You are on page 1of 3

OVER WIX

Bron: http://www.websitebuilderexpert.com/wix-review/ Wix is een online Websitebuilder waarmee je mooie, interactieve websites kan maken. Van op deze pagina met voorbeelden kan je een aantal Wix-websites bekijken. Vele van deze websites zien er echt wel goed en eigentijds uit. Volgens Wix zijn ze gemaakt door niet-professionelen en dat verrast dan toch wel wat Meteen misschien ook een verklaring voor de populariteit van Wix : het idee is als een amateur dit kan, dan kan jij het ook Wix werkt vooral goed voor fotografen (en iedereen die veel fotos op zijn website wil plaatsen) , ontwerpers, horeca en onthaal, muzikanten en varia kleine ondernemingen. Wix biedt een uitgebreid arsenaal aan middelen en mogelijkheden. Er zijn eenvoudiger systemen Maar Wix werkt heel intutief en ze bieden een goede hulp-functie (zie verder). Wix heeft 25 30 miljoen geregistreerde gebruikers. Elke dag komen er om en bij de 30.000 bij. Sterke punten van Wix: 1. Professioneel ogende templates (=sjablonen) Je kan zelf een template ontwerpen maar Wix biedt meer dan 280 templates aan. Een aantal van deze kant-en-klare templates zien er beter en professioneler uit dan wat je in andere online website builders krijgt. Indien je niet heel creatief bent, en je hebt hulp nodig bij het ontwikkelen van een mooi ontwerp, dan zijn de Wix templates goed om op gang te geraken! 2. Intutieve Drag & drop interface Een bouwsteen toevoegen doe je door aanklikken en dan slepen (Drag) en loslaten (Drop) op de gewenste plaats. Al le dingen (vb tekst, fotogalerij, videospeler ) die je nodig kan hebben op je website zitten georganiseerd in de ontwerpinterface en je kan ze plaatsen waar ze wil zonder beperking. Wix is niet de eenvoudigste website builder, maar de ontwerpinterface is wel heel intutief. 3. Hulp overal beschikbaar Er zijn overal help/support knoppen. Er is een algemene hulpknop bovenaan de pagina en elk element op de website heeft zijn eigen unieke hulp die betrekking heeft op die bepaalde component. Zwakke punten van Wix: 1. Opvallende Wix logos Als je de gratis versie gebruikt (en dat doen we), dan zie je rechts boven en onderaan vrij opvallende reclame voor Wix. Je moet al upgraden naar het Combo-premium plan voor ze verdwijnen. Weebly (zie later) heeft veel minder prominente advertenties. 2. Niet uitwisselbare templates Als je een template kiest, kan je niet meer omschakelen naar een andere template.

Probeer dus enkele templates uit voor je een definitieve keuze maakt. Andere website builders zijn flexiber op dit vlak. 3. Niet echt geschikt voor eCommerce Als je een online winkel wil bouwen, dan blijken de eCommerce tools van Wix niet geavanceerd genoeg voor een volledig winkelbeheer. Toch is Wix zeker niet de minste op dit vlak, maar als je automatisch bevestigingsmails wil versturen, btw en verzendkosten wil configureren, of orders automatisch wil markeren als verzonden of betaald, dan moet je bij Jimdo of Squarespace zijn (zie later). Een mooie videobespreking van Wix vind je hier, spijtig genoeg in het Engels (maar de leraar kan natuurlijk toelichten in het Nederlands)

Wix is creatief Er zit flink wat creatief werk in Wix, en het is ter uwer beschikking. De multimedia-ondersteuning is echt wel uitgebreid. De meeste online website builders ontwerpen enkel pagina per pagina, maar bij Wix kan je elementen overdragen tussen de paginas. En ook de fotos die zij ter beschikking stellen zijn op niveau. Wix is ook sterk wat betreft interactie met gebruikers, en dat maakt indruk op bezoekers en houdt hen langer bezig. Iedereen houdt van websites die er knap uitzien (en natuurlijk ook van interessante inhoud). Het streelt ook de ijdelheid van de ontwerper. Wix is gemakkelijk Dit is het beste wat je op t moment kan krijgen op vlak van Drag and Drop. Je kan je elementen zowat eender waar plaatsen. Het is een echte WYSIWYG (what you see is what you get) website builder en dat betekent wat je waar ook plaats in ontwerpmode, zal exact op dezelfde manier verschijnen op de website na publicatie. Je raakt heel snel gewend aan de manier van werken van Wix. In t begin kan het onoverzichtelijk zijn, omdat er echt wel heel veel functies zijn, met allerhande instelbare opties, maar eens je de basis doorhebt, werkt de rest echt wel heel intutief. Dus op vlak van gebruiksvriendelijkheid heeft Wix goed werk geleverd. Template ontwerp-opties Als je de templates de eerste keer overloopt, krijg je wel een goede indruk : heel wat van de gratis templates zijn op ontwerpersniveau. Meer dan 280 HTML5-templates en een handvol op Flash-gebaseerde templates zijn vrij ter beschikking. Oorspronkelijk baseerde Wix zich uitsluitend op Flash, maar ze hebben nu volledig de HTML5-kaart getrokken. HTML5 is o.a. geschikter voor SEO (Search Engine Optimization) en ze zijn ook compatibel met Apple iPhones en iPads.

Je kan dus vertrekken van kant-en-klare templates waarbij de pagina layout reeds gestructureerd is. Je vervangt fotos en tekst en je bent volledig gestart! Dit spaart enorm veel tijd vergeleken met starten van een wit blad (wat in Wix ook kan!) Het is dus een ideale manier van beginnen als je twijfelt aan je capaciteiten als ontwerper (en zeker als het de eerste keer is). Wix heeft ook beperkingen (en dan vooral voor wie flexibiliteit wenst) : eens je een template kiest kan je niet switchen naar een andere template. Een ander nadeel is dat Wix geen toegang verleent tot het bewerken van HTML en CSS codes. Als je dus heel specifieke zaken wil aanpassen in de code, dan kan dat dus niet. Als je helemaal niet van plan bent om aan de code te prutsen, doet dit natuurlijk niet ter zake. Samengevat : Wix biedt een uitgebreid gamma aan ontwerpen, ideaal als basis van een prachtige website en uitermate geschikt voor wie niet van niets wil starten. Bespreking van de Wix templates Bron: http://www.websitebuilderexpert.com/wix-templates/ De templates van Wix onderscheiden zich : iedereen kan tekst en fotos op een website zetten, maar het magische zit in de design, en op dit punt zit je goed bij Wix. Eigenlijk levert Wix templates voor zowat elk type website. Zo zijn er bijvoorbeeld specifieke templates voor bedrijven, webwinkels, muziek, restaurants, onthaal, fotografie, portfolio, kleinhandel, mode, creaties enz Wix gaat nog verder en deelt de templates in categorien volgens meer dan 70 types ondernemingen. Ze beseffen dat er veel variatie bestaat binnen de verschillende ondernemingen en dus ook wat hun behoeften betreft op vlak van websites. Simpelweg : het websiteontwerp van een advocaat zou moeten verschillen van dat van een loodgieter. En dat geldt ook voor een rock band t.o.v. klassieke muzikanten, of van een huwelijksfotograaf t.o.v. een reisfotograaf. Die indeling moet het je dus gemakkelijker maken om de meest geschikte templates te vinden. Je kan de indeling hier bekijken. Alles je al helemaal niet kan kiezen, begin dan met een van de meest populairedan weet je meteen wat er algemeen in de smaak valt. Er zijn ook een aantal voorbeeldwebsites zodat je ziet hoe andere gebruikers gebruik hebben gemaakt van Wix templates. Een aantal hiervan geeft rechts onderaan met een subvenster aan op basis van welke template ze gewerkt hebben. Je kan die daar dan ook meteen selecteren. Een video-bespreking van de Wix templates vind je hier (ook weer in het Engels, maar enz) HTML5 templates De Wix templates gebruiken HTML5-code, dat betekent dat ze up-to-date zijn en gebruik maken van recente technologie.