You are on page 1of 8

10/18/13

Versiune imprimanta - Cercetare Calitativă

GfK România Soluţii Marketing/C ercetare C alitativă October 18, 2013, 12:40 http://www.gfk.com/gfkromania/htdocs/marketing_solutions/qualitative_research/index.ro.html

Cercetarea de Piaţă Calitativă sau Psihologică depăşeşte datele cercetării cantitative de piaţă, oferind explicaţii privind motivaţiile consumatorilor. Ori de câte ori nu este suficient să se ştie ce cred consumatorii despre produse şi servicii, ce părere au despre cele noi, ce schimbări simt în stilul lor de viaţă, cine şi ce cumpără, când, unde şi cât de des– pentru că este nevoie să se ştie de ce se comportă consumatorii aşa cum se comportă , atunci cercetarea de piaţă calitativă este indispensabilă.

Eşantioanele mici, omogene oferă informaţii despre structurile motivaţionale, făcând posibilă reducerea unui număr mare de factori comportamentali la câţiva factori motivatori importanţi. Este necesar să se cunoască aceste lucruri pentru se putea integra în conceptele de comunicare insight-uri semnificative provenind de la consumatori şi de a înţelege modul în care oamenii se comportă. . În cercetarea psihologică de piaţă este posibil să se identifice Motive; Nevoi; Imagini subiective. Domeniile de bază ale cercetării psihologice de piaţă sunt: C ercetare motivatională şi a stilului de viaţă; C ercetare în ceea ce priveşte imaginea; C ercetare de concept şi produs; C ercetare în ceea ce priveşte publicitatea; Segmentarea grupului ţintă.

www.gfk-ro.com/marketing_solutions/qualitative_research/index.ro.print.html

1/8

Adaptarea instantă la nevoile clientului. Sporirea creativităţii.gfk-ro. în care un grup mic de participanţi discută raţional despre un anumit subiect sub îndrumarea unui psiholog / moderator. Libertatea de mişcare printre subiecte.10/18/13 Versiune imprimanta . Multi-scop (o dimensiune ce se potriveste . Rezultatele obţinute foarte repede. Mai jos puteţi să vedeţi facilităţile şi echipamentele noastre tehnice www. Beneficii ale dinamicii de grup.print. Fiecare din aceste săli dispune de: cameră de discuţii cu oglindă într-un singur sens şi o cameră de vizionare confortabilă. căşti audio în sistem dualbilingv pentru urmărirea discuţiilor. echipamentul tehnic necesar prezentării materialelor testate (TV LC D.). Mai multe opinii. Avantaje: Gamă largă de aplicaţii. echipament de traducere simultană. cât şi DVD etc. Posibilitatea de observare directă de către client. legătură audio-video permanentă între camera clientului şi cea a participanţilor. video şi DVD recordere.ro.toate tipurile de cercetare).aproape .html 2/8 . Utilizarea de diverse tehnici. C osturi relativ mici.com/marketing_solutions/qualitative_research/index. posibilitatea de a proiecta materiale atât pe sistem VC R. atitudini şi motive" Metoda Focus Grupului este un instrument de cercetare calitativă.Cercetare Calitativă Cele mai des utilizate metodologii şi tehnici de cercetare calitativă de către GfK România: Focus Grupuri Standard (FGI): "C el mai rapid mod pentru înţelegerea mai bună a consumatorilor. GfK România dispune de 3 săli de focus-grupuri complet echipate: 2 săli în Bucureşti şi o sală în Iaşi. două echipamente audio-video mobile suplimentare.

etc.Cercetare Calitativă Mini-grupuri Alternativă la focus-grupuri standard. aflarea opiniilor femeilor faţă de bărbaţi privind o nouă rută de comunicare pentru un anumit brand.html 3/8 . pentru testare de ambalaj. situaţii când opiniile individuale sunt neapărat necesare şi un grup dinamic ar putea influenţa unele reacţii ale participanţilor. vârstă. etc. Eficiente în ceea ce priveste costul. Recomandabil în cercetări standard (uneori în asociere cu focus grupuri standard). Recomandabile. Interviurile pereche Folosite atunci când se creează o provocare între doi respondenţi. C onfidenţialitate . în situaţiile când există nevoia de a afla opiniile cu privire la un anumit subiect. de a face schimb de informaţii suplimentare şi pentru a afla mai multe despre opiniile celorlalţi. etc. Principalele avantaje: Potrivite pentru situaţii "de urgenţă". atunci când cercetarea are un grup ţintă prea mare. Cercetări etnografice www. Amestecul de respondenţi se poate face pe baza de preferinţe de marcă. consumatorii unui concurent principal.ro. cu atât este mai bine să se utilizeze această metodologie. Interviuri în adâncime individuale (IDI) – BtoB sau BtoC Recomandabile în special pentru subiecte foarte specifice sau "sensibile" (de exemplu. opinii care provin de la două tipologii diferite de respondenţi.com/marketing_solutions/qualitative_research/index. persoane cu venituri mari. produse de igienă personală ) sau atunci când sunt necesare pentru a afla mai multe despre experţi sau persoane în poziţii de luare deciziilor. De exemplu: evaluarea unei imagini de marcă din perspectiva consumatorilor vs. testare de materiale publicitare sau de produs. recomandabilă în situaţiile când sunt necesare opiniile experţilor sau ale persoanelor cu standard ridicat.gfk-ro.10/18/13 Versiune imprimanta . Se alocă mai mult spaţiu pentru fiecare respondent pentru a vorbi si pentru a-şi exprima opiniile cu privire la subiectul discutat şi a crea o atmosfera mai intimă. Toate opiniile sunt exprimate în mod egal.print. Explorare detaliată a subiectelor. o mai bună oportunitate pentru participanţi de a relaţiona unul cu altul. C u cât avem nevoie să sondăm mai mult în potenţialele conflicte de opinie ale respondenţilor.foarte bune pentru probleme sensibile. sex.

etc. deasemenea. în localuri publice.ro. C ercetătorul nu numai decodează limbajul verbal şi non-verbal al "respondentului". impresii sunt imprimate pe bandă.10/18/13 Versiune imprimanta . în mediul lor "natural” – fără cadru artificial. fotografii. ci. Interviul / observarea surprinde o zi în viaţa oamenilor ale căror gânduri.com/marketing_solutions/qualitative_research/index. Etnografia este o modalitate de a dezvolta o înţelegere profundă a proceselor şi structurilor de zi cu zi care modelează şi organizează indivizii în "unităţi" colective identificabile (familii. C omunicare. Prin etnografie cercetătorul are scopul de a înţelege: Stilul de viaţă al consumatorilor. folosind activităţi pregătitoare (metoda jurnalului. în domeniu (un aspect important al etnografiei este cel de imersiune a cercetătorului în "lumea" consumatorilor. culturi. neîntâlnite până acum. participă la cea mai mare parte www.print.Cercetare Calitativă – la domiciliu.) Preocuparea majoră a etnografiei este investigarea şi descoperirea varietăţii de aranjamente culturale pe care le pot construi fiinţele umane în relaţia pe care acestea o stabilesc cu "lumea" în care trăiesc.html 4/8 . materiale video produse de respondenţi) Abordările etnografice ne dau o modalitate de a: Explora realitatea vieţilor oamenilor. Strategii de marketing prin generarea de direcţii pentru acţiuni suplimentare.gfk-ro. în special atunci când se referă la conceptul de testare). nevoi care sunt în curs de formare. Da respondenţilor mijloacele pentru a urmări propriul comportament şi să raporteze acţiunile în decursul timpului. C ercetarea etnografică presupune observarea participativă pe perioade lungi de timp. Adevăratele valori fundamentale ale consumatorilor. Această abordare metodologică va da informaţii pentru: Dezvoltarea produsului clientului. Rutina zilnică a consumatorilor. în magazin. Etnografia este recunoscută astăzi ca o nouă formă de cercetare care este utilă în descoperirea şi identificarea nevoilor clienţilor. Genera constatări care oferă o imagine din interiorul domeniului studiat şi care pot fi comunicate utilizatorilor finali ai proiectului de cercetare. sate. grupuri sociale.

sarcini individuale.dar şi grupuri / în adâncime. Permite înţelegerea consumatorilor finali multi-dimensional şi holistic. atitudini veritabile şi modul în care îşi trăiesc viaţa. Stabilirea imaginii de marcă. www. punând împreună informaţii despre persoane. El are ca scop identificarea aspectelor care influenţează comportamentul respondenţilor şi atitudinile cu privire la o categorie de produse şi mărci. un client sau o echipa internă . materiale video). Evaluarea şi structurarea gamei de produse oferite / segmentare. mărci.com/marketing_solutions/qualitative_research/index. Fiecare grup creativ durează 3 ore şi are 8 .print. produse. inhibiţiile de a discuta despre lucrurile care sunt tabu şi teama de a spune ceva greşit sunt eludate de utilizarea acestei abordări. Sesiunile de generare a ideilor creative sunt o alternativă la grupurile de creaţie. Potenţial de dezvoltare al anumitor mărci. Profilul de cerinţe pentru lansări de produs. Stabileşte o relaţionare mai bună. în termeni de diverse valori. Aceasta presupune: Lucrul cu un grup de persoane. şi sunt recomandate în situaţii de "criză". Principalele avantaje: Înlătură constrângerile de timp. deasemenea. Grupuri creative / Sesiuni de generare de idei creative Metoda grupului creativ oferă posibilitatea de a avea acces la emoţiile consumatorilor într-un mod indirect şi relaxant. Permite observarea habitatului natural al consumatorilor. etc.ro.gfk-ro.10 participanţi.html 5/8 . Obstacolele precum dorinţa de aprobare socială. De obicei.Cercetare Calitativă a activităţilor în scopul de a înţelege mai bine mediul. Subiecte tipice explorate: Nevoile consumatorilor şi motivele de cumpărare. discuţii. Acestea implică echipa de cercetare şi echipa clientului. din diferite perspective (observare. confort şi o mai bună reflectare atât pentru respondenţi şi pentru cercetători. atunci când alte instrumente de cercetare au eşuat în oferirea de date proaspete şi utile pentru a avansa pozitia pe piata a unei mărci. C riteriile de alegere pentru mărci şi produse. capitalul de marcă.10/18/13 Versiune imprimanta . un mijloc de a obţine un număr mare de idei de la un grup de persoane într-un timp scurt.

aplicaţiile practice / fezabilitate. crearea schimbării. conceptele de bază sunt mai întâi dezvoltate şi apoi sunt adaptate în funcţie de necesităţile şi atitudinile consumatorilor şi. în care fiecare îi explică celuilalt perspectiva proprie în ceea ce priveşte problema de marketing.. Obţinerea angajamentul de a lua măsuri.ro. în audienţă TV sau părinţi / profesori în educaţie. pentru a asigura maximum de flexibilitate şi pentru a răspunde presiunii constrângerilor de timp..print. Medici şi pacienţi sau farmacişti.com/marketing_solutions/qualitative_research/index. evaluate. ale clientului / agenţiei (care dezvoltă conceptul iniţial şi face reviziuiri continue) şi ale cercetătorului de piaţă/ pieţei (care conduce cercetarea şi serveşte de interfaţă). Educaţie: profesori /părinţi / elevi . în sistemul de învăţământ. Interacţiunea cu fiecare ţintă. comune.html 6/8 . De ce / când se utilizează grupurile T: Atunci când caută soluţii în domenii de piaţă complexe cu o acţiune simultană a diferitelor agenţi sau a echipelor de lucru implicate: Furnizori (externi-interni) / clienţi în orice sector (timp liber. Sectorul farmaceutic: pacienţi / medici / asistente medicale / farmacişti. întreprindere / companie). www. Inexistenţa răspunsurilor greşite / lipsa criticii. soţi şi soţii. Este o metodă de cercetare calitativă pentru dezvoltarea şi evaluarea de concepte şi serveşte drept Bază pentru Luarea Deciziilor. Acestea generează o viziune îmbogaţită cu privire la cazul studiat: diverse puncte de vedere ale agenţilor implicaţi precum şi relaţia dintre cele două lumi şi posible puncte de întâlnire.gfk-ro. după aceea ajungându-se la un consens. Genius se foloseşte de sinergiile dintre consumatori (care îşi comunică nevoile). dezvoltând o platformă de informare cu cercetătorul de piaţă. clienţi. Explorarea valorii lor. comportament. C lientul şi agenţia joacă un rol activ în procesul de analiză. Financiar: de luare a deciziilor în privinţa formulelor de produse / servicii (domeniul rezidenţial vs. de recuperare). în final.10/18/13 Versiune imprimanta .Cercetare Calitativă Generarea de idei "noi". Grupurile T Grupurile T sunt grupuri simultane de impact încrucişat. Utilizarea gândirii emisferei stângi / dreapte a creierului. Sesiunile Genius Genius a fost dezvoltat pentru a include toate categoriile de persoane implicate în procesul de marketing. administratori vs. ezvoltarea produsului clientului. cu două ţinte complementare în rândul acestora. Într-un proces cu 2 faze (fază de dezvoltare şi de fază validare). bibliotecari şi distribuitori.

b. Flexibilitate in design / procesul de dezvoltare. Analizează implementarea tehnică şi fezabilitatea. Luând în considerare diverse abordări / punctele de vedere.Cercetare Calitativă Principalele avantaje ale Genius: Rezultate rapide. Poate fi combinat cu alte proiecte etnografice.ro. obiectivul nostru este să implementăm o analiză semiologică calitativă şi cercetare calitativă online. folosind: a. Avantaje: www. dacă se doreşte. În viitorul apropiat.print. focus-grupuri on-line: Participanţii se loghează la o anumită oră. Moderatorul menţine controlul prin adresarea întrebărilor dintr-un ghid de discuţie. în conformitate cu filozofia companiei client. Directorul de proiect / moderatorul programează jurnalul şi îl monitorizează în fiecare zi. este posibil să se discute întrebări / probleme de sistem şi să aibă o influenţă corectivă. Permite recomandări şi decizii. Până la 30 de persoane.com/marketing_solutions/qualitative_research/index. precum şi întrebând orice altceva este solicitat de către client .10/18/13 Versiune imprimanta . Posibilitatea de interacţiune cu alţi participanţi. de reglementare asupra moderatorului. Participantii îşi înregistrează experienţele şi gândurile cu privire la acest subiect / produs în fiecare zi.html 7/8 . Efectuate într-un singur loc. Înregistrarea / însoţirea proceselor de luare a deciziilor.gfk-ro. Recrutarea şi invitarea participanţilor să ia parte la forum în conformitate cu specificaţiile de screening.în calitate de observator / participant tăcut. Timp de analiză: cca. Pentru domeniul propriu. 2-3 săptămâni. Participantii se autentifică prin numele de utilizator şi parolă (acces numai pentru grup selectat de persoane). jurnale on-line: C olectarea de date cu privire la comportamentul consumatorilor şi / sau experienţa cu un anumit produs sau serviciu.

dar şi propriile răspunsuri pe ecranul computerelor lor.print.ro. Accesul se face numai pentru persoanele selectate de care suntem interesaţi pentru un anumit studiu de cercetare.Cercetare Calitativă Respondenţii pot trimite şi vizualiza imagini. de peste 12.com/marketing_solutions/qualitative_research/index.romania@gfk.gfk-ro. ceea ce salvează costuri semnificative de deplasare Recrutarea este simplificată pentru că se face din panelul online GfK deja existent. citirea ştirilor. fiind aleşi cei care se potrivesc cel mai bine criteriilor specifice fiecărui tip de studiu c.000 membri. C lienţii pot participa în calitate de observatori activi.html 8/8 .10/18/13 Versiune imprimanta . sau în funcţie de scenariul conceput anterior. filmuleţe. Discuţii Bulletin Board Bulletin Board este un loc unde diverse persoane pot posta mesaje şi pot interacţiona şi discuta cu privire la toate ideile plasate acolo. pot face comentarii schimbând mesaje cu alţi utilizatori.com Cercetare Calitativă www. Acest sistem permite utilizatorilor să se conecteze şi să acceseze sistemul. Contact Oana Mirilă Director Departament C ercetare C alitativă +40-21-205-5500 info. ei pot utiliza funcţii cum ar fi încărcarea sau descărcarea de date. Odată ce un utilizator a accesat sistemul.