INGRIJIREA PACIENTILOR CU VICII DE REFRACTIE

NOTIUNI INTRODUCTIVE: -MIOPIA - viciul de refractite in care imaginea obiectelor asezate la infinit se formeaza inaintea retinei. -HIPERMETROPIA - este viciul de refractie in care imaginea obiectelor asezate la 5m nu se formeaza pe retina ci inapoia ei, imaginea este stearsa slaba. -PRESBITIA- scaderea puterii de acomodare a cristalinului dupa varsta de 45 ani. -ASTIGMATISMUL - viciul de refractie cauzat de defectiuni in conexitatea corneei care fac ca razele luminoase sa se concentreze pe retina in puncte diferite. -STRABISMUL - reprezinta lipsa de paralelism a globilor oculari: -privire inauntru – convergent -privire in afara – divergent Strabismul poate fi paralitic ( paralizia nervilor cranieni III , I si I ! si neparalitic ( congenital sau apare in primul an de viata !. CULEGEREA DATELOR: -CIRCUMSTANTE DE APARITIE ( cauzele viciilor de refractive !: -"iopia apare in copilarie prin asezarea incorecta a obiectelor de scris – citit# -$stigmatismul, Strabismul pot fi congenital. -MANIFESTARI DE DEPENDENTA ( semne si simptome !: -In MIOPIE- pacientul pt. a vedea obiectele trebuie sa le aduca in apropierea oc%iului. -In HIPERMETROPIE, PRESBITISM – pacientul vede slab obiectele apropiate ( &5-'(cm ! si are tendinta de a le departa de oc%i. -In ASTIGMATISM pacientul are imagini deformate ale obiectelor. -In STRABISMUL NEPARALITIC – copilul nu prezinta vedere dubla dar prezinta riscul pierderii vederii unuia dintre oc%i ( cel neintrebuintat !. -In STRABISMUL PARALITIC – pacientul prezinta vedere dubla. PROBLEMELE PACIENTULUI: -comunicare ineficienta la nivel senzorial - vizual# -anxietate# -risc de izolare sociala. DIAGNOSTIC DE NURSING: )omunicare ineficienta la nivel sensorial - vizual din cauza problemelor de vedere manifestata prin vedere dubla sau aducerea obiectelor aproape de oc%i etc. $nxietate in legatura cu viciul de refractie, manifestata prin agitatie, neliniste, izolare sociala.

este inflamarea supurativa a foliculului pilos si a glandei sebacee ale cililor de pe marginea pleoapelor# -DACRIOCISTITA – repr. . celui sanatos. Inflamatia irisului si a corpoului ciliar. CULEGEREA DATELOR: -CIRCUMSTANTE DE APARITIE !a"#e ): -mediu cu praf# -persoane cu rezistenta scazuta# -persoane cu conditii de igiena precara# -lipsa obiectelor de toaleta individuala# -bazine de inot (pt. -ORGELETUL ( ulciorul ! .OBIECTIVE: -pacientul sa prezinte vedere buna prin corectarea viciului de refractie# .al copilului .lentile cilindrice convergente sau divergente. interventie c%irurgicala in situatia in care celelalte tratamente nu au dat rezultate( pana la varsta de * ani !# -aplica la recomandarea medicului tratamentul de suprimare a cauzei in cazul stabismului paralitic.In ASTIGMATISM .este inflamarea mucoasei con+unctivale# -KERATITA – este inflamarea mucoasei corneei# -IRIDOCICLITA.pt.obturarea canalului lacrimo – nazal de un process inflamator situat in lumenul canalului# -CONJUNCTIVITA . EVALUARE: INGRIJIREA PACIENTILOR CU AFECTIUNI INFLAMATORII SI INFECTII ALE OCHIULUI -BLEFARITELE .corectarea in timp util a strabismului neparalitic .reprezinta inflamarea marginii libere a pleoapelor. a preveni infirmitatea.repr. -In STRABISM: -descopera precoce strabismul copilului sub un an si indruma parintii pt. examinare. lentile divergente ( notate cu minus ! -In caz de HIPERMETROPIE. INTERVENTII: Asistenta indruma pacientii cu probleme de vedere catre medicul specialist pt. recomandarea de oc%elari de corectie a viciilor de refractie. -participa alaturi de medic la examinare. tratament corespunzator# -educa familia sa se implice in efectuarea de exercitii cu oc%iul care prezinta musculatura slabita (prin acoperirea. de asemenea in PRESBITIE.pt. aparitia con+unctivitelor!# . -In caz de MIOPIE. cu pansament sau lentila mata! la copilul pana la patru ani# -aplica tratamentul ortoptic ( exercitii care determina copilul sa utilizeze ambii oc%i ! in serviciile specializate# -pregateste copilul pt. PRESBITIE . lentile convergente ( notate cu plus !.

.lacrimare accentuata.senzatie de arsura. mucoasa sau purulenta. orgelet !# -spalaturi ale sacului con+unctival cu solutii antiseptic ( in con+unctivite !. -IN ORGELET – prurit palpebral. -IN CONJUNCTIVITE – inrosirea con+unctivei . durere la clipire./$0I1$! -ulceratii (in )23453)1I I1$! -pierderea vederii (in I0I62)I)-I1$! -discomfort. PROBLEMELE PACIENTULUI: -durere de intensitate diferita# -scurgere de secretie oculara# -anxietate# -risc de complicatii – cicatrici ale pleoapei (in . scurgere de puroi la presiunea ung%iului intern al oc%iului si durere.seroasa . tumefierea inflamatorie a sacului lacrimal.durere oculara si perioculara de intensitate variabila (surda pana la violenta !# -scaderea acuitatii vizuale# -fotofobie. apar. -IN IRIDOCICLIT .etc. )on+unctivitelor!# -traumatisme oculare. -MANIFESTARI DE DEPENDENTA se$ene si si$%t&$e '( -In BLEFARITE . INTERVENTII: . prevenirea infectiilor la orice nivel al oc%iului. Asistenta– aplica tratamentul local recomandat: -instilatii cu solutii midriatice -aplicare de comprese imbibate in solutii antiseptice caldute ( in blefarite. manifestat prin lacrimare . prurit al pleoapelor. arsura.-apa infectata (pt. -IN DACRIOCISTITE . -pregateste instrumentarul si materialele pt. manifestata prin tegumente umede si rosi.congestia marginii ciliare a pleoapelor. secretie purulenta cand inflamatia abcedeaza. durere. DIAGNOSTIC DE NURSING: Scurgere de secretie oculara din cauza unui proces inflamator infectios. fotofobie. incizie – drena+ la recomandarea medicului ( in orgelet cand nu abcedeaza si in dacriocistita !# . secretie con+unctivala.ducatia populatiei pt. OBIECTIVE: -pacientul sa prezinte stare de bine fizic# -sa se previna aparitia complicatiilor# -acuitatea vizuala sa se pastreze intacta. 6iscomfort din cauza unui traumatism ocular.-.

