You are on page 1of 15

UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI FACULTATEA DE ADMINISTRAŢIE ŞI AFACERI SPECIALIZAREA ADMINISTRAREA AFACERILOR

Analiza compara i!" ORAN#E $ COSMOTE

Pro%&'or coor(ona or) Ro ar* Florin

S *(&n+i ) B*(*lan An(ra(a B*z&a Cri' ina #i,ac Ana-Maria Iarca Ioana I!anci* Ral*ca Laz"r Ral*ca

Bucureşti

0nainte de a analiza concret datele cu caracter economico%financiar vom prezenta mai întâi un scurt istoric a celor două companii şi implicit intrarea lor pe piaţa din România. unul dintre domeniile de mare importanţă ale zilelor noastre.screen şi de la minutul scump de conversaţie la mii de minute incluse în abonament. atât în România. ci şi calităţii reţelei . cât şi de noile servicii apărute. !peratorii GS înre"istrat un succes deosebit. 'e la prima )cărămidă* din anii +. Până în aprilie 1--1. servicii noi. #ceastă piaţă fiind una relativ nouă. Succesul !ran"e în România se datorează. telefonia mobilă a devenit în mai bine de un deceniu cea mai folosită metodă de comunicare din România şi aproape din toată lumea. nu doar atractivității pe care o reprezintă telefonul mobil. o politică de mar&etin" adecvată. printr%o cerere foarte mare. a cunoscut o dezvoltare foarte rapidă. cât şi în lume încep să apară rând pe rând competitorii . în special în ultimul deceniu. concurenţa a doi mari operatori de telefonie mobilă care sunt prezenţi şi pe piaţa românească şi anume !ran"e şi /osmote. 'intr%un lu( de invidiat.la cel mai inteli"ent touc. !ran"e a operat sub brand%ul 'ialo". diversificate. numărul de abonaţi din această perioadă depăşind cele mai optimiste previziuni. a serviciilor oferite şi brandului.2012 Telefonia mobilă. #cest succes poate fi pus pe seama unei con$uncturi economice la momentul pătrunderii pe piaţă. 1 . #nalizând această piaţă am ales ca studiu de caz. Pătrunderea sa în România şi lansarea comercială a sistemului GS au produs un val de entuziasm şi curiozitate.. atât de funcţionarea de pe piaţa românească au sistemului în ansamblu. Se constituie societăţi de telefonie mobilă care îşi desfăşoară activitatea mai întâi la nivel naţional întrucât este o piaţă nouă .abia mai apoi companiile puternice la nivel mondial reuşesc să intre pe diferite pieţe naţionale cumparând operatorii respectivi. ORAN#E !ran"e România este cel mai mare operator GS din România.

miliarde euro.. =ireless ?P.septembrie 1--. cu peste 678. mesa$e multimedia. !ran"e a evoluat continuu şi a devenit mai mult decât o companie de telecomunicaţii mobile în conte(tul noii lumi di"itale contemporane. !ran"e a investit apro(imativ 6.. !ran"e România avea 6-. divizia de telecomunicații mobile a 5rance Telecom. :eniturile !ran"e în 1--. !ran"e România controlează de asemenea . =ap.-. 'e la lansarea la nivel mondial în 6. având peste 6. milioane de euro.--. !ran"e a fost primul operator din România care a oferit servicii video pe telefonul mobil.883 din activele operatorului moldovean !ran"e oldova Dfost :!ET>BF.2.. !ran"e este liderul pieţei de telecomunicaţii mobile. etc.#vând o acoperire a populației de . GPRS.. !ran"e România deţine o reţea de ma"azine proprii. de la intrarea pe piața românească. !ran"e România este filiala românească a operatorului "lobal de telefonie mobilă !ran"e S#. cu .73 mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu aproape 8. e%mail.. are apro(imativ 6. Portofoliul său cuprinde o "amă lar"ă de servicii precum< voce.. @i5i..--. au fost de 12.& !ran"e a lansat în România campania de comunicare a noii viziuni de brand. incluzând T: Bive. care cuprinde 6-1 locaţii. ASS'. 'e asemenea. ce pot fi personalizate.69 Până în noiembrie 1--C.--. !ran"e România oferă fiecărei persoane din România posibilitatea de a ale"e între planuri de abonamente fle(ibile. 0n România.de clienţi mai mult decât în trimestrul al doilea al anului în curs. mesa$e scrise. Vizi*n&a Oran.milioane de clienţi. și cartele PrePa4.23.2. 8G. date.de clienţi la data de 8. Transformarea !ran"e în operator conver"ent şi furnizor de conţinut face astăzi necesară reîmprospătarea brandului pentru a asi"ura transmiterea a tot ceea ce poate face acesta pentru 8 .. una dintre cele mai mari companii de comunicaţii din lume. parte a celei mai mari campanii inte"rate !ran"e la nivel mondial. >'G>.9 de milioane de clienţi pe cinci continente..de ma"azine partenere în toată ţara. cu 183 mai puţin decât în 1--7.

