You are on page 1of 13

3.3.5.

Hegesztett ktsek
A hegesztett ktseket azonos anyagcsoportba tartoz anyagok sszektsre hasznljuk. Az azonos anyagcsoport azt jelenti, hogy aclt aclhoz, alumniumot alumniumhoz, manyagot manyaghoz stb. hegeszthetnk. Elnyei: nagy szilrdsg kts kszthet, amely az alkatrszek szilrdsgval sszemrhet. Anyagmegtakarts rhet el az tlapolt ktsekhez kpest tompa illeszts esetn. Szerszm s formakltsgek nem vetdnek fel, ezrt egyedi gyrtshoz nlklzhetetlen. Repedt, kopott alkatrszek javtsra is szinte egyedli megolds. Termelkeny, knnyen automatizlhat robotokkal. Szilrdsgtanilag, merevsgi szempontbl kedvez alak alkatrszek tervezhetk. Htrnyai: Csak bizonyos anyagok, s azok is csak azonos anyagcsoporton bell hegeszthetk. Nagy helyi h bevitel miatt vetemeds keletkezik, az alkatrszek illeszked felleteit utn kell munklni. Nem rendelkezik rezgscsillapt hatssal. Minsgi varratok esetn jrulkos kltsg a roncsols mentes anyagvizsglat, a rntgen vagy izotpos tvilgts. A hegesztett ktst nagy helyi h bevitelvel valstjuk meg, amelynek hatsra a ktsi fellet krnyezetben lv anyag mindkt alkatrszben megolvad, s tovbbi anyag adagolsval, vagy anlkl a keletkezett mledk lehl s megszilrdul. Az alkatrszek kztt kohzi jn ltre, amely sokkal nagyobb ktsi szilrdsgot jelent a ragasztott s forrasztott ktseknl mkd adhzis hatsnl. A h beviteltl s a felhasznlt adalkanyagoktl fggen szmos hegesztsi technolgia alakult ki a hegesztett ktsek megvalstsra. Leszktve a krt a fmek hegesztsre a legelterjedtebb hegesztsi technolgik: - mleszt hegeszts gzzal A varrat s adalkanyag gzgvel megolvasztva. Klnsen
vkony lemezek tompa ill. sarokvarrataira s csvek hegesztsre val, acl, rz s alumnium anyagokra. Adalkanyag nlkli lemezvastagsgok: acl 0,5 ...4 mm, alumnium 0,5 .. 1 mm. Adalkanyaggal acl 4.. 15 mm, alumnium 1 .. 15 mm.

- Kzi vhegeszts Az alapanyag s elektrda a kzttk hzott elektromos v hhatsval


megolvasztva. Mindenfle varrat ksztsre j, minden vas- s nemvasfm anyagra a nekik megfelel elektrdval. Lemezvastagsg 1.. 100 mm, gykmret 3..10 mm. Zavar az elektrda elfogysakor llandan szksges elektrda csere. -

Por alatti hegeszts Az alapanyag s elektrda kztt v olvasztja meg a hegesztplct s


alapanyagot. Hegesztskor a varrat nem lthat. Vzszintes varratra lehetsges csak. Lemezek 2.. 10 mm. Hossz varratokra s vastag lemezre hasznljk. Nyomstart ednyek, hajgyrts, jrmgyrts, gpszet.

- Vdgz alatti hegeszts A hhatst elektromos v adja a folyamatosan kitold elektrda s az


alapanyag kztt. (Klnleges hegesztseknl plazma v, illetve wolfram elektrda) tvztt aclok, alumnium, rz s ezek tvzetei hegesztsre val. Lemezvastagsg nagyobb mint 0,7 mm. Kszlk, vegyipari tartly, Jrmgyrts, haj, replgp.

- Ellenlls hegeszts Kt sznelektrda kz fogott alapanyag ramerssg hatsra megolvad.


Fleg kis lemezvastagsgokra leginkbb nem vasfmekre.

- Sajtolsos ellenlls hegeszts Az elektrdk sszesajtoljk a kt darabot, amelyek kztti


tmeneti ellenlls nagyobb, mint az elektrdk s az alapanyag kztt. Ezrt a nagy feszltsgess a kt darab sszesajtolt hatrfellete kztt lp fel, s ennek hatsra azok sszeolvadnak egy lokalizlt terleten. Pont hegesztsnl ez a terlet kr alak, hengerl elektrdk esetn egy folytonos sv a hengerls hossznak megfelelen. Dudor hegesztsnl ovlis, krgyr is lehet. Lemezvastagsg aclnl 2 (6..30) mm,

39

Knnyfmeknl 2 (3..8) mm. Hrom lemez is sszekthet. Finom ponthegesztsnl 0,005.. 0,5 mm lemezvastagsg is lehet. Hengerlssel trtn ellenlls hegesztsnl szoksos lemezvastagsg acl 2..2 mm., knnyfm 2 mm. Zink, rz, austenites rozsdamentes acl, alumnium 1,5 .. 2 mm.

- Drzshegeszts A felhevtst nagy relatv sebessgklnbsggel mozg alkatrszek


sszeszortsakor keletkez srldsi h szolgltatja. Fleg krszimmetrikus csvekre 900 mm tmr s 6 mm falvastagsgig.

- Indukcis hegeszts A ht a munkadarabokban induklt feszltsgre megjelen rvnyramok


szolgltatjk. Kr vagy egyb zrt profil csvek tlapolt, vagy tompa ktsre val, 0,5 .. 15 mm falvastagsg s 10 .. 1000 cstmr tartomnyban.

3.3.5.1. Anyagznk hegesztett ktseknl Hrom znt klnbztetnk meg: alapanyag hegeszts ltal befolysolt alapanyag varrat

ebben a sorrendben cskken a szilrdsg. 3.3.5.1.1. Alapanyag A hegesztett kts meghatrozza a terhels tadsi keresztmetszeteket, ezrt az alapanyagban a kts miatt jrulkos feszltsgek lphetnek fel. A 3.3.57. brn egy tlapolt ktst ltunk, amelyben az ervezets irnytrse miatt jrulkos hajltfeszltsgek keletkeznek. A jrulkos feszltsg megszntethet, ha a 3.3.58. bra szerinti tompavarratot, vagy ketts hevedert alkalmazzuk. A jobb megolds a tompavarrat, amely nem nveli a szerkezeti mreteket. Hegeszts hatsra az anyag zsugorodik, s a lehls utn bels feszltsgek brednek. Ez megszntethet feszltsgmentest hkezelssel, lnyegesen cskkenthet helyes konstrukcival s megfelel hegesztsi sorrenddel.

3.3.57. bra Hegesztett tlapolt kts


tompavarrat

F
hevederlemez

A hegesztsi varratokat az alkatrszek F kztt gy kell elhelyezni, hogy a terhels kzvetlenl, lehetleg kis 3.3.58. bra irnyeltrssel haladjon a hegesztsi Tompavarrat s ketts hevederkts varraton keresztl. Erre plda a 3.3.59. bra ktfajta sarokkialaktsa, ahol az ers irnytrst, s a j megoldsnl a kzvetlen terhels-tvezetst szemlltetjk. A kzvetlen terhelstvezetsnl a varrat az eredeti alak kontrjai kz beplt.

40

3.3.5.1.2. Hegeszts ltal befolysolt alapanyag Fleg kt tnyezre kell tekintettel lenni: A szerkezeti anyag kmiai sszettelnek vltozsa (Vdgz alkalmazsa.), Beedzds (Utlagos hkezels vagy az anyag helyes megvlasztsa. Hegeszthet legyen: C%<0,25%). 3.3.59. bra Sarokkts j s rossz megoldsa
Ers irnytrs J megolds

Az ersen tvztt s az tvzetlen alkatrszek sszehegesztsnl thi-dal alkatrszt helyeznk el a 3.3.60. bra szerinti elrendezsben.

Ersen tvztt

Kzepesen tvztt

tvzetlen

3.3.5.1.3. Hegesztsi varrat Legfontosabb varratfajtk: - tompa varratok - sarokvarratok - klnleges varratok Tompa varratok
Alak Jells Megnevezs peremvarrat I varrrat V varrat ketts V varrat Y varrat ketts Y varrat

3.3.60. bra Ersen eltr sszettel anyagok sszehegesztse

Alak

Jells

Megnevezs fl V varrat fl Y varrat U varrat ketts U varrat J varrat ketts J varrat

3.3.61. bra Tompavarratok alakja s jellse

41

Sarokvarratok
Alak Jells Megnevezs

sarokvarrat

dombor sarokvarrat

homor sarokvarrat

ketts sarokvarrat

3.3.62. bra Sarokvarratok. A ketts sarokvarrat is kszlhet dombor vagy homor kivitelben is. Klnleges varratok

Alak

Jells

Megnevezs

ponthegeszts

vonalvarrat

3.3.63. bra Ponthegesztett s hengerelt varratok

42

2 1

Kerek dudor

Hossz dudor Gyr dudor

3.3.64. bra Dudor sajtol ellenlls hegeszts lemezgeometrija 3.3.5.3. Hegesztett ktsek tervezsi irnyelvei A hegesztett ktseknl szmos kiemelhet tervezsi szably van, amelyek a mszaki fejlds kvetkeztben bvlnek, s esetenknt t is rtkeldnek. A konstrukcis szablyok betartsval ltalban a szerkezeti megbzhatsg nvelse, gazdasgosabb anyag s lmunka felhasznls, piackpesebb termk elrse a cl. A tovbbiakban konkrt pldkon keresztl bemutatjuk a hegesztett ktsek kialaktsnak legfontosabb szablyait azzal, hogy ezeket hegesztett szerkezetek tervezsnl messzemenen ajnlott kvetni. 1) Ne alkalmazzunk drga, nagy szilrdsg aclokat hegesztett konstrukcihoz, mert a hegeszts miatti gyengt hats sokkal jobban rontja ezeknl szilrdsgi jellemzket, mint a kzepes szilrdsg szerkezeti aclokt. A szerkezeti szilrdsg ezrt nem lesz rzkelheten nagyobb.

r
300

[N/mm2 ] A A B

200

A B

A B

100

A B

A B

A B

3.3.65. bra Nagyszilrdsg s kzepes szilrdsg acl (A s B) kifradsi lktet szilrdsga klnbz tpus hegesztett ktsnl.

I A kv.o*

I B kv.o

A kiviteli osztlyokat ksbb ismertetjk

43

2) Csillaptatlan aclbl hengerelt idomaclok sarkainl, s hidegalaktott alkatrsz znk krnyezetben ne legyen hegesztsi varrat. (regeds, rideg trs)

Hibs!
A hidegen hajltott szakaszon nem lehet hegesztsi varrat.

J.
A hidegen hajltott szakasztl mrt tvolsg legalbb 5 t.

3.3.66. bra Rideg trs veszlye

3) Takarkoskodjunk a hegesztsi varrattal, lehetleg kevs s kis gykmret varratot alkalmazzunk. Fraszt ignybevtel esetn azonban a legrvidebb varrat:
l min 10a legyen.
Rossz Megfelel J

(3.3.89)

3.3.67. bra Varratok szmnak cskkentse 4) Szakaszos varratot csak fleg statikus ignybevtelre kitett hegesztett ktseknl hasznljunk, mert a varrat vgnl jelentkez vgkrter feszltsggyjt hatst jelent. A vgkrter hatsa kikszblhet ha a 3.3.68. bra szerinti kifutlemezeket alkalmazzuk, amelyekben a varratot folytatjuk, majd hegeszts utn a kifut lemezeket a bennk lv vgkrterekkel egytt lemunkljuk.

3.3.68. bra Kifutlemezek alkalmazsa

5) Alkatrszekknt rszestsk elnyben a hengerelt idomaclokat, lemezbl hajltott profilokat, lemezeket. A bonyolultabb rszeket akr kovcsolt, sajtolt, nttt kivitelben ksztsk el, majd ezeket hegesszk a helykre. 44

6) Az sszehegesztett alkatrszek tjolsra megmunklt felleteket csak kis darabszm esetn ksztsnk, egybknt a pozicionlst clszerszmokkal valstsuk meg.

tkz fellettel

Hegeszt kszlkkel

3.3.69. bra Hegesztett fogaskerk alkatrszeinek pozicionlsa hegesztshez

7) Cskkentsk a zsugorodsi feszltsgeket s feszltsggyjt hatsokat, hagyjuk a hegesztett alkatrszeket szabadon alakvltozni, a hegesztsi varratokat vigyk el cscsfeszltsgi helyek krnyezetbl.

Helyes varratelhelyezs
A varrat a feszltsggyjt hatst okoz saroktl tvol helyezkedik el.

Hibs varratelhelyezs
A varrat a cscsfeszltsgi helyen van.

3.3.70. bra Prskeret sszehegesztse tblalemezekbl

8) Dinamikus ignybevtelre legjobb a tompa varrat.

3.3.71. bra Az erfolyam tja tompa varratnl nem trik meg

tlapolt kts

9) Zavartalan erfolyamra kell trekedni, az alkatrszek keresztmetszeteinek hirtelen merevsg vltozsait el kell kerlni az erfolyam mentn. 45

Hevederes kts

Tompa varrat

1:4

1:4

3.3.72. bra Eltr vastagsg lemezek ktse

1:4

10) A hegeszts utn megmunklt illesztsi felleteken ne legyen hegesztsi varrat.

3.3.73. bra Illesztsi fellet lemunklsa 11) A varrathalmozdst kerlni kell. A 3.3.74. bra bal oldaln a hosszvarratok valamennyi szegmensnl tallkoznak egymssal, ami varrathalmozdst okoz.

3.3.74. bra Nyomstart berendezs hossz s keresztvarratai.


Helytelen elrendezs Helyes elrendezs

A 3.3.75 bra bal oldaln a hibkat nyilak mutatjk. A merevt borda nem vgzdhet cscsban, mert hegesztskor leolvad. A sarokban hrom varrat tallkozik.

Hibs

Megfelel

3.3.75. bra Merevt borda bektse

46

12) Ponthegesztsnl a lemezeket eltvolt terhelst kerlni kell. Ponthegesztst fleg nyr ignybevtelre hasznljunk!

F
3.3.76. bra Ponthegesztett kts kiszakadsa

13) Ne legyen a varrat gykoldala hzott znban. A 3.3.77. bra szerinti varratignybev-telt kerlni kell, ugyanis a varraton belli feszltsgeljel vlts kedveztlen a varratra. A plda arra az esetre szl, ha mgis knytelenek vagyunk a varratot hajltsra terhelni.

Erk

Helytelen

Helyes megolds

3.3.77. bra Varrat hajltsa

14) Sarokvarrat lehetleg ketts varrat kivitelbe kszljn, dinamikus ignybevtelnl homor legyen. A 3.3.78. brn balrl jobbra haladva: rossz elfogadhat j varrat. 3.3.78. bra Sarokvarratok

15) Csavar ignybevtel alkatrszek lehetleg zrt szelvnybl kszljenek, s a varrat is egy zrt terletet hatroljon. Nyitott szelvnyek nem alkalmasak csavar ignybevtel-re. Kifejezetten kedvezek erre a cs s a nyitott szelvnyekbl kpezett zrt szelvny tartk. A 3.3.79. bra U tartkbl hosszvarrattal ksztett Zrt szelvny tartt mutat csavar ignybevtel felvtelre.

Nyitott szelvny

Cs
3.3.79. bra

Zrt szelvny

47

Csavarnyomatk felvtele 16) Aszimmetrikus hajltott szelvnyek terhelse lehetleg a nyrsi kzppontban trtnjen.

xM

S T=F .x M T=0

xM

3.3.80. bra Aszimmetrikus szelvny tart terhelse a slypontban s az M nyrsi kzppontban. T a csavarnyomatk. 17) Hengerlsi skra merleges hzfeszltsget kerlni kell a teraszos repeds veszlye miatt.

3.3.81. bra Teraszos repeds a hengerelt lemez merleges irny hzsakor

18) A hegesztsi varratok hozzfrhetek legyenek a kivlasztott hegesztsi technolgihoz s az elrt roncsols mentes vizsglatokhoz. A 3.3.82. brn az I tartk miatt a sarokvarratok nem frhetk jl hozz. U gerendk alkalmazsa esetn a varratok jl hozzfrhetk.

Hibs
3.3.82. bra Plda a rossz s a j varrathozzfrsre

48

49

3.3.5.4. Hegesztett ktsek mretezse statikus ignybevtelre Mint ltalban, itt is az erfolyam tjt kvetjk. A mretezs alapkrdse, hogy a veszlyes keresztmetszetben bred feszltsg a megengedhet feszltsg alatt van-e. Hegesztett ktseknl kt jellegzetes mrettel szmtjuk a keresztmetszet jellemzit: 1) gykmret a 2) varrat hossza l 1) Gykmret rgztse A klnfle varratok gykmrett a 3.3.83. bra szerint vesszk fel a szmtsokhoz. Az brn felrajzolt klnbz vastagsg lemezek tompa illesztst kerlni kell. Ebben az esetben a vastagabbik lemezt le kell munklni a vkonyabbik lemez vastagsgra a varrat kzelben.
a v a=v

v v1 a=v1 Kerlni kell! v2 a=v

3.3.83. bra Gykmret rtelmezse 2) Varrat hossza ltalban l = l t , ahol


l t a varrat teljes hossza.

(3.3.90)

Nem zrt varratnl:


l = l t 2a

(3.3.91)

a varrat elejn s vgn fellp krterkpzds miatt. A hegesztsi varratban bred feszltsgek A varratban bred feszltsgeket ltalban elemi mdon szmtjuk:
= F al = V al

(3.3.92)

A feszltsgeket a 3.3.84. s 3.3.85. bra szerinti sszetevkre bontjuk. A varratok hossztengelyben rtelmeznk egy skot, amelyre a , II , feszltsgkomponenseket vonatkoztatjuk.

50

A varrat tengelyre merleges msik skban rtelmezzk a II feszltsget.

3.3.84. bra Tompavarrat feszltsgkomponenseinek rtelmezse Sarokvarratnl:

3.3.85. bra Feszltsgkomponensek sarokvarratnl A szilrdsgi ellenrzshez az un. sszehasonlt feszltsget kell kiszmtani:
2 2 2 = + 2 II II + 3 + II

(3.3.93)

A varrat megfelel, ha
H , ahol a hatrfeszltsg H fgg a gyengbbik anyag folyshatrtl: R eH , hegeszts jsgi foktl: , valamint a kockzatot is tartalmaz biztonsgi tnyeztl: z :

H =

R eH z

(3.3.94)

51