lounge/bar eller i den uppmärksammade restaurangen Cuckoo’s Nest. Genialitet och galenskap Temat för restaurangen - “gränsen mellan genialitet och galenskap” - har hämtat inspiration från Lindholmens kreativa forskningsmiljö och återspeglas både i den lekfulla, smågalna inredningen och i menyn som bjuder på
Med en spektakulär invigning öppnade Radisson Blu Riverside Hotel i våras. Hotellet ingår i Rezidor Hotel Group. På bilden: VD och koncernchef Winn Hotel Group Anders Junger, hotelldirektör Malin Franck och VD och koncernchef för Rezidor Hotel Group Wolfgang Neumann

60 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

eller genialitet? I restaurang Cuckoo’s Nest leker interiör och matsedel med dessa två begrepp på ett spännande sätt. Maten som serveras är höglassig och vinerna noggrannt utvalda för att passa till de olika rätterna.

Galenskap

oväntade kombinationer. Stylt Trampoli heter företaget som står för inredning och konceptet av Cuckoo’s Nest, som vid flera tillfällen nominerats i internationella arkitekttävlingar för sin design. Maten som serveras här är högklassig och vinerna noggrannt utvalda för att passa till de olika rätterna. Önskar man råd kring val av vin hjälper personalen gärna till. Innovativ design För övernattande gäster har hotellet 265 rum till förfogande, varav av tio sviter. Även rummen och sviterna präglas av en varm och hemlik atmosfär, samtidigt som den okonventionella blandningen av möbler och accessoarer skapar en känsla av spänning och nyfikenhet. Komforten är hög och inte minst

Möblerat för gemenskap: T.h: I restaurang och lobby finns en mängd olika typer av möblemang som inbjuder till olika sätt att koppla av. Den ensamresande gästen kan läsa sin tidning i fåtöljen och ändå känna sig delaktig. I glada vänners lag kan man bänka sig vid ett av långborden.

I sällskap med snillen Bardisken är prydd med formler i all oändlighet. Något att fundera över i väntan på kollegan eller att diskutera över en drink.

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

61

Other content
To vel imolorumquam sum andebis itiaspe rferuptus sunt aut abor aut Ebiti re, quae eat re eari nobitas quae sendae volliquo quiatem es nulpario id ma Emoditat uribus dolore volo occatur itiorio et mostrum esequist que que plam re cuptur, etum simpore ommod ut ut officia cus consequ amust, ommoluptas di od el molorro rumquia sitis pos doloremo voluptaque ea serchit

lekfull och avslappnad är inredningen i rum och sviter. Alla utrymmen är toppmoderna och bjuder på hög komfort.

Oväntad,

Hotellrummen bjuder på hög komfort och spännande design som ska symbolisera framtidens Göteborg. Sviterna vetter mot vattnet och bjuder på utsikt över hamnen. I vardagsrummet skapar lekfulla detaljer en avslappnad atmosfär. Övergången mellan sovrum och badrum är gränslös om man så vill. Foto: DOOS arkitekter/Ingela Haugesund.

62 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

badrummen bjuder på genomtänkt bekvämlighet. Här har man skapat olika zoner som avgränsas med hjälp av glasskivor, vilket ger ett elegant intryck. De tio sviterna bjuder på sovrum, vardagsum med skrivbord samt badrum med olika avdelningar för dusch och bad. Sovrum och badavdelning vetter mot vattnet och bjuder på en storslagen utsikt över hamnen genom det helglasade fönsterpartiet som går från golv till tak. En lugn och avkopplande miljö finner gästen på hotellets takvåning där gym, wellnessavdelning och behandlingsrum ligger. Här erbjuds också en alldeles magnifik panoramavy över Göteborgs stad och hamnen. En plats som kan hyras för både privata fester och företagsmingel. Vill man uppleva något alldeles speciellt och det bästa hotellet har att erbjuda, kan man boka in sig på ett nyårspaket på Riverside Hotel. Då skålar man i champagne vid tolvslaget, stående på takterassen under hela himlavalvets fyrverkerier. En upplevelse man inte lär glömma i första taget.

vy över hamnen och Göteborg erbjuder takterassen, som ligger i anslutning till wellnessavdelningen. Utsikten kan avnjutas i loungefåtöljer eller från en av bubbelpoolerna.

