You are on page 1of 11

Israelul – butoiul cu pulbere al Orientului Mijlociu

”Într-o conjunctură în care Israelul, după un raport al Băncii Mondiale 1, cheltuiește peste 50% din bugetul său pentru înarmare și în care această militarizare forțată are drept scop mărturisit chiar de către Ariel Sharon2 nu apărarea statului Israel, ci dezintegrarea statelor arabe din regiune, sunt invocate texte biblice, atât pentru a justifica expansiunea permanentă, cât și metodele terorismului de stat. Statul Israel nu a fost creat de Națiunile Unite, el a fost prin tehnica ”faptului împlinit”, prin violența Haganah, a Irgunului și a Grupului Stern. Persecuțiile și masacrele cărora le-au căzut victimă evreii de-a lungul regimului nazist, cereau reparații. Dar asta nu înseamnă că reparațiile trebuie acordate în detrimentul celor care nu au participat la crimă.” (Roger Garaudy) Cu toate că Scriptura nu ne permite sa prevedem cu siguranță momentul în care se va produce Sfârșitul Lumii, ea ne oferă totuși câteva semne care indică aceasta cu aproxi mare (Apocalipsa lui Ioan): ”…Și când vor fi războaie pe Pământul Ales (Israel) și acestea se vor înmulți necontenit și va cădea Sfântul Templu, atunci va fi a Doua Venire și Judecata de Apoi…” (Matei 24, 7 si 29).

1

Banca Mondială este o bancă susținută cu finanțări internaționale care oferă asistență financiară și tehnică țărilor sărace.
2

Ariel Sharon a fost un general și politician israelian. Ariel Sharon s-a ilustrat militar în cursul războaielor israelo-arabe: Războiul arabo-israelian din 1948-1949, Războiul Suezului din 1956, Războiul de Șase Zile din 1967, precum și în Războiul de Iom Kipur din 1973. În perioada 1969-1973, generalul Ariel Sharon a fost comandant al Armatei de Sud a Israelului. Din 2006 se află în comă.

1

însă daca ne gândim bine. Partea arabă a respins planul. „respectarea drepturilor omului”. proclamat la 15 mai 1948. Sediul central al organizației este la New York. când armatele britanice au alungat armata turcească. cea arabă și cea turcă. Teritoriul Fâşiei Gaza a fost sub dominația Imperiului Otoman din anul 1517 până la Bătăliile de la Gaza din 1917. însă unii geografi susțin că este o parte a Africii. Care este totuși problema dintre Israel și Fâșia Gaza? Fâşia sau Zona Gaza este situată în vestul coastei maritime mediteraneene şi cuprinde o parte a Palestinei istorice având graniţe cu Egiptul în sud-vest şi cu Israelul în nord şi est. 4 Organizația Națiunilor Unite (abreviat: ONU) este cea mai importantă organizație internațională din lume. după al Doilea Război Mondial. are astăzi 193 de state membre. acestea nu se termină de 2000 și ceva de ani. în timp ce partea evreiască a procedat la înființarea statului ei propriu. Cele patru culturi principale din Orientul Mijlociu sunt cea evreiască. ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”. însă noi nu vom vorbi despre religie. Orientul Mijlociu este o subregiune a Asiei.De bună seamă și cu siguranță în acest verset din Scriptură este vorba despre Israelul de astăzi. Probleme naturale includ fenomenul de deşertificare. Potrivit cu planul ONU4 din 1947 de împărțire a Palestinei mandatare în doua state arab și evreiesc. „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”. și anume problema din Orientul Mijlociu3. alături de degradarea terenului şi salinizarea apei potabile. Aceste sfere culturale au origini lingvistice și etnice diferite. În urma Primului război mondial întregul teritoriu al Palestinei s-a aflat între anii 1918—1948 sub mandat britanic. 3 Orientul Mijlociu este o zonă geografică situată în sudul și estul Mării Mediterane. Întemeierea ei a constat din semnarea. a Cartei Organizației Națiunilor Unite. 2 . Israel. imediat la terminarea mandatului britanic asupra Palestinei. cea persană. Fondată în 1945. Ați înțeles destul de bine ca războaiele în țara sfântă sunt o prevestire a Apocalipsei. Prin acest proiect vom încerca să redăm. zona Gaza urma să intre în componența viitorului stat arab palestinian. cu veri secetoase şi ierni blânde. Potrivit acestui document. de către membrii ei fondatori. ce cuprinde problema Fâșiei Gaza și a relațiilor Israelului cu statele islamice vecine. ci despre conflictele de care este înconjurat acest stat ”ales”. Fâşia Gaza are o climă mediteraneană. Relieful este destul de plat şi jos. care se întinde din estul Mediteranei până în Golful Persic. sa explicăm și dacă este posibil sa clarificăm o problemă de interes internațional.

în urma misiunii mediatorului ONU. În anii 1954-1956 de pe teritoriul Fâșiei Gaza militanți palestinieni numiți „fedaini”5 au inițiat acțiuni de violență contra așezărilor israeliene vecine. O parte din populația arabă palestiniană a fost instalată în tabere de refugiați care dăinuie până în momentul de față. iar administrația militară egipteană în Gaza a fost restabilită. între anii 1948.1967 regiunea numită Fâșia Gaza s-a aflat sub controlul Egiptului. sub tutelă egipteană.Imediat după adoptarea de către Adunarea Generală a ONU a planului de împărțire. la rândul ei. fiind asistată de organizația UNRWA a ONU. a izb ucnit un conflict armat intre populația arabă și evreiască din Palestina. Acestea au atras acțiuni de represalii din partea armatei israeliene. s-a organizat în mișcări paramilitare și de teroare ca Fatah 6. Un nou capitol al relațiilor internaționale dintre Israel și statele arabe vecine este reprezentat de Războiul de Șase Zile. să schimbe cursul afluenților acestui râu. Henry Laurens nu este de acord cu teoriile culpabilității unilaterale ale părților beligerante. Demersurile siriene au eșuat datorită 5 6 Luptători ai gherilelor palestiniene. Între anii 1948-1952 s-a constituit aici. În cursul acestui război armata egipteană a intrat în regiunea Gaza în ofensiva ei spre Tel Aviv și alte zone ale noului stat Israel. Mișcare politică și paramilitară a arabilor palestinieni. sub conducerea lui Ahmed Hilmi Pașa. Ea s-a retras curând sub presiunea Uniunii Sovietice și a Statelor Unite. fără puteri executive. începând din anul 1964.Lester Pearson. Tensiunea dintre Israel și vecinii săi arabi a crescut în mod continuu. Administrarea teritoriului a continuat și atunci să fie exclusiv în mâinile Egiptului. 3 . Câteva sute de mii de arabi palestinieni s-au refugiat în zona Gaza din teritoriile intrate sub controlul israelian. ci este de părere că războiul din 1967 a fost cauzat de erori diplomatice și strategice ale ambelor părți. În octombrie 1956 armata israeliană a ocupat pentru scurt timp zona Gaza și peninsula Sinai în cursul Crizei Suezului. În cursul anilor populația palestiniană. când Israelul a deviat cursul Iordanului pe teritoriul său și Siria a încercat. al căror obiectiv declarat era lupta pentru eliminarea Israelului și reîntoarcerea refugiaților în locurile de origine din restul Palestinei. La începutul anului 1967 observatorii politici nu considerau iminentă izbucnirea unui război între Republica Arabă Unită sub conducerea lui Gamal Abdel Nasser și Israel. La sfârșitul războiului. în care ponderea refugiaților din 1948-1949 a devenit covârșitoare. Frontul Popular de Eliberare a Palestinei și altele. care a culminat cu Războiul arabo-israelian din 1948-1949. un guvern palestinian virtual. în așa numita Operație Kadesh.

