You are on page 1of 24

UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA”-IASI FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADIMNISTRAREA AFACERILOR

ANALIZA SURSELOR DE FINANTARE ALE ROMANIEI STUDIU DE CAZ-S.C.AEROSTAR S.A.BACAU

INDRUMATOR PROF.DR.SEBASTIAN LAZAR

STUDENT CORNELIA IOSUB (BURASI) ANUL 3

2011 1

ISTORIC-OBIECT DE ACTIVITATE Societatea comercialǎ AEROSTAR S.A. a fost infiinţată in anul 1953 şi este persoană juridică română, având forma juridică de societate pe acţiuni de ti desc!is şi işi desfaşoarǎ acti"itatea in conformitate cu le#islaţia rom$nǎ şi cu actul constituti". %omeniul rinci al de acti"itate al AEROSTAR este roducţia. O&iectul rinci al de acti"itate al societǎţii este 3'3'( )a&ricarea de aerona"e şi na"e s aţiale* conform clasificǎrii acti"itǎţilor din economia naţionalǎ. Societatea isi reali+ea+ǎ o&iectul de acti"itate in conformitate cu le#islaţia rom$nǎ* le#islaţia ,niunii Euro ene* recum şi cu racticile internationale. -om ania a fost inre#istratǎ ca societate e acţiuni* cu denumirea re+entǎ de S.-..AEROSTAR. S.A.* in anul 1991. Acţiunile societǎţii au fost inscrise la cota /ursei de 0alori /ucuresti* indicator &ursier ARS* din anul 1991. %eţinerea de acţiuni AEROSTAR im lica ade+iunea de dre t la actul constituti" al societǎţii. Tran+acţionarea actiunilor AEROSTAR e iaţa re#lementatǎ a /ursei de 0alori /ucuresti a continuat şi in anul 2'1' in conformitate cu le#ea şi re#lementǎrile a lica&ile. Aerostar /acau 3ARS)* com anie care roduce si ofera mentenanta entru a"ioane militare si ci"ile* a anuntat "ineri un arteneriat cu firma americana Te4tron 5arine 6 7and S8stems* arte a #ru ului american din industria aeronautica si de a arare Te4tron* entru roductia de "e!icule de securitate &lindate si trans ortoare &lindate destinate moderni+arii &a+ei materiale a )ortelor Terestre Romane. %esi Aerostar este cunoscuta mai ales entru re aratiile si moderni+area flotei de a"ioane miliare a Romaniei* in ultimii ani com ania s(a de+"oltat si e se#mentele de fa&ricare a com onentelor entru industria a"iatica* re aratii de a"ioane ci"ile si roducerea de sisteme defensi"e terestre. Sistemele defensi"e terestre au #enerat anul trecut 29: din afacerile Aerostar* care s(au ridicat la 15;*1 mil. lei 339 mil. euro). <rinci alul client al Aerostar este 5inisterul A ararii 35A =)* insa comen+ile rimite de la minister au sca+ut semnificati" anul trecut* astfel ca entru rima data in ultimii ani* e4 orturile Aerostar au de asit roductia li"rata intern* a>un#and la ;1: din cifra de afaceri. <rin arteneriatul cu americanii* Aerostar incearca sa(si consolide+e un nou se#ment de iata* cel al "e!iculelor &lindate terestre. <otri"it intele#erii* Te4tron "a une la dis o+itie e4 erti+a si te!nolo#ia* iar Aerostar "a asi#ura roductia si asam&larea "e!iculelor militare. Te4tron a a"ut anul trecut afaceri de este 1'*5 mld. dolari* cele mai cunoscute di"i+ii ale #ru ului fiind roducatorul de a"ioane -essna si roducatorul de elico tere militare /ell ?elico ter* care a fost interesat in anii @9' sa reia AAR /raso". 2

