You are on page 1of 6

MICUL CREŞTIN

Supliment cultural religios al revistelor Scolii H.M.Berthelot Ploieşti şi Şcolii Ploieştiori - Blejoi, nr. 1, sem. I, 2011-2012

Musafirii vin şi pleacă, dar copiii rămân – Pr. Nicolae Tănase (interviu aprilie 2011) Părinte Nicolae Tănase, ce ar trebui să înţeleagă românii, oamenii în general din tot ce se întâmplă aici la Valea Screzii? Ce se întâmplă la Valea Screzii este o demonstraţie că românii pot să-ţi crească copii... Şi că nu au nevoie să exporte copii, adică să recurgă la adopţii internaţionale...Urmăm de fapt o tradiţie de veacuri în care se păstrează o filiaţie faţă de copiii care nu sunt dintr-o familie obişnuită, o tradiţie a poporului român de a-şi creşte orfanii...Şi cam atât! Ce răspuns aveţi pentru cei care se interesează de un copil sau altul pentru a-l adopta?

Rugăciune
Tată din ceruri În numele Domnului Iisus Care a murit pe Cruce Pentru păcatele noastre Îţi mulţumesc pentru mama Pentru bunica, pentru mătuşi Pentru veri şi verişoare Pentru vecini şi prieteni Să-i binecuvintezi cu Sănătete, pace, linişte şi dragoste Şi cu tot ce au nevoie Te mai rog să îi păzeşti De cele rele şi să îi ţii Mereu la pieptul Tău Te mai rog să ai grijă Şi de mine robul tău Să mă faci mai bun, mai blând Să-mi dai putere, să te iubesc mai mult Să-mi dai înţelepciune, sănătate Să-mi dai putere să iubesc pe toţi asemenea Şi să iert tuturor greşeala Cum şi ei îmi iartă mie.

Este cunoscut că asociaţiile sau fundaţiile, în aspectele lor particulare nu au dreptul să dea copii spre adopţie. Toate adopţiile se fac prin Direcţia pentru Protecţia Copilului şi prin Agenţia Naţională pentru Adopţii...Atunci noi putem spune că nu avem copii de adoptat, pe de o parte, dar pe de altă parte, dacă am avea Amin! i-am raporta organismelor de care vorbeam...Un om care vrea să facă o adopţie nu are legătura cu asociaţia noastră (Asociaţia Provita Ivan Marian - cls. a IVa n.ed.)...el trebuie să urmeze calea legală... continuare în pagina 4 Şcoala Ploieştiori- Blejoi INVITAŢIE LA GAUDEAMUS INTERNAŢIONAL 2011 Elevii Şcolii H.M. Berthelot Ploieşti au primit invitaţia de a participa pe 26 noiembrie 2011 la cel mai important eveniment cultural de tip expoziţional din România - Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură. Acesta este un eveniment cultural specializat în expoziţia de carte, cu un concept unic în peisajul evenimentelor de profil, fiind singurul târg de carte din lume iniţiat şi organizat de un post public de radio... continuare în pagina 3

1

MAICĂ SFÂNTĂ Maică bună. Aripile lui sunt mari şi albe. În concluzie îngerul meu păzitor este un înger bun. Dar şi ceilalţi îngeri păzitori sunt buni şi frumoşi.MAICĂ BUNĂ.Berthelot Părinţilor. Ca astfel să putem fi folositori nouă înşine. iar ochii săi sunt căprui şi mari. Maică sfântă noi pe tine te rugăm Luminează-ne mintea ca să înţelegem mai bine Învăţăturile ce ni se dau zi de zi Şi întru toate şi de-a pururea să păzim poruncile tale Şi să facem voia ta cea sfântă Ca aşa să împlinim voia lui Dumnezeu CUM ARATĂ ÎNGERUL MEU PĂZITOR Eu cred că îngerul meu păzitor are o mantie albă şi poartă sandale înalte. Maică sfântă Noi pe tine te rugăm Lucruri bune să-nvăţăm De părinţi să ascultăm Maică bună zi de zi Noi pe tine te rugăm Să ai grijă buni să fim Fapta bună s-o-mplinim Stancu Alexandra Clasa a IV a Scoala Ploieştiori Blejoi Desen de Fedescu Cosmina Clasa a III a Şcoala Ploieştiori Desen de Ioniţă Andreea Clasa a V a . Stoica Maria Clasa a V a – Şcoala H. MAICĂ SFÂNTĂ Maică bună. acoperite cu fulgi iar în mana dreaptă poartă cu el tot timpul o Cruce.Berthelot MAICĂ BUNĂ.M. fraţilor şi surorilor Şi poporului în mijlocul căruia trăim Să aducem bucurie şi mulţumire Învăţătorilor şi făcătorilor noştri de bine Ca să se slăvească în veci numele cel sfânt al tău Florea Georgiana Clasa a IV a Şcoala Ploieştiori Blejoi 2 . Îngerul meu are părul lung şi castaniu. Eu cred că el este cel mai bun înger păzitor dintre toţi îngerii.Şcoala H.M.

De aceea.Berthelot vor participa la lansarea cărţii . Binecuvântăm. care 3 . mai ales. în activitatea de propovăduire a învăţăturii Sale mântuitoare. G A L A C T I O N vizitatorilor a depăşit 100. pe parcursul Târgului. omul învaţă mai uşor şi mai temeinic din fapte şi întâmplări din realitatea imediată. evenimentul având un puternic impact asupra pieţei de profil. Totodată elevii şcolii vor asista la un eveniment cultural organizat special pentru ei : un concert de colinde în interpretarea membrilor Corului Dominus din Bucureşti. aşadar. de a pune în practică poruncile dumnezeieşti..M.II. Anual. se înregistrează un nivel record al vânzărilor de carte. ne fac să ne schimbăm modul de viaţă şi de înţelegere a valorilor.INVITAŢIE LA GAUDEAMUS INTERNAŢIONAL 2011 Elevii din Şcoala H. scrisă de Prof. apariţia acestui volum cu încredinţarea că va fi cun prilej şi pricină de întoarcere către Târgul GAUDEAMUS se desfăşoară anual în Pavilionul Central Dumnezeu a multora. distribuitori La prăznuirea Sfintei de carte. de multe ori. Episcopul Alexandriei şi Teleormanului Nestemate duhovniceşti ale înţelepciunii dumnezeieşti Este bine de ştiut că nu numai în fragedă vârstă. ci şi întâmplări din viaţa noastră.000 de persoane şi au fost organizate peste 450 de evenimente culturale la fiecare ediţie. instituţii culturale şi de învăţământ din România şi din Marei Muceniţe Eufemia – 2011 străinătate. oferind publicului. şi Domnul nostru Iisus Hristos a folosit adesea pilde din viaţa cotidiană pentru a face mai uşoară înţelegerea mesajului Său dumnezeiesc. al Complexului Expoziţional Romexpo. ne mişcă şi. numărul P. De aceea. într-un spaţiu de 14. Cristian Şerban.S. ofertele a peste 400 de editori. La ultimele trei ediţii. ci toată viaţa sa. Nu numai pildele pe care le găsim în Sfintele Evanghelii ne ajută în efortul de a înţelege şi.Nestemate duhovniceşti” vol.000 mp. o culegere de astfel de întâmplări şi pilde este binevenită şi citirea ei poate trezi conştiinţa adormită a unora şi poate îndruma la a părăsi calea rătăcirii pe alţii. La standul Editurii Cristimpuri ei vor putea să scrie pe un caiet special impresiile pe care le-au adunat după vizitarea târgului.

dar în general ei sunt conştienţi că au nevoie de bani pentru studii şi lucrează ca muncitori. pleacă.Vin la noi fete care au avut probleme cu părinţii. dar şi 46 de copii… Pentru că mulţi au privit la televizor şi au dorit să vadă şi să facă parte din familia ideală. Oamenii aduc. ce greutăţi întâmpinaţi acum în legătură cu aşezământul din Valea Screzii? Nu avem nici o problemă..Nu e o tristeţe neapărat în legătură cu treaba asta. ca părinte al unui număr uriaş de copii ce ne-aţi putea sfătui. doar ajută. S-a mai îmbunătăţit situaţia? Nu. iar noi administrăm…Criza a fost pentru noi benefică…Muncitorii nu au pretenţii financiare exagerate… S-au întors din străinătate şi avem mână de lucru pentru tot ce construim…Bineînţeles şi copiilor le face plăcere să ajute…Ei nu muncesc.. Pe al lui sau pe cel al copilului? Percepţia generală este că aici este o casă de copii. este mai mult decât atât..Dar am putea vorbi chiar de o problemă a orfanilor din Valea Screzii în legătură cu musafirii…Ei vin. care de fapt sunt avortive. alimente. Câţi copii au venit la Valea Screzii în ultima vreme? După reportajul de la Pro Tv din data de 1 decembrie 2010 au venit la noi încă 46 de copii. În plus mai sunt şi avorturile hormonale.. cărora părinţii le-au dat voie să facă orice….. ar fi bine să învăţăm ceva de la aceşti copii orfani sau părăsiţi. o parte au ajuns studenţi… Şase dintre ei sunt acum studenţi. iubitori. prin aşa numitele pastilă anticoncepţionale. dar copiii rămân.... se bucură.. În urma acelei campanii au venit frigidere. sinceri.Musafirii vin şi pleacă.... problema este ca cel care vine să ştie ce vrea. dar copiii rămân. Interviu realizat de Profesor Cristian Şerban 4 . dăruiesc. aragaze. I-am primit la noi în urmă cu 20 de ani şi acum au vârsta de 20 de ani.Suntem sinceri doar pe jumătate fiindcă nu sunt înregistrate în această statistică....... Ca preot şi duhovnic. din păcate! Doar atât că după 20 de ani de la Revoluţie am devenit mai sinceri şi spunem că s-au făcut în România 12 milioane de avoturi.. avorturile din cabinetele particulare. în special pe timpul verii. Copiii din Valea Screzii sunt din ce ştim foarte ambiţioşi..Cei care vizitează copiii de aici sunt impresionaţi de ei că sunt afectuoşi. un orfelinat. Ce mai ştiţi depre statisticile legate de avort.Am putea învăţa de pildă să păstrăm în noi puritatea sufletului de copil? Eh.. sigur! Ar fi ideal asta. Ce probleme. produse la 12-14 zile. Aşezământul de la Valea Screzii nu este un orfelinat.Constată că sunt gravide şi apoi vin la noi.Adică al cui interes îl urmăreşte. De cheltuielile pentru studii ne ocupăm tot noi.Dar este destul de complicat..

