You are on page 1of 15

CUMARINE Cumarinele sint derivati naturali ai benzopiranului, heterociclu cu o functie cetonica in pozitia α, ceea ce le confera structura lactonica a acizilor

orto-hidroxicinamici. Denumirea de cumarina provine de la cuvintul “coumara” care se da in insulele Caraibe, semintelor de Tonka, puternic aromate.

Fig.1 Benzopiran (croman)

Fig. 2 cumarina (alfa-benzopirona)

Fig. 3 Dipteryx odorata, Fabaceae Raspindire. Cumarinele au fost identificate in alge, ciuperci, licheni, plante superioare - Fabaceae, Umbeliferae, Rutaceae, Labiatae, Orchidaceae, etc. Nu au o preferinta anumita pentru unele oragne ale plantelor. Structura chimica si clasificare. Cu exceptia cumarinei, majoritatea acestor compusi sint derivati de substitutie ai α-benzopironei cu grupari hidroxil, metoxil, izoprenil, fenil,etc; pot prezenta o structura simpla, uneori dimerizata sau o structura mai complexa, rezultata prin sudarea la nucleul benzenic a unui heterociclu. Dependent de structura chimica se pot clasifica in: a) Cumarine simple si dimeri - cumarina, umbeliferol, esculetol, esculozida, herniarina, scopoletol, ostol, etc; b) Furanocumarine - bergaptenul, xantotoxina, izopimpinelina, imperatorina, marmezina, pimpinelina, majurina, oroselol; c) Piranocumarine
1

izolati din specii de Medicago si Trifolium e) Izocumarine imperatorina 2 .d) Cumestani .

Dicumarol Fig. eter. Cumarinele sint substante solide. cu miros caracteristic. in acetona dependent de gradul de hidroxilare. cumarinele forme heterozidice sint solubile in apa. furanocumarinele si piranocumarinele sint solubili in solventi apolari (cloroform. Rol fiziologic. parazitarile. aromat. sublimabile. cristalizate. 3 . substantele toxice si borul favorizeaza biosinteza cumarinelor. alcool diluat si concentrat. Cumarinele sint a) inhibitori ai germinatiei si cresterii plantelor in cantitati mari b) stimulatori ai cresterii plantelor (efect auxinic) in cantitati mici Traumatismele. 4 Structuri chimice din clasa cumarine Proprietati fizico-chimice. dicloretan) si in alcool. Formele neheterozidice.

Rutaceae. 4 . xantotoxina) n) ecranante impotriva radiatiilor solare prin cresterea concentratiei de acid urocainic. Pastinaca sativa L. bergapten. Au dimensiuni foarte reduse de 1-2 mm. prin blocarea vitaminei K ( cu rol de coenzima) l) oestrogena (cumestrol) m) fotosensibilizatoare (psoralen. Asteraceae.1000mg% si prin formarea de melanozomi care se depun in jurul nucleului celulelor epidermice sub forma de clopot (cumarina si derivati). samidina) anticoagulanta. coastele nu sint proeminente. Rosaceae. eliminat prin transpiratie. Prezinta fototoxicitate si preparatele de parfumerie. trombolitica (dicumarol) .. AMMI MAJORIS FRUCTUS Definitie Produsul vegetal reprezinta fructele recoltate de la specia Ammi majus L. calofilolida) antispastica (visnagina. din familia Apiaceae. usor amar. Ruta graveolens L. cu rol filtrant. hiperpigmentare). fiind favorizate de umiditate.Actiune farmacodinamica. Nu prezinta miros. Unele produse vegetale continind furanocumarine (Angelica sp.Aetheroleum Bergamottae. de la 10 mg% la 500. iar gustul este dezagreabil. lasind libere radiatiile din zona UV-A (320-400nm) care pigmenteaza pielea (UV-B cu lungimea de unda 280-320nm si UV-C cu lungimea de unda 200-280 nm produc eriteme). acestea apar dupa contactul cu plantele respective si expunerea la soare. Moraceae. cosmetologie si dermatologie care contin uleiuri volatile cu cumarine (uleiul volatil din pericarpul si florile unor specii de Citrus . cumarinele simple absorb cea mai mare parte a radiatiilor UV nocive (290-320 nm). izofraxozida) diuretica cu favorizarea eliminarii acidului uric (fraxozida) antimitotica analgezica (dafnoretina) antiinflamatoare (dafnoretina. iar in dreptul valeculelor prezinta urmele unor coaste secundare..reducerea sintezei hepatice a factorilor de agregare plachetara. In Uniunea Europeana concentratia totala de furanocumarine intr-un produs finit nu trebuie sa depaseasca 1ppm. uleiurile volatile din diferite specii din familia Apiaceae. Fructele sint diachene prevazute cu un stilopod alungit. umbeliferona. sint de culoare cenusie si prezinta numeroase verucozitati pe suprafata. a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) diminua permeabilitatea capilara si cresc debitul limfatic si venos (melilotozida) venotona si vasoprotectoare ( esculozida) antibiotica (novobiocina) bacteriostatica (umbeliferona) coleretica (scopoletolul.) determina fenomene de fototoxicitate (dermite acute insotite de bule si vezicule.

