Formarea Daciei Statul dac s-a format prin unirea triburilor si uniunilor de triburi sub conducerea regelui Burebista, care

a beneficiat de ajutorul marelui preot Deceneu. Unificarea intr-un regat a triburilor geto-dace s-a realizat pe doua cai: pe cale pasnica, cand sefii daci de triburi aceepta supunerea fata de Burebista de buna voie,si pe cale razboinica, cand se doreste pastrarea puterii tribale de catre unii conducatori locali. Statul centralizat dac s-a aflat la apogeul puterii sale sub conducerea regelui Decebal. Noul stat era mai puternic si mai bine organizat 2. Imperiul Roman S-a format in secolul al 8-lea i.hr .A atins apogeul in secolul 1 d. hr, sub conducerea Imparatului Traian, ajungand cu granitele la Dunare si constituind in sudul fluviului provincial Moesia. 3.Razboaiele daco-romane si urmarile acestora In anul 101 incepe primul razboi daco-roman. Armata lui Traian traverseaza Dunarea si ii infrange pe daci la Tapae. Urmatorul an, Decebal incheie o pace nefavorabila cu Traian. Trei ani mai tarziu, din cauza nerespectarii armistitiului, romanii ataca din nou Dacia, traversand Dunarea pe la Drobeta pe podul construit din comanda lui Traian de catre Apolodor din Damasc. In primavera anului 106, romanii cuceresc Sarmisezetusa. Infrangerea a dus la sinuciderea lui Decebal si la transformarea Daciei in provincie imperiala romana. 4.Formarea limbii si poporului roman Poporul roman s-a format pe un teritoriu vast,care se intindea la nordul si sudul Dunarii, ingloband fostele provincii Dacia si Moesia. Poporul roman este rezultatul unei duble sinteze. Prima sinteza a fost aceea dintre daci si romani, constand in romanizarea dacilor. Romanizarea a reprezentat un proces complex si indelungat prin care civilizatia romana patrunde in viata unei provincii, ducand la inlocuirea limbii si culturii autohtone cu cea romanica. Factorii romanizarii au fost administratia romana, armata, in Dacia stationand doua legiuni si numeroase trupe auxiliare, veterani, colonisti adusi din ‘’toata lumea romanica’’ Dupa spusele istoricului roman, Eutrapius, preluarea toponomiei si hidronimiei romani si religia sau fost de origine latina,cum dovedesc inscriptia: ‘’ ego zenovius votum posui’’ de pe Donnul de la Bertra, si cuvinte crestine precum: biserica, inger Dumnezeu, o boteaza, etc. Descoperirile arheologice(ceramica, monede, obiecte de podoaba) atesta continuitatea daco-romanilor dupa retragerea Aureliana.

Influenta latina este estimata la circa 62% in masa vocabularului si 81% din vocabularul fundamental. Un exemplu reprezentativ sunt slavii. Toate categoriile esentiale ale vietii se exprima in limba romana prin termini de origine latina: universul uman(om.Prima este teoria imigrationista. care in anul 602 se aseaza masiv in sudul Dunarii. spaniola. rupand unitatea romanitatii orientale. epigrafice si lingvistice netemeinicia teoriei imigrationiste.femeie). Referior la etnogeneza romaneasca s-au format 2 teorii.Aacest caracter romanic al imbii romana este demonstrat de fondul principal de cuvinte si de structura gramaticala. portugheza.tanar). Cel mai cunoscut adept este Robert Rosler.care a constat in asimilarea migratiilor de catre daco-romani.barbat.P. Latinitatea limbii romane este evidenta si in structura gramaticala si lexica. iar idea de baza este ca romanii s-ar fi format numai la sudul Dunarii si ar fi venit in nordul fluviului dupa anul 1000. stratul latin 60% si adistratul slav 20%. Separa latinitatea din peninsula Balcanica de cea nord dunareana. HASDEU si A. .frumos. ocupatii si meserii(a ara). cu adeptii B.Xenopol care au demonstrat pe baza izvoarelor arheologice. Limba romana face aprte din familia limbilor romanice. Cea de-a doua teorie este cea a continuitatii. ambele de origine latina. impreuna cu sarda. Astfel limba romana este impartita in straturi: ssubstratul daco-moesic 10%.Astfel a avut loc a doua sinteza. .franceza. italiana.D. insusiri(bun. occitana.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful