You are on page 1of 144

Ginger Knowltonnak, aki mindig tudja, mi a kulcs. L S. P.

Bahamk! Jamaica! Bahamk! Jamaica! Dan grcssen szortotta s csikorgatta minden testrszt, amit szorthatott s csikorgathatott. Tett egy utols prblkozst. BA-HA-MK! Amy, gondold vgig Mr vgiggondoltam vgott vissza nvre. Veled ellenttben! Figyelj, ha az nyomait akarjuk kvetni, akkor Jamaicban a helynk! Az a n nem is volt mg kalz, amikor a Bahamkon lt! Anne Bonnyrl vitatkoztak, aki az 1700-as vekben frfiruht lttt, s kora egyik legveszedelmesebb kalza lett, s aki j esllyel az egyik sk volt. Knban Dan egy ni miniatrt tallt, melynek htn Anne Bonny neve llt. Ez volt az egyetlen szl, amin elindulhattak. Amy s Dan Cahillek voltak. A Cahill csald kzel tszz ve a vilg legbefolysosabb csaldjai kz tartozott. Olyan tudsokat adtak a vilgnak, mint Galilei vagy Marie Curie, olyan mvszeket s rkat, mint Vincent van Gogh vagy Mark Twain, s olyan vezetket, mint Napleon vagy George Washington. Folytathatnnk a sort s most nagyon gy tnt, hogy Anne Bonny is Cahill lehetett. Az 1500-as vek elejn a Cahill csald tbb gra szakadt. Az gakat Gideon s Olivia Cahill gyermekei alaptottk. A legidsebb fi, Luke, a Lucian gat. Nagy stratgk, politikusok s zletemberek gt. Hga, Katherine az Ekaterina g se lett, jtk s feltallk. ccse, Thomas a Tomas g, felfedezk, kalandorok s sportolk. Msik hga, Jane, a ltnokok s mvszek alkotta Janus vrvonal. Az gak megalakulsuk ta ktsgbeesett kzdelmet folytatnak egymssal, hogy megtalljk a vilghatalmat jelent titkot. Amy s Dan is beszllt a kzdelembe, br elszr fogalmuk sem volt arrl, mibe keverednek. Amikor szeretett nagyanyjuk meghalt,

vgrendeletben az els kulcs helyre vonatkoz utalst hagyott s ezzel olyan kalandsorozat vette kezdett, amirl lmodni sem mertek. Persze nem voltak egyedl. A tbbi g is a kulcsok utn vetette magt. s ellenfeleik mindent megtettek volna azrt, hogy Amyt s Dant meglltsk. Robbantsok, bnyaomlsok, mrgezsi s vzbe fojtsi ksrletek, lve eltemets hogy csak nhnyat emltsnk a vltozatos repertorbl, amit bevetettek ellenk. Franciaorszgban, Ausztriban, Japnban, Koreban, Egyiptomban, Ausztrliban, DlAfrikban s Knban Amy s Dan mindezt tlltk, s tjuk sorn gazdagabbak lettek nhny rtkes kulccsal. De mg mindig nem tudtk, voltakppen mirl is szl ez az egsz.

Nevelnjkre, Nellie-re vrtak a pekingi reptren, aki ppen valutt vltott. Mivel Jamaica volt az utols hely, ahol valaki hallott rla, vagy ltta t, egyrtelm, hogy ott kezdjk a kutatst jelentette ki Amy, aki mr rkeresett Anne Bonny nevre az interneten. De Dan ktsgbeesetten trni kezdte a fejt, hogy mivel torpedzhatn meg Amy rvelst. Amynek ez nagyon ment, kpes volt ltni az sszkpet. Dan mindig elveszett a rszletekben. Most is egy aprcska rszlet kttte le a figyelmt a Bahama-szigeteken Amy az ccse szembe nzett. Tudom, mi jr a fejedben Daniel Arthur Cahill rtta meg szigoran. Ne legyl nevetsges! Meg kell kaparintanunk a kvetkez kulcsot a tbbiek orra ell. Nincs idnk bna akvaparkokra! Dan felhorkant. Bna akvapark?! Te azt hiszed, hogy bna? Te tnyleg nem tudsz semmit? Az Oceanus a vilg legnagyobb akvaparkja! Tudod, mennyi csszdjuk van?! Minimum szz! Delfinekkel strandolhatsz egytt, meg tsksrjkkal! Na ugye! mutatott ujjval a fira leleplezen Amy. Tudtam n, hogy az Oceanuson jr az eszed!

Neked bezzeg sohasem jutna eszedbe! kesergett Dan. A vilg egyetlen embere, akinek fogalma sincs rla, mi a szrakozs, a nvrem! Bocs, pontostok! Neked a szrakozs fogalma kimerl egy nonstop nyitva tart knyvtrban! Amy srtetten pislogott. D-Dan, ez nem igaz Alig szrevehet dadogsa, ami hasonl helyzetekben mindig eljtt, arrl rulkodott, hogy ccse megjegyzse rzkeny ponton tallta el. Dan magba roskadt. Utlt Amy lelkbe gzolni, de az az igazsg, hogy nha nem tehetett mst. J, elhiszem, hogy els ltsra nem sok rtelme van a Bahamkra menni, de abban sem lehetnk biztosak, hogy Jamaicn vr a kulcs. Ez igaz vallotta be Amy. Dan rezte, hogy nvre ellenllsa gyenglni kezd. Mr csak valami ts indok kellett, hogy beadja a derekt. Eddig is azrt talltuk meg a kulcsokat, mert t kzben felfedeztnk egy raks ms dolgot is, nem? Mghozz a rossz helyeken. De ha elszr nem jrunk azokon a rossz helyeken, akkor nem tudtuk volna, hogy a j helyeken hogyan talljuk meg a kulcsot. Arca egszen belevrsdtt az erlkdsbe, ahogy rvelt. Vagyis azt akarom mondani, hogy jl tettk, hogy rossz helyekre mentnk. Voil, teht irny a Bahamk! Amybl kitrt a nevets. Te tnyleg nem veszed szre, mit mondasz? Most ismerted be, hogy igazam van! Mr ami Jamaict illeti! Dan elvigyorodott. J, legyen neked igazad, n meg hadd mehessek el az Oceanusba! bokszolt nvre karjba. gy mindketten jl jrunk A nagy sszeborulsban egyikknek sem jutott eszbe, hogy a Kabrknak van egy villjuk a Bahamkon. A szupergazdag s szuper-Lucian Kabrknak, akiknek vezetje az az Isabel Kabra, aki Dant s Amyt mr tbbszr megprblta eltvoltani az tbl. s aki vekkel ezeltt meglte a szleiket.

Nellie csatlakozott hozzjuk. Flbl elmaradhatatlan iPodjnak zsinrja lgott, s fejvel a zene ritmusra blogatott. Dan mr ajnlotta neki, hogy mtti ton ltesse be a flhallgatkat, gysem veszi ki soha. Rendben, srcok, vegyk meg a jegyet! javasolta Nellie. Elismeren blintott: Bahamk, ez mr valami, skacok! Nyuggyak, jvk! A jegyvltk fel flton Nellie beugrott a mosdba. Amikor kijtt, elvette az tleveleiket. A tbbi rutinbl ment mr nekik. Nellie bellt a sorba, hogy megvegye a jegyeket, amg Dan s Amy mgtte szobroztak, s megprbltak kt, nevelnjkkel utaz, rtatlan klyknek ltszani, akiket ppen egy tvoli, kedves rokonhoz visznek; s nem kt gyereknek, akiknek folyamatosan meneklnik kell cselszv, gyilkos, torokmetsz rokonaik ell. Vagyis nem annak, akik valjban voltak. Hrom jegyet krek a Bahamkra fordult Nellie a pnztroshoz. Vrakozs kzben Dan meghallgatta a mobiljra rkezett zenetet. sszehzott szemldkkel prblta megrteni. Hamilton hvott szlt Amynek, miutn sszecsukta mobiljt. Mit akart? Dan a fejt rzta. Nem tudom, nagyon rossz volt a vonal. llandan szakadozott. De nzett krbe gyanakodva , az apja valahonnan megtudta, mi lesz a kvetkez ti clunk Amy meglepdtt. De honnan?! t perccel ezeltt mg mi sem tudtuk! s az egyetlen szemly, aki Amy nem fejezte be a mondatot. Szeme elkerekedett. Amg a mosdban volt dbbent r Dan. Mindketten megfordultak, s Nellie htt nztk, aki a jegykiad eltt llt.

Amy rezte, hogy sszeszorul a szve. Egy pillanatra behunyta a szemt, s megprblt ms alkalmakra visszaemlkezni, amikor Nellie gyansan viselkedett. Amikor jra kinyitotta, szrevette, hogy Dant ugyanilyen rosszul rinti a dolog. Arca minden ngyzetcentijre aggodalom lt ki, taln mg az orrra is, ha ez lehetsges. Az utbbi nhny hnapban Nellie-vel tltttk a legtbb idt. tbb egy nevelnnl, olyan, mintha az unokatestvrnk lenne gondolta Amy. Vagy inkbb egy nvr. Hogyan lehetne ppen Ki kell szednnk belle mindent mondta Dan. Majd a gpen kivallatjuk, ott nincs hov meneklnie. De elbb hallanod kell, mit mondott mg Hamilton. Amy mg egyszer aggdva Nellie-re pillantott, aztn visszafordult a fi fel. Szval, Eisenhower rjtt, hogy a Bahamkra utazunk, Hamilton nem nagyon rti az egszet, de az apja valami macskrl beszlt, s hogy mindannyian rosszul vgezzk, meg hogy a Bahamk nem a megfelel hely. Ezrt k csaldilag Dl-Karolinba utaznak inkbb. Tud a portrrl? s Anne Bonnyrl? Fogalmam sincs. Errl nem volt sz, csak valami macskrl. Egy macskrl? Saladinrl beszlt? Nem. A vonal szakadozott, de biztos, hogy nem Saladinrl beszlt. Jut eszembe Kivette Saladint a macskahordozbl, s nhny percig simogatta. Amy tudta, hogy mg mindig Nellie-re gondol, s a macskasimogatssal csak magt nyugtatja. Saladin knyelmesen elhelyezkedett Dan karjban, s dorombolni kezdett. Hrmuk kzl volt az egyetlen, aki teljes mrtkben elgedett volt a vilggal.

Nellie nem akart hinni a flnek. Tnyleg az ablak mell lhetek? krdezte hitetlenkedve. Egy pillanatig megdbbentette nagylelksgk, de kapva kapott a ritka lehetsgen. Lelt, s fejt az ablaknak tmasztotta. Miutn felszlltak. Dan odahajolt, s kirntotta flbl a flhallgatkat. Mit mvelsz, kishaver?! lepdtt meg Nellie. Mi is ezt akarjuk krdezni tled rivallt r Dan. Te mit mvelsz?! Kihzta az iPodbl a flhallgatt, s elkobozta a nevelntl. Amy elvette Dantl a zsinrt, s biztonsgos tvolsgban a neveln kalimpl kezeitl sszetekerte. Nellie, llj le! Be beszlnnk kell! Nellie szvbe aggodalom hastott, amit egy dhs shajtssal leplezett. Mi van mr megint? Elbffentetttek magatokat, hogy Eurpa, s n mr vittelek is benneteket Eurpba. Azt mondttok, Japn, mr ott is voltatok, azt mondttok, Egyiptom, Oroszorszg, s s mr kvetni sem tudom, hny helyen voltunk, most meg a Bahamkra akartok menni, s mr ton is vagyunk oda. Elrulntok, mi a problma? Dan szigoran sszefonta maga eltt a karjt. Nellie egy fut msodpercig szerette volna fejbe csapni. Ezzel a szigor brzattal valahogy mg gyerekesebbnek tnt. Kezdjk azzal, hogy valamilyen varzslatos mdon pillanatok alatt beutazsi engedlyt szereztl Tibetbe, amikor msoknak hnapokat kell vrni r. Csak egy telefonhvsodba kerlt, s a vilg egyetlen helikoptere, ami kpes leszllni a Csomolungmn, a rendelkezsnkre llt. A Holtok pedig mr akkor kidertettk, hogy a Bahamkra utazunk, amikor rajtunk kvl csak te tudtl errl. s Oroszorszgban egy telefonzenetben valaki helyzetjelentst krt tled. Nellie szmtott r, hogy ez a pillanat elbb vagy utbb elrkezik. Csak azrt imdkozott, hogy lehetleg minl ksbb jjjn el.

Szval bekvetkezett gondolta. Taln ki tudja magt dumlni Dacosan htravetette a fejt. Nagyszer. Otthagytam a sulit, hogy rtok vigyzhassak. Elhagytam a hazmat, hogy tket keressek a vilg klnbz szalmakazlaiban, amitl a szleim totl kiakadtak, ksz szpen! Mg az leteteket is megmentettem nhnyszor, s ezt kapom rte?! Amy zavarba jtt. Nellie kezdte megsajnlni. Szegny klyk. Akkora slyt vitt a vlln, ami egy felnttnek is elg lenne, hiba volt mellette neveln. Nellie, nem arrl van sz, hogy nem bznnk benned magyarzta. Pedig Mr. McIntyre a lelknkre kttte, hogy senkiben se bzzunk. s amiket Dan mondott rthet, hogy nhny dolgot furcsnak tallunk, nem? Nehz helyzetben knnytsnk magunkon a mosdban kapcsolta ki biztonsgi vt Nellie. Bocs, de srgsen ki kell mennem a slozira. Egyik gyerek sem mozdult. Vagy gy! Most mrt rtem, mirt kaptam az ablak melletti helyet. Sejthettem volna, hogy valamire kszltk. Dan gy fordult az lsen, hogy semmikpp ne tudjon tvergdni rajta. Nellie az ajkba harapott, s az lbe bmult. Gondolatok cikztak t a fejn. Benne van a szerzdsemben, hogy nem szabad elrulnom nekik. Plusz tvenezer dollrt kapok, ha vgigcsinlom anlkl, hogy megtudnk. tvenezret! De sohasem hittem volna, hogy ennyire nehz lesz s ha jl sejtem, ez mg csak a kezdet. Fel sem kellett nznie, magn rezte a gyerekek szrs tekintett. Nem knny ket tverni. Akkor az igazsgot. Vagy annak a felt. Azt nem, hogy valjban kinek dolgozom. Csak annyit, amennyi elg lesz, hogy leszlljanak rlam. Dnttt. Rendben, nem szabadna ezt tennem, de nem brom tovbb. Elmondok nektek mindent. Megnyomott egy gombot, s htrahajtotta az lst. Helyezkedjetek knyelembe, gyerekek, hossz mese lesz!

Amy gy rezte, mintha szp lassan zuhanna. Mintha valaki kihzta volna lba all a sznyeget, amin eddig llt, s elvesztette volna az egyenslyt. Pedig lt. Nellie, akiben megbztak, akire tmaszkodtak, s akivel minden titkukat megosztottk az elmlt hetek sorn ms volt, mint akinek gondoltk. Nem egy htkznapi fiskols lny, akire Beatrice nninek vletlenl esett a vlasztsa. De nem m! ppen most rulta el, hogy Mr. McIntyre fizeti, hogy vigyzzon rjuk s hogy folyamatosan informcikat szolgltasson neki. Amy ntudatlanul ccse keze utn nylt. A fi arca spadt volt, szja szederjes. Mg a kezt sem hzta el. s Nellie mg csak az elejn tartott. Grace fogadott fel folytatta a neveln. Amikor a vgrendelett megrta, biztos volt benne, hogy a kulcsvadszatot vlasztjtok. De azt is tudta, hogy az ellensges csapatoknak vagy felntt ksrjk van, vagy pnzk, vagy mindkett. Elre eltervezett mindent. Szksge volt valakire, aki segt nektek az utazsban, aki sofrkdik, ha gy addik, meg hasonlk. Annyit mondott, hogy valami kulcsokat fogtok keresni, s hogy nem lesz egyszer. De eszbe sem jutott elrulni, mibe rngatott bele valjban. Nellie a fejt rzta. Az llsinterj hromrszes volt, hrom klnbz napon. rkig vallattak, regem! Sejtettem, hogy nincs htrnyomra, ha replt is tudok vezetni. Miutn megkaptam az llst, Grace figyelmeztette Beatrice nagynnit, hogy ha ki mer rgni, akkor egy morzst sem kap az rksgbl. Nagyanytokat nem ejtettk a fejre. Akkor mr rtem, mirt hztad nla olyan sokig kszrlte meg a torkt Dan. Beatrice nni azeltt gy hajiglta ki a nevelnket, mint a macskkat dolgukat vgezni! De eskszm, hogy egyetlen informcit sem szolgltattam ki az ellensges csapatoknak! folytatta Nellie. Mr. McIntyre-nek igen,

aztn eldnttte, mihez kezd a hrekkel. Hogy mi a helyzet a Bahamkkal? Termszetesen tud rla. De a Holtoknak nem n rultam el. Biztosan tette, s biztosan megvoltak az okai. De ezeket nem osztja meg velem. Klnben az egyetlen feladatom, hogy vigyzzak rtok. Hallgattak. Most mi van? Nem rtitek? kezdett ktsgbeesni Nellie. Munkakri ktelessgem volt Mr. McIntyre tjkoztatsa az elejtl fogva. Ezrt fizetnek! Csak azrt maradtl velnk suttogta Amy. mert megfizettek? Nem! vgta r Nellie hatrozottan. A pnz miatt vllaltam a melt, de most mr De Amy mr nem hallotta, mit mond, szembe forr knnyek gyltek. Nem tudta volna megmondani, mit rez. Haragot? Szomorsgot? Flelmet? Zavart? Taln mindet egyszerre. Hogyan hihetnk neki azutn, hogy kiderlt, vgig hazudott neknk? Kicsatolta az vt, s hirtelen felllt. Elnzst mondta jegesnek sznt hangon. Azzal Nellie flhallgatjt szorongatva elindult a replgp folyosjn. Dan kvette. Amikor a gp vgbe rtek, Amy szellemhangon suttogni kezdett: Ettl a perctl kezdve semmibe sem avathatjuk be. Dan rmlten meredt r. Az nem fog menni, Amy! Szksgnk van r, hogy nlkle kereste a megfelel szt Dan. Csak vezethet, meg minden Hogyan boldogulunk nlkle? Nem mondta ki, de az arcra volt rva, mit akar kzlni: Csalk, tolvajok s gyilkosok ellen kell kzdennk! Mi mg csak gyerekek vagyunk! Nem fog menni egyedl! Amy lenyelte sajt ijedsgt, s megprblt nyugodtan beszlni. Kotta nlkl fogunk jtszani. gy rtem, elmondjuk neki, hov megynk, de azt nem, hogy mit fogunk ott csinlni. rted? Rendben egyezett bele az ccse hossz sznet utn. Szval, menet kzben talljuk ki, ugye?

Amy megtrlte a szemt a ruhaujjval. Mg mindig gyengnek rezte magt, de ahogy itt llt Dannel, elhatrozsa egyre szilrdabb lett. Legalbb mi megmaradtunk egymsnak Igen jelentette ki a lehet legnormlisabb hangon, amilyenre csak futotta tle. Normlis. Amy el is felejtette, mit jelent a sz valjban.

rul neveln ide vagy oda, Dan alig frt a brbe. Az Oceanusban voltak, s semmi sem llthatta meg, hogy kiprblja a csszdaparkot! Mi van mr, lnyok?! Mi tart ilyen sokig?! ngatta ket Dan, aki sznadrgban llt, s egyik kezvel az ajtgombot fogva, a tskikban turkl Amyre s Nellie-re nzett. A repl ta j, ha hat szt vltottak egymssal. Dan gondolkozssal tlttte az t htralv rszt. Sorra vette azokat a helyzeteket, amiket Nellie-vel egytt ltek t. Nem volt knny feladat, mert ilyen szmtalan akadt. De brhogy nzte is a dolgot, Prizs utcitl az ausztrl vadonon t a Csomolungma cscsig, Nellie inkbb segtett nekik, mint htrltatta ket. Aztn ott voltak a hotelszobk. Nellie nha kln szobt vett ki magnak, mskor velk aludt. Ktsg sem frhetett hozz, volt elg lehetsge s ideje Mr. McIntyre tjkoztatsra, s arra, hogy mdszeresen elrulja ket. De mirt hzza az idt? Ha az ellensgeiknek dolgozik, mirt nem iktatta ki ket rvid ton? Sehogy sem llt ssze a kp. s Dan elg sokat vadszott ahhoz a kulcsokra, hogy tudja, mit jelent ez. Ezt gy hvtk, problma. De Dan egyelre gy dnttt, megprbl nem foglalkozni vele. Gyeeertek mr! ugrlt trelmetlenl a fi. A napkrmrl se feledkezz meg! dobott oda egy tubust Nellie. Dan mazsolnyi krmet nyomott a tenyerbe, majd tessk-lssk bekente vele a karjt, a hast s a mellkast, aztn zsros kezt a lbba trlte. Tessk! Megfelel? Nem, nem felel meg akadkoskodott Nellie. A htadat, a nyakadat s a lbad hts felt is. s a fledet se felejtsd el! n majd bekenem a htadat! ajnlotta Amy gyorsan.

Dan a nvrre nzett. Egyrtelm volt, hogy Nellie-vel mtl kezdve olyan minimlisra akarja cskkenteni a kontaktusukat, amennyire csak lehetsges. s ebbe mr a napkrmezs sem fr bele. Be tudom kenni egyedl is maszatolt a htra valamennyi krmet a fi. Rosszabb munkt vgzett, mint ell. Aztn felkapta a trlkzjt. Nem szobrozok itt tovbb! Lemegyek egyedl! Nellie a szemt forgatta. Ok, akkor tallkozzunk a delfinsimogatnl nzett az rjra. Kettkor. s nem ajnlom, hogy elvesztsd az idrzked! Nem akarom megint hallra izgulni magam, mert ksel! Mg be sem fejezte a mondatot, amikor Dan mr kisurrant az ajtn.

Dan kifizette a belpt, majd kapott egy gumiszalagot a csukljra. Els megll a Nap Palota csszdi! Az egyik csszda majdnem fggleges volt gy siklott le rajta, ahogy a tetejn ll alkalmazottak ajnlottk: trklsben, mellkasa eltt sszefont karral. Llegzetelllt menet volt! Sz szerint. Vz spriccelt a szjba s az orrba. Ahogy a medencbe csapdott, fulladozva khgtt, s a vizet kpkdte. Kprzatos volt! Dannek kt rja volt, hogy kitombolja magt a csszdaparkban. Nem tudta eldnteni, hogy mindent kiprbljon-e, vagy jra s jra felljn arra, ami tetszik neki. Ez az utols eslye. Ha folytatdik a kulcsvadszat, mr nem lesz idejk a szrakozsra. Amikor eszbe jutott a kulcsvadszat, bntudat fogta el. Kt csszda kztt benzett a bokrok kz, nem bjt-e el ott egy macska. Pontosabban egy bizonyos fajta macska. Amilyenrl Hamilton beszlt egy kalik. Akkor vette szre a tblt, hogy llatokat tilos a parkba vinni. Ez azt jelentette, hogy a macskavadszat csakis a parkon kvl folytatdhat. Vajon hny cica lhet a Bahamkon? s hogy fognak rjnni, melyik kalik az a sok kzl? De a kvetkez menet kisprt a fejbl minden macskval foglalkoz gondolatot. Bemszott egy bels csbe, s lesznkzott egy

meredek csszdn, ami egy majdnem vzszintes, hossz alagtban folytatdott. Az sszes cscsszdt verte a fldn vegbl volt, s egy cpktl nyzsg medencn haladt t. Olyan kzel szkltak, hogy ha nem lett volna kzttk az veg, meg is rinthette volna ket. OLTRI volt! meslte Amynek, amikor mindhrman egytt voltak megint. s csak ht percet ksett Ez sokkal klasszabb! mutatott Nellie egy hlszatyrot, tele furcsa dolgokkal. Amy elfordtotta a fejt. Dan kvette testvre pldjt, s is levegnek nzte Nellie-t. De a lny nem adta fel. Ltnotok kellett volna a knlatot! Jkafa gymlcs, fzbann, krmalma! Felvsroltam az egsz boltot! Elvett belle egy mark sttbarna dit, amire vrs cspok tapadtak. Nzztek, milyen szerecsenem, akarom mondani szerencsm volt! Szerecsendi egszben! Az a vrs a szerecsendi-virg! Ilyet otthon nem kapsz! Pedig sokkal jobb, mint az a portott vacak! Szagold csak meg! dugta Dan orra al. A fi htrlni kezdett. Ksz, nem. Olyan, mint a kutyakaki. Mintha valami tltenysztett minikutya piszka lenne. Nellie visszarakta a szerecsendit a szatyorba. Nem is tudom, minek erlkdm motyogta. Vrj, mg nem is hallottad a legjobbat! folytatta Dan. Sorban lls kzben kt fick arrl beszlt, hogy egyszer egy cpa kiugrott a medencjkbl, s resett a csszdra! El tudod kpzelni?! Aztn platty, visszacsszott az szmedencbe! Amy megborzongott. Dan tudta, hogy az ausztrl incidens ta egy letre elege lett a cpkbl. Megsrlt valaki? krdezte idegesen. Dan vllat vont. Nem. Nyits eltti rkban trtnt vlaszolta, aztn szomoran hozztette: De a cpa elpusztult. A klros vz miatt. Szegny pra! sajnlkozott Nellie. Brcsak ott lehettem volna! lelkesedett Dan. Gondolj bele, egy cpval strandolhattam volna!

Amy furcsa torokhangot hallatott, ami a dh s az undor keverke volt. Nem vltannk tmt? krdezte, aztn Nellie-re meredt. Ha megbocstasz Nellie leeresztette a napszemvegt, s vllat vont. Amy nhny mterrel messzebb hzta Dant, s egy brosrt mutatott neki. Mindjrt szvinfarktust kapok! Egy szrlap?! Dan gy tett, mint akire rjtt az stozs. Vrj, amg meghallgatod! erskdtt Amy. Ez a Spicces Kalz Kalauz Tra brosrja! Hajn visznek a kisebb szigetekre! Kihajtotta a nyomtatvnyt, s olvasni kezdte. a krnyez szigeteket olyan hres kalzok ltogattk, mint Henry Morgan, Fekete Szakll s Amy sznetet tartott a nagyobb hats kedvrt: Jack Rackham Leken?! J nv egy kalzkapitnynak Rackham javtotta ki Amy. Akihez Anne Bonny is csatlakozott. Ha krlnznk azokon a helyeken, ahol jrt, taln tallunk valamit. Dan elvette a brosrt s tfutotta. Ezt hallgasd! Kutasson a kalzok elsott kincsei utn! Az r tartalmazza a fmdetektor s az s hasznlatt! Aztn csaldott arcot vgott: Vrj, itt van egy lbjegyzet! A szigeteken kisott rmket az ajndkboltban bevlthatja! Dan felhorkant: Hamis kincsek! Ha igazi kihvst akarnak, inkbb eredjenek a kulcsok nyomba! Amy lenyelt egy mosolyt. Biztos volt benne, hogy nem is olyan rgen mg Dan is rmmel kutatott volna az elsott rmk utn. Visszastltak Nellie-hez. Rszt vesznk egy trn. Nem kell velnk jnnd kezdte Amy. Nhny ra mlva visszajvnk. Mifle trn? krdezte Nellie. Szmt? hrtott Amy. Valjban igen vgott vissza Nellie. Akr tetszik, akr nem, mg mindig n vagyok a nevelntk. n tartozom rtetek felelssggel. Vagyis, ha megkrdezem, milyen trn, neked meg kell mondanod. Mert ha nem Nellie anlkl, hogy befejezte volna a mondatot, megvonta a vllt.

Nem volt nehz kitallni, mit jelent a vllrndts. Azt jelentette, vissza Beatrice nnihez. Dan Amy flbe suttogott: Nem emlkszel r, miben llapodtunk meg? Elmondhatjuk neki, hov megynk, csak azt nem, mirt! Amy blintott, aztn Nellie-re nzett: Rendben. A Spicces Kalz hajtrra megynk. Hajtra? gy rtitek, kint az cenon? igen. Akkor veletek megyek. Nincs apellta. Amy klbe szortotta kezt, de gyelt r, hogy az arca kifejezstelen maradjon. Dht s ridegsget erltetett magra, mert nem akart srva fakadni. Igazsg szerint, amita Nellie leleplezte magt elttk, legalbb egy tucatszor szortotta el torkt a srs. Nellie nem lett volna els a neveln-olimpin, ha lett volna olyan. Sokszor gondatlan volt, gy vezetett, mint egy rlt, s gyorstelekkel tmte ket. De mindig kznl volt, ha kellett. Amy csak mostanban dbbent r, mennyire r vannak szorulva. Dan megrintette a kezt. Gyere! mondta. Otthagytk Nellie-t, s elresiettek az svnyen a kikt fel. Nellie elindult utnuk. Nem lthattk, hogy fejt a murvafrt mgtt rejtzkd frfi fel fordtja. A frfi blintott, s a lny visszabiccentett.

A tri egy tucatnyi turistval egytt felszllt a Spicces Kalz nev katamarnra. Ahogy a legnysg krte, sztszrdva ltek le a haj kt oldala kztt kifesztett ponyva szlre. Amy gyelt r, hogy s ccse minl messzebb kerljn Nellie-tl. Csodlatos nap volt, idelis a hajzsra. Kellemes szell fjt, ppen annyi, hogy feldagassza a vitorlkat, s enyhtse a hsget. Amy a vzre nzett. Amikor annak idejn a Karib-tengerrl fotkat ltott, biztos volt benne, hogy retusltk ket, mert a vznek egyszeren nem lehet ilyen

kprzatosan kk szne. Tvedett. A vznek tnyleg ilyen hihetetlen szne volt. Felsorolta magban a kk klnbz fajtit: azr-, trkiz-, pvakk, gsznkk. Egyik sem illet r teljesen. Az cen sznre kln nevet kellett alkotnia, egy egszen jat, amit mg nem talltak ki. Az ismert kkek keverkbl. Azr s trkiz aztr Aztrpvg motyogta. Elgedett volt magval. Igazn szp sznnevet alkotott. Taln, ha hasznlni kezdi, elterjed, s egyszer igazi szv vlik. Aztrpvg ismtelte. Ezt a kromkodst mg nem hallottam lepdtt meg Dan. Amy elpirult. Felejtsd el! Az elstiszt elkiltotta magt: dv mindenkinek! Sportos fiatalember volt. Zsebes rvidnadrgot viselt, s izomtrikt, ami kiemelte tkletes bicepszt. Nellie felkapta a fejt, s Amy legnagyobb megdbbensre mg a fldugkat is kivette. Szeretnk pr szt mondani az tvonalunkrl! kezdte nekl hangon, ami tkletesen passzolt mosolyhoz s knnyed modorhoz. Remlem, jl fogjk rezni magukat! St, nhnyan taln mr most is jl rzik magukat! A turistk mosolyogva blogattak. Hamarosan elrjk els llomsunkat, amit Boucan-ztonynak neveznek. A boucan rgi francia sz. Egyfajta grillvas, amin a hst stttk. Amikor az els eurpai tengerszek megjelentek a szigeteinken, a hst boucanen stttk meg. A francik ezrt boucaniers-nek kezdtk nevezni ket. Ezrt hvjk a kalzt angolul buccaneer-nek! vgott kzbe Amy. gy bizony! helyeselt az elstiszt. Angol elnevezsk is ebbl a szbl szrmazik! gy ltom, ma egy klnsen okos fiatal hlgyet dvzlhetnk a fedlzeten! Az elstiszt folytatta a tjkoztatst. A Bahamk sokig kalzparadicsomnak szmtott. Kidd kapitny a kzeli Exuma-szigeten ttt tanyt. s minden idk leghresebb kalza. Fekete Szakll, akinek igazi neve Edward Teach volt, gyakran jrt a Bahamkon. Amy megkszrlte a torkt.

Kalik Jack Rackham is sokat jrt errefel? krdezte. Igen, kisasszony, Rackham is! Mindegyikk imdta a Bahamkat! vicceldtt. A hallfejes zszlt a keresztberakott csontokkal lltlag hasznlta elszr! Amy oldalba bkte Dant: Jack Rackham! suttogta izgatottan.

