You are on page 1of 12

DEBRIEFING PROJECT 6 JEROEN BROXTERMAN SHIRESH KANDHAI BART SIMONS HVA CMD 2013

INHOUDSOPGAVE
INLEIDING 2 VOORONDERZOEK 2 WAT IS NFC? 2 DE TOEKOMST VAN NFC 2 VEILIGHEID, PRIVACY NFC TAGS 3 WELKE TELEFOON ONDERSTEUND NFC? 4 WELKE TELEFOON IS TE KOOP MET NFC? 5

QR SCAN 8 HUISSTIJL TAG CITY 9 BRONNENLIJST 10

INLEIDING
Dit document is een kort onderzoek wat wij hebben gedaan met verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor ons concept. Het onderzoek beslaat met name een hoop over de NFC techniek, maar geeft ons ook duidelijkheid over andere onderwerpen die bij ons nog een klein knelpunt waren. Zo wilden we weten of, mits een telefoon geen NFC read mogelijkheid heeft, men een QR code wilde gebruiken. Verder gaan we even in op wat NFC precies is, de toekomst, veiligheid en het gebruik van de techniek. Ook kijken we naar hoeveel mobiele toestellen de techniek momenteel al ondersteunen en gaan ondersteunen.

VOORONDERZOEK
Er heeft kort vooronderzoek plaatsgevonden, dit is voornamelijk gedaan om tot dit onderzoeksrapport te kunnen komen. Wij hebben logischerwijs al wat kennis van alles wat we in ons concept behandelen, echter zijn we er vanuit gegaan dat dit niet het geval is bij DIVV. Vandaar dit onderzoeksrapport dat bevestigd waarom wij kiezen voor de NFC techniek. Wij vonden dit nodig gezien de techniek enorm uitgebreid is en het concept toch voor een groot deel hier op leunt.

WAT IS NFC?
Near Field Communication, ook wel NFC, is een set van standaarden die in verschillende apparaten kan woorden toegepast. Deze standaarden maken data-transfer mogelijk binnen een klein veld. Denk aan een OV chipkaart die incheckt op een paal. Twee telefoons met mogelijkheid tot NFC kunnen bij wijze van spreken elkaar aanraken en zo data delen. Met deze techniek kunnen enorm veel oplossingen en applicaties bedacht worden, iets dat natuurlijk momenteel ook gebeurt.

DE TOEKOMST VAN NFC
“There are 150 million NFC devices right now. By 2014 there will be 300 million.” Reed Peterson – GSMA Als we het over de toekomst van NFC gaan hebben is dit al een erg mooi citaat om mee te beginnen. Zoals ook in dit document beschreven staat zijn er immens veel telefoons op dit moment die in staat zijn tot het gebruik van Near Field Communication. De techniek is nog redelijk jong maar groeit enorm snel. Wij gebruiken onze NFC tags voor een URL, maar de mogelijkheden met de techniek zijn enorm en sowieso zal er daarom alleen al een grote toekomst voor de techniek zijn. Een simpel voorbeeld is een visitekaartje. Een stukje papier is tegenwoordig al ouderwets, geef gewoon een mooi gedecoreerd NFC tag-je weg, kost je slechts een kleine euro per stuk en in een simpele scan staan alle gegevens meteen in de telefoon van de ontvanger van de tag.

2

Once you have experienced the simplicity and smoothness of NFC, you really find a hard time going back. That’s why we hope to see more manufacturers employing more NFC applications and marketing to bring awareness to consumers to this potentially powerful technology. Not to mention you can still do things like share pictures, maps, and links. Er zijn veel nieuwe communicatie mogelijkheden bijgekomen de afgelopen jaar, echter is niks zo simpel als een NFC tag. QR codes vereisen een camera-app die aanstaat. Hetzelfde voor de barcode scanners. Onze tags worden gescanned en zijn meteen in gebruik, geen extra handelingen geen applicatie die aan moet etc. De technische universiteit van Istanbul heeft een mooi onderzoek online staan dat ze naar de technologie hebben gedaan, de conclusies zijn allen erg positief. Ze stellen in het onderzoek dat NFC het dagelijkse leven op bepaalde punten enorm zal verbeteren, nog verder dan dat men nu al kan verbeelden. De NFC ‘industrie’ zal volgens hun bovendien een groeiende business zijn die extra banen zal mogelijk maken, maar die ook de mobiele industrie zal verbreden en nog meer laten groeien dan dat deze nu al doet. Een ander bijzonder mooi citaat halen we uit een artikel geschreven over onderzoek van het ‘ABI Research Center’. ABI Research predicts that 1.95 billion NFC-enabled devices will ship in 2017, largely in smartphones but also in TVs, laptops, tablets and gaming consoles. With this trend, NFC will essentially be in every electronic device. Once Apple adopts NFC for the iPhone, it will pave the way for the rest of the industry to mass market and apply this technology to its full potential. The future of NFC looks bright and the future of humanity looks brighter with this technology. Like the TV and internet, in the future you will look back at your life and wonder how you lived without NFC. Concluderend kunnen we wel stellen dat de toekomst er goed uit ziet. We kunnen letterlijk nog tientallen paginas vullen met onderzoeksresultaten en citaten van professoren, maar we hopen dat de kern duidelijk is. NFC heeft een veelbelovende toekomst, en daar gaan wij dan ook graag mee in.

VEILIGHEID, PRIVACY NFC TAGS
Omdat de tags zo simpel werken, slechts een ‘klik’ en klaar, is privacy een zaak die erg serieus genomen moet worden. NFC tags worden niet alleen gebruikt om data mee op te halen, maar ook om data te verzenden. Voor dit project gaan we echter natuurlijk uit het van het eerste, men trekt immers enkel een URL met daarop data binnen. In ons concept maken we gebruik van passieve NFC tags, het is dus niet van toepassing om naar de veiligheid van de telefoon te gaan kijken. Dit was wel het geval geweest als de NFC tag bijvoorbeeld gebruikt zou worden om te betalen. Waar we wel naar moeten kijken is naar welke data er binnen gehaald gaat worden. In principe haalt men een simpele web-URL binnen die vervolgens de vertrektijden weergeeft. Het enige probleem wat we hier mee kunnen ondervinden, is dat kwaadwillende de NFC tag gaan manipuleren om zo de gebruikers naar een andere URL te leiden.

3

Vanuit die gemanipuleerde URL kan men van alles met de telefoon doen, van reclame maken voor een eigen bedrijf tot het installeren van software (mits de gebruiker accepteert natuurlijk) die schadelijk is voor de telefoon. Dit kan echter worden tegengegaan tijdens het ‘write’ proces van de NFC-tag. Op het moment dat wij onze eigen URL op de tag zetten kunnen we er voor kiezen om deze tag ‘read-only’ te maken. Dit betekend simpelweg dat na onze actie de tag niet meer aangepast kan worden. Ooit. De URL die erop staat is dus definitief. Preventing tags being changed; Check the “Lock TecTile” checkbox before you write the tag. When you do this, nobody can ever change that tag, not even you! Bovenstaand voorbeeld is van toepassing op de NFC tags van Samsung genaamd (Lock TecTile). Echter heeft elke NFC tag een soortgelijke mogelijkheid om gelocked te worden. Nogmaals samengevat, NFC tags kunnen misbruikt worden, echter is er slechts (op dit moment) een enkele manier om de NFC tags vanuit onze applicatie te misbruiken. Het is gelukkig erg simpel en logisch om dit te voorkomen, dus veiligheid is geen issue waar wij ons erg mee bezig hoeven te gaan houden.