euro. SA) 5oldo"a mai detine 11: din Aerostar. mil. cum arate de statul roman. Aerostar S. AEROSTAR S.A. Aerostar /acau a fost in ultimii ani una dintre cele mai constante com anii de e /ursa* reusind sa(si mentina afacerile la un ni"el relati" constant si mar>ele de rofit net intre 5 si 1':.<rinci ala mi+a entru Aerostar ramane insa moderni+area flotei de a"ioane militare* in conditiile in care actuala flota de 5AB 21 7ancer "a fi inlocuita cu a"ioane )1. lei 32*D mil.* se infiintea+a e data de 1 Aanuarie 1953* su& indrumarea si controlul 5inisterului )ortelor Armate* Antre rinderea Economica E.R. Actiunile Aerostar au crescut cu a roa e 1'': e /ursa de la ince utul anului* e fondul anuntarii re+ultatelor financiare si a ro unerii de di"idend* dar si a s eculatiilor ri"ind artici area com aniei la moderni+area a"ioanelor )1. Aarom este detinuta de trei ersoane fi+ice* Ba&riel )ili 3directorul #eneral al Aerostar)* %oru %amasc!in 3directorul financiar) si 5i!ail Toncea* fiecare cu cate 33: din actiuni. la mana a doua ac!i+itionate de la com ania americana 7ocC!eed 5artin* entru care re aratiile si mentenanta ar urma sa fie reali+ate in Romania. euro). euro.1 se or#ani+ea+a ca intre rindere economica de #radul A si se "a conduce du a rinci iile #os odaririi c!i&+uite* numindu(se imediat ersonalul de conducere. )iecare dintre cei trei detine indirect actiuni Aerostar care "alorea+a in re+ent e /ursa 9*9 mil. euro.C. euro)* com ania a ro us actionarilor distri&uirea de di"idende in "aloare de 9*9.<. -a itali+area com aniei a a>uns in re+ent la 33*5 mil.A. Aerostar este controlata de firma Aarom SA din /ucuresti* care detine 91: din actiuni si "a incasa di"idende in "aloare de a roa e 1*31 mil.+ina de Re aratii A"ioaneE* recursoarea S. ( Antre rinderea re"a+uta la art.-. 5isiunea sta&ilita initial este in continuare de actualitate dar* in noile conditii #enerate de aderarea 3 . %in rofitul anului trecut* de 1'*2 mil. Aerostar a fost si una dintre utinele com anii listate care a distri&uit di"idende in fiecare an. lei 31*9D mil. MISIUNEA S.* esteF ( An sco ul asi#urarii* re ararii* fa&ricarii ieselor de sc!im&* a#re#atelor a"ioanelor si motoarelor de a"ion* roducerii a aratelor de &ord* recum si fa&ricarii sculelor s eciale de a"iatie* necesar )ortelor Armate ale R. BACAU 5isiunea initiala sta&ilita in 1953 la infiintarea Antre rinderii Economice E.+ina de Re aratii A"ioaneE cu sediul in comuna 0asile Roaita* raionul /acau.

Tinta noastra este de astrare a acestui statut entru noile sisteme de arme cu care "a fi dotata Armata Romana 3a"ionul multirol* a"ionul de trans ort re#ional* sisteme de rac!ete sol(sol si sisteme artileristice terestre* sisteme si ec!i amente A))). ORGANIGRAMA AEROSTAR S.E* aceasta necesita a fi ada tata si com letata entru a asi#ura ne"oile de de+"oltare a afacerilor S. 5isiunea re+enta esteF • 5entinerea statutului de furni+or de rim ran# al 5. Aerostar S.-. al Romaniei in domeniul sistemelor de a"iatie si sistemelor de artilerie terestre.A. modernizare si mentenanta.rmarim* ca in anul 2'1'* sa reali+am 3': din cifra de afaceri* in acest domeniu de acti"itati. D . fabricatie. An acest sens "om actiona ca si Casa de integrare. .Romaniei la =ATO si .A.A .

/ucuresti . E7<RO) S./ Vi#e2rese*inte C&A& si Dire#tor Fin%n#i%r3 Cont%-i! +*in % g st 4555/ Vi#e2rese*inte C&A& +*in .1 Mi"%i CIOBANU 1941 Instit t ! Po!ite"ni# I%si$ F%#& E!e#trote"ni#% ( 19)1 Mi"%i TONCEA 194) Instit t ! Po!ite"ni# B # resti$ F%#& Aeron%'e ( 19)1 M%rin I!ie NI7NIC 1951 Instit t ! Po!ite"ni# I%si$ F%#& Me#%ni#% ( 19.ti6ie SANDU 1955 A#%*e6i% Te"ni#% Mi!it%r%$ F%#& Me#%ni#% ( 19)9 D%nie! VIRNA 19)4 Uni'ersit%te% 8A!& I& C 9%8 I%si$ F%#& *e Dre2t ( 199.e-r %rie 199.-. 5 .A.2''1* eli&erat de Oficiul Re#istrului -omertului /acau.'9.G 2. /acau si ac!etul de actiuni detinut la societatea S.A.-EREA S. A(E Electronics S./ Me6-r C&A& +*in %n ! 4555/ Me6-r C&A& +*in %n ! 4555/ Me6-r C&A& +*in %n ! 4555/ Me6-r C&A& +*in %n ! 455. -onform !otararii Adunarii Benerale E4traordinare a Actionarilor din data de 1' a rilie 2''1* S. 0aloarea totala a tran+actiilor este ec!i"alentul a 2.-O=%. este structurata e urmatoarele com artimenteF       de artament administrati" de artamentul resurse umane de artament roducţie de artament te!nic de artament a ro"i+ionare de artamentul de marCetin# care se com une din F 1.A.-.-.'13H31.STRUCTURA SURSELOR DE FINANTARE 2008-2010 2008 -a italul social este di"i+at in 119. de artamentul a ro"i+ionare 3cunoasterea e4acta a ne"oilor unitatii* inc!eiere de contracte cu firmele furni+oare din tara* rece tia marfurilor ac!i+itionate)  de artamentul lo#istic 2. de artamentul "an+ari* care are ca atri&utiiF studierea ietei* inc!eierea de contracte cu &eneficiarii* #estionarea "an+arilor* etc.-.-.A. AEROSTAR S..5''. /acau a "andut * in luna iunie 2''1* ac!etul de actiuni detinut la societatea S.53' actiuni ordinare* demateriali+ate* cu "aloare nominala de '*25 lei* conform -ertificatului de Anscriere 5entiuni numarul 2. CONSILIUL DE ADMINISTRATIE NUME ANUL NASTERII 1954 INSTITUTIA SI ANUL ABSOLVIRII FUNCTIA ACTUALA Prese*inte C&A& +*in .AEROSTAR S.A.13.e-r %rie 199. AEROSTAR S.S%.4 Ion E./ Grigore FILIP Instit t ! Po!ite"ni# B # resti$ F%#&Aeron%'e ( 19)9 Dor DAMASC0IN 195) A&S&E& B # resti ( 19. Acti"itatea societatii S.''' .