imperatorina.Fig. bolnavilor li se administrau fructele pulverizate si apoi isi expuneau la soare portiunea de corp depigmentata. xantotoxina. au fost cunoscute inca din Evul Mediuinca din secolul al XIII-lea medicii arabi utilazau produsul in tratamentul leucodermiei (vitiligo). marmezinina).sub actiunea radiatiilor UV. marmezina. flavonoide. Actiune si intrebuintari Proprietatile fotosensibilizatoare ale fructelor de Ammi majus L. meladinina) se utilizeaza in tratamentul a doua afectiuni 1) vitiligo . malanocitele functionale sint stimulate sa formeze melanina. izopimpinelina. In prezent 8-metoxi-psoralenul (8-MOP. Compozitie chimica Produsul vegetal contine ~1% furanocumarine (bergapten. ulei volatil. 5 Ammi majus L. oxsoralen. taninuri. furanocumarinele reactioneaza cu ADN-ul epidermal si prin activarea tirozinazei. xantotoxina. mucilagii. Fig. 6 Reactia 8-MOP cu AND-ul 5 .

din acest motiv se recomanda in timpul tratamentului. se normalizeaza datorita faptului ca derivatul furanocumarinic se intercaleaza in lantul ADN oprind mitoza. asocierea cu substante medicamentoase cu proprietati fotosenzibilizante (fluorochinolone.tulburari gastrointestinale. in plus prin stimularea celulelor T-8 supresoare. in cursul tratamentului PUVA (derivat de psoralen +UV-A) se realizeaza un efect imunosupresor aditional. tetracicline. nervozitate. prurit. nerespectarii dozajului). in cazul expunerii la soare. Contraindicatii . 6 . crescuta patologic.la administrarea 8-MOP sau a trioxalenului.8 Psoriazis Reactii adverse .insuficienta cardiaca.Fig. in prezenta radiatiilor UV-A. utilizarea de crème fotoprotectoare pe zonele afcetate de vitiligo/psoriazis. Fig.7 Vitiligo 2) psoriazis . etc). fototoxicitate care evolueza catre cancer dermic ( in cazul dozarii incorecte a 8-MOP si a UV-A. ketoprofen. insuficienta renala. zaharina. rata de multiplicare a celulelor epidermice.

Psoriazis .1% de 8-MOP urmate dupa o ora de expunere la radiatii UV-A pentru 1/4 minut pina la 1 ½-2minute. (Daucus visnaga L. Doza de iradiere necesara. iar mirosul este usor aromat. in cazul in care nu apar eriteme dermice. Meladinine solutie uz extern 0. procedeul se repeta la 2-3 zile. Aceasta schema de tratament se repeta la 2-3 zile. Coastele sint filiforme.o. Timpul de expunere creste treptat pina la 30 de minute.75-1%. 8-MOP intra in compozitia urmatoarelor produse farmaceutice . in dreptul valeculelor se afla bandelete ingrosate spre virful fructului. dupa ~ o luna de tratament se poate utiliza o solutie mai concentrata 0.65 mg/kg corp. b) aplicatii locale cu solutie 0. in masa au culoare brun-cenusie. care este dependenta de tipul pielii. trebuie riguros masurata si respectata pentru a evita aparitia unor reactii fototoxice. 9 Ammi visnagae fructus si Ammi visnaga 7 .) din familia Apiaceae. Pentru a preveni recidiva se recomanda repetarea administrarii la interval de 1-4 saptamini. Fructele sint diachene formate din doua mericarpe. Apium visnaga Grantz. in doze de 0. recurbate si au suprafata neteda si glabra. Fiecare mericarp prezinta cinci coaste si sase valecule..75% si 1% si comprimate 10 mg. Au un gust slab amar si aromat. Fig. de regula separate.se administreaza p.o. s-a constatat ca dupa 25 sedinte leziunile psoriatice sint complet remise. Sint ovoide. in tarile arabe este cunoscuta sub denumirea de khella. AMMI VISNAGAE FRUCTUS Definitie Reprezinta fructele speciei Ammi visnaga Lam.Mod de utilizare Vitiligo a) p. dupa 2 ore de la administrare zona depigmentata se expune la radiatii UV-A.Oxsoralen solutie uz intern 0.15% si capsule de 10 mg. doze unice de 20-40 mg/zi si dupa doua ore zona depigmentata se expune la radiatii UV-A timp de 5-10 minute.

icter colestatic reversibil. colici renale. cailor renale. piruvatului si glucozei ceea ce dovedeste o intensificare a metabolismului energetic. b) este lipofila si strabate bariera hematoencefalica.o sau 80-300 mg i. cefalee. d) studii intreprinse in ultimele decenii au evidentiat eficienta kelinei in vitiligo si psoriazis. efectul spasmolitic este de trei ori mai intens decit cel indus de papaverina b) se utilizeaza in tratamentul anginei pectorale si a miocarditei. antihelmintice. spasmolitice. dihidrosamidina. Extractele din Ammi visnagae fructus. cresterea transaminazelor serice) a preparatelor continind extracte sau substantele pure a impus restringerea utilizarii acestora doar in tratamentul unor forme de afectiuni obstructive respiratorii. angina pectorala. ulei volatil. visnagina. kelenina. visnadina). proteine.Compozitie chimica Produsul vegetal contine 2-4% furanocromone (kelina. inapetenta. derivati flavonici. actiunea coronarodilatatoare nu este insotita de o crestere a consumului de oxigen la nivelul miocardului. creste nivelul sangvin al acizilor grasi liberi si scade nivelul lactatului. amidina). tractului gastrointestinal. a fost frecvent prescrisa in bronsita spastica sau astmatiforma. In medicina traditionala a tarilor arabe au fost utilizate ca diuretice. Produsul vegetal dezvolta efecte spasmolitice (la nivelul coronarelor. kelina si visnadina cresc irigarea coronariana cu imbunatatirea circulatiei la nivelul miocardului motiv pentru care se utilizeaza in special ca antianginoase. obnubilare. visamiolul).somnolenta. tubului digestiv. voma.m. greata. lipide. colici biliare. kelinona. piranocumarine (samidina. utilizarea sa este limitata de efectele adverse . cailor biliare. kelinolul. c) in doze de 100mg de trei ori pe zi p. amiolul. furanocumarine (xantotoxina. Reactiile adverse care apar la administrarea indelungata (reactii pseudoalergice. Actiune si intrebuintari Fructele de Ammi visnaga Lam. kelolul. Visnadina a) are proprietati spasmolitice si coronarodilatatoare. mai putin toxici si cu un profil farmacocinetic mai avantajos. Sint cunoscute si utilizate de multa vreme fiind mentionate in Papirusul Ebers. Kelina a) inhiba influxul ionilor de calciu si determina cresterea concentratiei intracelulare de AMP c dezvoltind astfel proprietati spasmolitice la nivelul bronhiilor. coronarelor. aspect farmacocinetic care de deduce din neurotoxicitatea care apare la administrare. visnaginona. astm bronsic. Mod de utilizare Pe piata farmaceutica exista medicamente care conditioneaza: 8 . in ultimii ani se folosesc tot mai mult derivatii de semisinteza ai kelinei. bronhiilor. biliar si urogenital) si diuretice. in plus dupa administrarea visnadinei.

ostol. β-cariofilen. xantotoxina. α-pinen. 54 mg extract din Ammi visnagae fructus standardizat la 5 mg kelina). penta-. 2) substante pure . tri-.inceputul toamnei (august-octombrie) sau primavara (aprilie-mai). ANGELICAE RADIX Definitie Reprezinta radacinile recoltate de la specia Angelica archangelica L. de culoare brun-negricioasa. cumarine (umbeliferona. in crize se recomanda 100 mg de trei ori pe zi. tablete continind 35 si respectiv 100 mg visnadina/ tableta. α-feladren. sitosterol. acizi fenolcarboxilici. 9 . 10 Angelica archangelica L si Angelicae radix Compozitie chimica Radacina de angelica contine ulei volatil (β-feladren. . furanocumarine (bergapten. denumita popular angelica sau anghelina.Carduben.metiltridecanolide care ii confera miros de ambra). heptadecanolide si 12.. taninuri. Mirosul este aromat caracteristic. Produsul vegetal se prezinta sub forma unor radacini ramificate. din familia Apiaceae. lactone macrociclice. cu numeroase striuri la suprafata. iar gustul iute. dure.Stenocrat drajeuri (30 mg extract de paducel. iar in terapia de intretinere se administreaza 35 mg de 3-4 ori pe zi. angelicina.1) extracte din fructe de Ammi visnaga Lam.archangelicina). zaharoza. osteol). se recomanda 2 drajeuri de 3 ori pe zi. acizi grasi. flavonoide. o cromona. Fig. β-bisabolen. Recoltarea rizomilor cu radacini se face la sfirsitul verii .

carminative si stomahice.ulcer duodenal si gastric. Radacinile de angelica constituie materia prima pentru obtinerea unor lichioruri amare de tipul Boonekamp. antifermentativ contribuind la reducerea acumularii intragastrice si intraintestinale de gaze. fiind un tonic amar aromat care se utilizeaza in anorexii. fiind un rubefiant slab. Aqua Angelicae se utilizeaza ca antireumatic. La administrare interna a unor decocturi de angelica nu exista riscul aparitiei fotodermatozelor datorita solubilitatii reduse a furanocumarinelor in apa (atentie la consumul unor cantitati mari de bauturi aperitive care contin angelica). Stovalid. In plus angelica prezinta o actiune sedativa asemanatoare clordiazepoxidului. Gastritol. Contactul direct al partii aeriene a plantei cu pielea umeda poate declansa aparitia unor fotodermatoze prin fotosensibilizarea dermei expusa radiatiilor solare (furanocumarine). de mai multe ori pe zi. Fig. Chartreuse si in general se utilizeaza ca aromatizant in industria alimentara.Actiune si intrebuintari Produsul vegetal are proprietati aromatice. Mod de utilizare Produsul vegetal intra in compozitia a numeroase medicamente indicate in afectiuni ale tubului digestiv Iberogast. Uleiul volatil este coleretic si colecistokinetic. Carvomin. se recomanda o ceasca de ceai.5 g produs vegetal maruntit sau pulverizat mai grosier in 100 ml apa rece si fierberea amestecului pentru o perioada scurta de timp. dar si antispastic uterin. neindulcit si caldut cu jumatate de ora inainte de masa. 10 . Contraindicatii .11 Iberogast Decoctul se prepara prin aducerea a ~1. dispepsii cu secretie gastrica insuficienta si chiar anaciditate.