incluzându%i și pe cei ai Happ. . /ompania a anunțat în aprilie 1--C depășirea pra"ului de 1 milioane de clienți. fiecare este suma relaţiilor cu oamenii din $ur. 'e la preluarea poziţiei de lider al pieţei de telecomunicaţii din România.is. COSMOTE /osmote România este al treilea operator de pe piața de telefonie mobilă din România. cu mai puțin de 6-. !peratorul a primit a treia licență GS de la "uvernul român în decembrie 6. milioane. iar în anul 1--9. compusă din an"a$ați și parteneri Romtelecom Dcare nu plătescF. investiţiilor masive în dezvoltarea reţelei de servicii. dar decizia a fost amânată în repetate rânduri. putând să intre în faliment oricând. !ran"e şi%a dublat numărul de clienţi şi valoarea anuală a veniturilor obţinute. Goua campanie are la bază ideea că. #ceste realizări au fost posibile datorită orientării către client. reprezentând o dublare a bazei de clienți în decurs de un trimestru. /el mai nou și cel mai mic operator de telefonie din țară..3 sunt abonați. sc. /osmorom nu înre"istrase până atunci profituri nete și se estimează că investiția inițială și pierderile acoperite de Romtelecom depășesc un miliard de dolari. /oerenţa şi continuitatea în comunicare sunt asi"urate şi de identitatea "rafică a brandului care rămâne nesc. Scopul companiei este acela de a menţine nivelul înalt al calităţii serviciilor oferite clienţilor actuali şi diversificarea "amei de soluţii inovative de comunicare !ran"e.iderea sa.imbat mai târziu în /!S !T>. în e(tinderea reţelei de distribuţie şi datorită lansării unor produse şi servicii inovative. Ba finalul anului 1-6-. sub numele de /osmorom. desc. dintre care 16. compania a început să fie monitorizată.clienţii săi. acei oameni care ne marc. și cu peste 7-3 din baza de clienți.7 și s%a lansat comercial în martie anul următor. surprinzător. nu a rezistat concurenței. numărul total de clien ți ai /osmote..imbată. a a$uns la 2.ează viaţa în diverse etape ale e(istenţei noastre. astfel încât viitorul operatorului a fost mult timp nesi"ur. dinamic şi onest. . şi până în prezent.de clienți noi de la începutul anului. în decembrie 1--.. S%au desfășurat ne"ocieri pentru înc. o divizie a operatorului de telefonie fi(ă național Romtelecom. Goua viziune este în acord cu valorile brandului !ran"e< simplu.