%etinatorii actiunilor sunt indre tatiti sa rimeasca di"idende anual si au dre t de "ot in Adunarea Benerala a Actionarilor astfelF o actiune re re+inta un "ot.E7<RO) SA /ucuresti "or fi utili+ate de societatea AEROSTAR entru finantarea in"estitiilor cores un+atoare strate#iei de de+"oltare a com aniei .-. /.53' P'$!)%" 91*'192: 1.13' 13.132*5' lei.RESTA SE-TOR 1 alti actionari H ot!ers SA) 5O7%O0A /A-A.A.Sumele o&tinute in urma "an+arii titlurilor detinute la AE(E7E-TRO=-SA /acau si S.53' P'$!)%" 91*'192: 19*51D9: 11*32. AARO5 S.1: 1'' : 2010 0aloarea ca italului social su&scris si "arsat este de 29. 200 .na din sursele de finantare ale societatii sunt roiectele derulate cum ar fiF<roiectH ro#ram finantat din surse ro rii si surse comunitare in cadrul <ro#ramului O erational Sectorial -resterea -om eti"itatii Economice <OS --E In anul 2''9 * ca italul social al societăţii AEROSTAR nu a suferit modificări.291.12. Structura actionariatului societatii la data de 31.. In erioada ianuarie(decem&rie 2'1'* ca italul social al societăţii AEROSTAR nu a suferit modificări. -a italul social este format din 119.13.2'1' se re+intă astfelF A!"#$%&' S.'2' 119.53' actiuni ordinare* demateriali+ate* cu "aloare nominala de '*25 lei.2. %etinatorii actiunilor sunt indre tatiti sa rimeasca di"idende anual si au dre t de "ot in Adunarea Benerala a Actionarilor astfelF o actiune re re+inta un "ot.-. /A-A.-.13' 1D. Actiunile societatii AEROSTAR sunt cotate la cate#oria a AA(a a /ursei de 0alori /ucuresti din anul 1991. AARO5 S.RESTA SE-TOR 1 alti actionari H ot!ers SA) 5O7%O0A /A-A. Total A!"#(%# 13. /A-A.12. Total .13.*13.13. /..9. Actiunile societatii AEROSTAR sunt cotate la cate#oria a AA(a a /ursei de 0alori /ucuresti din anul 1991.591.'2' 119. AEROSTAR nu a emis si nu a anulat actiuni si o&li#atiuni in erioada anali+ata.31' 2'.-.': 12*'9D1: 1'' : . A!"#(%# 13. AEROSTAR nu a emis si nu a anulat actiuni si o&li#atiuni in anul 2''9 .A..1DD.921.21D.291.2''9 se re+intă astfelF A!"#$%&' S.31' 19. Structura actionariatului societatii la data de 31.

<o+itia financiara a societatii * in anii 2''1(2'1' este re+enta in elementele de &ilant conta&il SITUATIA FINACIAR CONTABILA 2008 Elemente de venituri si cheltuieli 9 .<OJATAA SA <ER)OR5A=TA )A=A=-AARA A SO-AETATAA A= <ERAOA%A 2''1(2'1' Situatiile financiare furni+ea+a informatii cu ri"ire la o+itia financiara si erformanta societatii.

) -#*&%" 200 E*)+)%") .SITUATIA FINACIAR CONTABILA 200 E*)+)%") .) .)%#"('# /# !0)*"(#)*# 200 1 .

) -#*&%" 9 .SITUATIA FINACIAR CONTABILA 2010 An anul 2'1' AEROSTAR a continuat sǎ(şi consolide+e o+iţia de furni+or entru "iaţia ci"ilǎ şi a acţionat entru de+"oltarea ca acitǎţii de li"rare in domeniul suontractǎrii de com onente* aerostructuri şi ec!i amente. %e asemenea* &a+a de entenanţǎ AEROSTAR entru a"ioane comerciale se aflǎ in consolidare. E*)+)%") . An anul 2'1' acti"itatile de in"estiţii au fost motorul acţiunilor de crestere in "iitor a o+iţiei de iaţǎ a com aniei.

29.219. -!eltuielile totale cu care s(au reali+at rodusele si ser"iciile in anul 2'1' au fost de155.)%#"('# /# !0)*"(#)*# 2010 0eniturile totale reali+ate in anul 2'1' au fost de 191.391. AEROSTAR a inc!eiat anul 2'1' cu un rofit net 3du ǎ im o+itare) de 11. 7ic!iditatea societǎtii s(a situat in anul 2'1' la un ni"el considerat foarte &un* de 5*2 An aceste conditii AEROSTAR a fost e"aluatǎ ca o com anie uternicǎ e &a+a re+ultatelor au urmat un trend o+iti" consec"ent in ultimii ani deose&it e dificili.D13 lei.915. 1' .) .213 lei.911 lei* din care cifra de aaceri este de 151.911 lei.E*)+)%") ..

#1#!4'#*$' !&3#"&*('#*$' 3'$3'##5 Capitalurile proprii au crescut in perioada 01.2008 –31.2008 cu: 1.12.01.91.#') *& /#"(&2#& +$.629 pe seama creşterilor : K re+er"elor le#ale constituite in anul 2''1 din rofitul net 5D9.BACAU SITUAŢIA MODIFICĂRILOR CAPITALURILOR PROPRII PE TRU 3! DECEMBRIE "##$ %t&'te sumele sunt e()rim'te in LEI* d'că nu se )reci+e'+ă 'lt.232 K re+er"elor statutare in urma re arti+arii rofitului net al e4ercitiului financiar 2''9 1.. AEROSTAR S.C.A.el- I%1$'+&2## !( 3'#. 11 .999 si a reducerii cu suma aferenta corectarii erorilor contabile din anii anteriori .CAPITALUL PROPRIU 2008-2010 S.3.929.129 K re+er"elor din di"idendele anului 2''D al caror dre t de distri&uire a fost rescris 39.

el- C')/")')& %)"& & !&3#"&*('#*$' 3'$3'## #% 3)'#$&. in conformitate cu standardul contabil. AEROSTAR S.108.032 K !')/")'## re+er"elor statutare in urma re arti+arii rofitului net al e4ercitiului financiar 2''1 1.973 12 .200 6 & 1$/" .28:.8:0.transferul la rezerve .01.S. rin diminuarea re+er"elor* conform standardului conta&il* entru constructiile care au inre#istrat o descrestere de "aloare * in urma rocesului de ree"aluare.8:9.891 *)# 6 3) /)&+& 5 K !')/")'## re+er"elor din ree"aluare 3ca urmare a cresterii "alorii nete a constructiilor in urma rocesului de ree"aluare) 8.BACAU SITUAŢIA MODIFICĂRILOR CAPITALURILOR PROPRII PE TRU 3! DECEMBRIE "##.repartizarea la rezerve a partii din profitul realizat in trimestrul #$ 200% si reinvestit "!&''!5 5 .C.) 7.transferul in rezervele societatii a dividendelor anului 2005. 29. a diferentelor de valoare a unor active imobilizate care au fost reevaluate & !(2 si a reducerii . al caror dreptde distribuire a fost prescris 4 !"25 . %t&'te sumele sunt e()rim'te in LEI* d'că nu se )reci+e'+ă 'lt.8:0 K !')/")'## re+er"elor le#ale 35: din rofitul conta&il) ::9.A.91: .12. 1 K !')/")'## altor re+er"e rinF 1.& 01.200 -31.

AEROSTAR S.S.A.C.BACAU SITUAŢIA MODIFICĂRILOR CAPITALULUI PROPRIU PE TRU 3! DECEMBRIE "#!# %t&'te sumele sunt e()rim'te in LEI- 13 .

AEROSTAR "##$0"#!# 2008 '-. are an#a>ata o facilitate de credit de . 1.*5 milioane . E"aluarea datoriilor e4 rimate in "aluta s(a facut la cursul ietei "alutare sta&ilit de /anca =ationala a Romaniei entru 31 decem&rie 2''1. Aerostar S.SITUATIA CREA TELOR SI DATORIILOR S./.A. %iferentele de curs "alutar fa"ora&ile sau nefa"ora&ile intre cursul ietei "alutare la care sunt inre#istrate datoriile in "aluta si cursul ietei "alutare de la inc!iderea e4ercitiului financiar 2''1 1D .Situ'ţi' d't&riil&r s( <entru datoriile e"idenţiate nu s(au efectuat i otecari.S%* entru care a constituit o #arantie reala mo&iliara asu ra tuturor dre turilor de creanta re+ultate dn contractele inc!eiate.C. Situ'ţi' cre'nţel&r E"aluarea creantelor e4 rimate in "aluta s(a facut la cursul ietei "alutare sta&ilit de /anca =ationala a Romaniei entru 31 decem&rie 2''1. %iferentele de curs "alutar fa"ora&ile sau nefa"ora&ile intre cursul ietei "alutare la care sunt inre#istrate creantele in "aluta si cursul ietei "alutare de la inc!iderea e4ercitiului financiar 2''1 * au inre#istrat in conturile cores un+atoare de "enituri sau c!eltuieli* du a ca+.

nu a inre#istrat ierderi in nici un an.$*("#) . G'&1#! ).)%#"('#.s(au inre#istrat in conturile cores un+atoare de "enituri sau c!eltuieli* du a ca+.A. 200 '-.!0)*"(#)*# (3'$1#".A.3#)'.)')< (RON< Aerostar S. a a"ut rofit in toti anii in care a a"ut &ilanturi declarate. -onform &ilanturilor declarate* Aerostar S. Situ'ţi' cre'nţel&r 15 .

1. <entru aco erirea riscului de nerecu erare a sumelor re re+entand creante incerte* societatea a inre#istrat* in anul 2''9* a>ustari entru de recierea clientilor incerti * la "aloarea inte#rala a acestora.12.. 2< 7a data de 31./ucuresti.2''9 * cererea de restituire a acci+elor nu era solutionata.593 lei * re re+entand acci+e aferente com&usti&ilului tur&oreactor LET A1* consumat entru testarea aerona"elor si motoarelor de aerona"e in erioada iulie(decem&rie 2''9* entru care a fost solicitata restituirea de la A=A)(%BA5. E"aluarea creantelor e4 rimate in "aluta s(a facut la cursul ietei "alutare comunicat de /anca =ationala a Romaniei entru 31 decem&rie 2''9. <entru aco erirea riscului de neincasare a acestor acci+e* societatea a inre#istrat un ro"i+ion la "aloarea inte#rala a acci+ei.12. <ana la data de 31.9.2''9* societatea a inre#istrat in e"identa conta&ila* ca o eratiune in curs de clarificare* suma de 9. !--lientii incerti au fost inre#istrati distinct in e"identa conta&ila a societatii.Situ'ţi' d't&riil&r 1. .

AEROSTAR nu are o&li#atii restante.12. E"aluarea datoriilor e4 rimate in "aluta s(a facut la cursul ietei "alutare comunicat de /anca =ationala a Romaniei entru 31 decem&rie 2''9. %iferentele de curs "alutar fa"ora&ile sau nefa"ora&ile intre cursul ietei "alutare la care sunt inre#istrate datoriile in "aluta si cursul ietei "alutare comunicat de /anca =ationala a Romaniei entru 31 decem&rie 2''9* s(au inre#istrat in conturile cores un+atoare de "enituri sau c!eltuieli din diferente de curs "alutar* du a ca+.5 miliane de .12.Societatea are an#a>ata o facilitate de credit ec!i"alenta a 1 mil . Societatea are an#a>ata o facilitate de credit de ec!i"alent a 1 milioane . 19 . <entru datoriile e"idenMiate nu s(au constituit i oteci.S% su& forma de scrisori de #arantie &ancara.2''9 2*5 milioane .S% su& forma de scrisori de #arantie &ancara 1) %i"idendele inre#istrate distinct in e"identa conta&ila* re re+inta sumele latite de societate rin mandat ostal si neridicate de actionari* din di"erse moti"e ce tin de acestia* 3sc!im&ari de adrese* deces* ne re+entare la oficiile ostale* ersoane >uridice lic!idate*etc.2''9 *2.S%* entru care a constituit #arantii reale mo&iliare asu ra unor creante si contracte* din care era tras la 31.).S% entru care a constituit #arantii realea mo&iliare asu ra unor creante si contracte din care este tras la data de 31.

21D1 lei si cursul . 11 . 1. Situ'ţi' cre'nţel&r 1<-lientii incerti au fost inre#istrati distinct in e"identa conta&ila a societatii.2010 '-.S%O3. %iferentele de curs "alutar fa"ora&ile sau nefa"ora&ile intre cursul ietei "alutare la care sunt inre#istrate creantele in "aluta si cursul ietei "alutare comunicat de /anca =ationala a Romaniei entru entru 31 decem&rie 2'1' s(au inre#istrat in conturile cores un+atoare de "enituri sau c!eltuieli din diferente de curs "alutar* du a ca+.2'D5 lei.ROOD.Situ'ţi' d't&riil&r %i"idendele sunt inre#istrate distinct in e"identa conta&ila a societatii. <entru aco erirea riscului de nerecu erare a sumelor re re+entand creante incerte* societatea a inre#istrat* in erioada ianuarie N decem&rie 2'1'* a>ustari entru de recierea clientilor incerti * la "aloarea inte#rala a acestora. E"aluarea creantelor e4 rimate in "aluta s(a facut la cursul ietei "alutare comunicat de /anca =ationala a Romaniei entru 31 decem&rie 2'1' res ecti" cursul E.