manifestata prin cadere sau lovire de obiectele din +ur. PROBLEMELE PACIENTULUI: -comunicare ineficienta la nivel senzorial vizual# -anxietate# -izolare# -risc de accidente. caderi – in special la varstnici# -reducerea autonomiei in autoingri+ire. a reduce exudatia. manifestata prin scaderea acuitatii vizuale .-aplica pansament ocular – se pregatesc comprese sub forma de pernite ( vata acoperita cu tifon ! cu diametrul mai . repaus vizual In camera cu semiobscuritate# -asigura alimentatia pacientului: completa cu exceptia pacientului cu iridociclita care primeste alimentatie desodata pt. CULEGEREA DATELOR: -CIRCUMSTANTE DE APARITIE !a"#e '( -persoane varstnice ( cataracta senile !# -traumatisme ( cataracta traumatic !# -boli metabolice – diabet za%arat . INTERVENTII: . care se aplica pe globul ocular si se fixeaza cu benzi de romplast# -administreaza tratamentul general cu antibiotic si antiinflamatoare# -asigura repaus la pat. DIAGNOSTIC DE NURSING: )omunicare ineficienta la nivel senzorial vizual din cauza cataractei senile. EVALUARE: INGRIJIREA PACIENTULUI CU CATARACTA DEFINITIE: CATARACTA este boala oculara caracterizata prin opacifierea progresiva a cristalinului.mare decat orbita. 0isc de accidente din cauza scaderii acuitatii vizuale. avitaminoze ( cataracta secundara ! # -boli infectioase ale mamei in timpul sarcinii ( cataracta congenitala !. $nxietate din cauza prognosticului bolii . manifestata prin agitatie si neliniste. OBIECTIVE: --pacientul sa-si recapete vederea# -sa fie ferit de riscul accidentelor si complicatiilor. -MANIFESTARI DE DEPENDENTA se$ne si si$%t&$e ': -scaderea acuitatii vizuale care poate fi cu instalare insidioasa ( cataracta senile ! sau cu instalare rapida ( cataracta traumatic !# -localizarea cataractei unilateral si apoi la celalalt oc%i ( cataracta senile ! si bilateral ( in cataracta congenital !.

1) .urina . a prevenii constipatia# -administreaza tratamentul local si general recomandat# -aplica pansamentul monocular. a-si mentine pansamentul binocular ( se panseaza si oc%iul sanatos pt. a aprecia necesitatea actului operator. uree. a evita clipitul !# -supraveg%eaza pulsul . sa utilizeze corect oc%elarii cu lentile convexe pt.78# -asigura linistea si odi%na preoperatorie. a evita masticatia# -sc%imba pansamentul cand este imbibat cu sange si (sau secretie !# -serveste pacientul la pat# -a+uta pacientul sa coboare din pat cand medicul a permis mobilizarea# -supraveg%eaza tranzitul intestinal pt. a+uta pacientul sa cunoasca topografia sectiei.secretie oculara!# -conduce pacientul la examene de specialitate: examen cardiologic – . 1S. fara implant de cristalin artificial. sa vorbeasca in soapta. iar trecerea timpului poate aduce rezultatul dorit# -educa pacientul sa se prezinte dupa externare la controale periodice. tensiunea arteriala# -educa pacientul sa nu faca miscari bruste. glicemie. CULEGEREA DATELOR: -CIRCUMSTANTE DE APARITIE !a"#e '( -tulburari congenitale de drena+ a umorii apoase ( glaucom infantil !# -persoane cu sistem nervos labil.Asistenta. distanta si citit ( in cazul in care interventia c%irurgicala a constat in extragerea cristalinului. In %e)i&a*a %)e&%e)at&)ie asigura semiobscuritate in incapere. In %e)i&a*a %&st&%e)at&)ie supraveg%eaza pacientul permanent pt.indruma pacientul ambulator la serviciul de specialitate pt. a se adapta perioadei postoperatorii# -recolteaza produse pt. oc%iul sanatos ramanand descoperit cand evolutia este favorabila# -sustine psi%ic pacientul. constientizandu-l ca vederea se recapata partial. face exercitii de mers in camera si la exterior cu oc%ii ocluzionati# -invata pacientul sa foloseasca instalatiile de semnalizare pt. emotive# -sc%imbari bruste de temperatura . sa stea in decubit dorsal si lateral pe partea sanatoasa timp de &4 ore# -administreaza calmante contra durerii# -asigura &4 ore regim %idric prin tub de suctiune pt. examene de laborator ( sange pt. EVALUARE: INGRIJIREA PACIENTULUI CU GLAUCOM DEFINITIE: 8laucomul este o stare patologica caracterizata prin %ipertensiune intraoculara si leziuni vasculare care duc la atrofia nervului optic.