A katamarn egy csodlatos, apr blben horgonyzott le. A legnysg a felszerelst motoros gumicsnakba pakolta, de az utasoknak szva kellett elrnik a partot. A gyerekek egybl fmdetektorokat ragadtak, hogy megtalljk az elsott kincset. Nhny turista knnybvrkodsba kezdett, mg msok, belertve Nellie-t is, trlkzt tertettek a homokra, hogy alaposan megdolgozzanak egy kis barnulsrt. Vgre Nellie is knyelembe helyezte magt. Szemn napszemveg, flben flhallgat. Kisasszony! intett feljk az elstiszt. s te, fiatalember! Van itt valami a szmotokra! A szmunkra? lepdtt meg Amy. A gumicsnakhoz stltak, amibl a tiszt a felszerelseket pakolta ki. Az elstiszt a zsebbe nylt. Egy bartotok hagyta itt nektek a kihajzs eltt. Megkrt, hogy csak a szigeten adjam oda nyjtotta t Amynek az sszehajtott paprt. Egy bartunk?! visszhangozta Dan. Nem mondta, hogy hvjk? A tiszt a fejt rzta. Sajnos, nem. Hogy nzett ki? A tiszt a homlokt rncolva prblt meg visszaemlkezni. Egy idsebb riember volt. Szrke inget viselt, azt hiszem. zsiai volt? krdezte Dan. Amy tudta, kire gyanakszik a fi, mert egyre gondoltak. Alistair Oh lehetett? Vagy a nagybtyja, Bae? Sajnos, nem lttam jl az arct. Kalap volt rajta, s napszemveg. Bocs mosolygott. Krtek knnybvr-felszerelst? Ksz, majd ksbb! hrtotta el Amy.

Igen, krnk! dnttt Dan. Bvrszemveget s pipt vett ki magnak s Amynek. Mg jl jhet sgta a nvrnek. A frfi bartsgosan intett nekik. Mondjtok meg a bartotoknak mutatott Nellie fel hogy kltzzn feljebb a trlkzjvel, ha nem akar elzni, mert dagly kzeleg Amy s Dan az bl tvolabbi felre hzdott, minl messzebb a turistktl, s lelt a sziklkra. Amy kinyitotta a paprt, mikzben Dan a vlla fltt kukucsklt.

Egy rejtvny! nygte Dan. Mirt neheztik meg a dolgunkat mindig? Nem kaphatnnk valamit egyszer tlcn felknlva?! Amy is felshajtott. Mg azt sem tudjuk, j hr-e, vagy rossz. Ehhez hasonl titokzatos zenetek mr mskor is felbukkantak. Nmelyik a segtsgkre volt, de akadtak olyanok is, amelyek csapdba csaltk ket. Akr j, akr rossz, meg kell fejtennk hatrozott Dan. Akkor vgjunk bele! egyezett bele Amy. Az els bet V mint Viktria, azaz gyzelem? Milyen szavak kezddnek mg v-vel? Vr, vz, Valentin, visszafel Igazad van! Valaki Valentin-napi dvzlkrtyt kld neknk az sz kzepn, amiben visszafel olvasva az ll, hogy a vr nem vlik vzz, ha gyznk!

Nagyon vicces dorglta meg a lny. n legalbb prblkozom. gy soha sem fogjuk megfejteni dohogta Dan. Tallgatssal nem megynk semmire. Ez gy tl vletlenszer. Lennie kell valami megoldkulcsnak. Amy szgyenlsen pislogott. Igazad van. Bocs, hlye voltam. Dan fl szemldkt felvonva nzett a nvrre, meglepte a mentegetzse. Rendben, hadd gondolkozzam egy percet! meredt a paprra, aztn kisvrtatva jra megszlalt. Mi van akkor, ha minden bet egy msik helyett ll, mint a DlAfrikban kapott rejtvnyben? Amy arca felderlt. Lehet, hogy a v az A helyn ll. Elvgre egy fordtott A is lehetne Lehet, hogy nem is angolul van. Amy a fejt rzta. Biztos, hogy olyan nyelven van, amit rtnk. Valaki azt akarta, hogy megkapjuk ezt az zenetet. Ha nem a mi nyelvnkn lenne, nem rne clba. Rendben, de nzd, a v utn van egy pont! A pont Ez sem jelent gy semmit! Amy felshajtott. Akkor vissza a tallgatshoz?! Nem, vrj csak! Mi van, ha a v nem is bet? Hanem tartott sznetet Dan, aztn felderlt az arca: Szm! Szm?! visszhangozta Amy sszehzott szemldkkel. Dan mr remegett az izgatottsgtl, de megadta a lehetsget Amynek, hogy is rjjjn. ! Rmai szmok! dbbent r Amy. Az ts szm! Dan leugrott a sziklrl. Egy uszadkfa segtsgvel a homokba rta az bct. t! Ez a kulcs! kiltotta munka kzben.

Most fogjuk a betket, s megnzzk, mi az ket megelz tdik bet! Mi is az els sz? Amy hangosan felolvasta. dzc. Vrj, ne olyan gyorsan! Akkor az -bl m lesz, az -bl cs, a dz-bl , a c-bl z, az -bl n. Vagyis mcszn. Ez valami j kszns?! Csaldottan a homokba rgott, hogy eltntesse a szt, amit lert. Pedig mr azt hittem, kitalltam! Amy mg mindig a szikln lt. Mivel Dan vele szemben guggolva rt, gy a sziklrl az bct fejjel lefel ltta. Vrj csak! hol a paprra, hol a homokba rt bcre nzett, s nha egszen kitekerte a nyakt, hogy el tudja olvasni a fejjel lefel eltte sorjz betket. Aztn a fira emelte a szemt. Te tnyleg kitalltad mondta.

Mi? Dan mr ppen ssze akarta taposni az egszet. Csak azt tudnm, hogy mirt visszafel szmoltl? A te hibd! sszezavartl azzal, hogy a V visszafel-t jelent! Amy leugrott a sziklrl, s Dan mell llt. Felolvasta az zenetet. Dan meg kiszmolta s a homokba karcolta a megfelel betket. Nem tartott sokig. Mindketten a megfejtett zenetre meredtek. Jaj, ne! szakadt ki Amybl ppen akkor, amikor Dan gy kiltott: Szuper!

Natalie Kabrt mr egy hete rmlmok gytrtk. Minden jjel ugyanaz az lom tkletes tisztasggal s rszletessggel: a kcos Amy Cahill s az ccse egy szkhez ktzve l, s egy repl lgcsavarja kzeledik feljk Az lom olyan volt, mint egy nmafilm. A gyerekek siktoztak, s a propeller cscssebessggel prgtt. De a csend tkletes volt, mintha valaki megnyomta volna a nmt gombot a tv tvkapcsoljn. lmban Natalie a gyerekek mellett llt. Br nem volt megktzve, sem tudott megmozdulni. Sblvnny merevedett. Ltta Ian rettegstl hamuszrke arct az anyja mellett. A propeller elszr Dant kapja el, aztn Amyt, majd vgl s akkor valaki maximlis hangerre lltotta a filmet. De nem propellerzgst vagy siktst hallott. Hanem nevetst. Erre a hangra Natalie mindig felriadt. Kalapl szvvel, izzadsgban szva abban a msodpercben felbredt. Fel kellett kapcsolnia a lmpt az jjeliszekrnyen, hogy meggyzdjn rla, a sajt szobjban van, aminek minden ngyzetcentije ugyanannak a lakberendeznek a kezt dicsrte, aki az angol kirlyi csaldnak is dolgozott. Az ismers festmnyek a falon termszetesen egyik sem reprodukci , egyedi tervezs rasztala s szke a szokott helyn, a beptett szekrnyben kifogstalan haute couture ruhi, amik arra vrtak, hogy holnap felvegye ket. De az ismers trgyak sem nyugtattk meg egybl, eltartott egy darabig, mire jra el tudott aludni. lma minden reggel ugyanolyan kptelensgnek tnt, mint a rmlmok ltalban. A rettegs elmlt, s Natalie biztos volt benne, hogy rosszul emlkezik: nem a propeller eltt llt, hanem a szoksos helyn, anyja s Ian mellett. Igen. Vgl is egy Kabra volt. A Cahillek legnemesebb gnak leszrmazottja. A tbbiek a nyomba sem rnek. Klnsen Amy s Dan Cahill nem

Nevetni is tudott volna a gondolaton, ha nem lett volna az egsz annyira sznalmas.

SZIGET DLI VG BARLANG Amy s Dan a megfejtett zenetre meredt. Mr megint! ijedt meg Amy. Dan csettintett egyet az ujjval. Lehet, hogy ott lnek a macskk! Ha valban gy van, akkor lefogadom, hogy nem puha s kedves hzi macskk lesznek mondta Amy. Hanem tigrisek s s prducok. A barlangokban effle macskk lnek. Nincsenek tigrisek a Karib-szigeteken rzta a fejt Dan. s a kbor macskk igenis behzdhatnak a barlangokba. Amy krbepillantott. Taposd ssze! mutatott a homokba rt szvegre. Dan engedelmeskedett, s a partot nyaldos hullmok is besegtettek. Visszastltak htizskjaikrt a napfrdz Nellie-hez. Hov-hov? knyklt fel a lny. Egy bar kezdte Dan. Azt akarja mondani, hogy barangolunk egyet vgott kzbe Amy. Veletek megyek lt fel Nellie. Nem kell, ksz hrtotta el Amy. Nellie a feje tetejre tolta a napszemveget. Ne csinld mr, Amy! Akrmit gondolsz rlam, egy dolgot be kell ismerned: mindig megtettem mindent, hogy megvdjelek benneteket. Amy habozott. A barlangok veszlyesek, s ha brmi trtnne A potencilis veszly vagy a potencilis rul. Melyik a rosszabb? Amyt a kulcsvadszat ismt olyan dnts el lltotta, ami meghaladta erejt.

Velnk jhetsz bkte oda Nellie-nek. Egy barlangba megynk. De ha odartnk, a barlang eltt megvrsz bennnket, rtetted? gy titokban tarthatjk Nellie eltt, ha tallnak valamit. Nellie srtett arcot vgott, aztn visszaejtette a napszemveget az orrra. rtettem dnnygte semleges hangon. Kelet fel indultak. Amikor elhaladtak az elstiszt mellett, Nellie megkrdezte tle, hogy kaphatna-e egy ktelet. Termszetesen vlaszolta a tiszt. Mire kellene? ktlhzsra ldtotta Dan. Az elstiszt felkacagott, s odaadta a ktelet Nellie-nek. A neveln a vllra vetette. Barlang, ktl. Nem is rossz tlet suttogta Amy, hogy Nellie ne hallja. A sziget olyan kicsi volt, hogy tz perc alatt elrtk a keleti vgt. Maguk mgtt hagytk az aranyl, parti homokot, s tjukat egy tengerbe lg sziklanyelven folytattk. Aztrpvg tenger gondolta Amy. Milyen klti. A sziklk eddig tartanak, a barlangnak valahol ott kell lennie mutatott Dan elre. De hiba jrtk vgig tbbszr is a szakaszt, nem talltk a barlang bejratt. Bele kell gzolnunk a vzbe! Lehet, hogy a bejrat a vz fell nylik. Levette a pljt, s a htizskjval egytt a homokra dobta. Kivett belle egy elemlmpt. Mindkt Cahill megtanulta mr, hogy az ember kulcskeressre elemlmpa nlkl el se induljon. Aztn lelt az egyik szikla szlre. Feltette a bvrszemveget, szjba illesztette a pipt, s belecsobbant a vzbe. Amy s Nellie vatosabban kvette. A vz csak derkig rt, s olyan langyos volt, mint egy kellemes frd, de a homokos tengerfenkbl hegyes sziklk lltak ki, mintha ltezsk legfbb clja az lenne, hogy kificamtsk az ember bokjt. Itt van! kiltott fel Dan. A fi egy sziklacsoport eltt llt, ami eltakarta ellk a part korbban ltott rszt. A barlang egy termszetes mlyedsben volt. A partrl a sziklk nem ltszdtak magasabbnak Dannl, de a tenger itt gyorsan mlylt. A valsgban a sziklk mg Nellie-nl is magasabbak voltak, s a vz a fi derekig rt.

A lnyok csatlakoztak a fihoz. A barlang egy kicsit szlesebb volt egy embernl, de ketten nem frtek volna el egyms mellett. ppen olyan magas volt, hogy Nellie-nek nem kellett grnyedve belpnie. Dan kihalszott egy kvet a tengerfenkrl, s bedobta. Csobbanst hallottak, ami azt jelentette, hogy nem tkztt falba. Egsz hossz mondta Dan. Ta-dm! akasztotta le a ktelet a vllrl Nellie, s feltartotta. A ktl vgt Dan derekra hurkoltk, aztn nhny mter utn Amy kvetkezett. A maradk sszehurkolt ktl a neveln kezben maradt. Ha tizent perc mlva nem jttk vissza, tnotok megyek kzlte Nellie. Dan mris a barlangban volt. Cicuskm, cicc-cicc! Nya? Van itthon valaki? Vrj! szlt utna Amy. Visszafordult Nellie fel. Ha ktszer meghzzuk, azt jelenti, rgtn szksgnk van rd. Nellie blintott. Nhny mterrel tvolabb egy sziklnak dlt, s a ktl msik vgt a sajt derekra hurkolta. Amy nhny lps utn ismt megtorpant. Mg egy lps, s elnyeli a barlang sttje. vatosan sztnzett. Legutbb, amikor egy kriptba kellett leereszkednik, tsiklott a szeme egy fontos nyomon, ami rgtn a bejratnl volt, az egyik lpcsn. Nem akarta elkvetni mg egyszer ugyanezt a hibt. Dan! suttogta halk, de srget hangon. A lny a bejrat fltti falat nzte. Egy medve elnagyolt vonalakkal belevsett kpt. A kp derktl felfel brzolta az llatot. Mancsaibl hatalmas karmok meredeztek. A Tomas csald cmere.

Nellie meghzta a derekra csomzott ktelet. Tartani fog. Egyelre minden bksnek tnt, de tudta, hogy a kt klykkel ez csak ml llapot Nzte, hogy a kezben tartott ktl lassan letekeredik. Mieltt elfogyott volna, megllt. Ez azt jelentette, hogy Amy s Dan is megllt. Helyes lehet, hogy hamarosan visszatrnek.

Vgyakozva nzett a parton hagyott htizskjra. Az iPodja is benne volt. Ha a flben nem is, a fejben mindig szlt a zene. A sziklnak dlve ddolni kezdett. Miss Gomez! Nellie majdnem beleesett a vzbe, de visszaszerezte egyenslyt, ami a puha homokon nem is volt olyan knny mutatvny. Brhol felismerte volna ezt a hangot. Halk s re-szels, mintha alig hasznlnk Kalapl szvvel nzett jobbra, ahol a part s a vz kztti sziklkon megltta a fekete ruhst. Akibl most szrke ruhs lett. Hossz ujj, szrke inget, szrke nadrgot s homlokba hzott szrke horgszkalapot viselt. Mg a napszemvege is szrke volt. Nellie kihzta magt, egyenesen rnzett, s hatrozottan elreszegezte az llt. A francba, muszj mindig rm hoznia a frszt?!

A fekete ruhs aki most szrke ruhs volt bekukucsklt a barlangba. Halkabban! morogta rekedten. Nellie vllat vont. Mindig ideges volt a frfi kzelben, amit most lazasggal prblt leplezni. rezni fogom, ha elindulnak visszafel. A ktl mozogni kezd. Tettl talpig vgigmrte a frfit. gy hallottam, hogy a szrke az idei v divatszne. A szoksos ruhzatom tlsgosan feltn lenne itt hangzott a vlasz. De nem errl szeretnk beszlgetni. Az zenete szerint hrei vannak a szmomra. Igen mondta Nellie. El kellett rulnom nekik, hogy McIntyrenek dolgozom. A frfi hallgatott egy darabig. Ez flttbb sajnlatos szlalt meg vgl. Hangja olyan hvs volt, hogy a lny beleborzongott. Ne lssa rajtad, hogy tartasz tle figyelmeztette magt.

Knny ezt mondani! Maga csak messzirl kveti ket, a httrben maradva, sohasem kell velk beszlnie! Nekem azonban velk kell lnem. s fogalma sincs, mennyire nehz ez A frfi felemelte a kezt. Kellkppen honorljuk az erfesztseit. Nellie szipogott egyet. Szval a lnyeg az, hogy nem bznak bennem tbb. De nmely dolog egyszerbb vlt gy. Nem fognak meglepdni, ha rajtakapnak, hogy McIntyre-rel kommuniklok. Termszetesen magrl nem tudnak. s a tbbirl sem. Vagyis gyakorlatilag nem szegtem szerzdst. Bszke volt, amirt ez az utols mondat ilyen jl sikeredett. Sokat gyakorolta magban. Rendben helyeselt a frfi. De remlem, tbbszr nem tr el a megllapodsunktl. gy tnik, megfejtettk a legutbbi zenetet. Segtett nekik? Dehogy! Mondtam, hogy nem bznak bennem. Klnsen Amy nem. Meg sem emltettk. A frfi Nellie-hez hajolt, s mg jobban lehalktotta a hangjt. Ugye, nem kell kln hangslyoznom, milyen kulcsfontossg napok kvetkeznek? A Madriglok nagyon idegesek a vgs feladat miatt. Nellie-n tcsapott a bntudat hullma. Hogyan tehetem ezt szegny gyerekekkel? Most mr nincs ms vlasztsod vlaszolt magnak. Nem szllhatsz ki. s nagyon jl tudod, hogy nem csak a pnz miatt. Nem adhatnnak nekik mg egy kis idt?! knyrgtt Nellie. Elvgre mg csak gyerekek! A frfi a fejt rzta. Tl nagy a tt. Nellie gerincn hvs bizsergs futott vgig. R kellett jnnie, hogy ezt nem csak a beszlgets miatt rezte. Mikzben trsalogtak, megrkezett a dagly, s a vz a derekig emelkedett. A barlang bejratra nzett. Mr csak egy mter ltszdott a nylsbl. Ki kell jnnik! kiltotta. Kromkodott egyet. Abban megegyeztek, milyen jelre kell Nellie-nek bemennie, de abban nem, mikor kell kijnnik.

Jobb, ha bemegyek fordult a szrke ruhs fel. De a frfi addigra eltnt.

Nem volt teljes sttsg a barlangban. Inkbb a stt egy vilgosabb rnyalata, ha ltezik ilyen Dan haladt ell. A bejraton beszrd derengsben s az elemlmpa fnynl rcsks, szikls falakat lttak. Dan minden els vagy msodik lpsnl megllt, s krbepsztzott a zseblmpjval. Lassan haladtok. Hsz lps mlva elrtk a barlang vgt. Ennyi. Nincs tovbb fordult vissza. Most mr tudtk, hogy a barlang mindssze tz mter hossz s t mter szles. A bejrat s a mennyezet irnyban szklt. Nem gaztak el belle oldaljratok, s a falakban nem talltok bemlyedseket. Biztosan elmentnk mellette tallgatta Amy. Honnan tudod, hogy j helyen vagyunk? Lehet, hogy von itt egy msik barlang is. Tomas-cmerrel a bejrata fltt?! Az biztos, hogy itt nem tallunk macskkat zrta le a vitt Dan. Nzzk meg a falakat indtvnyozta Amy. Megfordultak, s lassan elindultak a barlang jobb oldali fala mentn. Dan vatosan megrintette a sziklt. rdes volt, taln grnit lehetett. A barlang falt vz csapdosta. Nem nagy hullmok, csak hullmocskk, de mr a gyerekek mellkast nyaldostk A mellkasukat?! A dagly! kiltott fel Dan. Itt a dagly! Akkor igyekezznk szlt vissza Amy mogorvn. Nhny jabb lpst tettek. Dan megvilgtotta a barlang oldalt. Lassabban intette Amy. Ngyzetmterenknt haladj Tzetesen vgigvizsgltk a falat. Dan idegesen pislogott a vzre. Aztn rjtt, hol hibztak. Eddig csak a vz fltt kerestk! Jaj, ne! Mi van, ha a vz alatt van? vilgtott a vzbe. Amy felnygtt.

Aplykor kell visszajnnnk. Amg a dagly elvonul, rizni fogjuk a helyet. Nellie visszamehetne a hajhoz, s szlhatna, hogy mi itt maradunk, s Dan nem is figyelt r. Fogd! nyomta a markba a lmpt. Vilgts vele egyenesen oda! fordtotta a fnycsvt a barlangfal s a tengerfenk tallkozshoz. Nem volt pontos, derkszg tallkozsi pontjuk, mint egy szoba falnak s padozatnak. Klnbz mret sziklk lltak ki a fenkbl, s a falbl is. Nem igazn ltott semmit. Stt volt, hullmzott u vz, s a lmpafny tncolt rajta De taln mgis ltott valamit, csak nem elg tisztn, s nem elg sokig, hogy elrjen a tudatig. Megigaztotta a pipt s a szemveget, s egy nagy levegvel lebukott. Flig szott, flig mszott. Tapogatni kezdte a vz alatti kveket, s megprblta felidzni, amit ltott, vagy inkbb ltni vlt. Itt volt? Vagy kzelebb a falhoz? Kidugta fejt a vzbl, s kikpte a pipt. Nem tudnd azt a lmpt egyenesen tartani?! Ha gy tncoltatod, nem ltok semmit! n egyenesen tartom. A hullmok meg a tkrzds miatt tnik gy, hogy A fnytrs miatt pontostott Dan. Nem mindegy?! Dan, nem maradhatunk itt tovbb! A vz most mr Amy mellkasig rt, ami azt jelentette, hogy Dannek mr az llt verdeste. Csak mg egyszer lebukom, legfeljebb ktszer makacskodott. Azt hiszem, megta De nem fejezte be a mondatot. Nem akarta elkiablni. Visszatette a szemveget, s ismt eltnt a vz alatt. Sziklk. Nagyobb sziklk. Sziklk. A fal fel haladva mindegyiket megrintette, nehogy elmulasszon valamit. Sziklk, apr kavicsok, sziklk Vrjunk csak. Kavicsok? Krskrl sehol msutt nem voltak apr kavicsok, csak baseball-labda nagysg kvek! Azok a kavicsok akkor Kibukkant a vzbl.

Add ide a lmpt! szlt erltetett nyugalommal. Talltl valamit? , semmit! Arra a terletre fordtotta a lmpt, ahol az elbb keresglt. Apm, mirt nem hoztunk magunkkal vz alatti lmpt! Mg egy utols psztzs, lassan, ngyzetmterenknt Ott van! Tartsd oda a lmpt, s el ne mozdtsd! jra lebukott. Nem apr kavicsok voltak. Kt szikla kz bekeldtt lncszemek. Kt ujjal megfogta a lncot, s meghzta. De nem mozdult. Dan a lncra tette a lbt, s kidugta a fejt a vzbl. Most mr tnyleg majdnem ellepte. A vz az llig rt, s a hullmvers is ersdtt a szk barlangba beszorult vztmegtl. Dan! Ki kell jutnunk innen! kiablta Amy, s a feje fl tartotta a lmpt, hogy minl messzebb legyen a vztl. Talltam valamit! Itt van! Ismt lebukott, s egyik kezvel vadul rngatni kezdte a lncot. A msikkal a sziklkat prblta elgrgetni. Egyik sem mozdult. Stratgit vltott, s kt kzzel esett a sziklknak. Megmozdultak? Amy megragadta a vllt, s felrntotta. Dan, gyere! Nem! ellenkezett, s nyelt egy kis ss vizet, mert egy hullm tcsapott a pipn. Kpkdtt s khgtt egy darabig, ahogy a tdeje feszlni kezdett. Mg egy utols prblkozs! lihegte, s jra lebukott. Minden erejt sszeszedve nekiveselkedett a sziklnak. Vgre megadta magt! A szikla megmoccant, s a lnc kiszabadult! Dan felllt, s a lncot ktszer a csuklja kr tekerte. Most mr csak lbujjhegyen llva tudta kidugni az orrt a vzbl, a bvrpipa hasznavehetetlen lett. A hullmok mindig tcsaptak rajta. A barlangot majdnem teljesen megtlttte az cen Amy hallgatott. Dan tudta, mit jelent ez. Ledermedt a pniktl. sznunk kell! biztatta. Gyere, nincs messze Amy eldobta a lmpt. A lmpa vilgtva merlt le, s csak akkor aludt ki, mikor a fenkhez rt. DAN, AMY!

Nellie kiltott a barlang bejrata fell. Hangja visszhangzott a falak kztt. Ki kell jnntk! Hromra elkezdem hzni a ktelet egy, kett, H-ROM! Dan ltta, hogy az eltte ll Amy hirtelen kirepl a vzbl. ppen akkor lkhette el magt, amikor Nellie megrntotta a ktelet. Nvre beverte a fejt egy mennyezetrl kill sziklba, aztn visszazuhant Danre. Amikor mindketten feljttek a vz all, Dan a nvrre nzett. Homlokrl stt cskok futottak az arcra. Vr. Sok vr.

LLJ! Nellie, ne hzd! Mi trtnt? Amy! Beverte a fejt a fuldokolni kezdett, mert egy hullm betertette. A lny alig llt a lbn, szemmel lthatan nem volt magnl. Amy! Dan megragadta a ktelet, s elkezdte maga fel hzni a nvrt. De Amy ellenllt. Dan fellkte magt egy szippantsnyi levegrt, aztn Amyhez szott. Amikor megprblta elkapni a lny karjt, kicsszott a kezbl, s Amy rossz irnyba, a barlang belseje fel kezdett tmolyogni. Amikor vgre sikerlt megragadnia, teljes erbl hzni kezdte. AMY! kiltotta. ERRE! A lny khgtt s prszklt; vizet nyelhetett. De legalbb mr hagyta magt megmenteni. Egyik karjval Amyt tartotta, a msikkal evezett. Lbmunkja valahol a rugdoss s a biciklizs kztt volt, amint megprblt elrehaladni. Soha nem flt mg ennyire. Honnan jn ennyi vr? Kiablni akart Nellie-nek, de csak egy Nel-re futotta, mieltt egy hullm bebortotta. Azon kszkdtt, hogy Amy fejt a vz felett tartsa. Tdeje gni kezdett. Megksrelt levegt venni gy, hogy mindketten a vz felett maradjanak. De amit beszippantott, inkbb vz volt, mint leveg.

Fuldoklott. Amyt egyre kevsb tudta megtartani. Ktsgbeesetten prblta maghoz szortani testvrt. Nellie hrom ember erejvel hzta maga fel ket. De mg mindig nem voltak kint. Mr is a barlangban llt, nhny mterre a bejrattl. Taln a slyuk hzta egyre beljebb. A feje mg kiltszott a vzbl. De mr csak alig. Amy karja al nylt. MENJ! kiablta. Dan mg jobban maghoz szortotta Amyt. Nem tudta elengedni. Egyetlen szrny msodpercig gy tnt, mintha Nellie s azrt kzdennek, hogy ki legyen Amy. DAN! Bzd rm t! Nyoms kifel! Dan kisodrdott a barlangbl a kvetkez visszahzd hullmmal.

Egszen ms vilg fogadta. Odakint ragyogott a nap, s lgyan hullmzott a vz. Kivl strandid volt. Dan tntorgott. Lbai legalbb annyira sszekuszldtak, mint a gondolatai. Mire valamennyire maghoz trt, Nellie is kioldalazott Amyvel a barlangbl. Nellie kivonszolta a lnyt a partra, a meleg homokra fektette, s az oldalra fordtotta. Llegzik. Ltszott Nellie-n, hogy megknnyebblt. Dan trdre rogyott Amy hta mgtt. A lny rmes khgrohamot kapott. De ccse szmra ez volt a legszebb zene, amit valaha hallott. Amy megprblt mondani valamit, de megint khgni kezdett. Nellie htba veregette, Amy nagy nehezen leveghz jutott. Dan Dan jl van? krdezte rekedten. A gombctl, ami egyszer csak megjelent a torkban, Dannek is khgnie kellett. Most mr krusban khgtek s krkogtak, amg a fi el nem nevette magt. Taln knnyezett is egy kicsit, vagy csak a ss vz cspte a szemt Nellie megrzta a fejt.

Mi olyan vicces? Mindketten majdnem megfulladtatok?! Amy a htra fordult, s Danre nzett. Fj fintorodott el halvny mosollyal az arcn , de rosszul nzel ki!

Amikor visszatrtek a katamarnhoz, Nellie nem engedte az elstisztet Amy kzelbe. De ht n tanultam elsseglyt erskdtt a frfi. n is vgott vissza Nellie. Nekem vrskeresztes bizonytvnyom is van, s magnak? Az elstiszt tnyjtotta az elsseglykszletet. Miutn a vrt letrltk Amy arcrl. Dan megnyugodott. Most mr hatrozottan jobban nzett ki. Leszmtva a bal halntka fltt ktelenked tzcentis sebet. A fejsrlsek mindig ersen vreznek, gyhogy jval rosszabbul nznek ki, mint amilyen slyosak nyugtatta ket Nellie, majd kitiszttotta a vgst, ragtapasszal sszehzta, s vgl gzzel bekttte. Ezutn elhzta prszor az ujjt Amy szeme eltt, s nhny egyszer matematikai feladvnyt krdezett tle. Ha visszarnk a hotelbe, megmutatunk egy orvosnak jelentette ki. Most pihenj! Dan prnkbl s trlkzkbl gyat rgtnztt a katamarn ponyvjn Amynek. Amy ragaszkodott hozz, hogy semmi baja, s hogy nem akarja a tbbi utas trjt elrontani. De a kapitny hatrozott volt. A haj elindult az Oceanus fel, hogy Nellie minl elbb megmutathassa vdenct egy orvosnak. Nellie elment az elstiszttel, hogy Amynek valami innivalt hozzon. Dan letelepedett nvre mell. A lba mg most is remegett az ijedsgtl, s a gyomra grcsben volt. Klns annyi veszlyes kalandon voltak tl, de egyik sem viselte meg ennyire ket. Amikor megltta a vrt Amy arcn A hsg ellenre is megborzongott.

Ha Nellie nem llt volna kszenltben, s ha ha Amyvel valami rosszabb trtnik Nagyot nyelt, nem merte befejezni a gondolatot. Komoly arccal a tenger fel fordult. Sok haj volt aznap a vzen. Egy versenyszlup magas, fehr vitorlkkal, egy szivrvnyos vitorlj dingi, egy fekete, luxusjacht Amikor egyik kezt a korltra fektette, valami megszrta a csukljt. H! hzta fel a ruhaujjt. Ezt teljesen elfelejtettem! A csukljra tekert lncot eltakarta a ruhaujja. Mi az? krdezte izgatottan Amy. Dan megfordult, hogy httal legyen az utasoknak, s letekerte a lncot. Valami lgott rajta; egy nhny centimter hossz, vkony, velt, hegyes trgy. A szrke lncon s medlon ltszott, hogy egykor srga volt. Arany rvendezett Dan. Az ezst is kibrta volna, de minden mst elpuszttott volna a ss vz. Egy cpafog? rintette meg Amy a medlt, mintha attl tartott volna, hogy megharapja. Dan a fejt rzta. Nem. A cpafog hromszg alak, s jval laposabb. Ez inkbb karomnak tnik. Lehet madr is. J nagy madr lehetett csodlkozott Amy. Egy sas vagy egy slyom. Vagy egy riscsirk nevetglt Amy. Dan a nvrre meredt. Amy nem szokott vicceldni a kulcskeresssel. Lehet, hogy a fejsrls maradand krosodst okozott? Mintha olvasni tudna a gondolataiban, Amy megszlalt. Kicsit prsedett az agyam. Ilyen egyszer. Mrmint az agyad? Nagyon vicces. Klnben meg teljesen nyilvnval. Tomasbarlangban voltunk, nem? Dan gy rezte, mintha a fejben felkapcsoltk volna a villanyt. Csak ne lenne Amy ennyire okos Medvekarom! szavaltk krusban.

Ian lesebbre lltotta a tvcsvet. Valami van a kezben mondta. Csak nem tudom, mi. Valami hossz s hegyes Egy jabb agyar?! krdezte Natalie. Anyja csukljra pillantott. Isabel karktjrl aprlkosan megmunklt amulettek lgtak. Mirt hiszik azt az emberek, hogy ami sok, az mindig szebb is? Az egyik amulett egy arany farkasagyar volt. Natalie-nek sejtelme sem volt, mirt olyan fontos ez, csak annyit tudott, hogy kapcsolatban ll a kulcsvadszattal, s hogy Isabel biztos benne, tbb ehhez hasonl medl is ltezik. A Kabra csald jachtjn voltak, a Hajl uncin. Natalie imdta a karcs, fekete hajt, klnsen a neve llt kzel a szvhez. A nvads mdja Isabel tlete volt, de Natalie-re s Ianre bzta a kivitelezst. A gyerekek az internet anagrammakeresjvel megtalltk a tkletes nevet. A Hajl uncia a Lucin haj anagrammja volt.

Brmi is az, megtalltk jelentette komoran Isabel. Leeresztette a tvcsvet, s Ianre meredt. Nzse, mint a lzersugr. Mita tudjuk, hogy a barlang Tomas-terlet? s hnyszor kutattad mr t? Ian hebegett valamit. Natalie idegesen kapkodta a fejt Ian s Isabel kztt. Lehet, hogy azeltt nem volt ott. Besodortk a hullmok, vagy valaki becsempszte mostanban prblkozott a lny. Aztn meghunyszkodott Isabel megsemmist tekintete eltt.

Ne merszeld mentegetni Iant! frmedt r Isabel. Azok a htulgombolsok mr megint legyztek benneteket. Isabel gzt adott, s a haj elreugrott. Figyelmeztetlek mindketttket! Ez volt az utols alkalom

Natalie tudta, hogy a klvilg szemben neki s Iannek aranylete van. Mindenk megvolt: pnzk, helyes pofikjuk, intelligencijuk. Csak Isabel kzelben rezte gy Natalie, hogy bizonytalann vlik, s retteg, hogy hibzik. Klnsen mostanban. Nem volt knny egy olyan anyval, akinek az ltzke mindig tkletes, a frizurja kifogstalan, s aki gy jr-kel a vilgban, mintha az v lenne, ami nem is ll olyan tvol a valsgtl. Natalie egyedl llt a hajorrban, s igyekezett sszeszedni magt. Anyjval akkor brt a legnehezebben, amikor Danrl s Amyrl volt sz. k mindig kicsapjk nla a biztostkot. Mirt kpnek bele llandan a csaldja levesbe? A Kabrknak kell megnyernik a versenyt, ez vilgos. Melyik g lenne kpes ekkora hatalommal s felelssggel bnni? A slyzfej Holtok? A seklyes, mdiabolond Wizardok? Vagy a mafla Alistair Oh meg a vn nagybtyja? Mindegyikk tkletes csd lenne a Cahill csald fejeknt. A kulcskeress kezdete ta Ian s Natalie mindent beleadott, nha mg egymssal is versenyeztek anyjuk elismersrt. De Amy s Dan idrl idre legyzte ket. Hogyan lehetsges ez? Hisz csak nagy senkik! Se csald, se hatalom, se szemlyzet (leszmtva azt a kattant nevelnt) nem ll mgttk. Hogyan jrhatnak mgis tl az eszkn? Az egszben az volt a legrosszabb, hogy az anyja mr nem hitt Natalie-ben. s Ianben sem. Oroszorszgi baklvsk ta anyjuk tvette az irnytst, s semmi sem volt elg j, amit tettek. Natalie megborzongott, pedig htgra sttt a nap. A hangrban trtntek nemcsak az lmaiban ksrtettk, de reggel sem hagytk nyugodni. A propeller prgni kezdett, elszr lassan, aztn egyre

gyorsabban, vgl egy hallos foltt mosdott ssze a szkhez ktztt fit pedig egyre kzelebb toljk hozz Natalie sszeszortotta a szemhjt, de a kpek tovbb knoztk. Nem hagyta volna. Meglltotta volna a propellert. Az utols percben. Nem akarta meglni ket. Legalbbis gy nem. Natalie s Ian tbbszr prblta meglltani Amyt s Dant a legkevsb sem szalonkpes mdszerekkel. Akciikat mindig gy terveztk, hogy azok vgeredmnyt ne kelljen ltniuk. Ami azt jelentette, hogy Natalie-nek, ha nem akart s ltalban nem akart , nem kellett szembeslnie tetteik rmes kvetkezmnyeivel. Elegend volt, ha a lnyegre koncentrl, arra, hogy Amy s Dan vgleg eltnjn a sznrl. Amikor Isabel tvette az irnytst, tervei meglehetsen egy rugra jrtak: mrges kgyk a bnyban, tz Indonziban. Ha ezek az akcik sikerlnek, a Kabrknak nem kellett volna ltniuk a gyerekek vgzett. Az ausztrliai cpakaland ms gy volt, de Natalie abbl szerencsre kimaradt. Vagyis knyelmesen szemet hunyhatott minden szrnysg fltt. Egszen a propeller hallos prgsig. A feje fltt krz sirly les hangot hallatott, mintha nevetne olyan volt, mint lmban a kacags. Natalie leveg utn kapott, s kinyitotta a szemt. Most dbbent r, hogy lmban Isabel nevetst hallotta. Anyja annyira szvtelen s kegyetlen, hogy a Cahillek fjdalmas s erszakos halln kpes lenne nevetni? Ezt zente volna az lom? Nem! tkletes! Vagy legalbbis senkinl nem rosszabb! s senki sem rti meg t rajtam kvl. Mg Ian sem. Nha egy kicsit tl nagyok az elvrsai, de csak azrt, mert annyira eltklt. Elre megmondta az emberek nem szeretik, ha egy nnek tl nagy hatalom van a kezben Natalie tudta, hogy Iannek is vannak ktsgei az anyjt illeten. Apr jelek utaltak erre: sokszor kerlte anyja pillantst, s elfordult, hogy megjegyzseket tett r a bajusza alatt. Lehet, hogy ebben nem volt semmi meglep. Elvgre Isabel utastsra kapcsolta be a propellert. De mit jelenthet az lombli nevets?

Natalie ktsgbeesve kutatott vlasz utn. Arra utalhat, hogy n nem is tudom, de lennie kell valami ms magyarzatnak, s Vratlanul felemelte a fejt, s felnevetett. Csak vicc volt az egsz! Egyszeren csak rjuk akart ijeszteni! Ezt jelenti az lmom az a nevets hogy csak viccelt! Nem lett volna r kpes, hogy gy vgezzen velk A megknnyebblstl lebegve lestlt a kabinjba. Itt az ideje, hogy kihajtsa a hajszekrnybl a legutbbi divatszezon ruhit.

EH HUHE! Nem knny gy beszlni, hogy a szdban egy risi sajtburger van. Dan mindssze annyit szeretett volna kzlni, hogy ez szuper!. De a szavaknak egy nagy szelet hson s kt sajton kellett tvergdnik. Nellie mindent megszervezett. Az dlorvos a hotelben vrta ket. Amynek egy kis zzdson, felrepedt brn s enyhe agyrzkdson kvl nem volt egyb baja. Miutn jrakttte a sebet, az orvos a nap htralv rszre pihenst javasolt neki. Nellie a szobaszolglatot is felhvta. Amikor visszatrtek a szobjukba, hamburgerek s tejes shake-ek terlj-terlj asztalkja vrta ket. Dan nem tudta, mit gondoljon. Ha a lny az ellensges csapatban jtszik, akkor megint nglt rgott. A hotel eltt taxi vrta ket, mert a Cahillek gy dntttek, Jamaicba ltogatnak. Miutn teleettk magukat. Dan a taxihoz cipelte a csomagokat s a macskahordozt, amg Nellie kijelentkezett a hotelbl. Amikor a taxis kinyitotta a csomagtartt, Dan a tarkjn rezte valaki tekintett. Megfordult, s sztnzett. A hotel szles udvarn rlt sznekben pompztak a virgz murvafrtbokrok rzsasznben, vrsben, s a narancssrga klnleges rnyalatban. Egszen szp ltvny legalbbis annak, aki bukik az ilyesmire. Dan a bokrokat bmulta. Senki. Mr majdnem visszafordult, amikor megltta a bokor all figyel szemprt. Egy zld szemprt. Zld macskaszemek. Eldobta a htizskjt, s futni kezdett. H, te meg hov rohansz?! kiltott utna Amy. Egy macska! kiltott vissza a fi. Dan, vrj!

Hiba. Dan ldzni kezdte, de annak esze gban sem volt megllni. A macska egy boltokkal vezett tra vezette, egyre messzebb a hoteltl. Amikor beszaladt egy hz mg, a fi elvesztette szem ell. Lihegve kutyagolt utna. A rikt, trpusi sznekre pinglt fahzak szlcsengikkel s torncaikkal nagyon turistacsalogatk voltak. Legalbbis, ami az utcafrontjukat illeti. De a hzak mgtt a szemeteskukk s kontnerek vilga kezddtt. A macskk birodalma.

Mire Dan hsz perc mlva visszart a hotel el, Amy mr pnikban volt, Nellie meg rjngtt. Az volt az igazsg, hogy elbb hallotta, mint ltta ket. Nem rohanhatsz el csak gy! Hol voltl? Megprbltam Mit csinltl?! n csak Mgis, mit kpzelsz te?! Azt gondoltam, hogy Nellie kt ujjt a szjba tve leset fttyentett. Nincs erre idnk! kiltotta. Majd elmondod az autban! Betuszkolta a gyerekeket a kocsiba, s Dan htizskjt a fi lbe vgta. A! jajdult fel Dan. Rvidnadrgban volt, s a htizsk a csupasz combjnak csapdott. Tudjtok, mi az igazi fjdalom? Ha a naptl gett brdet megkarmolja egy macska.

Ez nem egy akrmilyen macska volt prblta Dan megmagyarzni

vratlan eltnst. Egy kalik macska. Meg akartam fogni, de sztkarmolta a brm, s eltnt. Megsimogatta az egyik karmolst. Azt hiszem, maradnunk kellene. Mg nem gngyltettk fel a macskagyet, s Hamilton azt mondta Csak azt tudnm, mi kze lehet egy macsknak ! Amy egy pillanatra elhallgatott, aztn kitrt belle a rhgs. Elrulnd, mi olyan vicces? srtdtt meg Dan. Amy nem vlaszolt. Vagy pontosabban nem tudott vlaszolni. Dan elszr zavartan, aztn egyre dhsebben nzte. Amy! kiltott r trelmetlenl. Nem j rzs nzni valakit, aki rajtad rhg. Amikor ismt levegt kapott, Amy megtrlte a szemt. Jack Rackham bkte ki vgre. A kalz. Errefel portyzott egy ideig, aztn Anne Bonny csatlakozott hozz. Nem emlkszel? s? Na, ezt az rgt gy is hvtk, hogy Amybl ismt kitrt a nevets, de az ccse olyan csnyn nzett r, hogy most gyorsabban sszeszedte magt. Szval a beceneve vihogott Amy. Kalik Jack volt! Kalik Jack? Amy nevetsrohama egy utols kuncogssorozattal elmlt. Hamilton nem egy kalik macskrl, hanem Kalik Jackrl beszlt, csak flrertetted! Felfogtam, nem kell megmagyarznod. Dan arca a futstl s a naptl mr gy is elgg kipirult, de rezte, hogy most mg vrsebb lett. Ideje volt tmt vltani. Nellie, nincs nlad egy kis sebkencs? Amikor elindultak, egyikk sem vette szre a fekete furgont, ami a nyomukba eredt. Nem beszlve a diszkrt, szrke szemlygpkocsirl, ami mindkettt kvette

Jamaicban, a Montego Bay reptren Nellie kocsit brelt, aztn kerestek egy hotelt. Helyi id szerint mg csak este nyolc ra volt, de mindannyian nagyon kimerltek. Dan ruhban aludt el. Msnap, reggeli utn, a kis csapat Amy vezetsvel kocsiba szllt. Kingstonba! adta ki a parancsot a lny. Bocs, nem rtettem jl! horkantott fel Nellie. A slusszkulcsot mr bedugta, de nem fordtotta el. Nekem jobban tetszett volna, ha azt mondod: Nellie, kedves, volnl olyan j, s elvinnl bennnket Kingstonba, ha szpen megkrlek? Erre n azt feleltem volna: Termszetesen, Amy, nagyon j tlet. Imdok ilyen kivteles klykkkel egytt dolgozni. Amy mr majdnem kuncogni kezdett, de akkor eszbe jutott, hogy Nellie-vel tovbbra is tartania kell a kt lps tvolsgot. Biztos valami tudatalatti dolog tndtt. Azt akarom rezni, mintha minden a rgi lenne jra Sietnk vlaszolt rviden Amy. Elrulnd, mikor nem sietnk?! morogta Nellie. Montego Baytl Kingstonig hossz volt az t. A hotel recepcisa elre megmondta: kzel ngy ra. Amynek sok megbeszlnivalja lett volna az ccsvel, de nem akarta, hogy Nellie is hallja. Tedd be a flhallgatd, s tekerd teljes hangerre a zent! javasolta a lny. Nellie shajtott egyet, de engedelmeskedett. Amy tmszott a hts lsre. Mivel ltta, hogy a neveln a visszapillant tkrbl kukucskl, kezvel eltakarta a szjt. Olvastam egy nagyon izgalmas knyvet, az a cme, hogy A kalzok ltalnos histrija suttogta Dan flbe. Tudod, a histria rgiesen azt jelenti, hogy trtnelem, s Amy Takard el a szd te is! Dan Nellie tarkjra pillantott, aztn engedelmeskedett.

Alig nyolc rt voltunk a Bahamkon. Ennek az idnek az egyik felt a hajn, a msikat az orvosnl tlttted. Elrulnd, mikor volt idd knyvet venni? Nem vettem. Letltttem az Oceanus honlapjrl, s idefel jvet elolvastam a gpen. Az egszet? Ugyan mr, ne bomolj! Csak az Anne Bonnyrl s Jack Rackhamrl szl rszt. A lnyeg, hogy a knyvet egy bizonyos Charles Johnson kapitny rta. Az emberek azt gondoljk, ez egy lnv, s valjban Daniel Defoe munkja. Tudod, aki a Robinson Crusoe-t rta. Igen, ezt speciel tudtam. Pedig nem mindenki kt lbon jr lexikon, mint te. Amy meg sem hallotta az utols megjegyzst. Folytatta. Anne Bonny csatlakozott Rackham csapathoz. Frfinak ltztt, megtanult vvni, hajzni, s a tbbi macs dolgot. Kalik Jack kivtelvel senki sem sejtette a hajn, hogy valjban n. Izgi. Kubban gyereket szlt, de mivel folytatni akarta a kalzkodst, a bbit otthagyta egy nevelnnl. Azutn jabb kalz csatlakozott hozzjuk, akirl szintn kiderlt, hogy n! Mary Readnek hvtk. Ez olyan illzirombol! Most kiderl, hogy a kalzok voltakppen egy lnyosztly voltak? Amy a fejt rzta. Taln csak ez a kt ni kalz volt az egsz trtnelemben. A sors fintora, hogy ugyanazon a hajn ktttek ki. s feltehetleg kivl harcosok voltak, nhny frfinl is jobbak. Amy sznetet tartott. Biztosan jl megrtettk volna magukat Nellievel Miutn Kalik Jack hajjt elfogta a Brit Hadiflotta, az egsz legnysget brsg el lltottk. Mindannyiukat bnsnek talltk, s akasztsra tltk. Anne s Mary az utols pillanatban bejelentettk a brsgnak, hogy gyermeket vrnak. Mivel trvnyellenes lett volna felakasztani egy vrands anyt, brtnbe kldtk ket, s Hadd tallgassak! A brtn Kingstonban van! Nem felelte Amy. Mr nem ltezik.

Akkor minek megynk Kingstonba? Rettenetesen messze van! A brtn Spanish Townban llt. Jamaica egykori fvrosban. Aztn, amikor Kingstont tettk meg fvrosnak, minden hivatalos iratot tkltztettek oda. Ezrt megynk Kingstonba. Hogy megtalljuk a trgyalssal kapcsolatos iratokat. rtem mondta Dan. De nem felejtettl el valamit? Mit? Ezt tapogatta meg Dan a mellkast. Amy tudta, hogy az ez a medvekarmot jelenti, amit Dan a nyakban hordott, s amirl Nellie remlhetleg nem tudott. Mg nem tudjuk, hogy jn a kpbe folytatta Dan. Lehet, hogy az egyik kalz Tomas volt. A hajzs, a csihi-puhi meg az rbocmszs az asztaluk. Arrl nem is beszlve, hogy egy Tomas-barlangban talltuk. Csak az a baj, hogy a nyom nem vezet tovbb. Mintha zskutca lenne. Amy felshajtott. n is aggdom emiatt. Az lesz a vge, hogy mehetnk vissza a Bahamkra, ahol tovbb szaglszhatunk. De a portr, Anne Bonny nevvel a htoldaln, szintn egy nyom, s rla tudjuk, hogy Jamaicban jrt. Amy kivette a htizskjbl a miniatrt. Mindketten fl hajoltak. J alaposan megnztk a nagy, zld szemeket s a fitos orrot. Szakasztott Hope. Ismt megdbbentek, hogy a kpen lthat n mennyire hasonlt desanyjukra, Hope Cahillre.

Rossz helyen voltak. Elfordult mr ilyen a kulcsvadszat sorn. Nellie leparkolt a kingstoni levltr eltt. Nhny perc mlva Dan s Amy megtudtk a portstl, hogy vissza kell mennik Spanish Townba, a Jamaicai Archvumba. Szerencsre Spanish Town nem esett messze Kingstontl. Spanish Town ftere gyarmati pleteivel s karcs plmafival meglehetsen impozns ltvnyt nyjtott. A Jamaicai Archvum egy modern, ktemeletes tglapletben kapott helyet rgtn a tr mgtt. A kutatteremben Amy kitlttte a krlapot. Jack Rackham, Anne Bonny s Mary Read trgyalsnak jegyzknyvt szerette volna kikrni. Leadta a krlapot az irattrosnak, egy magas, sportos fiatalembernek, akit a nvtblja szerint Lesternek hvtak. Lester Nellie-re bmult. Szemmel lthatan rabul ejtette a lny orrkarikja. De Nellie a flhallgat vezetknek kicsomzsval volt elfoglalva, s mindebbl semmit sem vett szre. A frfi csak aztn pillantott a krlapra. , mr megint ez az akta! Ti, amerikaiak, nagyon rdekldtk a kalzok irnt! Amy meglepdtt. Valaki ms is kikrte az aktt mostanban? Nem egszen mostanban. A bejegyzs szerint a mlt vben. Amy a homlokt rncolta. Teht Grace halla eltt. Azeltt, hogy az rlt kulcsvadszat kezdett vette volna. De ez mg nem zrja ki, hogy nem egy Cahill volt Ltttok A Karib-tenger kalzai cm filmet? rdekldtt Lester. A film kszti ide kldtek egy kutatt, aki tnzte az sszes, kalzokkal kapcsolatos anyagunkat. Felhasznltak bellk valamit? tudakolta Dan izgatottan. Persze, fiatalember mosolyodott el a frfi. Amy szerint ez egy nagyon szp mosoly volt. A frfi egsz arct betlttte. Nemcsak a

szjval, az arcval s a szemvel is mosolygott. Tudjtok, amikor Kalik Jacket felakasztottk, s testt egy szk vasketrecbe prseltk, a ketrecet kiakasztottk a kingstoni kikt bejratnl, hogy oszladoz teteme elrettentsl szolgljon a tbbi kalznak. De undort! fintorgott Amy. De klassz! lelkesedett Dan. Lester felkacagott. A forgatknyvr az esetet egy kicsit trta. A filmben a kalzok teste nem vasketrecben, hanem ktlen lg. De az tletet innen szedtk. A frfi felllt, s a polcokhoz stlt. Nhny perc mlva egy irattartval trt vissza. Nellie elindult egy ablak mellett ll szk fel. Lester megint bmulni kezdte. Szksgem lenne egy tlevlre vagy egy jogostvnyra, amg az akta nlatok van mondta. Dan Nellie-hez stlt, s elkrte tle a jogostvnyt. Lester Nellie-re nzett, majd a jogostvnyon lv fotra, aztn megint r. Lthatan elgedett volt. A jogostvnyt berakta egy fakkba a hta mgtt, aztn tnyjtotta Amynek az aktt. Nellie elszunyklt az ablak melletti szken. Amy s Dan leltek egy kzeli asztal mell, sztosztottk egyms kztt az anyagot, s elkezdtk tfslni. Pontosabban Amy kezdte el tnzni, mert az ccse leragadt a boml hullnl. Gondolod, hogy kukacok is voltak benne? krdezte. A trpusokon vagyunk, biztos csak gy nyzsgtek benne De Amy nem figyelt r. Dan, ezt hallgasd meg! A fick, aki Anne Bonny s Mary Read ellen tanskodott, azt lltotta, hogy frfiruht viseltek, nadrgot hordtak, s fejket kendbe bugyolltk. Aztn gy folytatta: Az egyetlen jel, ami asszonyvoltukra utalt volt, az igen tekintlyes kebelnagysguk vala. A mellk buktatta le ket kuncogott Dan. De mi trtnt velk? Egsz letket brtnben tltttk? Mary Read nhny hnap mlva meghalt a rcs mgtt folytatta Amy. De senki sem tudja, mi trtnt Anne-nel. Nmelyek gy sejtik, hogy az apja, aki egy dl-karolinai fejes volt, kiszabadtotta t a brtnbl, s lete tovbbi rszt lnven lte le.

Dan halkan felhorkant. Nagyon cahillesen hangzik. Tnyleg nagyon rdekes a tma, de nincs semmi az egsz sztoriban, ami kulcsra utalna. Dan paprjai fel biccentett: Te mit talltl? Semmit, csak egy hossz listt. Elkezdtem olvasni, de ezek csak holmik. Amy maga el hzta a paprt, s majdnem szvszlhdst kapott. Dan, van neked fogalmad arrl, mi ez?! Ez Rackham hajjnak rakomnyjegyzke! Cscs! Csak tudnm, mi az! tette hozz valamivel ksbb. Amy mg ahhoz is tl izgatott volt, hogy elkezdje forgatni a szemt. Ez egy lista azokrl a dolgokrl, amit Rackham hajjval egytt lefoglaltak. A trvny szerint minden hajnak rendelkeznie kell egy rakomnyjegyzkkel. Mg a kalzhajknak is? Ha nagy vben tettek a trvnyre, gondolod, hogy foglalkoztak ilyesmivel? Az az igazsg, hogy a kalzhajk mg a rendes hajknl is jobban gyeltek erre. A zskmnyt minden t vgn sztosztottk, s mindenki meg akarta kapni a jusst. Ezrt nagyon szigoran knyveltek. Amikor a fedlzetmester elksztette a rakomnyjegyzket, akkor tank eltt csinlta, meg amit csak akarsz! Ez is a kalz becsletkdexhez tartozott, s bszkk voltak r! A William rakomnyjegyzke elkpeszten gazdag s vltozatos volt. A haj mindent szlltott, ami a tengeri lethez szksges. Elszr is telt s italt, ami szrtott halat, szott hst, ktszersltet, szrtott babot, st, rumot, bort s l csirkket, valamint teknsket jelentett, amiket t kzben levgtak. Fatlakrl ettek, s brflaskkbl ittak. De nem nlklzhettk a szerszmokat s a fegyvereket sem: a baltkat, a vsket, a kalapcsokat, az skat, a hlkat, a horgszfelszerelseket, a kseket, a szablykat, a pisztolyokat, a musktkat, a lport, a golykat, az gykat s az gygolykat, tovbb a brmellnyt a kisebb, s a pnclinget a nagyobb harcokhoz. Vittek magukkal fgggyakat, kteleket, pergament, lmpkat, tket, vdrket, kancskat, ktszereket s orvossgokat. De a szrakozsrl sem feledkeztek meg: volt velk heged, furulya, harmonika; dmajtk, sakk, krtya s kocka.

Aztn ott volt mg Kalik Jack hres, hallfejes-lbszrcsontos kalzzszlja. Egy macska az egerek s a patknyok ellen s egy papagj! s hol van az aranydublon? krdezte Dan. Azt hittem, hogy a kalzhajk raktere mindig aranydublonnal volt tele! Amy tlapozta a rakomnyjegyzket, s megtallta, amit keresett: a ms hajkrl elorzott javak listjt. Itt van az aranyad siklott vgig az ujja az oldalon. Frdni azrt nem frdhettek benne, de ez egy szlp volt. Knny s jl irnythat, viszont nem szllthattl rajta annyi rut, mint egy nagyobb, nehezebb hajn. A lista ettl eltekintve igen meggyz volt. 24 vg selyem 15 vg gyapj, madrasz s kalik szvet 6 ezsttl 6 ezstserleg 2 tucat ezstkanl 4 nflaska 8 ezsttl 1 ezst teskszlet 1 n kvskszlet 4 zsk ezstpnz 2 zsk aranypnz 1 brerszny 98 gynggyel 2 aranygyr, sima 1 aranygyr, faragott 7 aranylnc 1 medl, oroszlnfej, rubintszemekkel 1 ezst holdmedl 1 kmea mellt, nix 1 faragott aranykereszt 2 sima aranykereszt 1 kgy medalion, faragott, zld kvel 1 virgos medalion, arany, zafr

2 bross, arany, gymnt 3 bross, ezst, faragott 3 ezst bumtszelence, ezst 2 bumtszelence, ezstberaksos 2 ezstnyel tkr 2 elefntcsont fs 4 teknspncl fs 1 elefntcsont nyel tkr 2 ezst hajt gyngykkel 1 arany hajt, sima 10 lda dohny 10 hord cukor 3 zsk bors 2 zsk szerecsendi 1 zsk szerecsendi-virg 14 zbr 6 blnybr 1 lda hdprm 3 aranyozott karom, prduc, medve, slyom 1 faragott blnacsont szarvasagancsok llkapcsok fogakkal, blny, cibetmacska, farkas 2 tucat pvafarktoll 8 strucctoll 26 pulykatoll 6 nagy kagyl 1 ezstlda, kicsi, faragott 3 falda, nagy, rzerstssel 4 tucat pipa, agyag Amy ujja ntudatlanul elkezdett visszafel vndorolni a listn. Mintha lthatatlan antennja ntt volna, ami minden kulcsvadszattal kapcsolatos dolgot jelez. Dan, ezt figyeld! Hrom aranyozott karom, prduc, medve, slyom.

Dan vigyorgott, s megveregette a mellkast, ott, ahol a medvekarom biztonsgban lgott az inge mgtt. Ez az! bszklkedett. Ez bizonytja, hogy Kalik Jack s Anne Mittudomnki is tudott errl. De Amy ismt belefeledkezett a rakomnyjegyzkbe. llkapcsok fogakkal, blny, macskamedve, farkas olvasta hangosan. Farkas, Dan! A Janus-szimblum! Dan ktelkedve nzett r. Nem gondolod, hogy ez egy kicsit tlzs? Ennyi ervel a macskamedvt is megfejthetnnk. A medve a Tomasok-szimbluma, s vgtre Hamilton egy macskt emlegetett. Ltezik olyan llny, hogy kalik macskamedve? Amy felhorkant. Ha van is, n nem hallottam rla. Egy farkasllkapocs mint Janus-szimblum? Lehet, hogy Dannek igaza van, s tnyleg erltetett egy kicsit. Elgedjenek meg annyival, hogy a medvekaromnak tnyleg kze van Anne Bonnyhoz. Vrj csak! bmult a lapra a fi. Visszaszvom, amit mondtam. A rakomnylista egyik sorra bktt. 1 kgy medalion, faragott, zld kvel. Kgy? krdezte Amy. Mint a Lucianek jelkpe? Nem. Honnan vagy benne ennyire biztos? Mert vakarta meg a fejt nelglten. Mert errl tudjuk, hol van Amy tancstalanul meredt r. Dan nhny percig tovbb knozta hallgatsval, aztn vgre kibkte: Most is rajtad van, mikzben beszlnk. Amy megdbbenve a nyakhoz kapott. Grace nyaklnca! Amy levette, hogy jobban megvizsglhassk. Alakja egy lekerektett sark ngyszgre hasonltott. A jade egyik oldalra egy srknyt vstek, a msik oldala a rzstos szlektl eltekintve sima volt. Dan vigyorgott. Kgy egyenl srkny, zld k egyenl zld jde. Faragott medalion egyenl faragott medalion. Igazam van, vagy igazam van?

Amy csukott szemmel az agyban formld gondolatra koncentrlt. Rendben, tegyk fel, hogy Anne Bonny tnyleg Cahill volt, ez nem is annyira elkpzelhetetlen. Elszr is, rorszgban szletett, a Cahillek si fszkben. Aztn itt van ez a portr. Nem kellett tovbb ragoznia, Dan tudta, hogy a portr s anyja ksrteties hasonlsgra utal. Egy olyan korban ltek, amikor a nknek alig voltak jogaik. Egy csom dolgot nem tehettek meg, amit a frfiak igen. Pldul nem utazhattak. Amikor tudomst szerzett a kulcsokrl, frfinak adva ki magt kalznak llt, mert azt gondolta, ez a legjobb mdja, hogy megtallja ket. Amikor kinyitotta a szemt. Dan figyel arct ltta maga eltt. Vagy hogy elrejtse ket szlalt meg a fi. Srknyos medalion, medvekarom Ez azt jelenti, hogy mgis igazad lehet a farkast illeten. Amy ismt tfutotta a listt. De nincs semmi, ami kgyval kapcsolatos jegyezte meg csaldottan. Dan nyugodtan folytatta. Az nem szmt. Lehet, hogy mg nem tallta meg a kgyt. Vagy megtallta, csak elrejtette. sszerncolta a homlokt. A problmnk azonban mg mindig ugyanaz. Van egy Ekat-szimblumunk s egy Tomas-jelkpnk. De mihez kezdjnk velk? s hol folytassuk a nyomozst? Ez egyszer. Kvessk Anne nyomt! javasolta Amy, s nagyon szeretett volna annyira biztos lenni a dolgban, amilyennek hangzott. Az igazsg azonban az volt, hogy jobb tlet nem jutott az eszbe. A brtn mr nincs meg, de taln sztnzhetnnk a helyn. Itt van Spanish Townban. Lehet, hogy tallunk egy emlktblt, vagy ilyesmit. Miutn lefnymsoltk a dokumentumot, odaadtk az aktt Lesternek, aki visszaszolgltatta Nellie jogostvnyt. Nyaklncaikat babrlva elindultak a nevelnjk fel, hogy felbresszk. Amy a jdesrknyt piszklta. Dan az aranyozott medvekarmot.

Nellie azt rezte, hogy valaki kveti. Az archvum parkoljbl visszapillantott a vlla fltt. Igaza volt. De abban a pillanatban megnyugodott. Csak Lester volt az. Ne haragudj, velem jnnl egy kicsit? Nellie megtorpant, s a frfira nzett. Annyira elfrasztotta a vezets, hogy eddig szinte szre sem vette a fiatalembert. Magas volt, izmos, s rvid ujj inge nagyon jl llt rajta. Radsul olyan cuki volt a jamaicai akcentusa Csinos pldny, ismerte el Nellie. Most nem rek r bktt llval a gyerekek fel. De mosolyodott el, s kacran oldalra biccentette a fejt esetleg ksbb? Dan gy tett, mintha ledugn a torkba az ujjt. Attl tartok, nem tudok annyit vrni mondta hatrozottan. Azt mondtam volna, hogy ksbb? Igazad van. Minden jnak megvan a maga ideje! hunyorgott sejtelmesen Nellie. Flrertesz, nvrkm! tartotta fel a karjt a frfi. Azrt kell velem jnnd, mert valaki beszlni szeretne veled. Nellie a homlokt rncolta. Ki a csuda lehet? McIntyre vagy az a msik? k inkbb felhvnnak, vagy e-mailt rnnak, semmikppen sem kldennek zenetet mssal Zavart hatrozottsggal prblta leplezni. Ha beszlni akar velem, jjjn ide, ahogy te is idejttl. Nem fogok egy ismeretlennel egy ismeretlenhez egy ismeretlen helyre menni, radsul ismeretlen okbl! Lester hallgatott egy darabig. Megrtem, ha ideges vagy. De mit szlnl ahhoz, ha csak ide, az utcra vinnlek? Megnzheted. Tele van emberekkel, biztonsgos. Te csak megllsz egy hz eltt, s az illet kijn hozzd, hogy beszljetek. Ids mr, s ez minden, amit megtehet. Rendicsek?

Nellie Dan s Amy fel bktt az llval. Nem megyek sehov nlklk. Lester vllat vont. Nem mondta, hogy csak egyedl jhetsz Tlem hozhatod ket is. Lesterrel az len elindultak. A frfi a szles sugrtrl egy mellkutcba vezette ket. Ahogy grte, tnyleg teli volt emberekkel. Nhny hztmb utn megllt egy csaldi hz eltt. Egykor rzsaszn fala barnv fakult. Lester egy lpcsn a torncra vezette ket. Vrjatok itt! szlt, aztn belpett a sznyoghls ajtn. Hallottk a kiltst. Nagymmi! Erre ftta a szl a pendelyest! Dan s Amy meglepdtt. Hogy mi? rtetlenkedett Dan. Dialektus mondta Nellie. A jamaicaiak dialektusban beszlnek egyms kztt, csak velnk hasznljk a hagyomnyos angolt. A pendelyes nt jelent, ltalban fiatal lnyt rtenek alatta. Lester valami olyasmit mondott, hogy itt a lny, akivel beszlni akar. Te jamaicai tolmcs is vagy? krdezte Amy. Bostonban egy raks jamaicai haverom van vlaszolt Nellie. Reggae-klubokba jrok velk. Hiba volt igaz, Amy ktelkedett a szavaiban. Mi bajod van?! csattant fel Nellie trelmetlenl. Nehogy azt higgytek, hogy a vilg sszes nyelvn megtanultam, csak hogy kmkedhessek utnatok! De ha mg bele is vgtam volna, gondoljtok, hogy a jamaicai dialektussal kezdem?! Termszetesen nem kapott vlaszt. Amy, aki mg a sajt rnyktl is megijed Ki gondolta, hogy ennyire makacs lesz. Az ajt kinylt, s megjelent egy csontos, szrke haj, stt br, nagyon ids asszony szemvegben. Kifejezstelen arccal Nellie-re nzett, s blintott. Aztn Dan fel fordult, s csak akkor csillant fel a szeme, amikor szrevette Amyt. HA! kiltott fel. Mindhrman ugrottak egyet ijedtkben. Kikptt Grace a szentem mutatott Amyre, s szvbl felkacagott.

Nellie most jtt csak zavarba igazn. Lester szerint az ids hlgy vele akart beszlni, mgis Amyt ismerte fel. Mi folyik itt? Mintha Grace lett volna a tik, te meg a monya rzta a fejt mosolyogva a nni. gy hasonltasz re! Azok a szemek, h-h, igen! Amy megkszrlte a torkt. Ismerte a nagyanymat? Az osztn a fjintos asszonysg! Hogyan megyen sora mai napsg? Dan vlaszolt helyette. A nagyanynk meghalt. Augusztusban. Az asszony elkomorodott. Jaj, eszem a zzdat! Szvembl sajnlom aztat. Sajnlom, sajnlom, sajnlom. Idig nem ftta el a szl a hrit. Knos csend. Semmi baj szlalt meg Nellie vgl. Baj volt, de mit mondhatna az ember ilyenkor? Igen, elgytt az ideje! Mit tehet az ember, ha t az rja? sznetet tartott. Alice a nevem. Hvjatok csak Miss Alice-nek! n Nellie vagyok, ez pedig itt Dan s Amy. Meglepett, hogy Grace unokjt ltom, mer' n tgedet vrtalak m! bktt az llval Nellie fel. Engem? De n nem maga nem Grace. mondotta, hogy el fogol jnni, meg hogy figyelmezzek red. Ezt Grace mondta? Mikor? Miss Alice a homlokt rncolta. Mikor is jrt itten hsz esztendeje? Van az mr huszont is! Nellie a tornc lpcsje fel vette az irnyt. Ok, neknk mennnk kell mondta. Nem tudom, milyen jtkot jtszik, Miss Alice, de azt hiszem, az igazsghoz semmi kze. n akkor mg meg sem szlettem, Grace-szel is csak ebben az vben tallkoztam. Miss Alice sszehzta a szemldkt.

Ej, de tzrl pattints vagy, te lyny! Te mindenkivel ilyen illendtelenl beszlsz, aki korosabb tenlad? Nellie gy rezte magt, mint egy megszidott gyerek. Nem tudta, mit vlaszoljon. Rogyjunk le, aztn hadd fejezzem be! bicegett egy kopott kempingszkhez, s lelt. Dan s Amy letelepedett a lpcsre. Nellie a msik szkbe lt, de nem tervezte, hogy sokig marad. Miss Alice vrt egy kicsit, aztn folytatta. Grace engemet keresett. Vagyis nem ppen engemet, hanem egy dgot, ami az enyim vt. Vagyis a csaldom sok esztendtl fogva. Megtallta, me' megtallt engemet, osztn krt egy szvessget. Aszondta, ha valaki felbukkan ennek a dolognak a prjval, adjam oda nki az enyimt! Miss Alice ismt azt az les s rvid kacagst hallatta. Ha! Mirt kne nekem gy ropnom, ahogy ftyl? csak egy gyttment merikner, e' meg a csaldom, ki tudja, mita! De ismeritek Grace-t, nem adta fel. Amy s Dan blintottak, aztn egymsra nztek, s jra blintottak. Aszondta, fontos ez nki meg az familijnek, osztn megkrdezte, mit akarok, mit adhat cserbe, ha megteszem, amire kr. Osztn sokig vacillltam m a dgon. Kt-hrom hnapot is. meg kivrta. Mindennap elgytt, osztn Jamaicrl diskurltunk, mer rdekltk azok a rgi trtnetk. Dosztig elltott gondkodsi idvel, osztn addig-addig, hogy a vgin bartok lttnk. Vgre nekidurltam magamat, osztn kinygtem, mit kvnnk. Lestert tanttatni kll. Egyetm. Akkoriban sd malac vt mg, alig ekkorka, ni mutatott a trde magassgba , nem szgyllskdtem, egsz szpen elldegltnk, de az iskolra nem futotta vna Grace aszondta, rendben, osztn visszautazott az merikba. De idrl idre felhvott, nem felejtetett el engm, mg Lestert s. Lester beiratkozott az Atlantai Egyetemre, s fjintos diplomt szerzett, histrit meg knyvkukacsgot, akarom mondani knyvtrossgot tant a szentem. Miss Alice blintott. Bezony m! Nekem meg tartani kellett magam az gretmhz. Grace nem aszondta, hogy egy szemtelen, merikner csirke fog gynni szipogott az regasszony , hanem, hogy ennek a prja.

Minek a prja? krdezte Nellie egyre rtetlenebbl. Miss Alice oldalra fordtotta a fejt. Lester! kiltotta. Hozzad mn ide, fiam, azt a szelenct az jjeliszekrnybl! A fiatalember egyik kezben egy szendviccsel, msikban egy kis dobozzal megjelent a verandn. Lester, ismerkedj meg ezekkel a npekkel! mutatta be ket egymsnak Miss Alice. Ez itten Denny, meg Ellie, ez meg Jamie. Majdnem motyogta Nellie. Lester szrt ki tged! folytatta Miss Alice. n mn nem forgoldom a npek kztt, ez' megmondtam neki, mire legyen figyelmes. Megltott az archvumban, osztn felhvott mosolygott bszkn a fira. Lester jra rjuk villantotta szpsges mosolyt, s Miss Alice-nek nyjtotta a dobozt. Menek, mmi! mondta Lester. Elksznt, s a szendvicst rgcslva tvozott. Miss Alice nehezen akart megvlni a doboztl. Olyan rgen az enyim mr mondta. Aztn Nellie archoz hajolt, s alaposan megnzte a szemvegn t. Igen, stimml, nem ktsges! Nellie oldalt majdnem kifrta a kvncsisg. Mihez stimmel? Az arcomhoz? Alig tudta megllni, hogy ne kapja ki a dobozt az asszony kezbl. Dan felllt a lpcsrl. Amy elrelpett. Miss Alice kinyitotta a dobozt, s levette rla a kendt. Aztn kinyjtotta a karjt. Nellie orrkarikjnak prja ksznt vissza rjuk.

Rendelnl valamit nekem is? krdezte Nellie Amyt. Utazsuk alatt mg nem fordult el, hogy a neveln ne tanulmnyozta volna t a ment. De most kptelen volt az evssel foglalkozni. Miss Alice hzban nhny rt maradtak, s meghallgattk az egsz trtnetet. Tbb szz vvel ezeltt Miss Alice se egy kubai asszony dadjaknt dolgozott. Az asszony nemcsak a gyermekt bzta a dadra, hanem egy pr kgy alak flbevalt is. Megfogadtatta vele, hogy vigyz a gyerekre s a flbevalkra is. Az asszony elhagyta Kubt, hogy csatlakozzon a frjhez. A tengeren. Mert kalzok voltak. A kisbaba sajnos elhallozott. A dada elkeseredsben megfogadta, hogy vigyzni fog a flbevalkra, brmi trtnjk is! Sajnos az egyik flbeval az vek sorn eltnt, de Miss Alice csaldja kitartan rizte a msikat. Akrhov mentek, vittk magukkal a kis, ezstkgyt. Kzel hromszz ven t anyrl lenyra rkldtt. Grace valamilyen titokzatos mdon kidertette, hogy a hinyz flbeval a csald mexiki gnl kttt ki, ahol szintn egymsra hagyomnyoztk. Mivel egy genercival ezeltt nem szletett lenygyermek a csaldban, a flbevalt egy fi rklte. Amikor felntt, s gyermekei szlettek, az kszert legidsebb lnynak ajndkozta. Nellie-nek.

Nellie egyik kezvel a tarkjt vakargatta. rezte, hogy izmai csomkba ugranak a feszltsgtl.

Ha Grace rjtt, hol van a flbeval, bizonyra mr rgen kiszemelt Ezt elfelejtette emlteni. Kvncsi lennk, mirt nem beszlt errl. Na kezdte Amy , most mr legalbb trzed, milyen. Micsoda? bmult r Nellie. Ha nem mondjk el neked a teljes igazsgot. Te is ezt tetted velnk. Nellie elvrsdtt. Az egszen ms dolog! Amy felemelte fl szemldkt. Mirt lenne ms? A lny nyugalma mg jobban feldhtette Nellie-t. n itt most egy egsz nyavalys letrl beszlek, ami trtnetesen az enym! csapott az asztalra. Mindenrl! Pldul pldul mi a helyzet a replsrkkal? Hogy jn ide a repltanfolyam? rtetlenkedett Dan. Sokba kerlnek, vagy nem? De apm azt mondta, semmi gond. Grace fizette ket? Gondoljatok bele, mg csak nem is az n tletem volt, hanem az apm! Vagy mg inkbb Grace-! Ami azt jelenti, hogy az n des szleim vgig egy kvet fjtak vele! Nellie hangja elcsuklott a srstl. Ez nem csak az idita kulcskeressrl szl! Hanem a csaldomrl! Amy nhny pillanatig nmn bmulta. Az utbbi hnapokban nekem te s Dan jelentetttek a csaldot. Mondata gy lebegett a levegben, mintha felrta volna egy transzparensre. Nellie a gyerekekre nzett. Mg sohasem ltta ket ennyire komolynak. Igaza van futott vgig Nellie-n a gondolat. A szleik meghaltak, a nagyanyjuk is, a nagynnjk meg rl, ha nem ltja ket. Bntudat hullmzott t rajta. Mert hazudott nekik. s mert segt abban, ami hamarosan bekvetkezik Elredlt, s arct kt tenyerbe temette. Ok, most mr rtem suttogta. Eddig is azt hittem, hogy rtem, de most rtettem meg igazn, hogy mit reztetek s reztek most is,

ha jl sejtem, amikor kiderlt, hogy Grace-nek s McIntyre-nek dolgozom. Hogy becsaptak benneteket. n is ezt rzem most. Az egyre knosabb vl csendet a pincr trte meg, aki egy jamaicai mdra sttt csirkt tett eljk, amit Amy rendelt az elbb. Nellie akkor dbbent r, hogy farkashes. Rvetette magt a csirkre. Remek volt! regem csmcsogta , ez finom! Csps, de nem csak a paprikt rezni van benne kakukkf. Szerecsendi szerecsendi-virg Meg kell nznem a receptjt, nha ssze akarok dobni ilyet magamnak is Dan szja mg nem volt teljesen tele, mert ha tele lett volna, ennyit sem prselt volna ki rajta. Em hatnnk hmt? Megszlalt Nellie telefonja. Kivette a csomagjbl, s rnzett. Az apm mondta. Miutn Miss Alice hzbl tvoztak, zenetet hagyott neki. Szeretett volna beszmolni neki jonnan felfedezett rokonukrl. De msrl is beszlni akart vele. Felllt az asztaltl, s kistlt az tterembl. Nhny perc mlva visszatrt. Fejt csvlva huppant a helyre. Ez a Grace! Ez sohasem ll le! Mirt? Mi trtnt? krdezte egyszerre Amy s Dan. Az apm kapott egy levelet tle. Nhny httel a halla utn. Furcsnak tallta, mert olyan rvid volt. Az llt benne, hogy ha megtallom a kgy prjt, akkor adjon t nekem egy zenetet. Mifle zenetet? Mi llt benne? faggattk a testvrek krusban. Nellie a homlokt rncolta. Az zenet mg a levlnl is rvidebb! Tc. Az Igaz Kivl Dadus. Ez azrt furcsa, mert a Tc. rvidtst eddig csak leveleken lttam. Az Igaz Kivl Dadus! ismtelte Amy. Grace vgig tudta, hogy te fogod megtallni a flbeval hinyz felt. A pincr kihozta a szmlt, s tlttt nekik egy kis vizet. Na, igen. De nekem mgsem hangzik grace-esen. ennl furmnyosabbat tallt volna ki, nem? Az Igaz Kivl Dadus? Kicsit bna, nem? A pincr megllt vznts kzben.

Ezek szerint mr voltak a parkban? rtetlenl meredtek r. A Hsk Parkjban. Ott megtalljk a szobrt Most a pincr meredt rjuk rtetlenl. Az Igaz Kivl Dadusrl beszlnek, nem? A maroonok Nannyjrl, a Legnagyobb Dadusrl? Ez valakinek a neve? krdezte Nellie hitetlenkedve. Az egyik legnagyobb jamaicai hs! Nzzk meg a kingstoni Nemzeti Hsk Parkjban! gy ugrottak fel, mintha darzs cspte volna meg ket.

Vissza Kingstonba. Az autban Amy s Dan izgatott pusmogsba kezdett. Aztn Amy elremszott az anyslsre. Nem kell bedugaszolnod a fled jelentette be. Megbeszltk Dannel, hogy mivel Grace neked sznta ezt az zenetet, valsznleg nem hagyhatunk ki a bulibl. Nellie blintott. Nem tudjuk pontosan, mit keresnk folytatta Amy vatosan. Br gy llapodtak meg, hogy Nellie-t is bevonjk a kulcsvadszat e szakaszba, nem akart tl sokat elrulni neki. De lehet, hogy valami Janus-dolog. Azt gyantjuk, Nanny Janus volt. Vagyis kze lehet egy farkashoz tette hozz Dan. Lehet, hogy egy agyarhoz! Egy reg vrfarkas szuvas agyarhoz! Az csod-llatos lenne! szintn szlva, a fik teljesen mst rtenek a csodlatos alatt, mint a lnyok Neked az tetszene a legjobban, ha csorogna rla a nyl fintorgott Amy, aztn sietett tmt vltani, mieltt mg gusztustalanabb terepre tvednnek. Laptopra fel! Az t htralv rszt azzal tlttte, hogy az Igaz Kivl Dadus, vagyis Nanny Sharpe, vagy ms nven Nanny Kirlyn, avagy Nagyi Dadus utn keresglt. Az asszonyt Nyugat-Afrikbl hoztk ide rabszolgnak, de az ccsvel egytt sikerlt megszknik, s Jamaica

magas hegyei kztt ltrehoztk a szktt rabszolgk, ms nven a maroonok kommunjt. Amikor az angolok rjuk bukkantak, Nanny lre llt a harcnak, mert nem akarta, hogy jra rabszolgasorba kerljenek. Nanny klnfle hbors stratgikat alkalmazott. Olyan helyeken vertek tborokat, aminek csak egy bejrata volt, pldul egy magas szikln. gy ellenrizni tudta, ki jn be s ki megy ki. Aztn na, ez neked biztosan tetszeni fog elrendelte, hogy a maroonok gakkal s levelekkel lczzk ruhikat. gy az angolok csak akkor vettk szre ket, amikor a karjukba szaladtak. A meglepets erejvel tmadtak. Azt rja, hogy az egyik csatban az angolok hiba voltak ltszmflnyben, egy katona kivtelvel minddel vgeztek. Nellie vigyorogni kezdett. regem, ez egyre jobban tetszik! Elszr ni kalz, most meg ez a Szuper Dadus. Ht nem nagyszer? pillantott Amyre. Mi olyan nagyszer benne? rtetlenkedett Dan. Az, hogy nk. Nk rugdossk szt a fenekeket!

A Nemzeti Hsk Parkjnak bejrata elg impozns volt ahhoz kpest, hogy egy ilyen isten hta mgtti szigetre plt, mint Jamaica. A hatalmas hbors emlkmvet dszes uniformist visel katonk riztk. Nhny perc sta utn a park keleti rszn egy h-romalakos szoborcsoporthoz rtek. A szobrok fmbl kszltek, ami pedig a magassgukat s az alakjukat illeti, zszlrdra emlkeztettek. Dan elreszaladt, hogy elolvassa a szobor elejn lv tblt. Ez az! kiltott fel. A lnyok is odasiettek. A MAROONOK IGAZ KIVL NANNYJNEK EMLKMVE Lehet, hogy ez is egy rejtvny szlt Dan ktelkedve.

Amy a legkzelebbi szoborra mutatott. A tetejn egy nagy fmszarv ltszdott. Olyan volt, mint egy res hlaadsnapi bsgszaru. Olvastam az egyik weboldalon errl a szarvrl. Abengnek hvjk. A ghnai ashanti trzsnl hasznltk, ahonnan Nanny szrmazik. Ezzel irnytotta harcosait a csatban. A szobrot gy terveztk, hogy ne csak ltni lehessen, hanem hallani is. Amikor belefjt a szl, halk, de annl htborzongatbb hangot adott ki. Mintha valaki jajgatna Dan megvakarta a fejt, s hallgatta egy darabig. Aztn elmosolyodott. Ez azt jelenti, hogy bell reges. Lehet, hogy van benne valami? lepdtt meg Amy. Mindhrman a szoborhoz rohantak. A rd fmbl kszlt, mintha megcsavartk volna, aminek ksznheten sszefont ktlre emlkeztetett. Rgi vgyam, hogy megmszhassak egy zszlrudat! vallotta be izgatottan Dan. Amy krbepillantott. Nhny ember stlt a krnyken, de egyik sem tnt hivatalos szervnek. Van tleted, hogyan csinljam? Lttam a tvben, hogy a trpusokon hogyan msznak fel a fra a kkuszszedk meslte Nellie. Egy zsineg segtsgvel, amit a fatrzs kr ktnek. Nagyszer. Kinl van ktl? krdezte Dan. Termszetesen senki sem jelentkezett. Dan csettintett egyet. Elvette a telefonjt, bettt egy szmot, aztn vrt. Kit hvsz? krdezte Amy. Dan feltartotta az egyik ujjt. Szevasz, Hamilton, csak n vagyok kezdte a fi. Telefonos segtsgre lenne szksgem. Msztl mr te valaha zszlrdra?

Mint kiderlt, Hamilton a rdmszs bajnoka volt. Apja edzstervnek rszeknt klnfle akadlyokat kellett megmsznia. Dant rszletes instrukcikkal ltta el, miutn a fi meggrte, hogy ha tallnak valamit ha tallnak , elmondjk neki is. Nem is tudom ktelkedett Amy. Megri a kockzatot rvelt Dan. Lehet, hogy sikerrel jrunk. s ha van benne valami, okkor sem kell odaadnunk Hamiltonnak, csak elmondani, mi az. Eladta Hamilton instrukciit. Ham azt mondja, a fmrdon csszni fog a ruha vette le a pljt Dan. Nellie szeme elkerekedett. Nehogy nekem nekillj meztelenl rdtncolni! Megrltl? Nem fogom ezt a fmoszlopot dm-kosztmben megmszni! Nem n mondtam. Te mondtad Ham szerint viseljek tornacipt, s vegyek le annyi ruht, amennyit csak lehet De ez nem jelenti azt, hogy a gatymat is leveszem. Nellie a szja el kapta a tenyert, s elfordult. Amy j prszor megkszrlte a torkt. Nehz volt kibrniuk nevets nlkl. Annyira gyerekesek. Dan gy dnttt, hogy nem vesz rluk tudomst. A lbamat a pzna kr kulcsolom, s a testemet hozztapasztom, amennyire csak lehet magyarzta Dan. Azutn hzok egyet magamon a karommal, s jra rkulcsolom a lbam. Vigyzz magodra! vta Amy, oki Nellie-vel egytt a szobor msik oldaln llt. Dan egy utols pillantst vetett a szarvra, aztn megragadta az oszlopot, sszekulcsolta rajta a lbt, s felhzta magt. A csavart oszlop barzdi vgigkaristoltk legett brt. Nem volt kellemes lmny.

Krlbell hsz centimter utn elengedte a pznt, s a fldre huppant. Rendben hmmgte szinte magban. Megrzta a karjt, s behajltotta prszor az ujjait. Elszr r kell reznem. Felnzett a pzna tetejre. A szarv hirtelen elrhetetlennek tnt. Nehezebb, mint gondoltam. Akarod, hogy megprbljam? krdezte Nellie. Nem, ksz. Mg egyszer nekifutok. Dont srtette a lny ajnlata. Ne tartsunk bakot? Akkor magasabban kezdhetnd a mszst prblkozott Amy. J pr nygs, egyenslyozs, s mg tbb a utn Dan vgre egyik lbval Nellie, a msikkal Amy vlln llt, s kezvel a pznba kapaszkodott. Sokkal jobb ismerte be Dan, aki mris flton jrt a cscshoz. Jobb lbt vatosan elvette Amy vllrl, s az oszlop kr fonta. Jvk! Ezzel elrugaszkodott bal lbval Nellie vllrl. Kz-lb, kz-lb Hamilton szerint a ritmus a legfontosabb. Dan karja pihen utn svrgott, de a fi tovbb kapaszkodott. Meglepen gyorsan elrte a cscsot. Megcsinltam! kiltott le a lnyoknak. Ez volt az els hiba. Sokkal magasabban volt, mint gondolta. s ez ms volt, mint repln cscslni, vagy egy magas hz tetejn. Semmi ms nem tartotta a levegben a sajt izomerejn kvl. Dan megmarkolta a szobrot. Rendben, s tbbet le ne nzz! utastotta magt. Mi van a szarvban? kiltott vissza Amy. Ltsz benne valamit? A dolog egyre trkksebb lett. Ugyanis Dan a szarv oldalnl lgott. A krt szlesebbik vge karnyjtsnyi tvolsgban volt tle. Vagyis sehogyan sem ltott bele. Nem ltok bele! kiltotta. Megprblok belenylni Bal karjval megkapaszkodott, s a jobbot elrenyjtotta. vatosan belenylt. Semmi. Csak a fmszarv belseje. Bal kezvel fogst vltott, gy valamivel mlyebbre nylhatott. Aztn hozzrt valamihez Valami megcsiklandozta a kezt. risten, ez mszik!

Ml EZ?! kiltott fel, s kisprte a tlcsrbl, brmi volt is benne. Amy egybl tudta, mi az, amikor a levegben megltta. Legtitkosabb flelmre ismert r benne. Brhol felismerte volna egyetlen msodperc alatt. Cpk? Ijesztek. Mrges kgyk? Para. Hatalmas pkok? Dett. De ez a lny tbb volt, mint ijeszt. Mg a rmiszt kategrijt is kimertette. Maga volt a gonosz. Amy tudta, hogy ez hlyesg. Az llatok nem gonoszak. Olyanok, amilyenek, s ez a rovar bizonyos szempontbl mg csodlatra mlt is volt. Tbb milli ve fennmaradt. Amitl ms fajok kipusztultak, k alkalmazkodtak hozz. De nem tudott mit tenni a flelme ellen. Olyan mlyen gykerezett benne, mintha a DNS-be kdoltk volna. Ers s sztns flelem volt ez. Szinte csak a sznt s a mrett ltta fekete s kicsi , s mg le sem rt a fldre, de agyban mr felvillant a piros lmpa: Skorpi!

Amy rettegve nzte, ahogy a rovar Nellie hajrl a htra huppan, kzvetlenl a vlla al. Nellie suttogta Vagy mg pontosabban: lehelte, mert a szjt is alig merte megmozdtani. Amy a pnik ismers tneteit fedezte fel magn. ltalban annyira lebnult tle, hogy sem beszlni, sem mozdulni nem tudott. Ne! kiltott fel magban. Le ne BNULJ most nekem! Csinlj mr valamit! Brmit! klbe szortotta a kezt, aztn kiengedte. Csak egyetlenegyszer, de mintha mr ez is segtett volna. Szinte rezte, ahogy a vr megindul a kezben, a karjban s az egsz testben. Knyszertette magt, hogy megszlaljon. Nellie. Ne. Mozdulj.

Leguggolt, s felvette Dan pljt a fldrl. Aztn a lnyhoz lopakodott. Most kzvetlen kzelrl lthatta flelme trgyt. Maga volt a hromcentis gonoszsg, felkunkortotta a farkt, s fenyegeten csattogtatta ollit. Amy kt kzzel megfogta a plt. Llegezz mlyeket sszecsapta a tenyert, s a skorpi a szvet kz szorult. rezte, hogy a rovar sszeroppan, s kibuggyan belle valami. Ezutn olyan messzire hajtotta a plt, amilyen messzire csak tudta, s sszeesett. Nellie abban a pillanatban tkapcsolt szobormdbl elevenbe. Anym, mi volt az? Amy mg llegezni is alig tudott. Egy sko-skorpi lihegte. Nem tudom, hogy me-megltem-e Nellie a plhoz stlt, s biztonsgos tvolsgbl belepillantott. Fj! fintorgott. Aztn Amyre mosolygott. Ez dglttebb mr nem is lehetne. Felvette a fldrl a plt, s kirzta belle a skorpi maradvnyait. Ksz, haver! Amy nagyot nyelt. Szvesen, mskor is grte remeg hangon.

H! kiltott le Dan. n itt vagyok fent, teljesen egyedl! Odalent minden rendben? Persze szlt vissza Nellie. A tesd tment rovarirtba. Most laptott szt egy skorpit. Az kizrt. Ha mondom felelte Nellie. Mi van mr odafent?! Mg egy prbt teszek. Remlem, hogy a skorpi szingli volt. A jobb kezvel megkapaszkodott a pznn, hogy a balt egy kicsit megpihentesse. Megtncoltatta az ujjait, hogy elmljon a zsibbads. Aztn jbl megmarkolta. Jobban rlnk, ha nem is tudom, rubintok lennnek benne, vagy ilyesmi Aggodalmas kppel benylt a krtbe.

Semmi kaparszs. J hr. De ms sem. Rossz hr. Ha van is benne valami, nem rem el kiltott le, anlkl, hogy a fld fel nzett volna. Csak egy kicsit poros. Homokszemcsk. Ms semmi. Kihzta a kezt. Fekete volt a kosztl. A msik keze is sajogni kezdett. Dan lehunyta a szemt, s megprblt koncentrlni. A szarv reges volt Hogyan lehet elrejteni valamit egy sima krtben? Ez ms, mint egy barlang, itt nincsenek kvek, amik al bedughattak volna valamit Vrjunk csak. Voltakppen mgiscsak egy barlang. A tlcsr szja a barlang bejrata. Amy a bejrat fltt tallta meg a Tomasszimblumot Dan feljebb hzta magt. gy mr krbetapogathatta a krt szjt. A fels rszn valami egyenetlensget rzett. Taln a hegesztst? Tapogatni kezdte a kiemelkedst. Egy fmcsk volt, ami flig krbefutott a krtn, tizent-hsz centimteres lehetett, vagy mg hosszabb. Elkezdte kapargatni az egyik sarkt. A csk nem volt a szarvhoz rgztve a sarka knnyen levlt. Valamilyen anyaggal a fmhez ragasztottk. Lcci-lcci-lcci suttogta Dan izgatottan. Centirl centire lefejtette a cskot. Csak akkor vette szre, hogy jformn nem rzi a karjt, amikor vgzett a munkval. Elindulok lefel! kiltotta. s nem res kzzel! IGEN! klztt a levegbe diadalmasan Amy.

Egy aranycsk volt. Elg hajlkony ahhoz, hogy felvegye a krt formjt, s hogy meghajoljon, ahol Dan felfesztette a krmvel. Ha kzelebbrl megnztk, lthattk, hogy valjban kt egymshoz forrasztott fmcskrl van sz. Ennek mi kze a farkashoz? krdezte csaldottan Dan.

Most mit vlogatsz?! Szemmel lthatan kze van a kulcsvadszathoz, s ez bven elg! makacskodott Amy. A csk mindkt oldalt dombornyoms betk bortottk, de olyan kicsik, hogy alig lehetett ket ltni. Mindhrman nekiveselkedtek. Dan volt az egyetlen, aki gy vlte, kpes kivenni nhny bett. Ltok egy O-t. Ez egsz feltn. Meg egy M-et vagy ez W? Van egy nagytm a kocsiban szlalt meg Nellie. Amikor elindultak a parkol fel. Dan felvette a pljt. Fj mutatott Nellie a pl elejre. Dan az elkendtt foltra nzett. H! De kirly! Igazi skorpibelek!

Dan llta a szavt. Felhvta Hamiltont, hogy elmondja neki, mit talltak. A vtel mg a szoksosnl is rosszabb volt, ami az malmukra hajtotta a vizet. Hamilton egy mukkot sem rtett az egszbl, de Amy s Dan gy talltk, eleget tettek a megllapodsnak. Most mindannyian a kocsiban ltek, s a nagytval, amit Nellie halszott ki a csomagjbl, az aranyszalagot vizsgltk.

Az els ngy bet: e-k-t-o tagolta Dan. Ekto ismtelte Nellie. Grg sz, azt jelenti kls. Aztn az kvetkezik, hogy m-a-1. Francia sz, latin gykerekkel. Jelentse: rossz. Vgl az ll itt, hogy u-j-a, majd az egsz jrakezddik. De fogalmam sincs rla, mit jelent az ja. Ja mint Jamaica, s u mint utllak? tallgatta a fi. Kls, rossz, utllak, Jamaica rakta ssze Dan. Elbb is szlhattak volna, hogy ez egy rossz hely jegyezte meg Amy. A betk valahogy mgis ismersek voltak a szmra De honnan?

Ekto s mal, mintha figyelmeztets lenne folytatta Nellie. Elbbre lennnk, ha tudnnk, mit jelent az uja. Amy szve megsajdult. Hrman egytt dolgoztak, mint a rgi szp idkben, pedig hol voltak mr azok! Sohasem fogunk tudni gy megbzni benne, mint azeltt NYK! Amy felkapta a fejt. Egy furgon kanyarodott be a parkolba csikorg gumikkal. Dan felkiltott: INDTS, NELLIE! Hzzunk el innen! Nem kellett sokig krlelni. A lny sebessgbe rakta az autt, s elindult a parkol kijrata fel. Amikor az tra hajtott, a kt irnybl rkez jrmveknek le kellett fkeznik. A furgon knytelen volt megvrni, amg az autk rendezik soraikat, csak aztn kanyarodhatott utnuk. Ezek meg?! hpogott Amy. A Kabrk mondta Dan komoran. A Kabrk Jamaicba is kvettk ket.