Siria sprijinea cu ajutorul Moscovei mișcările de gherilă de pe teritoriul său. statele arabe erau dezbinate de conflictul dintre forțele "progresiste" pro-sovietice și cele "conservatoare". care promovau interesele pro-occidentale.pe esplanada moscheii El Aqsa.bombardamentelor israeliene și lipsei de implicare a Iordaniei și a Libanului în conflict. care se orientau mai ales împotriva dominației israeliene asupra zonelor dintre Siria și Israel. A fost asasinat de către un extremist evreu. 4 . probabil și datorită presiunii palestiniene. Scopul acțiunilor militare israeliene împotriva Siriei trebuie văzut și din perspectiva acestei evoluții. 8 Cea de-a doua Intifada. o perioadă de acte intense de violențe israeliano -palestinienă. Iordania și Siria. Palestinienii au devenit activi din punct de vedere politic și militar.4 noiembrie 1995. Guvernele arabe au adoptat în diplomație un ton anti-israelian mai militant. 1 martie 1922 . în august 2005. demolând 7 Itzhak Rabin. Astfel. a încercat printr-o politică militară agresivă să consolideze această hegemonie și să transfere conflictul armat pe teritoriul Siriei. dar au acceptat de facto situația creată prin superioritatea Israelului din punct de vedere militar. israelienii au părăsit fizic Fâșia Gaza. ministrul apărării și de două ori prim-ministru israelian în perioadele 3 iunie 1974 . Peninsula Sinai. Războiul de Șase Zile din iunie 1967 care a opus iarăși Israelul și Egiptul a dus la sfârșitul dominației egiptene în Gaza și la ocuparea acestui teritoriu de către Israel vreme de aproape 40 de ani (1967-2005). 4 noiembrie 1995) a fost comandantul Statului Major al armatei israeliene în Războiul de șase zile (1964-1968). Acest război a durat între 5 și 10 iunie 1967. Războiul de Șase Zile a fost cel de-al treilea conflict armat arabo-israelian. După sfârșitul celei de a doua Intifade8. ministrul muncii. Itzhak Rabin7. conducător al Partidului Muncii. n. Israelul se simțea de mai mult timp periclitat de influența Uniunii Sovietice.20 iunie 1977 și 13 iulie 1992 . Siria fiind în aceea perioadă principalul susținător al intereselor palestiniene. În plus. în anul 1964 a fost înființată Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) iar în 1965 au fost comise primele acte de terorism ale mișcării Fatah.d. pe atunci comandantul Statului Major al armatei israeliene. ambasadorul Israelului în Statele Unite. cunoscută și sub numele de Intifada de la Al-Aqsa a fost cea de-a doua revoltă palestiniană. Platoul Golan și Cisiordania. demilitarizate în urma armistițiului din 20 iunie 1949. În urma victoriei covârșitoare asupra coaliției arabe. Războiul de Șase Zile a fost un conflict armat între Israel și alianța formată din statele arabe Egipt. În acea perioadă nici unul din statele coaliției arabe nu recunoscuse existența statului Israel. Acțiunea care a încins spiritele a fost vizita premierului israelian de atunci Ariel Sharon. care a început la sfârșitul lui septembrie 2000. de asemenea. convins de suportul american și de diferențele insurmontabile dintre guvernul lui Nasser și partidul Baath care se afla la putere în Siria. Israelul a ocupat Fâșia Gaza. în urma planului guvernului Ariel Sharon de „desconexiune”.

agricultură. 10 Baie turcească. în ciuda protestelor Hamasului. Abbās este primul președinte palestinian numit pe baza unui succes în alegeri libere. în epoca otomană. ei participă substanţial la întreţinerea economică a familiei. Aşadar. El are ca principală responsabilitate sprijinirea soţiilor şi a copiilor săi. La alegerile din 2005 Hamas obținut victoria în alegeri pe tot cuprinsul teritoriului Autorității Palestiniene. Numele ei provine de la Gaza. este unul dintre teritoriile cu cea mai mare densitate de populaţie din lume. Proiectele promovate de către companiile internaţionale pentru a crea locuri de muncă locală şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii în Gaza nu au fost încă puse în aplicare din cauza perpetuării ostilităţilor şi a eforturilor militare. In Cisiordania rezultatele alegerilor au fost anulate. un haman10 datând din epoca otomană. Datorită numărului mare de copii. restaurat recent. fosta catedrală Sfântul Ioan Botezătorul din epoca cruciadelor. Centrul oraşului cuprinde un număr de monumente importante. care ajunge prin Israel. femeile au ca principală ocupaţie educarea copiilor iar bărbatul are dreptul să se căsătorească cu până la patru soţii. Centrul oraşului numără şi vechi case familiale. dar care este adeseori împiedicat de ostilităţile şi obstacolele militare. în Fâșia Gaza. aceasta păstrându-şi arhitectura gotică caracteristică. oraşul ei principal. construite din piatră locală. cu care poate face zeci de copii. inclusiv din forțele de securitate. venitul familiei este câştigat de către bărbaţi şi copiii mai mari. și regimul președintelui Mahmud Abbas9 (Abu Mazen). s-a intensificat foarte mult. în iulie 2007 înlăturând pe toți militanții Fatah din pozițiile de control. care lucrează în industria de servicii. De asemenea. precum şi alte activităţi industriale. La 9 ianuarie 2005 a fost ales președinte al Autorității Naționale Palestiniene. potrivit cu rezultatele alegerilor. Această zonă depinde din punct de vedere economic de ajutorul umanitar de la ONU. Hamas a format un guvern alternativ. 9 Mahmoud Abbās (cunoscut sub pseudonimul Abu Mazen) este un politician palestinian.coloniile agricole pe care le înființaseră acolo vreme de 40 ani. și-a continuat guvernarea. În aceste condiții lansarea de rachete asupra așezărilor israeliene vecine. bazat pe organizația Fatah. În schimb. care a început încă anul 2001 (când zona era încă ocupată de armata israeliană). construcţii. funcție rămas liberă după moartea liderului palestinian Yasser Arafat. Conform înţelegerilor ce au urmat acordurilor de la Oslo. Gaza numără. Fâșia Gaza este una din cele două componente teritoriale ale entităţii statale aflate sub administraţia de jure a Autorităţii Palestiniene. muzeul oraşului care ocupă o citadelă din epoca mamelucilor. precum: Moscheea Al Omari. de asemenea. 5 . În Gaza.

militare. o entitate prestatală arabă sunită semiindependentă și separată teritorial și politic de guvernul Hamas din Fâșia Gaza. Hamas este considerată o organizaţie teroristă de Statele Unite. "hamas" înseamnă "entuziasm". Israel şi Uniunea Europeană. Hamas este o organizaţie islamică militantă fundamentalistă care operează în Cisiordania11 şi Fâşia Gaza. prezentăm câteva articole care ne-au stârnit interesul: Un prim articol în acest sens relatează faptul că. iar manifestul său original militează pentru distrugerea statului Israel. Guvernul Hamas a decis că petrecerile nu sunt permise după ora 22:00 pe teritoriul Fâşiei Gaza. este un teritoriu aflat pe malul drept al râului Iordan. este foarte populară în rândul populaţiei palestiniene. În acest sens. 6 . De la câştigarea alegerilor în 2006. Gruparea primeşte un ajutor financiar semnificativ . iar 11 Cisiordania cu sensul "dincoace de Iordan". spitale şi instituţii religioase. dar este considerată o organizaţie teroristă de numeroase ţări occidentale. Multe fonduri vin din partea unor palestinieni din străinătate. de la donatori privaţi din Orientul Mijlociu şi organizaţii umanitare musulmane din Occident.Ce este Hamasul? Mişcarea islamistă Hamas. politice şi de securitate. care controlează Fâşia Gaza şi împotriva căreia Israelul a demarat o nouă operaţiune după cea din 2008-2009. Aceasta desfăşoară un program social şi administrează numeroase şcoli. cu tărăgănare. Totodată. Gruparea se bucură de un sprijin important în rândul populaţiei din Gaza. Hamas are un buget anual de 70 de milioane de dolari. datorită programului său social. Mişcarea are departamente dedicate activităţilor religioase. Această problemă de actualitate a Fâșiei Gaza a fost dezbătută și mediatiazată de nenumărate ori și de către presa română.din partea Iranului. In ultimii ani se duc. Scopul Hamas este înfiinţarea unui stat palestinian islamic. Hamas dispune şi de fonduri publice. Marea Britanie. potrivit Consiliului pentru Relaţii Externe. Numele Hamas este un acronim de la "Mişcarea Islamică de Rezistenţă". Pe majoritatea acestui teritoriu își exercită autoritatea de facto guvernul laic al Autorității Naționale Palestiniene(Regiunea Autonomă Palestiniană). O parte din teritoriul Cisiordaniei cuprinde enclave cu așezări sau colonii agricole și urbane israeliene. tratative israelopalestiniene pentru reglementări teritoriale și definitivarea situației politico-administrativă.precum şi arme şi instrucţie . Prin "petreceri" se înţeleg orice întâlniri de familie zgomotoase sau căsătorii (pe care locuitorii le organizează în stradă). În arabă.