cu reducerea lic%idelor# fara condimente.:. occipital si insotite de lacrimare# -scaderea acuitatii vizuale# -greturi si varsaturi# -anxietate# -alterarea starii generale. manifestat prin cadere. alcool . OBIECTIVE: -pacientul sa aiba stare de bine fizic si psi%ic# -sa aiba acuitate vizuala in limitele varstei# -sa se previna complicatiile invalidante.0. -risc de accident# DIAGNOSTIC DE NURSING: -$nxietate din cauza necunoasterii prognosticului bolii. reducerea tensiunii intraoculare: -instilatii cu :olicarpina 9. purgative -perfuzie cu "anitol 95. repaus la pat. -IN GLAUCOMUL CRONIC( $sistenta educa pacientul sa urmeze corect tratamentul local si general prescris ( :ilocarpina sol. cafea# . pregatind instrumentele pt.! -recomanda alimentatie desodata. neliniste. INTERVENTII: -IN GLAUCOMUL ACUT: $sistenta asigura internarea pacientului in spital. administreaza medicatia tranc%ilizanta si analgezica prescrisa# -administreaza tratamentul medicamentos recomandat pt. manifestata prin agitatie .6. G+a"!&$"+ !)&ni!( -dureri periorbitale permanente# -scaderea insidioasa a vederii – cecitate (orbire ! in 9(-95 ani. -0isc de accident din cauza instalarii cecitatii. vit.:. manifestata prin agitatie. -6iscomfort din cauza durerii oculare si perioculare.3 !. neliniste. PROBLEMELE PACIENTULUI: -discomfort# -intoleranta digestiva# -comunicare ineficienta la nivel senzorial – vizual# -anxietate. in camera cu semiobscuritate# -participa la examinarea pacientului. -asigura alimentatia %iposodata si cu un aport redus de lic%ide. -diuretice ( . 9-'.-MANIFESTARI DE DEPENDENTA SEMNE SI SIMPTOME '( G+a"!&$"+ a!"t( -dureri oculare si perioculare foarte vii cu iradiere temporal. masurarea tensiunii intraoculare# -linisteste pacientul.

dupa o prealabila anestezie prin instilatii de '-4 ori cu xilina 9. a purta oc%elari fumurii in timpul zilei.. )and este implantat in cornee pacientul prezinta: -iritatie# -roseata ( eritem !# -durere# -lacrimare abundenta# . traumatizarea este frecventa. -Corpii str i!i !'i!*'"t ti si !'to+i"i sunt bine tolerati timp indelungat. fara emotii negative cu respectarea orelor de somn ( in timpul somnului capul va fi asezat mai sus pe doua perne!# -educa pacientul pt. cand tensiunea intraoculara nu scade. -MANIFESTARI DE DEPENDENTA )and corpul strain se afla sub pleoapa superioara provoaca: -zgarieturi# -lacrimare# -fotofobie ( sensibilitate la lumina !. -C'i i!*'"t ti si spi!ii &'. -Corpii str i!i i!tr o"#$ ri sunt cei mai gravi fiind intotdeauna consecinta unui traumatism ocular cu plaga perforata.-recomanda regim de viata ordonat. EVALUARE INGRIJIREA PACIENTILOR CU TRAUMATISME ALE OCHIULUI SI CORPI STRAINI INTRAOCULARI 6esi oc%iul este prote+at de orbita si pleoape . sa evite intunericul si trecerile bruste de la temperaturi scazute la caldura# -incura+eaza pacientul privind evolutia favorabila a bolii daca respecta recomandarile medicale# -pregateste preoperator si ingri+este postoperator pacientul cu glaucom. -C'i i!"$ & ti ( " r' # i!tr t ) i! "o!%#!"ti& p $p')r $ necesita extragerea cu acul. -Corpii str i!i "o!%#!"ti& $i se aseaza de obicei sub pleoapa superioara de unde se extrag usor prin intoarcerea pleoapei si stergerea ei cu un tampon de vata. CULEGEREA DATELOR: -CIRCUMSTANTE DE APARITIE -traumatisme# -accidente casnice si de munca# -in timpul +ocului la copii.'t $i si i!s'"t'$' mentin o stare de iritatie permanenta si dau complicatii seriose. -eziunile grave pot duce la pierderea vederii oc%iului traumatizat dar pot periclita si vederea celuilalt oc%i.