De aceea Dumnezeu este aproapele meu. Anda Aproapele meu este persoana de lângă mine. Lorena Dumnezeu nu este doar aproapele meu. Andreea Aproapele meu este Dumnezeu pentru că El este Cheia de aur şi noi suntem cufărul.SĂ IERTĂM GREŞIŢILOR NOŞTRI”? Puterea de a ierta este una dintre cele mai mari virtuţi ale omului Radu Toţi suntem sortiţi eşecului.CINE ESTE APROAPELE MEU? Cel care are grijă de noi să nu fim bolnavi. ci trebuie să mă rog să-i lumineze Dumnezeu mintea. dar implicit să primim a doua şansă. Larisa Alexandra Îi iertăm pe alţii pentru că aşa devenim mai curaţi în ochii lui Dumnezeu Alexandra Ivan Marian Ioniţă Andreea Fedescu Cosmina Stoica Maria Florea Georgiana 5 . fac de fapt un bine pentru toţi cei din jur. Lavinia Andreea Echipa de redacţie şi colaboratori: Redactor şef: Prof. Dumnezeu este Cel care la Judecata de apoi ne va judeca faptele de pe parcursul vieţii Andrada Când cineva mi-a făcut un rău nu trebuie să-l urăsc sau să îi doresc răul.. Cristian Şerban Tehoredactare: Claudia Şerban Au mai coloborat elevii: CE ÎNŢELEGEM DIN EXPRESIA . Alex Aproapele meu este un îngeraş pe care îl primim cu toţii după ce ne botezăm. Andrei Când fac un bine pentru aproapele meu. deoarece este om ca şi mine şi trebuie să ne comportăm frumos unii cu alţii. ci al tuturor creştinilor. Silvana Dumnezeu a inventat omul şi aşa am ajuns şi eu pe lume. acela are o inimă de sfânt. toţi avem dreptul să greşim.

Căci am văzut oameni care. indiferent de ce bine ai săvârşi. ducându-se să fure. ocărât fiind de altul. în gândire.Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Ploieşti. Înainte de toate să ne mărturisim bunului şi singurului nostru Judecător. nu-şi micşorează dragostea faţă de acesta. Dumnezeu stă la poarta inimii.PICĂTURI DE ÎNŢELEPICUNE Sfântul Ioan Scărarul Smerită cugetare arată cel care. iar după lucrare. Ascultarea înseamnă a nu te mai încrede în tine toată viaţa. la o zi care să marcheze marea sărbătoare a Naşterii Domnului. din smerenie discernământul. să ne mărturisim şi tuturor. din iubire pentru El. şi ceea ce n-a făcut frica de Dumnezeu. împăcarea cu Dumnezeu. Căci rănile descoperite nu se vor mări. iar din aceasta înainte vederea. Să ne temem de Domnul ca de fiare. apropierea şi unirea omului cu Dumnezeu. rugăciunea este puterea susţinătoare a lumii.M. doreşte ca. Creştin este cel ce Îl imită pe Hristos: în cuvinte. Elevii celor două şcoli vor participa. auzind lătrat de câini în acel loc. Berthelot Ploieşti şi Ploieştiori – Blejoi vor face daruri. Berthelot Ploieşti şi Ploieştiori – Blejoi vor participa în perioada Postului Crăciunului la o acţiune care vizează colectarea de jucării. deoarece curăţă păcatele săvârşite după acesta. Din ascultare se naşte smerenia. Darul lacrimilor este mai mare decât botezul. nu se temeau de Dumnezeu.M. CĂRŢI. vor vizita aşezământul de copii din Valea Screzii şi vor asista la un concert de colinde în interpretarea coralei amintite. din discernământ străvederea. Liniştea este neîntreruptă închinare lui Dumnezeu şi statornicie în faţa Lui Rugăciunea este. iar dacă El porunceşte. mai degrabă. Dumnezeu nu ne porunceşte şi nu doreşte să fim trişti în inima noastră. filosof duhovnicesc este. s-au înapoiat îndată.. la iniţiativa Coralei . JUCĂRII ŞI HAINE CU DESTNAŢIA VALEA PLOPULUI Elevii Şcolilor H. după fiinţa ei. cărţi şi haine pe care le vor dona ulterior copiilor defavorizaţi din aşezământul din Valea Screzii. ci se vor tămădui. Copiii din Şcolile H. Cine tuturor viselor şi tuturor vedeniilor nu crede. în fapte. a făcut frica de fiare. 6 . dar. să avem mereu bucurie în suflet. cerşind iubirea noastră.