Si"la /!S !T> semnifică armonia dintre om şi 9 . /ompania mizează pe atra"erea clienților potențiali.eiat. Pe 2 decembrie 1--9. arca /!S !T> este asociată cu spiritul de iniţiativă. atât clienților utilizatori de cartele /!S !T>. /oncurenții săi erau la acea vreme !ran"e. Iz și o licență 8G.de clienți și o cotă de piață mai mică de 63. ceea ce îi pune la dispoziție o licență /' # în banda . Happ avea circa 8C..de abonați . calitatea şi fiabilitatea. acționarul ma$oritar al Romtelecom. că își a$ustează identitatea corporativă prin adău"area culorii "alben în materialele sale publicitare. Romtelecom a păstrat 8-3 din acțiunile operatorului. având în vedere rata actuală redusă de penetrare a telefoniei mobile în România. Ba Vizi*n&a Co'mo & :iziunea /osmote este aceea de a îmbunătăţi viaţa clienţilor prin ridicarea nivelului comunicaţiilor mobile din întrea"a re"iune a >uropei de Sud%>st. Procesul de rebrandin". dar şi mediul de afaceri să realizeze tot mai mult. care face parte din "rupul !T>. lansat la începutul lunii decembrie 1--9..iar și într%un proces. cât și abonaților. tarife unice în orice reţea și mai scăzute decât ale principalilor competitori. membră a "rupului /osmote. a inclus o nouă politică și o nouă strate"ie< compania oferă. !T> România. în fiecare zi. a$utând astfel la fiecare individ în parte. s%a relansat comercial printr%o campanie a"resivă din punctul de vedere al prețurilor.9finalul anului 1--7.Ba sfârșitul verii 1--9 a fost preluat de operatorul mobil "rec /!S !T>. 0n iunie 1--. Pe 6. /osmote a revenit la identitatea corporativă internațională. /!S românilor. s%a lansat acoperirea la nivelul populaţiei şi triplând p e p i a ţ a românească cu scopul de a face telefonia mobilă ac cesibilă tuturor dublând e(tinderea teritoriului numai în ultimul an. toate fiind elemente definitorii ale mediului de afaceri competitiv din prezent. variantă mai puțin plauzibilă însă. că operatorul GS /onne( Dacum :odafone RomâniaF ar putea face presiuni asupra /osmote și ar putea să îi implice pe "reci c. /osmote a semnat preluarea operatorului rețelei Happ. la câteva luni după ce procesul de rebrandin" al :odafone România a fost înc.nolo"ică. :odafone și Happ. /osmote a anunțat într%un comunicat de presă. într%o tranzacție de 1-C milioane euro. februarie 1--9.--. situată la 223.--. Surse din piață spuneau încă de la finalul anului 1--9. performanţă te. Ba sfârșitul lui 1--2. cu mai puțin de 1.

ete tarifare de pe piaţă pentru serviciile postpaid. /0 D&%inir&a 'cop*l*i .ete prepaid e(trem de avanta$oase pentru cei care ale" libertatea comunicării. forma simplă şi directă reflectând tocmai misiunea companiei de a apropia oamenii prin simplificarea comunicarii dintre aceştia. /!S !T> România aduce cele mai mici pac. 10 S a2ilir&a o2i&c i!&lor 3i ipo &z&lor c&rc& "rii Obiectiv 1 #naliza comportamentului în relaţiile cu clienţii Scopul cercetării >valuarea calităţii personalului din ma"azinele !ran"e si /osmote Obiectiv 2 #naliza mediului de lucru Obiectiv 3 #bilităţi de vânzare Obiectiv 4 /unoaşterea produselor şi a serviciilor Obiectiv 1 #naliza comportamentului în relaţiile cu clienţii 2 Ipoteză 1 a$oritatea an"a$aţilor ma"azinelor !ran"e au un comportament respectuos în relaţiile cu clienţii . fără diferenţiere între reţele.te. Bansând un portofoliu personalizat de servicii. 0n ceea ce priveşte serviciile postpaid. Scopul cercetării >valuarea calităţii personalului din ma"azinele !ran"e şi /osmote. oferind în acelaşi timp şi pac. care includ şi minute "ratuite cu toate celelalte reţele de telefonie. #plicând o politică simplă şi unică de tarifare. /!S !T> România introduce pe piaţa românească cele mai mici abonamente.nolo"ie. /!S !T> România oferă clienţilor români e(perienţa unor servicii de telecomunicaţii mobile la cel mai bun raport calitate%preţ.&n&ral al c&rc& "rii Problema decizională /alitatea personalului influenţează sau nu desfăşurarea în condiţii bune a activităţii ma"azinului !ran"e şi /osmote.

!ran"e /osmote DA GA DA GA DA GA DA GA '# NU DA GA '# NU DA GA '# NU DA GA DA GA 1.Obiectiv 2 #naliza mediului de lucru Ipoteză 2 ediul de lucru este important în dezvoltarea şi menţinerea relaţiilor cu clienţii prin influenţa sa asupra an"a$atului Ipoteză 3 a$oritatea an"a$aţilor /osmote reuşesc să convin"ă clienţii să ac.eie abonamente Obiectiv 3 #bilităţi de vânzare Obiectiv 4 /unoaşterea produselor şi a serviciilor Ipoteză 4 #n"a$aţii au fost instruiţi în le"ătură cu produsele şi serviciile oferite 40 Ela2orar&a %i3&i (& o2'&r!ar& 6. #n"a$atul ma"azinului a încercat să identifice nevoia clientului prin punerea de cât mai multe întrebări. /lientul aşteaptă mai mult de 9 minute până este abordat de DA unul dintre an"a$aţii ma"azinului. C. 7. #n"a$atul ma"azinului a informat clientul în le"ătură cu ofertele speciale. . #mbianţa din interior era una plăcută.iziţioneze produsele sau să înc. DA GA 8. promoţii.. Jinuta an"a$aţilor ma"azinului era corespunzătoare. 5iecare an"a$at din ma"azin avea ecuson de identificare cu DA numele şi funcţia sa. 6-.. an"a$atul ma"azinului a cerut informaţii suplimentare altui cole" pentru a putea răspunde la întrebările puse de client. 0n timpul întălnirii. 0n momentul abordării clientul este salutat respectuos de către an"a$atul ma"azinului. ?nteriorul ma"azinului era destul de spaţios astfel încât să nu '# se creeze fenomenul de Kcoadă*. GA 2. NU 9. GA .eie C DA GA DA GA '# NU DA GA DA GA . 0n urma informaţiilor oferite de către an"a$atul ma"azinului clientul a fost convins să ac.iziţioneze produsul sau să inc.

dar nu era satisfăcător la capitolul venituri. >(traopţiunile de care pot beneficia clienţii /osmote sunt mai avanta$oase din punct de vedere al minutelor incluse în reţea.în timp ce e(traopţiunile !ran"e includ avanta$ul de a avea mai mulţi L trafic internet.. An alt plus oferit de compania /osmote este acela că la ac.iziţionate Dc. rar. se arată în raportul 5rance Telecom. ?nformaţiile le"ate de produsele şi serviciile incluse în oferta specială a ma"azinului sunt prezentate în detaliu.F 69. ?niţial compania s%a concentrat pe se"mentul prepa4. etc. Ba plecare an"a$atul ma"azinului a incercat să convin"ă clientul să revină în ma"azin Dformule de înc. DA GA '# NU DA GA DA GA DA GA DA GA DA GA DA GA DA GA DA GA /artelele prepa4 oferite de ambele companii se încadrează între 8 şi C euro. fapt ce aduce un cost adiţional clienţilor de la !ran"e ce doresc cumpărarea unui telefon.vreun abonament. #n"a$atul ma"azinului a întocmit cu atenţie şi precizie documentele necesare clientului pentru produsele şi serviciile ac. >ste atent la reacţiile clientului în timp ce îi prezintă oferta de produse şi servicii. contract. 68. Abonamente Orange Abonamente -Cosmote 7 .itanţă. factură. care ii aduseseră un număr mare de utilizatori. 'in punct de vedere al informaţiilor online. 66. 61.iziţionare telefonul este decodat. An avanta$ al utilizării reţelei /osmote îl reprezintă aria mare de acoperire a semnalului în afara oraşelor mari determinând persoanele din mediul rural ce deţin un telefon mobil să devină clienţi ai acestei reţele. 6. în se"mentul de abonamente. pe înţelesul clientului. !ran"e ocupă o poziţie fruntaşă datorită furnizării complete a serviciilor şi produselorM în acest fel nefiind necesară deplasarea clientului către un ma"azin. oferire de broşuri cu viitoare promoţiiF. #n"a$atul ma"azinului a vorbit clar. cât şi în afara reţelei. dar să ultilizeze alte reţele mobile de comunicare. /osmote a mutat lupta din se"mentul cartelelor prepa4. dar acum ţinteşte mai a"resiv clienţii cu )abonamente*. An beneficiu al utilizării reţelei !ran"e este acela de a avea acces "ratuit la internet în spaţiul subteran.eiere.

minute către mobil naţional şi internaţional Co'mo & .S S%uri în reţea  69.L 1:0<8 &*ro • • 1-.de minute în reţea  61-.b pentru internet mobil • 6.de minute nationale • 6--.de minute în .o /9 &*ro • 69. curs valutar sau vremea direct pe mobil 9.de minute în reţea 1.de mesa$e multimedia naţionale acces nelimitat în Portalul !ran"e pe mobil zilnic ştiri.S S%uri în reţeaua /!S !T> incluse lunar • 6--..minute către fi( naţional şi internaţional • inute în reţeaua /!S !T> incluse lunar 1--- • 61-..Pan &ra 5 &*ro 6 78 MB p&n r* in &rn& p& mo2il Co'mo & M /809: &*ro 2.de minute naţionale Como & L /1 &*ro • • • • Flamin.minute în reţea • S S%uri în reţeaua /!S !T> incluse lunar 1--• inute catre Romtelecom fi( incluse lunar 1--inute naţionale şi internaţionale către zona 6 incluse lunar 89- Fl* *r& /8 &*ro • C euro credit pe care îl poţi folosi cum doreşti Co'mo & .L pentru internet pe mobil 2.de mesa$e scrise naţionale 2-.inute în reţeaua /!S !T> incluse lunar • 6--.inute catre Romtelecom fi( incluse lunar • • • • • • • • D&l%in // &*ro  61-.L /<=78 &*ro • inute naţionale şi internaţionale către zona 6 incluse lunar 62inute în reţeaua /!S !T> incluse lunar 69-S S%uri în reţeaua /!S !T> incluse lunar 69-inute catre Romtelecom fi( incluse lunar 69-inute naţionale şi internaţionale către zona 6 incluse lunar 19- • 8-.de minute naţionale 1-. .

euroNminut Dfără T:#F către orice reţea naţională • • S S%uri în reţeaua /!S !T> incluse lunar 1--inute catre Romtelecom fi( incluse lunar 1--- 9 0 Or. 61-%6. 5iecare dintre noi şi%a ales un !ran"e S.op O /arrefour !r. %6. nr. bl.op – Aniversitate (Bd. 51-53)  !ran"e S. martie. Nr.&rii (a &lor 3i pr&l*crar&a ac&' ora 0n procesul de observare s%au implicat toate cele 2 persoane ale "rupului.6.ipă analizând un ma"azin oran"e şi unul cosmote. sector 1 !bservarea s%a desfăşurat în perioada 6. comportamentul an"a$aţilor ma"azinelor faţă de clienţi.reţea • inute în reţeaua /!S !T> incluse lunar 1--- • • 1-. Pantelimon. Procesul de observare a avut loc în următoarele ma"azine !ran"e<  !ran"e S.op – >urope Iouse (Bd.anizar&a c*l&. 96.op şi un ma"azin /osmote pentru a observa mediul în care se desfăşoară activitatea. precum şi abilităţile lor de vânzare şi convin"ere. sector 1 a"azin /!S !T> Lucureşti Str. Prelucrearea informaţiilor din fişele de observaţie a fost realizată în săptămâna imediat următoare cule"erii datelor. Independen ei Nr. Supermar&et Paufland. !1" – !1"B)   a"azin /!S !T> Lucureşti /alea Sector 1  a"azin /!S !T> Lucureşti Qos. formând ec. 177. . Larbu :ăcărescu nr. fiecare ec. între intervale orare diferite în funcţie de timpul liber al fiecărui membru al ec..ipei. Lascăr Catargiu Nr..ipe a câte 1 persoane.ideea ( Spl.S S%uri in retea tarife avanta$oase pentru apelurile efectuate din credit< -. Nicolae Bălcescu. 1. 3 -5)  !ran"e S.9. 70 Analiza 3i in &rpr& ar&a (a &lor 'upă prelucrarea informaţiilor şi cuantificarea rezultatelor obţinute observăm următoarele< % în toate ma"azinele D6--3F supuse observării se re"ăseşte o ambianţă plăcutăM 6oşilor nr.

