U3 toepassingen Met een U3-memory stick is het mogelijk op Windows computer systemen applicaties te draaien.

Speciaal is dat dit applicaties zijn die niet op de computer geïnstalleerd zijn. Ze worden van de USB-stick opgestart. In het project dat ik uitgevoerd heb kijk ik naar software die te gebruiken is in combinatie met de U3. Ik heb daarvoor een U3-stick van Gb van Sandisk gekocht. Hoe te beginnen? Op het moment dat de U3 via de USB-poort aan de computer wordt gekoppeld verschijnt in “Deze computer” een CD en een extra harde schijf.

Na dubbelklik op de CD U3 System ( E: ) wordt aan de rechterkant in de taakbalk een icoontje geplaatst met het opschrijft U3.

Een keer klikken op dit icoontje en er verschijnt een startmenu speciaal voor de U3.

Het startmenu is te vergelijken met het startmenu van Windows XP. Het menu is te verdelen in twee kolommen. In de linker kolom zijn de geïnstalleerde programma’s te vinden en in de rechter kolom van boven naar beneden de volgende onderdelen: • Verkenner van de memoriestick • Instellingen • Toevoegen van programma’s • Help • Link naar de website van SanDisk • Beveiliging inschakelen. Verder is onderaan het menu een Eject-knop om de U3 af te sluiten. Installatie software Software wordt op de U3 geïnstalleerd. Dit kan vanuit drie verschillende bronnen: 1) Vanaf de U3 Download Central 2) Vanaf de U3 Download Central van SanDisk 3) Vanaf een locatie van de eigen computer. Voorbeeld Als voorbeeld zal Skype geïnstalleerd worden. Het installeren van andere software gaat op dezelfde manier. Gekozen wordt voor de installatie vanaf de U3 Download Central.

Aan de linker kolom zijn de verschillende software rubrieken te vinden met verschillende software pakketten. Deze pakketten zijn gemaakt voor het gebruik van een U3-stick. Skype staat in de middelste kolom en kan door op het logo te klikken, gedownload worden. Een Wizard helpt bij de installatie.

Klik op Next om de installatie voort te zetten. De software wordt nu gedownload en geïnstalleerd. De duur van de installatie is afhankelijk van de download snelheid. Aan het einde van de installatie volgt “Done” bericht en kan de wizard afgesloten worden.

terug naar het startmenu is te zien dat Skype toegevoegd is aan de lijst va U3 programma’s.

Dubbelklikken op het icoontje van het desbetreffende programma activeert het programma.

Na inloggen met de gebruikersnaam en wachtwoord is het mogelijk om Skpe via U3 te gebruiken.

Applicaties die te gebruiken zijn voor in het onderwijs.

Internet Broweser, Firefox Voor het surfen op Internet kan gebruik gemaakt worden van Firefox. Deze Open Source webbrowser is gelijk aan de versie die op de computer geïnstalleerd kan worden. Het voordeel van deze browser is het toestaan van zogenaamde Addons. Dit zijn plugins voor Firefox. Zo kan er een RSSreader toegevoegd worden om nieuwsberichten te lezen. Op http://en-us.add-ons.mozilla.com/enUS/firefox/2.0.0.4/extensions/ zijn de Addons in een overzicht te bekijken. E-mail, Thunderbird Het meest bekende e-mailprogramma is Outlook. U3 is geen versie te krijgen. Een goed alternatief is Thunderbird van Mozilla. Net zoals Firefox een Source software pakket van Mozilla. In dit programma kunnen meerdere e-mailacounts ingesteld worden. Een agenda is niet standaard in Thunderbird terug vinden, maar met een Addon van Lightning is een met takenlijst te gebruiken. Alternatief is natuurlijk Gmail of Hotmail. Officepakket, OpenOffice Een tekstverwerker, spreadsheet, presentatie pakket is een standaard voor elke computergebruiker. Dit is ook mogelijk voor U3. Niet in de vorm van Microsoft Office, maar OpenOffice. Dit is Open Source pakket dat te downloaden is via http://nl.openoffice.org en doet zeker niet onder voor het op de computer te installeren commerciële pakket van Microsoft. Communicatie, Trillian Een stand alone chat client die AIM, ICQ, MSN, Yahoo Messenger en IRC ondersteunt. Ideaal voor diegene die verslaafd zijn aan de Messenger.

Voor Open

te agenda

Ervaring in het gebruik.

Het gebruik van U3 is voornamelijk op een eigen computer thuis. Het toepassen van de U3 op school bracht problemen met de instellingen van de geïnstalleerde computers. Het inzetten van de U3 zal voornamelijk toepasbaar zijn tijden stages en projecten buiten de school. Naast de ruime opslag van 4 Gb is het gebruik van de U3 prettig te noemen. Tijdens een training van It’s Learning in Utrecht kon ik gebruik maken van Firefox op mijn U3. Favorieten konden direct opgeslagen worden, Aantekeningen kon ik ia Open Office toevoegen. Nadeel is dat de U3 alleen op Windows Machines loopt. Ook de nieuwe Vista ondersteund de U3 nog niet. De bedoeling is dat dit voor zowel Vista als voor MacOS zal gebeuren.