Nhny tallkony vezetsi trkkel, amiknek nagy rsze kszn viszonyban sem llt a KRESZ szablyaival, Nellie-nek sikerlt lerznia a furgont Kingston belvrosban. Egy sportbolt mgtti keresztutcban hztk meg magukat. Elegem van bellk! dhngtt Dan. Mindig k ldznek bennnket. A vltozatossg kedvrt egyszer mi is ldzhetnnk ket, nem? Mi-minl tvolabb kell magunkat tartanunk tlk. Klnsen Isabeltl suttogta Amy szederjes szjjal. Egyetrtek szlalt meg Nellie. Lssuk csak! kezdett szmolni az ujjn. Amy s a cpk, a kgyk a bnyban, a tz Indonziban, a propeller a repltren. Kvncsi vagyok, most mivel rukkol el! Amy habozott. Aztn halkan hozztette: Egyet kifelejtettl.

Nellie ltta, ahogy Dan arcn a dht felvltja a szomorsg. Amy lehunyta a szemt. A szleiket, gondolta Nellie. vekkel ezeltt, amikor Amy ht- s Dan alig ngyves volt, Isabel Kabra szndkosan, hidegvrrel tzet okozott, amiben Hope Cahill s Arthur Trent a hallt lelte. Nellie errl termszetesen rgta tudott, de ritkn szembeslt vele ilyen lesen. Megprblta elkpzelni, milyen lehet, amikor az a szemly, aki meglte a szleidet, szabadon mszkl a vilgban, s radsul rd feni a fogt Az a boszorkny sziszegte keseren Nellie. Aki kpes egy gyereket a cpktl nyzsg cenba dobni, az egy Ekkor Amy szeme hirtelen felpattant. Nellie szinte ltta a lny teste krl szikrz izgatottsgot. Nla van jelentette be. A Janus-szimblum. Amikor Amy behunyta a szemt, megprblta kiszortani tudatbl szlei hallnak kpeit. Mg arra is szvesebben emlkezett, amikor azon az ausztrliai hajn Isabel fel akarta falatni a cpkkal. Elszr nem is egy kp, hanem egy hang hastott bel. Egy fmes hang, egy csrg, majdnem csilingel hang. Isabel karktje. Amikor a vz fel mutatott, megcsrrent a csukljn. Egy arany karkt. Amy akkor szinte szre sem vette, a hallos fenyegets jobban lekttte a figyelmt. De most a kp kitisztult. A medlok Mint amikor egy kamera rkzelt valamire, Amy emlkezete gy kzeltett r az egyik medlra. Hromszg alak, hegyes vggel Tkletesen lesen ltta maga eltt.

Pislogott egyet a hirtelen felismerstl. Igazunk volt szlalt meg. Emlkeztek a rakomnyjegyzk llatcsontjaira?

Egy egsz llkapocs?! csodlkozott Dan. Egy egsz farkasllkapocs?! Amy megrzta a fejt. Nem. Csak egyetlen fog. Vagyis egy agyar. Pont, amilyet szerettl volna. s el fogjuk lopni tle.

Csapdt lltani nem volt egyszer feladat. A Kivl Dadus taln hetekig tervezett egy-egy hadicselt nyafogott Dan. De j lenne, ha most segthetne neknk! A Cahillek nem ttlenkedtek. Beugrottak egy informcis irodba, s mr meg is talltk a megfelel helyet. Egy Kingston melletti erds parkot, ahol a vzess kzelben ktlhidak fggtek. A dlutnt a helyszn feldertsvel tltttk, s beszereztk a szksges eszkzket is. Nellie hiba ellenkezett (nagyon hevesen), az autban kellett maradnia, amg feltrkpeztk a parkot. Amy ebbl nem engedett. Mivel ennek semmi kze sincs Grace levelhez, most megint ki kell szllnod a bulibl. Te csak parkolj le valahol a kzelben, hogyha vgeztnk, beugorhassunk. A kingstoni hotelben Amy rosszul aludt aznap jjel. Egyszerre volt holtfradt s izgatott. Reggel Dan s Nellie arca is hasonlan rossz jszakrl tanskodott. De nem vrhattak tovbb. Meg kellett tallniuk a Kabrkat, mieltt a Kabrk talljk meg ket. Reggeli utn Amy Nellie fel biccentett. Hvd fel! Mita neveztek ki nagyfnknek, bartocskm?! mltatlankodott a neveln, de azrt engedelmeskedett. Ironikus. Ez volt a j sz r. Amy tudta, hogy McIntyre valamilyen mdon kapcsolatban ll a rivlisaikkal, s hogy Nellie forrdrtot tartott fenn vele. A lny rulsa most olyan eszkzz vlt a Cahillek kezben, amibl elnyt kovcsolhattak. Nellie rviden beszlt McIntyre-rel. Arra krte, hogy hagyjon zenetet a Kabrknak.

Azutn bepakoltak az autba, s elindultak a parkba.

Nellie a kocsiban maradt, a bejrat eltt. Dan s Amy egy piknikezasztalnl telepedett le, az erdbe vezet, fkkal szeglyezett svny mellett. A Kabrkhoz rt lehetett volna igaztani, olyan pontosak voltak. A most mr ismers furgon a termszetvdelmi terlet homokos parkoljban llt meg. Isabel kiszllt a sofrlsrl, s elindult az svny fel. Ian s Natalie kvette. Dan szve a torkban dobogott. Normlis esetben elmenekltek volna, de ez most ms volt. Most k csaltk ide ket. Megnyalta a szjt. De nem rt vele sokat, mert a nyelve is szraz volt, mint a tapl. Felkszltl? krdezte rekedten. Amy gy nzett r, mint egy ijedt nyuszi, de blintott. ccse ltta, hogy klbe szortja a kezt, aztn kiengedi. Dan felshajtott, majd tettetett meglepetssel felpattant. Amy! Itt vannak a Kabrk! MENEKLJNK! Az erdei t tszz mter utn sztgazott kt kisebb svnyre. Dan bal fel, Amy jobbra futott. Amikor sztvltak. Dan htrapillantott a vlla felett. Mindhrom Kabra a nyomukban volt. Isabel loholt ell. A gyerekei alig tudtk tartani a tempt. Ian! Te kvesd a fit! kiablta Isabel. Dan zihlva futott fel egy meredlyen, amg el nem rte a homokos t melletti tblt. HAMAROSAN MEGNYLIK! KK HEGY MSZPARK! KALAND S MKA AZ EGSZ CSALDNAK!

A ktlplyk j pr holdas terletet behlztak. Az utols llomsokon mg pp dolgozott nhny ember, de az els rsz mr teljesen kszen volt s teljesen szabad. Dan lerohant az svnyen egy tisztsra. Balrl egy nemrg plt fakunyh llt, jobb fell a ktlplya els llomsa. Egy nagy fatrzsre deszkkat szgeztek ltra gyannt. Pontosan gy, mint Nanny knyvben. Ez a ltra volt az egyetlen bejrat a ktlplyhoz. A ltrn felfel Dan megnzte, hogy Ian kveti-e. Ahhoz, hogy a terv sikerljn, fontos volt, hogy ne maradjon le. Amikor meghallotta a lbdobogst s a zihlst, elgedetten folytatta a mszst. Nagyjbl hsz mterrel a fld felett egy kis fbl kszlt plat vrta, amit a msik fn lv prjval egy aclsodrony kttt ssze, rajta fl tucat csiga sorakozott. A csigk nagy fmkapcsokban vgzdtek. Ezekhez kellett hozzcsatolni a hmot. Mivel Danen nem volt hm, megragadta az egyik kapcsot. pp akkor rgta el magt a platrl, amikor Ian megjelent a tisztson, s felnzett a fra. Dan gy szortotta a kampt, mintha az lete mlna rajta (ahogy valjban az is mlt). Mivel mr elzetesen kiprblta, tudta, mire szmthat. Ha Ian nem ldzi, ez a ktlplya lete legjobb mki kz tartozott volna. Voltakppen mg gy is egsz j buli volt. Abban a nhny msodpercben, amg csszott, elfeledkezett Isabelrl, a Madriglokrl s az egsz kulcsvadszatrl. Csak markolta a kampt, s suhant g s fld kztt. Amikor a tls platra rt, visszanzett. Ian ppen akkor kezdett felmszni a ltrra. Egy jabb ktlplya utn Dan mr a harmadik akadlynl tartott. Egy kiszradt vzmoss fl kifesztett ktlhdnl. A hd utn az rkezsi plat, mgtte egy kifesztett, jkora hl vrt r. Dan fohszkodni kezdett: Add, uram, hogy sikerljn. A hl kt rszbl llt, mindkett negyvent fokos szgben emelkedett. Az els rsz egy vzszintes rdban vgzdtt, amit kt fatrzs kz erstettek. A msik vge kampkon lgott a kvetkez plat alatt.

Az idzts nem is lehetett volna jobb. Dan a tls platn llva gy tett, mintha grcst kapott volna. Ktrt grnyedt, az oldalt nyomogatva. Ian trt a fgghdon, s leugrott a hlra. Amikor megltta, hogy Dan nem mozdul, mg gyorsabban kezdett mszni. Mg egy kicsit mg egy kicsit Amikor Ian az els hl ktharmadnl tartott. Dan letrdelt. Leakasztotta a plat alatt lg hlt a kampkrl, sszefogta a szleit, hogy egy kzzel tudja tartani, aztn olyan ersen, amennyire csak tudta, a fira hajtotta. Ian felkiltott. Dan is felkiltott. De mindkt kilts mst jelentett: az egyik az ijedtsg volt, a msik a gyzelem. Iant behlztk.

Amy tudta, hogy bajban lesz, amint a Kabrk kiszllnak a kocsibl. ccsvel arra szmtott, hogy Isabel most is olyan lesz, mintha skatulybl hztk volna ki, s szoks szerint tsarkt fog viselni. A terv az volt, hogy Iant az erd egyik, Natalie-t a msik olyan cscskbe csaljk, ahov Isabel nem kvetheti ket. Dan elkapja Iant, Amy meg Natalie-t, aztn mindketten visszatrnek, hogy rajtassenek Isabelen. De az asszony sajnos tracipt viselt, s vgig brta a tempt Natalievel. A vzessnl ketten lesznek egy ellen. Amikor letrtek az trl az erdei svnyre, Amyt elnyhz juttatta a helyismerete. Ha Natalie egyedl lett volna, megprblhatta volna lerzni. De Amynek Isabelt is szemmel kellett tartania, gy rtek ht el a vzessig. A lny trohant a hdon, s nhny mterrel odbb a vzess alatti tisztsra rt. A vzesst pfrnyokkal bentt sziklafal fogta kzre. A vz kiugr sziklaprknyok meredek lpcsin zuhogott lefel. Amy belelpett a tba, s mszni kezdett felfel a sziklkon. Ngy sziklaprkny volt megmszhat magassgban. Amy gyorsan, de vatosan felkapaszkodott rjuk. Csszsak voltak az algtl s a mohtl. Az tdik mr tl magasan volt ahhoz, hogy el lehessen rni, tetknt ugrott egy kis barlang fl, aminek bejratt eltakarta a vzess fggnye. Amy csuromvizesen felhzta magt a negyedik prkny tetejre, s tbjt a vzfggnyn. Nem volt tkletes bvhely. Elg volt egyetlen pillantst vetni a vzessre, hogy az ember kitallja, hova tnhetett. A barlang belsejben megtallta a felszerelst, amit Dannel elzetesen odaksztettek. A ktelet s a moszkithlt. A terv az volt, hogy ha Natalie-t nem sikerl tkzben lerznia, akkor idecsalja, rdobja a hlt, s megktzi. Dan tlete volt. Miutn gy dnttt, hogy Iant hlval ejti csapdba, tlsgosan rllt az agya erre a hldologra.

Ami azt illeti, meglehetsen gyatra terv volt. Amy ktelkedett benne, hogy kpes lesz-e megktzni Natalie-t. s most, hogy Isabel is a nyomban volt Amy keze remegett. Mihez kezd most kettejkkel? Ijedten krbenzett, htha valamelyik sarokban megtallja a megoldst. Semmi. Az agya leblokkolt. Csak rettegst rzett. Szleik gyilkosa brmelyik pillanatban tbjhatott a vzfggnyn.

Ha Isabel nem lett volna kzvetlenl mellette, Natalie nem biztos, hogy rismer a sajt anyjra. Egy zott dszcsirkre hasonltott lecsurgott rla minden elegancia s gy mszta a sziklkat, mint egy majom. Az asszony tbjt a vzfggnyn, s Natalie kvette. Lnya figyelte, ahogy anyja htradobja a hajt, hogy megszabaduljon nhny felesleges vzcsepptl. Isabel mozdulatai hirtelen lelassultak, megnyugodott. Natalie szrevette a sziklafalhoz tapad Amyt. Isabel kinyjtotta a kezt. Krem a srknyt! mondta, ppen csak annyira megemelve a hangjt, hogy ne nyomja el a vzess. Natalie nem gyztt csodlkozni anyja hidegvrn. Mintha csak egy tbla csokoldt krt volna Amytl, vagy ms semmisget. Ni-nincs nlam oldalazott tvolabb Amy. Meg is motozhat, ha akar. Az igazat mondom. Nincs itt, a vrosban hagytam. Ebben az esetben velnk kell jnnd. Hol vannak a haverjaid? Nem mintha szmtana. Valahogy majd csak kapcsolatba lpek velk, s biztos vagyok benne, hogy ha meghalljk, hogy nos, hogy mik a terveim veled rohanni fognak, hogy segtsenek. Natalie-nek fogalma sem volt, mit tervez az anyja, de abban biztos volt, hogy nem shoppingolni vagy vacsorzni akarja vinni a lnyt. Megremegett a gyomra. Csak vrt, csak vrt ne! Annyira undort. Natalie bntudatot rzett gyengesge miatt, de nem tudta elnyomni undort.

Isabel elrelpett, megragadta Amy karjt, s trnciglta a vzfggnyn. Elkezdte lefel lkdsni a sziklkon. Szortsa olyan ers volt, hogy Amy felsikoltott fjdalmban. Natalie kvette ket. Nhnyszor majdnem elvesztette egyenslyt a csszs kveken. Visszamegynk a vrosba, hogy visszaadhasd nekem a srknyt kzlte Isabel, mintha ennl mi sem lenne egyszerbb. Aztn kapcsolatba lpnk a dadtokkal. Elindultak visszafel az svnyen. Amy mindent megtett, hogy kiszabaduljon az asszony keze kzl, de Isabel vasmarokkal fogta. Aztn megltta a kis fahidat, s AMY! MENEKLJ! Natalie ltta, hogy Amy azonnal engedelmeskedett. Fejt htracsapta, s ezzel llcscson vgta Isabelt. Amikor fogvatartja felkiltott fjdalmban, Amy lerzta magrl a kezt, s trohant a hdon. Kopog zaj hallatszott. Natalie nem tudta, mi lehet az. Isabel s a hdra futott. Ksn vettk szre, hogy apr, barna, kerek trgyak prgnek elttk. Natalie rlpett az egyikre, s elvesztette az egyenslyt. Ugyanez trtnt Isabellel is. A lny megkapaszkodott a hd korltjba. De anyja nem volt ennyire szerencss. Isabel elesett, s fejjel nekivgdott egy vasrdnak. Eszmletlenl terlt el a palln. Natalie felkiltott. Ltta, hogy anyja felszakadt homlokbl vr szivrog. Aztn meghallotta, hogy valaki gy szlt: Tudtam, hogy egyszer jl fognak jnni ezek a kutyakakik!

Amy nem akart hinni a szemnek. Nellie volt az. Miutn a szerecsendikkal elaknstotta a hidat, res szatyrt lengetve llt a msik oldalon. Ekkor Amy lbdobogst hallott.

Amy! Dan volt az. Amikor megltta a csatateret, megtorpant. Itt meg mi trtnt? Nellie sszegyrte a szatyrot, s egyik kezt cspre tette. Akkor vagyok szolglaton kvl, amikor n szolglaton kvl helyezem magam, s nem akkor, amikor ms mondja nzett szrs szemmel Amyre. A lny szeme elkerekedett a csodlkozstl. Igen! Dan klbe szortotta a kezt. Ianbl ktztt sonkt csinltam! Eltart neki egy darabig, amg kiszabadul. Megszerezted az agyart? Amy pislogott egyet. Mg nem. A hdra stltak. Isabel a htn fekdt kifacsarodott vgtagokkal. Amy alig tudott gondolkozni. Olyan furcsa volt az ers s legyzhetetlen Isabelt a fldn ltni, mint egy rongybabt, amit egy kislny megunt, s eldobott. Most prselte ki magbl a szavakat rekedten Dan. Most gondoskodhatunk rla, hogy tbbet ne kpjn bele a levesnkbe. Amy meglepetten nzett r. Honnan a csudbl tudja mindig, mi jr a fejemben? n igazn nem akarom meg Dan nem fejezte be a szt. Csak kivonni aaa forgalombl. Nhny hnapra. De mit tehettek volna? Verjk bele a fejt mg egyszer a vasoszlopba? Trjk el pr csontjt? Rgjk hasba nhnyszor, htha bels srlseket szenved? Amy fejben vgigfutottak ezek a lehetsgek, de tudta, hogy egyiket sem fogja megtenni. Nem lehet suttogta. s nem csak fizikailag rtette. Arra clzott, hogy nem szabad gy bosszt llni Isabellen. Megllapodtak abban, hogy az igazsgrt szllnak harcba. Most itt volt az jabb alkalom, hogy bebizonytsk, nem olyanok, mint a tbbi Madrigl Dan kettejk helyet is felshajtott. Nem lehetett eldnteni, hogy a csaldottsgtl, vagy a megknnyebblstl.

Natalie Isabel mellett trdelt. Levette a kabtjt, s a dzseki ujjt a srlt homloknak nyomta. Felnzett. Vrzik! Segtsetek rajta, krlek! Amy mg nem ltta ilyen llapotban a lnyt. s most nem csak arrl volt sz, hogy teljesen elzott. Persze az sem segtett Minden elkelsg lemllott rla. Olyan volt, mint egy rmlt, tves gyerek. Nellie gyorsan megvizsglta Isabelt. A pulzusa s a lgzse rendben. De a homlokt ssze kell varrni. Varrni? Vagyis meg fog ltszdni a helye?! krdezte Natalie szrnylkdve. Nellie meg sem hallotta a krdst. Elvllalod a megtisztel feladatot? krdezte Amytl. Isabel nem halott. Nem egy halottat kell megrintened gyzkdte magt. De mg gy sem volt knny megfogni az asszony karjt, s feltolni rajta a ruhaujjat. Nem volt karkt. Egyik csukljn sem. Az agyar! fordult Amy Natalie-hez. Hol van? A lny sszeszortott szjjal megrzta a fejt. Azt akarod, hogy tkutassuk?! Semmi akadlya fenyegette meg Nellie. Amy Natalie-re pillantott, aztn vissza a nevelnjkre. Adj egy percet! krte. Te is. Dan! Dan srtett kpet vgott. De azrt lestlt a hdrl Nellie-vel, s kiss tvolabb meglltak. Amy Natalie mell trdelt. Szksgem van arra az agyarra. Ha az desanyd maghoz trne, megint ki kellene tnnk, ami nem tenne tl jt az llapotnak. Ha elrulod, hol van, segtnk, hogy minl elbb orvoshoz kerljn. Natalie a homlokt rncolta, de nem vlaszolt. Amynek be kellett kemnytenie. Lehet, hogy agyrzkdst szenvedett. Minl tbbet lnk itt, annl rosszabb lesz az llapota.

Natalie ktsgbeesett prblkozst tett. Kssnk zletet javasolta. Nlad van a srkny, amit akar. Megkapod az agyart a srknyrt. Amy megrzta a fejt. Nem tehetem. Hossz csnd. Natalie elvette a kabtujjat a srlsrl. A vrzs elllt. Utlni fogja ezt a heget. Gondolod, hogy egy kis pder segt majd? Az anyja eszmletlen, vrzik, s a sminkjrl beszl?! Pedig Natalie nagyon aggdott, ez ltszott rajta. Nem rtek sokat az arcfestshez szlalt meg Amy lassan. Az anymnak nem volt mdja r, hogy megmutassa, hogyan kell. Csak htves voltam, amikor elvesztettem. Sznet. Sok minden kimaradt, amit egytt csinlhattunk volna. Pldul a vsrolgats mondta Natalie. Mi anymmal mindig vsrolni megynk. Mondjuk a kzs vsrolgats. Ltod, az is rkre kimaradt. Natalie szeme elkerekedett. Ez tnyleg szrny! Amy elrehajolt. Natalie, krlek! emlkeztette. Anydnak orvosi segtsgre van szksge. Natalie Isabelre nzett. De meggred, hogy remegett meg a hangja. Hogy nem fog baja esni, ha tadom a Amy felemelte a kezt. Cserkszbecsletszavamra! Natalie anyja nadrgjnak zsebbe nylt. Ide rejtette. Azt mondta, hogy az emberrl a kabt knnyen lekerl, de a nadrg egy kicsivel knyesebb gy Nagyon ravasz ismerte el Amy, s gy is gondolta. Natalie kinyitotta a tpzras zsebet, s kihzta belle a karikn lg agyart. vekkel ezeltt bukkant r folytatta a lny. ltalban az amulettes karktjn hordja, de ma azt mondta, itt nagyobb biztonsgban lesz. tnyjtotta Amynek, aki egy pillanatig csak nzte, majd szorosan a markba zrta.

Amy felllt. Te maradj itt! Mi jelentjk az esetet, s idekldnk valakit, hogy segtsen. Natalie sszehzta szemldkt, ltszott rajta, hogy valamin nagyon tri a fejt. Nincs nlad vletlenl valami, amivel megktzhetnl? Azt akarod, hogy megktzznk? krdezte Amy dbbenten. Natalie blintott. Ha felbred, s rjn, hogy az agyar eltnt Ja, mr rtem villantott egy flmosolyt r Amy. Nagyon ravasz vallotta be, s megint gy is gondolta.

Az autban Dan s Amy olyan ersen sszepacsizott, hogy gett tle a tenyerk. Megcsinltuk! Mi vagyunk a kgybvlk! Jl megtncoltattuk a Kobrkat! Amy engedlyezte magnak, hogy nhny msodpercig osztozzon Dan kitr, izgatott rmben. Szemly szerint azonban sokkal visszafogottabban nnepelt. Szinte belekbult a gondolatba, hogy elkaptk Isabel Kabrt, s megszereztk tle az agyart. Dan lelkesedsben elfeledkezett a legelemibb vatossgrl is. Most mr nlunk van mind a ngy csald szimbluma! Nagyszer. Nellie eddig csak a kgyrl s az agyarrl tudott. Most mr a tbbirl is. Danbl csak gy radt a sz. Most mr csak azt kellene tudnunk, mihez kezdjnk velk. Hogyan tovbb? Amynek erre is volt tlete. Nellie, megtennd, hogy rcsrgsz Miss Alice-re? Krdezd meg tle, emlkszik-e valamire, ami utn Grace klnsen rdekldtt itttartzkodsa alatt. gy rtem, a flbevaln kvl. A telefonbeszlgets mg a vrtnl is eredmnyesebb volt. Miss Alice gy emlkezett, hogy Grace-t nagyon rdekeltk a Port Royalon vgzett satsok, s rengeteg idt eltlttt ott. Miss Alice javaslatra felhvtk Lestert az archvumban. Mivel Lester trtnsz, mindent tudott Port Royalrl. Megbeszltk, hogy munka utn tallkozik velk. tjuk a Palisadoes-flszigeten keresztl vezetett, egy hossz, cenba lg fldnyelven. A flsziget olyan keskeny volt, hogy egyszerre lthattk a nylt tengert az egyik, s Kingston kiktjt a msik oldalon. Lester meghagyta Nellie-nek, hogy kanyarodjon a Szt. Pter-templom fel. Nem volt nagy s tiszteletet parancsol katedrlis csak egy kis, fehr templom. Lester ott vrt rjuk.

Ez a Szt. Pter kezdte. Van itt valami, amit meg szeretnk nektek mutatni. A templomudvaron fekv kis temetbe vezette ket. me! mutatott egy lapos, fekv srkre. Amy hangosan elolvasta a belevsett szveget. Itt nyugszik Lewis Galdy, aki Port Royalon tvozott a fldi siralomvlgybl, 1739. december 22-n, letnek nyolcvanadik esztendejt betltvn. A franciaorszgi Montpelier-ben ltta meg a napvilgot, de hitt kvetve e szigeten telepedett le. Az 1692-s Nagy Fldrengs elnyelte vala, de az isteni gondvisels bizonytkakppen egy jabb rengs a tengerbe dob t, ahol aztn addig szott, amg egy haj fel nem vev. Szmos esztendeig lt mg nagy tiszteletben. Hallt sokan megsirattk. Kikpte a Nagy Fldrengs? rtetlenkedett Dan. 1692. jnius 7-n trtnt meslte Lester. Egy hatalmas fldrengs, amit szkr s utrezgsek kvettek. Lewis Galdy valsznleg egy hasadkba esett, mint sok trsa azon a napon. A legtbben akkor haltak meg, amikor az utrezgsek betemettk a hasadkokat. De valamilyen klnleges okbl kireplt a rsbl a tengerbe. Micsoda menet lehetett! lelkesedett Dan. Lester elvigyorodott: Tudtam, hogy rdekelni fog. Csoda, hogy tllte vlte Amy. A katasztrfa sorn a vros ktharmada elpusztult. Taln szrevetttek idefel jvet, milyen csendes! Mint egy kis halszfalu. Ht igen, a fldmozgsok csnya munkt vgeznek ismerte be Nellie. n a hullmokra tippelek. A szkr elsprte az sszes hzat. Majdnem mondta Lester. De az igazi okot egyiktk sem tallta el. Tudjtok, az egsz vrost homokra ptettk. A fldrengs s a szkr fellaztotta a talajt, gy az egsz vrost szpen beszvta a futhomok. Dannek leesett az lla. Elnyelt egy vrost?

Azrt is nevezik Elsllyedt Vrosnak azt a rszt mutatott szakkelet fel Lester. n is az egyik satsnl dolgozom. Az Elsllyedt Vros a Karib-tenger leggazdagabb rgszeti lelhelynek szmt! St, az egsz nyugati fltekn nincs hozzfoghat! Egy komplett tizenhetedik szzadi vros nyugszik a vz alatt! Lester lelkesedse raglyosnak bizonyult. Amy vilgletben rajongott a trtnelemrt, de a frfi rbresztette arra, hogy az egsz sokkal tbb helyek s vszmok holt halmaznl. A mlt ott lt velk most is. Van nhny haj is, ezek szintn fontos lelhelynek szmtanak. A legnagyobb gondossggal emelik ki ket. Amy ezt mr tnyleg szerette volna ltni. Odamehetnk? Annyira kvncsi lennk egy satsra! Grace gondolta Amy. Miss Alice lltsa szerint Grace sok idt tlttt el itt. Taln Anne Bonny vagy a Kivl Nanny nyomait kutatta errefel. Egy sats tkletes hely arra, hogy rjjjnk, mit is kereshetett Tnyleg szeretntek ltni? krdezte Lester mg a szoksosnl is szlesebb mosollyal. Normlis esetben nem engednek be turistkat, de megltjuk, mit tehetek kacsintott rjuk. Dan visszavigyorgott. Lester, te nagy rock and roll vagy! A fiatalember felkacagott. Ksz, de a reggae kzelebb ll hozzm. Ahogy akarod! egyezett bele kszsgesen Dan. Lester, te nagyon reggae vagy!

Mikzben autval a flsziget tloldaln hullmz cenhoz kzeledtek, Amy sokadszorra is eltndtt a tenger sznn. Az-tr-pv-g suttogta ismt. Aztn pislantott egyet. Kivette a nagytt s az aranycskot a htizskbl. Mi van? Eszedbe jutott valami? kvncsiskodott Dan.

Amy szeme felcsillant, Rjttem! Ezek nem szavak! Ezek rvidtsek! Ismt a htizskjba trt, s kivett belle egy tollat meg egy noteszt. Ezt nzd! mondta, s rni kezdett. EKTOMALUJA EK Ekaterina TOMA Tomas LU Lucian JA Janus Klassz! Megvan a megfejts! rikkantott Dan, aztn hirtelen elkendtt. Megint a rgi problma. Kitalltuk, mit jelent, de nem tudjuk, mihez kezdjnk vele csapott egyik klvel a kezbe tehetetlensgben. Ez annyira idegest! Amy elrakta az aranycskot. Tudom. De kt lps elre, egy htra mg mindig haladsnak szmt. Dan nem hagyta magt megnyugtatni. n annak rlnk, ha egyet sem kellene htralpnnk!

Port Royal rgszeti terlet volt, nem turistaltvnyossg. A munka nagy rsze egy gynevezett Quonset kunyh alatt folyt, nem messze a fkikttl. Lester betesskelte ket az ris, egyter barakk belsejbe. Ktoldalt hossz asztalok, a hts falnl szmtgpasztalok sorakoztak. A barakkban fl tucat ember, akik az asztalok mellett vagy a szmtgpeknl dolgoztak. A barakk kzepn titokzatos trgyakkal teli ldk s egy halom rgszeti lelet, egy rszk a ponyva fltt, ms rszk a ponyva takarsban. Nehz volt azonostani a leleteket, mert mindet ugyanolyan barns-szrks-zldes rteg vonta be.

Amyn izgatottsg futott vgig. Azok a sznek a rozsda, a csigk s az alga azt jelentettk, hogy a leletek az cen mlyrl szrmaznak. Vagy az elsllyedt vrosbl, vagy a hajkrl Ebben a projektben t, futhomok ltal eltemetett, de meglepen j llapotban megmaradt hz feltrsn dolgoznak magyarzta Lester. A falakon tervrajzokat lthattok arrl, hogyan nzhettek ki az pletek. Van itt valami, ami kalzhajrl szrmazhat? rdekldtt Amy. Elkpzelhet felelte Lester. Br mi most nem a hajkon dolgozunk. Azok feltrst magncgek vgzik. Port Royal hossz vekig kalzparadicsomnak szmtott. Biztosak ugyan nem lehetnk benne, de a hzakban tallt mtrgyak kzl valsznleg nem egy szrmazik kalzoktl. Amy sokat sejteten Danre pillantott. Lehet, hogy lesz itt valami, ami Anne Bonnyhoz tartozott. Nzzetek krl, de ne nyljatok semmihez! Viszont kszsgesen vlaszolok minden felmerl krdsre! Ezen az oldalon mutatott jobbra a nagyobb trgyakat restaurljk, emitt pedig a kisebbeket. Amy s Dan elindult a jobb oldali fal mellett. A hossz asztaloknl hrom frfi dolgozott klnfle eszkzkkel. Az apr spatulk s hegyes kalapcsok orvosi mszerekre hasonltottak. Lttak kszersznagytkat, rendes nagytkat, s mg mikroszkpot is. Meg ecseteket minden mretben; a mzoltl a miniatrafest ecsetig. Az egyik n ppen egy nagy tnyron dolgozott. A msik eltt egy igen koszos tkszlet sorakozott. Amy lassan vgigstlt a barakkon, s nha megllt. Aprlkos munka volt. Egyetlen villa megtiszttsa napokat vett ignybe. Elszr mechanikus ton kezdnk a tisztogatshoz fejtegette Lester. Ez azt jelenti, hogy kzzel tiszttjuk meg a trgyat. Ha valamit nem tudunk gy megszabadtani a szennyezdstl, akkor megprblkozunk a vegyi tiszttssal. De az nagyon riziks. Ha valamirl nem tudod, mibl kszlt, akkor azt sem tudod, hogyan reagl a vegyszeres frdre. Szval ezt csak vgs esetben alkalmazzuk, s mindig az egyetemen. Itt csak kzi tisztts folyik. Amy az utols kt asztalhoz rt. Az egyiken megtiszttott trgyak voltak gondosan bezacskzva, felcmkzve. A msikon azok a trgyak, amik vegyszeres frdre vrtak. Ezeket vastag koszrteg bortotta.

Amy a megtiszttott leletek fel fordult. Nagy rszk cserptrgyak darabjainak ltszott. Az egyik zacskban trtt kermiakors lapult. A msikban egy dszes ezstdoboz cirkalmas faragssal az oldaln. Ltott mg kt srtetlennek tn ntnyrt, nhny vegpalackot, j pr agyagpipt s egytucatnyi kanalat. Mind-mind kln zacskban. Dan Amy mell llt. Hogy fogjuk itt megtallni?! Plne, hogy azt sem tudjuk, mit! A fi lemondan legyintett a barakk kzepn fekv halmok fel, de karja megllt a levegben. Vrj csak! Pontosan nem tudjuk, mit keresnk, de valamit sejtnk rla. Mi lenne, ha kgykat, farkasokat, medvket meg ilyeneket keresnnk?! Amy megdermedt. Beugrott neki valami. A kanalakrl visszafordtotta tekintett az ezstdobozra. Az egsz dobozt faragsok dsztettk. Nemcsak a tetejt, hanem az oldalt is. A faragsok teljesen esetlegesnek tntek. Persze nem farkasokat vagy medvket brzoltak az tl egyszer lett volna. Csak cirdk s hurkk vletlenszer kavalkdja minden visszatr minta nlkl. Dan suttogta Amy. Nzd csak azt a dobozt azt az resen hagyott rszt az oldaln Dan odanzett. n rltem meg, vagy Igen, te! De n mr nagyon rgen hajtogatom! csapta le a magas labdt Dan. De Amy nem volt vicces hangulatban. Egy ngyzet alak folton nincsenek rajta faragsok, s a ngyzet sarkai mintha le lennnek kerektve. Ha nem tvedek, ppen akkora s ppen olyan alak, mint ez- tapogatta meg a srknyos medlt a nyakban Amy. Dan ide-oda kapkodta a fejt a medl s a doboz kztt. Aztn behunyta a szemt. Egy pillanat mlva kinyitotta, s gy szlt. A rakomnyjegyzkben is szerepelt egy faragott doboz.

Tnyleg?! kiltott fel Amy. Egyszerre hengerelte le nem elszr Dan memrija, s egyszerre kezdett bizakodni, hogy mgis sikerrel jrnak. Meg kellene nznnk kzelebbrl javasolta az ccse. Odament Lesterhez, aki ppen Nellie-vel csevegett, aztn mindhrman visszastltak Amyhez. Termszetesen kivehetem nektek a zacskbl, de nem rhettek hozz mondta a frfi. Kicssztatta a dobozt a manyag zsk biztonsgos gyomrbl. Mrete s alakja egy fl cipsdobozra emlkeztetett. Klns, hogy ppen ez keltette fel az rdekldseteket kezdte Lester. Ugyanis itt ez az egyetlen darab, ami nem az satskor bukkant el. Akkor hogy kerlt ide? krdezte Amy. Egy nvtelen adomnyoz rvn. A levl szerint a doboz egy csaldi rksg rsze. Port Royalbl szrmazik, s tllte a fldrengst. Az adomnyoz gy vlte, hogy az sats sorn tallt mtrgyak mellett a helye. Amikor Lester finoman megrzta a dobozt, valami megzrrent benne. A levl szerint senkinek sem sikerlt mg kinyitni. Van benne valami, s taln soha nem tudjuk meg, mi az. Prblkoztunk a rntgenezssel, de gy ltszik, lommal bleltk. Nem szoksunk tnkretenni egy mtrgyat, hogy megtudjuk, mit rejt a belseje. Hallottatok mr a knai varzsdobozokrl? n igen. Nagyon cukik lelkesedett Nellie. Egyetrtek helyeselt Lester. ltalban fbl kszlnek, mozgathat oldalakkal. Nincs rajtuk zr, de nem is szksges, mert a doboz addig nem nylik, amg a paneleket nem cssztatod el megfelel sorrendben. Na, ez is ilyesmi lehet! Leszmtva a mozgathat paneleket, s azt, hogy eddig mg senki sem jtt r a titkra. Feltartotta a dobozt, hogy Amy s Dan minden oldalrl megvizsglhassa. t msodperc sem telt el, s Dan g szemmel a lnyra meredt. Amy a fi mell lpett. A doboz tls oldaln a faragsok ppen olyan vletlenszeren kanyarogtak. De ezen az oldalon is akadt egy simn hagyott terlet. s

Amy rgtn ltta, mi az. Soha sem vetted volna szre, ha nem tudod, mit keresel. A folt medvekarom alak volt. Mr meg sem lepte ket, hogy a doboz harmadik oldaln kt kgy alak foltot talltak, s a negyediken egy nyjtott, a farkasagyarral megegyez mret hromszget. Ugye, megbocstasz? hzta flre Amy Dant. Ismeretlen adomnyoz, eldobom az agyam! suttogta Dan. Tutira egy Cahill volt! Lehet, hogy ez a doboz titka mondta Amy hasonlan izgatottan. Csak akkor nylik ki, ha mind a ngy ikon a helyre kerl. Ez lehet a megolds! Ahhoz elbb hozz kellene frnnk a dobozhoz mondta Dan. De hogyan? Amy azta trte ezen a fejt, hogy megltta a medvekarom alak foltot. Ha ellopnnk, nagy bajt hoznnk Lester fejre. Replne az llsbl! Ki mondta, hogy el akarjuk lopni?! De ha nincs ms eslynk vlaszolta Dan. Mit hallok?! Amy megprdlt, s ijedten vette szre a htuk mgtt hallgatz Nellie-t. Senki nem lop el semmit. Innen biztosan nem! szgezte le a neveln. Amy a fogt csikorgatta. Ne szlj bele! Ez a mi dolgunk! Nellie hvsen nzett r: Majd megltjuk felelte, s elstlt.

Lester, beszlhetnk veled egy percet? Nellie az asztalhoz lpett. Lester vatosan letette a dobozt a manyag zskra. Persze! Van valami problma? Nellie megrintette a kgys orrgyrjt. Minden olyan zavaros volt Hogyan magyarzhatn el neki? Egyltaln, hol kezdje? Legjobb lesz, ha az elejn kezdi. Vagyis Grace-szel. Mert minden vele kezddtt. Grace-t is nagyon rdekelte az sats, ugye? krdezte. De mg mennyire! mosolygott Lester. Minden rdekelte, ami a rgi Jamaicval kapcsolatos. Kissrc voltam mg, amikor itt jrt, de jl emlkszem r, mennyit krte nagyit, hogy mesljen neki a rgi dolgokrl, s nagyi meslt, n meg csak hallgattam. Lehet, hogy ennek ksznheten lett bellem trtnsz. Tudta, hogy te is itt dolgozol? Persze! segtett megkapni a munkt. Amikor tudomst szerzett rla, hogy egy amerikai egyetem s a Jamaicai Trtnelmi Trsasg kzs satst szervez, adott egy kis htszelet jabb mosoly , s megszervezett nekem egy felvteli beszlgetst. Azta fllsban az archvumban dolgozom, s az sats tudomnyos tancsadja vagyok. Nellie blintott. Mr megint Grace mozgatja a szlakat. Lester a homlokt rncolta. Idnknt kapcsolatba lpett velem, s megkrdezte, hogy halad a munka, talltunk-e valami rdekeset. De mr rgen nem hvott. s n sem kerestem t Szomor lett. Mindketten elhallgattak egy pillanatra, ahogy Grace-re emlkeztek. Nellie megrintette a frfi karjt. Lester, mi tudunk valamit Grace-rl, amit te nem kezdte. Nem puszta mkedvelsbl rdekldtt az sats irnt. Valamit keresett. A frfi kvncsian nzett r.

Pontosan mit? Lehet, hogy hlyn hangzik folytatta Nellie , de sem tudta pontosan. Mi is csak annyit tudunk, hogy vek hossz munkjval megprblta felkutatni egy nagy kirakjtk darabjait. Sajnos meghalt, mieltt befejezhette volna. Ezrt Dannek s Amynek kell befejeznie helyette a munkt. Meg nekem. Lester egyelre csak zavart volt, nem ltszott ijedtnek. Folytasd, kvetlek ngatta. Nellie felshajtott. Nagyon fontos volt Grace szmra ez a dolog. De mindenki eltt titokban tartotta. Azt szerette volna, ha minl kevesebben tudnak rla. s hogy mire akartam ezzel kilyukadni? Arra, hogy neknk kell az a doboz biccentett az asztal fel. J okunk van azt felttelezni, hogy Grace ezt a dobozt kereste. Hadd vigyk el! Nellie felemelt kzzel lltotta le a tiltakozni kszl Lestert. De zletet ajnlunk. Mieltt a frfi brmit mondhatott volna, gyorsan folytatta. Azt gondoljuk, kpesek vagyunk kinyitni. Te klcsnadod neknk a dobozt, hogy egy prbt tegynk. Ha sikerrel jrunk, elruljuk neked, miknt nylik. Nellie mlyen Lester szembe nzett. Igent kell mondania, nem mondhat mst. Ha mgis megmakacsolja magt, a megbzim roppant csaldottak lesznek. s amikor csaldottak, nem ismernek trft. Lester az asztalon fekv dobozra nzett, aztn a hts szmtgpnl dolgoz kollgjra. Taln ppen a fnkre. Nellie mintha egy rkkvalsgig vrt volna a vlaszra. Rendben, s most jjjn az n ajnlatom! Grace nagyon sokat jelentett neknk. Mieltt felbukkantatok, azt gondoltam, mindent megtennk a kedvrt. Lester megrzta a fejt. De tvedtem. Nem tudom megtenni. Nem adhatom oda nektek. s nem csak azrt, mert kirgnnak. Hanem azrt, mert ellenttes minden szabllyal, amihez egy trtnsznek ragaszkodnia kell. Azt lltod, j okotok van eltulajdontani. Ahogyan minden szemlynek, csoportnak vagy kormnynak, aki mtrgyakat hurcol el a szrmazsi helyrl.

De mi visszaadjuk! Eskszm! Nellie titokban sszefonta az ujjt, s imdkozott, hogy gy is trtnjen. Nem arrl van sz, hogy nem bzom meg bennetek folytatta Lester. Hanem arrl, hogy azt sem tudom, kik vgytok. Brcsak elg lenne a tny, hogy te ismerted Grace-t, s hogy k az unoki! De sajnos ez mg kevs. Bocs! Nellie szve sszeszorult. El kell lopniuk a dobozt, s Lester, aki eddig olyan kedves volt hozzjuk, utlni fogja ket, s Miss Alice is Lester olyan ersen meredt r, mintha t akarn dfni a tekintetvel. Nellie llta a nzst, egyetlen szempillarezdlssel sem szerette volna elrulni, hogy mris azon morfondrozik, hogyan lophatnk el a dobozt. Egy vgtelen hosszra nylt pillanat utn Lester dnttt, s vgre kikerlhetett tekintete clkeresztjbl. Nem vihetitek el a dobozt szgezte le egyszeren. De ez mg nem jelenti azt, hogy n sem vihetem el. Azt mondom nekik, hogy szeretnk vizsglatokat vgezni rajta, s kiviszem a terletrl. Ez ilyen egyszer. Akrmit akartok mvelni a dobozzal, az orrom eltt kell tennetek. Ehhez ragaszkodom. A doboz t nem ruhzhat. Nellie a frfi nyakba ugrott. Nem kellett magt megerltetnie. A fi gy vonzotta, mint vasat a mgnes Milli ksznet, Lester! Nem fogod megbnni, grem! Nellie tlrad rme magukra vonta a gyerekek figyelmt. A neveln felemelt hvelykujjt mutatta feljk. Igggen! kiltott Dan, s kibjt belle a lelke mlyn rejtz Michael Jackson egy moonwalk erejig. Nellie felvont szemldkkel nzett Amyre, aki a frfira bazsalygott. Amikor elkapta a neveln tekintett, vllat vont. Anym, ez aztn a kemny di tndtt Nellie. Dannel mg csak zldgra vergdnk, de ez a csaj teljesen ms llatfajta Lester zavartan fejtette le a nyakrl Nellie karjt. Felvette a dobozt, s visszatette a manyag zskba. Beszlek a fnkkel. Vrjatok meg odakint, skacok!

A barakkon kvl egszen ms id fogadta ket. A nap dhs, narancssrga labdv vltozott, s ppen hatalmas, bbor felhkkel kzdtt. A szl baljson suhogott a plmalevelek kztt. Amy megsimtotta a karjt. A leveg meleg volt s prs, de a szl mr cspett. gy ltszik, vihar jn llaptotta meg Nellie. De Amyt nem rdekelte az idjrs. Babrlni kezdte a srknyos medlt. Le kell vgnom szomorodott el a gondolattl. Lehet, hogy Grace egy szvtelen Madrigl volt, de n mr azeltt megszerettem ezt a medlt, hogy az egszrl brmit tudtam volna. Lehet, hogy csak a doboz kinyitshoz kell nyugtatta Dan. Aztn visszateheted a nyakadba. Ez nem olyan biztos kezdte btortalanul Nellie. Azt grtem Lesternek, hogy ha ideadja a dobozt, cserbe megmutatjuk neki, hogyan kell kinyitni s akkor mi van? Attl, hogy elmondjuk neki, mg nem kell megkapnia az sszes cuccot hozz ellenkezett Dan. Amy ktelkedett ebben. Nem tudom. Dan Mi rtelme annak, ha tudod, hogyan kell kinyitni, de nincsenek meg hozz a kulcsaid? Akkor csinljon reprodukcikat a medlrl meg a tbbirl makacskodott Dan. Amy hls tekintettel nzett Danre. A f volt az egyetlen, aki trezte, mit jelent szmra a medl. Lester kilpett a barakkbl, kezben egy vszonba tekert csomaggal. A doboz. Amy beleborzongott az izgalomba. Rendben, hol szeretntek megvizsglni? krdezte Lester. Amy egy pillanatig gondolkozott: Nellie, mit szlnl hozz, ha bejelentkeznnk egy hotelbe? Ott egy kicsit kevsb lennnk kirakatban. A Royal Harbour Hotel itt van rgtn a parton ajnlotta Lester. Port Royal legszebb szllodja, s itt van egy khajtsnyira. Ti stljatok, srcok, n meg utnatok megyek a kocsival, s viszem a csomagokat.

A szl egyre viharosabb vlt. Amy hajt folyton a szembe fjta, vgl tenyervel kellett a fejre tapasztania. A hotel eltt megvrtk a hamarosan befut Nellie-t. Addigra lass, kvr cseppekben esni kezdett. Amy s Dan az authoz futott, hogy segtsen becipelni a csomagokat, belertve Saladin macskahordozjt is. A macska egyrtelmen a tudomsukra hozta, hogy nagyon nem tetszik neki, ha egyedl hagyjk a kocsiban. Dan kivette a hordozbl, s cirgatni kezdte. Saladin egy utols, srtett nyvogst hallatott, aztn tadta magt az lvezetnek. Amg Nellie bejelentkezett, Lester az elcsarnok tls ablakhoz stlt. A kilts egy cenparti tteremre nylt. Nyitott teraszt plmalevl tet vdte. Amy csatlakozott hozz, s kinzett. Nem volt sok vendg. Egy-kt procskn kvl egy ntrsasg s egy tfs csoport lt az tteremben. Amy spadt arccal leveg utn kapott. t ember. Ian, Natalie, kt testr s Isabel. Isabel Kabra, ktssel a fejn. Annak a ktsnek az XL-es mretvel, amit viselt kt nappal ezeltt. Klns mdn ettl mgsem tnt srlkenyebbnek vagy gyengbbnek. ppen ellenkezleg! Mint egy kalz szemktse vagy egy motoros banda trzsi hege: mg legyzhetetlenebb avatta. Amy azon kapta magt, hogy csodlni kezdi ezt a nt. Nhny rval ezeltt Isabel eszmletlenl s vrz homlokkal fekdt. Most az a minimum, hogy elviselhetetlenl hasogat a feje. Mgis itt l egy asztalnl, s trsaival sszehajolva haditervet sz. Amy biztos volt benne, hogy nem szletsnapi zsrra kszldnek.

Dan! rohant Amy az ccshez. A Kabrk! Itt vannak! Hol? Amy ktsgbeesetten intett a kezvel. Odakint! Az tteremben! Akrmelyik percben bejhetnek! Figyelmeztetnnk kell Lestert

Mikzben tvgtak az elcsarnokon, Amy azon gondolkozott, mit mondjanak a frfinak. Nem vezethetik be a kulcsvadszat titkaiba az rkig tartana. Csak annyit, amennyi felttlenl szksges, dnttt. Lester kezdte leveg utn kapkodva Amy , van nhny ember az tteremben. Ha bejnnek s szrevesznek, semmikppen se engedd ket a doboz kzelbe! Nem szabad, hogy tudomst szerezzenek rla Lehet, hogy el akarnk lopni tled! vetette kzbe Dan. Az lenne a legjobb, ha gy tennl, mintha nem velnk lennl! A frfi hol Danre, hol Amyre nzett. A lny ltta rajta, hogy teljesen sszezavarodott. Mr jnnek is! riasztott Dan. Nem volt id tervezgetni. Forduljunk az ablak fel! Akkor csak a htunkat ltjk, s taln nem ismernek fel javasolta ktsgbeessben Amy. Nellie ppen akkor indult el feljk. Bejelentkeztem! Beltek meg mi ttt? A Kabrk! figyelmeztette Dan. Nem szabad, hogy meglssk Lestert! Nellie nem krdezskdtt tovbb. Bellt Lester mg. A kis csoport gy rendezdtt el az ablaknl, hogy a frfi s a becses doboz kzpre kerljn. Jnnek! figyelmeztetett Dan. A Kabrk belptek az eltrbe. Kt, melegtruht s napszemveget visel frfi ksrte ket. A kt mter magas izomkolosszusok akkork voltak, mint egy-egy hegyomls. Reggelire biztosan Dan nagysg grillcsirkket kapdosnak be. Amy megprblt gy tenni, mintha ppen a tjban gynyrkdne, pedig a zuhog esn kvl mst nem nagyon lehetett ltni. Amikor a Kabrk az elcsarnok tloldalra rtek, nhny msodpercig ltta ket a szeme sarkbl. Aztn eltntek. Alig tudta megllni, hogy ne forduljon htra. Szmolni kezdett. Kett hrom ngy Ha a hotelben szlltak meg, most rik el a liftet. Ha nem itt laknak, akkor a kijratot. t hat ht A ht most nem bizonyult szerencseszmnak.

Ott vannak! harsant fel Isabel hangja. Hugo, Anton, gyorsan! Amy megprdlt. A Kabrk valban elrtk a liftet. Ian s Natalie be is szlt. Az ajt becsukdott, s a lift elindult. m Isabel s a kt gorilla mg htramaradt Nellie Lesterhez fordult. Meneklj! Nem szabad megszereznik a dobozt! Mi majd feltartjuk ket! A fiatalember mondani akart valamit, de Isabel a kt embervel szinte tszelte a csarnokot. Dan mg mindig a karjban tartotta Saladint. Vratlanul meglblta a macskt. Vigyzzanak! kiltotta. Mert macska macska foghgykve van! Emberre hallos! Azzal a tmadkra dobta az llatot. Saladin besegtett neki. Hangosan fjva, kimeresztett karmokkal szelte t a levegt. Srtette az nrzett, hogy bacilustenyszetnek titulltk. Mg akkor is, ha kitallt betegsgrl volt sz. A kt testr belerohant a megtorpan Isabelbe. A n beverte a fejt egyikk vllba. Felsikoltott, aztn kezt a homlokhoz kapva megtntorodott. Csak egyetlen msodperc volt az egsz, de ennyi elgnek bizonyult. Krlek, Lester! Meneklj! knyrgtt Amy. zavartan rzta a fejt, aztn kisurrant az tterem fel vezet ajtn. Amy az ablakon t ltta, hogy Lester a szakad esben az sats fel rohan. A liftajt jra kinylt. Natalie s Ian lpett ki belle nhny emeletnyi felesleges liftezs utn. Isabel megcsvlta a fejt, mintha nem akarna hinni a szemnek. Jellemz! kiltotta. Hol voltatok ennyi ideig! Hugo, Anton, maguk tkkelttt barmok, ne lljanak itt! Kapjk el azt a frfit! Volt nla valami! Arra meneklt! mutatott az tteremajt fel.

Dan gyorsan visszadugta Saladint a macskahordozba. A hordr ijedten pislogott, s Saladint flelemmel vegyes tisztelettel a kocsijra rakta. Dan Amyt kvette, aki Nellie-vel az ajt fel iramodott, sarkukban Hugval s Antonnal.

Hurrikn. Amikor Nellie kilpett a nyitott teraszos tterembe, ez a sz jutott eszbe. Az es vzszintesen esett. Nellie azeltt csak a tvben ltott hasonlt. Ha ez mgsem hurrikn volt, akkor sem akarja megtudni, milyen az igazi. trohant az ttermen. A pincrek kapkodva pakolsztak. A terasz tls vgn nhny lpcs vezetett a partra. A neveln egyetlen ugrssal abszolvlta a fokokat. Nhny lps utn csuromvizes lett. Erre! hallotta Amy hangjt a svt szlben. Jobbra fordultak. Lejjebb a parton egy frfi elmosdott krvonalait lttk. A viharban menekl Lester volt az. A tengerpart szokatlanul szlesnek tnt az aply miatt. A vz visszavonult, legalbbis a vihar kezdetig, mert most egyre magasabb hullmok ostromoltk a partot. Hogyan lltsk meg Isabel embereit? Nellie htranzett. H! kiltott fel, mert Hugo s Anton mr nem kvette ket. Biztos a bejrati ajtt vlasztottk! Lester el akarnak vgni! kiltott vissza Dan. Akkor meg kell elznnk ket vlaszolt Nellie. Kiablniuk kellett, ha tl akartk harsogni a szelet. Nellie gondolkozni prblt. A zuhog esben s az vlt szlben alig tudta kvetni a sajt gondolatait. Gyorsabban haladnak az ton, mint mi a homokon. Lesternek van nmi elnye. De ha elr a barakkig, hogyan tovbb? A gorillk elbb ott lesznek, mint mi Tovbb rohantak a homokon. Lester mr majdnem a barakknl jrt. Igyekezzetek! kiltotta Amy, s elhzott mellettk. Nellie azt hitte, ennl gyorsabban mr nem tud futni, de Amy sebessge belle is titkos ertartalkokat csalt el.

Lester megtorpant. Nellie tudta, hogy ez csak egyet jelenthet. Megltta Hugt vagy Antont. Aztn megprdlt, s visszafel kezdett futni. Nellie szrevette mgtte az egyik gorillt. Hol lehet a msik? Nhny msodperc mlva vlaszt kapott a krdsre. A msik frfi a parton bukkant fel. Lester beszorult a kt fick kz. Tett nhny jabb lpst elre, aztn, Nellie legnagyobb megrknydsre, irnyt vltoztatott, s jobbra kezdett futni. Az cen fel. Mit mvel?! rikoltott fel Dan. A Cahill-kopk utnavetettk magukat. A zuhog esben Nellie megltta azt, amit eddig nem vett szre. A mennydrg hullmok kztt keskeny homokztony nylt a tengerbe. Alig emelkedett a vzszint fl. A mellkashoz szortott ldikval Lester ezen prblt elmeneklni. Taln abban bzott, hogy a maffizk nem kvetik. Msklnben mirt rohant volna a tombol hurriknban az cenba?! A homokztony olyan keskeny volt, hogy hrman nem frtek el rajta egyms mellett. Amy rohant ell. Nellie bokjt vz nyaldosta, de a viharban nem tudta eldnteni, hogy hullmok csapdossk a lbt, vagy escseppek. Nellie ltta, hogy a frfi nagyot ugrik. Amikor fldet rt, pr lpst mg elrbb botorklt, majd visszanzett. Hugo s Anton egyms mgtt loholt, alig kt lpsre egymstl. Hirtelen mindketten megbotlottak s elterltek. Miben bukhattak fel? Nellie nem ltott sem sziklt, sem uszadkft, se mst csak felkavart, rvnyl homokot. LLJ! kiltotta nekik Lester. NE GYERTEK KZELEBB! FUTHOMOK! Amy megtorpant. Nellie beletkztt Amybe, Dan pedig mindkettjkbe. Szerencsre megkapaszkodtak egymsban, gy sikerlt talpon maradniuk. Mindhrmuknak ttva maradt a szja az eljk trul ltvnytl. Hugo s Anton lbt beszippantotta a futhomok, amit Lesternek mg sikerlt tugrania. Trdig sllyedtek benne, s hiba prbltak ktsgbeesetten kiszabadulni a srbl. NELLIE! kiablt Lester. KAPD EL!

thajtotta nekik a dobozt. MENJETEK VISSZA! TALLKOZUNK A BARAKKNL! Ja, persze, tged meg csak gy itt hagyunk egyedl gondolta Nellie. De Amyvel s Dannel egytt elindult vissza. Lester tett egy lpst Hugo s Anton fel. Figyeljenek! Elrulom, hogyan szabadulhatnak ki! Ne kzdjenek tovbb, azzal csak felgyorstjk a sllyedst! Fekdjenek a htukra, mintha lebegni akarnnak a vzen Anton s Hugo olyan kromkodsokkal vlaszolt a tancsra, amik kzl nhny mg Nellie-nek is j volt. A maffizk tovbb csapkodtak. Egyikk mris cspig sllyedt, a msik combig. Fekdjenek htra! ismtelte Lester. Trjk szt a karjaikat! s a lbukkal tempzzanak, mintha sznnak! Csak gy meneklhetnek meg! jabb vatos lpst tett elre. Nellie ltta, hogy megprblja elkerlni a futhomokot. Akkor Hugo de lehet, hogy Anton ordtva elrelendlt, s elkapta Lester lbt. Ha az volt a szndka, hogy Lesterrel kihzatja magt, ez a terv csdt mondott. Helyette azonban Lestert is berntotta maga mell.

LESTER! Dan, Amy s Nellie egyszerre kiltotta a frfi nevt. A kt gorilla is kiablva prblt megkapaszkodni benne. Az egyikk a karjt kapta el, msikuk az vt. Ha nem tmaszkodik meg Antonon vagy Hugn? , Lester fejjel zuhan a futhomokba. Ezutn a knykvel orrba vgta az egyik fickt, aki vltve a kphez kapott. Marhk, ha nem akartok itt meghalni, jobban teszitek, ha hallgattok rm! vlttt rjuk. Dan most kezdte csak igazn tisztelni Lestert. A frfinak tl kellett kiablnia a gorillkat, de hangjba egy csipetnyi pnik sem vegylt.

Dan ktelkedett benne, hogy hasonl helyzetben megrizte volna llekjelenltt. Hugo s Anton elszr egymsra nzett, aztn Lesterre, majd abbahagytk a kaplzst. Dan szrevette, hogy a vihar kezd albbhagyni. Az es ugyangy mltt, de a szl mintha vesztett volna erejbl. gy mr sokkal jobb nyugtatta ket tovbb Lester. Akkor ht. Senki sem sllyed el teljesen a futhomokban. Az csak egy hollywoodi legenda. Ha kitrjk a karjukat, legfeljebb hnaljig sllyedhetnek. Az igazi veszlyt a dagly jelenti. Ha nem jutunk ki hamarosan, megfulladunk Dan ltta, hogy a gorillk szeme kigvad a flelemtl. H, te! mutatott Lester arra a fickra, aki elszr esett a futhomokba, s most mr csak a mellkasa ltszott ki. Hogy hvnak? Anton vlaszolta a fick. Jl van, Anton. Kezdd el mozgatni a lbad! SEMMI PNIK! Kis mozdulatok, mintha rugdosnl. Ne prbld meg kihzni! Igyekezz minl vzszintesebb helyzetbe kerlni! Hugo, aki Anton utn lpett a futhomokba, s mg csak derkig sllyedt, azonnal mozgatni kezdte a lbt. Te nem! szlt r Lester. Csak egyenknt! A tl sok mozgs tovbb laztja a homokot, s mg gyorsabban sllyednk. Antonnal kezdjk, mert van a legmlyebben Nekem te nem mondod meg, mit csinljak! kiablt vissza Hugo. Dan nem lthatta, mit csinl a lbval a homok alatt. De bizonyra vadul rugdoshatott, mert ahogy Lester megjsolta mindhrmuk sllyedse felgyorsult. LLJ LE! kiltott r Anton. Nem hallottad, mit mondott? Velem kezdnk! htrahajolt, s bemosott egyet Hugnak. Az orrn tallta el, ugyanott, ahol az elbb Lester. Hugo kromkodva felnygtt, s megint tapogathatta az orrt. Dan kzelebb lpett, s leguggolt. Lester, mit segtsnk? Hozzatok egy botot vagy egy deszkt. Ha azt teszik, amit mondok, nem lesz r szksgnk. De nem rt minden lehetsgre felkszlni

Addigra mr is derkig sllyedt a futhomokban, de mg ebben a helyzetben is kpes volt csibszesen Danre kacsintani. Dan Amyre s Nellie-re nzett. Menjetek, n itt maradok. Siessetek! Amy s Nellie a part fel futott. Legyetek VATOSAK! kiltott utnuk a fi. A Kabrk mg mindig ott llkodtak valahol a parton.

Miutn Hugt sikerlt jobb beltsra brniuk, Anton gy kezdte mozgatni a lbt, ahogy Lester tancsolta. Dan csak annyit ltott, hogy a frfi htrahajtja a fejt s a vllt, mintha r akarna fekdni a homokra. A hullmok a nyakt s az ajkt csapdostk. J! Ez a megfelel testtarts folytatta Lester, olyan nyugodtan, mintha teniszleckt adna. Most csinlj gy, mintha hton sznl, mozgasd a karodat, s a lbadat! Dan meglepetten ltta, hogy Anton teste felbukkan a homokbl. Most mr hamarosan megfordulhatsz! javasolta Lester. gy trtnt, ahogy jsolta. Anton biztosabb talajra szott, s hasra fordulhatott. Aztn zihlva ngykzlbra llt. Annyira hasonltott egy risi tenyszkutyra, hogy Danbl majdnem kibuggyant a nevets. Most jssz te fordult Lester Hughoz. Kezdd el mozgatni a lbad! De Hugo r sem hedertett. Gyere ide, s hzz ki! kiltotta Antonnak. Nem tud kihzni. Tl ers a homok szvereje. Azt kell tenned, amit mondtam, ha ki akarsz jutni. Tedd, amit mond! tancsolta Anton is. ADD IDE A KEZED! vlttte Hugo. Anton vllat vont, aztn hasra fekdt, s kinyjtotta a karjt. Amikor Hugo megragadta, Anton hzni kezdte. Hugo megprblt kikecmeregni a srbl. NE! Csak felkavarod a homokot! Ahelyett, hogy kikerlt volna az ingovnybl, egyre mlyebbre sllyedt. ENGEDJ EL! ENGEM IS BELEHZOL! kiltott r Anton. Hugo erre a msik kezvel is Anton karjba csimpaszkodott. Anton klbe szortotta a szabadon maradt kezt. Eressz el, vagy megint orrba vglak! fenyegetztt.

A futhomok gy mozgott s hullmzott, mintha lne. Most mr Hugo s Lester is hnaljig sllyedt a srbon. Hugo magasabb volt, mint Lester. Amelyik hullm Hugo nyakig csapott, Lesternek a szjig rt. Amikor egy jabb mretes hullm lecsapott rjuk, Lester mg idben bent tartatta a levegt, de Hugo kpkdve s fuldokolva bukkant fel. Rendben, rendben, azt csinlom, amit mondasz! Elszr Lesterre meredt, majd Antonra. Fogd le, nehogy az utamba lljon! Anton megragadta Lester karjt, br ez Dan szerint teljesen felesleges volt. Lester, ha akarta volna, okkor sem tartztathatott volna fel senkit sem. Gyernk biztatta Lester. Dlj htra, s mozgasd a lbad! Nagy levegt vett, amikor egy jabb hullm csapott t rajta. Hugo mlyebbre sllyedt Antonnl, gy tovbb tartott elrnie a megfelel testhelyzetet. Lester most mr csak kt hullm kztt jutott leveghz. Lester! kiltotta Dan. Hagyd a fenbe ezt az rgt! A sajt brdet mentsd! Htranzett a vlla fltt. Hol kslekednek a lnyok? Hugo vgre kiforgott a futhomokrl. Hzzuk el a cskot! javasolta Anton. H! kiltott Dan. Itt akarjk hagyni?! Azutn, hogy segtett magukon? Oszt mit csinlhatnnk, csi? maga mondta, hogy nem lehet kihzni! vont vllat Hugo. Tnyleg ezt mondta, nem mi talltuk ki erstette meg Anton. A port fel gzoltak, s otthagytk Dant a most mr majdnem teljesen elsllyedt Lesterrel.

