You are on page 1of 17

General Mathematics

General Instructions
Total Marks 70 o Reading Time- 5 minutes o Working Time – 1 ¾ hours o Write using a blue or black pen o Board approved calculators may be used o A Formulae Sheet is provided at the back of this paper which may be detached and used throughout the paper. Section I 20 marks o Attempt Questions 1-20 o Answer on the Multiple Choice answer sheet provided. o Allow about 30 minutes for this section. Section II 50 marks o Attempt questions 21 – 25 o Answer on the blank paper provided, unless otherwise instructed. Start a new sheet for each question. o Allow about 1 ¼ hours for this section

2012 Preliminary Final Examination

General Mathematics

Section I
20 marks Attempt Questions 1-20 Allow about 30 minutes for this section Use the multiple choice answer sheet for questions 1 – 20.
2

1.

Using the formula  = b – 4ac , find  when a = 2, b = 3 and c = -5. (A) (B) (C) (D) -31 2 5 49

2.

Which graph below shows a line which has a gradient of 1 ? 3
y 10
10 y

(A)
5

(B)
5

-10

-5

5

10

x

-10

-5

5

10

x

-5

-5

-10

-10

y

y

(C)

10

(D)

10

5

5

-10

-5

5

10

x

-10

-5

5

10

x

-5

-5

-10

-10

2

2012 Preliminary Final Examination

General Mathematics

3.

Expand and simplify 2x( x + 3) + x(3 – 2x) . (A) (B) (C) (D) 3x 9x 13x
4x + 3x
2

4.

The cost of a phone call consists of an initial fee of $0.50 plus $0.25 per minute (m). A formula for the price of the phone call could be: (A) (B) (C) (D)
C = 2m + 5 C = 0.5 m + 0.25 C = 0.25m + 0.5

C = 4m + 1 2

5.

If $5000 is invested for 4 years at 8% p.a. compounded quarterly. The final balance of the account after this time is: (A) (B) (C) (D) $1802.44 $1863.93 $6802.44 $6863.93

6.

A salesperson earns a retainer of $500 plus 5% commission on all the stock that they sell each month. If $32 000 was sold, how much would they have earned that month? (A) (B) (C) (D) $505 $2100 $2500 $32 025

7.

Cameron is preparing a BAS statement for his business. He needs to determine how much GST to pass on to the tax office. If sales were $35 200 (including GST), what amount of GST was collected by his business? (A) (B) (C) (D) $3200 $3520 $3911.11 $4400 3

2012 Preliminary Final Examination 8.

General Mathematics

Vanessa has taken 4 weeks leave to go overseas. She will receive her normal pay plus a leave loading of 17 1 %. If she normally earns $3600 per fortnight, how much will 2 she receive during her four weeks away? (A) (B) (C) (D) $630 $1260 $4230 $8460

9.

If a six-sided die is thrown, what chance is there of the result being greater than 4? (A) (B) (C) (D)

1 6 1 3 1 2 2 3

10.

If there are 12 red balls, 5 blue balls and 7 green balls in a bag, what is the likelihood that a blue ball is not drawn out? (A) (B) (C) (D)

5 24 5 19 19 24 19 5

11.

When two six-sided dice are thrown, what chance is there of rolling a total of 9 or more? (A) (B) (C) (D)

1 4 5 18 1 3 3 4
4

2012 Preliminary Final Examination 12.

General Mathematics

For a good mortar mix when laying bricks, a ratio of 6 parts sand to 2 parts lime to 1 part cement is needed. If Ali has 6kg of lime, how many kilograms of sand and cement will he need? (A) (B) (C) (D) 18 kg sand & 3 kg cement 9 kg sand & 1.5 kg cement 6 kg sand & 1 kg cement 3 kg sand & 18 kg cement

13.

What is the volume of the triangular prism in this diagram? (A) (B) (C) (D) 132 m 180 m 234 m 360 m
3 3 3 3

12m 6m

5m 14. These two triangles are similar. Find the value of x.

8m 12m 21m

52.5m xm

(A) (B) (C) (D)

6.6 m 25 m 30 m 91.9 m

5

2012 Preliminary Final Examination

General Mathematics

15.

How far is the 8 metre long ladder away from the wall at the base?

8m

(A) (B) (C) (D) 16.

2.74 m 7.52 m 21.98 m 23.39 m

70°

A flask has markings every 25mL up its side. What is the percentage error if 375mL is measured in this flask? (A) (B) (C) (D) 0.07% 1.5%

3 1% 3 6 2% 3

17.

An example of categorical data is: (A) (B) (C) (D) The number of cars passing through an intersection. The length of each car in a car park. The number of kilometres shown on the odometer of each car. The colour of each car in a car park.

18.

For any given set of data, the interquartile range will be smaller than the range: (A) (B) (C) (D) Never. Mostly. Always. The two cannot be compared.

6

2012 Preliminary Final Examination

General Mathematics

19.

A batter in a cricket team scores the following in one season: {0, 0, 5, 21, 23, 24, 34, 36, 47, 49, 49} The standard deviation of these scores is: (correct to one decimal place) (A) (B) (C) (D) 17.8 17.9 18.6 18.7

20.

The mean, median and mode of a set of data, respectively, are: (A) (B) (C) (D) The average, middle number, most common number. Most common number, average, middle number. Lowest number, middle number, highest number. The average, most common number, middle number.

End Section 1

7

2012 Preliminary Final Examination

General Mathematics

Section II
Total Marks (50) Attempt Questions 21 - 25 Allow about 1¼ hours for this section. Answer all questions, starting each question on a new sheet of paper with your name and question number at the top of the page. Do not write on the back of sheets. All necessary working should be shown in every question. Question 21 (10 marks) Start a new sheet of writing paper. (a) What is the equation of the line shown in the graph below?
y 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 -10 -9 -8 -7 -6 -5 -4 -3 -2 -1 -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 x

Marks 2

(b) Solve the equation below, showing your working fully.

2

2x – 15 = 3x 4

(c) If a = 3, b = -2 and c = 12, find the value of: (i) (ii)

c ab
a ( b + c)
2 2

1 1 1

(iii) a b c

8

2012 Preliminary Final Examination Question 21 continues (d) The graph below gives the cost of parking in a secure parking area.

General Mathematics Marks

y 35

30

25

20

Cost ($)
15

10

5

5

10

15

20

25 x

Time Parking (hours)

(i)

How much does it cost to park for 13 hours?

1 1 1

(ii) If I only have $25 and have parked my car at 3:00 am, when must I leave by? (iii) I need to park for 5 1 hours. If I go out and repark the car just under 3 hours 2 after it is first parked, how much will I save?

End of Question 21

9

2012 Preliminary Final Examination Question 22 (10 marks) Start a new sheet of writing paper. (a) This is a table showing the income tax payable for Australians.
Taxable income 0 - $18,200 $18,201 - $37,000 $37,001 - $80,000 $80,001 - $180,000 $180,001 and over Tax on this income Nil 19c for each $1 over $18,200 $3,572 plus 32.5c for each $1 over $37,000 $17,547 plus 37c for each $1 over $80,000 $54,547 plus 45c for each $1 over $180,000

General Mathematics Marks

(i)

James earns $74 983 this financial year in his primary occupation. He also earns another $2012 from share dividends. He has $13 075 worth of deductions. What is his taxable income? Using the table above, calculate the amount of tax that James is due to pay.

1

(ii)

1 1 1

(iii) James also has to pay the medicare levy which is 1.5% of his taxable income. How much is his medicare levy? (iv) James has $550 deducted each fortnight from his pay for tax. Calculate James’ bill or refund for the tax year.

(b) Jannesse receives $5000 as a gift from her grandmother. (i) (ii) Find the value of an account where she invests the $5000 for 5 years, compounded annually at 5.5% p.a. On the way to the bank, Jannesse sees that another bank is offering 5.4% p.a. for a 5 year deposit, but this account compounds quarterly. Which account is better and by how much? 1 2

(c) Kanishka works as an electrician. He earns $45.60 per hour for a 35 hour week. He will also receive time-and-a-half for the next 5 hours he works and double time beyond that. (i) (ii) If Kanishka worked 43 hours, what would his gross pay for the week be? If 24% of Kanishka’s earnings are put aside each week in PAYG tax, what is his net pay? 2 1