WELKE TELEFOON ONDERSTEUND NFC?
Ondanks dat NFC een relatief nieuwe technologie is, wordt het door de meeste smartphones al ondersteund. De NFC chip kan ook gebruikt worden door middel van een SD-kaart, waardoor ook telefoons die geen ingebouwde NFC chip hebben, gebruik kunnen maken van deze technologie. Ervan uitgaande dat deze smartphones een SD-kaart ondersteunen. Daarnaast zijn er een hoop smartphones die nog uitkomen waarbij gebruik gemaakt kan worden van NFC en natuurlijk zijn er ook een hoop smartphones die de NFC technologie niet ondersteunen. Een veelgebruikte smartphone die niet voorkomt in de lijst, is de iPhone. Op het moment biedt de populaire smartphone van Apple geen ondersteuning voor de NFC technologie. Ook de nieuwe generatie niet. (De iPhone 5S & 5C.) Er is wel een gerucht gaande dat de iPhone 6 deze techniek wel zal ondersteunen. Hieronder staat een lijst van de smartphones die een ingebouwde NFC chip hebben, welke nog uitgebracht moeten worden en welke het helemaal niet ondersteunen.

4

WELKE TELEFOON IS TE KOOP MET NFC?
Ondanks dat NFC een relatief nieuwe technologie is, wordt het door de meeste smartphones al ondersteund. De NFC chip kan ook gebruikt worden door middel van een SD-kaart, waardoor ook telefoons die geen ingebouwde NFC chip hebben, gebruik kunnen maken van deze technologie. Ervan uitgaande dat deze smartphones een SD-kaart ondersteunen. Daarnaast zijn er een hoop smartphones die nog uitkomen waarbij gebruik gemaakt kan worden van NFC en natuurlijk zijn er ook een hoop smartphones die de NFC technologie niet ondersteunen. Een veelgebruikte smartphone die niet voorkomt in de lijst, is de iPhone. Op het moment biedt de populaire smartphone van Apple geen ondersteuning voor de NFC technologie. Ook de nieuwe generatie niet. (De iPhone 5S & 5C.) Er is wel een gerucht gaande dat de iPhone 6 deze techniek wel zal ondersteunen. Uit een onderzoek is ook gebleken dat het grootste deel van de consumenten wereldwijd, 70.1% , smartphones met het Android OS hebben aangeschaft. Bij IOS, welke draait op de iPhone, ligt dat percentage wat lager, namelijk 21%. Een klein percentage van de consumenten besteedt hun geld uit aan andere telefoons. Deze groep bestaat uit 8.9%.

Naar aanleiding van de gegevens is het vrij duidelijk dat het grootste deel van de consumenten een smartphone bezit welke draait op android in plaats van iOS. Dit houdt in dat ongeveer 70.1% een smartphone heeft die compatible is met de NFC technologie. Hieronder staat een lijst van de smartphones die een ingebouwde NFC chip hebben, welke nog uitgebracht moeten worden en welke het helemaal niet ondersteunen.

5

-

Acer Cloud Mobile Acer E320 Liquid Express Acer Liquid Glow Adlink IMX-2000 Alcatel One Touch 922 Alcatel One Touch 996 Asus PadFone Infinity Asus VIVO Tab Asus Vivo Tab RT Asus Vivo Tab Smart Vivo Xplay Blackberry Bold 9790 Blackberry Bold 9900 Blackberry Bold 9930 Blackberry Curve 9350 Blackberry Curve 9360 Blackberry Curve 9370 Blackberry Curve 9380 Blackberry Playbook Blackberry Q10 Blackberry Q5 Blackberry Z10 Blackberry Z30 C-Mii 3 Casio DT-X8 Casio G’zOne CA-201L Casio IT-800 DLI-9000 Faea F1 Faea F2 Faea F2S Fujitsu Arrows F-07D Fujitsu Arrows Kiss Fujitsu Arrows Tab Fujitsu Arrows V G. To N800 Gentag GT-601v2 Google Galaxy Nexus Google Nexus 10 Google Nexus 4 Google Nexus 7 Google Nexus 7 2nd gen. Google Nexus S HP Elitebook Revolve HP Elitepad 900 HTC Desire 500 HTC Desire C HTC Droid DNA HTC J Butterfly HTC Droid Incredible 4G LTE HTC Evo 4G LTE HTC First HTC Incredible HTC Mini HTC One HTC One SV HTC One VX HTC One X/XL HTC Ruby/Amaze 4G HTC Windows Phone 8X Huawei Ascend G600