Corp#$ str i! i-p$ !t t i! "or!'' va fi extras de medicul specialist oftalmolog. In cazul unui corp strain intraocular pacientul prezinta: -plaga corneeana# -umoarea apoasa se scurge la exterior# -%emoftalmie ( sange in oc%i ! . neliniste. :laga poate interesa : irisul . -oc%iul se panseaza cateva zile -se administreza local midriatice.dezinfectante. D " s#!t i!"$ & ti se extrag cu un tampon de vata plasat pe o bag%eta de sticla si inmuiat in apa. DIAGNOSTIC: -6iscomfort din cauza durerii .Se va acorda primul a+utor la locul accidentului care va consta in: -instilare de solutii dezinfectante -pansament steril . manifestata prin agitatie. -$lterarea stimei de sine din cauza pierderii oc%iului. OBIECTIVE: -pacientul sa prezinte stare de bine fizic si psi%ic -leziunile sa se vindece fara complicatii -pacientul sa-si pastreze acuitatea vizuala INTERVENTII: D " !# s#!t i!"$ & ti "orpii str i!i "o!%#!"ti& $i pot fi extrasi prin spalarea abundenta a sacului con+unctival cu apa sau oxicianat de <g 9=5(((. ca extragerea se face cu ace de corpi straini sau in lipsa acestora cu ace de seringa. etc. manifestata prin perceperea propriei persoane ca un monstru. neliniste. 6upa extragerea corpului strain se instileaza : epitelizante. manifestat prin agitatie. pozitie antalgica. iar pe cale generala: antiinflamatoare necortizonice. zdrobirea globului ocular.#$ "orpi$or str i!i i!tr o"#$ ri ingri+irea constituie o urgenta ma+ora.-fotofobie ( sensibilitate la lumina !# -scaderea acuitatii vizuale# -edem corneean# -suprainfectarea corneei# -ulcer corneean. calmante. -$nxietate legata de zdrobirea globului ocular. antalgice. I! " . cristalinul. PROBLEME: -durere # -anxietate# -comunicare ineficienta la nivel senzorial – vizual# -risc de complicatii: infectii. $sistenta va pregati la indicatia medicului materialele necesare si va instila un anestezic la suprafata pt.

I dar mai pronuntate si la care se adauga: -acuitate vizuala scazuta -cornee tulbure opaca .$. -0oseata difuza insotita de dureri violente apare in 8laucomul acut – este o urgenta ( oc%iul este dur la presiune !. 1.ruptie sclerala in cadrul unor boli generale 0. ARSURILE OCULARE $rsurile pot fi provocate de: .lectromagnetului. inflamata ! -corneea dezepitelizata.$. 6aca corpul strain este magnetic se va extrage cu a+utorul . -0oseata cu localizare intr-o anumita zona a globului ocular apare in: . traumatica. )orpii straini radiotransparenti se extrag prin interventie c%irurgicala..r /#$ II – sunt leziuni mai profunde si mai grave. D' sti#t: 2c%iul rosu este expresia diferitelor cauze in bolile oculare. radiografie. alergica. se intalnesc in: con+unctivita microbiana.in +urul corneei -.Iridociclita.agenti c%imici -agenti fizici In functie de gravitatea lor se impart in trei categorii: -arsuri de gradul I – II – III Ars#ri$' /' . virotica. Simptomele sunt aceleasi ca si in cazul arsurilor de gr.sunt leziuni minime ale pleoapei. )orpii straini radiopaci din diferite materiale se extrag cu pensa. asociata cu dureri si secretie con+unctivala. 2 astfel de arsura se manifesta prin: -dureri reduse cu caracter de usturime a oc%ilor -senzatie de nisip sub pleoape -lacrimare -fotofobie -tegumentul pleoapelor este congestionat -con+unctiva %iperemiata ( rosie. M !i*'st ri -0oseata difuza survenita brusc. ecografie. Interventia c%irurgicala are success doar daca este facuta in cel mult > ore de la accident. Ars#ri$' /' .).-profilaxia 1etanusului I! spit $ se face confirmarea prezentei corpului strain prin: oftalmoscopie. Invata pacientul cum sa foloseasca mi+loace de protectie la locul de munca pt. $sistenta ingri+este pacientul dupa extragerea corpilor straini prin aplicare de pansament steril. guta ( ca niste noduli mamelonari pe con+unctiva si sclera !. a preveni accidentele oc%iului.r /#$ I. con+unctivei si corneei.