End of Question 22

10

2012 Preliminary Final Examination Question 23 (10 marks) Start a new sheet of writing paper. (a) A is an acute angle, find its size to the nearest degree if:
cos A = 6.5 11.3

General Mathematics Marks 1

(b) Find the length of x in the rectangle below correct to 1 d.p. All measurements are in 2 centimetres: |-----5-----|

9

x

11

(c) From the top of a building, 79 metres high, the angle of depression of a car on the ground is 56o. (i) Draw a diagram to represent this information. (ii) Find the distance, correct to 1 dp. of the car from the base of the building. 1 2

(d) George and Barbara decide they would like to have children, and hope to have three. (i) Assuming it is equally likely to have a girl or a boy, list the sample space of all the possible outcomes of their family of three children. 2

(e) Noel has discovered that when he drops his spanner while working on his car, that it lands underneath the car quite often. After making a tally, Noel determined that there is an 85% chance that the spanner will fall under the car. (i) Given this experimental probability, what is the chance that the spanner will land away from the car where he can reach it easily? (ii) If Noel was to drop his spanner 60 times, how many times would he expect the spanner to be under the car? 1 1

End of Question 23 11

2012 Preliminary Final Examination

General Mathematics

Question 24 (10 marks) Start a new sheet of writing paper.

Marks

(a) A length of string is measured to be 134.5cm correct to the nearest half centimetre. (i) What is its length, correct to 2 significant figures? (ii) What are the upper and lower limits of the true measurement? (iii) What percentage error is there in this measurement (correct to 3 sig. fig.)? 1 1 1

(b) The fuel consumption of a car is measured at 11L/100km. (i) Express the fuel consumption in km/L. (ii) How far could a car travel with a full tank of 65L (to the nearest km)? 1 1

(c) A water tank which is made of sheet metal has a diameter of 4 metres and a height of 2.5 metres and is cylindrical in shape.

(i) Find the volume of the tank in cubic metres, to the nearest cubic metre. (ii) The tank is filled at a rate of 300L/h. How many hours would it take to fill the tank? (remember that 1 cubic metre equals 1000 litres) (iii) The surface area of the tank in square metres can be found by substituting r = 2 and h = 2.5 into the formula SA = 2r( r + h) . Find the surface area of the cylinder; correct to the nearest square metre. (iv) If the cost of the sheet metal used to build the tank is $240/ m , what would this tank cost to build?
2

1 1 2

1

End of Question 24

12

2012 Preliminary Final Examination Question 25 (10 marks) Start a new sheet of writing paper.

General Mathematics Marks 2

(a) A national park ranger decides to find how many bilbies there are in her park. She initially captures 15, tagging them and releasing them back into the park. A month later she captures 20, noting that 6 of them have been tagged. Estimate how many bilbies there are in that area.

(b) Charles is measuring the length of a certain species of beetle. He has recorded the length of 20 beetles, the results (in mm) are as follows:

53 61 48 52

47 46 53 65

37 52 55 50

38 63 49 42

57 43 39 52

(i) Draw an ordered stem and leaf plot of the data. (ii) Find the range and interquartile range. (iii) Describe the data in a five number summary, and use this to draw a box and whisker plot. (iv) Find the mean and standard deviation (sample) of the data (to 1 d.p.).

1 2 2 2

(c) A real estate agent is asked what the mean and median price of a house is in his sales area. Which is a better indication of a typical house price in the area and why?

1

End of Examination

13

2012 Preliminary Final Examination

General Mathematics

14

2012 Preliminary Final Examination

General Mathematics

15

Preliminary Final Examination – General Mathematics 2012
Multiple Choice Answer Sheet

Name ______________________________
Completely fill the response oval representing the most correct answer.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A

B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B

C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C

D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D

16

Section I
20 marks Attempt Questions 1-20 Allow about 30 minutes for this section Use this multiple choice answer sheet for questions 1 – 20. Select the alternative A, B, C or D that best answers the question. Fill in the response oval completely.

Sample
2+4=? (A) 2 (B) 6 (C) 8 (D) 9

A

B

C

D

If you think you have made a mistake, put a cross through the incorrect answer and fill in the new answer.

A

B

C

D

If you change your mind and have crossed out what you consider to be the correct answer, then indicate this by writing the word correct and drawing an arrow as follows: correct A B C D

17