FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

SEMESTER 9/ SEPTEMBER 2013

HBHE 3103 GAYA HIDUP SIHAT ( REFLEKSI ARTIKEL )

NAME MATRICULATION NO IDENTITY CARD NO. TELEPHONE NO. E-MAIL LEARNING CENTRE

: : : : : :

FAZILAH BTE SELIMAN 750725016556001 750725-01-6556 013-6070046 fazilah_seliman@yahoo.com SEREMBAN ,NEGERI SEMBILAN

1

ISI KANDUNGAN BIL PERKARA MUKASURAT 1 BAHAN-BAHAN ARTIKEL BERKAITAN JERUBU 3-12 2 REFLEKSI TENTANG ARTIKEL 13-14 3 BIBLIOGRAFI 15 2 .

BAHAN-BAHAN & ARTIKAL BERKAITAN JERUBU 3 .

51 hingga 100(sederhana).Menurut laman web Jabatan Alam Sekitar. 2013 Jambatan Pulau Pinang diselubungi jerebu hari ini.themalaysianinsider.Bernama.com/bahasa/article/jerebu-beralih-ke-utara- malaysia-bernama 4 . Putrajaya dan Batu Muda di Kuala Lumpur (60) serta Shah Alam (70). 201 hingga 300 (sangat tidak sihat) dan 300 ke atas (bahaya).Sebanyak 15 kawasan lagi mencatat kualiti udara baik termasuk di Sabah.BAHAN 1 ( ARTIKEL SURAT KHABAR BERNAMA YANG DIPETIK DI INTERNET ) JULY 25. 25 Julai. 2013. 2013 ). Gambar oleh Muhamad Amirul. Sebanyak 36 kawasan lain mencatat bacaan IPU sederhana termasuk Seri Manjung di Perak yang menghampiri paras tidak sihat dengan IPU 93. Jerebu beralih ke utara tanah air dengan Ipoh di Perak dan Seberang Jaya di Pulau Pinang mencatat kualiti udara tidak sihat dan sederhana petang ini. Sarawak dan Johor. ( 25 Julai. SUMBER : http://www. Bacaan IPU antara 0 dan 50 dikategori sebagai baik. Indeks Pencemaran Udara (IPU) yang direkod sehingga 3 petang ini di Ipoh menunjukkan bacaan tidak sihat iaitu 104 manakala Seberang Jaya mencatat IPU 100. selain Cheras (89). . 101 ke 200 (tidak sihat).

Menurut kenyataan Jabatan Alam Sekitar (JAS).blogspot. Indonesia "Peningkatan bacaan IPU pada tahap tidak sihat dan berbahaya masih dipengaruhi pencemaran jerebu merentasi sempadan berikutan musim Monsun Barat Daya yang sedang dialami negara dan dijangka berterusan sehingga September ini. dengan Muar mencatat IPU 690. bacaan Indeks Pencemar Udara (IPU) yang direkod pada 11 pagi ini mendapati Muar. Indonesia.BAHAN 2 ( ARTIKEL SURAT KHABAR KOSMO YANG DIPETIK DI INTERNET ) Bilangan titik panas di Sumatera. manakala Bukit Rambai dan Bandaraya Melaka.html 5 . bilangan titik panas yang dikesan melalui imej satelit NOAA-18 di Sumatera. 23/06/2013. Johor dan dua kawasan di Melaka iaitu Bandaraya Melaka dan Bukit Rambai berada pada tahap berbahaya. Sumatera Tengah. Indonesia meningkat dua kali ganda Pada hari Ahad. tiupan angin dari arah barat daya telah membawa asap jerebu dari Riau ke kawasan tengah dan selatan Pantai Barat Semenanjung Malaysia. masing-masing dengan bacaan 428 dan 415. laporan Pusat Meteorologi Khas Asean (ASMC) di Singapura menunjukkan asap jerebu bertambah tebal dari kawasan kebakaran di Wilayah Riau.Katanya. Indonesia semalam meningkat hampir dua kali ganda daripada 64 pada Jumaat lepas kepada 118 hari ini.” menurut jabatan itu.com/2013/06/elak-penyakit-akibat-jerebu. Sumber: Kosmo ( 23 Jun 2013 ) KEADAAN jerebu di ibu Negara Sumber : http://koding-kn.Sekumpulan pelajar memakai penutup hidung dan mulut selepas menghadiri kelas membaca al-Quran ekoran jerebu tebal di Dumai. wilayah Riau. Menurut JAS.

Seri Manjung mencatat bacaan IPU pada 120 berbanding tiga kawasan yang mencatatkan IPU tidak sihat semalam iaitu Bukit Rambai.Ini dijangka dapat membantu memulihkan keadaan berjerebu yang sedang dialami negara. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.BAHAN 3 ( ARTIKEL UTUSAN ONLINE ) Hanya Seri Manjung catat IPU tidak sihat KUALA LUMPUR 24 Julai . Perak. Kelantan dan Terengganu pada waktu petang manakala di negeri-negeri lain cuaca dijangka baik. secara keseluruhannya. "Berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM). status kualiti udara sehingga pukul 11 pagi ini bertambah baik dan peningkatan bacaan IPU di Seri Manjung adalah dipengaruhi pencemaran jerebu merentasi sempadan. Tanjung Malim dan Seri Manjung. "Hujan sementara di satu dua tempat dijangka berlaku di bahagian pedalaman negeri Selangor. Terengganu dan Pahang akan mula menerima lebih banyak hujan pada waktu petang mulai 25 Julai 2013 untuk tempoh beberapa hari. Perak. Kedah. Menurut laman web Jabatan Alam Sekitar (JAS). Selain itu. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Perak. Pada waktu malam pula dijangkakan cuaca baik secara amnya di semua negeri. adalah diramalkan pada hari ini. JAS dalam kenyataannya memberitahu. 24 Julai 2013. beberapa tempat di Semenanjung Malaysia terutamanya di bahagian pendalaman negeri Selangor.Kualiti udara di seluruh negara semakin baik dengan hanya satu kawasan mencatat Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat hari ini iaitu di Seri Manjung. 6 . kawasan di Semenanjung secara amnya cuaca dijangkakan baik di semua negeri pada waktu pagi. Kelantan." kata kenyataan itu. setakat 5 petang ini.

Abdul Razak Abdul Manap berkata. bacaan IPU di stesen pengawasan kualiti udara Seri Manjung mencatatkan tahap tidak sihat sejak pukul 8 malam tadi. masingmasing mencatatkan bacaan IPU sederhana.utusan. negara kini sedang mengalami musim monsun barat daya dengan cuaca panas dan kering bermula Jun lalu dan dijangka berterusan sehingga awal Oktober ini. Indonesia kelmarin. "Angin monsun barat daya yang bertiup dari kawasan titik panas di Sumatera Tengah. Abdul Razak berkata. Indonesia pada 23 Julai 2013 adalah sebanyak 292 titik panas iaitu meningkat berbanding 252 titik panas pada 22 Julai 2013. Dalam pada itu. Di Malaysia. Indonesia telah membawa lingkaran jerebu sederhana ke kawasan tengah dan selatan Pantai Barat Semenanjung Malaysia. Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS) Perak.my/utusan/Dalam_Negeri/20130725/dn_07/Hanya-SeriManjung-catat-IPU-tidak-sihat 7 . pihaknya juga akan meningkatkan penguatkuasaan ke atas pelepasan asap daripada kenderaan bermotor serta industri.Di Perak. © Utusan Melayu (M) Bhd Sumber : http://www.com. peningkatan bacaan IPU itu dipengaruhi oleh pencemaran jerebu merentasi sempadan berdasarkan peningkatan kepada 252 titik panas di Sumatera." katanya.Stesen pengawasan kualiti lain di sekitar Perak seperti di Jalan Tasek dan SK Jalan Pegoh. Ipoh. JAS Perak akan terus mengawasi dengan rapi status kualiti udara di seluruh negeri mengikut tindakan yang telah digariskan dalam Pelan Tindakan Jerebu Kebangsaan serta mengaktifkan Pelan Tindakan Mencegah Kebakaran Terbuka negeri. Tanjung Malim dan Kampung Air Putih. laporan Pusat Pakar Meteorologi ASEAN (ASMC) menunjukkan bilangan titik panas di Sumatera."Di samping itu. Pahang (7). sebanyak 27 titik panas dikesan melalui satelit NOAA-18 pada 23 Julai 2013 iaitu di negeri Johor (7). Taiping.Sementara itu. Negeri Sembilan (2) dan Sarawak (11). Beliau berkata.