(Levisticum levisticum L. Fig. la interior. leustean. apoi amar. In scop medicinal se utilizeaza radacinile uscate si maruntite in fragmente care au dimensiunile cuprinse intre 1-1. spongios. Fig. Culoarea este galbenbruna cenusie. iar mirosul este caracteristic aromat.5 cm si grosimea de 2-3 mm. deseori cu aspect poros. 12 Levisticum officinale Koch. 13 Levistici radix 11 .).LEVISTICI RADIX Definitie Produsul este constituit din radacinile speciei Levisticum officinale Koch. gustul initial dulceag aromat. familia Apiaceae.

prezenta furanocumarinelor poate prezenta un factor de risc pentru fotodermatoze. acid ferulic. α. leustean) – inflamatii si infectii ale tractului urinar. β-sitosterol glucozida. acid izovalerianic. butilidenftalida ligustilida butilftalida sedanolida efecte sedative actiune spasmolitica (demonstrata prin studii farmacologice) Medicina traditionala utilizeaza radacina de leustean drept stomahic si carminativ.afectiuni renale inflamatorii (efectul iritant local al uleiului volatil). psoralen). (sulfina inalta) din familia Fabaceae.si transligustilida. Actiune si utilizari Cel mai frecvent acest produs vegetal se recomanda pentru reducerea edemelor membrelor inferioare (actiune diuretica). rozmarin. pentru efectul stomahic se recomanda un ceai cu jumatate de ora inainte de masa. cantitatea de urina eliminata nu creste semnificativ.6-1% ulei volatil (3-butilftalida.si β-pinen. din radacinile proaspete s-a mai izolat falcarindiolul (o poliacetilena).si trans-butilidenftalida. prevenirea formarii calculilor renali. cis. cis. sedanolida.5-3 g produs vegetal peste care se aduc 150 ml apa fierbinte. acid angelic. acid cafeic. cumarine (bergapten. (sulfina comuna) si/sau Melilotus altissima Thuill. MELILOTI HERBA Definitie Produsul vegetal este constituit din somitatile florale ale speciei Melilotus officinalis Pall. α.terpinen. adjuvant in microlitiaza renala. efectul este similar cu cel dezvolatat de fructele de telina si se datoreaza continutului in ftalide care cresc secretia gastrica si salivara ( din acest motiv se utilizeaza si la prepararea bauturilor de tip bitter si lichior). Reactii adverse . Contraindicatii . umbeliferona.si γ. Produs farmaceutic CANEPHRON drajeuri si solutie orala (tintaura.Compozitie chimica Produsul vegetal contine 0. mircen). se mai utilizeaza si ca emenagog si fluidifiant al secretiilor in afectiuni respiratorii catarale. se acopera vasul si se lasa in contact 10-15 minute dupa care se filtreaza. α. soareci) au demonstrat ca la administrarea de extracte de radacina de leustean. efectul diuretic se datoreaza uleiului volatil. Pentru actiunea diuretica se administreaza 2-3 cani pe zi. Mod de utilizare Ceaiul de radacina de leustean se prepara din 1.si β-felandren. acid benzoic. camfen. Studii realizate pe animale de experienta (pisici. 12 . dar creste cantitatea de azot total ca si cantitatea de ioni de clor excretata.

14 Melilotus officinalis Pall. in aceleasi conditii din acidul o-hidroxicinamic se formeaza dicumarolul cu proprietati anticoagulante. acizi fenolici (acid cumarinic. are un gust sarat amarui si un miros aromat. speciile de Melilotus sintetizeaza fitoalexine – medicarpina. de fin proaspat cosit. polizaharide. aromat. caracteristic. sapogenoli (acid oleanolic). umbeliferona). componente volatile. Planta proaspata contine glicozide ale acizilor cumarinic si melilotic (melilotozida) inodore. flavonozide. acid melilotic. scopoletina. Compozitie chimica Produsul vegetal contine derivati cumarinici (cumarina. Fig. 13 . in timpul uscarii glicozidele sufera un proces de hidroliza cu formarea acizilor liberi care se lactonizeaza cumarine cu miros placut. In conditii necorespunzatoare de uscare si conservare. acid melilotincumarinic).Produsul vegetal este constituit numai din partile superioare ale tulpinelor si nu trebuie sa contina fructe. Actiune si intrebuintari Florile se utilizeaza ca aromatizant in fitopreparate si in industria tutunului. melilotina.

ca antiflebitic se recomanda 2-3 cani de infuzie pe zi. Mod de utilizare Produsul vegetal se utilizeaza proaspat sau uscat. fragilitate capilara cutanata c) experimentele in vivo au evidentiat proprietati cicatrizante si antiinflamatoare (15-20 g extract/zi) Cumarina (conform unor cercetari mai vechi 1962-1965) are proprietatea de a diminua viscozitatea lichidului din focarele inflamatorii stimulind proteoliza ca urmare a activarii macrofagelor.etc. 14 . digestive si analgezice fiind administrat in diaree. sindrom post trombotic. crampele nocturne si senzatia de “picioare grele”). a proteinelor plasmatice macromoleculare c) activarea fagocitozei macrofagelor. hemoroizi. warfarina). din focarul inflamator. Extractele din Meliloti herba a) au proprietati antiedematoase si imbunatatesc circulatia venoasa si limfatica si scad permeabilitatea capilara b) se administreaza intern ( in asociere cu rutin de obicei) in insuficienta venoasa cronica (reduc semnificativ edemul. flatulenta. dupa 5-10 minute se filtreaza. Anticoagulantele cumarinice inhiba formarea la nivelul ficatului a unor proteine procoagulante (protrombina. in terapie se utilizeaza anticoagulantele cumarinice de sinteza (derivati de 4-hidroxicumarina .si extracelulare in edemele bogate in proteine b) stimularea evacuarii. ulceratii. colici.In medicina populara produsului vegetal i s-au atribuit proprietati emoliente.acenocumarol. sub forma de infuzie.nu se administreaza extractele din Meliloti herba concomitent cu aspirina. tromboflebita. luxatii. Produsul vegetal uscat si conservat in conditii corespunzatoare este lipsit de efecte anticoagulante. extract fluid atit intern cit si extern. Infuzia se prepara din 2-3 g produs vegetal fin pulverizat si 150 ml apa la fierbere. edem limfatic si extern in contuzii. dar si extern in dureri reumatice si abdominale. warfarina. de asemenea s-a demonstrat un efect limfokinetic (accelereaza evacuarea limfei din focarul inflamator). factorii VII. Contraindicatii . Dicumarolul are proprietati anticoagulante. In studii clinice cumarina a dovedit actiune antitumorala datorata: a) stimularii imunitatii celulare la doze mici b) unei citotoxicitati directe la doze mari.disfunctii hepatice. Interactiuni medicamentoase . Polizaharidelor din Meliloti herba li se atribuie proprietati imunostimulatoare si antistres-adaptogene. sint active doar la administrarea pe cale orala. X). O asociere intre un extract din Meliloti herba si rutozida (Venalot) a dovedit in cursul unor studii o foarte buna activitate antiinflamatoare prin: a) stimularea proteolizei intra. IX.

Fig. Phlebodril crema.Venalot (25 mg extract din Meliloti herba standardizat la 5 mg cumarina si 25 mg rutozida).produsul vegetal se umecteaza cu o cantitate egala de apa fierbinte. se impacheteaza intr-o bucata de pinza si se aplica pe zona afectata.16 Mecanismul de actiune al warfarinei 15 .In inflamatii si hemoroizi se utilizeaza cataplasme . Pascovenol.15 Interventia medicamentelor anticoagulante in cascada coagularii Fig. Extractele din Meliloti herba intra in compozitia unor preparate cu actiune antiflebitica .