pentru a garanta liniştea elevilor care se pregătesc pentru "thanawiya alamma" . În legătura cu evacuarea cetăţenilor români din Faşia Gaza. portocală şi alte arome şi este mândru că vânzarea "depăşeşte aşteptările". Parfumul care a primit acelaşi nume cu cel al rachetei M-7513. a făcut un apel umanitar către autorităţile române. maritime sau aeriene împotriva Fâşiei Gaza. dar pentru moment nu a fost luată o hotărâre în ceea ce priveşte o nouă î ncercare de a evacua cetăţenii. un ultim articol arată faptul că palestinienii au lansat un parfum cu nume de rachetă. la un preţ de 13 dolari sticluţa de 60 de mililitri. După un timp îndelungat de ostilități armate reciproce din care au rezultat pierderi majore de ambele părți. lansată de palestinieni în urmă cu câteva săptămâni. lansată în producție de Fâșia Gaza. Directorul parfumeriei din Gaza spune că oferă cumpărătorilor şansa de a simţi "Parfumul victoriei". Ahmed Majdalani12. Israelul și gruparea Hamas. este foarte căutat în Fâşia Gaza. în lumea arabă. Un al doilea articol povestește că răniţii din conflictul israeliano-palestinian ar putea fi trataţi în România. principalele puncte ale acordului dintre Israel şi Hamas sunt:  Israelul trebuie să pună capăt oricărei ofensive teritoriale. mulţi palestinieni sunt mândri că rachetele lor au reuşit să-şi atingă ţintele. asupra Israelului. sugerând şi posibilitatea ca România să găzduiască şi să trateze o parte din răniţii din Fâşia Gaza. continuând eforturile pentru ca aceştia să poată pleca în siguranţă. care conduce Fâșia Gaza. Actualmente este Secretarul General al Frontului de Luptă Palestinian. a cerut ajutor umanitar şi medical autorităţilor române. Parfumul se vinde foarte bine. lansate de palestinieni asupra Tel Avivului şi Ierusalilului în timpul conflictului de opt zile cu Israelul. inclusiv incursiunilor teritoriale şi lichidării indivizilor. Ambasadorulul palestinian la Bucureşti. El vinde cu 13 dolari sticluţele de 60 mililitri de parfum din flori de lămâie. al bacalaureatului din Europa. au ajuns la un acord comun. 7 . Deşi ambele părţi şi-au proclamat victoria şi Israelul spune că a reuşit să oprească atacul. Un parfumier din Fâşia Gaza a scos pe piaţă un parfum care poartă numele rachetei M-75. În sfârșit. 12 Ahmed Majdalani este un om politic. s-a afirmat faptul că autorităţile române sunt în legătură permanentă cu persoanele care au solicitat ajutor. Astfel. Ambasadorul palestinian la Bucureşti.echivalent.ele au fost interzise. cercetător și profesor universitar palestinian. 13 Rachetă de producție artizanală de tip Quassam. în anul 2012.

Potrivit cotidianului american Washington Post. a declarat că Israelul va lua singur decizia de a ataca Iranul. inclusiv lansărilor de rachete şi tututor atacurilor de-a lungul frontierei. Iran – un conflict iminent? Un nou capitol al conflictului arabo-israelian este generat de neînțelegerile dintre Israel și Iran. 9 iunie. 8 . generalul Benny Gantz14. s-au decis următoarele:    Implementarea unei ore zero de intrare în vigoare a acordului. Israel) general-locotenent în ZAHAL a fost numit la 14 februarie 2011 al XX-lea Șef al Marelui Stat Major al armatei israeliene. În caz de remarci. Punerea în practică a acestor măsuri va trebui abordată în 24 de ore de la începutul armistiţiului. 14 Beniamin (Beny) Gantz ( n. consideră (știre în februarie 2012) că există o „foarte mare probabilitate ca. Fiecare parte trebuie să se angajeze să nu realizeze nici o acţiune care ar constitui o încălcare a acestui acord. Israelul să pornească o intervenție militară împotriva instalațiilor militare din Iran”. în calitatea sa de susţinător al acestui acord. în timp ce consilierul pentru securitate națională al președintelui american intenționa să facă o vizită în Israel. va trebui să fie informat pentru a urmări situaţia.Kfar Ahim. În ceea ce privește mecanismul de aplicare al acestui acord. facilitarea deplasării indivizilor şi transporturilor de mărfuri şi încheierea restricţiilor de deplasare pentru locuitori şi a lichidărilor locuitorilor din zonele frontaliere. Conflictul israeliano-iranian din 2011-prezent este o parte a Conflictului araboisraelian și se referă la tensiunile politice și ostilitățile deschise între Iran și comunitatea evreiască din Orientul Mijlociu ca urmare a dezvoltării unui presupus program nuclear militar iranian. în primăvară. 1959 . Egiptul.  Orice altă problemă ridicată de oricare dintre părţi va trebui discutată. 15 Leon Edward Panetta este al 23-lea secretar american al apărării.  Armistiţiul prevede şi deschiderea punctelor de frontieră. Israel vs. Șeful Statului Major al armatei israeliene. Fiecare parte trebuie să se angajeze în faţa Egiptului că va respecta termenii acordului. Leon Edward Panetta15. Toate părţile palestiniene trebuie să pună capăt tuturor atacurilor lansate din Fâşia Gaza împotriva Israelului.

Benjamin Netanyahu17. 9 . 17 Beniamin Netanyahu este un om politic israelian de centru-dreapta. comandantul adjunct al Gărzii Revoluționare. generalul Hossein Salami a declarat la 30 iunie 2012 că „Iranul are control total asupra tuturor intereselor inamicului în întreaga lume și este pe cale de a ajunge să fie echivalent cu puterile mondiale”. mișcarea alimentată de lupta împotriva mizeriei și a nedreptății.. în cadrul unei întâlniri la Washington cu premierul israelian. președintele american Barack Obama. este al doilea port ca mǎrime din țarǎ. Deputat în Knesset din partea partidului conservator Likud. iar cruciații îl numea Antartus sau Tortosa. centru administrativ al provinciei Tartus. Garda Revoluționară ar deține peste o mie de rachete balistice capabile de a atinge toate bazele americane din regiune. Iranul a anunțat progresele făcute de programul nuclear pe care îl conduce. Iranul construiește și rachete intercontinentale. de care [Iranul] depinde pentru a-și finanța programul nuclear”. În concluzie: După al Doilea Război Mondial. aurul negru a zguduit mitul ”națiunii arabe” și a favorizat avântul islamismului. și din nou din martie 2013. petrolul a contribui la multiplicarea tensiunilor: aflat la originea extraordinarei bogății. După întreruperea discuțiilor cu Occidentul privind programul nuclear iranian. ca și a sărăciei cutremurătoare din regiune. La 15 februarie. 16 Tartus este un oraș situat pe coasta mediteranǎ a Siriei. este lider al acestui partid (ultima oară din 2005.Date recente: Două nave de război trimise de Iran. La 5 martie. și că acest lucru duce la „creșterea prețului petrolului. A mai fost prim ministru al Israelului în perioada 18 iunie 1996 . crearea statului Israel într-un context ostil a provocat exodul unui popor. a declarat că „se vorbește prea mult de un război” împotriva Iranului. fiind atunci cel mai tânăr și al nouălea premier din istoria Israelului. Prim ministru al Israelului în fruntea unei coaliții de centru-dreapta de la data de 31 martie 2009. în Marea Mediterană au ajuns în portul sirian Tartous16. pe data de 18 februarie 2012. Dupǎ Latakia.6 iulie 1999. printre acestea numărându-se o nouă generație de centrifuge mai performante și posibilitatea de a îmbogăți uraniul până la 20%. din 2012 al blocului Likud Beitenu) și a fost șef al opoziției parlamentare din aprilie 2006 până în martie 2009. tot teritoriul Israelului și unele capitale din Europa și în colaborare cu China și Coreea de Nord. De asemenea a fost în trecut ministru de externe (1998 și 2002-2003 și ministru de finanțe (20032005). cel palestinian și a catalizat toate conflictele regionale. Semn al timpurilor noi. Cele două nave sunt într-o misiune de instruire a marinei militare siriene. În latină orașul a purtat numele de Antaradus.

China și mai nou U. Rusia. este foarte clar că fiecare dintre aceste state sus-numite urmăresc un interes personal. însă care contrar aparențelor și declarațiilor pe care acestea le fac. Așadar. 10 .U.Degenerarea relațiilor dintre Israel și statele arabe ar putea duce la un conflict armat de anvergură. Nu trebuie să uităm și de Marile Puteri. ar putea avea un impact negativ asupra populației pașnice. cum ar fi S. dat fiind faptul că statele arabe ar putea crea oricând o alianță militară. Orientul Mijlociu rămâne în continuare un punct fierbinte într-o ordine internațională care așteaptă să fie construită. Coeficientul armat cât și numărul și diversitatea mare de arme pe care le dețin statele în cauză.A. care cică ar avea un rol mediator în aceste conflicte.E și Turcia.

com 11 . Editura BIC ALL.  Israelul "nu a decis" să atace Iranul.Bibliografie:  Șerban Cioculescu. conform serviciilor de informații americane.  Wikipedia. 2003. 17 februarie 2012. Conflictele din Orientul Mijlociu. Afacerea Israel.ro.  Mediafax. în: Magazin istoric mai 2007. Editura Samizdat. Războiul de Șase Zile.  François Massoulié.info. Adevărul.  Gândul.  Roger Garaudy.  Ziare.com.