-

Huawei Ascend P2 Huawei Ascend Y201 Huawei Sonic/Turkcell T20 Kuoziro FT701W NFC Tablet Lenovo K800 Lenovo ThinkPad Tablet 2 LG G2 LG Mach LG Optimus 3D Max LG Optimus 4X HD LG Optimus Elite LG Optimus G LG Optimus L5 LG Optimus L7 LG Optimus LTE LG Optimus LTE Tag LG Optimus Net LG Optimus Vu LG T530 Ego LG Viper Lumigon T2 Megafon Mint Meizu MX3 Motorola Droid Maxx Motorola Droid Mini Motorola Droid Razr Motorola Droid Razr HD Motorola Droid Razr M Motorola Droid Razr M 4G LTE - Motorola Droid Razr Maxx HD - Motorola Droid Ultra - Motorola MC75A HF - Motorola Moto X - Motorola Photon Q 4G LTE - Motorola Razr I/MT788 - MTS 975 - Nokia 603 - Nokia 700 - Nokia 701 - Nokia 801T - Nokia 808 PureView - Nokia C7/Astound - Nokia Lumia 1020 - Nokia Lumia 610 NFC - Nokia Lumia 620 - Nokia Lumia 720 - Nokia Lumia 820 - Nokia Lumia 920 - Nokia Lumia 925 - Nokia Lumia 928 - Nokia N9 - Nokia Oro - Oppo Find 5 - Orange Infinity 996 - Orange San Diego - Panasonic BixPad - Panasonic Eluga - Panasonic Eluga Power - Pantech discover - Pantech Sky Vega LTE

- Pantech Sky Vega Racer - Philips Xenium W336 - Porsche Design P’9981 - Prada phone by LG 3.0 - Samsung Ativ Odyssey - Samsung Ativ S Neo - Samsung Galaxy Ace 2 - Samsung Galaxy Axiom - Samsung Galaxy Express - Samsung Galaxy Mega - Samsung Galaxy Mini 2 - Samsung Galaxy Note - Samsung Galaxy Note 2 - Samsung Galaxy Note 3 - Samsung Galaxy Premier - Samsung Galaxy Rugby LTE/Pro - Samsung Galaxy S Blaze 4G - Samsung Galaxy S 2 - Samsung Galaxy S 2 Plus - Samsung Galaxy S 3 - Samsung Galaxy S 3 Mini - Samsung Galaxy S 4 - Samsung Galaxy S 4 Mini - Samsung Galaxy Stratosphere 2 - Samsung Galaxy Victory 4G LTE - Samsung Galaxy Young - Samsung S5230 - Samsung S5260 - Samsung SHW-A170K - Samsung Wave 578 - Samsung Wave M - Samsung Wave Y - Samsung Windows RT Ativ Tablet - Samsung WP8 Ativ S - Sharp Aquos Phone Serie - Sharp Aquos Phone Zeta - Sharp RW-T107 NFC Tablet - Sharp RW-T110 NFC Tablet - Sonim XP1301 Core NFC - Sonim Xpand - Sony Vaio Fit - Sony Xperia Arco S - Sony Xperia AX - Sony Xperia Ion - Sony Xperia M - Sony Xperia P - Sony Xperia S - Sony Xperia Sola - Sony Xperia SP - Sony Xperia T - Sony Xperia Tablet Z - Sony Xperia V - Sony Xperia VL - Sony Xperia Z - Sony Xperia Z1 - Sony Xperia ZL - Sony Xperia ZR - Toughshield R-500 - Turkcell MaxiPRO5 - Turkcell T11/ZTE Racer 2 - Turkcell T40

6

Coming soon, de smartphones die binnenkort worden uitgebracht. - - - - - Acer Liquid S2 Fujitsu Arrows A HTC One Max Samsung Galaxy Round Samsung GT-P8110 NFC Tablet

Geruchten van smartphones die uitkomen met NFC technologie - - Google Nexus 5 iPhone 6

Telefoons die geen NFC ondersteunen - - - - - Apple iPhone, ook de 5S en de 5C niet Apple iPad Blackberry 9220 Samsung Galaxy S 2 Telefoons die android 2.3 hebben

Niet alle telefoons ondersteunen de NFC technologie. Een voorbeeld van een populaire smartphone is de iPhone van Apple. Op het moment is er nog geen iPhone beschikbaar die de NFC technologie ondersteund. Ook de nieuwe iPhone 5S & 5C niet. Het gerucht doet de ronde dat de iPhone 6 wel deze technologie ondersteund.

7

QR SCAN?
Gaby Khan:
Ik denk dat het gebruik van de QR Scan tegenwoordig een beetje achterhaald is. Er zijn veel campagnes en acties en dergelijke geweest die gebruik hebben gemaakt van de QR Scan code wat weinig succes op heb geleverd. Dit zeg ik omdat ik binnen mijn sociale omgeving niemand positief erover hoor spreken. Het werkt vaak slecht. Of je kunt het niet scannen of de link werk niet helemaal perfect. Het NFC klinkt dan een stuk beter.

Rogier van Straten.
Opzich is het denk ik verstandiger om met de QR Scan te werken. Omdat nog niet iedere telefoon voorzien is van de techniek om NFC te kunnen scannen. Op die manier beperk je de doelgroep die er daadwerkelijk gebruik van zal maken. Persoonlijk vind ik dat NFC wel een stuk beter klinken. Het is natuurlijk heel fijn om je smartphone als een soort OV Chip kaart te kunnen gebruiken.

Nick Broxterman.
Zelf maak ik weinig gebruik van het openbaar vervoer. Toch kan ik me voorstellen dat je als reiziger in alle haast een zo gebruiksvriendelijk mogelijke applicatie wilt hebben die je verteld wat de vertragingen zijn. De QR Scan zou dan heel handig zijn. Ik gebruik het best wel vaak. Bijvoorbeeld als er een QR code op een fles cola of iets staat. Dan word ik altijd toch nieuwsgierig en ik vind het super goed werken. De NFC tag lijkt me dan nog fijner werken. Ik denk dat jullie zeker voor de NFC moeten gaan. De techniek gaat zo snel tegenwoordig het zal niet lang duren voor alle telefoons hier gebruik van maken.

Levi Gijsbertha
Jullie moeten voor de QR Scan gaan. Aangezien nog niet iedere telefoon over NFC technologie beschikt is het natuurlijk zonde als mensen daardoor geen gebruik kunnen maken van de applicatie.

Rilliano Mertodikromo
Ik maak eigenlijk nooit gebruik van de QR Scan. Ik vind het maar onhandig. Negen van de tien keer werkt het namelijk niet bij mij. Ik weet niet of dat aan mijn telefoon ligt of dat de codes slecht zijn uitgevoerd, maar ik gebruik het liever niet. Misschien als het vaker gewoon direct zou lukken dat ik er gebruik van zou maken. Het is uiteindelijk veel prettig om iets te scannen dan dat alles handmatig ingevoerd moet worden.

Linda Warner
Ik heb geen smartphone dus ik denk dat het voor mij sowieso niet is weggelegd. Maar de QR Scan klinkt wel heel erg handig.

8

HUISSTIJL TAGCITY
Kleur en Vorm
Vanuit de hoek waar graphic design gelijk staat aan modern en helder willen wij deze applicatie benaderen. Het is een stijl die gebruik maakt van eenvoud en abstracte vormen. Het is de bedoeling om ervoor te zorgen dat de applicatie rust uitstraalt. Tijdens alle drukte is het van groot belang dat men een reis tool hanteert die de drukte niet compenseert, maar reduceert. Met kleuren als rood, oranje, paars, geel etc. leiden tot een aanvallend uiterlijk. Met de inspiratie vanuit de natuur hebben we gekozen voor een lichte variant van blauw, groen en maken we gebruik van grijs en wit. Blauw is een kleur die door veel mensen wordt geassocieerd met de lucht die tegelijkertijd vrijheid uitstraalt. Dat is een gevoel dat erg geruststellend werkt. De combinatie van licht blauw en mintgroen creëren een frisse en gezonde uitstraling.

Font
Voor de font family hebben we gekozen voor Helvetica Neue. Helvetica is erg populaire op het moment en wordt door grote partijen gebruikt in design. Dan kun je zeggen dat we de kudde achterna lopen, maar toch kiezen wij voor deze font met een bewuste keuze. Doordat het zoveel op het internet te vinden is zal het direct een vertrouwd gevoel opwekken bij de gebruikers. Het pakket van Helvetica neue geeft een groot assortiment aan varianten: Ultra ligt, Thin, Light, Regular, Medium, Bold, Heavy & Black en ook allemaal beschikbaar in italic. Het fijne aan zo’n groot assortiment is dat er met 1 font familie zeer gevarieerd gewerkt kan worden met typography. Dit zorgt ervoor dat wij als designers bijna grenzeloos te werk kunnen gaan met de vormgeving.

Wallpaper
Voor de achtergrond van de applicatie zullen we te werk gaan met gradients in de kleur van het bovengenoemde kleuren pallet (Licht blauw, Mintgroen & wit). Daarover zal een bluhr effect komen zodat alle andere elementen van de applicatie goed naar voren zullen komen. De achtergrond zal voor de frisse verhelderende sfeer zorgen in de applicatie.

9

BRONNEN LIJST
Veracode, Paul Robert, Our NFC Enabled FutureL Outlook Not So Good [2013] -15-10-2013 http://www.veracode.com/blog/2013/01/our-nfc-enabled-future-outlook-not-so-good/ Webfirst, Leland, NFC - The Promise. The Future [2013] -15-10-2013 http://www.webfirst.com/articles/nfc-%E2%80%93-promise-future Brightsideofnews, Ashel Shag, Why NFC is the future and the Next iPhone Must Have It [2013] -16-10-2013 http://www.brightsideofnews.com/news/2012/12/28/why-nfc-is-the-future-and-the-next-iphonemust-have-it.aspx Nfclab, K. Ok, V. Coskun, M. N. Aydin, B. Ozdenizci, Current Benefits [...] NFC Services [2010] -17-10-2013 http://nfclab.isikun.edu.tr/presentations/Current%20Benefits%20and%20Future%20Directions%20 of%20NFC%20Services.pdf NFC-Phones, Joao Rostli, NFC tags [...] and much more [2012] -17-10-2013 http://www.nfc-phones.org/nfc-tags/#general Scandit, 5 Reasons why [...] replace the barcode [2013] -17-10-2013 http://www.scandit.com/2012/04/24/5-reasons-why-nfc-will-never-replace-the-barcode/ Bbc, NFC tags could make phone wallets of the future, 16-02-2011, 11-10-2013, http://www.bbc.co.uk, http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/click_online/9398047.stm Anwarcraven, NFC Smart Posters - Fully interactive with nfc tag and qr code, Youtube.com, 0806-2012, 11-10-2013 http://www.youtube.com/watch?v=4Rpc3u8m-ZY Anshel Sag, Why NFC is the future and the next iphone must have it, 28-12-2012, 11-10-2013, http://www.brightsideofnews.com, http://www.brightsideofnews.com/news/2012/12/28/why-nfc-isthe-future-and-the-next-iphone-must-have-it.aspx http://www.finextra.com, http://www.finextra.com/community/fullblog.aspx?blogid=7374 Daniel Bulygin, 8 types of date you can easily program on nfc tags, 22-04-2013, 11-10-2013, http://trendblog.net, http://trendblog.net/data-you-can-easily-program-on-nfc-tags/ Dima Aryeh, Google buys bump, may be planning for a future with no NFC, 16-09-2013, 11-102013, www.androidandme.com, http://androidandme.com/2013/09/news/google-buys-bump-may-be-planning-for-a-future-with-no-nfc/

10

M0VE20 ONDERZOEKSRAPPORT 27-10-2013