Spektakulär

Avkoppling får gästen i den rofyllda spaavdelningen i hotellets takvåning. Här finns även gym och möjlighet att boka olika behandlingar.

Festvåning. Takterassen är en given plats för företagsmingel, 50-årsfesten eller en bröllopsceremoni. Ett annat sätt att uppleva den fantastiska utsikten är att boka ett nyårspaket. Tolvslaget firas på denna plats.

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

63

Fritid, Mäklare mm
10% rabatt när du bokar hotellrum till dina gäster

Restaurang & Café
Handgjord pralin & dubbel espresso eller kaffe 30:-/pers (ord pris 40:-)

Shopping, Wellness mm

10% 15%
Värde/gång:

25% 10% 10%
Värde/gång:

10% rabatt på bil-, däck- coh bilglasservice

10%
GRATIS mönster

15% rabatt på hotellrum

10 % rabatt på hela sortimentet av delikatesser från Medelhavet 10% på maträtter. Gäller fr kl 18 i restaurangen, max 2 pers/tillfälle.

handarbetsshopen.se

Gratis mönster vid köp av garn (Värde: 50kr)

75:- rabatt vid köp av hund- eller kattfoder

75:-

Gratis laminatskivor vid köp av helkök 10% på utvalda varor

GRATIS laminatskivor

50% 20%
HYR FILM MED RABATT

20 % på hela sortimentet

10 % vid köp från À-la-cart-menyn

10%

10% 10% 15% 25%

I film 1 dygn 25:-, 2 filmer 2 dygn 50:-, 3 filmer 3 dygn 60:10 % på hela sortimentet, även kvällsevenemang och blomsterbinderier 10 % på bowling vardagar före 17

Valfri pizza 75:-/ person. Minimi 2 per beställning.

Värde/gång:

100:-

10 % på hela sortimentet 15% rabatt

10% 10%
400:Värde:

10% på helgbrunch med extra allt

10% 25%

Galleri

AMIVE

& SICAT när du gör en

beställning på foto-till-tavla-.

Frukostbaguette med kaffe 30:Kaffe & tårtbit eller bärpaj 30:-

25% på nagelförlängning med gelé

Fri inträdesavgift vid tecknande av årskort (värde 400kr) 5% när du bokar in dig på vingården La Casa Vola i Piemonte Gratis träningsvecka

Tiramisu och en kopp valfritt kaffe 49:- (ord pris 76:-)

35%
Värde/gång:

10% på slingor och färgbehandlingar

10%
Värde/gång:

La Casa Vola

5%
GRATIS vecka

22:- rabatt på kaffe & räksmörgås per person och tillfälle Ord. pris 92:-/person

44:-

Fri hemkörning på Norra Älvstranden 10 % vid köp av kompletta glasögon

500:-

10% rabatt på hela sortimentet

10%
Värde/gång:

10%
Värde/gång:

Gratis hälsocheck när du GRATIS bokar in dig på informationsträff Hälsocheck för viktminskning Vi bjuder å flyttstädning när du säljer din bostad genom oss

10 kr rabatt per pizza. Max 2 per beställning

20:-

100 kr rabatt på WISE ansiktsbehandling

100:
10%

Flyttstäd

Pastarätt 1-3 och en stor starköl alt alkoholfri dryck 119:(ord pris 139:-) Dricka ingår vid köp av pizza. Valfritt antal pizzor per beställning.

10%
Dricka

10% på ordinarie prislista

10%

på köpet

64

Frontview Magazine Nr 5, December 2013

10% på alla hudvårdsbehandlingar och produkter samt 15 % på din första fotvårdsbehandling 10% på Horstmannbehandlingar. Gäller även behandlingar på djur.

10% 15% 10%

et
no rr a äl vs tr an de n

m ts

ta ar

re

at tt

e tl

va

no

rra

äl

v

ra st

nd

en

CLUBKORT
12 månader med rabatter och erbjudanden på Norra Älvstranden!

e tt

sm

ar ta

re

t tt at

le va

DELIVERKET

20% rabatt på dagens lunch

20%

Nu har vi öppnat på Ostindiefararen vid Eriskbergsdockan! Deliverket är till för dig som gillar det enkla, rustika köket med utvalda delikatesser från chark och hav med tillbehör vi tillverkar efter smak och säsong. Du som innehar Frontview Clubkort erhåller 20% på dagens lunch. Välkommen in till oss! Deliverket, Ostindiefararen 61, tel 31 10 388, www.deliverket.se
Nu har vi äntligen slagit upp portarna till Läs mer på www.frontviewclub.se Deliverket Kök & Bar!

99:- MMS-kort 125:- Plastkort
Beställ idag!
Upptäck Norra Älvstranden med Frontview Clubkort!

e tt

sm

ar ta

re

t tt at

le va

GARDENIA BLOMMOR

no

rr a

äl vs

tr an

de

n

Nu kan du spara pengar samtidigt som du upptäcker På menyn hittas delikatesser från havet & charkdisken kombinerat med tillbehör och dryck Norra Älvstranden och Kyrkbytorget. Med Frontview efter ton och ambition.
Ostindiefararen 61, 031-30 10 388, www.deliverket.se

Gör dig själv eller någon du tycker mycket om riktigt glad - njut av fräscha snittblommor året runt! Nu erhåller du som innehar Frontview Clubkort 10% rabatt på alla snittblommor (dock ej 14/2). Välkommen in till oss på Gardenia Blomsterhandel, Sörhallskajen 16C, tel 22 64 10. Mer information om oss hittar du på facebook.

10% på alla snittblommor (gäller ej 14/2)

10%

Clubkort får du tillgång till rabatter och erbjudanden på caféer, restauranger, salonger, mäklare, inrednings-butiker, hotell, träningsanläggningar, apotek, bowling, festkläder, bilverkstad, glasögon, djurfoder, sidenmåleri, semesterupplevelser, hyrning av DVD samt mycket mera. De flesta rabatter kan du dessutom använda så många gånger du vill! Så här beställer du clubkortet: Maila din beställning till info@frontviewclub.se eller ring in den på telefon 031-761 00 72. Vi behöver namn, adress och telefonnummer för den som ska stå på clubkortet. För fullständig information om aktuella rabatter samt villkor för clubkortet besök www.frontviewclub.se.

Läs mer på www.frontviewclub.se

e tt

sm

ar ta

re

t tt at

le va

no

rr a

äl vs

tr an

de

n

OSTEOPATGRUPPEN

100kr rabatt på din första osteopatiska behandling

100:-

SPARA

Investera i din egen hälsa! Hos oss får alla patienter en fullständig konsultation, undersökning och behandling av en diplomerad osteopat. Vi vänder oss till hela familjen. Med Frontview Clubkort erhåller du 100kr rabatt på din första osteopatiska behdandling. Osteopatgruppen, Maskingatan 5, tel 0702 39 39 33 eller 0707 68 58 99.

Läs mer på www.frontviewclub.se
n

Erbjudanden på café och restaurang gäller för upp till två personer om inget annat anges. För fullständig information om rabatter och villkor för clubkortet se www.frontviewclub.se .

e tt

sm

re ar ta

RES. SANNEGÅRDEN RÓ
sä t tt at le va

no

rr a

äl vs

tr an

de

Upplev en rekreationsanläggning med inspiration från det mytomspunna Island! Vår SportClub är för dig som vill vara personlig, exklusiv och helt dig själv. Med ­ Frontview Clubkort erhåller du gratis medlemsavgift när du blir medlem hos oss. Residens Sannegården Ró, Ceresplatsen 1, T. 13 33 33 www.residenssannegardenro.se

Vi bjuder på medlemsavgiften (Värde 450:-)

450:-

SPARA

Var ligger företaget?

Läs mer på www.frontviewclub.se Frontview Magazine Nr 5, December 2013 65

10

Kyrkbytorget
r Vä de *M er G lä dj e!

5 12

5 6

11 7

M

er

12

CAFE & RESTAURANG

1 2 3 4

Deliverket

20% på dagens lunch
Ostindiefararen 61 031 - 30 10 388 Café Italia

7 3

3 8

Tiramisu & kaffe 49:-/pers
Ord pris 76:-. Max 2 pers/kort. Maskinkajen 11, 031 23 19 24 Kök&Bar 67/ Quality Hotel

10% på À-la-carte menyn
Max 2 pers/kort. Maskingatan 11, 031-779 11 11 River Café

Eriksbergsdockan
1 1 2 1 1 2 1 2

3 3 3 1 5 2 4

2

Eriksberg
5

Sannegårdshamnen
5

4 6 4

10% på À-la-carte menyn

Fr kl 18 i restaurangen. Max 2 pers/ kort. Dockepiren, Eriksberg, 031 51 00 00, Café Villan

5 6 7 8 9

Valfri pizza 75:-/person.
Kvarnpirens Café

Ord pris 90-135:-. Max 2 pers/kort. Sjöporten 5, 031-658810

Kaffe & räksmörgås 70:Cyrano Pizza Provencale

Ord pris 92:-. Max 2 pers/kort. Belegatan 7, 031-650330

10kr rabatt per pizza.
Snövit Konditori

Ord pris 79-115:-. Max 2 pers/kort. Danagatan 1, 031- 22 95 00

Majorna
TRÄNING OCH FRITID 1 2 3
Puls & Träning Eriksberg

6

10% på hela sortimentet
Ångaren Ernas gata 12, 031-22 95 50 Café Mocka

BUTIKER 1 2 3 4 5 6
Eriksbergs Choklad

Fri inträdesavgift
Eriksbergs Bowling

Frukostbaguette & kaffe 30:Ord pris 40:-. Max 2 pers/kort.

vid tecknande av årskort (värde 400:-) Ostindiefararen 37, 031-788 09 18

Chokladpralin & espresso 30:Ord pris 40:-, Max 2 pers/kort. Monsungatan 60, 031-58 23 00 Pir 58

7 8 9 10 11 12

Bra Sommarmöbler

Lundbyhamn gata 42, 031-744 11 Kvilles Hälsokost

Fri hemkörning på Norra Älvstranden Värde 500:10% på hela sotimentet

Kaffe & tårtbit el. bärpaj 30:Restaurang Cuckoo’s Nest

Ord pris 40:-. Max 2 pers/kort. Lindholsmallén 31, 031 719 26 19

10& på bowling

10

10% rabatt på brunch

Gäller vardagar före kl 18. östra Eriksbergsgatan 75, 031-23 63 41 Itrim Eriksberg

10% på utvalda varor
Eriksbergs Gastronomia

Ostindiefararen 57, 031-15 10 11

Kvilletorget 16, 031 - 51 53 66 Dahlia Blommor & Dekorationer Köksdemo

Ord pris 195-. Max 2 pers/kort. Radisson Riverside Blu Hotel Lindholmspiren 4, 031-383 40 30 Momento Food & Coffee

Gratis hälsocheck när du bokar in Gratis provträning i 2 veckor
Residens Sannegården Ro dig på viktminskningsinfoträff. Värde: Gäller dig som vill träna i vår studio. Kolhamnsgatan 21, 031-51 05 70

10% på hela sortimentet
Maskingatan 3, 031-3099994 Gardenia Blomsterhandel Ateljé Trädet

10% på hela sortimentet
Hisingsgatan 35, 031-22 77 90,

11

Pastarätt 1-3 & stor stark alt alkoholfri dryck 119:Pizzeria Gigante

10% på snittblommor
Sörhallskajen 16c, 22 64 10 Miraallén 57, 031 14 30 07 Kajens Livs & DVD

Gratis laminatskvior vid köp av komplett kök
Handarbetshopen

Jättestensgatan 10, 0705 - 316 780

Ord pris 139:-. Max 2 pers/kort. Hisingsgatan 21 C, 031 - 23 55 00

4 5

12

Gratis medlemsavgift (Värde 450:-)
Curves

10% på hela sortimentet 1 film 1 dygn 25:-, 2 filmer 2 dygn 40:-, 3 filmer 3 dygn 60:-

Gratis mönster vid köp av garn
Byalagsgatan 13, 031-7610341 Kyrkbytorgets Optik

Dricka ingår vid köp av pizza

Ceresplatsen 1, 031-13 33 33

Valfritt antal pizzor per beställning. Byalagsgatan 13, 031 23 37 44

Gratis provträning 1 vecka
Kyrkbytorget 2, 031 - 23 69 00

Gäller Nyheter på DVD och Blu Ray Miraallén 9, 031-22 46 48

10% vid köp av glasögon

Eketrägatan 11, tel 031-238630

66 Frontview Magazine Nr 5, December 2013

4

9

Ramberget/Keillers Park
11

Kvilletorget

8

4 6 9 2 10 7

Frihamnen

Lindholmen

HOTELL HÄLSA & SKÖNHET 1
10% på hudvårdsbehandlingar och -produkter + 15% på din första fotvårds-behandling
Styrfarten 13, 031 23 30 13 Ramona Hair Design Eriksbergstorget 5, 031-57 31 09 Optimal Skincare

4

Skin etc

100:- rabatt på ansiktsbehandling
Ord pris 695:Belegatan 8, 031-23 70 80 Salong Eriksberg

1 2

Hotel Villan

10% rabatt på hotellrum
Radisson Blu Riverside Hotel

Sjöportsgatan 2, 031-725 77 77

3 4 5 6

Sannegårdens Djurklinik

75:- rabatt vid köp av foder
till din hund eller katt. Östra Eriksbergsgatan 12, tel 031-22 50 52. Hisinge BilCenter

15% rabatt på hotellrum

5

25% på nagelförlägning med gelé
Östra Eriksbergsgatan 80, tel 031 779 09 11 Apotek Hjärtat

Lindholmspiren 4, 031-383 40 10

2

TJÄNSTER & ÖVRIGT 1 2
Amive Galleri

10% på bil-, däck- och bilglasservice
Skandiamäklarna

10% på färgbehandlingar och slingor
Osteopatgruppen

6 7

10% på egenvård & receptfria läkemedel
Eketrägatan 11, 077-140 54 05, Monikas Hälsa

15% när du gör en beställning på ”Foto till tavla”
Monsungatan 57, 031-238400 Ert Nya Hem

Gamla Tuvevägen 26,031-51 52 10

10% på ordinarie prislista
Fotograf Lena Öritsland

Byalagsgatan 13A, 031-230 240

3

100kr rabatt på din första osteopatbehandling

10% på Horstmannbehandling
Byalagsgatan 14b, 0705-76 97 66

Maskingatan 5 Tel 0702 39 39 33 eller 0707 68 58 99.

Gratis flyttstäd när du säljer din bostad genom oss
Ostindiefararen 22, 031-19 60 00

Parporträtt eller familjebild 990:- Ord pris 1440:-

www.lenaoritsland.se,031 14 08 91

Frontview Magazine Nr 5, December 2013 67

Nu  har  vi  öppnat!  Varmt  välkommen  in  och  titta  när  du  önskar.   Testa  oss  på  en  DagEntré,  behandling,  10-­‐klipp  eller  varför  inte  ett   medlemskap  som  ger  dig  mervärde  under  ett  helt  år!  Vi   välkomnar  hela  familjen  och  har  allt  från  seniorpass  till   familjeträning  och  yoga,  pilates  och  härlig  vattenträning!  Vår  PT   Jesper  Carlsson  hjälper  dig  att  nå  dina  mål  i  vårt  koncept  gym.  

   

  Spa,  gym  och  gruppträning  från  475  kr/mån     Julklappstips    
Ge  någon  du  tycker  om  en  gåva  som  räcker  länge!  Köp  ett  presentkort   giltigt  1  år  och  ta  del  av  följande  erbjudanden     -­‐ DagEntré  Bas  Gå  2  Betala  för  1     -­‐ PT-­‐Duo  Gå  2  Betala  för  1   -­‐ Behandlingarna  RyggDuo/NordiskDuo  45  min  Gå  2  betala  för  1     Vid  köp  av  presentkort  på  valfri  summa  ger  vi  dig  extra  värde!   1-­‐500  kr  =  50  kr  extra   501-­‐1000  kr  =  100  kr  extra   1001-­‐2000  kr  =  150  kr  extra    
 

Residens  Sannegården  Ró,  Ceresplatsen  1,  Sannegårdshamnen   www.residenssannegardenro.se    reception:  031-­‐13  33  33     Öppet   måndag-­‐fredag  07.00-­‐22.00  lördag-­‐söndag  08.00-­‐21.00   Frontview Magazine Nr 5, December 2013

Erbjudandet  gäller  ej  i  kombination  med  andra  rabatter  eller  erbjudanden  och  på  köp  tom  24/12-­‐13.  

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful