You are on page 1of 5

Analize de urina.

Examenul fizic si chimic al urinei
Primul produs biologic care s-a analizat in vederea punerii unui diagnostic a fost urina. Inca de acum 3000 de ani, medicii din antichtate stiau sa examineze urina si pe baza caracterelor sale fizice (cantitate, culoare, limpezime, sange, cheaguri, spuma, sediment) stabileau diagnosticul si chiar prognosticul bolilor. In evul mediu au aparut uroscopistii sau prorocitorii de urina care puneau diagnosticul tuturor bolilor numai pe baza examenului vizual al urinii. roscopistii aveau si a!utoare, "curieri de urina" care transportau urina de la bolnavi in "laboratorul" uroscopistilor. rina este produsa de rinichi atat prin filtrarea sangelui (urina primara) cat si prin retinerea (reabsorbtia) din urina primara numai a acelor substante care mai pot fi necesare corpului (apa, zahar, minerale, etc.). #eea ce mai ramane neretinut din urina primara (o parte din apa minerala, reziduuri toxice rezultate din arderea alimentelor in organism) constituie urina finala care se elimina prin caile urinare. In urina se elimina astfel peste $%0 de substante chimice, minerale si organice, dar in mod curent pentru diagnosticul bolilor se analizeaza numai cateva componete principale. Proprietatile fizice ale urinei Culoarea urinei normale este galbuie sau rosiatica. &a este mai inchisa la culoare cand este foarte concentrata sau dupa consumul unor medicamente (piramidon, antinevralgice, tetraciclina, albastru de metilen, etc.). In bolile insotite de eliminarea sangelui in urina, urina are o culoare rosie murdara. Iar in bolile de ficat cu icter, bila trecand in sange se elimina prin urina producand o culoare bruna-negricioasa (ca berea neagra). 'i o serie de alimente ca( sfecla, varza rosie, bomboanele colorate, etc. pot sa modifice culoarea normala a urinei. Mirosul urinei este specific. In infectiile urinare care duc la fermentarea urinei, mirosul este caracteristic de amoniac sau de gunoi de gra!d. nele alimente sau medicamente aromate care se elimina prin urina pot sa-i imprime acesteia mirosuri aromate. rina bolnavilor de diabet poate mirosi a acetona, iar a alcoolicilor a alcool. Transparenta este caracteristica urinei proaspete) dupa cateva ore de la urinare se poate tulbura, mai ales daca este tinuta la rece. *cest lucru se datoreaza precipitarii (solidificarii) sarurilor minerale care se gasesc in mod normal dizolvate in urina si nu constituie simptomul vreunei boli asa cum cred unele persoane. +ar daca urina proaspata, calda este tulbure atunci poate fi vorba de o infectie (puroi si mucus) de o hemoragie sau de un consum foarte mare de produse bogate in calciu (lapte, branza) ori de carne.

in diabetul zaharat netratat. bolnavii elimina cantitati mari de urina. 0umai in diabetul zaharat. fie un diabet zaharat. &xista si un ritm biologic de eliminare a urinei. litri (poliurie).) din cauza dificultatii de a urina. PH-ul urinar sau reactia urinei arata daca urina este acida sau alcalina. de alcool. diaree. In socul produs de hemoragii mari.In cazul unei urine cu sange. dupa varsaturi. Pentru a putea aprecia daca urina este clara sau tulbure trebuie sa fie examinata intr-o sticla sau eprubeta necolorata.alori normale in cazul densitatii( $0$%-$030. +e asemenea. creste si cantitatea de urina peste . Cantitatea de urina in 24 de ore la un adult variaza de la $-$. infectii renale) sau intoxicatii cu substante chimice in care cantitatea de urina scade sub %00 ml (oligurie). eliminarea fiind mai mare in timpul zilei si mai mica in timpul noptii. tratamente cu diuretice. consum mare de lichide. cantitatea de urina este mai mica. se pot vedea plutind cheaguri cu sange. +upa frig. ci creste datorita zaharului dizolvat in urina. scleroza renala) care nu mai permit reabsorbtia apei filtrate prin rinichi. etc. -olile cronice de rinichi (glomerulonefrita. dupa transpiratii intense (deshidratare). densitatea urinei nu scade.% litri. arsuri sau traumatisme. barbatii elimina mai multa urina decat femeile. . in bolile care retin apa in organism (insuficienta cardiaca./ de ore este in cantitate mai mica si mai concentrata. 'unt unele boli de rinichi (insuficienta renala. in ciuda unei cantitati mari de urina. *ceasta situatie arata ca rinichii bolnavi nu mai au capacitatea de a produce o urina mai concentrata. +eterminarea p2-ului se face cu o hartie impregnata cu tinctura de turnesol (sau cu alta substanta indicatoare). #and se consuma mai multe lichide. 1 densitate urinara se considera anormala atunci cand examenele repetate arata cifra sub $0$. In sezonul cald. Inversarea acestui ritm indica o tulburare in functia rinichiului. atunci densitatea urinara este mai crescuta. de alimente sarate. dupa fumat sau consum redus de lichide. produc eliminarea unei cantitati foarte mari de urina. 'e introduce hartia in urina si se observa . In bolile care blocheaza caile urinare (calculi urinari. In aceste situatii organismul sufera deoarece nu se mai pot elimina prin urina deseurile nesanatoase din sange. #resterea densitatii urinare peste cifra $030 indica fie o deshidratare a organismului. Densitatea (greutatea specifica) urinei este mai mare dacat a apei (care este de $000) si se determina cu urodensimetrul. deci in cazurile in care creste cantitatea de urina. ciroza hepatica) cantitatea de urina scade foarte mult.. emotii. dupa febra. hipertrofie de prostata. pana la cativa litri pe zi. +atorita consumului exagerat de lichide. cantitatea de urina este mai mica. se produce in general o scadere a densitatii urinare si invers. cand urina din .