iziţionateM % 7-3 dintre an"a$aţii ma"azinelor /osmote prezintă în detaliu informaţii le"ate despre produsele şi serviciile incluse în oferta specială. iar în 773 din situaţii acesta a oferit pliante cu ofertele speciale din acea perioadă.3 dintre an"a$aţii ma"azinelor !ran"e vorbesc rar.% % % la crearea ambianţei plăcute din ma"azin contribuie. cât şi în cel din Galeriile /arrefour !r. a$oritatea an"a$aţilor ma"azinelor !ran"e şi /osmote au un comportament respectuos în relaţiile cu clienţii M 66 . însă doar . atât în !ran"e S.73 dintre ei sunt atenţi la reacţiile clientului în timp ce prezintă oferta de produse şi serviciiM % la plecarea din ma"azin formulele de înc. R&z*l a &l& o2'&r!"rii ara " ) 6. însă în anumite intervale orare se creează fenomenul de )coadă*. pe înţelesul clientului doar 2-3 dintre ei reuşesc să vândă şi toţi D6--3 din cei care vândF întocmesc cu atenţie şi cu precizie documentele necesare clientului pentru produseleNserviciile ac.eiere folosite de an"a$at au fost de aşa natură încât să convin"ă clientul să revină şi cu alte ocazii.op%ul de la Aniversitate. în timp ce în ma"azinele /osmote nu se întâlneşte ) efectul de aşteptare* datorită parteneriatului cu ma"azinele GermanosM % % % apro(imativ 883 dintre clienţi aşteaptă mai mult de 9 minute pentru a fi abordaţi de către un an"a$at al ma"azinului !ran"eM în momentul abordării toţi clienţii D6--3F sunt salutaţi respectuos de către an"a$aţii ma"azinelorM costul unui abonament /osmote este mai mare având ca facilitate numărul de minute incluse în reţea. % % an"a$aţii ma"azinelor !ran"e sunt bine pre"ătiţi profesional. respectiv 7-3 din an"a$aţii /osmote se străduiesc să identifice nevoia clienţilor prin adresarea mai multor întrebări şi să contribuie la satisfacerea acesteia prin informarea asupra ofertelor speciale. în proporţie de 6--3 şi an"a$aţii care au ţinute corespunzătoare activităţii efectuateM toţi an"a$aţii ma"azinelor studiate au ecusoane care specifică numele şi funcţia lorM toate beneficiază de un interior spaţios. convorbire "ratuită către Romtelecom. doar 613 dintre aceştia apelând la a$utorul cole"ilor pentru a răspunde la întrebările clientuluiM deşi . în timp ce abonamentul !ran"e este mai redus şi oferă un număr mai mare de L trafic inclusM % în proportie de 2C3 an"a$aţii ma"azinului !ran"e..ideea.

7 .7 C. Personalul implicat în vânzarea serviciilor şi produselor de comunicare trebuie să acorde o atenţie cât mai sporită reacţiilor clienţilor. ca personalul direct implicat în procesul de vânzare să înţelea"ă şi să întâmpine nevoile clientului.. 1.79 Co'mo & 'enumire factori #n"a$aţi Serviciile şi produsele oferite #mbianţa în interiorul 61 Procent 8-3 .1 -. întrucât aceste reacţii oferă foarte multe informaţii preţioase despre clienţi.-3 6-3 Gota atribuită 7. Oran. pentru ambele companii.7 -. #n"a$aţii au fost instruiţi în le"ătură cu produsele şi serviciile oferite. % 6.& 'enumire factori #n"a$aţi Serviciile şi produsele oferite #mbianţa în interiorul ma"azinului odul de informare Gota finală 1-3 % .eie abonamente M . cât şi pentru sectorul serviciilor. >0 Ela2orar&a rapor *l*i c&rc& "rii >ste foarte important. 8.79 Procent 8-3 .9 Rezultat 1.iziţioneze produsele sau să înc.9 7 7 Rezultat 1..1.99 8.-3 6-3 Gota atribuită 7 C 7. ediul de lucru este important în dezvoltarea şi menţinerea relaţiilor cu clienţii prin influenţa sa asupra an"a$atului M a$oritatea an"a$aţilor reuşesc să convin"ă clienţii să ac.