''' .S% su& forma de scrisori de #arantie &ancara emise in fa"oarea artenerilor comerciali ai AEROSTAR* conform cerintelor contractuale.5''. AEROSTAR nu are o&li#atii restante. <entru datoriile e"idenţiate nu s(au constituit i oteci.''' .S%O3*2'D5 lei si cursul B/<OD*9.S% structurata astfel F (com onenta cas! in suma de 2.S%.93 lei. E"aluarea datoriilor e4 rimate in "aluta s(a facut la cursul ietei "alutare comunicat de /anca =ationala a Romaniei entru 31 decem&rie 2'1' res ecti" cursul E.'''.13'.''' . (com onenta noncas! in "aloare de 3. %iferentele de curs "alutar fa"ora&ile sau nefa"ora&ile intre cursul ietei "alutare la care sunt inre#istrate datoriile in "aluta si cursul ietei "alutare comunicat de /anca =ationala a Romaniei entru 31 decem&rie 2'1'* s(au inre#istrat in conturile cores un+atoare de "enituri sau c!eltuieli din diferente de curs "alutar* du a ca+.5''.''' . 19 .ROOD*21D1 lei* cursul .). Societatea are an#a>ata o facilitate de credit de ec!i"alent a 5.12.2'1' 1.S%* din care era tras la 31.1< %i"idendele din anii 2''9*2''1*2''9 re re+inta sumele latite de societate rin mandat ostal si neridicate de actionari* din di"erse moti"e ce tin de acestia* 3sc!im&ari de adrese* deces* ne re+entare la oficiile ostale* ersoane >uridice lic!idate*etc.

EVOLU=II GLOBALE IN INDUSTRIA AERONAUTIC> SI DE AP>RARE. 0eniturile totale reali+ate in anul 2'1' au fost de 191.219. AEROSTAR a inc!eiat anul 2'1' cu un rofit net 3du ǎ im o+itare) de 11.213 lei. An acelasi tim * ro#ramele am le de re o+iţionare desfǎsurate de marii >ucatori la scarǎ #lo&alǎ* care s(au concentrat e de+"oltarea afacerilor de &a+ǎ* au dat roade. A"iaţia s(a confruntat in anul 2'1' cu multe ro"ocǎri in rimul r$nd de natura economicǎ* de mediu şi de securitate. <oliticile ado tate de AEROSTAR au a"ut la &a+ǎ minimi+area efectelor cri+ei* concentrarea asu ra ne"oilor* cerintelor si aste tarilor clientilor si crearea de a"anta>e entru clienti* in rimul r$nd rin "aloarea creatǎ* şi "alorificarea tuturor o ortunitǎtilor de iatǎ dis oni&ile. An aceste conditii AEROSTAR a fost e"aluatǎ ca o com anie uternicǎ e &a+a re+ultatelor sale* care au urmat un trend o+iti" consec"ent in ultimii ani deose&it de dificili.915. -onte4tul in care se desfasoarǎ afacerile AEROSTAR. 2' . An ton cu situaţia economiei #lo&ale* uternic marcatǎ in continuare de recesiune* trans ortul aerian de marfǎ a cunoscut e"oluţii onderate..911 lei.391. -!eltuielile totale cu care s(au reali+at rodusele si ser"iciile in anul 2'1' au fost de 155. -erintele entru o Pa"iaţie si#urǎ* in condiţii de securitate şi sustena&ilǎ.911 lei* din care cifra de afaceri este de 151. <entru domeniul aeronautic s(a facut simţitǎ o resiune com etiti"ǎ şi mai uternicǎ* iar unele anali+e indicǎ ierderi entru o treime din com anii şi cresterea "ulnera&ilitǎţii la un numar im ortant de afaceri. Afacerile AEROSTAR din anul 2'1' s(au derulat in conte4tul fenomenelor de fra#ilitate şi incertitudine* de im act a declinului financiar şi economic asu ra industriei aeronautice şi de a ǎrare #lo&ale* dar şi asu ra economiei rom$nesti deo otri"ǎ. An +ona euro eanǎ* Air&us a anunţat noi recorduri de a"ioane fa&ricate şi li"rate 351' a"ioane li"rate la 9D clienţi) in anul 2'1'. Acest lucru a fost osi&il si ca urmare a di"ersitǎtii ofertei noastre* "ia&ilǎ şi cu o ratǎ &unǎ a "alorii adǎu#ate. Statisticile entru anul 2'1' sunt o+iti"e in ansam&luF cresterea traficului aerian de asa#eri şi cresterea #lo&alǎ a rofiturilor liniilor aeriene* li"rǎri record la anumite cate#orii de a"ioane comerciale.29. au fost in centrul o&iecti"elor ieţei de a"iaţie in acest an. 7ic!iditatea societǎtii s(a situat in anul 2'1' la un ni"el considerat foarte &un* de 5*2.D13 lei.