r /#$ III – sunt reprezentate de zone intinse de necroza profunda de: pleoape. saruri. suprafata afectata. 5n rol protector il exrcita pleoapele care prin reflexul de clipire prote+eaza oc%iul si lacrimile care prin evaporare contribuie la racirea agentului cauzal.'!ti *i. PROBLEME: -durere -anxietate -comunicare ineficienta la nivel senzorial -alterarea stimei de sine -alterarea integritatii tegumentelor DIAGNOSTIC -$nxietate legata de pierderea acuitatii vizuale. iar durerile oculare sunt intense. Ars#ri$' /' .i"i 8ravitatea depinde de: temperatura agentului cauzal. benzina. $cestia pot fi: -C0i-i"i: acizi . neliniste. manifestata prin agitatie. cantitate. lacrimogene. -Fi. manifestata prin agitatie . con+unctiva si cornee care sunt edematiate.-pleoape congestionate cu flictene -necroza in zona con+unctivala. trasnet. -/otofobia este pronuntata. baze. substante corozive ( fosfor. clor ! subst. OBIECTIVE: -pacientul sa nu prezinte anxietate -pacientul sa nu prezinte durere INTERVENTII: I! rs#ri$' "0i-i"': -se face spalare repetata abundenta cu apa de la robinet daca nu exista la indemana apa distilata sau ser fiziologic -aceste lic%ide se toarna in sacul con+unctival si apoi se inmoaie in acest lic%id tampoane cu care se curata din fundurile de sac resturile de substante caustice -se da bolnavului un calmant -ideal este ca dupa spalare sa se administreze antidotul specific c%iar la locul accidentului -aplica pansament steril protector -transporta pacientul la spital I! rs#ri$' "# . gaze sau lic%ide fierbinti. detergent. -6iscomfort din cauza durerii. fotofobiei. radiatii 5 sau infrarosii. I!.ri%iri$' se fac in functie de natura agentului cauzal. . metale topite. electrocutare . opacifiate si ulcerate. -$lterarea integritatii tegumentelor si mucoaselor din cauza arsurilor c%imice. durerea lipseste. neliniste. manifestata prin pleoape congestionate cu flictene. 6aca corneea este perforata. solvent organic.i"i cand arsurile survin prin: flacara.

) si .# -se mai administreza: antibioptice . apa distilata sau ser fiziologic prin stropire cu mana. -IN SPITAL as.'!t constau in: -scoaterea victimei de sub actiunea agentului agresor -sedarea lui -indeparteaza cu un tampon corpii straini incinsi -spalarea repetata a oc%ilor cu apa de la robinet. EVALUARE (antibiotice! prescris de . stimulatoare ale proceselor reparatoare commune cu vit. med. -se aplica un pansament steril protector si se transporta victima la spital.&. In cazul in care arsurile sunt cu lic%ide fierbinti se instileaza antiseptice asociate cu midriatice si in general antibiotice prescrise de medic.M s#ri /' #r. administreza tratamentul local ( instileaza midriatice ! si in general medic# -supraveg%eaza pacientul# -sc%imba pansamentul. In cazul arsurilor cu acizi – bicarbonate de sodium 9-& linguri la 9l apa fiarta si racita. var – apa acidulata preparata dintr-un litru de apa fiarta si racita la care s-a adaugat 9 lingura de otet sau acid boric '. antiinflamatoare. In cazul bazelor: -amoniac.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful