You are on page 1of 6

Proiect de cercetare

Analiza rezultatului referendumului pentru demiterea preedintelui Romniei

Iai, 2013

Cuprins A. Argument. Identificarea problemei i a impactului specific B. Constructia teoretica a cercetarii: 1. Obiectivele cercetarii 2. Intrebarile cercetarii 3. Ipotezele stiintifice 4. Perspective descriptive si explicative asupra temei 5. Concepte si operationalizarea conceptelor. C. Culegerea, prezentarea si reprezentarea datelor cercetarii: 1. Tehnici de culegere a datelor si de informare stiintifica 2. Tipologia datelor culese 3. Modele de reprezentare a datelor D. Analiza datelor cercetarii: 1. Variabilele cercetarii 2. Indicatori statistici 3. Corelatia si analiza variabilelor. 4. Interpretarea calitativa si corelarea rezultatelor cu ipotezele cercetarii. E.Lanturi cauzale F. Metoda optim de cercetare G. Instrumente de cercetare H. Surse de documentare. Aparat bibliografic I. Concluziile cercetarii. Ajustarea teoriei

A. Argument Analiznd situaia politic la nivel central din Romnia se poate observa un conflict intre preedinte i gruparea majoritar din parlament, astfel s-a ajuns la prima etap a procesului demiterii care o constituie suspendarea din funcie. Pentru a se ajunge la suspendarea din funcie, preedintele trebuie s fi svrit fapte grave prin care a nclcat Constituia. Dup suspendarea preedintelui se organizeaz un referendum de consultare a cetenilor, preedintele putnd fi demis n cazul ntrunirii cvorumului i a votrii. B. Construcia teoretic a cercetrii 1. OBIECTIVELE CERCETARII La nivelul teoretico-normativ al analizei, cercetarea de fa i propune s analizeze: a. Nivelul participrii la referendumul pentru alegerea preedintelui. b. Identificarea de modele multicauzale care s aproximeze i s estimeze realitatea politic. c. Comportamentul electoral al cetenilor dar i al preedintelui. d. Tendina de vot a electoratului. 2. Intrebrile cercetrii: a. Care este comportamentul electoral al cetenilor? b. Care este tendina de vot a cetenilor? c. Care este atitudinea preedintelui cu privire la demiterea din funcie? 3. Ipotezele tiinifice: Relaia dintre preedintele Romniei i prezena la vot a cetenilor: H0: Nu exist nicio relaie ntre preedintele Romniei i .prezena la vot a cetenilor. H1: Cu ct prezena la vot a cetenilor este mai ridicat cu att preedintele Romniei are anse mai mari s fie demis. H2: Cu ct prezena la vot a cetenilor este mai ridicat cu att preedintele Romniei are anse mai mici s fie demis. 4. Perspective descriptive i explicative asupra temei 5. Concepte i operaionalizarea conceptelor Concepte cheie: - Participare politic - Cultur civic i politic Concept Paticipare politic Definiie real/ Gradul de implicare a cetenilor n viaa politic. nominal Variabile Activitatea politic a cetenilor.

Definiia operaional Instrumente/ msurri

Prezena la vot a cetenilor. Activitatea cetenilor n partide politice i organizaii. Statistici, sondaje electorale.

Concept Definiie real/ nominal Variabile Definiia operaional Instrumente/ msurri

Gradul de cultur politic a cetenilor. Gradul de cunoatere a vieii politice. Frecvena vizionrii emisiunilor cu tem politic. Sondaje electorale, statistici.

C. Culegerea , prezentarea i reprezentarea datelor cercetrii: 1. Tehnici de culegere a datelor i de informare tiinific a) Observarea gradului de participare la vot i a tendinelor de votare a cetenilor prin exitpolluri. b) Sondaje, statistici electorale. 2. Tipologia datelor culese: Resurse numerice: - participarea cetenilor la referendum Resurse nonnumerice: - analiza mesajelor i a sloganurilor politice 3. Modele de reprezentare a datelor:

Rezultat referendum 2012

VOT NUL

NU

DA

20

40

60

80

100

E.Lan cauzal Suspendare Demitere Preedinte Instab.Pol . Nencred elect

F. Metoda optim de cercetare: Observaia direct. Sondaje. Exit-poll-uri Studiu de caz. G. Instrumente de cercetare: Sondaj de opinie. Chestionar H. Surse de documentare Vrabie Genoveva, Instituii politice, ed. Humanitas, Iai 1999. Web: http://www.becreferendum2012.ro/rezultate.html. I.Concluzii

In urma analizei efectuate se poate observa c cetenii au fost in favoarea deciziei de demitere din funcie , dar nu s-a ntrunit cvorumul necesar (50% + 1 din numrul cetenilor cu drept de vot).