You are on page 1of 25

Academia de Studii Economice Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica

Analiza pietei detergentilor de rufe

Ion Dumitrescu Vlad Ionescu Bogdan Andrei Grupa 1027, Seria D, An 2

2

4.7 Capitolul 3. Produsul ……………………………………………………………………. Pro o!area produsului…………………….2# 3 .3 Capitolul 2.…………………. Analiza ofertei……………………………………………………………. ………………………1" Capitolul 7. Pre!iziuni asupra 5. Distributie………………………………………………………… Pret………………………………………………………………… pietei………………………….Cuprins Capitolul 1. Analiza cererii……………………………………………………………14 Capitolul ………17 Capitolul …………18 Capitolul 6.

. $iblio%rafie……………………………………………………… 4 .21 8.Capitolul ……….

Principala sa caracteristica este concurenta tot de ai a%resi!a) 5 . Deter%entii contin anu ite copponente denu ite substante tensioacti!e. 1b.. 2u ele pro!ine din co binarea celor doua in%rediente principale 3 Perborat si &ilicat. 'n 5o ania) fabrica de deter%enti din *i isoara) in care in 1"58 incepea productia Alba) pri ul deter%ent praf din 5o ania) li!reaza astazi sute de ii de sticle de Ace) 6air7) cutii si ilioane de pun%i de deter%ent *ide) Ariel si $onu. Produsul 1a. 'n societatea pri iti!a) si c+iar si in zilele de azi in unele cazuri) +ainele erau curate prin frecare cu pietre pe alul unei ape cur%atoare) in unele culturi acest obicei facand parte din traditia acestora. catre 13# de consu atori din toate tarile din 8urul 5o aniei.istenta pe piata deter%entilor de rufe &ectorul deter%entilor pentru rufe in 5o ania este unul e. *er enul se foloseste in %enera pentru substante sintetice si nu dese neaza sapunurile. 1a a sorti entala e.Capitolul 1. Persil a declansat o re!olutie in spalarea rufelor la do iciliu4 %ospodinele !re ii puteau obtine rufe i pecabil de albe) ne aifiind necesara fierberea si inalbirea acestora. Pri ul deter%ent odern de rufe a fost lansat de /en0el pe 6 iunie 1"#7 in 1er ania) inlocuind praful de curatat din acea !re e. &curt 'storic Definitie(substanta folosita pentru indepartarea urdariei de pe suprafete) care ra ane in stare de suspensie) putand fi indepartata prin clatire cu apa. 45## in ur a.ai tarziu) s-a folosit clorul pentru indepartarea petelor sau fierberea +ainelor si spalarea lor cu sapun pentru a indeparta urdaria. &apunul este o astfel de substanta)el fiind si cea ai !ec+e substanta tensio-acti!a)folosita c+iar si cu apro.tre dina ic. .

celentelor perfor ante de curatare) indepartare a petelor dificile si albire superioara a tesaturilor. .resi tita pe toate se% entele de pret si calitate) ca ur are a proliferarii arcilor si luptei pentru pozitia de lider al pietei care se da intre cei trei ari producatori) respecti! Procter 9 1a ble) :nile!er si /en0el. Culorile sunt !ii) iar albul stralucitor.ountain &prin%4 6##%) 1. Ariel Auto at 5e%ular4 6##%) 1. <fera o curatenie foarte buna si o prospeti e e.celenta la un pret accesibil.50%) 30%) 60%) "0%) 1#0% Ariel Color4 30%) 60% Bonu! este un deter%ent care da o e. Pentru a prezenta %a a sorti entala e. =ste un deter%ent uni!ersal care poate fi folosi atat la +ainele albe) cat si al cele colorate) la toate te peraturile. .istenta pe piata deter%entilor) !o analiza sorti entele oferite de principalii trei producatori. spalare anuala Acti!e 6res+4 15#%) 45#%) "##% 6 .inia de produse4 $onu.ountain &prin%4 45#%) "##% od ai ai bune perfor ante de spalare.50%) 30%) 60% Ariel Auto at .celenta !aloare banilor. Ariel ino!eaza in per anent pentru a oferi cele Datorita in%redientilor sai) Ariel pastreaza +ainele ca noi pentru ulta !re e. Portofoliul Procter & Gam le Ariel este un deter%ent praf care s-a re arcat ca un produs de elita datorita e.inia de produse4 Ariel spalare Ariel spalare anuala 5e%ular4 15#%) 45#%) "##% anuala .

50%) 60% Portofoliul #nile$er 7 .e on 6res+4 45#% anuala 6res+ Color4 45#% $onu.e on 6res+4 6##%) 30% $onu.50%) 30%) 4. spalare anuala .50%) 30%) 4.50%) 60%) "0% $onu. Auto at .50%) 30%) 4.50%) 30%) 4. Disponibil anuala) *ide asi%ura o albire atat in !arianta auto ata) dar si e.e on4 6##%) 1. *ide are o tripla actiune4 &iste ul perborat indeparteaza petele de fructe) le%u e) ceai sau !in &iste ul enzi atic curat de la pri a spalare petele de ciocolata) oua) lapte) ulei sau san%e.50%) 60% *ide Color 6##%) 1.6 0% "ide este deter%entul care ofera o curatare superioara) co parati! cu deter%entii obisnuiti) asa cu a fost do!edit pe rufele albe. spalare $onu.e on4 45#%) "##% *ide Auto at .$onu. Auto at 6res+ Color4 6##%) 30% $onu. A%entii foto-inalbitori fac rufele stralucitor de curate . Auto at Acti!e 6res+4 6##%) 1.50%) 60% *ide Auto at Alpine 6res+4 6##%) 1.celenta) datorita in%redientilor speciali de curatare.inia de produse4 *ide pentru spalare *ide pentru spalare anuala Alpine4 15#%) 45#%) "##% anuala . A>ua4 45# %r) 3 0%) 6.

e!antica si 'aso ie 1)5 .i!ezi de .i%en Acti! 8 .i one si .il0 5e.i%en Acti! 5e.andarin 1)5 . < o &upre e 12) 2 0% < o &upre e 12) 4 0% Portofoliul %en&el Pudra Persil Color 6res+ness b7 &ilan Persil 1old Plus 5e%ular Persil 1old 6res+ness b7 &ilan Persil 1old Plus 2ature 6res+ Persil &ensiti!e Plus 5e. Auto at <.Dero <zon? pentru spalare Dero <zon? auto at anuala Dero 2in1 1radina secreta de .e on 6loAer <.i%en Acti! 5e. Dero lic+id . &prin% 6loAer <. Dero lic+id .e!antica si 'aso ie 3 . . Al ond .e!antica si 'aso ie Dero 2in1 <aza de 6lori tropicale si 'ris alb Dero 2in1 Poieni de 6lori albe si Aloe @era Dero lic+id .

Pute afir a despre aceasta ca se afla in stadiul de aturitate.A. 2a. Deter%enti &. neali entare la Procter 9 1a ble este prezent in 5o ania din 1""2. Color 1el Capitolul 2. 5e%ular 1el 5e. 1rupul Procter 9 1a ble este unul dintre cei ai i portanti producatori de bunuri de lar% consu ni!el ondial. 2u ele fir ei !ine de la cei doi fondatori ai sai) Billia Procter si Ca es 1a ble.C. 'n 1""5 trustul Procter 9 1a ble a cu parat o parte din fabrica de deter%enti si inalbitori de la *i isoara) infiintind &.Gel Persil 1old Plus 2ature 6res+ Persil 1el 1old Plus Persil 1el Color Plus 6res+ness b7 &ilan Persil 1el &ensiti!e :ni!ersal 5e.) fir a de productie) care a!ea in februarie 2##" un nu ar de 85# de an%a8ati. Prezentarea principalilor ofertanti Procter & Gam le Procter 9 1a ble este un trust ultinational cu sediul in &tatele :nite ale A ericii. 'n " . Analiza ofertei Piata deter%entilor de rufe este o piata bine dez!oltata si) de ase enea) foarte co petiti!a.

Dcoordoneaza acti!itatile de distributie din 5o aniaE) Deter%enti &A Dproductie de deter%enti si inalbitori in *i isoaraE si Procter91a ble . Procter91a ble este prezent pe piata din 5o ania prin inter ediul a 4 entitati 8uridice) care acopera acti!itati de la productie la acti!itati de ar0etin% si distributie4 Procter91a ble .ana%e ent Dfurnizarea de aterii pri e pentru Deter%enti &AE.onda Color) . Proper) 6air7) /erbal Bas+91o) $lend-a.ar0etin% 5o ania Dcoordoneaza acti!itatile de ar0etin% pentru 5o ania si alte 7 piete din re%iuneE) Procter91a ble Distribution &5.enor) .onda *rendsE) <la7) 1illette) $raun) Duracell) <ral-$. #nile$er :nile!er este o co panie an%lo-olandeza care produce di!erse bunuri de lar% consu ) printre care se nu ara4 bauturi) ali ente) sapunuri) deter%enti si altele. Pri a arca produsa a fost *ide pentru spalare anuala. arci precu =ssences) Procter 9 1a ble co ercializeaza pe piata ro aneasca Pantene Pro-@) /ead 9 &+oulders) &afe%uard) Ariel) *ide) $onu.) Bellaforte) Desi%nE) .) Ariel Professional) Ace) . Dtransfor at pe parcurs in $onu. *ot in anul 1""6 s-a inceput la *i isoara si productia de inalbitor arca Ace.onda D.aterials .1""6 in cadrul fabricii din *i isoara a inceput productia de deter%enti. Co pania are un portofoliu de peste 4## de branduri) de la sapunul Do!e la in%+etata .E si s-a inceput productia de deter%enti pentru spalare auto ata.r. :lterior arca Ariel) Perlan productia s-a di!ersificat) producindu-se deter%enti $onu.a%nu 1# . Dintre cele enu erate) pri ele 4 fac parte din piata deter%entilor pentru rufe.ed) Ca a7) AlAa7s) Allda7s) Discreet) 2aturella) Pa pers) Bella D&afira) Bellaton) Bellafle.

acedonia si 5epublica . De atunci) co pania si-a dez!oltat atat capacitatea de arci si produse. /en0el 5o ania a fost infiintata in 1""4 ca filiala a co paniei /en0el Austria Dde!enita in 1""8 /en0el Central =astern =uropeE.:nile!er) una dintre cele de lar% consu ai i portante co panii de pe piata bunurilor din 5o ania) este prezenta pe piata ro aneasca din 1""5. :nile!er a inceput sa in!esteasca in 5o ania in 1""5) odata cu ac+izitia celei productie) cat si portofoliul de ai ari fabrici de deter%enti) D=5<) din Ploiesti. De la infiintarea sa in 5o ania) /en0el a lansat cu succes pe piata ro aneasca un i portant a8oritar de actiuni D51)4FE este detinut de fa ilia 11 .untene%ru) Albania) . Platfor a a fost inau%urata in dece brie 2##6) in ur a unei in!estitii de 4 de euro. care coordoneaza re%iunea for ata din 5o ania) $ul%aria) &erbia) . Co pania are in prezent 4"# de an%a8ati) iar portofoliul sau cuprinde peste 3# de arci) ii de produse) de la produse cos etice) deter%enti) adezi!i co erciali si profesionali pana la te+nolo%ii.oldo!a. prin inter ediul subsidiarei :nile!er &out+ Central =urope) cu sediul central la Ploiesti Ddin 2##7E. ilioane Pri a in!estitie a :nile!er in zona de centru-sud a =uropei a fost facuta pe piata ro aneasca. 'n anul 2##6) productia locala a fost concentrata pe platfor a industriala a :nile!er de la Ploiesti) realizata prin constructia unei fabrici de ali ente pe terenul pe care se afla fabrica de deter%enti. Pac+etul /en0el. ilioane %en&el /en0el este o co panie %er ana care produce deter%enti) adezi!i si cos etice. De atunci) :nile!er a in!estit aproape 125 euro) fiind unul dintre cei ai i portanti in!estitori din 5o ania.

2##7) 47. lei D18)57 il.754.522.2##8. @olu ul productiei) !anzarilor) i porturilor sau e. euroE si un profit net de 7)56 il.) PerAoll) &ilan) PerAoll) Clin) $ref ) &o at3 dintre deter%enti. *ot in anul 2##") Deter%enti &A a a!ut o cifra de afaceri neta de 78)67 il.#1")## 5<2 . euroE.227)## 5<2 . euroE.36".2##5) 111. lei D1)78 il.#6")## 5<2 . euroE prin cele patru co panii din 5o ania) in scadere cu 2#F fata de *otodata) profitul net obtinut de cele patru co panii P91 din 5o ania a scazut cu circa 35F) pana la 66 il. Din anul 1""" pana in anul 2##" cifra de 12 . 2b. o ent ce fusese precedat de o e!olutie ascendenta constanta) in anii anterioriG) Procter 9 1a ble Cifra de afaceri a ofertantului #nile$er 'omania S(A. lei D15 il. lei D36" il. G5ezultatele financiare ale P91 in 5o ania) in anul 2##") au confir at atin%erea unui stadiu de H aturitateH pe piata in 2##8) se arata intr-un co unicat al P91 5o ania. din lu e) a inre%istrat in anul 2##" afaceri de 1)56 rezultatul din 2##8.nu ar de arci din portofoliul international /en0el) precu 4 Persil) Pur) 5e.porturilor Procter & Gam le) cel ai are producator de bunuri de lar% consu ld. este ascendenta cu scaderi in anii 2##5) 2##7 si 2##8) si !aloarea acesteia a fost 128.

afaceri a acesteia a crescut cu 7.483. :nile!er Co pania %en&el 'omania a inc+eiat anul 2#1# cu rezultate bune) in ciuda scaderii tuturor pietelor) a co petitiei acerbe si a scaderii continue a sectorului constructii din 5o ania4 o cifra de afaceri de apro. &ituatia !olu ului si !alorii !anzarilor pe anii 2##7 si 2##84 arcilor arca-e ble a a 13 .424)## 'n bilantul din anul 2##" cifra de afaceri a :nile!er 5o ania &. Prin pris a !anzarilor nete) s-a e!identiat co paniei3 Persil.4#4)## 46. ica !aloare a cifrei de afaceri a fost realizata in anul 1"""4 2#".8#".215.A. 5<2.27#.) a crescut cu 6. 133 ilioane =:5E. Cea Cea ai ai are !aloare a cifrei de afaceri a fost realizata in anul 2##64 5<2.. 56# ilioane lei Dcca. Di!izia GDeter%enti si produse pentru in%ri8irea locuinteiG a reusit sa inc+eie anul 2#1# cu rezultate bune) datorita aportului tuturor di!iziei.8"6)## 5<2) adica cu 13)13 F) fata de anul precedent.6"")## 5<2) adica cu 16)"#F.

4 il.Procter 9 1a ble .5 ." .285./en0el 3 15". 14 . 5<2 il 5<2 il. 'nsu and !aloarea !anzarilor pe ofertanti) pe anul &ituatia cotelor de piata) raportate intre%ii arii a produselor destinate in%ri8irii locuintei D/o e CareE4 &e obser!a ca Dero are cea ur ata de ai are cota de piata D14.2c. 5<2 arca cea ai !anduta in anul 2#1# in 5o ania.:nile!er .385.4FE) fiind arcile Procter91a ble4 Ariel si $onu. e!aluarea repartitiei !anzarilor pe ofertanti) precu de piata &ituatia !anzarilor D il 5<2E pe si a cotelor arci intre anii 2##5 si 2#1#4 &e poate obser!a ca Dero reprezinta 2#1#) reies ur atoarele rezultate4 ..

2 de piata aferenta) reiese un procent de 5#."2FE 2d.:nile!er ./en0el 3 8.1F .7 totalul de 1837.15.28F il 5<2 pe intrea%a arie /o e Care.21.:nile!er .6F .7F ur atoarele Dupa cu se poate obser!a in tabelul de ai sus) in anul 2#1#) !aloarea il 5<2 din !anzarilor pe piata deter%entilor de rufe este de "24. Calculand cota calcula cotele de piata ale ofertantilor) ur atoarele pe anul 2#1#) strict pe piata deter%entilor de rufe.2F din piata) cu P91 lider detasat D41. <btine &e obser!a faptul ca piata este do inata de cei 3 ofertanti) acestia reprezentand "#.'nsu and cotele de piata din %rafic pe ofertant) obtine rezultate4 ./en0el .33F.41.17.Procter 9 1a ble . stabilirea arci ele entelor care indi!idualizeaza cele ai i portante Sloganuri 15 .Procter 9 1a ble ."2F . Cunoscand aceasta cifra) pute rezultate4 .31F .

Ariel . Analiza cererii 3a.IDero scoate cele ai frec!ente "" de peteJ Dero ani!ersar 4# ani ) GParfu ul Anilor Cei .i%enta cere ArielJ Persil .i ati! 3 0%KpersoanaKan) potri!it unui studiu realizat de /en0el 5o ania in anul 2##".IDaca e. 16 . Persoanele de %en fe inin consu atoare de deter%ent au !arsta cuprinsa intre 2#-6# ani.o%o-uri Capitolul 3.I'nspirat de tineJ . definirea unitatii de consu ) a unitatilor de cu parare) a unitatii de decizie Acest produs se adreseaza intrucat deter%entii sunt ai de%raba consu atorilor de %en fe inin) utilizati preponderent ai de catre acesta cate%orie.ai 6ru osiG Dero 2in1 <aza de 6lori *ropicale si 'ris Alb ) IProspeti ea care te insoteste ai ult ti pJ. Cea %asi in ediu urban cu un consu are utilizare a acestora o de apro. 'n pri!inta ale%erii arcii) tot doa nele au ulti ul cu!ant deoarece acestea sunt ai bine ereu in cunostinta de cauza si stiu ce produs le satisface cel ne!oile cand !ine !orba de indepartarea petelor.i%enta cere i pecabilul) e.Dero .

17 . ici) odern caruia nu ii ra ane ediul urban.3b. Consu atorul acestor produse poate fi o persoana cu !enituri edii sau ari) cu un stil de !iata alert si ult ti p liber la dispozitie) si care locuieste in deter%entilor. identificarea principalelor se% ente de piata si analiza acestora &e% entarea pietei deter%entilor de rufe este o consecinta a ne!oilor si criteriilor de cu parare ale indi!izilor) astfel ca fiecare client ale%e un anu it furnizor de produse pe baza setului de co petente distincti!e. stabilirea ele entelor de natura cantitati!a le%ate de consu Kcu parare) locul de cu parare si consu &tatisticile arata ca un ro an consu a anual 2)6 0% de deter%ent) fata de 7-1# 0% pe an) cat consu a un cetatean din :niunea =uropeana. *oate aceste alcatuiesc se% entul de piata caruia se adreseaza piata 3c.

untenia si Dobro%ea D31F din cantitatea totala !andutaE) %ospodariile din aceste zone reprezentand 25F din nu arul total e.istent la ni!el national. Astfel) nu arul de consu atori potentiali si efecti!i se pot situa la acelasi ni!el.nu ar de consu atori potentiali si efecti!i Confor aceluiasi studiu realizat de /en0el 5o ania) reiese faptul ca in "7F dintre %ospodariile ro anesti se foloseste deter%entul. :n consu sporit D3#F) cantitati!E se inre%istreaza si in cadrul fa iliilor cu copii de pana in 14 ani. capacitatea pietei . 3d. 18 . %ospodariile din tara noastra4 25F din ele nu detin Cel ai are consu de deter%ent este inre%istrat in .Din tabelele de ai sus) se obser!a ca) in edie un ro an c+eltuia in anul 2#1#) 86 5<2 pe produse /o e Care) dintre care 43)35<2 pentru deter%enti de rufe. 'n pri!inta asinilor de spalat) acestea lipsesc intr-un sfert din asini de spalat. De ase enea se constata o scadere cu 5.1F a consu ului deter%entilor de rufe in anul 2#1#) fat a de 2##".

688)2 .Cel mai bine se vand detergentii pentru masini de spalat automate.@olu D ii 0%E .18#)6 1" . ambalajul preferat fiind cel de plastic.@aloare D ii leiE .5"#.6". 'n perioada 'an 2#1# 3 <ct 2#1# s-au inre%istrat ur atoarele !anzari .

2# .ta) deoarece se in!esteste conco itent arirea spatiilor de productie) cat si ai di!ersificate alea consu atorilor.i ati! e%ala) cu ici !ariatii de la an la an si raportat la !olu !aloare. Capitolul 4.ta i. dez!oltarea pietei . Astfel) in 2##8) !anzarile s-au realizat prin inter ediul +7per si super ar0eturilor in proportie !olu ica de 53)5F si !alorica de 54)6F.3e. deter inarea tipurilor de unitati co erciale prin care se realizeaza !anzarea catre consu atori Din punct de !edere al canalelor de distributie sau al %ra a8elor) cate%oria deter%entilor de rufe este ec+ilibrata.tensi!a) prin satisfaca cererile din ce in ce intensi!a prin crearea si %asirea unor noi solutii ino!ati!e care sa Aceasta dez!oltare tine cont si de trendul ascendent al !anzarilor) care face din aceasta piata una dintre cele al !anzarilor. Distributie 4a. 5estul !anzarilor s-a realizat in ali entare. &pre deosebire de 2##7) ponderea acestor tipuri de a%azine a crescut a%azinele cu 5)5 F) respecti! 3)" F. ai dina ice din punct de !edere in dez!oltarea ei e. Astfel) ponderea dintre co ertul traditional si cel odern este sau apro.tensi!a) intensi!a) Dez!oltarea pietei este una i.e.

euroE. a a!ut o cifra de afaceri neta de 1)1" lei D28# il. e!aluarea odului de distributie pe diferite arci Procter91a ble Distribution &5. Dcoordoneaza acti!itatile de distributie din 5o aniaE este una din cele 4 entitati 8uridice in cadrul Procter 9 1a ble. D4##%) 45#%) 20%) 40%) 60%E 5o anii folosesc tot pre iu ai ult deter%enti de rufe din se% entele si econo ic. 'n 2##") P91 Distribution &5. ld. euroE si un profit net de 26)85 il. Acestia se diferentiaza) de ase enea) si pe baza %ra a8ului. &tudiile de piata) realizate in ulti ii ani de . deter inarea se% entelor de pret cu identificarea principalelor arci incluse in fiecare se% ent Deter%entii de rufe se clasifica) in functie de calitate si de pret) in patru cate%orii) pre iu ) superior) econo ic si ieftin.=.4b.5$) arata ca ponderea !anzarilor) atat in !aloare cat si in !olu ) a 21 . Capitolul 5. Pret 5a. lei D6)3 il.

Pro o!area produsului Ariel) deter%ent din cate%oria pre iu si cunoscut sub nu ele de cod Gt+e perfor erG) s-a pro o!at ca aestru al i pecabilului) al albului i pecabil. 22 . ai cu sea a pentru deter%entii pre iu .crescut 2##8. Astfel) de la o cota de piata Din !olu E de 26)6F in anul 2##5) acestia au a8uns la 34F in Capitolul 6.

ale%erea fe eilor care au ereu un raspuns pentru fiecare pata. er%e pe o = ble a deter%entului $onu. Pro o!area acestora se face prin4 . . Atra%erea de noi utilizatori in cate%orie nu ai este de ult o tinta pentru producatori si retaileri) astfel ca) in strate%ia de pro o!are la raft) atentia acestora s-a concentrat in principal pe atra%erea de noi utilizatori) de la concurenta. < o este un deter%ent din cate%oria pre iu pentru care urdaria este buna) ce sustine dez!oltarea copiilor prin sport si 8oaca in aer liber. este %ospodina.a sfarsitul anului 2#1#) au do inat pro otiile care ofereau un cadou la cu pararea produsului. ai ult la acelasi pretE *Decem rie 2010 ) luna cadourilor la detergenti* . Cu paratorul din 2#1# a fost tot ai putin dispus sa faca stocuri) optand doar pentru cantitatea necesara) la o oferta a!anta8oasa. &tructura pro otiilor la raft a fost ur atoarea4 23 . 'n cazul tuturor se% entelor analizate) in dece brie 2#1#) au do inat pro otiile care ofereau un cadou la cu pararea produsului.Dero) deter%entul ro anesc) popular) este sin%urul care eficienta punctuala4 scoate "" de pete.spoturi publicitare . Cel ai frec!ent cadou acordat la ac+izitionarea de deter%ent a fost unul dintre produsele care co pleteaza procesul de in%ri8ire a rufelor) balsa sau inalbitor.pro otii in +7per si super ar0eturi Dcu 25F etc . $onu. *ide Dcate%oria econo icE se pozitioneaza ca deter%entul celor ai bune a e) care pot sa scoata cele ai dificile pete de pe +ainele copiilor.

co AAA.p%bal0ans.ro AAA. a%azinulpro%resi!.E reprezinta calea de dez!oltare a cate%oriei in continuare. Pentru anul 2#11) /en0el anticipeaza ca !a reusi sa aiba o e!olutie cresteri intre 3F si 5F. <r%anizarea cate%oriei din punctul de ni!elul sorti enatiei.ro 24 .Capitolul 7. Previziuni asupra pietei 'n ulti ii trei ani) deter%entii de rufe au a!ut o e!olutie au per is !edere al principalilor producatori si al celor ai bine !andute branduri nu lasa loc de sc+i bari decat la onotona si nu iscari i pre!izibile. $iblio%rafie AAA.unile!er.ro AAA. Asadar) ino!atiile la ni!el de produs Dspecializare) beneficii) a bala8e) for a etc.bizcit7.+en0el. ai buna in ceea ce pri!este cresterea or%anica a !anzarilor) asteptand Capitolul 8.ro AAA.

ro 25 .co AAA.ro AAA.portal.ade!arul.Ai0ipedia.euro onitor.co AAA.%f0-ro.AAA.