prestaţia an"a$aţilor ma"azinelor /osmote are un "rad ridicat al calităţii. obţinând nota 7.C 7. #tenţia sporită. /ompania a lansat. precum şi o strate"ie corespunzătoare pentru a furniza servicii de telefonie mobilă de calitate.9 % 6. ?nformaţiile le"ate de produsele şi serviciile incluse în oferta specială a ma"azinului sunt prezentate de an"a$aţi într%un mod cât mai laborios pentru obţinerea unor noi contracte. Sub aspectul serviciilor şi a produselor oferite.19 INTERPRETAREA TABELELOR 0n urma studiilor efectuate am constatat că. 'eşi pre"ătirea an"a$aţilor este mai mare pentru firma concurentă. #spectul predominant care face diferenţa se opreşte asupra minutelor oferite de /osmote. de asemenea. accesibile tuturor. /osmote a fost primul operator care a introdus o politică transparentă de tarifare a 0n acelasi timp /osmote a introdus pe piaţă cele mai accesibile pac. fără diferenţiere între reţele. acesta fiind un lucru apreciabil în conte(tul dezvoltării continue a sectorului terţiar. ai mult.ma"azinului odul de informare Gota finală 1-3 % 7. ce atra"e ca un ma"net o mare parte a clienţilor. 0n urma cercetării putem concluziona că. Starea care i se transmite clientului în timpul vizitei sale in ma"azin este decisivă în influenţarea acestuia pentru cumpărarea unui produs. / o s m o t e R o m â n i a ş i % a a s u m a t u n p l a n ambiţios de e(tindere a reţelei. !ran"e a obţinut o notă mai mare decât /osmote. promovând tarifarea unică. îi clasează pe aceştia pe un loc superior faţă de cei de la !ran"e. otiv pentru care 68 . fără înscrisuri mici.ete de servicii pe se"mentele cartele preplătite şi abonamente. !ran"e îi depăşeşte prin ambianţa din interiorul ma"azinului. 0n urma observării comportamentului an"a$aţilor din cadrul firmelor concurente am putut da o notă mai mare firmei !ran"e deoarece informaţiile sunt mai complete şi precise în comparaţie cu /osmote. pre"ătirea an"a$aţilor este mai mare în rândul celor de la /osmote. rapiditatea "ăsirii de soluţii şi precizia în formularea răspunsurilor. soluţii de comunicare serviciilor de voce. ambele firme deţin avanta$e observabile.

#şadar. în e(clusivitate.ra%i&) 6. viitorul oricărei activităţi se bazează atât pe calitatea produselor şi serviciilor oferite cât şi pe calitatea personalul direct implicat în procesul de vanzare O fidelizarea clienţilor fiind cea mai bună soluţie a unei companii de succes. serviciul de date şi multimedia i%mode. Bi2lio.atractive pentru utilizatorii de business şi a adus pe piaţa din România. .

5iS6SmilionSdeSclien 3/93#8iS>'G>8GSvideoN8926N 66.roNit%cNoran"e%romania%la%cota%6-%milioane 69 . 8.ttp<NN===.standard.86.bloombiz..ttp<NN===.82M6-827.telepedia. . .zf.roNtelefoane%mobileN#GR/T?%vrea%concurenta%reala%pe%piata%telefoniei% mobile%%a12.infoNeconomiaNoran"e%vodafone%suspectate%fenteaza%concurenta% piata%telefoniei%.nolo"ieN8C789N:odafone%vs%!ran"e%in% 1--C. ..roNbusinessNoran"e%si%vodafone%suspectate%de%monopol .ttp<NN===.roNarticolS6212..pN!ran"eSRom3/83#1niaS.ttp<NN===.tml 7.ttp<NN===.-8--Noran"eSsiSaSplanificatS6--SdeSma"azineSproprii SinS1--7..bloombiz. .roNarticolS627697Noran"eSsiSvodafoneSauSanuntatSoSnouaSrundaSdeSsca dereSa"resivaSaStarifelor. ..ttp<NN===.zf.. .roNarticolN?T%/%Te. .roNarticle.roNarticolS62762.tml .tml 2.roNvodafone%si%oran"e%conduc%piata%de%telefonie%8"%din% romania..tml C.ttp<NN===.7SmilioaneSclien 3/93#8iSlaS86SdecembrieS1--CS3/93.comunic.tml 61..CNoperatoriiSdeStelefonieSmobilaSc. ..ttp<NN===.ttp<NN===..tml 1.zf.ttp<NN===.roNarticolS.ttp<NN===.tmlR8.roNarticolS62C-6Noran"eSisiSrevizuiesteSinScrestereSbu"etulSpeS1-C.=all%street.6. . . .NcelSmaiSmareSdealerSoran"eStintesteSoSreteaSdeS1-SdeSma"azine..standard."andul.p..tml 9. ..eltuieSsiS19-SeuroS pentruSaScasti"aSunSabonatSpeSdoiSani.tml 6-.ttp<NN===.it.