*lbuminurii tranzitorii se mai intalnesc dupa frig. rina care este permanent prea acida sau prea alcalina. ape minerale) sau dupa infectii ale aparatului urinar. intoxicatii cu substante minerale sau organice. care dupa eforturi fizice.%. vaccinari si stari alergice. *precierea se mai poate face si prin $-3 plusuri.0 urina este considerata alcalina si hartia se albastreste. pielocistita. &ste vorba mai ales de tineri de $%-. 'i alte boli care pot atinge rinichiul se insotesc de albuminurie cum sunt( hipertensiunea arteriala. +ar in bolile care altereaza porii din filtrul rinichilor sau in bolile care produc sangerari pe traiectul cailor urinare. cistita. astfel( . vezica)( glomerulonefrita. proteinurie).albumina6absenta) nor foarte fin) nor fin si dozabila. nefroza. respectiv de fosfat si carbonat de calciu. iar dupa un regim alimentar vegetarian. *lbuminurii permanente si masive se intalnesc frecvent in cazul bolilor de rinichi si ale cailor urinare (bazinet.modificarea culorii benzii de hartie. calculi urinari etc. vitamina #). albumina trece in urina (albuminurie. stari emotionale. bolile de sange si de inima. dupa mers. +eseori albuminuria se insoteste de hematurie. diabetul. uretere.% si 4. predispune la formarea de calcului urinari de acid uric. devine alcalina. dupa statul indelungat in picioare prezinta albuminurie tranzitorie in timpul zilei. In acest caz se face si dozarea albuminei din urina care se exprima in g7l. 5a unele persoane cu constitutie mai slaba a rinichilor urina poate contine albumina in cantitate mai mica. #aharul sau $lucoza din urina !$lucozuria sau $licozuria" 8edicii din antichitate au observat sa urina diabeticilor care este dulce. de obicei slabi si inalti. 'ub p2-ul 3. metoda aceasta fiind cea mai veche . +upa pierderea cronica de albumina prin urina se produce o scadere a proteinelor corpului cu consecinte negative asupra intregului organism. care dispare noaptea si dupa repaus la pat.% ani. dupa consumul de oua si medicamente in timpul sarcinii. &i foloseau aceste insecte pentru descoperirea diabetului. tuberculoza renala. infectii cu microbi sau virusuri. In mod normal urina este acida avand p2-ul cuprins intre %. si in mod normal ea nu se gaseste in urina. dupa medicamente alcaline (bicarbonat. in raport cu cantitatea de albumina.0 urina este considerata acida si hartia se inroseste. Proprietatile chimice ale urinei Al umina din urina !al uminuria" *lbumina sau proteinele urinare provine din albumina sanguina. In marea ma!oritate a cazurilor albuminuria este moderata si se apreciaza calitativ. atragea furnicile si albinele si au numit-o "urina de albine". iar peste p2-ul 3. +upa o alimentatie bogata in carne si medicamente acide (sare de lamaie. se elimina o urina mai acida.

elimina permanent sau periodic zahar prin urina (diabet renal). 8ai tarziu. constipatie) urobilinogenul este foarte crescut. pigmentii biliari sunt absenti in urina. +ar dupa cum s-a aratat la diagnosticul de laborator al diabetului. intoxicatii grave. .00 mg7$00 ml sange. 'i alte cauze pot sa creasca concentratia corpilor cetonici din urina( infectii microbiene. colica. Prezenta lor se notifica prin expresia "prezenti". la femeile gravide si la persoanele care urmeaza tratamente cu hormoni. dar in urina concentratia lor e mult mai mare. glucoza (zaharul) trece prin filtrul renal si se elimina prin urina. care nu influenteaza starea de sanatate a persoanei respective. Insa in bolile de ficat cu sau fara icter (hepatita. *sa cum s-a aratat la analiza zaharului in sange. %ro ilino$enul robilinogenul este o substanta care se gaseste in cantitate mica in urina normala. de exemplu. cand glicemia din diabet depaseste $%0-. Pi$menti iliari Pigmentii biliari sunt substante colorate care ii imprima bilei hepatice culoarea brun-verzuie. Alte componente ale urinei 8ineralele urinare sunt aceleasi care au fost descrise si in sange. medicii sau a!utoarele lor puneau rapid diagnosticul de diabet zaharat chiar la patul pacientului prin simpla gustare a urinei. Corpii cetonici din urina !cetonuria" #orpii cetonici nu se gasesc in urina normala. dupa varsaturi prelungite. colorand-o in brun."analiza medicala" care se cunoaste. deoarece rinichii elimina prin urina orice exces de minerale din sange si din organism. +e mentionat ca glicozuria nu se intalneste numai in diabet ci si in alte situatii. Prezenta corpilor cetonici se noteaza cu $-3 plusuri. in bolile intestinale cu tulburari de digestie (enterita. in cursul sarcinii. acesti pigmenti trec in sange dand culoare galbena pielii. *cest fapt se datoreaza unui defect al filtrului renal care permite trecerea glucozei in urina. In bolile de ficat insotite de icter. de unde poate fi analizata. dupa diferite medicamente. dupa un consum exagerat de glucoza sau alte zaharuri. iar din sange trec in urina. fara sa aibe diabet zaharat. in boli ale vezicii biliare (colecistita). &xista persoane care. Prezenta sa in urina se exprima calitativ prin $-3 plusuri ori prin expresia "normal" sau "crescut". In mod normal. nele medicamente luate de bolnavi produc o reactie falsa pentru corpii cetonici. insuficienta hepatica) in intoxicatiile care ataca ficatul. concentratia lor urinara creste foarte mult in diabetul zaharat netratat. dupa un post prelungit sau dupa un regim alimentar sarac in dulciuri si bogat in grasimi.

Indiferent de compozitia chimica a calculului urinar. eliminate in cantitati mari prin urina.)) persoanele care au avut calculi de acid uric sau urat vor reduce ratia de carne. ciocolata. Prevenirea formarii calculilor se face in primul rand prin regim alimentar. cu scopul de a se cunoaste masurile ce trebuie luate pentru prevenirea formarii de noi calculi. care se elimina in exces prin urina. #ercetarea lor in urina se face mai rar. Calculi urinari #alculii sunt niste concretiuni ce se formeaza in rinichi sau in vezica urinara. pe langa aceste recomandari. care retine calculul. ceai etc. branza) iar cele care au avut calculi de oxalat de calciu vor consuma mai putine alimente care contin calciu si oxalat (spanac. ureea sunt. *naliza calculilor se face pentru stabilirea compozitiei lor chimice. persoanele care au facut calculi de fosfat de calciu vor evita alimentele bogate in calciu si fosfor (lapte. creatinina. bolnavii vor trebui sa ia si alte masuri de prevenire a calculozei urinare. +e aceea. *stfel. cafea. hemoragii (hematurie) si infectii ale cailor urinare.+eseurile toxice rezultate din arderea proteinelor ca acidul uric. bolnavul care are o "criza de rinichi" (colica renala) trebuie sa fie atent cand urineaza pentru a recupera eventualul calcul si a-l aduce la laborator ca sa fie analizat. la indicatia medicului. *poi urina se filtreaza printr-o bucata de tifon. de asemenea. In vederea recuperarii calculului (mai ales daca este mic) bolnavul trebuie sa urineze timp de /-% zile intr-un borcan de sticla. #alculii urinari produc dureri. deoarece analiza sangelui ofera date mai precise. . datorita solidificarii substantelor minerale sau organice.