) '$"&"#) "$"&* &!"#. 200 1*5399 .) (%' . .) 3'$1#" -'(" (A< M&'@& .#"&"## O3)'&"#$%&*) &# AEROSTAR SA V#")?& '$"&"#) /"$!('# (?#*)< V#")?& #%!&/&'# !')&%") (?#*)B !$')!"&" !( TVA .. 2007 D2*1211 11*D3.9 200 31*.92 1.) E1#!#)%"& & A!"#.D99 5'*2.5 3D*'919 Indicatori financiari 2008 AEROSTAR SA -ifra de faceriF 152*.) $'#< 200: 12*3D'1 9*5D11 22*1929 19*1D35 200: 3D*1.9*513' '*933.) #+3$?#"&') R)%"&-#*#"&")& !&3#"&*(*(# 3'$3'#( ./acau 2''1(2'1'1 I%.*D9.) P'$1#"&-#*#"&") &# AEROSTAR SA M&'@& .2 '*. 2008 9*259.doin#&usiness.2 2007 9*1DD3 9*2199 15*9119 1D*993.*5111 15*.#!&"$'# .) 3'$1#" %)" (A< R)%"&-#*#"&")& !&3#"&*(*(# 3'$3'#( #%&#%") .52.A.#!&"$'# .9 '*95.-.99*93.info 21 .(3& #+3$?#"&') I%.firme.C& (% ')?(+&" al acestui referat re+int #raficul de e"olutie a rofa&ilitatii firmei recum si indicatorii de rofa&ilitate a S.1 A< V#")?& .'9 an#a>ati Ti ul de acti"itate* conform clasificarii -AE= din 2''1F )a&ricarea de aerona"e si na"e s atiale <ierderea netaF ' 7ei 1 QQQ. 7ei <rofitul netF 9*5'3*92D 7ei <ierdere netF ' 7ei <rofit &rutF 11*'15*251 7ei <ierdere &rutF ' 7ei SalariatiF 1*. 2010 9*9329 9*1239 15*'529 11*'199 2010 21*9'.D3' 11*92.ro QQQ.Aerostar S.*2239 1D*1.21 '*D1.D' 12*9D3D 2008 D3*95'1 .

1*D.*1'1*DD9 7ei <rofitul netF 1'*2'9*919 7ei <ierdere netF ' 7ei 22 .99*93.1*19D*11D 7ei Acti"e imo&ili+ate TOTA7F 3D*3D1*399 7ei Acti"e circulante TOTA7F 92*299*.1*993 7ei <atrimoniul re#ieiF ' 7ei <atrimoniul u&licF ' 7ei <ro"i+ioane entru riscuri si c!eltuieliF 5*995*912 7ei -a ital social su&scris si "arsatF 29*21D*133 7ei -ifra de faceri <rofitul net <ierdere net <rofit &rut <ierdere &rut Salariati <ierderea neta %atorii Total -!eltuieli totale 0enituri totale Acti"e imo&ili+ate TOTA7 Acti"e circulante TOTA7 Stocuri %is oni&ilitati &anesti H -asa si conturi la &anci -reante -!eltuieli in a"ans 0enituri in a"ans -a italuri <atrimoniul re#iei <atrimoniul u&lic <ro"i+ioane entru riscuri si c!eltuieli -a ital social su&scris si "arsat 152*.%atorii TotalF 32*'. 7ei 9*5'3*92D 7ei ' 7ei 11*'15*251 7ei ' 7ei 1*.3 7ei 11*31.*1'1 7ei ' 7ei 3D*.1*19D*11D 7ei 3D*3D1*399 7ei 92*299*.1*993 7ei ' 7ei ' 7ei 5*995*912 7ei Indicatori financiari 2009AEROSTAR SA -ifra de faceriF 15.*1'9 7ei -!eltuieli in a"ans ' 7ei 0enituri in a"ans 12'*'13 7ei -a italuriF .*1'1 7ei %is oni&ilitati &anesti H -asa si conturi la &anciF ' 7ei -reanteF 3D*.3 7ei StocuriF 11*31.'..'9 an#a>ati ' 7ei 32*'..'.*1'9 7ei ' 7ei 12'*'13 7ei .1*222 7ei 159*'19*55. 7ei 1.1*222 7ei -!eltuieli totaleF 159*'19*55. 7ei 0enituri totaleF 1.1*D.