BAHAN 4 ( ARTIKEL SURAT KHABAR BERITA HARIAN ) SUMBER : BERITA HARIAN ( 22 JULAI 2013) 8 .

Kita perlu menyesuaikan tindakan kita dengan perubahan keadaan dan melindungi diri 9 . Ia mungkin berlanjutan selama beberapa minggu.sederhana. "Kami tidak dapat memberitahu jangka masa masalah jerebu ini. Bacaan IPU antara kosong dan 50 dikategori sebagai baik.Keadaan jerebu di Singapura bertambah buruk dengan Indeks Pencemaran Udara (IPU) yang dicatat 11 pagi ini mencecah tahapberbahaya iaitu 400. tidak sihat.BAHAN 5 (ARTIKEL DARI INTERNET ) Jerebu di Singapura kian 'tebal' SINGAPURA . 101 hingga 200. dan lebih 301. 51 hingga 100. sangat tidak sihat. kata Agensi Alam Sekitar Nasional (NEA). 201 hingga 300. dan mungkin agak panjang sehingga musim kemarau berakhir di Sumatera. berbahaya. Perdana Menteri Lee Hsien Loong pada sidang akhbar semalam memberi amaran kepada rakyat Singapura bahawa keadaan itu dijangka berterusan untuk beberapa minggu.

Singapura menegaskan jerebu tetap merupakan masalah rentas sempadan yang bukan sahaja memberi kesan ke atas Indonesia tetapi juga negara serantau. Indonesia memberi taklimat mengenai rancangannya meningkatkan keupayaan menangani kebakaran dan memastikan agensi-agensinya membuat laporan dua kali sehari kepada pasukan petugas kebangsaan yang dipengerusikan Menteri Koordinasi bagi 10 . Indonesia memberi jaminan kepada Singapura bahawa ia akan memberi lebih perhatian kepada isu itu.Jerebu asap daripada pembakaran hutan di Sumatera. Pada mesyuarat itu. Sementara itu. wakil Singapura mengadakan mesyuarat tergempar dengan pegawai Indonesia di Jakarta semalam untuk membincangkan keadaan jerebu yang semakin teruk. telah dibawa tiupan angin dari barat daya atau barat dan memberi kesan kepada Singapura serta beberapa negeri di semenanjung Malaysia.Mesyuarat itu diatur Kementerian Luar Indonesia melibatkan pegawai kanan Indonesia. kata kenyataan yang dikeluarkan NEA." katanya. bagi membersihkan tanah untuk pertanian. Singapura telah menubuhkan Jawatankuasa Jerebu Antara Kementerian (HIMC) untuk menyelia usaha menyeluruh di peringkat nasional.kita dengan cara yang lebih praktikal.

Singapura meminta Indonesia berkongsi nama syarikat yang terlibat walaupun tanggungjawab untuk mengambil tindakan undang-undang dan penguatkuasaan terhadap syarikat-syarikat itu terletak di tangan Indonesia.blogspot.Kebajikan Rakyat. Indonesia juga bercadang meningkatkan penguatkuasaan undang-undang di lapangan dengan menghantar penyiasat ke Bengkalis bagi mengambil tindakan ke atas syarikat-syarikat perladangan yang tidak bertanggungjawab.com/2013/06/hot-punca-jerebu-dikenal-pasti-ladang. Berikutan ada laporan dari Kementerian Perhutanan Indonesia bahawa syarikat-syarikat Singapura mungkin terlibat dalam aktiviti pembakaran haram.html 11 . SUMBER : http://pkrl. Agung Laksono.

REFLEKSI TENTANG ARTIKEL 12 .

Bacaan IPU bagi Ipoh . Bahan artikel pertama dipetik daripada surat khabar Bernama bertarikh 25 Julai 2013 dengan mengetengahkan isu “ Jerubu beralih ke Utara tanah air “. Indonesia telah menyebabkan asap jerubu di bawa oleh angin ke Pantai Barat Semenanjung Malaysia. Keadaan berjerubu pastinya merimaskan kerana jarak penglihatan menjadi terhad . perit hidung. Selain daripada masalah tersebut jerubu juga boleh mendatangkan kesan tidak sihat seperti kesukaran bernafas. Pulai Pinang menunjukkan bacaan tidak sihat.Jerubu adalah satu fenomena yang kerap terjadi di Malaysia kini. Artikel ini merujuk kepada punca jerubu terjadi seperti kebakaran di Riau. Selain daripada itu bahan artikel 3 pula diabil daripada Utusan Online bertarikh 24 Julai menyatakan bahawa jerubu yang melanda Malaysia kian pulih. gatal kulit dan sebagainya. batuk-batuk. Kosmo dan Berita Harian. Artikel ini menyatakan “ Hanya Seri Manjong sahaja mencatatkan bacaan IPU yang tidak sihat yang dinyatakan oleh Jabatan 13 . banyak aktiviti tergendala bahkan ada beberapa tempat seperti di Johor diisytiharkan darurat kerana bacaan IPUnya melepasi tahap kritikal dan bahaya iaitu IPU 500. Bagi bacaan artikel ke dua pula dipetik daripada surat khabar Kosmo bertarikh 23 Jun 2013. Artikel ini lebih merujuk kepada maklumat bacaan IPU di tempat-tempat yang terlibat. Berdasarkan kisah jerubu ini saya telah mengumpulkan lima artikel yang terdiri daripada sumber surat khabar seperti Bernama. dan bahan-bahan yang dipetik daripada laman web di internet seperti Utusan online dan blog. Sumatera Tengah . Perak dan Seberang Prai . Jerubu sering melanda ketika cuaca panas dan kering.

”. tajuk bahan artikel ke 4 yang dipetik daripada surat khabar Berita Harian bertarikh 22 Julai 2013. Laporan Pusat Pakar Meteorologi ASEAN ( ASMC ) juga menyatakan bilanagan titik-titik panas di Sumatera. Che Gayah Ismail berkata berkemungkinan jerebu kembali lagi kerana pergerakan angin Monson Barat Daya yang bertiup sehingga Oktober boleh membawa asap jerubu ke ke arah malaysia Akhirnya dalam bahan artikel ke lima yang dipetik daripada internet dengan tajuk “Jerubu di Singapura kian tebal . Artikel ini menunjukkan bahawa masalah jerubu bukan terjadi di Malaysia sahaja bahkan di Singapura juga. “ Jerubu Kembali Lagi “ . Buat perkara yang boleh dibuat biarkan sekadar berkongsi kereta ke tempat kerja kerana dengan itu dapat mengurangkan pengeluaran asap atau jangan melakukan pembakaran secara terbuka . Setelah meneliti kelima-lima artikel yang diambil jelaslah bahawa masalah jerubu bukanlah masalah kecil dan boleh diambil mudah sahaja kerana masalah ini boleh menyebabkan ekonomi negara menjadi lumpuh dan masyarakat menjadi tidak sihat dan sebgainya. 14 . Untuk mengatasi masalah tersebut pihak Singapura telah berbincang dengan pihak Indonesia dan bersetuju untuk mengambil tindakan kepada individu atau syarikat yang melanggar akta membakar hutan. Seharusnya kita mengambil iktibar dan sentiasa mengambil inisiatif menjaga dan menyayangi alam sekitar. Keadaan di Singapura bertambah teruk berikutan bacaan IPU telah mencapai tahap bahaya iaitu 400. Dalam artikel ini menyatakan Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia ( JMM ). Walau bagaimana pun.Alam Sekitar sekitar pukul 11 pai hari tersebut. Indonesia semakin berkurang.

[online] available : http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/jerebu-beralih-ke-utara-malaysiabernama acessed at ( 2013 /11/12) 15 . available : http://pkrl.my/utusan/Dalam_Negeri/20130725/dn_07/Hanya-SeriManjung-catat-IPU-tidak-sihat acessed at ( 2013/11/10) Punca-punca Jerubu.html acessed at ( 2013/11/12) Jerebu [online].BIBILIOGRAFI Syed Azwan Syed Ali. ( 2013 ) Jerubu Kembali Lagi .blogspot.com.blogspot.[online].available: : http://www. Berita Harian Berita tentang jerubu [ online].com/2013/06/hot-punca-jerebu-dikenal-pasti-ladang.utusan.com/2010/07/jerebu.html acessed ( 20013/11/13) Kesan Jerubu dalam sisipan berita . available : http://geografialamsekitar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful