You are on page 1of 8

Esente naturale

Planta cu toate partile ei, de la radacina pana la floare este principalul furnizor de substanta parfumata. Dar, din cauza preturilor imense pe piata mondiala (un kilogram de ulei de trandafir costa in jur de 10.000 euro) si a faptului ca materia prima naturala se gaseste in cantitati limitate, astazi nici un parfum nu se mai construieste in exclusivitate din substante naturale. oate creatiile cunoscute sunt forme combinate de ingredienti naturali si sintetici, de natura si c!imie. De la unele plate sunt utilizate in parfumerie doar florile ori coaja fructelor, altele insa sunt folosite integral. "ata mai jos cele mai des intalnite esente de origine naturala vegetala# Ambra: provine din rasina prelucrata a numeroase conifere si are o aroma cu iz de fum, zgura si miere. $ste utilizata in special ca nota de baza pentru parfumurile orientale sau florale grele ori dulci si confera parfumurilor o invaluire calda, vibranta. %neori totusi ambra este folosita ca nota initiala pentru a crea o aura stralucitoare parfumului, aura din care se desprind ulterior alte arome. &mbra este componenta de paza pentru Dune de la '!ristian Dior, (bsession de la 'alvin )lein, 'innabar de la $stee *auder si Diva de la $manuel %ngaro. Bergamota: este o specie de portocala mica si verzuie, asemanatoare ca forma cu perele, cu gust de lamaie dulce si miros curat, profund si tenace. $ste inclusa in compozitia parfumurilor cu aroma de fructe sau buc!ete florale si adauga acestora o nota mediteraneana, racoroasa si usor acidulata. ( intalnim in *oulou de la 'a!arel, )enzo de la )enzo si +un,ater de la *ancaster si alaturi de mandarine in andre Poison de la '!ristian Dior. "asomia# aroma magica a iasomiei este cunoscuta din vremuri stravec!i iar frumusetea florii este considerata unica. &re un efect erotic si fara mirosul ei impetuos si armonios nu ar exista astazi aproape -0. dintre cele mai cunoscute parfumuri. $ste o cultura extrem de costisitoare pentru ca florile de iasomie

spaniola si indiana2). /ulte parfumuri 7romantice7 ar fi gretoase fara aportul sau atenuant si subtil. coacaze) iar cele cu miros proaspat si volatil in notele initiale (struguri. 3eautiful de la $stee *auder si Dolce40abbana de la Dolce 40abanna. *ic!enii si ferigile# sunt cele care au nascut categoria de parfumuri fougere si c!8pre. /aroc. /itsuko de la 0uerlain. in :ent :ert de la Pierre 3almain. capitala necontestata a lumii parfumurilor. *ic!enii sunt o specie cat se poate de comuna. in no 1. parfumurilor 7verzi7 ci celor orientale o blandete catifelata. perele din '!amps $l8see de la 0uerlain. mango din 1avana pour elle de la &ramis. unisia insa toata lumea este de acord ca cea mai bina iasomie se cultiva la 0rasse din Provence. $gipt. merele din 6 $va de la 9oop2. +unt sute de varietati de iasomie si este cultivata in numeroase tari# "talia. Descoperiti si 7gustati7 prunele din $scape de la 'alvin )lein si din /osc!ino de la /osc!ino. $senta extrasa din coaja din fruct sau din samburii lor este utilizata in toate cele trei note ale parfumurilor in functie de intensitatea si durabilitatea aromelor lor. $stee de la $stee *auder. *ic!enii aduc buc!etelor florale. 5ructele# utilizate pentru aromele lor incantatoare si apetisante. nuca de cocos din 'asmir de la '!opard. coacazele negre din +afari de la . pepenele galben in Duende de la 9esus del Pozo. mere. . "n 9ick8 de la 0uerlain.de la '!anel. caisele din 9aipur de la 3ouc!eron. ( gasim in proportie mai mare in 'arolina 1errera de la 'arolina 1errera (trei specii# frantuzeasca. zmeura din :an 'leef de la :an 'leef and &rpels. pepene indian. ananas). inainte de rasaritul soarelui. fructele sunt o componenta des intalnita. 'ele persistente si puternice in note de baza si mediane( mure. :anderbilt de la 0loria :anderbilt.trebuie culese manual. creandu6si propria lor clasa# parfumurile fructate.alp! *aurent. "ndia. mango. care creste peste tot in zonele muntoase ale $uropei de nord si se cultiva pe scara larga pe teritoriul fostei "ugoslavii. dimineata.

piperul. anasonul. tamaia. trandafir bulgaresc in /agie =oire de la *ancome si &rpege de la *anvin.ose (trandafir cu aroma grea. nucsoara.oma de la *aura 3iagiotti). de tanin).ose de mai (trandafir mic. denumita 7spic87. %tilizarea lor pe scara larga a dus la dezvoltarea unei sub6clase de arome. existand sute de soiuri. $ste inestimabil ca fixator de aroma si degaja o mireasma imbatatoare. ( gama larga de trandafiri formeaza inima parfumului Paris de la ?ves +aint *aurent. etc. fructate si c!iar in cele proaspete pentru a da consistenta si durabilitate mirosului. stejar aromat etc. de trandafir african. 7aromat7 sau 7picant7 si adaugata claselor de baza (fructat6aromat ca =oa6=oa de la (tto )ern sau floral6spic8 ca > &venue de la $lizabet! &rden). "ata cateva mirodenii si ierburi aromate utilizate ca ingredienti in parfumerie# cuisoarele. de pin. 'ele mai cunoscute specii sunt . $ste utilizat intr6o proportie aproape incredibila. menta (in procent foarte mare in . randafirul# regina de necontestat a tuturor florilor este utilizata pe scara foarte larga in parfumerie. /irodeniile si ierburile aromate# sunt des utilizate pentru a incununa miresmele calde si aromate ale multor parfumuri. /ai gasim trandafir alb de Damasc in resor de la *ancome si in 9ardins de bagatelle de la *ancome. 0asim de asemenea ca ingrediente de baza in parfumuri lemn de cedru. de gaiac. trandafir marocan in 9o8 de la 9ean Patou. cu miros dulceag si aspect neinsemnat.. busuiocul. trandafir egiptean in ?satis de la 0ivenc8. care creste in zona 0rasse din Provence) si ea . considerat vreme de secole arbore sacru. tar!onul. de <<. g!imbirul. molcoma si onctuoasa. in +amsara de la 0uerlain. +unt de gasit in parfumurile orientale.oc!as si %ngaro de la %ngaro. ca si in cele florale. intr6o diversitate uluitoare. scortisoara.*emnul de santal# este lemnul parfumat si delicat al unui copac din "ndia caruia i se mai spune si 7arborele alb de /arabar7. coriandrul. trandafir anatolian in ocade de la . mag!iranul. $ste utilizat in special in parfumurile orientale dar pastreaza unitara si aroma parfumurilor florale opulente. trandafir 7de 5rance7 .

. speciala este cunoscuta de toata lumea. :anilia# provine din semintele unui soi de or!idee cataratoare larg raspandita in zona sud6 americana. pentru a nu cadea prada pasiunii masculine pe care senzuala mireasma ar fi transformat6o intr6un delir. uberoza# floare cu miros extrem de puternic si persistent. randafirul bulgaresc este considerat c!intesenta rozelor si din petalele sale se prepara cea mai scumpa esenta uleioasa din lume# dintr6o jumatate de tona de petale nu se obtine mai mult de un gram de esenta. florale sau fructate.enastere tinerelor femei le era interzis sa se plimbe prin gradinile de tuberoze. $ste des utilizata in parfumurile florale aducand consistenta si senzualitate aromelor# in proportie mai mare in Pant!ere de 'artier sau in combinatie cu alte flori inmiresmate in 9ardins de bagatelle de la *ancome. Dezvolta miresme foarte blande in Poeme de la *ancome si =arcisses de la '!loe. albastrui care pe cat sunt de frumoase si delicate pe atat sunt de nefolositoare parfumeurilor2 $senta de violeta se extrage din frunzele acestei plante nu din petalele sale2 /ai mult c!iar.. trandafir 7Prelude7 in 3vlgari de la 3vlgari. %tilizata cu masura in notele de baza adauga o atingere senzuala. violete. .. &re o mireasma atat de patrunzatoare si ametitoare incat in . gingasa si romantica parfumurilor orientale. alba. iris florentin (o specie mica de stanjenel) care face din Pleasure de la $stee *auder o sinfonie de. iar aroma ei dulce. ( gasiti uneori sub denumirea de 7boabe de tonka7 nefiind altceva decat 7numele de scena7 al vaniliei clasice. cea mai 7buna7 esenta de violeta se extrage din bulbul de. :ioletele# sunt flori mici. nu face parte din familia trandafirilor cum gresit este considerata (datorita numelui probabil) ci este o specie de crin cu lujer inalt si inflorescenta mica..in /iss Dior de la '!ristian Dior.

us! de la 0ucciA @ rosie pitica in *es 3elles de . liliac. frezie.icci. $sentele folosite in aromoterapie trebuie sa fie naturale si nu produse sintetice.icci (verde) si flori de alun in *es 3elles de . imbatatoare si pronuntata parfumurilor care dezvolta arome pluri6florale.enta de (scar de la . $sentele naturale au de asemenea. $ste o aroma extrem de tenace si. narcise. &dauga o nota tropicala. odi!nitoare.entaA @ nectar de smoc!ine in 0ood *ife for Comen de la DavidoffA @ seminte de frezie sud6africana in 0ucci . un rol . gardenii. o rasina cada si dulce cu aroma de ciocolata in (scar de la . mimoze. in special cele cu inclinatii orientale. iris. pentru a putea avea efectele terapeutice scontate. $ste de gasit in &sja de la 5endi. crini. lacramioare. levantica. ca mai toate miresmele provenite de la tropice.icci (albastru) ambele de la =ina . $ste floarea delicata cu aspect filiform al unui arbore filipinez. magnolii. cu puteri !ipnotice care intra in componenta multor parfumuri. trebuie utilizata cu maxima grija si discretie. in Diorissimo de la '!ristian Dior si (pium de la ?ves +aint *aurent. "n mod obisnuit esentele sub forma uleiurile volatile ne improspateaza aerul camerei transpunandu6ne astfel. &lte cateva esente naturale vegetale unice utilizate ca ingrediente# @ flori de palmier din 'araibe in 1avana pour elle de la &ramisA @ mac albastru din /untii 1imala8a in Poeme de la *ancomeA @ castravete verde in *Beau dB"sse8 de la "sse8 /i8akeA @ ceai verde in ') (ne de la 'alvin )leinA @ opoponax. camelii. unica. or!idee. zambile. muscate. bujori. Pentru a intregi imaginea diversitatii de flori utilizate in parfumerie iata doar alte cateva specii ale caror flori sunt utilizate cu precadere# tuberoze. garoafe. intr6o atmosfera relaxanta.?lang68lang# este o mireasma forte.

in cazul imbolnavirilor. caci si simtul mirosului este foarte dezvoltat la om (de zece ori mai mult decat simtul gustativ). dr. &cest lucru se datoreaza in special faptului ca aromele actioneaza simultan pe toate planurile fiintei# in plan fizic. &cest lucru dovedeste faptul ca aromoterapia era utilizata si studiata. $d. &vand o bogata practica medicala. $l a fost cunoscut pentru studiile sale din domeniul bacteriologiei.ard 3ac!. esentele aplicate prin masaj sau in apa de baie actioneaza direct. "n aceasta terapie. emotional. extrase din diferite plante si flori. "ntr6un manuscris in limba latina. fiind absorbite prin piele. se pot obtine efecte neasteptate si complexe. /iguel.dezinfectant. desi se actioneaza doar asupra mirosului. aromele sunt utilizate sub forma de uleiuri.ard 3ac! a sesizat ca intotdeauna. indiferant de durerea ce este resimtita. 5olosite prin masaj. /unca lui de cercetare a fost focalizata spre a crea un medicament mai sanatos. $le pot stimula digestia si pot dinamiza puterea de a muncii. avand ca sursa florile. este precizat ca vindecatorul Paracelsus ii ajuta pe cei ce sufereau traume emotionale cu ajutorul unor picaturi extrase din petalele florilor. pana si in zilele noastre unele incaperi din piramidele egiptene si6au pastrat mirosul specific. 'u siguranta folosirea aromelor naturale a fost folosita din cele mai vec!i timpuri. Prima dovada scrisa a utilizarii aromelor in scop terapeutic dateaza din secolul al D:"6lea. "n ceea ce priveste actiunea terapeutica a unor uleiuri esentiale. primele cercetari stiintifice dateaza din anul 1E-F si au fost facute de 9. &romele naturale pot fi folosite in diverse moduri.ard 3ac! a abandonat medicina clasica si s6a dedicat studierii medicinei naturiste. doctorul $d. :aloarea esentelor florale a fost redescoperita si cercetata de medicul englez $d. "nca de la inceputul anilor BG0. aromat. inca din antic!itate. ele se folosesc cu ajutorul unei lampi de aromoterapie. rebuie amintit faptul ca. antibacterian. !omeopatiei si al medicinei naturiste. &stfel. comprese sau in apa de baie. . exista si o cauza emotionala a suferintei respective. mental si c!iar spiritual. imunologiei. +ub forma de esente volatile.

fructe si frunze si mai rar in lemne (de ex. benzenul. mai ales atunci cand este vorba de terpeni. fie se separa in componente. in cazul derivatilor oxigenati solizi. &lde!idele se izoleaza cu ajutorul combinatiei bisulfitice (de ex. nu numai cu specia botanica. unele uleiuri eterice contin si combinatii aromatice. uleiurile eterice sint amestecuri complicate de numeroase substante."nca din secolul al D:""6lea s6a observat deosebirea dintre uleiurile grase nevolatile. din uleiurile de iarba de lemon si de citronelaA citronelolul nu formeaza o asemenea combinatie). "n afara de terpeni si camfori. apoi alde!ida cinamica. "zolarea diverselor componente se face prin distliare. dar si cu regiunea si clima in care creste planta. numite uleiuri eterice sau uleiuri esentiale. "n tabel este redata compozitia catorva dintre ele. %neori se aplica metode c!imice. alcoolii primari se izoleaza cu ajutorul combinatlei pe care o formeaza cu clorura de calciu (asa se obtine geraniolul. tetraclorura de carbon etc. si unele uleiuri distilabile cu vapori de apa. &ceste combinatii azotate influenteaza in mod favorabil aroma uleiurilor eterice si se adauga uneori si in parfumurile artificiale sau sintetice. cum sunt eugenolul si alti eteri fenolici inruditi cu el. %n procedeu dand bune rezultate (pentru flori de iasomie si de tuberoza) este extragerea cu grasimi (enfleurage. sau prin cristalizare. 'ompozitia uleiurilor eterice variaza mult. uleiurile eterice sint utilizate pe scara larga in industria parfumurilor. cu vapori de apa. Dupa cum se vede. lemnele de camfor si de santal). unse cu o grasime animala solida. &stfel. %nele uleiuri eterice nu suporta acest tratament si de aceea se extrag cu dizolvanti. din plante. =umarul uleiurilor eterice fabricate in scopuri practice trece de o mie. %leiul eteric se extrage apoi din grasime cu alcool. 5lorile se aseaza pe suprafete netede. %lei de# "zolat din# &nason 5ructe de anason (Pimpinella anisum) 3ergamot 'ojile fructelor de portocal 'itrus aurantium subspecia 3ergamia (+icilia) . practicat la 0rasse. in 5ranta de +ud). %leiurile eterice se utilizeaza fie ca atare. &cestea se gasesc mai ales in flori. /etoda obisnuita pentru izolarea uleiurilor eterice consta in distilarea plantelor sau partilor de planta. citralul din uleiul de lamaie sau din uleiul de iarba de lemon) etc. ca eterul de petrol. si se innoiesc de atiteaori pina ce grasimea se satureaza cu uleiul eteric. Din cauza mirosului lor placut. care apoi se amesteca cu alte substante pentru obtinerea parfumurilor.

le diferentiaza si creeaza posibilitati de selectie dupa preferinte si gust. de origine animala si odorante artificiale sau sintetice. materiile odorante sau mirositoare pot fi# de origine vegetala.osa centifolia (5ranta de +ud) :aleriana (dolean (:aleriana officinalis) Produsele de parfumerie. alaturi de solventi.'ananga sau 8lang68lang 5lori de 'ananga odorata (5ilipine. 9ava. +pania) randafir 5lori de . &stfel. . au diferite substante odorante care dau o individualitate produsului.osa damascena (3ulgaria) si . /adagascar) '!imen 5ructe de 'arum carvi 'itronela "arba de '8mbopogon nardus ('e8lon si 9ava) "arma de lemon '8mbopogon flexuosus ("ndia) *evantica 5lori de *avendula officinalis /olura (5enc!el) +amanta de molura (5oeniculum vulgare) =eroli sau flori de portocal amar 'itrus bigaradia risso (5ranta sudica.