9*512 7ei -a ital social su&scris si "arsatF 29*21D*133 7ei -ifra de faceri <rofitul net <ierdere net <rofit &rut <ierdere &rut Salariati <ierderea neta %atorii Total -!eltuieli totale 0enituri totale Acti"e imo&ili+ate TOTA7 Acti"e circulante TOTA7 Stocuri %is oni&ilitati &anesti H -asa si conturi la &anci -reante -!eltuieli in a"ans 0enituri in a"ans -a italuri <atrimoniul re#iei <atrimoniul u&lic <ro"i+ioane entru riscuri si c!eltuieli -a ital social su&scris si "arsat 15.95*9'9 7ei -!eltuieli in a"ans ' 7ei 0enituri in a"ans 91*252 7ei -a italuriF 95*5...*9'D 7ei 39*192*119 7ei .*3'9 7ei 152*.*.*5'1*D91 7ei StocuriF 1.*'99 7ei 23 .*22D 7ei ' 7ei ' 7ei 9*9.*1'1*DD9 7ei 1'*2'9*919 7ei ' 7ei 13*391*222 7ei ' 7ei 1*D95 an#a>ati ' 7ei 11*'9.*9'D 7ei Acti"e imo&ili+ate TOTA7F 39*192*119 7ei Acti"e circulante TOTA7F .5*99..95*9'9 7ei ' 7ei 91*252 7ei 95*5.*22D 7ei <atrimoniul re#ieiF ' 7ei <atrimoniul u&licF ' 7ei <ro"i+ioane entru riscuri si c!eltuieliF 9*9.<rofit &rutF 13*391*222 7ei <ierdere &rutF ' 7ei SalariatiF 1*D95 an#a>ati Ti ul de acti"itate* conform clasificarii -AE= din 2''9F )a&ricarea de aerona"e si na"e s atiale <ierderea netaF ' 7ei %atorii TotalF 11*'9..'5*D12 7ei 0enituri totaleF 1.9*512 7ei 29*21D*133 7ei Indicatori financiari 2010 AEROSTAR SA -ifra de faceriF 151*219*213 7ei <rofitul netF 11*29.'3*5'5 7ei %is oni&ilitati &anesti H -asa si conturi la &anciF ' 7ei -reanteF 25*.'5*D12 7ei 1.*.*3'9 7ei -!eltuieli totaleF 152*.5*99.'3*5'5 7ei ' 7ei 25*.*D13 7ei <ierdere netF ' 7ei <rofit &rutF 15*D'.*5'1*D91 7ei 1.

*21.*523 7ei 155*915*911 7ei 191*391*911 7ei D.2*13D 7ei 29*21D*133 7ei 2D .9*59.*39.*21. 7ei Acti"e circulante TOTA7F .*599 7ei StocuriF 12*535*159 7ei %is oni&ilitati &anesti H -asa si conturi la &anciF ' 7ei -reanteF 19*51.*523 7ei -!eltuieli totaleF 155*915*911 7ei 0enituri totaleF 191*391*911 7ei Acti"e imo&ili+ate TOTA7F D.3 7ei 91*199*353 7ei ' 7ei ' 7ei 21*3.*9.*91' 7ei -!eltuieli in a"ans ' 7ei 0enituri in a"ans 2*1'. 7ei .*'99 7ei ' 7ei 1*259 an#a>ati ' 7ei 13*DD.*D13 7ei ' 7ei 15*D'.<ierdere &rutF ' 7ei SalariatiF 1*259 an#a>ati Ti ul de acti"itate* conform clasificarii -AE= din 2'1'F )a&ricarea de aerona"e si na"e s atiale <ierderea netaF ' 7ei %atorii TotalF 13*DD.*599 7ei 12*535*159 7ei ' 7ei 19*51.2*13D 7ei -a ital social su&scris si "arsatF 29*21D*133 7ei -ifra de faceri <rofitul net <ierdere net <rofit &rut <ierdere &rut Salariati <ierderea neta %atorii Total -!eltuieli totale 0enituri totale Acti"e imo&ili+ate TOTA7 Acti"e circulante TOTA7 Stocuri %is oni&ilitati &anesti H -asa si conturi la &anci -reante -!eltuieli in a"ans 0enituri in a"ans -a italuri <atrimoniul re#iei <atrimoniul u&lic <ro"i+ioane entru riscuri si c!eltuieli -a ital social su&scris si "arsat 151*219*213 7ei 11*29.*91' 7ei ' 7ei 2*1'.3 7ei -a italuriF 91*199*353 7ei <atrimoniul re#ieiF ' 7ei <atrimoniul u&licF ' 7ei <ro"i+ioane entru riscuri si c!eltuieliF 21*3.9*59.*9.*39.