You are on page 1of 38

A C

rhitectura

ontext

P

eisaj

curs introductiv

(1) câteva chestiuni care subîntind cursul: proiect/strategii, obiect/oras, spatiu public/oras/societatea contemporana, proiect/peisaj/teritoriu/strategii (2) perspectivele din care se vor privi: estetica, functionala,contextuala,a peisajului
anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE

A C
rhitectura

ontext

P

eisaj

în loc de motto:

monika sosnowska: bienala de arta, venetia, 2007
anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE

obiect-constrangeri-proiect

arhitectura oras

anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM

prof. ana maria ZAHARIADE

ana maria ZAHARIADE .A C rhitectura ontext P eisaj “motto”: pavilionul olandez / bienala de arhitectura venetia 1996: arhitectul ca seismograf anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.

ana maria ZAHARIADE .obiect-constrangeri-proiect arhitect comunitate urbana anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.

orasul Forma de agregare in jurul sistemului cultural al unei comunitati Un sistem social si fizic. Cadrul fizic urban . anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE . coagulat in timp . urmand logica modului de viata specific.Fapt colectiv si pluralist. expresia valorilor publice ale unei colectivitati.forma urbana: un ansamblu de elemente care constituie un tot omogen.

etnologilor si istoricilor: Orasul se naste din nevoile de interactiune ale oamenilor si din avantajele pe care pe aceasta le procura. orasul isi gaseste astfel limitele prin constrangerile care apasa asupra vietii de relatie si prin dezavantajele care se nasc de aici. demografilor. dar variabila de la tara la tara) si (4) predominanta unui anume tip de activitati. Cei care participa in permanenta la aceste functiuni trebuie sa locuiasca cit de aproape posibil de teatrul in care se desfasoara o mare parte sau totalitatea vietii lor active: astfel se conjuga in mod necesar interactiunea si locuinta. din cum s-a cristalizat orasul (memoria lui)… anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.) indispensabile in afara orelor de activitate (din Breviar de curs.orasul fenomen greu de definit Conform dictionarelor de uz comun: conditii necesare pentru ca o asezare umana sa constituie un oras: (1) o relativa aglomerare a constructiilor. ana maria ZAHARIADE . care reies din “modul de viata urban”. loisir.. cum ar fi conferirea unui anume statut in diverse timpuri istorice. sociologilor. orasul ia nastere fundamental din functiuni centrale de schimb. (ce reprezinta urbanitatea?). astazi. din interactiuni. de confruntare. la care se adauga diverse alte echipamente pentru rezidenti (diverse arii de joc. de intalnire colectiva. pag 41) greu: in termeni concreti/cuantificabili si mai greu: in termeni calitativi. din comunicare. economistilor. diversitatea si activitatile de relatie. Din studiile geografilor. (3) o anumita dimensiune (relativ importanta. detenta. (2) anumite trasaturi sociale ale populatiei..

ana maria ZAHARIADE .obiect-oras-proiect arhitectura noua orasul mostenit Ampliación Ayuntamiento Murcia Rafael Moneo anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.

ana maria ZAHARIADE .orasul “teatru al memoriei” “teatru al anticipatiei” Escalera de la Granja. Toledo Lapeña y Torres anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.

SPATIUL „FAMILIARULUI“ SPATIUL „VECINATATII“ prof. ana maria ZAHARIADE .orasul perspective asupra orasului: va amintesc din cursul de anul trecut perspectiva „monumentala“ : tesut urban major SPATIUL „ANONIMATULUI“ SPATIUL PUBLIC anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM perspectiva „domestica“: tesut urban minor.

studiile culturale si sociologice si proiectarea urbana. Problema discreditarii ideii de “bun comun” in Romania post-comunista. arta vizuala. Piatra de incercare a teoriei critice in relatie cu filozofia. fara nici o discriminare de nici o natura. Relevanta lui devine cu atat mai presanta cu cat capitalul tinde sa inchida din ce in ce mai mult ceea ce era gandit ca “bun colectiv/comun/impartasit cu ceilalti”. geografia. anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.spatiul public o dimensiune calitativa Arie sau loc deschis sau accesibil oricui. ana maria ZAHARIADE . folosit “impreuna”.

heerlijkheid hoogvliet.spaţiul public ca peisaj între politic şi vernacular (acum 3) anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.iaim.mircea cel batran iasi-radiografia unui spatiu public (acum 2) stefan vianu .spatiul public “ceea ce punem in comun” Piatra de incercare a teoriei critice in relatie cu filozofia. mort.spaţiul public azi şi rolul artei publice (acum 3) cosmin ungureanu . recistigat ioana tudora . ana maria ZAHARIADE .incursiuni în spaţiul public (acum 3) nicole valois . juridica. 2. DOSARE BUCURESTENE (http://www. geografia. arta vizuala.pleinOPENair (acum 2) ioana tudora .ro/catedre/istorie_teorie_restaurare/cercetare) ana maria zahariade -despre arhitect si “spatiul public al filozofului (acum1) celia ghyka .spaţiul public şi intervenţiile artistice (acum 2) ioana suliciu .arhitectura spatiului public (acum 1) violeta răducan . arhitectural-urbanistica Dificultatea vine din faptul ca ele nu se suprapun neaparat.monument – spaţiu public – vegetaţie (acum 1) celia ghyka .arta si experienta spatiului public (acum 3) ioana tudora . 3. BIBLIOGRAFIE: ACUM 1.spatiul public pierdut. studiile culturale si sociologice si proiectarea urbana. Definit din perspective diverse: politica/filozofica. sociologica. sau ne faceţi şi nouă loc în oraşul vostru? (acum 2) stefan vianu .

de a nu fi in atentia publica. caracter privat. prin un grad de autoritate si libertate neingradita de institutiile puterii (familia. pentru binele comun. In acest sens. care mediaza intre “sfera privata” si “sfera autoritatii publice”. ”publicity”/public /expunere publica o conditie esentiala a unui spatiu public. privata”) conditia unui individ sau grup de a fi liber. un sector al vietii societale in care individul se bucura de “privacy” (greu de tradus. ana maria ZAHARIADE anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM . este oarecum separat de restul societatii. “punerea in comun a lumii” (Hannah Arendt) prof. neobservat si nederanjat de altii. sfera privata complementul sferei publice. de a fi vazut si auzit de ceilalti. “un domeniu al vietii sociale in care se pot forma opiniile publice”. in legatura cu “sfera dezbatere libera. un fel de “intimitate sociala”. viata in care “lucreaza” doar pentru el si pentru intretinerea familiei lui. posibilitatea de a vedea si auzi. argumentare si schimb de opinii politice. casa) si in care isi gaseste sinele autentic (Heidegger).spatiul public definitii si notiuni inrudite sfera publica un “spatiu discursiv”.

spatiul public urban Poate fi considerat spatiu public acea parte a domeniului public neconstruit afectata Planul Nolli 1748 anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. piete. parcuri. galerii. mall-uri. spatii abandonate … Este deci format dintr-o forma de proprietate si de afectarea prin folosinta. folosirii publice. pentru ca folosite liber in comun sunt si unele spatii construite/inchise. ana maria ZAHARIADE . cheiuri. holuri de cladiri administrative. domeniul minier. Dar tot spatii publice. apele terestre.domeniul public Prin domeniu public al statului se întelege situatia unor bunuri sau drepturi care nu sunt în posesia nici unei persoane. fizice sau juridice (ex. apele continentale. gazele naturale etc. folosite în comun: strazi.: domeniul public ce consta din spatiul radio-electronic. holuri de banci. teatre etc.) Alte ordine juridice considera ca domeniul public este format din acele bunuri al caror titular este o comunitate. hale. promenade … maidane. in proprietate publica sau privata: biserici.

spatiul public este viata urbana impreuna ce proiectam? cum proiectam? pentru cine proiectam? Rehabilitación de la Porta del Angel. en Barcelona. Alemany. ana maria ZAHARIADE . anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. Montes y J. 1992. A.

spatiul public este viata urbana impreuna anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .

Ce forma arhitecturala poate lua aceasta sfera publica? Toate se leaga de mutatiile societatii contemporane. comunitatile locale). Experienta colectiva se transforma. anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. care aduc in discutie si alte forme de “oras”. ana maria ZAHARIADE . care ridica multe intrebari privitoare la proiectarea si la gestiunea lor. in directa legatura cu importanta crescanda a individualismului. apar insa alte tipuri de colectivitati. fara sa dispara totusi. care se insereaza in sfera anonima a orasului modern.spatiul public in orasul contemporan Orasul contemporan este caracterizat de disparitia unor forme de colectivitate evidente si care erau specifice societatilor traditionale (familia.

spatiul public in orasul contemporan Anii 80-90 .The Phantom of Public Sphere Michael Sorkin .Variation on a Theme Park – The End of Public Space anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.n-ar mai trebui sa constituie o problema pentru arhitecti Rem Koolhaas – “evaporation of the public realm” – The Generic City Bruce Robbins .opinii negative privind conditia spatiului public: o permanenta eroziune si pierdere a calitatii . ana maria ZAHARIADE .

“untitled” anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.monika sosnowska. ana maria ZAHARIADE .

ceea ce ridica multe intrebari: Este reflectia arhitecturala influentata de aceasta privire negativa? Cum se face ca in acest context foarte multe cladiri au pretentia/incearca sa exprime “o identitate colectiva” si sa joace “un rol formator pentru comunitate”? In ce masura designul / proiectul de diverse feluri poate intr-adevar sa dea forma vietii publice? Ce rol joaca ele in relatie cu multele fete ale colectivitatilor care par sa apara in interstitiile domeniului urban? Ce altceva decat designul arhitectural si urban poate ajuta coagularea spatiului public? anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. arhitectii au continuat sa se gandeasca la spatiul public / oras. ana maria ZAHARIADE .spatiul public in orasul contemporan Pe de alta parte.

spatiulrolul public arhitectului ce proiectam? cum proiectam? pentru cine proiectam? ce pozitie avem fata de oras/spatiul public? cum ne angajam. ana maria ZAHARIADE . in conditiile discreditarii ideii de “bun comun” in Romania post-comunista? depinde de ce vrem anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.

Craciunescu.obiect-spatiu public-oras-proiect ce vrem? Fagaras 2007 (foto J. Kiraly. ana maria ZAHARIADE . ACUM3) Eforie 2008 (foto A. ACUM3) anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.

Bucuresti 2008 (foto J. ACUM3) anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. Kiraly. ana maria ZAHARIADE .Piata Buzesti.

foto Stefan Tuchila anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.obiect-spatiu public-oras-”impreuna” artistii incearca Noaptea muzeelor 2008. ana maria ZAHARIADE .

prin valorizarea a ceea ce este trecutul activ … Palacio de Justicia y dotaciones en el Canyeret. reconditionarea fondului existent. ana maria ZAHARIADE .obiect-spatiu public-oras-proiect ce vor altii? adecvarea prin interventii contemporane a spatiilor libere publice urmarind un criteriu de calitate si de stimulare a vietii citadine. programe de reabilitare integrata a cartierelor de locuinte populare deteriorate. calificarea spatiilor verzi. Lérida Amadó y Domenech TOATE FOTOGRAFIILE DIN SPANIA PROVIN DIN CONFERINTA LUI FRANCISCO POL / NEC 2009 anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. prin interventii cu dotari publice.

adecvarea prin interventii contemporane a spatiilor libere publice urmarind un criteriu de calitate si de stimulare a vietii citadine. ana maria ZAHARIADE . prin interventii cu dotari publice. Níjar (Almería) MGM. reconditionarea fondului existent. Morales. programe de reabilitare integrata a cartierelor de locuinte populare deteriorate. prin valorizarea a ceea ce este trecutul activ … Espacio Escénico. calificarea spatiilor verzi. Giles & Mariscal anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.

reconditionarea fondului existent. prin valorizarea a ceea ce este trecutul activ … Ampliación mercado Sta Caterina. prin interventii cu dotari publice.adecvarea prin interventii contemporane a spatiilor libere publice urmarind un criteriu de calitate si de stimulare a vietii citadine. programe de reabilitare integrata a cartierelor de locuinte populare deteriorate. calificarea spatiilor verzi. Barcelona Enric Miralles anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .

Barcelona. a finales de los 90. El casco antiguo de Tarragona. prof.adecvarea prin interventii contemporane a spatiilor libere publice urmarind un criteriu de calitate si de stimulare a vietii citadine. ana maria ZAHARIADE anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM .Periel. prin valorizarea a ceea ce este trecutul activ … Avenida de la Catedral. M. 1990. calificarea spatiilor verzi. reconditionarea fondului existent. prin interventii cu dotari publice. con participación de distintos arquitectos. programe de reabilitare integrata a cartierelor de locuinte populare deteriorate. Quintana y M.

calificarea spatiilor verzi. César Portela y Arata Isozaki anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. prin interventii cu dotari publice.adecvarea prin interventii contemporane a spatiilor libere publice urmarind un criteriu de calitate si de stimulare a vietii citadine. ana maria ZAHARIADE . adecuación de la ribera del Sarela. reconditionarea fondului existent. Santiago de Compostela. prin valorizarea a ceea ce este trecutul activ … Parque de Vista Alegre. programe de reabilitare integrata a cartierelor de locuinte populare deteriorate.

planuri urbanistice si programe de reabilitare integrata) si de “ite” / “bateala” (principalele linii de interventie). in care arhitectura noua / noile limbaje sa participe activ.obiect-spatiu public-oras-proiect strategii … astfel incat sa formeze o retea “de fire tari” / o “urzeala” (strategii politice. anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .

ana maria ZAHARIADE . in conditiile discreditarii ideii de “bun comun” in Romania post-comunista? nu depinde doar de noi anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.spatiul public edificare ce proiectam? cum proiectam? pentru cine proiectam? ce pozitie avem fata de oras/spatiul public? cum ne angajam.

Deci e vorba si despre strategii. presupune si implicarea în procesul de decizie asupra spatiului public. a fi vazut si a-i vedea pe ceilalti presupune reamintirea uzantelor sociale ale spatiului public. Prezenta indivizilor ce formeza acest public face apel la responsabilitatea fiecaruia ca cetatean – a vedea. chestiune care implica si “vointa politica”. ana maria ZAHARIADE . Spatiul public poate fi vazut nu doar ca scop al proiectarii. de implicare in viata civica si deci în treburile “cetatii”). asumarea si interiorizarea normelor ce le reglementeaza.obiect-spatiu public-oras-proiect rolul arhitectului rolul publicului rolul politicului participare Participarea în spatiul public presupune nu numai a fi vazut si a-i vedea pe ceilalti (Hannah Arendt). ci ca un instrument vizând producerea unor efecte mai ample si la o scara mai larga (sociala. anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.

org.uk anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .architecturefoundation.spatiul public in dezbaterea contemporana European Prize for Urban Public Space / The Architecture Foundation http://www.

anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .

spatiul public o sansa a noii arhitecturi Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona Piñón y Viaplana anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .

(3) vom încerca sa le integram intr-o posibila perspectiva a perceptiei estetice in arhitectura.A C rhitectura ontext P eisaj (1) câteva chestiuni care fac obiectul cursului sau îl subîntind cursul: proiect/strategii. ana maria ZAHARIADE . anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. proiect/peisaj/teritoriu/strategii (2) le vom privi din câteva perspective reflectate in teorie si proiect: o intelegere contemporana a functiunii. obiect/oras. prin speranta actuala a arhitecturii peisajului. prin prisma atitudinilor contextuale. spatiu public/oras/societatea contemporana.

ana maria ZAHARIADE .ce proiectam? cum proiectam noul? pentru cine proiectam? ce facem cu orasul? anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.

De ce centrul istoric al capitalei este astazi un spatiu public de mâna a doua ACUM 3) anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .interventie noua (2009) in Lipsani ACTUALUL CENTRU ISTORIC PROTEJAT (de citit facultativ: Craciunescu Adrian.