Dan ktsgbeesetten forgatta a fejt. Amynek s Nellie-nek semmi jele. Lesterre nzett, oki htradlt, s valsznleg mozgatni kezdte a lbt a homokban. Dan tudta, hogy a frfi kpes kiszabadtani magt persze csak akkor, ha kzben nem fogy el az oxignje.

Azt hitte, elg ideje marad. Nem szmolt a gyorsan dagad hullmokkal. jabb tarajos hullm gaskodott fel, s Dan rmlten ltta, hogy Lester mr nem jut leveghz kt hullm kztt sem. Feje teljesen vz al kerlt. Kellene egy cs, amit bvrpipaknt hasznlhat! gondolta ktsgbeesve. Valami cs, amit Lester szjba dughat, hogy a msik vge magasabban legyen a hullmoknl Rmlten tapogatni kezdte a zsebt. Semmi. Semmi, csak a minden msodpercben emelked vz. Lester mg mindig a htn fekdt, s megprblta kiszabadtani a lbt a homokbl. Dan ltta, hogy a szeme egyre jobban kidlled. Elfogyott a levegje. Dan mg nem rezte magt ennyire tehetetlennek. Ha megragadja Lestert, hogy kihzza, csak tovbbrontja a helyzetet. Fusson vissza segtsgrt? Nem! Nem hagyhatom magra! Csak rm szmthat! s Dan abban a msodpercben rjtt, mit kell tennie.

Ngykzlbra ereszkedett a vzben. Nehz volt megmondani, hol kezddik a futhomok. Csak imdkozni tudott, hogy ne essen bele. Vett egy nagy levegt, s felfjt arccal a vz fl hajolt, hogy Lester szrevegye. A frfi blintott. Megrtette, mire kszl Dan. A vz al dugta fejt, megkereste Lester szjt, s az sszes levegt a tdejbe fjta. Sikerlt! Kt hullm kztt ltta, hogy a frfi rmosolyog! IGEN! bokszolt a levegbe Dan. Ha folytatja a mestersges llegeztetst, Lesternek elg ideje lesz kijutni. Nagy levegt vett, lebukott, s Lester tdejbe jabb adag levegt fjt. A frfi felemelt hvelykujjt mutatta fel. Dan egszen eksztzisba esett. Mg nem ltta Lester lbt, de biztos volt benne, hogy hamarosan elbukkan

Dan jabb levegt vett. Elrehajolt, hogy lebukjon. De akkor egy hatalmas hullm elkapta, s elsodorta.

Megprblt felllni, de egy jabb hullm megint feldnttte. Amikor vgre sikerlt feltpszkodnia, rmlten nzett krbe. Hol van Lester? A futhomokhoz vezet fldnyelv teljesen vz al kerlt. Nem tudta, hogy a hullm egyenesen, vagy tlsan sodorta. Ahogy azt sem, hogy kt mterre vagy nyolc mterre kerlt-e a helytl. Hol lehet Lester? Ngy perc bukkant fel a gondolat tudata mlyrl. Ngy perc oxignhinyt br ki az ember agykrosods nlkl. Meg kell tallnia Lestert ngy percen bell. DAN! Amy egy rvid deszkval a kezben rohant fel a parton. Amy! gzolt ki Dan a partra, s elvette tle a fadarabot. Hol van Le Nem tudom! felelte a fi. Ott voltam mellette! Egy hullm! Elsllyedt a futhomokban! Meg kell tallnunk! Br a magyarzat nem volt teljesen egyrtelm, Amy nem krdezskdtt tovbb. Gyernk! Te keresd a bal oldalon, n meg a jobbon utastotta Amy. A kzps rszt meg figyeljk mindketten! Az es vgre elllt, s tisztulni kezdett az g. Hamarosan a nap is kisttt, bbor s narancssrga fnyekkel, mintha nem akarna tudomst venni szorult helyzetkrl. A hullmok kz rohantak. Dan akkor jtt r, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen a deszkval. Ha Lester elvesztette az eszmlett Ha nem tudta kihzni magt a gdrbl Ha nem tudjk kihzni Dan erre nem akart gondolni. Mennyi id telt el? Egy perc? Kett? A vz az gykt verdeste. A futhomoknl is ilyen mly? Vagy mr tlmentek rajta? Brcsak Lester kidugn a karjt, hogy lssk, hol van!

Lester mr rgen kidugta volna a karjt, ha Kpes lett volna r.

Dan hallott mr sokkot kapott emberekrl. gy kpzelte el ezt az llapotot, mint amikor valaki lebnul, s sem beszlni, sem levegt venni nem kpes. De ez ms volt. Kapkodva aprkat llegzett, s egsz testben remegett. Bre hideg s nyirkos volt. Mintha bellrl is kihlt volna. Hallotta, hogy a ments azt mondta Amynek s Nellie-nek: Sokkot kapott. Bzza rnk, mi majd segtnk rajta! Mennyi id telhetett el? Mita Amy otthagyta a hullmok kztt, hogy segtsgrt fusson; amita visszajtt, s amita meghallotta a szirnt, s a part megtelt emberekkel rendrkkel, mentskkel, vzi mentkkel. Emberek rohangltak mindenfel, de Dant csak egy ember rdekelte. Lester. A fit kirngattk a vzbl. Nem gyzte ismtelgetni, hogy jl van, Lesterrel trdjenek. Rajta segtsenek. Mire a frfit kihztk a partra, Dan a krlmnyekhez kpest mr jl volt. Lester mellett trdelt, amg a mentsk megvizsgltk. Mintha rkig tartott volna. Az egyik rendr ki akarta hallgatni, de Dan nem volt hajland elmozdulni Lester melll. gy szmolt be rla, hogyan ldzte Anton s Hugo Lestert az cenba, s hogyan mentette ki mindkettjket a futhomokbl. A rendr nagyon tapintatos volt, nem tett fel knyes krdseket, mint pldul, hogy Hugo s Anton mirt ldztk Lestert. Vgl Lestert hordgyra tettk, s elvittk. Dan ekkor mg mindig jl volt. De amikor a ments becsukta a betegszllt ajtajt, majd a kzelben ll rendrre nzett, s lemondan megrzta a fejt. Dan kiolvasta a szembl, minden ktsget kizran kiolvasta belle, hogy nincs remny. Ez volt az a pillanat, amikor Dan sokkot kapott. Amy kapta el, amikor sszeesett. Egy msik ments lefektette egy hordgyra, s betakarta, de mg gy is fzott, s attl kezdve nem is tudott msra

gondolni, csak a hidegre, amitl borzongott, remegett, fogai csattogtak, s ami a csontjig hatolt. Biztos volt benne, hogy rkre kihlt a szve.

Dant megfigyels cljbl jszakra a krhzban tartottk. A nvr idrl idre bejtt a krterembe, de nem sok dolga akadt. Amy mindent megcsinlt helyette. rk ta nem mozdult el ccse melll. Amikor Dant betettk a betegszlltba, a mentsk megprbltk a tudomsra hozni, hogy kiskorak nem utazhatnak a mentben, de Amy olyan hatrozottan vlaszolt, hogy mg Nellie is meglepdtt. n vagyok az egyetlen hozztartozja, s az a lny a nevelnnk! Majd engedlyezi, hogy magukkal utazzam, s ksz! Mieltt vlaszt kapott volna, mr mszott is be a ment htuljba. Dan nem szlalt meg, amita sokkot kapott. Csak egyszer nzett Amyre, akkor is annyi gysz s elkesereds lt a tekintetben, hogy a lnynak knnyes lett a szeme. Amikor Dan elaludt, Nellie leltette Amyt a sarokban ll karosszkbe, s rparancsolt, hogy pihenjen. Aztn elment, hogy beszljen Miss Alice-szel. Szegny Miss Alice Amy nem tudta megllni, hogy ne gondoljon r. Olyan ids volt mr. Hogyan li tl ezt a tragdit? Amy egy ra mlva felbredt. Alig nyitotta ki a szemt, mris Dan gyhoz botorklt. Nellie a fi mellett virrasztott. Mintha megrezte volna a jelenltket. Dan maghoz trt. Amy megvrta, amg ccse fell, aztn megitatta. Nellie elmondta, hogy Miss Alice unokahga ideautzott Montego Baybl, hogy az asszonnyal lehessen, s hogy Miss Alice mltsggal viseli a csapst. Kemny asszony ismerte el Nellie csodlattal a hangjban. Hol a doboz?! ocsdott fel Amy ijedten. Mintha vekben lenne mrhet, amikor utoljra rgondolt. A parton sztvltunk magyarzta Dannek s a doboz Nellie-nl maradt.

Nyugi, j helyen van kerlte ki a vlaszt Nellie. De hol? rncolta a homlokt Amy. J helyen nyugtatta Nellie. De mirt nem rulod el, hogy hol? Nem bzhatnl meg bennem legalbb egyszer, most, hogy Elg! Hagyjtok abba! szlalt meg Dan elgytrt hangon. Dbbenten nztek a fira. Amy ltta, hogy olyan ersen markolja a takart, hogy az ujjpercei egszen elfehrednek. Kit rdekel az az ostoba doboz! sistergett a hangja a feszltsgtl. Lester meghalt. A doboz miatt. Ha most a kezemben lenne, darabokra zznm! Knnyek futottak vgig az arcn: Odaadnm rte a dobozt s az sszes kulcsot az egymilli dollrral egytt, ha ezzel visszahozhatnm t az letbe! Amy nem ltta mg az ccst ennyire sszetrve. Felllt a szkbl, s lelt az gya szlre. vatosan lefejtette ujjait a lepedrl, s megfogta a kezt. A hosszra nylt csendben csak Dan szipogst lehetett hallani. Amy megvrta, amg elllnak a fi knnyei. Szabadon maradt kezvel kivett egy zsebkendt az jjeliszekrnyen ll dobozbl, s Dannek nyjtotta. Csak azrt nem trlte meg az ccse orrt, mert biztos volt benne, hogy nem rlne neki. A fi elszr a szemt trlte meg. Aztn kifjta az orrt, ami olyan hangot adott, mintha egy liba ggogna. Nellie elkuncogta magt. De rgtn bnbn kpet vgott, s gy tett, mintha csak megkszrlte volna a torkt. Dan megint fjt egyet az orrn. Ugyanaz a megknzott ggogs. Nellie nem brta tovbb, s kitrt belle a nevets. Amy megbotrnkozott volna rajta, ha nem kezd el is kacagni. Dan egy pillanatra durcsnak tnt, aztn tlrhgte mindkettjket. Ez a kollektv rhggrcs egyike volt azon dolgoknak, amit egyikk sem tudott volna megmagyarzni. Szerettk volna k abbahagyni, de amikor egyikk rnzett a msikra, jraindult a kuncogs, ami csakhamar ismt nevetss izmosodott. Annyira nevettek, hogy Dan szeme megint knnyezni kezdett, s ki kellett fjnia az orrt. Ugyanaz a megknzott libahang. A rhgs a tetpontjra hgott. Amy a tenyervel prblta betapasztani a szjt, Nellie pedig egy prnba frta a fejt.

Lassan lecsillapodtak, s megint nmasg borult a krteremre. Amy a hast fjlalta a sok nevetstl. Ekkor jtt be az jszaks nvr, aki megtlttte Dan vizeskancsjt, s gy szlt: Most mr ideje mennetek. Ksznjk mondta Amy. A nvr megengedte nekik, hogy jval a ltogatsi idn tl is maradjanak. Amy s Nellie idkzben gy dnttt, hogy Dannek semmi baja sem lesz, ha egy jszakt a krhzban tlt. gy gondoltk, hogy a trtntek utn a Kabrk egy ideig meghzzk magukat. k visszamennek a hotelbe, s reggel majd eljnnek Danrt. Elbcsztak egymstl, de Amy az ajtban megfordult, s visszament az gyhoz. Dan fllomban volt. Fl hajolt, s egy puszit nyomott a fi homlokra. Rgen volt mr mdja ilyesmire. Dan alig reaglt, csak mlyebbre csszott a takar al, s behunyta a szemt. Amy tudta, hogy ez azt jelenti, a dolog nem volt ellenre

Ez ms, mint Irina esetben szlalt meg elhal hangon Dan az aut hts lsrl. A doktor, aki elksztette a zrjelentst, azt mondta, hogy Dan fizikailag jl van. Elkpzelhet, hogy az jszakra kapott nyugtatk uthatsaknt egy kicsit bgyadt lesz. Tpll telek, napfny s nyugalom, n mst nem rnk fel ezeken kvl mondta. Nem gondolta Amy. Ahhoz, hogy Dan meggygyuljon, vissza kellene forgatni az idt oda, amikor Lester lt. Amy Dan kimerlt, spadt arcra nzett, s rgtn tudta, mire clzott Irinval. Irina sajt maga vlasztotta a kulcsvadszatot. Tisztban volt a veszlyeivel, s azzal is, mit nyerhet vele. nknt dnttt gy, hogy a veszlyek ellenre is rszt vesz benne. Amikor meghalt, tudta, hogy a kulcsvadszat oltrn ldozta fel lett. Lester minderrl semmit sem tudott. Ez annyira igazsgtalan! Csak segteni akart! Lehunyt szembl knnyek peregtek. Eslyt sem hagytunk neki! Most mr Amy is knnyezett. Megkszrlte a torkt. Mire gondolsz? Dan kinyitotta a szemt. El kellett volna neki mondanunk, milyen veszllyel jrhat, ha segt. Adnunk kellett volna neki egy eslyt, hogy dntsn. Megtrlte a szemt a pljban. Madriglok vagyunk, ez rendben. Vagyis nincs rendben, de legalbb tudjuk, s azt hittk, hogy mi msok lehetnk, igaz? Most bebizonyosodott, hogy tvedtnk. Lester meghalt, s ez a mi hibnk. De nem mi mi nem akartuk meglni! Mg vletlenl sem! Dan a fejt rzta. Az nem szmt. Hogy akartuk-e vagy sem, nem vltoztat semmin.

Amy szve sszeszorult. A Dan szembl st fjdalom sajt szvnek fjdalmt tkrzte szzszorosan. Alig tudta elviselni. Majdnem megfulladt, akkora gombc volt a torkban. Ktszer is neki kellett veselkednie, mire meg tudott szlalni. Te is arra gondolsz, amire n? suttogta. A fi blintott. Igen. Rendben mondta gondolkozs nlkl a lny. Rendben ismtelte Dan. Nem volt szksgk szavakra.

A reptrre! Nellie a fkbe taposott. Szerencsre mg a parkolban voltak. A reptrre? Minek?! kvetelte a vlaszt. Amy kinzett az ablakon. Mert hazamegynk. Vissza Beatrice nnihez. TESSK?! Nincs ms vlasztsunk vilgostotta fel Dan. Madriglok vagyunk. A Madriglok fjdalmat okoznak az embereknek. Meglik ket, vagy legalbbis megletik. Ki kell szllnunk a vadszatbl, mieltt mg egyszer hasonl dolog trtnne. Nhny msodpercig hallgattak. Biztosan ezt akarjtok? krdezte Nellie. Igen vlaszoltak halkan, de habozs nlkl. Nellie kikanyarodott az tra.

Dan kibmult az aut ablakn. Pp, Jamaica, most ltjuk egymst utoljra, tbbet nem jutok el ide!

Bntudat hastott bel. Meg kell ltogatnunk Miss Alice-t. ppen szlni akart Nellie-nek, amikor elhztak a reptrre vezet legazs mellett. H, itt kellett volna lefordulni a reptr fel! Nem baj, gyis meg akartam ltogatni Miss Alice-t, mieltt elmegynk. Amy szomoran nzett r. Igazad van. Nos, akkor a reptr eltt ugorjunk el Spanish Townba javasolta Dan, s azon tndtt, mit fog mondani Miss Alice-nek. Nellie nem vlaszolt. Pedig nem is volt a flben a flhallgatja. Nellie, szeretnnk megltogatni Miss Alice-t, hallottad? krdezte Amy. A lny visszatette a szemre a napszemvegt. Nem vagyok sket. Csak dljetek htra s laztsatok! Rtok fr egy kis pihens. De nem j irnyba megynk akadkoskodott Dan. Spanish Town arra van bktt htra a hvelykujjval. Nhny msodperc mlva nyilvnvalv vlt, hogy Nellie-nek esze gban sincs megfordulni, s ettl Dan zavara lassan flelemm ersdtt. Hol van Lester doboza? krdezte hirtelen. Mondtam mr, hogy j helyen. Dan ltta a visszapillantban a Nellie szjn megjelen hideg mosolyt. Ne aggdj, csi! Nem emlkszel, mit tancsolt az orvos? Nyugalom! Majd nyugodt leszek, ha elrulod, hol a doboz hangzott Dan vlasza. Nellie szja megfeszlt. Aztn gy szlt: Nem fogok a krdseitekre vlaszolgatni. Majd megtudjtok, ha ott lesznk. Ott?! Hol?! emelte fel a hangjt Dan. Hov viszel bennnket? Semmi vlasz. Amyn ugyanaz a pnik lett rr, mint az ccsn, s rngatni kezdte az ajtt.

lltsd meg a kocsit! Nem vagyok hajland tovbbmenni, amg el nem rulod, mi folyik itt! Bocs. Ez egy expressz aut. Legkzelebbi megll a vglloms. A vglloms. Ez elg fenyegeten hangzott. Amy hiba rngatta a kilincset. A gyerekzr nem engedett. Kelepcben voltak. Csak a sajt biztonsgotok rdekben javasolta Nellie. Dannek rlt gondolata tmadt. Szerette volna elrntani a kormnyt, vagy befogni Nellie szemt valamit tenni, amivel megllthatja az autt. De az ton msok is voltak rajtuk kvl, s ezzel a manverrel veszlybe sodorta volna ket. A finak olyan vadul dobolt a szve, hogy a feje is lktetett tle. Mondani akart valamit, de nem jtt ki hang a torkn. Csak hitetlenkedve nzte Nellie tarkjt. Csak azrt segtett bennnket egsz id alatt, hogy megfeledkezznk a vdekezsrl. s amikor leengedtk a keznket, bemosott neknk egyet.

Nhny perc mlva Nellie lehzdott az trl, s trcszott egy szmot. Hamarosan ott lesznk kzlte. Nem. Nincs megoldva. De itt vannak velem. Vagyis a B terv. A szavak egyszerre csengtek titokzatosan s rmiszten Amy szmra. A legijesztbb mgis Nellie hangjnak ridegsge volt. Mintha robot lett volna. Szavai teljesen rzelemmentesen szltak. Arca pedig mint egy fagyott k. Elraboltak. Elraboltak bennnket. Amy meg sem prblta megkrdezni, mi a B terv. Tudta, hogy gysem kapna vlaszt. Remeg ujjal kikapcsolta a biztonsgi vt, s htramszott. Szksge volt Dan kzelsgre. Amy dht akart rezni Nellie rulsnak vgs, ktsgbevonhatatlan bizonytka miatt, de csak hallos fradtsgot rzett.

Annyira fradt vagyok, tl fradt s szomor ahhoz, hogy dhs lehessek. Legszvesebben sszekucorodott volna egy stt, nma szobban, hogy csak aludjon, aludjon s aludjon. Legalbb tz vet. Az ablak fel fordult, s tehetetlenl lehunyta a szemt. Szempilljn knnycsepp csillogott.

Msfl rnyi, kriptohangulatban eltlttt autzs utn, Nellie lekanyarodott az autplyrl egy kisebb tra, ami a hegyek kzt futott. Br gy tnt, hogy a hegyekben senki sem lakik, mgis elhztak egykt hz mellett. A hzak nha vross lltak ssze. Az t egyre keskenyebb s meredekebb lett minden kanyar utn, amg el nem rtk a vzmoss fltt tvel vashidat. MOORE TOWN olvastk a tbln. Nellie tvezetett a hdon, s meglltotta a kocsit a tls oldalon. Az ajtzr kattanva kinylt. Kiszllhattok mondta ugyanazon a kifejezstelen hangon. De eszetekbe se jusson elmeneklni. Kettnket nem tud meglltani gondolta Amy. Ha n elterelem a figyelmt, Dan megmeneklhet Amy kiszllt az autbl, s krbenzett. Moore Town egyik ltala ltott vroshoz sem hasonltott. A hegyoldalban fut fldt mindkt oldaln hzak sorakoztak. A trpusi sznekre festett homlokzatok mr fakk, de mg mindig vidmak voltak. A hegycscson kkesszrke kd lt. Dan megkerlte a kocsit, s mell llt. Most mi lesz? krdezte idegesen. Az tletek fgg szlalt meg egy hang a htuk mgl. Lgy, de reszels Mieltt megfordult, Amy megfogta Dan kezt. Pontosan tudta, kit fog ltni. A fekete ruhs embert. Aki most szrke ruhss vltozott. Amy dbbenten llt. A frfi kezben rismert a csomagra.

A doboz. Nellie a fekete ruhsnak adta

NEEEEEE! Dan kiszaktotta a kezt Amy markbl, s elrelendlt. Dhe szinte tapinthat volt. Amy tudta, hogy nem fogja a dobozt Lester dobozt az ellensgnek tengedni. A frfi ids kora ellenre meglepen mozgkonynak bizonyult. Elugrott Dan tmadsa ell, aztn kitette a lbt. Dan elterlt a porban. Amy a fihoz rohant. Dan szeme vadul villogott. Mg legyzhetjk ket A tid Nellie, n meg majd Ugyan mr, gyerekek szlalt meg a szrke ruhs. s akkor mi lesz? Elszktk ellnk? Mgis hov? Amy ktsgbeesve dbbent r, hogy igaza van. A frfi vlasztsa nem vletlenl esett erre a helyre. Tbb kilomter tvolsgra volt mindentl, s Dan gyenge volt mg a hossz meneklshez. Taln jobb lenne, ha meghallgatntok javasolta. Tudok egy helyet, ahol knyelmesebben beszlgethetnk. Megprblt meglni! kiltotta Dan. Ausztriban! Mirt lnnk le egy gyilkossal? A frfi meglepett kpet vgott. Valamit flrertettetek. De ez megbocsthat, tekintve, hogy nem ismeritek a tnyeket. Attl tartok, ragaszkodnom kell hozz, hogy leljnk beszlgetni. Jelenleg egyedl vagyok. De itt vannak a trsaim a kzelben emelte fel a mobiljt. Felttelezem, szvesebben beszltek velem, mint nhny kevsb kedves kollgmmal. Ennl egyrtelmbben meg sem fenyegethette volna ket.

Leltek egy ponyvatets zlet el. Az zlet a br s a vegyeskereskeds

keverke volt. Nellie betette a dobozt a kocsiba. Aztn ahelyett, hogy lelt volna velk, megllt az t szln. Amy s Dan letelepedett egyms mell, szemben az ellenfelkkel. Hallottatok mr Moore Townrl? krdezte a frfi. Amy eldnttte, hogy nem mond egyetlen felesleges szt sem. Egyikk sem vlaszolt. Klnben is klti krds volt. A frfi szre sem vette a hallgatsukat, s gy folytatta: Ez volt a Windward Maroonok egyik faluja mondta. A msik Nanny Town. Termszetesen az Igaz Kivl Nannyrl kapta a nevt. Amy megborzongott. A frfi mr Nannyrl is tudott. Ht persze. Nellie tjkoztatta. Ahogy mindenrl. Ez volt az otthonuk s a fhadiszllsuk folytatta. rltem volna, ha Nanny Townban tallkozhatunk, de sajnos vek ta teljesen elhagyatott. Az italba kortyolt. A hd, amin tjttetek, az egyetlen bejrat a vrosba. A maroonok nagyon ravaszak voltak. Falvaikba csak egy ton lehetett bejutni. Azt pedig mindig riztk. Nhny maroon kpes volt meglltani egy egsz angol csapatot. Nanny Town hasonl vdelmi rendszerrel rendelkezik. Egy foly fl ugr kiszgellsre plt. Amy Nellie-re nzett, aki httal llt nekik, s a hd fel vezet utat kmlelte. A frfi kvette a pillantst. Ja, igen. rkdik. Amg Nellie ott ll, senki sem lephet meg bennnket. Tekintve, hogy ez az egyetlen t a vrosba. Nekem egy gyilkos ne tartson fldrajzrkat! csattant fel Dan. Elrablsuk egyetlen j oldala az volt, hogy a dh visszavltoztatta a fit a rgi Dann. A frfi oldalra dnttte a fejt. Termszetesen. Megrtem a trelmetlensgeteket. sszefonta az ujjait, s kezt az asztalra helyezte. Az els dolog, amit el kell mondanom, hogy a Madriglok nevben beszlek veletek. Amy megbkte Dant az asztal alatt. rezte, hogy ccse majdnem sztrobban a mregtl. Nyugi zente telepatikusan. Koncentrlj! Ki

kell tallnunk, hogy kaparintsuk vissza a dobozt, s hogyan hzzunk el innen A Madriglok nagy rdekldssel figyeltk az elrehaladsotokat folytatta a frfi. Le vannak nygzve. Azrt vagyok itt, hogy megkrjelek benneteket egy feladat teljestsre. A kisujjunkat sem mozdtjuk meg a kedvkrt! trt ki Amy. A frfi vllat vont. Nekem gy is j. De hadd szljak pr szt arrl, mivel jr az, ha visszautastjtok az egyttmkdst. Anlkl, hogy jobban belemennk a rszletekbe, elg annyit mondanom, hogy a kis bartotok nlunk van. A kis bar? Amy hangja elcsuklott a rmlettl. Saladin! Olyan fradt volt, hogy fel sem tnt neki a macska hinya. Mi-mit mveltek vele? remegett meg Amy hangja. Nem mert belegondolni, mit tehetnek a macskjukkal Kik ezek az emberek, akik mg egy rtatlan cicust sem kmlnek? Hogy mi? Semmit! vlaszolta a frfi. Nagyszeren rzi magt, s ez gy is marad, amg hajlandk vagytok egyttmkdni. Nagyon egyszer az egsz! Nem kell mst tennetek, csak kinyitni ezt a dobozt! De akkor meg kell grnie valamit mondta Dan dhtl fortyog hangon. Nem vagytok abban a helyzetben, hogy egyezkedjetek. Ebben tved. n azt akarja, hogy megtegyk, de ha gondolja, csinlja maga! Mert neknk van egy kiktsnk. A frfi nem vlaszolt. Dan folytatta. Miutn kivette belle a drgaltos zenett, vissza akarjuk kapni a dobozt s Saladint is. A frfi vllat vont. Azt hiszem, ennek semmi akadlya. Azt akarom, hogy a szavt adja makacskodott Dan. Megveten nzett a frfira. Ennyi. Nem mintha rne valamit a szava tette hozz gyllettel a hangjban. A frfi arca megrndult, aztn felemelte a kezt. A szavamat adom eskdtt, s blintott egyet. Amikor jra felemelte a fejt, Amy meglepdtt, mert szrevett valamit a

tekintetben. Tiszteletet? Vagy inkbb bszkesget? Az egsz csak egy msodperc tredkig tartott. Az is lehet, hogy rosszul ltta. Ha befejezte a mondandjt, szeretnnk munkhoz ltni kzlte Amy hidegen.

Miss Gomez! Nellie visszatrt az rhelyrl. gy ugrl neki, mint egy pincsikutya gondolta Amy undorodva. De minden gyllete ellenre, a neveln rulsa miatt legbell mly bnatot rzett. Adja oda nekik a dobozt rendelkezett , aztn itt hagyjuk ket, hogy nyugodtan elvgezhessk a feladatukat. Tessk?! hzta ssze a szemldkt Nellie. Azt hiszem, hallotta, mit mondtam. Nem! kiltott fel Nellie. Msban egyeztnk meg! Azt mondta, segthetek nekik! Amy szve nagyot dobbant. Lehet, hogy Nellie ketts gynk? Amy megprblta elnyomni a gondolatot. Nem akart remnykedni, mert flt, hogy ismt csaldnia kell. Akrmit is beszltnk meg, ez gy fog trtnni utastotta a frfi. Nellie sszehzta a szemt. Azt maga csak hiszi! Az authoz szaladt, kinyitotta az ajtt, s feltartotta a kulcsot. Ha nem engedi, hogy segtsek nekik, akkor elhajtok a kocsival, s bcst mondhat a doboznak! A szrke ruhst nem volt knny megijeszteni. Mit gondol, milyen messzire jut, amg el nem kapjuk? Elg messzire, hogy a dobozt tadjam a Kabrknak vgott vissza Nellie. Aggodalom szott t a frfi arcn, de a kvetkez msodpercben rr lett rajta.

Nocsak, nocsak. Azrt ne kapkodja el. Komolyan mondom! kiltotta. Prbljon csak meg tverni! A frfi feltartotta a karjt. Nyugodjon meg, krem! csittotta, aztn vllat vont: Ha annyira akarja, maradjon velk. Szerencsje motyogta Nellie, azzal visszament az asztalhoz a dobozzal. Amy a lnyra bmult. Mi folyik itt? Elbb vagy utbb, de kitalljk. Nellie kivette az orrbl a karikt, s a Miss Alice-tl kapott flbeval mell rakta. Amy maga el tette srknyos nyaklnct s a farkasagyart. Dan levette a karmot a lncrl. Szksgetek lesz erre is mondta a frfi, s egy kis cspfogt vett el. Nellie levgta a flbevalk kapcst, aztn tovbbadta a fogt Dannek, aki lecsippentette vele a karomrl az akasztt. Amy kvetkezett. Csak egyetlen pillanatig habozott, mieltt lenyeste a medlt a nyaklncrl. A frfi kicsomagolta a faragott dobozt, s Nellie el tolta. A neveln a megfelel helyre illesztette a kgykat. Dan ugyangy tett a karommal. Vgl Amy kvetkezett. Beillesztette az agyart a helyre. Aztn llegzett visszafojtva felemelte a srknyos medlt. A medl tkletesen passzolt. De a doboz zrva maradt. Amy kiengedte a levegt. Persze hogy nem gondolta. Nem varzsdoboz ez, az isten szerelmre! Megprblta felpattintani, mint egy htkznapi dobozt. Nem jrt szerencsvel. Hadd prbljam meg n is! krte Dan izgatottan. Mind a ngy oldalrl megprblta kinyitni. Mg a tetejre is lltotta. Hiba. A szrke ruhs htradlt a szkben, s mellkasn sszefont ujjakkal figyelte ket. Feltette a napszemvegt. Amy most nem lthatta a szemt.

Nellie is megprblkozott a dologgal. Amy egy idre flretette az aggodalmt, hogy a lny melyik oldalon is ll. Minden segtsgre szksgk volt. Mindhrman jra prblkoztak. Amy a doboz oldalait igyekezett kinyitni, aztn a tet oldalra cssztatsval ksrletezett. Semmi. A szrke ruhs felllt. gy ltom, elbuktatok szlalt meg, s a dobozrt nylt. Dan felkapta elle, s a hta mg dugta. Annyi vadsggal nzett a frfira, hogy Amynek borsdzni kezdett tle a hta. Mg sohasem ltta gy nzni. Nem tudta, mi trtnne, ha a frfi megprbln elvenni tle a dobozt. Knyrgm! krlelte ktsgbeesetten a lny. Csak egy kis idt krnk mg! Nlunk vannak a szimblumok, mindegyik illik a helyre, mr csak azt kell kitallnunk, hogy a hangja elcsuklott. A frfi odbb stlt. Elvett egy mobilt, trcszott egy szmot, s belehadart valamit. Aztn visszafordult, s rjuk nzett. Tizenkett mlt t perccel szlalt meg. Pontosan egy rt kaptok. Ha a doboz egy ra t perckor mg zrva lesz, elbuktatok. rtetttek? Amy blintott. Fiatalember? Dan mg mindig a frfira meredt. De is blintott. Visszajvk pontosan s az rjra nzett tvenkilenc perc mlva. Sznetet tartott. Ne felejtstek el, hogy minden oldala egy, s hogy szksgetek van rnk, hogy sikerljn. A frfi elstlt, s otthagyta ket a dobozzal.

Negyven perccel ksbb a neveln tancstalanul meredt Amyre. Amy srskzeli llapotban volt, s Nellie semmivel nem tudta megvigasztalni. Mindent megprbltak. Kivettk a szimblumokat, s jra visszahelyeztk ket minden lehetsges sorrendben. Megprbltk

mind a ngyet egyszerre bepasszrozni. Nem volt olyan oldala, amelyikre nem fordtottk. Kiprbltk, mi lesz, ha kt ember egyszerre nyomkodja a dobozt. Minden ngyzetcentijt vgigtapogattk, vgigbkdstk s vgigfeszegettk. Semmi sem segtett. Amy lehajtott fejjel prblta leplezni knnyeit. Dan arcn izzadsg csrgtt, amikor jra megvizsglta a dobozt. Nellie gy rezte, mindjrt felrobban. Nem ltezik, hogy ne tudjon segteni Gondolkozzatok! krlelte ket. Biztosan elfelejtettnk valamit! Gondoljatok vissza a legelejre, a Bahamkra! Amy egy kicsit feljebb emelte a fejt. A medvekarom mondta. Azt talltuk a Bahamkon. Dan abbahagyta a doboz babrlst, s is felnzett. Azutn idejttnk, Jamaicra, s megtalltuk Miss Alice kgyit. Lthatan jt tett nekik, hogy elterelhettk figyelmket a dobozrl. Azutn mi trtnt? biztatta ket Nellie. Felhvtad az apukdat folytatta Amy s AZ IGAZ KIVL NANNY! kiltotta Dan. Megtalltuk az aranyszalagot a szarvban! Amy kotorszni kezdett a htizskjban. Kivette belle a paprba csomagolt aranyszalagot. Nellie ltta, hogy Amy a homlokt rncolja. Sehov sem illik! Hosszabb a doboz brmelyik oldalnl! Akkor prbld meg tlsan! ajnlotta Dan. gy is hossz! Akkor hajltsd meg! javasolta Nellie. De hogyan? krdezte Amy. Nellie szve sszeszorult. Amynek igaza volt. sszehajtsnak milli mdja lehetett. Sohasem fogjk kitallni, melyik a helyes. Pedig ez a megolds! NEM lehet ms! erskdtt Dan. Hadd nzzem meg! krte Nellie. gy rtem, a cskot Kzelrl megvizsglta. Azok az apr betk
ektomaluja ektomoluja ektomaluja ektomaluja

Mirt rtak mindkt oldalra? Ha a tbbi trgyhoz hasonlan illeszkedik a dobozba, akkor lennie kell egy j s egy rossz oldalnak. De itt mindkt oldal ugyanolyan. Dan s Amy a Nellie kezben tartott szalag fl hajolt. Aztn hirtelen Amy leveg utn kapott. Ismt a htizskjba nylt, s kivette belle a noteszt. Mr gondoltam r rgebben is, csak kiment a fejembl. Nzztek! Megmutatta az oldalt, amelyikre felrta a titokzatos szt. EKTOMALUJA EK Ekaterina TOMA Tomas LU Lucian JA Janus Nem rtettem, hogy a Tomasokat mirt jelli ngy bet, amikor a tbbit csak kett. Most mr rjttem, hogy ket is csak kt bet jelli. Vadul irklni kezdett, aztn jra felmutatta a lapot. EK Ekat TO Tomas MA Madrigl LU Lucian JA Janus Zsenilis! kiltott fel Dan. Nellie lehunyta a szemt, hogy jobban tudjon koncentrlni. Emlkeztek, mit mondott, amikor tvozott? Hogy szksgnk van rjuk a sikerhez. Vagyis a Madriglokra. A ngy g a doboz ngy oldala gondolkozott Amy. A rvidtsek kzepn a Madrigl sz A Madriglok llnak kzpen Dan is ersen rncolta a homlokt. Nellie-re nzett. Mit krdeztl az elbb? Azt mondtad, hogy nem jut eszembe! A fekete ruhssal kapcsolatban, aki most szrke ruhs? Nem. Mg azeltt.

Nellie egy msodpercig elgondolkozott. , most mr emlkszem! Azt krdeztem, mirt rtak a szalag mindkt felre. Ltta, hogy Dan magba szll. Szinte hallotta az agyban csikorg fogaskerekeket. A betk killnak a csk mindkt oldalbl. Ez azt jelenti, hogy beillenek valahov csak azt kell kiderteni hov. Add ide azt a szalagot! Nellie figyelte a fit, ahogy a szalag kt vgt sszefogva hurkot csinl belle. Lehet, hogy gy kell. lre lltva, nem fektetve. s ha a megfelel helyre teszed Annyira egyszerre hajoltak a doboz fl, hogy csaknem sszekoccant a fejk. Szerintem a tetejre kell tenni tippelt izgatottan Amy. Ha a doboz oldalaiba nem illik, marad a teteje. Az gyis kzpen van. Dan tallta meg a helyt, egy keskeny, ovlis alak rst a faragott doboz tetejn. gy tnt, hogy a szalag ppen beleillik. De mgsem. Majdnem belefrt, de csak majdnem. Hiba lltgattk, huzigltk, vonogattk, nem ugrott a helyre. Nellie csaldottan felnygtt. Aztn a mobiljn megnzte az idt. Egy ra mlt kt perccel mondta srgetve. Akrmelyik percben visszatrhet. Van mg valami szlalt meg hirtelen Amy. Amit a tvozsa eltt mondott. s most nem arra gondolok, hogy szksgnk van a Madriglokra. Azt mondta hzta ssze a szemt Dan, amikor megprblt visszaemlkezni , ne felejtsk el, hogy minden oldala egy. Minden oldala egy suttogta Amy. Minden oldala egy Egy pillanatra teljes nmasg hullt rjuk. Aztn Amy elmosolyodott. Nellie szerint felsugrzott. Ez volt a legjobb sz r. Mbius-szalag! derlt fl Amy. Milyen valag? krdezte Dan. Szalag, nem valag javtotta ki Amy. Egy geometrikus alakzat, aminek egy oldala van!

Felvette az aranyszalagot, de mieltt sszeillesztette volna a kt vgt, az egyiket flig megtekerte, amitl a huroknak ovlis formja lett. Ezt figyeld! Ha pldul idetennm a ceruzmat, s vgighznm a szalag kzepn a kiindulsi helyig, a vonal megjelenne mindkt oldalon, pedig a ceruzm hegyt fel sem emelem! Ami azt bizonytja, hogy tnyleg csak egy oldala van. Nem igazn rtem vallotta be Nellie. Majd ksbb jra elmutogatom. Tudod, egy paprcskon sokkal jobban szemlltethet, mert magyarzta Amy. SZAKADJ MR LE a tmrl! Inkbb nzzk meg, hogy beleillik-e! J, j! Nellie ltta Amyn, hogy mr nem kapkod. Feltnen nyugodt volt, s flttbb magabiztos. Fogta a Mbius-szalagot, s beillesztette a rsbe. Megprblta egyszer, ktszer, hromszor. Negyedik prblkozsra a szalag a helyre ugrott. Tkletesen illeszkedett. s a doboz zrja kattanva kinylt.

Nyissuk ki egytt! ajnlotta Amy csillog szemmel. Kszen lltok? Egy, kett, hrom A doboz selyemblsre nagy mgonddal egy blnt hmeztek. A selymen kt trgy fekdt: egy kis pergamentekercs s egy apr erszny. Amy vatosan kitekerte a papirost. A szle szakadozott volt, nhny darabja le is vlt. A tinta mr megfakult, de mg ki lehetett betzni. Amy felolvasta.

Megnzhetem? vette ki Dan a pergament vatosan a lny kezbl. Gyorsan tfutotta. JUH! Vgre! Valami pofonegyszer! Az ujjaival hvogatni kezdte ket. Gyertek, gyertek, s krdezzetek!

Rendben engedelmeskedett Nellie. Mire jttl r? Azt akarom, hogy trden llva knyrgjetek! gonoszkodott a fi. Dan! lltotta le Amy flig kacagva, de egyre bosszsabban. Mg viccelni sem szabad? ugratta Dan. Felemelte a paprt, s rbktt: Ltjtok ezt? Tudjtok, mit keres az angol szvet ebben a versben? Utals a kvetkez ti clunkra! Angliba megynk, pupkok! Megnyalta az ujjt, s a homlokhoz rintette. SSSSSS! A, ez st! Csak ne lennk ekkora agytrszt! jabb szemforgats a lnyok rszrl. Mieltt Dan eljult volna sajt nagyszersgtl, Amy az ersznyrt nylt. Mves munka volt. A szegllyel futtatott, kitmtt erszny nyakt ktllel hztk ssze. vatosan kinyitotta, s kivett belle egy kis vegcst. Az vegcse barnsvrs anyaggal volt tele, ami leginkbb darabos pderre emlkeztetett. Amy letekerte a tetejt, s az orrhoz emelte. vatosan beleszagolt. Nem is tudom hzta ssze egy kicsit a szemldkt. Mintha annyi v utn mg most is lehetne rezni az illatt, de nekem nem ismers Nellie az vegcsrt nylt. Gyorsan beleszagolt. Ez szerecsendi-virg vgta r egybl. Az a fszer, amit n is vsroltam. A szerecsendi-virgzat nem ms, mint a szerecsendi kls burka. Mindhrman egymsra vigyorogtak. Megtalltuk a kulcsot, s rjttnk arra, mi a kvetkez lloms, s mindez rpke harminc msodperc alatt! rikkantott a fi.

A szrke ruhs Nellie mgtt llt. Annyira el voltak foglalva a dobozzal s annak tartalmval, hogy szre sem vettk, amikor visszatrt. Szp munka volt szlalt meg. Lelt az asztalhoz, s levette a napszemvegt. Amy legnagyobb megrknydsre olyan mozdulatot tett, mintha egy knnycseppet trlne ki a szembl.

Megkszrlte a torkt, s felvette a dobozt. Egy renegt Ekat alkotsa meslte. Elg gyes, nem gondoljtok? Az Ekaterinknak annak idejn nagyon fjt a foguk erre a terletre. Sokat mozgoldtak a Karib-tengeren. Gondolom, rlni fogtok annak, ha elmondom, hogy a cictok nagyszeren rzi magt. Majd kzsen elmegynk rte Kingstonba. Visszarakta a dobozt az asztalra. Bocsnatot kell krnem ismerte be. Elszr is a korbbi viselkedsemrt. Ksbb ltni fogjtok, hogy minden egy nagy terv rsze volt. Msodszor, mert elfelejtettem bemutatkozni. A nevem Fiske Cahill. Szeretnm megksznni, hogy ennyi rmet okoztatok a nvremnek. A nvrnek? Grace-nek lt le Nellie mell a frfi. Grace a nvrem volt.

Amynek leesett az lla. Grace-nek egy testvre volt: Beatrice nni. Egyikk sem emltette egy szval sem az ccsket. Biztosan hazudik! Hogy lehet az, hogy mg csak nem is hallottunk magrl? tudakolta Dan. A frfinak megrndult az arca, s egy kicsit mlyebbre sllyedt a szkben. Nem knny krds mondta szinte magnak. Sznetet tartott, s felshajtott: Flnk kisfi voltam. Annyira, hogy teljesen ledermedtem, ha msok is voltak a kzelemben. A szleim megengedtk, hogy otthagyjam az iskolt, s magntanulknt folytassam. Taln hiba volt, mert vgl ezzel megknnytettk, hogy elszkjek, amikor fiatalemberknt gy dntttem, nem akarok rszt venni a csald gyeiben. A frfi kutat tekintete vgigvndorolt rajtuk. Amy tudta, milyen gyre gondol: a 39 kulcsra. A frfi sszefonta ujjait, s a kezt bmulta.

Amikor kicsik voltunk, Grace s n ajnroztuk egymst. volt az egyetlen, akivel nem szaktottam meg a kapcsolatot. Igaz, csak a magam mdjn tartottam. Egy-egy telefonhvs, nhny levl, rvid ltogatsok. De amikor beteg lett, hosszabb idt tltttnk egytt. Megrzta a fejt. Lgy hangja suttogss halkult. A sok rossz dnts kzl, amit letemben hoztam, azt bntam meg legjobban, hogy nem tltttem elg idt vele. Amy torka sszeszorult. Mi lenne, ha Dan eltnne az letbl? Aztn ert vett magn, s sszehzta a szemldkt. Ha Fiske Cahill hazudik, nagyon j sznsz. Lehet, hogy azt mondja, amit Amy hallani akar. J lesz rsen lenni Remlem, ez kielgt magyarzat volt a szmotokra, mert msikkal nem szolglhatok. Grace lete utols napjaiban arra krt, vegyek rszt a kulcsvadszatban. Nem utasthattam vissza. Engem nem elgtett ki a vlasza. Nem bizonytotta hitelt rdemlen, hogy Grace ccse ktelkedett Dan. Fiske Cahill nmn lt egy pillanatig. Aztn felemelte az llt, pislogott egyet, majd orrhangon rikcsolni kezdett: Mindenki, aki beszll ebbe az idita jtkba, ktzni val bolond! Ide a pnzzel! Amy meglepetten nzett a frfira, aki pp az imnt utnozta megtveszt hasonlsggal Beatrice nnit. Beatrice nni pontosan ezt mondta, amikor felolvastk Grace vgrendelett. Ksrteties hasonlsg. Erre csak olyan ember kpes, aki jl ismerte t nagyon jl. Maga is ott volt? suttogta Amy. Igen. Titokban. A msik szobbl hallgatztam. A nvrem hangja elg idegest, de ezt nektek mondjam?! Amy Danre nzett. A fi egyszerre vonta meg a vllt s blintott. Nvre megrzta a fejt. Lehet, hogy ez is egy trkk. Taln tanulmnyozta a viselkedst. Rlltott valakit, lefilmezte, meg ilyesmi. Aztn begyakorolta a hangjt. Vagy kzsen kieszeltek valamit Kivel? Beatrice-szel? csodlkozott Fiske Cahill. Beatrice nnivel? krdezte Dan is.

Nemcsak egyszerre krdeztk, de mg ugyanazzal a ktked arckifejezssel is. Amybe belehastott a felismers. Az emberek mindig azt mondtk, mennyire emlkeztet a nagyanyjra. Miss Alice is szrevette ezt, pedig vek ta nem tallkozott Grace-szel. Most Amy ltta meg ugyanezt a hasonlsgot a szrke ruhs s Dan kztt. Lertt rluk, hogy rokonok.

Annyi mindent kell elmondanom, hogy nem is tudom, hol kezdjem. De igyekezni fogok. Arra mr rjttetek, hogy Madriglok vagytok kezdte Fiske Cahill. Igen, s arra is, hogy ez nem tl j hr szlt kzbe Dan. Az attl fgg, honnan nzitek vlaszolt a frfi. Kszi, sokat segtett! felelt Dan. Amy egy msodpercig gy ltta, hogy Fiske mosolyog, de aztn sszehzta a szemldkt, s nagyon komoly arcot vgott. Gideon s Olivia Cahillnek ngy gyermeke szletett folytatta Fiske. Aztn sznetet tartott. Dan s Amy egymsra nzett. gy ltszik, egy kvzkrdst kaptak. Katherine, Luke, Thomas s Jane sorolta Amy. Fiske helyeslen blintott. Gideon egsz lett s pnzt arra ldozta, hogy megtallja a pestis ellenszert. A szrum, amit ellltott, valban meglltotta a krt, de nem vrt mellkhatsai voltak. Nem sejtette, hogy a szrum megvltoztatja az emberek DNS-t, s azok, akik beveszik, sikeresebben llnak helyt az emberi let minden terletn. Vgl Gideon sztosztotta a gyerekei kztt a szrum egy-egy sszetevjt, aztn nem sokkal ksbb lett vesztette a laboratriumban kitrt tzvszben. A gyermekei egymst vdoltk a tzvsz elidzsvel, gy aztn a csald sztesett. Elindultak, hogy megalaptsk sajt gaikat a Cahill csaldon bell. Most Dan kvetkezett. Bellk lettek az Ekaterink, a Lucianek, a Tomasok s a Janusok. jabb blints. Az gak vszzadok ta egymssal versengve kutatjk az sszetevkhz vezet kulcsokat, hogy elllthassk a sajt guk szrumt s a szuperszrumot, mely mind a ngy g hatalmnak titkt tartalmazza. De minden alkalommal, amikor valamelyik g kzel jut a megfejtshez, valakik kzbeavatkoznak. A Madriglok suttogta Amy.

A tbbi g ezrt gylli ket vagyis bennnket javtotta ki magt Dan. De hogyan keveredtek bele a Madriglok a kulcskeressbe? Fiske egy msik krdssel vlaszolt. Amy, megmutatnd azt a miniatrt? Amy nem tudta mire vlni a dolgot. Kivette a htizskjbl a kpet, s a frfinak adta. Nhny msodpercig nzte, aztn lassan megszlalt. A tzvsz idejn senki sem sejtette, hogy Olivia megint vrands. Az tdik gyermekvel. gy fordtotta a kpet, hogy k is lssk. Ismerkedjetek meg Madeleine Cahill-lel! mondta. A Madrigl g alaptjval.

Amy megnzte mr egyprszor, de most mgis gy rezte, mintha elszr ltn a festmnyt. Hihetetlen volt az egsz. Ht ezrt hasonltott annyira a kpen lthat asszony az anyjra! Ez a dd dd dd a ngyzeten mamtok vilgostotta fel ket Fiske. rta a verset mutatott Dan a dobozra. MC. Vagyis Madeleine Cahill. Fiske blintott, s vatosan letette a miniatrt. Megkszrlte a torkt. Olivia kezdetben mindenben tmogatta frje erfesztseit. Mindaddig, amg a pestis ellen keresett gygyszert. De nagyon elkesertette, hogy csaldja a szer mellkhatsainak megszllottjv vlt. A gyerekei sztszledtek a vilgban, hogy j letet kezdjenek. t pedig otthagytk a kisbabval. Olivit elrettentette a szrum szemlyisgrombol hatsa. Szerette volna egyesteni a csaldjt, s arra nevelte a kis Madeleine-t, hogy ez legyen a legfontosabb cl az letben. Amy felszisszent meglepetsben. Arca felragyogott, de nem az rmtl, hanem a megvilgosodstl.

Fiske Cahill akkor mosolyodott el elszr. Mondja csak, kisasszony! Errl szl a vers! A sok klnll szlat jra kzs hlba fonni! Ezt teszik a Madriglok! Megprblnak vget vetni az gak egyms kzt dl harcnak! Pontosan! helyeselt Fiske. Nem rtem vgott kzbe dhsen Dan. Nem kikptt bkefenntartk, ha engem krdeztek. Fiske ismt elkomolyodott. Sajnos, ebben igazad van. Dan. Nem knny feladat meggtolni az gakat abban, hogy tl nagy hatalom kerljn a kezkbe. s ami a legfontosabb: mindezt gy, hogy ne legyenek rtatlan ldozatok. , . Dan nem tudott szhoz jutni, s megprblta felfogni azt, amit Amynek mr sikerlt. Vagyis a Madriglok a j fik? De akkor mirt A tbbi gnak nagyon nem tetszene, ha kiderlne, hogy a Madriglok egyenrang tagjai a Cahill csaldnak, s mg szomorbbak lennnek, ha rjnnnek, mi a Madriglok igazi kldetse. Fiske gy folytatta: Azrt kell a legnagyobb titokban dolgoznunk. s anya meg apa k is benne voltak? krdezte Amy. Fiske blintott. A legaktvabb tagjaink kz szmtottak. Mg valamit tudnotok kell. A Lucianek egyik gonosz tettket rkentk Arthurra s Hope-ra. Dl-Afrikban trtnt. Winnie Thembeka! Amy visszaemlkezett arra a szrny pillanatra, amikor a fejkhz vgtk, hogy szleik kznsges gyilkosok. Tudtam! n mindig tudtam! nyjtotta az klt Dan Amy fel. Amy sszeklztt a testvrvel, de nem tudott olyan felhtlenl rvendezni, mint . Nehz dntseket kellett meghozniuk nekik is. Jnak lenni egyszernek ltszik, de sohasem az. Mi a helyzet Ausztrival? Az is a terv rsze volt? Felrobbantanak, aztn megmentenek. Elg kockzatos, ha engem krdez. Arra nem gondoltak, hogy meg is halhattunk volna? Alistair Oh idzte el a robbanst. El sem hiszitek, mennyire megknnyebbltnk, amikor kiderlt, hogy megszttok. Azt hitttek, n vagyok a tettes, s gy dntttnk, meghagyunk benneteket ebben a

hitben. Legalbb ismt flelmet bresztettnk a tbbi gban a Madriglok irnt. Nellie is megszlalt. Hallra rmisztettetek, amikor kijelentetttek, hogy ki akartok szllni a vadszatbl mondta. Tudtam, mekkora szksge van rtok a Madrigloknak. Fiske komoran blintott. A Madriglok fradsgos munkja nlkl, ki tudja, mennyien vgeztk volna Lesterhez hasonlan mondta halkan. Ez a vilg sorsa tndtt Amy. Csnd telepedett az asztal krl lkre. Amy ltta, hogy Dan szembe visszakltztt a fjdalom. De legalbb mr nem az a tehetetlen fjdalom volt, mint azeltt. Elszntsggal prosult. Senki sem fogja tbb gy vgezni, mint Lester, nem, ha Danen mlik. s ebben Amy is segtsgre lesz. Dan trte meg a csendet. Egyvalami mg mindig homlyos vallotta be. Mirt nem szereztnk errl elbb tudomst? Mirt figyelmeztetett Mr. McIntyre, hogy vigyzzunk a Madriglokkal. Mirt nem rulta el Grace, hogy Madriglok vagyunk? Mirt nem rulta el, milyenek is a Madriglok valjban? Fiske felshajtott. Taln ez a legbonyolultabb rsze a dolognak ismerte be. Madeleine Cahill anyja hallos gynl megeskdtt, hogy mindent el fog kvetni a csald jraegyestsrt. Tudta, milyen nehz lesz a Madriglok dolga, ezrt hossz veket ldozott arra, hogy kidolgozza az ltalnos irnyelveket az ga szmra. Nhnnyal a tudtotokon kvl mr tisztban is vagyok. A Madrigl g matriarchlis. A Madriglok ltalban az anyjuk vezetknevt veszik fel az apjuk helyett. Madeleine ezzel a trvnnyel fejezte ki Olivia irnt rzett odaadst. Ezrt vagyunk mi is Cahillek, s nem Trentek vonta le a kvetkeztetst Dan. Anya azt adta be nekem, hogy valami feminista elhajls miatt emlkezett vissza Amy. Dan elgondolkozott rajta.

Ez nem is volt akkora hazugsg De a legfontosabb folytatta Fiske. Madeleine tudta, hogy csak gy van eslye a gyzelemre, ha a Madriglok a jk kzt is a legjobbak lesznek. Mint Amelia Earhart, akirl ti is kitallttok, hogy Madrigl volt. Vagy Anne Bonny, Mary Read, Nanny Sharpe. Mindannyian Madriglok voltak. De folytathatnm a nvsort: Terz anya, Frederick Douglass, Roberto Clemente. s a Nobel-bkedjasok nagyrsze. H! lepdtt meg Amy s Dan egyszerre. De folytatom mondta Fiske. A Madrigl g az egyetlen a Cahill-gak kztt, ahol ki kell rdemelned, hogy aktv tagja lehess. Nem elg egyszeren beleszletni. A leend Madriglokat klnfle prbknak vetjk al a tudtukon kvl. Ha elbuknak, gy Madriglsgukat sohasem fedjk fel elttk. A prbk egy rszt a ms gakkal val konfliktusok jelentik, ms rszket maga a kulcsvadszat, de vannak olyanok is, amiket a Madriglok mestersgesen idznek el. Ez az utols prba ezek kombincija volt. Szksgnk volt az agyarra, s nagyon bztunk benne, hogy meg tudjtok szerezni. Miutn megszerezttek, gy dntttnk, hogy alvetnk benneteket az utols tesztnek. Ez volt a doboz kinyitsa ellensges krlmnyek kztt. Szval a Madriglok vgig prbknak vetettek al bennnket?! emelte fel Dan a hangjt. De idrl idre segtettnk is titeket vgott vissza Fiske. Hidd el, mi minl tbb aktv tagot szeretnnk. Mi azt akartuk, hogy tmenjetek a vizsgn. De az, hogy mi mit akarunk, nem rhatja t a trvnyt, hogy csak a legkivlbbak vlhatnak tagjainkk. A leend Madriglok tjt kzvetlen kzelrl figyelemmel ksrjk. Ehhez volt szksgnk Miss Gomezre s az kis rulsra. Bocs, skacok, szzszor el akartam mondani, de kezdte Nellie. Aztn a neveln az asztalra borult, s hangosan szipogni kezdett. Mi a fene csak nem az nem lehet Te srsz? bmult csodlkozva Nellie-re Dan. A lny Amy fel emelte knnyztatta arct. A-annyira szrny volt Ha-hazudni nektek s s amikor rrjttetek, nem bztatok bennem tbb! gy reztem, hogy utltok, s s nekem fo-folytatnom kellett visszahajolt az asztalra, s tovbb zokogott.

Amyt nhny msodpercig elvaktotta a dh. Szeretett volna valamit, vagy inkbb valakit megtni, amirt mindhrmukat ilyen helyzetbe knyszertette. Nellie valban elrulta ket. Tbbszr is: McIntyre-rel, a fekete ruhssal, a Madriglokkal. De a j cl rdekben tette, s neki sem lehetett knny Amy vett egy nagy levegt, s lassan kifjta a mrgvel egytt Ez mkdtt. Vagyis ltalban Amikor kitisztult a ltsa, Nellie tsks, fekete-szke hajt ltta maga eltt mg a kkemny Nellie-bl is lekvrt csinlt a kulcsvadszat Megrintette a neveln karjt. Nellie, n is sajnlom. Nagyon kezdte lgy hangon. Nem lett volna szabad olyan durvn viselkednem veled. Igen, Nellie szlalt meg Dan is idegesen. Most mr minden szuper lesz, abbahagyhatod a bmblst, ok? A szipogs halkulni kezdett. Fiske megkszrlte a torkt. Miss Gomez nem mindig mkdtt gy egytt velnk, mint azt elvrtuk. Az elrtakhoz kpest sokszor mskpp cselekedett. Pldul, amikor segtett benneteket Isabel Kabrval szemben. Vagy most is, a doboz esetben. Nellie fellt, szipogott egy leset, aztn letrlte a knnyeit, s elmzolta arcfestkt, ami gy trzsi mintkat rajzolt az arcra. Mit tehettem volna? kacsintott knnyes szemmel Amyre a neveln. Amy visszakacsintott. Hihetetlen, hogy egy szemrebbens mekkora megnyugvst jelenthet. Valban! Fisket mintha szrakoztatta volna a dolog. Aztn folytatta. A prbkat kveten az arra rdemesek eltt felfedjk Madrigl-voltukat, s beavatjuk ket a Madrigl-leszrmazottak titkaiba. Amy felszisszent. Ha ezt most mind elmondja neknk, akkor ez azt jelenti Fiske Cahill blintott. Azt. Felhatalmazsom van r, hogy megosszam veletek, Amy s Dan, hogy elnyerttek az aktv Madrigl sttuszt. Sznetet tartott.

Hozz kell tennem, hogy messze ti vagytok a legfiatalabbak, akiknek ez sikerlt. Amy biztos volt benne, hogy a szeme mr megint knnyes lett. Nagyanytok nagyon bszke lenne rtok tette hozz a frfi. s n is az vagyok. Dan fszkeldni kezdett a szkben. Jr hozz valami igazols? Esetleg egy jelvny, vagy kitz? Fiske oldalra dnttt fejjel elmosolyodott. Sajnos, semmi ilyesmi. De vannak klnbz nyeremnyek Megllt, s lopva krbepillantott. Mig ht Madrigl-kulcs kerlt el. Kztk termszetesen a szerecsendi-virgzat, amit most talltatok meg Kzel hajolt, s gyorsan, de tisztn hallhatan felsorolta a tbbit. Remlem, nem felejtem el gondolta Amy ktsgbeesve, de Dan oldalba bkte, ami azt jelentette, ne izguljon, mr megjegyezte mindet. m ezzel a tudssal nagy felelssg is jr intette ket Fiske. A Cahill klnnak jra egyeslnie kell. Ez volt Grace legfbb vgya. Egsz lett arra tette fel, hogy ezt elksztse. Azrt rta meg pp gy a vgrendelett is, hogy azzal beindtsa a 39 kulcs utni vadszatot. Abban bzott, hogy az gak majd beltjk, a sikeres kulcsvadszathoz ssze kell fogniuk. Sznetet tartott, aztn sorban rjuk nzett. Azzal ti is tisztban vagytok, hogy ez nem trtnt meg. Pedig a vadszat a vghez kzeledik. Anglia lesz az utols eslynk. Kt dolgot tartsatok ott szem eltt: az egyik, hogy nyerjtek meg a kulcsvadszatot a Madriglok szmra, s ami ennl is fontosabb, hogy a csaldot egyeststek. A csaldot? krdezte Amy zavarodottan. Kirl beszl ez? Magrl s Beatrice nnirl? Igen vlaszolt Fiske. A tbbi Cahill-gat. Dolgozzatok egytt velk, brjtok r ket az egyttmkdsre, s rjtek el, hogy bzzanak bennetek s egymsban. Ez lesz a legnagyobb kihvs, amivel eddig szembenztetek. Amy nem akart hinni a flnek. Az is elg nehz feladat, hogy megnyerjk a kulcsvadszatot, de hogy rvegyk mind a ngy gat az egyttmkdsre, egyenesen lehetetlennek tnt.

A gyllkd, hazug, rul Wizardokat, Oh-kat s Holtokat? s ami a legrosszabb Isabelt?! kiltott fel riadtan Dan. Azt akarja, hogy dolgozzunk egytt vele?! Az kizrt! Majd, ha piros h esik! E-e-egyszeren lehetetlen a szleink , k, mi Fiske lehajtotta a fejt. Kislnykorban tallkoztam desanytokkal meslte halkan. Szrny vesztesg, hogy egy ilyen csodlatos teremtsnek ilyen korn tvoznia kellett Ugyanez igaz desaptokra is. jabb csend. Fiske megkszrlte a torkt. Gondoljatok arra, hogy k mit vrnnak el tletek! Amy mr sokat tprengett ezen. Vajon a szlei azt akarnk, hogy tvol maradjon a bajtl, hogy vigyzzon Danre s magra? Taln de hogyan lehetnnek biztonsgban egy olyan vilgban, amit az Isabelhez hasonl alakok irnytanak? Dan htratolta a szkt, s felllt. Amy ltta rajta, hogy dnttt, s azt is, hogy helyesen. Nem bosszt llni jutott eszbe ismt. Hanem igazsgot szolgltatni. s nemcsak magunknak vagy a szleinknek, hanem az egsz vilgnak! Jobb, ha megynk javasolta Dan. Vr Anglia! Elszr persze beugrunk Saladinrt, aztn halkult le a hangja mg tartozunk egy ltogatssal Miss Alice-nek. Ismt hallgattak. Amy gy rezte, meghasad a szve, ha belegondol, hogy Miss Alice milyen magnyos lesz Lester nlkl. A Madriglok tmogatni fogjk az asszonyt. Anyagilag s minden ms mdon. Most is, s egsz htralv letben. Lester rlne ennek gondolta Amy. Brcsak mi is tehetnnk rte valamit A Madriglok hoztak egy msik dntst is folytatta Fiske. Az g trtnetben elszr olyan szemly is megkapja az aktv sttuszt, aki vrsgileg nem tartozik kzjk. Nellie fel fordult. Miss Gomez! dvzljk a Madriglok kztt!

Amy ltta, hogy Nellie arcn a zavar elszr megdbbenss, majd rmm vltozik. Aztn elpirult. Cscs vagyok, mi? Igazi Kivl Dadus! kacsintott.