You are on page 1of 7

Semundjet e Dhembit Klinike

Murat Maroshi
Pulpitet
Etapat e zhvillimit te pulpes te dhembet e qumshtit:

1. Periudha e formimit 2. Periudha funksionale 3. Periudha e rezorbimit

Pulpitet – Etiologjia- Patogjeneza

1. Faktoret mikrobiale – Kariesi i pa mjekuar Flora bakteriale e pasur :    Streptokoke Stafilokoke Fusobaktere

2. Faktoret fizike – termike e mekanike 3. Faktoret kimike

Pulpitet - Patogjeneza Struktura anatomike e fiziologjike e pulpes I jep disa karakteristika zhvillimit te pulpiteve.     Fenomenet e alterimit Formimi I eksudatit Diapedeza eritrocitare etj. Shfaqen ne kushtete caktuara anatomo- topografike.

Pulpitet - Patogjeneza

lokalizimi apo irradimi jane percaktues ne diagnozen diferenciale . Dhimbja eshte me karakter akut.Pulpitis acuta a) pulpitis acuta serosa partialis b) pulpitis acuta serosa totalis c) pulpitis acuta purulenta II. Kanalet dentinare te gjera 3. Dhimbje spontane 2.Pulpitis chronica a) pulpitis chronic ulcerosa b) pulpitis chronic hypertrophica c) pulpitis chronic gangrenosa Pulpitet akute Simptoma karakteristike eshte dhimbja qe vjen: 1)veprimi direkt I mikroorganizmave mbi terminacionet nervore 2) veprimi I aminave biogjene mbi receptoret nervore 3) veprimi mbi terminacionet nervore te vete reaksionit inflamator te pulpes. kohezgjatja e saj.Semundjet e Dhembit Klinike Murat Maroshi Procesi inflamator kalon mes hpejte si nga Hiperemia ne format e tjerate pulpiteve per disa arsye:     1. Karakteristikat:   1. Shtresa e dentines jo shume e trashe dhe pak e mineralizuar 4. Vetite imunobiologjike te uletate pulpes 2. Permasat e dhomes pulpare jane te medha Klasifikimi i pulpiteve I.

Pulpiti akut seroz total Kuadri klinik     Dhimbje te forta Pacienti nuk eshte ne gjendje te percaktoje dhembin shkaktar Dhimbja irradion Dhimbja shfaqet naten – predominon vagu. 2. Egzaminimi objektiv:    Kavitet karioz relativisht i thelle Nuk ka reagim ne perkursion Dhome pulpare e mbyllur. Pacienti mund te kete dhimbje ne perkursion Dhembi duket I zgjatur. pjesen apikale te kanalit . Shtimteeksudatit ne pulpe. paragjumit. Pulpiti akut seroz parcial Kuadri klinik 1. Dhimbje gjate ushqyerjes 4.patologjik eshte me karakteristik per femijet e moshave parashkollore.   . fluksi i gjakut ne koke eshte i shtuar . 3. Kohezgjatja e dhimbjes 10. Perhapja e procesit inflamator fillimisht kufizohet ne punktet anatomike si hyrjet e kanaleve.15 min.Semundjet e Dhembit Klinike Murat Maroshi  3. Dhimbjet e shkurtra ne regjionin e dhembit te semure. por mund te perforohet lehte gjate punes Anatomia Patologjike    Enet e gjakut tezgjeruara ne regjionin e inflamuar Infiltrim qelizor Formim te eksudatit seroz Ky kuader anatomo. Dhimbje pa shkak te dukshem .

eritrocite Proceset degjenerative kane perfshir edhe odontoblastet Pulpiti akut purulent   Klinika:      Dhimbje spontane Karakter pulsant Shume te forta dhe shfaqen naten Nxiten nga te nxehtat. Dhimbje ne perkursion Te lokalizuara ose difuze.Semundjet e Dhembit Klinike Murat Maroshi Egzaminimi objektiv     kavitet I madh karioz Gingiva perreth eshte hiperemike Dhoma pulpare mund te jete e hapur ose e mbyllur Dhimbje ne perkursion Anatomia patologjike     Procesi inflamator I perhapur ne gjithe pulpen Infiltrim qelizor I shprehur Shume leukocite. I thelle Dhome pulpare e mbyllur Reagim ne perkursion . Abces ose flegmon i pulpes Egzaminimi objektiv    Permasat e kavitetit I madh. sepse shkakton vazodilatocion te eksudatit.

hiperemi te vazave dhe proliferim te qelizave. hiperemike Edema Temperature 38 grade celsius Alteracion te gjendrave limfatike Anatomia patologjike Forma e lokalizuar – dekompozim i indit pulpar.Semundjet e Dhembit Klinike Murat Maroshi     Gingive e inflamuar. Pulpit kronik fibroz Klinika     Tavani I dhomes pulpare I hapur Dhimbje ne pertypje Dhimbje nga te nxehtit Dhimbje ne thithje Pulpiti ulceroz Egzaminimi objektiv      Kavitet karioz I madh Dhome pulpare e hapur Sondim I dhimbshem e hemorragjik Mungese e dhimbjeve ne perkursion Gingiva eshte normale . leukocite. nekrotizim te odontoblasteve. rreth abcesit infiltrim leukocitar e imflamacion seroz.

pulpa rritet . e mbushur me ind gangrenoz Sondimi ne kanale i dhimbshem Nuk ka reagim ne perkursiom . polipi rritet jashte dhomes pulpare Atrofizimi I polipit me eugenol.Semundjet e Dhembit Klinike Murat Maroshi Anatomia patologjike   Rritje e indit lidhor mbushur me infiltrate qelizor Ene gjaku te reja Pulpiti kronik hipertrofik        Dhoma pulpare eshte pak ose shume e hapur Formimi I polipit. Dhimbjet mungojne Dhimbje ne sondim te thelle Ka hemorragji Nuk ka dhimbje ne perkursion Anatomia patologjike   Formim I indit granular I cili kalon ne indin pulpar Infiltracion qelizor Pulpiti gangrenoz     Mungesa totale e dhimbjes Foetor ex oris Rendese ne dhembin shkaktar Dhimbje nga te nxehtet Egzamiminimi objektiv    Dhome pulpare e hapur.

Semundjet e Dhembit Klinike Murat Maroshi .