PUNCA-PUNCA

1) DIPENGARUHI OLEH ORANG LAIN. – remaja yang masih lagi cuba untuk mengenali pelbagai aktiviti atau

budaya baru tidak tahu membezakan antara gejala yang negatif atau positif. – remaja mudah terikut-ikut dengan kata dan arahan rakan-rakan atau orang lain tanpa menyedari kesan buruknya.

2) SIKAP INGIN MENCUBA. – pada zaman sekarang,remaja semakin aktif dan sentiasa ingin mencuba perkara yang baru dan ini merupakan peringkat pertama bagi sesuatu ketagihan dadah.

3) KEKURANGAN KASIH SAYANG. – kekurangan kasih sayang dan perhatian daripada ibubapa juga akan menyebabkan remaja terjebak dengan aktiviti negatif kerana tingkah laku anak-anak tidak diperhatikan dan mereka akan lebih mempercayai individu lain yang sentiasa bersama mereka daripada ibu bapanya walaupun individu tersebut tiada niat yang baik.

4) TIADA KEPERCAYAAN ROHANI YANG TEGUH. – bagi remaja yang kurang kepercayaan rohani,mereka akan mengabaikan pantang larang hidup dan melanggarnya dengan perbuatan seperti menghisap dadah dan seks rambang.

5) KURANG PENDIDIKAN/PENGETAHUAN TENTANG DADAH. – ramai remaja negara masih lagi kurang mengetahui tentang dadah

dan tahap bahaya kesan dadah tersebut. – Ibu bapa tidak memainkan peranan masing masing untuk mendidik anak-anak mengelakkan diri daripada dadah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful