User nam e/ Parol a inexi stent e

Am uitat parola x Creaza cont nou

Home dministratie rta cultura iologie asa gradina iverse conomie eografie radinita storie urnalism

Exploreaza

Upload

ROLUL PROPRIU SI DELEGA AL ASIS E! EI "EDI#ALE I! I!GRI$IREA PA#IE! ILOR #U E! ERO#OLI A medicina

teratura romana

M O T O

anagement ersonalitati TATEA rofesor scoala ociologie ESTE O tiinta

AL E DO#U"E! E %A# ORI ERA OGE!I #ARDIO"IOPA IA DISGRA&IDI#'

" ( D #

e)nica mecanica imp li*er

STARE DE ECHILIBRU BIO - PSIHO SOCIAL, CULTURAL sI SPIRITUAL, STARE DE AUTONOMI E sI

1 u %ara panica + Adevarul despre c gripa aviara, n -.!/, vaccinuri si SIDA De0lipirea de retina poate duce la c n or*ire

e)nici de autoexaminare a sanilor &oce

A

INDEPENDENŢĂ, FĂRĂ A FI EGALĂ CU ABSENŢA BOLII SAU A INFIRMITĂŢII". VIRGINIA HENDERSON

CAPITOLUL I ROLUL PROPRIU sI DELEGAT AL ASISTENTEI MEDICALE ÎN ÎNGRIJIREA PACIENŢILOR CU ENTEROCOLITĂ MEMORIU EXPLICATIV "PROFESIUNEA DE ASISTENTĂ MEDICALĂ PRESUPUNE DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE, MAI CERINŢE VORBIND DE CALITĂŢILE SALE SUFLETEsTI, SE REFERĂ LA: RENUNŢARE, RĂBDARE, ALTRUISM, DEVOTAMENT, BUNĂ DISPO IŢIE, AMABILITATE, VOIOsIE, PRE ENŢĂ DE SPIRIT sI CONsTIINCIO ITATE. PENTRU A PUTEA SUPLINI FAMILIA UNUI PACIENT, PUTEREA FI ICĂ, PSIHICĂ sI MENTALĂ CARE ÎL PĂRĂSEsTE VERTIGINOS ÎN MOMENTELE DE SUFERINŢĂ, ASISTENTA MEDICALĂ VA TREBUI SĂ ÎNTRUNEASCĂ MARI CALITĂŢI MORALE sI UMANE, O DEPLINĂ DISPONIBILITATE AFECTIVĂ, DAR sI O BUNĂ sI CONTINUĂ PREGĂTIRE PROFESIONALĂ.

RESPECT!ND sI IUBIND OAMENII, PRIN ACTIVITATEA NOASTRĂ, NE RESPECTĂM PE NOI sI PROFESIA NOBILĂ PE CARE NE-AM ALES-O". PLANUL LUCRĂRII MOTO MEMORIU EXPLICATIV CAPITOLUL I A.R"#$# %&"%&'$ s' ()#)*+, +# +s's,)-,)' .)('/+#) 00-*&'1'&)+ %+/')-,'#"& /$ )-,)&"/"#',+ A1.Aparatul digestiv - notiuni de anatomie si fiziologie A2.Enterocolita - definitie, etiologie, clasificare A3.Evaluarea unor semne, simptome si probleme ale pacientilor cu enterocolita A .!articiparea asistentei medicale la acte de investigatie A".#nterventii autonome si delegate acordate pacientilor cu enterocolita A$.Evaluare - evolutie, complicatii, pronostic A%.Educatia pentru sanatate CAPITOLUL II B.P#+-$# () 0-*&'1'&) +# %+/')-,'#"& /$ )-,)&"/"#',+ &1.'ulegerea datelor &2.Analiza si interpretarea datelor &3.!lanificarea (ngri)irilor

& .Aplicarea planului de (ngri)ire &".Externarea pacientului CAPITOLUL III '1.'oncluzii '2.Evaluarea *inala '3.Anexe BIBLIOGRAFIE CAPITOLUL I APARATUL DIGESTIV NOŢIUNI DE ANATOMIE sI FI IOLOGIE A2.NOŢIUNI DE ANATOMIE Aparatul digestiv reprezinta totalitatea organelor care realizeaza transformarile fizice si c+imice ale alimentelor, adica digestive.

Aparatul digestiv este format dintr-un tub, care se (ntinde (ntre cavitatea bucala si anus - numit tubul digestiv si dintr-o serie de organe glandulare care (si varsa produsii (n acesta - numite glande anexe ale tubului digestiv.

TUBUL DIGESTIV ,ubul digestiv sau tractusul digestiv se desc+ide la exterior prin doua orificii-

acestea sunt- -cavitatea bucala0 -faringele0 -esofagul0 -stomacul0 -intestinul subtire0 -intestinul gros. *iecare segment prezinta caracteristici speciale (n alcatuirea . . care poarta diferite denumiri.- bucal - anal El nu este la fel de gros (n toata lungimea sa si de aceea i se disting mai multe segmente.ncep/nd de la orificiul bucal spre cel anal.

(n general. (n regiunea faringiana si (n portiunea superioara a . STRUCTURA PEREŢILOR TUBULUI DIGESTIV !eretii tubului digestiv sunt formati. de la exterior spre interior sunt- a1.lor. din patru tunici care. (n general au o structura asemanatoare. 'u toate acestea.este formata din fibre musculare striate.unica musculara .

5a nivelul faringelui. .unica mucoasa . Astfel.esofagului si din fibre musculare netede (n tot restul tubului digestiv. 2upa dispozitia lor. ea corespunde tunicii fibroase a acestui segment. iar (n restul tractusului digestiv 4stomac.este patura care captuseste tractusul digestiv de la orificiul bucal p/na la orificiul anal. c1.are o structura variata. iar fibrele musculare circulare sunt asezate (n interior si prin contractia lor micsoreaza lungimea tubului digestiv.Epiteliul mucoasei .este formata din tesut con)unctiv lax si fibre elastice.unica submucoasa . 3usc+ii netezi se contracta sub actiunea fibrelor parasimpatice 4nervii largi1 si se relaxeaza sub actiunea fibrelor simpatice. fiind (n continuarea tegumentului. *ibrele musculare longitudinale sunt asezate la exterior si prin contractia lor scurteaza tubul digestiv.longitudinale si circulare. depinz/nd de functiile pe care le (ndeplinesc segmentele respective. (n cavitatea bucala. faringe si esofag epiteliul este stratificat. Ea este formata din doua straturi- 1. fibrele musculare sunt. b1.

intestine1 este simplu. . Epiteliul da nastere la o serie de glande anexe ale mucoasei tubului digestiv.

Aceste glande pot fi (n forma de tuburi simple sau ramificate sau (n forma de acini.n felul acesta ea )oaca un rol de protectie a organismului.este format din tesut con)unctiv lax si are rol de a permite mucoasei sa aiba o oarecare mobilitate. care (nlesnesc miscarile diferitelor segmente abdominale ale tractusului digestiv sau le . Ele produc substante necesare pentru unirea particulelor alimentare sfar/mate 4bolul alimentar1. care (ndeplineste prin aceasta functia de absorbtie.digestiv 4de secretie1. 6olul (n digestie se manifesta prin secretia unor fermenti necesari transformarilor c+imice ale alimentelor.unica seroasa . . intestinele.unica mucoasa (ndeplineste trei roluri.nu este altceva dec/t peritoneul visceral. sunt absorbite prin mucoasa.n anumite conditii. fie pentru transformarile c+imice ale alimentelor. . d1. pentru a a)unge (n s/nge si (n limfa. 7egmentele tractului digestiv care se gasesc sub diafragm portiunea abdominala a esofagului. stomacul. 2.'oreonul mucoasei . tunica mucoasa nu lasa sa treaca prin ea unele substante care ar fi daunatoare organismului. una din fetele peritoneului. . Alimentele digerate. de absorbtie si de protectie.

.fixeaza.

av/nd (n grosimea lor musc+iul orbicular al buzelor.lung de 2" . strabate diafragmul prin orificiul diafragmatic esofagian 4+iatusul esofagian1 care se afla anterior fata de cel aortic. iar (n interior cu faringele. El este localizat unde se (ncruciseaza calea respiratorie cu calea digestiva. !orneste de la partea inferioara a laringofaringelui." cm. . 8rificiul bucal este delimitat de buza superioara si de buza inferioara0 ele reprezinta doua repliuri musculomembranoase.2. ESOFAGUL Esofagul este un organ tubular. FARINGELE *aringele este al doilea segment al tubului digestiv si se afla asezat (napoia cavitatii bucale si nazale si deasupra orificiului superior al laringelui si al esofagului.SEGMENTELE TUBULUI DIGESTIV CAVITATEA BUCALĂ 'avitatea bucala este primul segment al tubului digestiv si comunica cu exteriorul prin orificiul bucal. se largeste si are un diametru de 2 . iar c/nd trec alimentele prin el. 7e (ntinde de la baza craniului p/na la esofag. cobor/nd vertical (ntre coloana vertebrala si tra+ee.39 cm. trece prin mediastinul posterior. '/nd este gol are aspectul unui tub turtit.

stomacul se gaseste situat (n eta)ul supramezocolic. 6aporturi .este partea cea mai larga si priveste spre diafragm0 -corpul . (n partea st/nga.este partea inferioara. 19 cm latime si : cm grosime0 capacitatea mi)locie atinge 1.399 ml.este partea mi)locie0 -portiunea pilorica sau portiunea orizontala . 'onfiguratia externa . cea mai (ngusta a stomacului. (nainte cu peretele abdominal si (napoi cu pancreasul. rinic+iul si splina. ficatul si micul epiploon. (n )os cu colonul transvers. . 5a omul viu are pozitie verticala. iar la cadavru este aproape orizontal. masur/nd c/nd este plin moderat 2" cm lungime. (nainte si la dreapta raporturi cu diafragmul. sub diafragm. 7e afla (n cavitatea abdominala. la st/nga cu splina.are forma de cimpoi. av/nd (n partea de sus. !rezinta trei portiuni- -fundul sau tuberozitatea .STOMACUL 7tomacul este segmentul cel mai larg al tubului digestiv.

care este concava si orientata spre dreapta0 .una anterioara si alta posterioara si doua margini sau curburi- -mica curbura .7tomacul are doua fete .

form/nd valvula pilorica. . iar orificiul dinspre intestinul subtire ne numeste pilor si este (nc+is printr-un musc+i . m. av/nd un musc+i sfincter slab dezvoltat. prin cele doua extremitati ale sale. av/nd o lungime de 9 cm.. este (n legatura cu esofagul si intestinul subtire.-marea curbura . a)ung/nd la $ . 8rificiul prin care comunica cu esofagul se numeste cardia si este usor dilatabil. !entru a avea loc (n cavitatea abdominala. 2iametrul sau este de " cm la pilor si scade la 2 cm la extremitatea terminala.ncepe de la orificiul piloric al stomacului si se (ntinde p/na la valvula ileocecala.care este convexa si orientata spre st/nga. 7tomacul. prezinta un traseu foarte sinuos. #ntestinul subtire are doua portiuni- . INTESTINUL SUBŢIRE #ntestinul subtire este segmentul cel mai lung al tubului digestiv. 5a nivelul pilorului. mucoasa stomacala prezinta o prelungire a carei margine libera este (ndreptata spre intestin.sfincterul piloric.

Are forma de potcoava.-duodenul . fiind (n cea mai mare parte retroperitoneal si (n raport cu peretele posterior al .(ncepe la pilor si se termina la ung+iul duodeno)e)unal. neput/nd sasi sc+imbe pozitia. cu o lungime de 2" 39 cm si este segmentul fix al intestinului subtire.

2esi din punct de vedere structural portiunea intestinului cuprinsa (ntre duoden si intestinul gros nu prezinta nici o deosebire. >e)uno . mai mica papila 4caruncula1 mica.ileonul .(n grosimea careia se afla ampula =ater. unde se desc+ide canalul accesoriu al pancreasului 47antorini1.abdomenului. aceste segment a fost (mpartit (n )e)un su ileon. -)e)uno . 3obilitatea se datoreaza suspendarii acestei parti printr-un mezou . 'avitatea sa (ncon)oara capul pancreasului si (n ea se desc+idcanalul pancreatic 4<irsung1 si canalul coledoc.ileonul se mai caracterizeaza prin aceea ca prezinta numeroase (ndoituri. printr-o proeminenta mamelonara papila 4caruncula1 mare .1$.mezoul intestinului subtire .de peretele abdominal. anse intestinale. >e)uno .ileonul se deosebeste de duoden prin faptul ca prezinta o mare mobilitate. . (n numar de 1 . 2easupra acesteia 4circa 2 m1 se afla o alta papila.este portiunea cea mai larga a intestinului subtire. .ncepe de la unc+iul duodeno)e)unal si tine p/na la valvula ileocecala. totusi. de aceea se mai numeste intestinul mobil.

Ultima portiune a intestinului subtire . desc+iz/ndu-se .ileonul .se termina (n fosa ileaca dreapta a abdomenului.

(n )urul masei formulate de intestinul subtire. form/ndu-se astfel dedesubtul desc+iderii lui un ?fund de sac?. care se desc+ide numai dinspre intestinul gros ."9 . -colonul . care este cecul0 acesta se continua (n )os si medial 4pozitia cea mai frecventa1 cu apendicele apendicular. #ntestinul gros prezinta trei portiuni- -cecul. Are aproximativ lungimea corpului 41. Aici se gaseste valvula ileocecala.19 cm.cm0 este asezat pe partile marginale ale abdomenului.(n intestinul gros prin orificiul ileocecal. ci putin mai sus. iar lumenul este portiunea initiala de circa % cm si merge descresc/nd catre partea terminala. lung de .3 m1. lu/nd forma literei ?U? rasturnata si alcatuieste cadrul colic. #ntestinul subtire nu se desc+ide la capatul intestinului gros. unde a)unge de 3.nu pot trece catre intestinul subtire. El continua intestinul subtire si se (ntinde de la valvula ileocecala p/na la orificiul anal."9 . INTESTINUL GROS #ntestinul gros este ultimul segment al tubului digestiv.

"9 m si (ncepe de la valvula ielocecala si se termina la rect. Este (mpartit (n patru portiuni- .'olonul este lung de 1.

care (ncepe de la ung+iul splenic si se termina la colonul sigmoid.este (n forma de ?7?.care (ncepe de la valvula ielocecala si se termina sub fata inferioara a ficatului. (n fosa iliaca st/nga. colonul prezinta sugrumari .numite plici semilunare si parti proeminente . .-colon ascendent . 2in loc (n loc. 'olonul sigmoid vine (n raport cu oscul sacral si vezica urinara la barbat. care sunt formatiuni groase.numite tenii musculare. unde formeaza ung+iul +epatic sau flexura colica dreapta. -colonul transvers .numite +austre sau boseluri. iar la femeie si cu uterul.care (ncepe de la ung+iul +epatic al colonului si se continua p/na la splina. d/nd aspectul unor (ncretituri largi. unde se continua cu rectul.numiti apendici sau ciucuri epiploici. (ncepe (n fosa iliaca st/nga si tine p/na (n dreptul vertebrei a treia sacrale 4731. !e suprafata intestinului gros se mai observa si un fel de ciucuri . acoperite de peritoneu. Aceasta se datoreaza faptului ca benzile musculare din lungul intestinului . sunt mai scurte dec/t lungimea sa si din cauza aceasta (l cuteaza . -colonul sigmoid . unde se (ndoaie si formeaza sub acesta ung+iul splenic sau felxura colica st/nga si este situat orizontal sau (n forma literei ?=?0 -colonul descendent .

eniile. . plicile semilunare si apendicii epiploici dau caracteristica intestinului gros.. +austrele.

sunt portiunile mobile ale colonului.epiteliu unistratificat.'olonul transvers si cel sigmoid. !rocese de absorbtie reduse la un loc si la nivelul cavitatii bucale. sarurile minerale si vitaminele trec prin mucoasa intestinala si a)ung (n mediul intern. b13ecanismele pasive sunt- . apa.9@ din procesele de absorbtie se desfasoara la nivelul mucoasei intestinului subtire. vilozitati intestinale cu irigatie sangvina si limfatica bogata. care are adaptari structurale si functionale importante. 7uprafata activa reala de absorbtie intestinala este de peste 2"9 m 2 . saruri minerale si unele vitamine. Un procent de . 3ecanismele prin care se realizeaza absorbtia suntactive si pasive. ABSORBŢIA INTESTINALĂ Absorbtia este un proces fiziologic complex. stomacului pentru alcool si unele medicamente si intestinul gros pentru apa. fiind prevazute cu mezou. prin care produsii de digestie. valvule conivivente. care se desfasoara (mpotriva grandientului de concentratie 4un fel de pompe c+imice1. selective. pe c/nd celelalte portiuni 4colonul ascendent si cel descendent1 sunt fixe. microvilii la polul apical al celulelor. a13ecanismele active sunt mecanisme de transport activ. cu consum de energie.

-difuziunea substantelor de la o concentratie mare la o .

pentru g 3 3+%"d licerol.glucoza.se face sub forma de aminoacizi (n prima parte a intestinului subtire. sun trei forme- -prin pinocitoza pentru mici picaturi de grasimi nedigerate0 -prin difuziune pasiva.adica trecerea solutiilor de la presiune osmotica mica la presiune osmotica mai mare.se face (n prima parte a intestinului subtire.adica (nglobarea unor picaturi de lic+id si transportul lor prin mucoasa intestinala. prin membrana semipermeabila pe care o constituie mucoasa intestinala0 -pinocitoza . -osmoza .'+ %&".concentratie mica. prin mecanisme pasive de difuziune de la polul extern al acestora (n s/nge.se face sub forma de monoza+aride la nivelul )e)unului.)'-)#"& .'+ *#$/'()#"& . prin mecanisme pasive 4pentru pentoze.riboza1 si active 4pentru +etoze. care este +idrosolubil0 . A3s"&3. fructoza1. A3s"&3. A3s"&3. sub forma veziculelor de pinocitoza. spre mediul intern. Absorbtia glucozei necesita consum de energie provenita din degradarea celulara a A.'+ #'%'()#"& .!-ului.

formate de acizii grasi insolubili si colesterolul cu sarurile biliare care .-prin complexe de micelii +idrosolubile.

se face la nivelul intestinului subtire si a intestinului gros. 2.vitamine +idrosolubile 4complexul &.'+ +%)' s' + s+&$&'#"& . care trece prin valvula ileocecala spre cecul intestinal. iar trigliceridele sunt preluate de catre sistemul limfatic.se face (n functie de solubilitatea lor. 5a nivelul intestinului gros se desfasoara activitati secretorii. . Alicerolul urmeaza calea sistemului port +epatic. *e 2C .refac trigliceridele si sarurile biliare se re(ntorc (n ficat prin sistemul port. Aici au loc si procese de fermentatie si putrefactie datorate florei bacteriene intestinale. dar nu se desfasoara procese de digestie c+imica. BaC . nepatogene. 'a 2C .n urma acestora. D se absorb similar lipidelor prin formarea de complexe cu saruri biliare si a)ung apoi pe cale portala la ficat. . de consistenta moale. A3s"&3. . Apa se absoarbe pasiv. A3s"&3. de consistenta lic+ida. ! 3 . motorii si de absorbtie.'+ 4'. maximul de absorbtie fiind (n acolo.n urma proceselor de absorbtie din intestinul subtire rezulta c+ilul intestinal.+. iar vitaminele liposolubile A. 'l -. c+ilul intestinal lic+id este transformat (n materii fecale solide. vitamina '1 se absorb pasiv.'-)&+#) .'-)#"& .

Activitatea secretorie se rezuma la producerea de mucus cu rol (n formarea si progresia materiilor fecale de-a .

datorita florei bacteriene aerobe.apa si saruri minerale. Absorbtia. !rocesul de putrefactie se desfasoara (n partea a doua a colonului transvers si (n colonul sigmoid. vitamina D. care actioneaza asupra glucidelor nedigerabile 4celuloza1. prin actiunea florei bacteriene anaerobe asupra compusilor practici nedigerati sub control cortical. 5a defecatie participa musculatura tubului digestiv si .vitamina &. 2efecatia este un act reflex controlat voluntar.9@ resturi alimentare si 19@ mucus. leucocite. determin/nd decarbogazificarea si dezaminarea acestora. 3ateriile fecale rezultate (n urma acestor procese contin circa . !rocesul de fermentatie are loc (n prima parte a intestinului gros. Eliminarea materiilor fecale se numeste defecatie.lungul colonului. epitelii descuamate. formata (n principal din bacili coli si lactici. scind/ndu-le p/na la monoza+aride si apoi la acid lactic. 2in 199 ml Eilogram intestinal se formeaza zilnic circa 1"9 g de materii fecale. 5a nivelul intestinului gros se absorb. unele vitamine. corpuri ale bacteriilor de fermentatie si putrefactie.

RECTUL .alte grupe de musc+i striati aflati sub control cortical.

tunica musculara nu mai formeaza tenii. care are dimensiuni destul de mari . av/nd o lungime de 1" . !rima portiune a sa.6ectul este portiunea terminala a intestinului gros. !e prima portiune a sa rectul prezinta un mezou 4continuarea mezoului de pe colonul sigmoid1.format din musc+i circulari striati. deci voluntar. ceea ce (i confera o mare mobilitate. Aceasta lipseste pe ultima portiune. GLANDELE ANEXE ALE TUBULUI DIGESTIV . netezi. care este continuarea colonului sigmoid. care prezinta musc+i sfincteri- -intern . 'analul anal prezinta spre portiunea sa terminala regiunea +emoroidala si sinusurile rectale si apoi se termina cu orificiul anal 4anus1. Aceasta se continua cu o portiune relativ dreapta canalul anal. deci involuntar0 -extern . *ibrele musculare sunt uniform repartizate (n pereti. 5a nivelul rectului. iar de aceea portiunea terminala a rectului este imobila. 'alibrul si traiectul sau nu sunt uniforme. ca si la intestinul subtire.29 cm. 7ub aceasta se afla o dilatatie. este dreapta si are un calibru uniform.ampula rectala.format din musc+i circulari.

Alandele anexe ale tubului digestiv sunt- .

2.FI IOLOGIA APARATULUI DIGESTIV *unctiile aparatului digestiv constau (n transformarea alimentelor (n asa fel (nc/t sa poata fi asimilate de organism. greutatea de circa 1. Aceste transformari se realizeaza treptat. de-a lungul tubului digestiv. imediat sub diafragm."99 g si culoarea rosu - caramiziu 4contine o mare cantitate de s/nge1.glande salivare mici si glande salivare mari. prin actiunea sucurilor digestive0 alimentele astfel . (naltimea de : cm.este cea mai mare glanda din organism0 -se afla situata (n cavitatea abdominala (n partea superioara dreapta.posterior de 1: cm. F'/+.G#+-()#) s+#'4+&) .$# . are lungimea de aproximativ 2: cm.3.sunt glande exocrine ale caror canale se desc+id (n cavitatea bucala0 -produc saliva cu a)utorul careia se realizeaza digestia bucala0 -se pot grupa dupa marime (n. P+-/&)+s$# I. diametrul antero . iar lobul sau st/ng se (ntinde p/na la epigastru sau (n lo)a +epatica0 -este asezat transversal (n abdomen.

transformate sunt absorbite (n s/nge si limfa la nivelul peretelui acestuia. DIGESTIA .

consta. care pot sa strabata peretele tubului digestiv. . 2e aceea.'/+ + +#'.!rin digestie se (nteleg toate transformarile fizice si c+imice pe care le sufera alimentele (n tubul digestiv. (n (nmuierea acestora. +5D'*)s. adica o prefacere a lor (n particule c/t mai mici. 2upa aceasta.)-. ce consta (ntr-o far/mitare. au o consistenta care nu permite digerarea. 7ubstantele alimentare se gasesc (n natura (mpreuna cu unele substante care nu sunt folositoare organismului si care trebuie separate de substantele alimentare si eliminate din organism.)#"& consta (ntr-o simplificare a moleculelor substantelor alimentare. acestea sunt transformate (n molecule mai simple.)-.'+ /8'.'+ 6'7'/+ + +#'. care nu pot fi absorbite. (n primul Alimentele. 35D'*)s. alimentele sufera o transformare fizica. desi contin (ntotdeauna o cantitate de apa. 7ubstantele alimentare sunt formate din molecule complexe. dar prin actiunea sucurilor digestive. ele sunt amestecate cu diferite sucuri digestive 4saliva1 si (nmuiate. pentru a le face capabile sa strabata mucoasa acestuia si sa a)unga (n s/nge si limfa. 2igestia realizeaza si aceasta separare a substantelor alimentare de cele nealimentare.)#"& r/nd.

7ucurile digestive sunt produsele de secretie ale .

Apa )oaca. 7unt substante organice proteice. APA . Unitatea dintre fermentii digestivi sunt produsi de celulele glandelor digestive sub forma inactiva si sunt activate numai (n prezenta unor anumite substante si (ntr-un mediu cu o anumita reactie. Ele contribuie la transformarea fizica si c+imica. prin simplificarea moleculelor complexe. un rol foarte important (n transformarea c+imica a alimentelor. (ntruc/t le (nmoaie si usureaza astfel sfar/marea lor. dar c+iar la acelasi sub variaza cu natura alimentelor. FERMENŢII DIGESTIVI . de asemenea.toate sucurile digestive contin o mare cantitate de apa.actioneaza asupra . Au actiune specifica. contribuind la fenomenele de dedublare a substantelor alimentare. (n special apa si fermenti digestivi. prin +idroliza. action/nd prin componentele lor. care provoaca transformarea c+imica a alimentelor.reprezinta componentii principali ai sucurilor digestive. Aceasta contribuie la digerarea fizica a alimentelor. fermentii digestivi se grupeaza (n- -proteze sau fermenti protidici . actioneaza numai asupra anumitor substante. provoc/nd anumite transformari. cu fixare de molecule de apa.glandelor tubului digestiv si ale glandelor anexe ale acestuia. 'antitatea de apa a diferitelor sucuri digestive variaza cu natura sucului. 2upa actiunea pe care o au asupra substantelor alimentare.

ETIOPATOLOGIE &oala este frecventa si se (nt/lneste la orice v/rsta.9. 2igestia nu se face dintr-o data ci treptat. stafilococii si streptococii sunt introdusi (n intestin odata cu alimentele contaminate. pe care le +idrolizeaza. !roteus. put/nd sa aiba cauze infectioase. c+imice sau fizice. care contin toxinele microbiene. 'el mai frecvent este de natura infectioasa. PRONOSTIC Enterocolita acuta este o inflamatie acuta a intestinului subtire.proteinelor. . ETIOLOGIE. iar germenii care o provoaca sunt. pe masura (naintarii alimentelor din cavitatea bucala spre intestin. 2. transform/ndu-le (n glicerina si acizi grasi0 nu pot actiona asupra grasimilor. dec/t daca acestea se gasesc (n stare de emulsie.ENTEROCOLITA .enterobacteriacele 4bacili coli patogeni enterococi. )ioceanici1.DEFINIŢIE. pe care le descompun p/na la aminoacizi0 fixeaza elementele apei la produsii de descompunere0 -amilazele sau glucidazele .actioneaza asupra glucidelor complexe 4poliza+aride sau diza+aride1 pe care le +idrolizeaza p/na la monoza+aride0 -lipazele sau esterazele -actioneaza asupra lipidelor.

Enterocolitele acute cu caracter epidemic sunt .

provocate de diferite specii de 7almonella. !rocesul inflamator poate sa intereseze colonul (n (ntregime 4colite difuze1 sau numai unele parti ale colonului 4colite segmentare1. salicilate. 2. 7+ig+ella si Esc+eric+ia si fac obiectul de studiu al bolilor contagioase. parazitare. toxice. boala este urmarea actiunii unor factori fizici. uleiurile volatile. fosforul. prin abuz de laxative iritante sau . tuberculoza intestinala. Uneori. 'olitele toxice mai frecvente sunt cele mercuriale. care se exacerbeaza dupa ce flora sensibila la antibiotice a fost distrusa. colita din febra tifoida 4colotifus1. prin intoxicatii alimentare.arsenul. antibiotice1. 'olitele infectioase sunt cele din dizenteria bacilara. mercurul. Enterocolitele acute semnalate dupa tratamente cu antibiotice sunt provocate de bacteriile rezistente din intestin sau din orofaringe.COLITELE . precum si colita de antibiotice 4enterocolita pseudomembranoasa1.infectioase. ca alimentele excesiv de reci si bauturile fermentate.sunt afectiuni provocate de inflamatia intestinului gros. toxinele unor ciuperci. din salmoneloze. ETIOPATOGENIE 'olitele au cauze multiple. medicamente 4abuzul de laxative. 'auzele toxico . coli.c+imice sunt de natura accidentala sau profesionala. colite cu stafilococi.

tricocefaloza. pe l/nga un teren predispozant.ric+omonas.prin intoxicatii endogene.ENTEROCOLITELE CRONICE procese patologice intestinale anterioare. enterocolitele la bolnavii cu lipsa de acid clor+idric 4aclor+idric1. fie (n totalitate 4a intestinului subtire1. . !oate fi acuta sau cronica.n acelasi timp. cum ar fi enterocolita premisa. lambrii. ascardioza. enterocolitele la bolnavii cu alergie alimentara si enterocolitele ce (nsotesc diferite boli parazitare ca lambrioza.ENTERITELE . poate contribui nerespectarea unor reguli de igiena alimentara sau administrarea abuziva de antibiotice pe cale bucala. 9. . cum sunt (n special enterocolitele care apar la bolnavii rezectati gastric. la aparitia unei enterocolite cronice. Un loc destul de important printre enterocolitele cronice al ocupa enterocolitele secundare. 'olitele parazitare pot fi provocate de amibe.sunt inflamatii fie partial 4)e)unite. ETIOPATOGENIE Enteritele sunt provocate uneori de tulburari functionale. &alantidium coli. primitive. :. . ileite1. ca .sunt inflamatii cronice ale intestinului sau sunt urmari ale unor 3are parte din bolnavii cu enterocolita cronica au avut (n trecutul mai apropiat sau mai (ndepartat si o enterocolita acuta. etc.

urmare a unor dereglari nervoase .

. .. Acestea rezulta dintr-o descuamare epiteliala exagerata. enteritele sunt secundare unor afectiuni la nivelul stomacului si al duodenului sau al glandelor anexe 4ficat. . Aradul atrofiei este variabil. !rincipala alteratie morfologica este atrofia vilozitatilor. daca se instaleaza glutenul prin sonda.ENTEROPATIA GLUTENICĂ .peptidaza. . plumb. care depaseste capacitatea de regenerare 4enteropatie exfoliativa1. . !arazitozele intestinale pot fi responsabile de procese enteritice. factor indispensabil regenerarii celulare. 5a realizarea leziunilor contribuie si carenta malabsorbtiva de acid folic.n acelasi sens pledeaza si producerea de leziuni la orice nivel. enterocitul prezinta importante alteratii electronomicroscopice.ulburarea proceselor absorbtive atrage importante carente nutritive.corticoinfectioase sau pot fi determinate de toxine exogene 4arsen. pancreas1. indica o actiune locala.deficit eritrocitar de 5 glutamine *aptul ca leziunile mucoasei sunt maxima de duoden si )e)unul proximal. Activitatea enzimatica epiteliala este prabusita. 2isctructia celulara pare sa rezulte din permeabilizarea lizozomilor cu eliberarea enzimelor proteolitice.rezulta dintr-o eroare bioc+imica (nnascuta. 2e cele mai multe ori. medicamente1 sau endogene 4uremia1. acolo unde si concentratia de gluten este mai mare.

:.persoane care au consumat alimente alterate sau au ingerat substante toxice. 7imptome-inapetenta0 -greata0 -cefalee0 -stare de neliniste0 -dureri abdominale progresive p/na la colici0 -balonare 4zgomote +idro .cu eliminari de gaze ur/t mirositoare0 -febra0 -frisoane.la (nceput de "-19-39 oriFzi. . SIMPTOME sI PROBLEME ALE PACIENŢILOR CU ENTEROCOLITĂ ENTEROCOLITA ACUTĂ 'ircumstante de aparitie 4semne1 .aerice10 -varsaturi alimentare si bilioase0 -scaune subtiri .EVALUAREA UNOR SEMNE. explozive .2.

. ENTEROCOLITA CRONICĂ 'ircumstante de aparitie 4semne1 .des+idratare . 7imptome- -dureri periombilicale..persoane emotive sau care au consumat lapte.n cazurile mai grave se instaleaza.prezinta sete0 -fenomene de colaps periferic0 -adinamie0 -transpiratie0 -cianoza0 -racire a extremitatilor0 -puls mic0 -+ipotensiune0 -+ipotermie. !roblemele pacientului-oligurie0 -piele uscata0 -ameteli. dulciuri si anumite produse celulozice sau bolnavii cu intoleranta alimentara. (n fosa iliaca dreapta sau .

generalizate0 -eructatii0 -balonari0 -barborisme0 -eliminari de gaze0 -scaune neformate. !roblemele pacientului- -des+idratare0 -discomfort abdominal0 . galbene sau brune-galbui cu mucus si resturi alimentare nedigerate 1. lic+ide.3 Fzi sau $-: Fzi0 poate aparea constipatia0 -febra0 -frisoane.

-+ipertermie0 -riscul rasp/ndirii infectiei. PARTICIPAREA ASISTENTEI MEDICALE LA ACTE DE INVESTIGAŢIE !entru punerea corecta a diagnosticului de .

erapeutic . 7cop .&. bila 4A. a)ung/nd prin vena porta (n ficat de unde apoi vor fi excretate (mpreuna cu bila (n caile biliare. cantitatea si compozitia c+imica sau morfologica a sucurilor extrase prin sonda)0 -evidentierea unor boli parazitare ale duodenului sau ale cailor biliare.se introduc lic+ide +idratante .drenarea cailor biliare si introducerea unor medicamente care au actiune directa asupra ficatului. realiz/nd o comunicare (ntre duoden si mediul exterior0 7cop Explorator . suc pancreatic si secretie proprie-aprecierea functiei biliare +epatice a cailor extra+epatice0 -descoperirea unor modificari anatomo.se realizeaza prin introducerea unei sonde Ein+orn dincolo de pilor. urm/nd calea circulatiei entero-+epatice0 -alimentatie artificiala . sunt necesare urmatoarele investigatii-tuba)ul duodenal sau sonda)ul duodenal . fie se vor resorbi prin peretii intestinali.1.extragerea continutului duodenal format din continut gastric.patologice ale organelor care dau aspectul.'. Acestea vor actiona fie local. a cailo6 biliare sau a tubului digestiv.enterocolita si pentru evidentierea complicatiilor.

A. din sticla sau din metal. +eparina. !rezenta urinei (n recipientele (n care au fost recoltate materiile fecale este nedorita din cauza posibilitatii de a modifica aspectul microscopic sau macroscopic al scaunului. pentru a permite examenul macroscopic (n conditii c/t mai bune. -recoltarea materiilor fecale . citrat de Ba.si alimente lic+ide (n organismul pacientilor inconstienti sau cu imposibilitate de (ng+itire0 -aspiratie continua (n cazul ocluziilor sau subocluziilor intestinale0 -dupa interventii c+irurgicale pe tubul digestiv 4postoperator10 -investigatii de laborator. 7e va evita tendinta bolnavilor de a prezenta spre analize portiuni mici de materii fecale aduse mai ales (n conditii ambulatorii (n recipiente improprii 4sticlute pentru medicamente. !entru examinarile +ematologice este necesara recoltarea s/ngelui prin punctie venoasa. <introbe. cu capacitate de peste 1 l si cu gura larga. cutii de plastic1. . 6ecoltarea s/ngelui pentru examinari +ematologice se face numai pe substanta coagulanta uscata de tip E2.materiile fecale sunt recoltate de obicei prin emisie spontana (ntr-un recipient perfect curat.

"-: ml s/nge simplu. daca nu se gaseste o rezerva separata pentru el0 -acopar patul pacientului cu musama si aleza0 -linistesc pacientul.!entru aceasta. 6ecoltarea se face dimineata.macar cu paravan . -recoltarea s/ngelui pentru examinari bioc+imice se face prin punctie venoasa . fara factori perturbatorii. pe c/t se poate izolat . semiobscuritate si rog ceilalti membri ai ec+ipei de (ngri)ire sa procedeze asemanator pentru a a)uta pacientul sa se . pe nem/ncate. INTERVENŢII AUTONOME sI DELEGATE ACORDATE PACIENŢILOR CU ENTEROCOLITĂ INTERVENŢII AUTONOME ACORDATE PACIENŢILOR CU ENTEROCOLITĂ -plasez pacientul (ntr-un salon luminos. -recoltarea s/ngelui pentru +emoleucograma se face prin punctie capilara. bolnavul va fi sfatuit sa urineze (nainte de defecare. comunic/nd permanent cu el0 -asigur conditii de favorizare a somnului. linistit.

odi+neasca0 -supraveg+ez durerile abdominale si caracteristicile .

pulsul.A. diureza. consistenta10 -asigur repausul fizic si psi+ic al pacientului0 -reec+ilibrez pacientul +idro-electrolitic prin regim +idric. comportamentul . apoi regim alimentar de tranzitie0 -mentin igiena tegumentelor si a len)eriei0 -administrez tratamentul antispastic0 -recoltez produsele pentru examenul bacteriologic0 -(ncura)ez permanent pacientul0 -educ membrii familiei (n privinta dietei0 -masor temperatura corpului si notez (n foaia de temperatura0 -supraveg+ez manifestarile de des+idratare 4aspectul tegumentelor.lor0 -supraveg+ez scaunul 4frecventa. .

excretie0 -observ permanent starea pacientului si raportez medicului orice modificare aparuta (n starea de sanatate a pacientului0 -respect masurile de prevenire a infectiilor nosconiale0 .pacientului10 -calculez bilantul ingestie .

scopul si importanta ei (n procesul de vindecare0 -(i explic regimul pe care trebuie sa (l urmeze pentru recuperarea starii de sanatate0 -fac educatie pentru sanatate si pentru membrii familiei0 -la ora de vizita medicul anunta pacientul data externarii0 -fac demersurile necesare externarii0 -(nsotesc pacientul la garderoba0 -predau pacientul apartinatorilor. INTERVENŢII DELEGATE ACORDATE PACIENŢILOR CU ENTEROCOLITĂ .-educ pacientul cu privire la masurile de prevenire a infectiilor0 -explic pacientului orice te+nica (ntreprinsa.

ionograma.i. de 9 mg0 .m.-recoltez s/nge pentru +emoleucograma.m. transaminaze si bilirubinemie0 -recoltez materii fecale pentru coprocultura0 -administrez la indicatia medicului- -7cobutil 1 f.0 -!apaverina 1 f.i.

-*urazolidon x1Fzi0 -Algocalmin o fiola f.i.etraciclina 2 gFzi0 .-'loramfenicol 2-3 gFzi0 -7treptomicina per os 1-2 gFzi0 -.capsuleFzi0 -administrez tratament infectios recomandat de medic0 -duc pacientul la ecograf pentru a i se face ecografie (n scop explorator0 -(n caz de infectie se dau.m.0 -Amoxicilina "99 mgF: ore0 -!iafen o fiolaFzi0 -Ercefuril 1.

EVALUARE . PRONOSTIC EVOLUŢIE . COMPLICAŢII.EVOLUŢIE.-la indicatia medicului aplic comprese alcoolizate pe abdomenul pacientului si (i administrez aniseptice0 -tot la indicatia medicului se vor face perfuzii cu solutie de clorura de sodiu izotonica si solutie glucozata (n caz de des+idratare.

!ermisiunea se obtine prin restrictii alimentare sau prin aplicarea unei terapii active.+ +/$. &oala se poate vindeca spontan. ciuperci. zarzavaturi (n exces.)&"/"#'.)&"/"#'. sau rareori. care solicita eforturi digestive mari. .E-.3 zile.n mod obisnuit simptomele regreseaza (n 2 . nu au ec+ivalent enzimatic. daca este ne(ngri)ita. etc1 .)-'/+ . dulciuri. E-.+ *#$.+ &oala evolueaza (n functie de agentul patogen. iaurt.n alte cazuri. lic+ide reci. se poate croniciza.)&"/"#'.+ /&"-'/+ &oala reuneste o succesiune de perioade de agravare si perioade de acalmie. raspunderea agravarii o poarta curele de antibiotice orale. !useurile de exacerbare sunt declansate (n ma)oritatea cazurilor de alimente sau suportate prin experienta anterioara sau binecunoscuta ca generatoare de diaree 4fructe. !ersista intoleranta fata de alimente. E-. expunerile la frig. infectiile generale si curele +idrominerale. lapte.3 luni. stimuleaza peristaltismul. bere. 2urata episoadelor active este de la c/teva saptam/ni p/na la 2 . must.

cu perioade de agravare si cu ameliorari partiale. .&oala evolueaza cronic.

mai frecvent cantonate la nivelul cecului si sigmei0 -manifestari rectosigmoidiene0 -manifestari rectale0 3.+ +/$.#"/+#) -posibile leziuni inflamatorii.COMPLICAŢII E-.+ /&"-'/+ 'omplicatiile sunt+.*)-)&+#) -sindromul de denutritie severa cu multiple manifestari carentiale0 -neuroza secundara0 -deficiente pluriglandulare +ipofizosuprarenale si tiroidiene si gonadice.)&"/"#'. infiltrative.+ s' )-. .)&"/"#'.

)&"/"#'.+ *#$.E-.)-'/+ 'omplicatiile sunt- -osteomalacie0 -distrofie0 -tetanie0 .

cu stari pluricarentiale. ca aclorofidria sau carenta diza+aridica sau atunci c/nd exista inflamatia mucoasei enterale.-+emoragii0 -anemie carentiala 4feripriva sau prin deficit de acid folic1 PROGNOSTICUL ENTEROLOCITEI ACUTE SI ENTEROCOLITEI CRONICE !rognosticul este (n general bun. bolnavul pastr/ndu. 7usceptibilitatea la accidente diareice ramane definitiva. 3area ma)oritate a bolnavilor cu enterocolita sunt obligati sa respecte cu strictete unele norme igieno alimentare si utilizarea periodica a medicamentelor. cu exceptia perioadelor de exacerbare diareica si a formelor complicate. .si capacitatea de munca. 7unt cazuri c/nd bolnavii redob/ndesc toleranta alimentara care declanseaza instalarea suferintei. 7ituatia este (nsa diferita atunci c/nd exista defecte fundamentale ireversibile.

.ntr-un spectru mai larg putem vorbi de vindecare daca bolnavul se simte bine. respect/nd evitarea unor .

cu scaune numeroase. bolnavul devine capabil de o activitate normala. se poate obtine vindecarea clinica si cea morfologica. ci doar solutii adaptive fata de o situatie care este lipsita de progresivitate. 6espect/nd anumite conditii care se pot stabili de comun acord si recurgerea sistematica la medicamentele necesare.n etapa anterioara mortalitatea atinge "@ din bolnavi. zeama de orez. cu ceaiuri amare sau (ndulcite cu za+arina sau cu za+ar (n proportie de " @.n enterocolita glutenica. . supa de morcovi. cu interdictii c/t mai putine. EDUCAŢIA PENTRU SĂNĂTATE Alimentatia trebuie sa fie c/t mai completa.categorii de alimente. 6estrictiile pe care trebuie sa le respecte nu reprezinta contramandari de incapacitate. supa de zarzavaturi strecurata. . prognosticul se (mbunatateste radical. .n formele severe. 2efectul enzimatic ereditar obliga la respectarea restrictiilor alimentare. . . se aplica un regim +idric de 12 .1 ore.n prezent. prin introducerea regimului fara gluten.

7e impune evitarea fumatului din cauza afectiunii peristatogene a nicotinei. .

se (ncepe o dieta cu un suport redus de glucide. 6egimul +idric poate fi (nlocuit de cura de mere rase. . '/nd exista un dezec+ilibru al proceselor de fermentatie si putrefactie.Evitarea consumului de alimente excesiv de reci si bauturile fermentate. indicata la bolnavii inapetenti sau supusi unei alimentatii unilaterale prea multa vreme. !entru a combate diareea se dau produse bogate (n- -tanin -ceai oriental concentrat0 -ceai de coarne0 -suc de gutui0 -suc de afine0 -calciu 4br/nzeturi10 -mucilagii 4orez1. dar cu administrare (n exces de proteine.

fiecare aliment fiind introdus a(n ratii mici. Alimentatia se (mbogateste progresiv cu prudenta.!entru combaterea constipatiei se dau legume si fructe. &olnavul trebuie sa respecte anumite conditii de igiena si anume spalarea pe m/ini si a fructelor (nainte de a consuma alimentele. .

CU ENTEROCOLITĂ ACUTĂ 2. asociate cu vitamine din complexul &. trebuie sa ingere solutie de Bovocaina 1.2.D+. 2.)+ %+/')-.R.+.R. senzatie de agitatie abdominala si barborisme. timp de " .2 @ (nainte de masa cu 19 .rebuie sa faca cure cu 7aprosan sau 3exaform. CU ENTEROCOLITĂ ACUTĂ PRIMUL CA PLANUL DE ÎNGRIJIRE PENTRU PACIENTUL A. 2aca dupa ingerarea de alimente apar balonari. CAPITOLUL II PLANUL DE ÎNGRIJIRE AL PACIENŢILOR CU ENTEROCOLITĂ PLANUL DE ÎNGRIJIRE AL PACIENTULUI A.) %&'4'-( '()-.'.1" minute.C$#)*)&)+ (+.)#"&.% zile..$#$' .

) 4+&'+3'#)D". bine (ncalzite0 -pacientul nu fumeaza si nu consuma alcool0 .) &)#+.2% ani S)=$#: 3 R)#'*'+: 'atolica N+.+&) /'4'#+: 'asatorit O/$%+.+3'#): N$. salubre. V<&s.+: -pacientul locuieste cu familia (ntr-o casa cu " camere.'' () 4'+.)+: 6om/na S.+.'): !rofesor D+.6.'4 s.'/'#'$: &ucov.+.D+.).): A. P&)-$.'"-+#'. )udetul !ra+ova C"-('.

$-/+: satisfacatoare G$s.$&' %)&s"-+#) s' "3'/)'$&': -pacientul prefera carnea de porc. cartofii pra)iti si .'' () .-dispune de venituri materiale bune0 C"-('.

%.D+.+.sosuri0 -pacientul face dus zilnic.1.:1 m -grup sangvin A& #= -6H 4C1 2.).9.35L'.9.9.%$#$' #'3)&: -vizioneaza programele ."%".foarte bune 2.) %&'4'-( s. baie generala o data pe saptam/na si toaleta cavitatii bucale de 2 oriFzi.) +-.'.)&'"+&+ 2.&'/): -greutate corporala .'#'+.'.+5D+.) s)-7"&'+#): -pacientul poarta oc+elari0 -acuitate auditiva normala0 .+&)+ () s+-+.) +-. Eg0 -(naltime . iese (n oras cu familia R)#+.=. %&').&)/)&) + . M"( () %).)-'' s' /"#)*'' .'' /$ 6+.

linistitor. odinitor0 -mobilitate .-acuitate tactila normala0 -acuitate gustativa normala -somnul . dar cu mare dificultate din cauza ametelii0 .pacientul se poate deplasa singur.normal.

mictiuni fiziologice normale.:. 7#2A. 5UE7 si +epatica.-alimentatia .)/)()-.+.'' #)*+.:. !acientul a facut toate vaccinarile corespunzatoare v/rstei.trei mese principale.'4)#) '-.9.I-6"&.)&-+&'': !acientul prezinta- -greturi0 .contagioase de tip .1 scaunFzi0 -nu prezinta alergii alimentare sau medicamentoase.1-2 lFzi0 -eliminari . doua gustari0 lic+ide ingerate ."#"*'/): apendictomie la 1 ani fara 2.) () 3"+#+ 2.)&"-/"#+./5A-.)#) 8).+5M".)#) %)&s"-+#) %+.)&+#): importanta 2. 2.)/)()-.9.&'. -neaga afectiuni infecto .(5A-.

-varsaturi0 -scaune subtiri.19Fzi0 -crampe abdominale0 -paloare. . lic+ide .

mobil.)5E=+."&'/$# 3"#'' - !acientul (n v/rsta de 2% ani. cu respiratia0 . umede.palide.)&-+&'': 1%.:.integru./#'-'/ %) +%+&+.:.). scaune subtiri. 2.normal conformat. care (n urma cu c/teva ore prezenta greturi.299%. -sistem musculo . fara antecedente patologice.:. varsaturi.39. reci0 -sistem ganglionar limfatic negli)abil0 -sistem osteo .35Is.:.bine reprezentat0 -aparat respirator.11. crampe abdominale si paloare.+ '-.adipos.'/$# () '-. articulatii mobile.): -stare generala alterata0 -tegumente si mucoase.articular.(5D+./5D'+*-"s. ora 13.2. tegumente integre.)&-+&): Enterocolita acuta 2. 2.torace .

4+s/$#+&: -matitate cardiaca (n limite normale0 -soc apexian (n spatiul = intercostal st/ng0 .-murmur vezicular prezent. bilateral0 -6G1: rFminut A%+&+. /+&('" .

genital- .. Aparat uro .%:Fmin -artere periferice pulsatile0 -retea venoasa periferica normala. corespunzatoare v/rstei. A%+&+. gingii aderente la dinti0 -tranzit intestinal sever afectat0 -dureri abdominale0 -ficat si splina (n limite fiziologice0 -scaune diareice multiple.'4 s' +-)=): -dentitie normala. ('*)s.A.-zgomote cardiace ritmice0 -. 129F$" mm Hg0 A= .

.'.-lo)i renale libere. nedureroase0 -Aiordano 4-1 bilateral0 -mictiuni fiziologice0 -urini normocrome0 -organele genitale externe normal conformate0 -7.B..70 -68.8. ANALI A sI INTERPRETAREA .prezente bilateral.

+ : - S$&s) () ('6'/$#. fara zgomote patologice0 -miscari respiratorii libere0 -aplitudine normala.+&' () N&. ()%)-()-. egala.+ 9 -frecventa respiratorie normala v/rstei 1% rFmin.+&' () M+-'6)s.)-.) . 2 de a m/nca -procesul a v e a o b u n a p o s t u r Bevoia de a elimina 3 Bev oia de a se mis ca si a .+#+ 2 Bevoia de a respira si a avea o buna circulatie '-()%)-()-. de ambele +emitorace.R. /&. respiratii ritmice.DATELOR PACIENTULUI A. - 1 Bevoia de a bea si -greata. ANALI A SATISFACERII NEVOILOR FUNDAMENTALE N)4"'+ M+-'6)s..+. > 6$-(+.

varsaturi0 -crampe abdominale0 -lipsa poftei de m/ncare -scaune apoase si multiple0 -transpiratii0 -risc de des+idratare -adinamie0 -crampe abdominale0 inflamator intestinal -procesul inflamator intestinal -discomfort abdominal .

fara cosmaruri." Bevoia de a dormi si de a se odi+ni $ Bevoia de a se (mbraca si dezbraca -varsaturi -pacientul doarme ore suficiente de somn 4$: ore1 si are somn calm. adoarme cu usurinta si se trezeste odi+nit -pacientul se poate (mbraca singur. de -urec+i de a-si prote)a conformita te normala. (si alege vestimentatia (n functie de anotimp si stare psi+ica -usoara - -procesul Bevoia de a-si % m e n t i n e t e m p e r a t u r a corpului (n limite normale Bevoia de a fi par cur at. (ngri) : . gingi adere dintil roz0 -ung+ taiate . (ngri)it. tegumentel e si curate mucoasele -cavit bucal nas c muco umed roz. curat.

.

$+#) () ()%)-()-.) +/.+5P&"3#).9.19 Bevoia de a actiona conform propriilor convingeri si valori Bevoia de a fi preocupat (n privinta realizarii -imagine pozitiva despre sine -are convingeri fata de realitate0 -pacientul face rugaciuni la masa si seara -pacientul ia singur decizii0 -uneori (si manifesta si stari de bucurie - - - 11 Bevoia de a evita pericolele Bevoia de a (nvata cum sa-si pastreze sau sa-si recupereze sanatatea Bevoia de a se recrea -starea generala alterata - -alterarea tranzitului intestinal - 12 -pacientul prezinta dorinta de a (nvata despre cum sa-si recapete starea de sanatate cu usurinta. fiind preocupat de vindecare -boala (n sine0 -frica de complicatii 1 9.+: -durere abdominala0 -dificultatea de a se alimenta si +idrata0 . cunostinte medicale - 13 -momentan pacientul nu se poate recrea.

-greturi si varsaturi0 -diaree0 -+ipertermie0 -anxietate0 .

35P&"3#).-vulnerabilitatea fata de pericole0 -dificultatea de a se odi+ni0 -deficit de cunostinte medicale.'+#): -risc de des+idratare0 -risc de transmitere a infectiei.)-.R. recurg/nd la a)utorul unei alte persoane0 -dependenta este temporara.S.+3'#'&)+ *&+($#$' () ()%)-()-.) %".+: ?225 -dependenta moderata . 9.bolnavul este partial dependent (n satisfacerea nevoilor fundamentale pentru o perioada de timp. PLANIFICAREA ÎNGRIJIRILOR PACIENTULUI A. independenta va surveni atunci c/nd pacientul are problema medicala rezolvata. .:. 9. dar mai ales c/nd este pregatit sa urmeze (ntocmai prescriptiile medicului 4c/nd poseda cunostintele necesare1.9.

2 zile0 .2.: ore0 -pacientul sa prezinte temperatura corporala (n limite normale (n 1 .OBIECTIVE: -pacientul sa fie ec+ilibrat +idroelectrolitic (n 2 .

9. lipsa curentilor de aer0 .2 zile0 -pacientul sa fie ec+ilibrat psi+ic (n decurs de 3 zile0 -pacientul sa-si satisfaca singur nevoile (n decurs de 3 zile0 -pacientul sa capete cunostinte medicale (n termen de 2 ore si sa prezinte (ntelegerea lor (n decurs de 2 zile. iar disparitia diareei (n 1. temperatura si umiditate optime 422 9 '1.salon aerisit.INTERVENŢII ILNICE: -asigur conditiile de microclimat si mediu securizat.-pacientul sa nu devina sursa de infectie pentru alte persoane pe toata durata internarii0 -pacientul sa fie alimentat corespunzator diagnosticului si zilei de boala pe tot timpul internarii0 -pacientul sa fie supraveg+eat atent pe tot timpul internarii0 -pacientul sa aiba o stare de confort fizic.

masor si notez functiile vitale si vegetative0 -administrez medicatia prescrisa de medic0 -efectuez toaleta de regiuni 4daca este cazul10 .-sc+imb len)eria de pat si de corp0 -supraveg+ez.

APLICAREA ÎNGRIJIRILOR P&"3#)..'4) ) -pacientul sa beneficieze -amplasez pacientul ( INTERVENŢII E4+#$+&) A$.R.) .APLICAREA PLANULUI DE ÎNGRIJIRI A PACIENTULUI A.+ 1."-".-colaborez cu ec+ipa de (ngri)ire0 -asigur regimul alimentar corespunzator evolutiei bolii0 -pregatesc bolnavul pentru recoltarea produselor biologice si patologice si pentru examenele de laborator0 -supraveg+ez comportamentul bolnavului0 -(ntocmesc bilantul ingera . D)#)*+. .excreta0 -pregatesc materialele si instrumentele necesare recoltarii0 -sustin educatia pentru sanatate0 -verific gradul de luare la cunostinta de catre bolnav a informatiilor primite.) () ()%)-()-.2urere O3')/.

299% abdominala (n scop explorator0 -recoltez produse biologice de la pacient0 .3 9 ' *icat cu dimensiuni . abdominala -se efectueaza de conditii de microclima t si mediu securizat 0 ecografie (n functie de starea sa.AG12"F%9 mm Hg 6G1: rFmin . afectiune receptionate0 -asigur conditii de mediu 1%.11..G3:.n salon.

. fara curenti de aer.-pacientul sa fie investigat si tratat corespunzator diagnosticului si zilei de boala0 adecvate. greutate corporala0 -calculez bilantul ingesta-excreta0 -observ orice modificare aparuta (n starea bolnavului la *... transaminaze bilirubinemie0 -examen coprocultura si coproparazitologic0 -(nsotesc bolnavul la explorari0 -administrez medicamente prescrise de medic. solutiile pentru explorari0 -transport probele de laborator (n sectorul clinic0 -aduc rezultatele probelor la *.8.8. . surse de infectie. zgomote deran)ante0 -masor functiile vitale ale pacientului 4!. 6.A1. -recoltez s/nge pentru +emoleucograma. instrumentel e. .0 -pregatesc pacientul pentru orice explorare0 -pregatesc materialele. diureza. scaun. ionograma.

.: ore0 -reec+ilibrez +idroelectrolitic pacientul. orez infectie fiert pentru alte (n apa. carne internarii0 fiarta0 -observ instalarea unor reactii Administrez la 1%. -!apaverina 1x2 fFzi0 -Amoxicilina "99 1.299% indicatia -pacientul (ncearca mediculuisa se adapteze la -7cobutil 1x2 noul sau rol.299% -pacientul (si reia (ncet-(ncet functia .11. 1:. br/nza persoane pe de toata perioada vaci.11.risc de des+idratare -pacientul sa fie ec+ilibrat +idroelectrolit ic (n 2 .2.29.2ificultate de a se alimenta si +idrata . declara fFzi0 ca durerea nu mai este c+iar -Algocalmin asa 1x2 fFzi0 de evidenta. prin regim +idric 2 : ore 4apa si zeama de orez1. -pacientul sa apoi regim nu devina alimentar de sursa de tranzitie.

apoi regim alimentar de tranzitie. carne fiarta.-pacientul sa fie supraveg+eat atent pe tot timpul internarii0 -pacientul sa aiba o alimentatie completa (n circa 19 zile -pacientul sa fie alimentat conform diagnosticului si zilei de boala. ou fiert moale. pe tot parcursul spitalizarii adverse la administrarea medicamentelo r fiert (n apa. br/nza de vaci. orez Administrez la indicatia medicului-7cobutil 1x2 fFzi0 -Algocalmin 1x2 fFzi0 -!apaverina 1x2 fFzi0 -Amoxicilina "99 mg la : ore -3etoclopramid 1x2 fFzi . modul lor de preparare si despre respectarea meselor0 -permit pacientului sa-si aleaga alimentele (n functie de preferinte. dar sa respecte indicatiile medicului 4regimul10 -reec+ilibrez +idroelectrolitic pacientul prin regim +idric 2 : ore 4apa si zeama de orez1. dupa :-19 zile se pot introduce laptele si mezelurile mg la : ore -3etoclopramid 1x2 fFzi -explorez nivelul de cunostinte al pacientului despre alimente.

3. iar disparitia - 1%.Areturi si varsaturi -pacientul sa -asigur repausul aiba o stare de fizic si psi+ic al confort fizic pacientului0 (n -mentin igiena urmatoarele 3 tegumentelor.11.299% -pacientul prezinta greturi si varsaturi 1:. a zile..11.29 9% .1.

zile0 len)eriei 0 -pacientul declara o (mbunatatire a starii .

11.299% -pacientul nu mai prezinta greturi sau varsaturi 23.11. prezentate atragator si la ore fixe0 -calculez ratia calorica 2 ore (n functie de activitate si v/rsta . 21.299% -stare generala buna -servesc pacientul cu alimente la temperatura acceptabila.generale 29.

. cu diaree 1:.21.. nu mai prezinta scaune 29.299% -pacientul prezinta stare de sanatate alterata.2iare e -pacientul sasi recapete ec+ilibrul +idric si nutrition al (n 1-2 zile -recoltez produsele pentru examen bacteriologic 4coprocultura10 -mentin permanent legatura cu apartinatorii pacientului0 -(ncura)ez permanent0 -educ membrii familiei (n privinta dietei 1%. 1.11.11.299% -pacientul simte o ameliorare. 22.299% -stare de sanatate buna .11.

299% temperatura (n .299% -pacientul prezinta +ipertermie 43:. 1.3 9 '1 1:.".11.. 29.11.Hiper-termie -pacientul sa prezinte temperatura corporala (n limite normale (n 1-2 zile -masor temperatura corpului si notez (n foaia de temperatura0 -supraveg+ez manifestarile de -administrez tratament antiinfectios recomandat de medic 1%.

-pacientul sa nu devina sursa de infectie pentru .Anxietate -pacientul sa fie ec+ilibrat psi+ic (n decurs de 3 zile0 21.11. diureza.tegumentelor.=ulnerabilita te fata de pericole. comportamentul pacientului $. 6isc de transmitere a infectiei -pacientul sa-si satisfaca singur nevoile (n :. .2ificult decurs de 3 ate de zile0 a se odi+ni.2ef alte persoane icit de pe toata durata cunos internarii tinte doarma ore suficiente de somn si sa se trezeasca r e s p e c t -pacientul sa m a s u r i l e .299% temperatura (n limite normale -sustin permanent pacientul. pulsul..A... (ncura)/ndu-l0 -calculez bilantul ingesta-excreta0 -observ permanent starea pacientului si raportez medicului orice modificare aparuta (n starea de sanatate a pacientului0 -(ncura)ez pacientul sa-si exprime temerile si ai dau exemple de cazuri care s-au recuperat foarte repede %. 22.

299% somnului.11.299% -pacientul respecta regulile de igiena regulilor de igiena 21. -educ pacientul cu privire la masurile -asigur de prevenire a conditii de 1:.299% 29.11.. 22.11. infectiilor favorizare a 1.11.299% pacientul nu prezinta interes pentru cunostinte . semiobscurita -pacientul se te0 conformeaza -stare generala ameliorata 1%.de prevenire a infectiilor noscomiale0 1%.

'$-) @.11. 7+igella. 0e i 7almonella si E 0 a coli0 r d -efectul se e c i manifesta numai e o a la nivelul lr lumenului a ie intestinal.membri ai 3 zile ec+ipei de (ngri)ire sa procedeze asemanator pentru a a)uta pacientul sa se odi+neasca0 -la ora de vizita a pacientilor de catre medic va fi externat medicale1:. '-('/+.medical e odi+nit (n -rog ceilalti decurs de 2.ca a a r urmare nu apar c e efecte secundare.'' $-'/+ 9.R.2 99% -pacientul (ntreaba despre tratament.299% -pacientul a demonstrat ca a acumulat cunostintele medicale din spital 2. modalitati de recuperare a sanatatii 29. 9. c i 'ampHlobacter a c d )e)uni. s u z i ti . ca r c cuprinz/nd t o r microroganismel (n n o e enteropatogene in pentru om.'& ) E6'E*U6#5 SCHEMA DE TRATAMENT AL PACIENTULUI A..D)-$..D"7 :.' A.D"7 . 11. c te medicamentul u e a fiind neresorbabil t . 21.C"-.'' +(4)&s) "&) 1 -activitate #n e 'p 'p antibacteriana di c s larga.1.&+'-('/+ + + %) s' ' .A/.R)+/.

duala - - .

3E.8'58!6A3#2 1 fiola 2fiole dupa dizenterie -varsaturi de etiologie variata. profilaxia greturilor si vomelor postoperatorii. preventiv (n c+imioteraia antitumorala. usurarea intubarii interstinale c/nd pilorul este dificil de trecut. gastropareza diabeticilor. produc/n d galactoree -poate produce dureri abdominal e diaree -nu se administreaz a imediat dupa interventii c+irurgicale pe abdomen . ad)uvant (n explorarea functionala a stomacului si duodenului. mai frecvent la copii. sug+it. migrena -poate produce efecte extra piramidale . tineri si batr/ni0 -poate simula secretia de prolactina .

co . colici renale si biliare 1 fiola 2 -antispastic (n fiole litiaza biliara. aritmii cardiace. enterita.!#A*E B !A!A=E6#B I fiola 2 fiole -toate tipurile de dureri. colangita. cistita 1 -efecte alergice cutanate. litiaza renala. inclusiv postoperatorii. gastrita. colecistita. colita. pancreatita. dismenorice. anexita 1 fiola 2 fiole -toate tipurile de dureri. colon iritabil. alergie la pirazoli -glaucom. leocuperni e si noduli cutanati - -leucopernie. pielita. +ipertensiune intracraniana A5A8'A53# B -ad)uvant (n ulcer gastric si duodenal. inclusiv postoperatorii .

'olesterolemie vacutainer cu dop 99 99 !unctie venoasa 1. ELFl D C G .:9 g 9 F 3.# 5 fiola 2 -antispastic predominant pe aparatul digestiv.imp HoKell ml -21 39 11 !unctie venoasa.G12 .R. 1.13 mmF2 ore ".imp JuicE !unctie venoasa . uter . -abdomen somnolen acut ."-". ml s/nge C 1 ml 11 oxalat !unctie venoasa . diminuarea reflectivi .19 mmFora 19 mmF1 . 1.1 11 12 ..3" g 9 F 3. cai urinare.H.=7H ml ora s/nge Ba C 9.. .#onograma serica !unctie venoasa 19 ml BaG13"-1"2 m BaG13%.% m s/nge pe sticlute ELFl D C G3.. G1 1 39 11 1$9 2.J.$ 1 ..Hiposali-glaucom0 fiole vatie.:9 .tatii PROBE DE LABORATOR ALE PACIENTULUI A.19 +eparinate m ELFl m ELFl 1 7'8&U. ml citrat % .2.ta.

3A 3gG1.G. mg @ 'u C G:9-19% @ .% m 'a 2C G . -111 m ELFl 'a 2C G .:-3.'l ." m ELFl ELFl *e 3C G199 *e 3C G:9-129 H@ m ELFl # 1 G3-:H@ ! C G2."-".

" ml citrat !unctie venoasa " .Alicemie %.*ibrinogen :. mg @ 2 1 mg @ :1" mg @ .:9-1.$99 .$.:99 mg 19 ml s/nge .29 mg @ ml s/nge sau 2 ml s/nge !unctie venoasa ." 299 .99 mg ml s/nge C 9.5ipidemie !unctie venoasa " 9.

$9 U.1.R. se recolteaza urina din mi)locul )etului eprubeta 1".29 .#.ransaminaze organelor genito urinare.299% Bumarul de zile de spitalizare.. 9 g @9 punctie venoasa " .'reatinina !unctie venoasa " 9. din trei locuri EXTERNAREA PACIENTULUI A.!unctie venoasa " .Hemocultura prin a punctie venoasa pe 12.19 ml s/nge 13.absenta !igmenti biliariabsenti 1 .9. 9 g @9 9.Uree sanguina 7e recolteaza prin 9.+ematii 192" Urdulinogennormal 7edimente.1.19 ml s/nge .1$ U.A8G2 .Urocultura a 2upa toaleta riguroasa -negativa negativ a .A! G 2 . 29 mg @ 1. 19.22.foarte rare Alucoza.#.$ . 1. negativ a 2ata externarii.'oprocultura urinar 7e (ntr-o recolteaza scaun -negativa (n recipiente sterile speciale.11.rare epitelii 5eucocite. mg 19 @ 6ecoltarea s/ngelui Begativa Begativ 11...Examen de urina 7umar de urina -rare epitelii 'uloare galben -frecvente citrin leucocite !+ acid -numeroase 2ensitate 1919 .$ .

2iagnostic la externare.enterocolita acuta .

normal reprezentat0 -aparat respirator. 6G19 rFmin0 -aparat cardio . internat pentru stare de sanatate alterata.torace normal conformat. articulatii mobile0 -sistem musculo-adipos. varsaturi. zgomote cardiace ritmice0 -artere periferice pulsatile0 -retea venoasa periferica normala. integre. . BILANŢUL AUTONOMIEI -tegumente si mucoase normal colorate. soc apexian (n spatiul = intercostal st/ng. turgor normal0 -sistem ganglionar limfatic.7tarea pacientului la externare.vascular.nepalpabil0 -sistem osteoarticular integru. multiple si paloare.matitate cardiaca (n limite normale. mobil cu respiratia. se externeaza cu stare de sanatate buna. murmur vezicular prezent bilateral. crampe abdominale si scaune apoase. greata.pacientul (n v/rsta de 2% ani.

daca este posibil apa plata0 .RECOMANDĂRI LA EXTERNARE -regim alimentar ec+ilibrat. conform indicatiilor medicului0 -consumul de apa numai de la surse sigure.

prezentarea la medic PROBLEME LA EXTERNARE -inapetenta0 . cu apa si cu detergent si sa nu consume mai ales oua de rata0 -fierberea carnii (nainte de preparare si procurarea ei numai de la surse autorizate0 -evitarea consumului de conserve0 -evitarea afumaturilor0 -evitarea produselor din lapte ce nu prezinta calitati organoleptice corespunzatoare0 -respectarea tratamentului medicamentos0 -control periodic la medicul de familie0 -revenirea.-sa spele ouale (nainte de a le sparge. acutizarea si prezenta simptomelor si la alti membri ai familiei impune. de urgenta.

PROBLEME DE RECUPERARE -va respecta regimul alimentar conform indicatiilor medicului0 -va evita consumul de alimente reci0 .-sindrom de denutritie severa cu multiple manifestari carentiale.

): 6 .2. 3exaform asociate cu vitamine din complexul & timp de "-% zile.+3'#): N$.) &)#+.-va evita bauturile fermentate0 -va respecta conditiile de igiena 4spalarea m/inilor.'4 s.)#"& 2.D+.+. ingerarea de solutie de Bovocaina 1-2@ (nainte de masa cu "-19 minute.7aprosan. CU ENTEROCOLITĂ ACUTĂ CA UL II PLAN DE ÎNGRIJIRE PENTRU PACIENTUL R.C$#)*)&)+ (+. CU ENTEROCOLITĂ ACUTĂ 2.$#$' +5D+.S.)+ %+/')-. .S.n caz de borborisme.'.) %&'4'-( '()-. spalarea fructelor10 -va continua tratamentul ambulatoriu cu. PLANUL DE ÎNGRIJIRE AL PACIENTULUI R.

'/'#'$: &aicoi . 2ispune de venituri materiale decente.+&) /'4'#+: 'asatorit O/$%+. salubre.): 6om/na S. bucatarie.+: !acientul locuieste (mpreuna cu familia (ntr-un apartament cu 3 camere.+: .'"-+#'.'' () 4'+.$-/+: 7atisfacatoare . ani S)=$#: 3 R)#'*'+: 8rtodoxa N+.!ra+ova C"-('.'' () . !acientul consuma alcool ocazional0 nu e fumator C"-('.+.'+: Administrator 35D+.P&)-$.): 7 V<&s. baie. bine (ncalzite0 are trei copii.) 4+&'+3'#) D".

$&' %)&s"-+#) s' "3'/)'$&': -pacientul prefera carnea de porc.G$s. pui. toaleta cavitatii bucale de 2 ori pe zi . legumele si fructele0 -pacientul face dus zilnic. baie generala o data pe saptam/na.

'.'.A2 RH ?B5 9.D+."%".) +-.+.&'/): G&)$. %&').)-'' s' /"#)*'': buna /5D+.) s)-7"&'+#): -pacientul vede foarte bine0 -acuitate auditiva normala0 -acuitate gustativa normala0 -acuitate tactila normala0 .'+ /$ 6+.+.M"( () %).%$#$' #'3)&: !acientul pleaca cu familia la munte din 2 (n 2 saptam/ni.): 1.) %&'4'-( s.'.'#'+.)&'"+&+ 2. m G&$% s+-*4'.) /"&%"&+#+: :$ Eg Î-+#.).&)/)&) + .) +-.+&)+ () s+-+.%.L'. R)#+.

linistitor. dar cu mare gri)a din cauza ametelii0 -alimentatia.-somnul normal.pacientul se poate deplasa singur.1-1.-doua mese principale." lFzi0 . odi+nitor0 -mobilitate. doua gustari0 -lic+ide ingerate.

&'.)&+#): -fara importanta.)/)()-.I-6"&.) 8)&)("-/"#+."#"*'/): -apendictomie la v/rsta de : ani 2. .:.. etc.)/)()-. . +epatica. :.)&-+&'': !acientul prezinta- -greturi0 .) %)&s"-+#) %+.'4)#) '-.+. 7#2A.A-. 1 scaunFzi0 -nu prezinta alergii alimentare sau medicamentoase0 -pacientul a facut toate vaccinarile corespunzatoare v/rstei0 -neaga afectiuni infecto-contagioase de tip 5UE7.-eliminari.) () 3"+#+ +5M".A-.mictiuni fiziologice normale.'' #)*+.

-varsaturi0 -scaune diareice lic+ide de 19 oriFzi0 -durere abdominala difuza0 -paloare0 -adenomie. .

)&-+&): Enterocolita acuta de cauza neprecizata (5D+.11. fara antecedente patologice. articulatii mobile0 . care (n urma cu c/teva ore prezenta greturi. /5D'+*-"s.).+ '-."&'/$# 3"#'': !acientul (n v/rsta de . ani.)&-+&'': 29. reci. tegumente integre0 -turgor normal0 -sistem ganglionar limfatic nepalpabil0 -sistem osteo-articular integru./#'-'/ %) +%+&+.): -stare generala alterata0 -tegumente si mucoase palide. varsaturi.'/ () '-. " )5E=+. ora 1 . paloare. durere abdominala difuza.35Is.299%. scaune diareice.

mobi.-sistem musculo-adipos bine reprezentat0 -aparat respirator.-matitate cardiaca (n limite .-torace normal conformat. cu respiratie0 -murmur vezicular prezent bilateral0 -6G29 rFmin -aparat cardio-vascular.

G139F$" mm Hg. G%"Fmin -retea venoasa periferica0 -artere periferice pulsatile..=. gingii aderente la dinti0 -tranzit intestinal sever afectat0 -durere abdominala0 . corespunzatoare v/rstei.A.normale -soc apexian (n spatiul = intercostal st/ng0 -zgomote cardiace ritmice0 -. -A. APARAT DIGESTIV sI ANEXE: -dentitie normala.

-ficat si splina (n limite fiziologice0 -scaune diareice multiple APARAT UROGENITAL: -lo)ii renale libere. nedureroase0 -A#862AB8 4-1 bilateral0 -mictiuni fiziologice0 .

+. '-()%)-()-.+&' M+-'6)s.+ S$&s) () . a de a . fara zgomote patologice0 2 -miscari respiratorii libere0 g r e a t a 0 -B -amplitudine normala.+# () &' () ('6'/$#. 6$-(+.ANALI A sI INTERPRETAREA DATELOR PACIENTULUI R. ev egala de ambele oi+emitorace. 9. . prezente bilateral0 9. ()%)-()-. + + 1 -Bevoia de a -frecventa respiratorie respira v/rstei 29 rFmin0 si de a avea o buna circulatie -respiratii ritmice.2. + ) /&.S.ANALI A SATISFACERII NEVOILOR FUNDAMENTALE N& N)4"'+ M+-'6)s.)-.-urini normocrome0 -organe genitale externe normal conformate0 -7B' iritabilitate0 -68.

- proces - .

ore si are somn calm. adoarme cu usurinta si se t r a n s p . fara cosmaruri.-varsaturi0 -dureri abdominal e0 -lipsa poftei de m/ncare 3 -Bevoia de a elimina $ - trezeste odi+nit -pacientul se poate (mbraca singur0 -(si alege s c a u n e a p o a s e s i m u l t i p l e 0 -Bevoia de a misca si a avea o buna postura -B ev oia de a se (mbraca si dezbrac a - " -Bevoia de a dormi si a se odi+ni -pacientul doarme ore suficiente de somn $-.

iratii0 -risc de des+idratar e -adinamie0 -durere abdominal a difuza0 -varsaturi - -proces inflamator intestinal discomfor t abdomina l - .

gingii aderente la dinti si roz0 -ung+ii taiate scurt. -B ev -par curat. a-si prote)a tegumentele si mucoasele - organelor de . cu mucoasa umeda si roz. prezinta aspect curat. (ngri)it. stare psi+ica si mai ales adecvata v/rstei -Bevoia de asi mentine temperatura corpului (n limite normale -Bevoia de a fi curat. (ngri)it0 functionarea adecvata a . (ngri)ite0 -pacientul are deprinderi normale. ca curate0 -cavitate bucala.% : vestimentatia (n functie de anotimp. nas. oia (ngri)it0 de a -urec+i de conformitate comuni normala.

.

c Bevoia o de a n v i n g e r i p e r s o n a l e f a t a d e realitate0 f o l o s e s t e o b i e c t e r e l i g i o a s e p a c i e n t u l f a c e r u g a c i u n i s e a r a 11 -Bevoia de a fi preocupat (n privinta realizarii personale0 p a - .simt0 -debitul verbal regulat0 -exprimare usoara0 -imagine pozitiva despre sine 19 -Bevoia de a actiona conform propriilor convingeri si valori a r e 12 .

cientul ia singur decizii0 -uneori (si manifesta starile sufletesti0 -este singur ca se va face bine si-si va duce viata normal -starea - - -alterarea evita generala tranzitului .

pericolele 13 -Bevoia de a (nvata sa-si pastreze sau sa-si recupereze sanatatea alterata se -pacientul recrea prezinta dorinta de a (nvata despre cum sa-si recapete starea de sanatate0 -acumuleaza cu usurinta cunostintele medicale - intestinal - 1 -Bevoia de a +5PROBLEME ACTUALE DE DEPENDENŢĂ -dificultatea de a se alimenta si +idrata0 -greturi si varsaturi0 -diaree0 -durere abdominala difuza0 -+ipertermie0 -anxietate0 .

-vulnerabilitatea fata de pericole0 -dificultatea de a se odi+ni0 .

-deficit de cunostinte medicale 35PROBLEME POTENŢIALE -risc de desc+idratare0 -risc de transmitere a infectiei /5STABILIREA GRADULUI DE DEPENDENŢĂ A PACIENTULUI R. uneori si sub forma de colici. . pentru o perioada de timp recurg/nd la a)utorul unei alte persoane0 -dependenta temporara . -dependenta moderata .independenta va surveni atunci c/nd pacientul are problema medicala rezolvata. dar mai ales c/nd constientizeaza gradul de risc al bolii1. (5DIAGNOSTIC NURSING 1. manifestata difuz.bolnavul este partial dependent (n satisfacerea nevoilor fundamentale.S. dar mai ales c/nd este pregatit sa urmeze (ntocmai prescriptiile medicului 4c/nd poseda cunostintele necesare.2urere abdominala din cauza procesului inflamator intestinal.

2iaree din cauza procesului inflamator intestinal.Areturi si varsaturi din cauza procesului inflamator intestinal. 3. .2ificultatea de a se alimenta si +idrata din cauza problemelor aparute (n urma infectiei intestinale.2. .

S. $.Anxietate din cauza bolii. manifestata prin cresterea temperaturii corporale. :. manifestata prin frica de complicatii.: ore0 -pacientul sa prezinte temperatura corporala (n limite normale (n aproximativ 1-2 zile0 . :.2ificultatea de a se odi+ni din cauza manifestarilor bolii. %.2eficit de cunostinte medicale din cauza ca pacientul nu s-a lovit niciodata de astfel de probleme. OBIECTIVE: -pacientul sa fie ec+ilibrat +idroelectrolitic (n 2 .PLANIFICAREA ÎNGRIJIRILOR PACIENTULUI R.".Hipertermie din cauza procesului inflamator intestinal.. . manifestata prin riscul de des+idratare si de anemiere.=ulnerabilitate fata de pericole din cauza procesului infectios.

-pacientul sa nu devina sursa de infectie pentru alte persoane. pe toata durata internarii0 -pacientul sa beneficieze de un mediu confortabil si securizat pe tot timpul internarii0 .

pe tot timpul internarii0 -pacientul sa fie investigat si tratat conform diagnosticului pe tot timpul inernarii0 -pacientul sa aiba o stare de confort fizic (n urmatoarele 3 ziler.-pacientul sa fie alimentat corespunzator diagnosticului. INTERVENŢII: -s+imb len)eria de pat si de corp0 . si disparitia diareei (n timp de 1-2 zile0 -pacientul sa fie supraveg+eat atent pe tot timpul internarii0 -pacientul sa fie ec+ilibrat psi+ic (n decurs de 3 zile0 -pacientul sa-si satisfaca singur nevoile (n decurs de 3 zile0 -pacientul sa capete cunostinte medicale (n termen de 2 ore si sa prezinte (ntelegerea lor (n decurs de 2 zile.

temperatura si umiditate optima . ..22 9 '0 -administrez medicatia prescrisa de medic. salon aerisit.-supraveg+ez. masor si notez functiile vitale si vegetative0 -asigur conditiile de microclimat si mediu securizant.APLICAREA PLANULUI DE ÎNGRIJIRI .

) () ()%)-()-.) ) -amplasez pacientul (ntr-un salon -recoltez s/nge pentru E4+#$+&) 29.A PACIENTULUI R.2urere O3')/. D)#)*+.11.'4) -pregatirea conditiilor de INTERVENŢII A$.299 % .+ 1. P&"3#)."-".S.

22.299% zile. -examen dar -pacientul sa macar cu un coprocultura colaboreaza fie paravan0 si cu alimentat -acopar patul coproparazitolo ec+ipa de corespunzato pacientului cu gic (ngri)ire r musama si 21.299% si -linistesc -pacientul zilei de boala.299 diagnosticului frecventa. prezinta prezinte fara factori ionograma. ma. 23. 3 tegumentelor. % pe consistenta0 -starea de timpul -supraveg+ez sanatate a -pacientul sa -asigur 29.11. +emoleucogra -pacientul -pacientul sa linistit. zile0 izolat.299% aiba repausul -pacientul o stare de fizic si psi+ic prezinta comfort fizic al greturi (n pacientului0 si varsaturi urmatoarele -mentin igiena 21. diagnosticului aleza0 22. fie securizant si scaunele investigat si conditii de diareice tratat microclimat0 s-au corespunzato -supraveg+ez rarit r scaunul. alterata durerii c/t bilirubinemie de (n c/teva se poate de 0 sanatate.11.pe transaminaze.abdominala 2. stare disparitia perturbatori . iar a -pacientul disparitia len)eriei0 declara o diareei (n timp -administrez (mbunatatire .11. prezinta o pe comunic/nd ameliorare tot timpul permanent cu a internarii0 el0 starii de -pacientul sa -asigur mediu sanatate. pacientul.11.Areturi si varsaturi (ngri)ire0 luminat.

-pacientul sa !apaverina c/te declara ca nu devina -regim alimentar o fiola din durerea nu sursa de de tranzitie. in)ectie. toata fier moale0 dupa -*urazolidon x1 Fzi 22.11.11. intramuscular0 evidenta.2ificultate de a se alimenta si +idrata . pe carne fiarta. cu a diaree t e 21.3. a nu simtitor0 -scaunele sunt de consistenta semisolide0 23. orez fiecare (n mai este infectie pentru fiert (n apa.11.299% .299% b u -pacientul n simte o ameliorare.2iare e -pacientul sasi recapete ec+ilibrul +idric si nutritional (n 1-2 zile -recoltez produsele pentru examen bacteriologic0 -mentin permanent legatura cu apartinatorii pacientului0 -recomand pacientului pozitia antalgica de diminuare a durerilor - 29. c+iar asa de alte persoane br/nza de vaci. 22.299% perioada :-19 zile se pot internarii0 introduce laptele -pacientul si mezelurile (nca nu se -pacientul sa poate fie supraveg+eat -pacientul sa fie ec+ilibrat +idroelectrolit ic (n 2 .299% . prin regim +idric 2 : ore 4apa si zeama de orez10 Administrez la indicatia medicului- -stare de 29.11.risc de des+idratare -pacientul (ncearca sa se -7cobutil. ou 21.299% s a -pacientul n prezinta stare a de sanatate t alterata. adapteze la Algocalmin noul sau rol.11.: ore0 -reec+ilibrez +idroelectrolitic pacientul.

respect/nd indicatiile medicului0 mai prezinta scaune apoase 2 .11.-pacientul sa aiba completa (n circa 19 zile -pacientul (ncepe sa man/nce (n cantitati mici.299% -stare de sanatate buna .

299% -pacientul prezinta +ipertermie 43: 9 '1 21.11. 22.".299% termperatura (n limite normale 23. aspectul tegumentelor. (ncura)/ndu-l0 -calculez bilantul ingestaexcreta0 -observ permanent starea -administrez tratament antiinfectios recomandat de medic - 29.11. diureza.299% -pacientul (ncepe sa-si revina. 22.299% -pacientul este anxios 21.299% 29. nu mai este speroat .11.Hipertermie -pacientul sa prezinte temperatura corporala (n limite normale (n 1-2 zile $.11. -sustin permanent pacientul.Anxietate -pacientul sa fie ec+ilibrat psi+ic (n decurs de 3 zile0 -masor temperatura corpului si notez (n foaia de temperatura0 -supraveg+ez manifestarile de des+idratare. 2 . pulsul.11.

in cti or no sc . 2efic it de cuno stinte medi cale m a s u r i l e d e p r e v e n i r e a -pacientul sa doarma ore suficiente de somn si sa se trezeasca odi+nit (n decurs de 2-3 zile :.-(ncura)ez pacientul sa-si exprime temerile si ai dau exemple de cazuri care s-au recuperat foarte repede %. 6isc de transmitere a infectiei -stare generala buna -pacientul sa-si satisfaca singur nevoile (n decurs de 3 zile0 -pacientul sa nu devina sursa de infectie pentru alte persoane pe toata durata internarii -pacientul sa r capete e cunostinte s medicale (n p termen de 2 e ore c t .=ulnerabilita te fata de pericole.2ificultate de a se odi+ni..

22.299% -pacientul respecta regulile de igiena 21. 2 . 2 . semiobscuritate0 -rog ceilalti membri ai ec+ipei de (ngri)ire sa procedeze asemanato r pentru a a)uta pacientul sa se odi+neasc a0 -la ora de vizita a pacientulu i de catr e med ic.miale0 -educ pacientu l cu privire la masurile de prevenire a infectiilor -asigur conditii de favorizare a somnului.299% -pacientul prezinta scaune diareice.11.11. aces ta din urm a (l anu nta ca (n ziua urm atoa re va fi exte rnat -explic pacientului ori ce te+ nic a (nt rep rin sa.299% -stare generala ameliorata 29.11.299% -pacientul se simte mai linistit. 22.299% -pacientul se conformeaza regulilor de igiena 23.299% -pacientul doarme normal 29. sco pul si im por tan ta ei (n 29. ceea ce (l (mpiedica sa se odi+neasca 21.11.11.11.299% -pacientul nu prezinta interes . spune ca a reusit sa doarma 23.11.

299% -pacientul (ntreaba despre tratament. modalitati de recuperare a sanatatii 23.299% -pacientul a demonstrat ca a acumulat cunostinte medicale din spital . 2 .(ntelegerea lor vindecare0 -(i detaliez regimul pe care trebuie sa-l urmeze pentru recuperarea starii de sanatate0 -fac educatie pentru sanatate si cu membri familiei0 -fac demersurile necesare externarii0 -(nsotesc pacientul la garderoba0 -predau pacientul apartinatorilor cunostint e medicale 21.11. 22.11.

)&-+&'': 2 .'/ #+ )=. internat cu stare de sanatate alterata. D+. ani.)&-+&): !acientul (n v/rsta de .@.EXTERNAREA PACIENTULUI R. BILANŢUL AUTONOMIEI: -tegumente si mucoase normal colorate. scaune diareice multiple si paoare. durere abdominala difuza. se externeaza cu stare de sanatate foarte buna.+ )=.)&-+&): Enterocolita acuta de cauza neprecizata S.+& 7'#) s%'.11.$#$' #+ )=. greta.299% N$. varsaturi.+&)+ %+/')-.+#'7+&): " D'+*-"s. turgor normal0 .S.

articular.integru. soc apexian (n spatiul = intercostal st/ng. artere periferice pulsatile. retea periferica normala. articulatii mobile0 -sistem musculo .torace normal conformat.limfatic. mobil.vascular. RECOMANDĂRI LA EXTERNARE: -evitarea consumului de conserve0 -evitarea consumului de afumaturi0 -respectarea regulilor de igiena at/t personal c/t si alimentar0 -evitarea consumului de oua care nu au (nscrise pe ele termenul de valabilitate0 . cu respiratie.-sistem ganglionar . zgomote cardiace ritmice.normal reprezentat0 -aparat respirator.adipos. murmur vezicular prezent bilateral 6G1:rFmin0 -aparat cardio .nepalpabil0 -sistem osteo .matitate cardiaca (n limite normale.

PROBLEME LA EXTERNARE: -anemie carentiala 4feripriva sau prin deficit de acid .-revenirea si acutizarea simptomelor impune prezentarea de urgenta la medic0 -prezentarea periodica la medicul de familie.

folic10 -inapetenta0 -infectie urinara0 -risc de transmitere a infectiei. PROBLEME DE RECUPERARE: -respectarea regimului +idrio-electrolitic conform indicatiilor medicului0 -consumul de lic+ide de la surse autorizate0 -va evita fumatul din cauza actiunii patogene a nicotinei0 -va respecta masurile de prevenire a infectiilor 4spalarea m/inilor10 -evitarea unor categorii limitate de alimente0 -respectarea regimului +iposodat0 .

&12.S. administrarea antibioticelor . '-('/+. &$.D"7 .&iseptol.A/.'' $-'/+ 9.' A.vitamine din complexul &1.R)+/.C"-. 7aprosan.D"7 :.'$-) @.'& 9.-va continua tratamentul ambulatoriu cu.&+'-('/+ ) + + %) s' ' .'' +(4)&s) "&) E6'E*U6#5 1 'p -activitate 'p . SCHEMA DE TRATAMENT AL PACIENTULUI R.D)-$. 2..

postoperat ad)uvant (n orii. o sug+it.8'58!6A3#2 1 fiola 2fiole c/nd pilorul este dificil dep trecut. . varsaturilo gastropareza r diabeticilor. cuprinz/nd microroganisme le enteropatogene pentru om. medicamentul fiind neresorbabil ca urmare nu apar efecte secundare. profilaxia preventiv (n greturilor c+imioteraia si antitumorala. 7+igella. 'ampHlobact er )e)uni. #ndicat (n-diaree acuta si cronica0 -colite acute si cronice0 -diareea reziduala dupa dizenterie -varsaturi de duodenului etiologie variata.antibacteriana larga. 7almonella si E coli0 -efectul se manifesta numai la nivelul lumenului intestinal. a migrena t e p r o d . explorarea usurarea functionala a intubarii stomacului si intestinale 3E.

diaree -nu se administre aza imediat dupa interventii c+irurgicale pe abdomen .uce efecte extrapirami.dale. produc/nd galactoree0 -poate produce dureri abdominale. tineri si batr/ni0 -poate simula secretia de prolactina. mai frecvent la copii.

enterita. litiaza renala. gastrita. inclusiv postoperatori i. colangita. +ipertensiune intracraniana . dismenoree.!#A*E B fiola 2 fiole -toate tipurile de dureri. anexita -efecte alergice cutanate. colici renale si biliare 1 1 !A!A=E6#B I fiola 2 fiole -antispastic (n litiaza biliara. leucopeni e si noduli cutanati - -leucopenie. alergie la pirazoli -glaucom. colita. colecistita. pielita. cistita -ad)uvant (n ulcer gastric si duodenal. pancreatita. aritmii cardiace. colon iritabil.

imp JuicE 2.H.=7H .imp HoKell !unctie venoasa . venoasa C1 1.:9 g 9 F99 3. cai ta+icardie.# fiole predominant pe +ipersaliva -abdomen 5 aparatul ..)#) %&"3)' T)8-'/+ () &)/"#. colici renale si biliare -efecte alergice leucopenie cutanate. acut digestiv. diminuarea reflectivita . G1 1 39 11 -21 39 11 ml oxalat de potasiu 1$9 11 1.+&) !unctie .tii PROBE DE LABORATOR ALE PACIENTULUI R..A5A8'A53#B 1 fiola 2 fiole -toate tipurile de dureri.. ml s/nge C 1 . ml citrat de Ba fara staza % . uter somnolenta .'olesterolemie !unctie venoasa. pirazoli noduli 1 fiola 2 -antispastic -glaucom0 7'8&U.:9 . . urinare. inclusiv postoperatorii.2. N$. vacutainer cu 3.19 mmFora 19 mmF1 ora !unctie venoasa 1.S. leucopeni alergie la e.13 mmF2 ore .$ ml s/nge C 1 9.3" g 9 F dop rosu 99 .tie.

"-".*ibrinogen C 9.G.:99 mg :.'reatinina !unctie venoasa " .% m ELFl D C G .Alicemie .19 ml s/nge $99 ."-".Uree sanguina 7e recolteaza prin punctie 1 . mg @ 'u C G:9-19% @ BaG13%.19 ml s/nge 19." ml s/nge 299 .19 ml s/nge simplu 13." ml citrat venoasa de Ba " . mg @ 2 1 mg @ :1" mg @ elo . .:-3.19 ml s/nge simplu 11.5ipidemie !unctie . m ELFl 'l .ransaminaze !unctie venoasa " .Hemocultura 6ecoltarea s/ngelui prin punctie venoasa pe mediu de cultura 12." m ELFl *e 3C G:9-129 H@ # 1 G3-:H@ ! C G2.:9-1.99 mg %.Examen de 7umar de urina urina $. -111 m ELFl 'a 2C G .". A u rec 8 uri G 2 2 u p a to al et a ri g ur o as a a or g a n 2 9 U ...29 mg @ sau 2 !unctie venoasa .#onograma serica !unctie venoasa 19 ml s/nge pe BaG13"-1"2 m ELFl sticlute +eparinate D C G3. A ! G 2 - .3A 3gG1.19 m ELFl 'a 2C G .% m ELFl *e 3C G199 m ELFl !unctie venoasa " ml s/nge 9.Urocultura venoasa " . # .

rare epitelii 5eucocite. 9. mg @ Begativa 9. 1.#.absenti -negativa 1%. 9 g @ 9 -rare epitelii -frecvente leucocite -numeroase +ematii -negativa .1$ U.29 .1. 1.$ .1.normal 7edimente.192" Urolulinogen. 9 g @ 9 'uloare galben citrin !+ acid 2ensitate 1919 .. 29 mg @ Begativa 9.: U.$9 U.#.foarte rare Alucoza.9.absenta !igmenti biliari.#.

din mi)locul )etului urinar (ntr-o eprubeta sterila 1".'oprocultura 7e recolteaza scaun (n recipiente sterile speciale, din trei locuri diferite PLANUL DE ÎNGRIJIRE AL PACIENTULUI M.T. CU ENTEROCOLITĂ ACUTĂ CA UL III

-negativa

negativa

PLAN DE ÎNGRIJIRE PENTRU PACIENTUL M.T. CU ENTEROCOLITĂ ACUTĂ: 2.CULEGEREA DATELOR

9.DATE PRIVIND IDENTITATEA PACIENTULUI DATE RELATIV STABILE: N$.): 3. P&)-$.)- ,. V<&s,+- " ani S)=$#: 3 R)#'*'+: 8rtodoxa

N+,'"-+#',+,)+: 6om/na

S,+&) /'4'#+: 'asatorit O/$%+,'): #nginer DATE VARIABILE D".'/'#'$: !lopeni, )udetul !ra+ova C"-(','' () 4'+,+:

-pacientul locuieste cu sotia si cei doi baieti (ntr-un apartament cu 3 camere, bucatarie si baie, salubre, bine (ncalzite0

-dispune de venituri materiale bune0

-pacientul consuma putin alcool, dar nu este fumator. C"-(','' () .$-/+: bune

G$s,$&' %)&s"-+#) s' "3'/)'$&': -pacientul prefera ciorbele de orice fel, carnea de pui0

-pacientul face dus zilnic, baie generala o data pe

saptam/na si toaleta cavitatii bucale de 2 ori pe zi. M"( () %),&)/)&) + ,'.%$#$' #'3)&:

-pacientul asculta muzica, (i place desenul te+nic R)#+,'' /$ 6+.'#'+, %&'),)-'' s' /"#)*'': bune

2.9.DATE PRIVIND STAREA DE SĂNĂTATE ANTERIOARĂ: +5D+,) +-,"%".),&'/): -greutate corporala - ;9 Eg0

-(naltime - 1,:3 m

-grup sangvin 8 4#1

-6H 4C1 9.35L'.',) s)-7"&'+#): -pacientul poarta oc+elari0

-acuitate auditiva normala0

-acuitate gustativa normala

-acuitate tactila normala0

-somnul- normal, linistitor, odinitor0

-mobilitate - pacientul nu are nici un fel de probleme de mers0

-alimentatia - trei mese principale, doua gustari0

-lic+ide ingerate - 1, " - 2 lFzi0

-eliminari - mictiuni fiziologice normale0

-1scaunFzi0

-nu prezinta alergii alimentare sau medicamentoase0

)#) %)&s"-+#) %+.)&-+&'': !acientul prezinta- -greturi0 -varsaturi0 -scaune subtiri. +epatita.contagioase de tip 5UE7.)/)()-.)&+#): mama diabet de grad ## (5A-.I-6"&. 7#2A .:.'4)#) '-.)#) 8).&'.19Fzi0 -durere abdominala colicativa0 -paloare.)/)()-. etc /5A-."#"*'/): importanta fara 2.+.) () 3"+#+ +5M". lic+ide .)&"-/"#+.-pacientul a facut toate vaccinarile corespunzatoare v/rstei0 -neaga afectiuni infecto . .'' #)*+.

'/$# () '-. durere abdominala colicativa si paloare.35Is."&'/$# 3"#'' - !acientul (n v/rsta de " ani.)&-+&): enterocolita acuta de . prezinta greturi. fara antecedente patologice de 12 ore. varsaturi. /5D'+*-"s.

mobil.torace .integru.normal conformat.+ '-.palide.adipos.): -stare generala alterata din cauza simptomatologiei0 -tegumente si mucoase.299% )5E=+./#'-'/ %) +%+&+.11. articulatii mobile. tegumente integre.).articular.cauza neprecizata (5D+.bine reprezentat0 -aparat respirator. umede. cu respiratia0 -murmur vezicular prezent.)&-+&'': 2 . -sistem musculo . turgor normal0 -sistem ganglionar limfatic negli)abil0 -sistem osteo . bilateral0 -6G22 rFminut .

139F%9 mm Hg0 A= G %:Fmin -artere periferice pulsatile0 .A.4+s/$#+&: -matitate cardiaca (n limite normale0 -soc apexian (n spatiul = intercostal st/ng0 -zgomote cardiace ritmice0 -.. /+&('" .A%+&+.

corespunzatoare v/rstei. gingii aderente la dinti0 -tranzit intestinal alterat0 -durere abdominala colicativa0 -ficat si splina (n limite fiziologice0 -scaune diareice multiple. ('*)s.-retea venoasa periferica normala. A%+&+.'4 s' +-)=): -dentitie normala. A%+&+. $&"*)-'. nedureroase0 -Aiordano 4-1 bilateral0 -mictiuni fiziologice0 .+#: -lo)i renale libere.

9.2.-urini normocrome0 -organele genitale externe normal conformate0 -7.prezente bilateral..B.ANALI A SATISFACERII NEVOILOR FUNDAMENTALE .'.8.T..ANALI A sI INTERPRETAREA DATELOR PACIENTULUI M.70 -68. 9.

N)4"'+ M+-'6)s.+#+ 2 > 1 Bevoia de a respira si a avea o buna circulatie - (mbraca si dezbraca % Bevoia de a-si mentine 2 Bevoia de a bea si de a m/nca 3 Bevoia de a elimina Bevoia de a se misca si a avea o buna postura -pacientul doarme ore suficiente de somn -miscari respiratorii 4: ore1 si libere0 are somn calm. adoarme de ambele cu +emitorace. cosmaruri. tia (n functie de v anotimp si a stare r psi+ica s a t u r i 0 - " Bevoia de a dormi si de a se odi+ni d u r e .+.)-. 6$-(+. fara zgomote patologice0 S$&s) () ('6'/$#.) . usurinta si se trezeste odi+nit g -pacientul r se poate e (mbraca a singur.+ 9 $ Bevoia de a se M+-'6)s.. /&. (si t alege a vestimenta .+&' () '-()%)-()-.+ : -frecventa respiratorie normala v/rstei 22 rFmin. respiratii ritmice. egala.+&' () ()%)-()-.N&. fara -aplitudine normala.

9 ' masurata sub axila -procesul inflamator intestinal disconfort p abdominal o s i b i l p r o c e s .re abdominala colicativa0 -lipsa poftei de m/ncare -scaune apoase si multiple0 -transpiratii0 -risc de des+idratare -adinamic0 -durere abdominala colicativa0 -varsaturi - - -procesul inflamator intestinal -..G3%.

aderente dintilor0 -ung+ii taiate scurt. gingii roz. (ngri)ite0 -pacientul are deprinderi igienice normale -functionarea adecvata0 -debit verbal regulat0 -exprimare usoara0 -imagine pozitiva despre sine -are convingeri personale. (ngri)it0 -urec+i de conformitate normala. (ngri)it. curate0 -cavitate bucala. de a-si prote)a tegumentele si mucoasele 12 Bevoia de a evita pericolele l i -par curat. pe care si le respecta0 -citeste carti. nas cu mucoasa umeda si roz.temperatura corpului (n : Bevoia de a fi curat. Bevoia de a comunica 19 Bevoia de a actiona conform propriilor convingeri si valori 11 Bevoia de a fi preocupat (n privinta realizarii . poarta discutii cu colegii de camera si cu ec+ipa0 -pacientul (si respecta valorile religioase -pacientul este optimist (n privinta vindecarii0 -uneori (si manifesta si stari de bucurie0 -el spune ca boala lui este ceva trecator - .

-alterarea tranzitului intestinal - - - .

STABILIREA GRADULUI DE DEPENDENŢĂ AL PACIENTULUIM. -dependenta moderata . 9.DIAGNOSTICUL NURSING: 1..Areturi si varsaturi din cauza procesului inflamator intestinal.Hipertermie din cauza procesului inflamator intestinal.bolnavul este partial dependent (n satisfacerea nevoilor fundamentale si de aceea este internat (n spital0 -dependenta este temporara. 2. independenta va surveni atunci c/nd pacientul are problema medicala rezolvata.:. dar mai ales c/nd este pregatit sa urmeze (ntocmai prescriptiile medicului 4c/nd poseda cunostintele necesare1. .T.2ificultatea de a se alimenta si +idrata din cauza problemelor aparute (n urma infectiei intestinale. .2urere abdominala din cauza procesului inflamator intestinal. ".9.2iaree din cauza procesului inflamator intestinal. manifestata olicativ.. manifestata prin cresterea temperaturii corporale. 3.

Anxietate din cauza bolii. %.=ulnerabilitate fata de pericole din cauza procesului . manifestata prin frica de complicatii.$.

infectios, manifestata prin riscul complicatii

de des+idratare si alte

:.2ificultatea de a se odi+ni din cauza simptomelor bolii.

;.2eficit de cunostinte medicale deoarece pacientul nu a fost interesat de acestea.

:.PLANIFICAREA ÎNGRIJIRILOR PACIENTULUI M.T.

:.2.OBIECTIVE:

-pacientul sa fie ec+ilibrat +idroelectrolitic (n 2 - : ore0

-pacientul sa prezinte temperatura corporala (n limite normale (n 1 - 2 zile0

-pacientul sa nu devina sursa de infectie pentru alte persoane pe toata durata internarii0

-pacientul sa beneficieze de un mediu confortabil si securizant pe tot timpul internarii0

-pacientul sa fie alimentat corespunzator diagnosticului si zilei de boala pe tot timpul internarii0

-pacientul sa fie supraveg+eat atent pe tot timpul internarii0

-pacientul sa aiba o stare de confort fizic (n urmatoarele

3

zile, iar disparitia diareei (n timp de 1- 2 zile0

-pacientul sa fie ec+ilibrat psi+ic (n decurs de 3 zile0

-pacientul sa-si satisfaca singur nevoile (n decurs de 3 zile0

-pacientul sa capete cunostinte medicale (n termen de 2 ore si sa prezinte (ntelegerea lor (n decurs de 2 zile.

:.9.INTERVENŢII ILNICE:

-asigur conditiile de microclimat si mediu securizat- salon aerisit, temperatura si umiditate optime 422 9 '1, lipsa curentilor de aer0

-sc+imb len)eria de pat si de corp0

-supraveg+ez, masor si notez functiile vitale si vegetative0

-administrez medicatia prescrisa de medic0

-colaborez cu ec+ipa de (ngri)ire0

-asigur regimul alimentar corespunzator evolutiei bolii0

-pregatesc bolnavul pentru recoltarea produselor biologice si patologice si pentru examenele de laborator0

-supraveg+ez comportamentul bolnavului0

-(ntocmesc bilantul ingera - excreta0

-pregatesc materialele si instrumentele necesare recoltarii0

-sustin educatia pentru sanatate0

-verific gradul de luare la cunostinta de catre bolnav a informatiilor primite.

;.APLICAREA PLANULUI DE ÎNGRIJIRI A PACIENTULUI M.T. P&"3#).) () ()%)-()-,+ 1.2urer e abdominal a APLICAREA ÎNGRIJIRILOR O3')/,'4) INTERVENŢII A$,"-".) D)#)*+,) -pregatirea conditiilor de (ngri)ire0 -pacientul sa prezinte disparitia durerii (n c/teva ore0 -pacientul sa beneficieze 2e un mediu confortabil si securizant pe tot timpul internarii0 -pacientul sa fie alimentat corespunzator diagnosticului si a zilei de -plasez pacientul (ntr- un salon luminos, boala pe tot parcursul internarii0 -recoltez s/nge pentru linistit, fara factori perturbatori, pe c/te se poate izolat, macar cu un paravan daca nu se poate o rezerva separata pentru el0 -acopar patul pacientului cu musama si traversa0 -linistesc pacientul, comunic/nd permanent cu E4+#$+&) 2 .11.299 % el0

-asigur mediu securizant r si conditii e de c microc o limat0 m a n supraveg+ed z scaunul, frecventa, p consistenta a 0 c i supraveg+ee z durerile n abdom t u

in 0

299% scaunele diareice s-au rarit. 2$. 2".11.lui pozitia antalgica de +emoleucogra ma. de -examen coprocultura si !acientul prezinta o coproparazitol ameliorare a starii de sanatate. ionograma. transaminaz e bilirubinemi e0 !acientul prezinta stare alterata de sanatate. ogic .11.299% 7tarea de sanatate s-a (mbunatatit 7caunul de 2Fzi. dar colaboreaza cu ec+ipa de (ngri)ire.

pe i tot timpul c internarii0 u -pacientul sa fie l investigat si tratat u conform i diagnosticului pe timpul internarii 7 c -pacientul sa aiba o o stare de confort b fizic (n urmatoarele u 3 zile.risc de des+idratare 3.Ar eturi si varsa turi -reec+ilibrez A +idroelectrolitic d pacientul.19 zile se pot a pe tot ei0 introduce laptele t timpul -ad si mezelurile. psi+ic al tr devina sursa de apoi regim pacientului0ez infectie pentru alte alimentar de la persoane pe -mentin tranzitie. i internarii0 mi a nist -pacientul sa aiba o rez m alimentatie e completa (n circa 19 d zile. d elor. n internarii0 tegument br/nza de vaci.2. iar disparitia t diareei (n timp i l -pacientul sa fie ec+ilibrat +idroelectrolitic (n 2 . ou i -pacientul sa fie len c supraveg+eat atent fiert moale0 dupa )eri : .repausul in : ore 4apa si fizic si is -pacientul sa nu zeama de orez1.: ore0 C A l g . orez i toata perioada igiena fiert (n apa. prin -asigur m regim +idric 2 .2ificultate de a se alimenta si +idrata . a carne fiarta.

11. 2$.299% evidenta.299% ri pacientul prezinta greturi si .-pacientul -stare (ncearca sa se generala buna adapteze la simtitor0 *urazolidon x1Fzi noul sau rol.11.11. declara ca -scaunele sunt durerea nu de consistenta mai este c+iar semisolida asa de ocalmin C !apaverina c/te o fiola din fiecare (n in)ectie intramusculara0 2 . 2".299% v a rs at u 2 .

11.de 1-2 zile0 tratamentul antispastic 2".299 % .

29 2 .11.11. diureza..11.Hipertermi e -pacientul sa prezinte temperatura corporala (n limite normale (n 1-2 zile -administrez tratament antiinfectios recomandat de medic 2 .299% -scaune diareice multiple 2".Anxietate -pacientul sa ec+ili brat . 2$.299% +ipertermie 43%. . pulsul. 9 '1 2". aspectul tegumentelor.299% termperatur a corporala (n limite normale $.2iare e -pacientul sasi recapete ec+ilibrul +idric si nutritional (n 1-2 zile -recoltez produsele pentru examen bacteriologic 4coprocultura10 -mentin permanent legatura cu apartinatorii pacientului0 -(ncura)ez permanent pacientul0 -educ membrii familiei (n privinta dietei -masor temperatura corpului si notez (n foaia de temperatura0 -supraveg+ez manifestarile de des+idratare. comportamentul pacientului fie pacientu l declara o (mbunatati re a starii generale 2$.-pacientul sa fie ec+ilibrat psi+ic (n decurs de 3 zile0 .11.A.11.299% -frecventa scaunelor sa mai redus "... 2$.

=ulnerabil itate fata de pericole.11. este nu speriat %.299% -pacientul a m se conformeaze l a regulilor i o de igiena r a 2$.299%t a -stare l a o r a d e v i z i ta a pacientilor de catre medic.2ificultate de a se odi+ni. -pacientul sa doarma ore suficiente de somn si sa se trezeasca odi+nit (n decurs de 23 zile -asigur conditii de favorizare a somnului. semiobscuritate0 -rog ceilalti membri ai ec+ipei de (ngri)ire sa procedeze asemanator pentru a a)uta pacientul sa se odi+neasca0 .-respect masurile si satisfaca de prevenire a singur infectiilor nevoile (n noscomiale0 decurs de 3 -educ pacientul cu zile0 privire la masurile -pacientul sa de prevenire a nu devina infectiilor sursa de infectie pentru alte persoane pe toata durata internarii (ncepe sa-si revina.pacientul raportez medicului orice modificare aparuta (n starea de sanatate a pacientului0 -(ncura)ez pacientul sa-si exprime temerile si ai dau exemple de cazuri care s-au recuperat foarte repede -pacientul sa. 6isc de transmitere a infectiei - 2 .11.11.299%g e n pacientul e respecta r regulile de a igiena l a 2". acesta (l anunta ca m/ine va fi externat :.

299% -pacientul se simte mai linistit.299 % -pacientul .11.11.2 . spune ca a reusit sa d o a r ma 2$.299% -pacientul prezinta scaune diareice.11. ceea ce (l (mpiedica sa se odi+neasca 2".

29 9% pacientu l (ntreab a despre tratamen t.2%. scopul si medicale (n importanta ei (n termen de 2 procesul de vindecare0 ore si sa -(i detaliez regimul pe prezinte care trebuie sa-l (ntelegerea urmeze pentru lor recuperarea starii de (n decurs de sanatate0 2 -fac educatie pentru zile sanatate si cu membri familiei0 -fac demersurile necesare externarii0 -(nsotesc pacientul la garderoba0 -predau pacientul apartinatorilor - II.T.2eficit de cunostinte medicale -pacientul sa -explic pacientului capete orice te+nica cunostinte (ntreprinsa.enterocolita acuta 7tarea pacientului la externare.. greata.. durere . voma.pacientul (n v/rsta de " ani. internat pentru stare de sanatate alterata.11.3 2iagnostic la externare.EXTERNAREA PACIENTULUI M.11. modalitati de 2ata externarii.299% Bumarul de zile de spitalizare.29 9% -pacientul nu prezinta interes pentru cunostin te medical e 2".11. doarm e normal 2 .

se externeaza cu stare de sanatate foarte buna. BILANŢUL AUTONOMIEI: .abdominala si scaune apoase. multiple si paloare.

zgomote cardiace ritmice0 -artere periferice pulsatile0 -retea venoasa periferica normala. murmur vezicular prezent bilateral. 6G29 rFmin0 -aparat cardio . turgor normal0 -sistem ganglionar limfatic. soc apexian (n spatiul = intercostal st/ng. integre.nepalpabil0 -sistem osteoarticular integru.normal reprezentat0 -aparat respirator. conform indicatiilor medicului0 .vascular.matitate cardiaca (n limite normale.-tegumente si mucoase normal colorate. articulatii mobile0 -sistem musculo-adipos. mobil cu respiratia.torace normal conformat. RECOMANDĂRI LA EXTERNARE: -regim alimentar ec+ilibrat.

-consumul de apa numai de la surse sigure. cu apa si cu detergent si sa nu consume mai ales oua de rata0 -fierberea carnii (nainte de preparare si procurarea ei numai de la surse autorizate0 . daca este posibil apa plata0 -sa spele ouale (nainte de a le sparge.

acutizarea si prezenta simptomelor si la alti membri ai familiei impune. PROBLEME DE RECUPERARE: -educarea pacientului cu privire la masurile de prevenire a infectiilor. prezentarea la medic PROBLEME LA EXTERNARE: -infectii noscomiale dob/ndite pe parcursul spitalizarii0 -inapetenta. spalarea m(inilor (nainte de consumul .-evitarea consumului de conserve0 -evitarea afumaturilor0 -evitarea produselor din lapte ce nu prezinta calitati organoleptice corespunzatoare0 -respectarea tratamentului medicamentos0 -control periodic la medicul de familie0 -revenirea. de urgenta.

alimentelor0 -evitarea consumului de alimente reci0 -evitarea bauturilor fermentate0 -respectarea regimului alimentar ec+ilibrat conform indicatiilor medicului0 -va continua tratamentul ambulatoriu cu- .

ar 'ampHloba e.D)-$. cter )e)uni.D . #n 7+igella.'$-) @.C"-.'' A. a medicamen r tul fiind e neresorbabi e l ..Amoxicilina "99 mgF: ore0 7cobutil =itamine din complexul &.ca urmare nu a .'&) 9.'' + 9. "&) 1.&+' "7+ "7+ s' '-('/+.E6'E*U6# 5 1 -activitate ap c 'p 'p antibacteria ar u na larga. SCHEMA DE TRATAMENT AL PACIENTULUI M.T.A/.R)+/.'' +(4)&s) $-'/ %) ('/+.D :.Antibiotice. ef t cuprinz/nd ec a microrogan te ismele se s enteropato cu i gene pentru nd om. di 7almonella ca si E coli0 t -efectul se (n manifesta numai la nivelul d lumenului i intestinal. 2.

- .

alergie la pirazo . diaree -efecte alergice cutanate . gastropar ez a diabeticil or . inclusiv postopera 2. tineri si batr/ni0 -poate simula secretia de prolactin a.cronica0 -colite acute si cronice0 -diareea rezidual a dupa dizenterie 1 2fio fiol l varsaturi a e de etiologie variata. ad)uvant (n explorare a functiona la a stomacul ui si 1 2 -toate fiol fiol tipurile a e de dureri.8'58! 6A3#2 4fiole1 3.3E. produc/ nd galactor ee 0 -poate produce dureri abdomin al e. preventi v (n c+imioter a pia antitumor al a. leucope ni -nu se adminis trea za imediat dupa interve ntii c+irurgi cal e pe abdom en leucope nie. mai frecvent la copii.!#A*EB 4fiole1 -poate produce efecte extrapir a midale.

. intracra pielita.)#) %&"3)' T)8-'/+ () V+#"&' V+#"&'#) &)/"#. colangita +iperten . (n litiaza aritmi biliara. e.T. nia cistita na ad)uvant (n ulcer gastric si duodenal 1 2 -toate -efecte ". i colecistit cardiac a.1 12 11 !unctie venoasa 11 . 4fiole1 dureri.A5A8'A5 fiol fiol tipurile alergice leucope 3#B a e de cutanate nie.+&) -"&.$# $' 1.+#) %+/')-.7'8&U. nt cai a.!A!A=E6# BI 1 fiol a 2 fiol e ..imp JuicE . alergie inclusiv leucope la postopera ni pirazo to e. N$. en aparatul somnole acut digestiv.J.G12 . PROBE DE LABORATOR ALE PACIENTULUI M. a ta+icardi abdom nt pe e.#5 fiol fiol antispasti +ipersali glauco 4fiole1 a e c v m0 predomin a-tie. . siu litiaza ne renala. li 1 2 $.renale si biliare antispasti glauco c m.

'reatinina !unctie venoasa " . ml s/nge C 1 ml oxalat de potasiu 3."-"..Hemocultura 6ecoltarea s/ngelui prin punctie venoasa pe mediu de cultura $99 . ml s/nge C 1 ml oxalat de potasiu 2..Uree sanguina 7e recolteaza prin punctie venoasa " s/ si 13.% m !unctie venoasa 19 ml s/nge pe serica BaG13"-1"2 m ELFl sticlute +eparinate ELFl D C G3.19 m ELFl 'l .#onograma ore BaG13%.2.:-3..*ibrinogen !unctie venoasa .:9-1.% 3C G:9-129 H@ m ELFl # 1 G3-:H@ *e 3C G199 m ELFl ! C G2.19 ml s/nge 19.:9 g 9 F99 3." m ELFl *e 'a 2C G . mg @ 'u C G:9-19% @ 9. D C G .ransaminaze !unctie venoasa " ." ml citrat de Ba :.Alicemie !unctie venoasa " ml s/nge sau 2 ml s/nge C ml florura de Ba uscat %.3A 3gG1.:9 .19 ml s/nge mg :1" mg @ . mg @ 2 1 mg @ $." ml s/nge C 9.:99 12.$ ml s/nge mmFora C 9.imp HoKell !unctie venoasa . m ELFl 111 m ELFl 'a 2C G . % .Ex amen de . vacutainer cu 1.99 mg .=7H !unctie venoasa 1.3" g 9 F99 dop rosu 1 .G.5ipidemie !unctie venoasa " ..13 mmF2 ml citrat de Ba fara staza ".'olesterolemie !unctie venoasa.29 mg @ 299 .19 ml s/nge simplu 11."-".19 19 mmF1 ora .

5eucocite- foarte rare Alucoza- absenta !igmenti biliariabsenti negativa

1 .Urocultu ra

2upa toaleta riguroasa a organelor genito - urinare, se recolteaza urina din mi)locul )etului urinar (ntr-o eprubeta sterila 1".'oprocultura 7e recolteaza scaun (n recipiente sterile speciale, din trei locuri diferite CAPITOLUL III III.2.CONCLU II

negativa

-negativa

negativa

Enterocolita este o inflamatie simultana a intestinului subtire si a colunului.

Am avut sub (ngri)ire trei pacienti2.P+/')-,$# A.R. %&)7)-,+ #+ '-,)&-+&):

-greturi0

-varsaturi0

-scaune diareice 4lic+ide 19Fzi10

-durere abdominala0

-paloare0

-adinamie0

-crampe abdominale.

9.P+/')-,$# R.S. %&)7)-,+ #+ '-,)&-+&):

-greturi0

-varsaturi0

-scaune diareice 4lic+ide 19Fzi10

-durere abdominala difuza0

-paloare.

:.P+/')-,$# M.T. %&)7)-,+ #+ '-,)&-+&):

-greturi0

-varsaturi0

-scaune subtiri 4lic+ide 19Fzi10

-durere abdominala colicativa0

-paloare.

'ei trei pacienti au fost internati cu simptomele descrise mai sus.

5i s-au efectuat examene clinice si paraclinice si li s-a fixat diagnosticul de enterocolita acuta.

Acestia s-au externat dupa c/teva zile (n stare foarte buna. III.9.EVALUAREA FINALĂ

2.P+/')-,$# A.R.:

=/rsta- 2% ani

7exul- 3

8cupatia- profesor

Antecedente +eredo - colaterale- fara importanta

Antecedente personale patologice- apendictomie la 1 ani

2iagonostic- enterocolita acuta 9.P+/')-,$# R.S.:

=/rsta- ; ani

7exul- 3

8cupatia- administrator

Antecedente +eredo - colaterale- fara importanta

$# M.Antecedente personale patologice.P+/')-." ani 7exul.T.apendictomie la : ani 2iagonostic.enterocolita acuta :.3 .: =/rsta.

2iaree din cauza procesului inflamator intestinal.2urere abdominala din cauza procesului inflamator intestinal. 2 ?A. 2.$# -&. .fara importanta 2iagonostic.enterocolita acuta DIAGNOSTIC DE ÎNGRIJIRE: P+/')-.fara importanta Antecedente personale patologice.Areturi si varsaturi din cauza procesului inflamator intestinal.colaterale. manifestat colicativ sub forma de crampe.inginer Antecedente +eredo .R.5: 1. 3. .2ificultatea de a se alimenta si +idrata din cauza problemelor aparute (n urma infectiei intestinale.8cupatia.

$.Anxietate din cauza bolii.Hipertermie din cauza procesului inflamator intestinal. %. manifestata prin frica de complicatii. manifestata prin cresterea temperaturii corporale.".=ulnerabilitate fata de pericole din cauza procesului .

. :.Areturi si varsaturi din cauza procesului inflamator intestinal.2iaree din cauza procesului inflamator intestinal.2ificultatea de a se odi+ni din cauza manifestarilor bolii. .S. .infectios. manifestata prin riscul de des+idratare si de adinamie.$# -&. uneori sub forma de colici.5: 1. 9 ?R. P+/')-.2eficit de cunostinte medicale din cauza ca pacientul nu s-a lovit niciodata de astfel de probleme. 3.Hipertermie din cauza procesului inflamator intestinal. ".. manifestata prin cresterea temperaturii corporale.2urere abdominala din cauza procesului inflamator intestinal. 2.2ificultatea de a se alimenta si +idrata din cauza problemelor aparute (n urma infectiei intestinale. manifestat difuz.

$. manifestata prin cresterea temperaturii corporale. :.Anxietate din cauza bolii.=ulnerabilitate fata de pericole din cauza procesului infectios. . %.2ificultatea de a se odi+ni din cauza manifestarilor bolii. manifestata prin frica de complicatii.

manifestata prin riscul de des+idratare si alte complicatii. : ?M.T. ". manifestat colicativ. .5: 1.=ulnerabilitate fata de pericole din cauza procesului infectios. 3.2urere abdominala din cauza procesului inflamator intestinal. 2.Areturi si varsaturi din cauza procesului inflamator intestinal.2iaree din cauza procesului inflamator intestinal. manifestata uneori prin teama.2ificultatea de a se alimenta si +idrata din cauza problemelor aparute (n urma infectiei intestinale..$# -&. $. manifestata prin cresterea temperaturii corporale.2eficit de cunostinte medicale din cauza ca pacientul nu s-a lovit niciodata de astfel de probleme.Anxietate din cauza bolii.. P+/')-.Hipertermie din cauza procesului inflamator intestinal. %. .

OBIECTIVE PERMANENTE: ..2ificultatea de a se odi+ni din cauza simptomelor bolii.:. .2eficit de cunostinte medicale din cauza ca pacientul nu a fost interesat de acestea.

-!acientul sa fie ec+ilibrat psi+ic (n decurs de 3 zile.1.R. ". . -!acientul sa aiba o stare de confort fizic (n urmatoarele 3 zile. 2.!acientul sa beneficieze de conditii de microclimat si mediu securizant.!acientul sa fie investigat si tratat corespunzator diagnosticului si zilei de boala.2 zile. . OBIECTIVE SPECIFICE: P+/')-. 3.!acientul sa fi supraveg+eat atent si permanent.$# -&.!acientul sa beneficieze de (ngri)iri de igiena pe toata perioada bolii. iar disparitia diareii (n timp de 1 .5: -!acientul sa fie supraveg+eat atent pe tot timpul internarii.!acientul sa fie alimentat conform diagnosticului si zilei de boala. 2 ?A.

-!acientul sa-si satisfaca singur nevoile (n decurs de 3 zile. -!acientul sa aiba o stare de confort fizic (n . -!acientul sa fie investigat si tratat conform diagnosticului. pe toata durata internarii.

-!acientul sa nu devina sursa de infectie pentru alte persoane pe toata durata internarii. -!acientul sa prezinte temperatura corporala (n limite normale (n 1 .S. iar disparitia diareii (n timp de 1 . -!acientul sa capete cunostinte medicale (n termen de 2 ore si sa prezinte (ntelegerea lor (n decurs de 2 zile. -!acientul sa capete cunostinte medicale (n termen de . 9 ?R. -!acientul sa aiba o stare de confort fizic (n urmatoarele 3 zile. -!acientul sa-si satisfaca singur nevoile (n decurs de 3 zile. iar disparitia diareii (n timp de 1 .urmatoarele 3 zile.2 zile.$# -&. -!acientul sa fie ec+ilibrat psi+ic (n decurs de 3 zile.2 zile.5: -!acientul sa fie ec+ilibrat +idroelectrolitic (n 2 .: ore. P+/')-.2 zile.

: ?M. P+/')-. -!acientul sa prezinte temperatura corporala (n limite normale (n 1 .: ore.5: -!acientul sa fie ec+ilibrat +idroelectrolitic (n 2 .$# -&.2 zile.T.2 ore si sa prezinte (ntelegerea lor (n decurs de 2 zile. .

-!acientul sa capete cunostinte medicale (n termen de 2 ore si sa prezinte (ntelegerea lor (n decurs de 2 zile. -!acientul sa-si satisfaca singur nevoile (n decurs de 3 zile. -!acientul sa fie supraveg+eat atent pe tot timpul internarii. -!acientul sa fie alimentat corespunzator diagnosticului si zilei de boala pe tot timpul internarii.-!acientul sa nu devina sursa de infectie pentru alte persoane pe toata durata internarii. iar disparitia diareii (n timp de 1 . -!acientul sa beneficieze de un mediu confortabil si securizant pe tot timpul internarii. -!acientul sa aiba o stare de confort fizic (n urmatoarele 3 zile. . -!acientul sa fie ec+ilibrat psi+ic (n decurs de 3 zile. -!acientul sa fie investigat si tratat conform diagnosticului pe toata durata internarii.2 zile.

INTERVENŢII AUTONOME:

P+/')-,$# -&. 2 ?A.R.5:

-Amplasez pacientul (n salon, (n functie de starea sa,

afectiune, receptivitate.

-Asigur conditii de mediu adecvate, fara curenti de aer, surse de infectie, zgomote deran)ante.

-3asor functiile vitale ale pacientului 4!,6, , 9 , ,.A.1, diureza, scaun, greutate corporala.

-'alculez bilantul ingesta - excreta.

-8bserv orice modificare aparuta (n starea bolnavului.

-!regatesc pacientul pentru orice explorare.

-!regatesc materialele, instrumentele, solutiile pentru explorare.

-,ransport probele de laborator (n sectorul clinic.

-Aduc rezultatele probelor la foaia de observatie.

-6eec+ilibrez +idroelectrolitic pacientul, prin regim +idric 2 - : ore 4apa si zeama de orez1, apoi regim alimentar de tranzitie, orez fiert (n apa, br/nza de vaci, carne fiarta, ou fiert moale0 dupa : - 19 zile se pot introduce laptele si

mezelurile.

-8bserv instalarea unor reactii adverse la administrarea medicamentelor.

-Explorez nivelul de cunostinte al pacientului despre alimente, modul lor de preparare si despre respectarea meselor.

-!ermit pacientul sa-si aleaga alimentele (n functie de preferinte, dar sa respecte indicatiile medicului.

-Asigur repausul fizic si psi+ic al pacientului.

-3entin igiena tegumentelor, a len)eriei.

-Administrez tratamentul antispastic.

-7ervesc pacientul cu alimente la temperatura acceptabila, prezentate atragator si la ore fixe.

-'alculez ratia calorica pe 2 activitate si v/rsta.

ore, (n functie de

-6ecoltez produsele pentru examen bacteriologic.

-3entin permanent legatura cu apartinatorii pacientului.

-.ncura)ez permanent pacientul.

-Educ membri familiei (n privinta dietei.

-3asor temperatura corpului si notez (n foaia de temperatura.

-7upraveg+ez manifestarile de des+idratare- aspectul tegumentelor, diureza, pulsul, ,.A., comportamentul pacientului.

-7ustin permanent pacientul, (ncura)/ndu-l.

-'alculez bilantul ingesta - secreta.

-Asigur conditii de favorizare a somnului. fara factori perturbatori. acesta (l anunta ca m/ine va fi externat.. pentru a a)uta pacientul sa se odi+neasca. semiobscuritate. pe c/t se poate de izolat. -Educ pacientul cu privire la masurile de prevenire a infectiilor.$# -&. -6og ceilalti membri ai ec+ipei de (ngri)ire sa procedeze asemanator. linistit. macar cu un .-8bserv permanent starea pacientului si raportez medicului orice modificare aparuta (n starea de sanatate a pacientului.ncura)ez pacientul sa-si exprime temerile si (i dau exemple de cazuri care s-au recuperat foarte repede. 9 ?R.5: -Amplasez pacientul (n salon luminos. -5a ora de vizita a pacientilor de catre medic. -6espect masurile de prevenire a infectiilor noscomiale. P+/')-.S. -.

-5inistesc pacientul. -Acopar patul pacientului cu musama si traversa. . comunic/nd permanent cu el.paravan daca nu se poate o rezerva separata pentru el.

-7upraveg+ez durerile abdominale si consistenta lor. -3entin permanent legatura cu apartinatorii pacientului. orez fiert moale (n apa. carne fiarta. -Asigur repausul fizic si psi+ic al pacientului. apoi regim alimentar de tranzitie. -6ecomand pacientului pozitia antalgica de diminuare a durerilor. -6eec+ilibrez +idroelectrolitic pacientul.19 zile se pot introduce laptele si mezelurile. -3entin igiena tegumentelor. br/nza de vaci. a len)eriei.-Asigur mediu securizant si conditii de microclimat.: ore 4apa si zeama de orez1. -6ecoltez produsele pentru examen bacteriologic. frecventa. -Administrez tratamentul antispastic. -7upraveg+ez scaunul. prin regim +idric 2 . . consistenta. ou fiert moale0 dupa : .

-7upraveg+ez manifestarile de des+idratare.ncura)ez permanent pacientul.aspectul .-. -3asor temperatura corpului si notez (n foaia de temperatura. -Educ membri familiei (n privinta dietei.

tegumentelor. diureza. -.secreta. pulsul. -'alculez bilantul ingesta . semiobscuritate. comportamentul pacientului.. . ...ncura)ez pacientul sa-si exprime temerile si (i dau exemple de cazuri care s-au recuperat foarte repede. -8bserv permanent starea pacientului si raportez medicului orice modificare aparuta (n starea de sanatate a pacientului. -6espect masurile de prevenire a infectiilor noscomiale. -Asigur conditii de favorizare a somnului. -Educ pacientul cu privire la masurile de prevenire a infectiilor.A. pentru a a)uta pacientul sa se odi+neasca. -6og ceilalti membri ai ec+ipei de (ngri)ire sa procedeze asemanator. -7ustin permanent pacientul. (ncura)/ndu-l.

-5a ora de vizita a pacientilor de catre medic. -Explic pacientului orice te+nica (ntreprinsa. scopul si importanta ei (n procesul de vindecare. acesta (l anunta ca m/ine va fi externat. .

. -5inistesc pacientul. -*ac educatie pentru sanatate si cu membri familiei. P+/')-. -*ac demersurile necesare externarii. fara factori perturbatori. -.T. : ?M. -!redau pacientul apartinatorilor. linistit.$# -&. -7upraveg+ez scaunul. comunic/nd permanent cu el. -Asigur mediu securizant si conditii de microclimat.nsotesc pacientul la garderoba. pe c/t se poate de izolat.5: -Amplasez pacientul (n salon luminos.i detaliez regimul pe care trebuie sa-l urmeze pentru recuperarea starii de sanatate. consistenta. -Acopar patul pacientului cu musama si traversa.-. macar cu un paravan daca nu se poate o rezerva separata pentru el. frecventa.

-6ecomand pacientului pozitia antalgica de diminuare a durerilor. -Asigur repausul fizic si psi+ic al pacientului. a len)eriei. -Administrez tratamentul antispastic.-7upraveg+ez durerile abdominale si consistenta lor. . -3entin igiena tegumentelor.

secreta. -7ustin permanent pacientul. -8bserv permanent starea pacientului si raportez medicului orice modificare aparuta (n starea de sanatate a .. apoi regim alimentar de tranzitie.ncura)ez permanent pacientul. -3entin permanent legatura cu apartinatorii pacientului.: ore 4apa si zeama de orez1. prin regim +idric 2 . pulsul. (ncura)/ndu-l. -. diureza. orez fiert moale (n apa. comportamentul pacientului. br/nza de vaci. -7upraveg+ez manifestarile de des+idratare. -Educ membri familiei (n privinta dietei. . -'alculez bilantul ingesta ..aspectul tegumentelor. ou fiert moale0 dupa : . carne fiarta.19 zile se pot introduce laptele si mezelurile.A. -3asor temperatura corpului si notez (n foaia de temperatura.-6ecoltez produsele pentru examen bacteriologic. -6eec+ilibrez +idroelectrolitic pacientul.

-.pacientului. .ncura)ez pacientul sa-si exprime temerile si (i dau exemple de cazuri care s-au recuperat foarte repede.

-Explic pacientului orice te+nica (ntreprinsa. semiobscuritate. acesta (l anunta ca m/ine va fi externat. -5a ora de vizita a pacientilor de catre medic. pentru a a)uta pacientul sa se odi+neasca. -6og ceilalti membri ai ec+ipei de (ngri)ire sa procedeze asemanator. . -*ac educatie pentru sanatate si cu membri familiei. -*ac demersurile necesare externarii.i detaliez regimul pe care trebuie sa-l urmeze pentru recuperarea starii de sanatate.. scopul si importanta ei (n procesul de vindecare. -.-6espect masurile de prevenire a infectiilor noscomiale. -Educ pacientul cu privire la masurile de prevenire a infectiilor. -Asigur conditii de favorizare a somnului.

ani !acientul (n v/rsta de " ani. internat pentru stare internat pentru stare de sanatate ani internat pentru stare . EVALUARE LA EXTERNARE !acientul (n v/rsta de 2% !acientul (n v/rsta de . -!redau pacientul apartinatorilor.-.nsotesc pacientul la garderoba.

n spital se efectueaza examene clinice si paraclinice (n urma . greata. conform indicatiilor medicului0 -sa spele ouale (nainte de a le sparge. durere abdominala greata. examene clinice (n urma carora se fixeaza diagnosticul. si paloare. .de sanatate alterata. scaune apoase multiple si paloare. detergent si sa nu -e . voma. RECOMANDĂRI: RECOMANDĂRI: -respectarea regulilor de igiena at/t personala c/t si alimentara0 -fierberea carnii (nainte -evitarea consumului de oua de preparare si procurarea care nu au pe ele data expirarii0 ei numai de la -regim alimentar ec+ilibrat.n urma consultului clinic se fixeaza diagnosticul accentuat alterata. cu apa. voma.n spital se efectueaza carora se fixeaza diagnosticul. scaune apoase multiple abdominala colicativa. conform RECOMANDĂRI: -regim alimentar ec+ilibrat. paloare. durere difuza. voma. . greata. de sanatate alterata.

p la surse autorizate0 -evitarea consumului de conserve0 -evitarea afumaturilor0 -evitarea produselor din lapte ce nu prezinta calitati organoleptice corespunzatoare0 -respectarea tratamentului medicamentos. control simptomelor impune -evitarea prezentarea de afumaturilor0 urgenta la medic. -evitarea produselor din lapte ce nu prezinta calitati organoleptice corespunzatoare0 -respectarea tratamentului medicamentos0 -control periodic la medicul de familie0 -revenirea. acutizarea si prezenta si la alti membri .

realiz/nd o comunicare (ntre duoden si mediul exterior.extragerea continutului duodenal format din continut gastric. '1. compozitia c+imica sau morfologica a sucurilor extrase prin sonda)0 -evidentierea unor boli parazitare ale duodenului sau cailor biliare. impune de urgenta prezentarea la medic 7tare generala 7tare generala buna ameliorata III. SCOP -)=%#"&+.ANEXE medic 7tare generala buna 2.:.acutizarea si prezenta si la alti membri ai familiei.TUBAJUL DUODENAL s+$ SONDAJUL DUODENAL consta (n introducerea unei sonde Ein+orn dincolo de pilor. cantitatea. suc pancreatic si secretie proprie0 -aprecierea functiei biliare +epatice. &. a cailor extra+epatice0 -decoperirea unor modificari anatomopatologice ale organelor care dau aspectul. bila 4A."& . .

drenarea cailor biliare si introducerea .)&+%)$.-.'/ .

urm/nd calea circulatiei entero . Acestea vor actiona fie local. fie se vor resorbi prin peretii intestinali.(n cazul ocluziilor sau subocluziilor intestinale0 -dupa interventii c+irurgicale pe tubul digestiv 4postoperator1. de unde apoi vor fi excretate (mpreuna cu bila (n caile biliare. a)ung/nd prin vena porta (n ficat.se introduc lic+ide +idratante si alimente lic+ide (n organismul pacientilor inconstienti sau cu imposibilitate de (ng+itire0 -aspiratie continua . a cailor biliare sau a tubului digestiv.unor medicamente care au actiune directa asupra ficatului. GENERALITĂŢI -se verifica totodata si permeabilitatea cailor biliare0 -se pot localiza procesele patologice +epatobiliare. prin separarea bilei veziculare de cea cu continutul sucului duodenal0 -analiza sucului pancreatic urmareste dozarea fermentilor din continutul lui0 .+epatice0 -alimentatie artificiala .

-recoltarea sucului pancreatic se face prin tuba)ul duodenal PREGĂTIRI -material de protectie0 .

)&'#): -tavita renala0 -tava medicala0 .-musama si aleza0 -sort de cauciuc sau alt material impermeabil0 -prosoape sterile0 -sonda Ein+orn0 -2 seringi de 29 ml0 -manusi de cauciuc sterile0 -pensa +emostatica0 -medii de cultura0 -eprubete. N)s.

M)('/+.): -sulfat de magneziu 33@0 .)-.-stativ pentru eprubete0 -pa+ar cu apa aromata0 -perna cilindrica dura sau patura rulata0 -+/rtie de turmensol rosie si albastra.

-ulei de masline0 -novocaina0 -solutii necesare +idratarii si alimentarii 4materialele se vor alege (n functie de scopul sonda)ului10 -%&)*+.'&)+ %s'8'/+ + %+/')-.se informeaza -i se explica necesitatea te+nicii0 -%&)*+.'&)+ 6'7'/+ + %+/')-.$#$' pacientul0 .$#$': -pacientul va fi nem/ncat0 -se izoleaza patul cu un paravan0 -se prote)eaza cu musama si aleza0 -se aseaza pacientul (n pozitie sez/nd la marginea patului0 -se prote)eaza cu sortul din material plastic0 .

EXECUŢIA #ntroducerea sondei- -asistenta se spala pe m/ini0 .-i se (ndeparteaza proteza 4dupa caz10 -i se da tavita renala sa o tina sub barbie.

" minute10 -c/nd diviziunea de %" cm se afla la arcada dentara oliva sondei a a)uns (n duoden 4dupa circa 1 .-(mbraca manusi sterile0 -prinde sonda 4umezita1 c/t mai aproape de oliva si o introduce cu bl/ndete prin cavitatea bucala sau nazala p/na (n faringe0 -cere pacientului sa respire ad/nc. moment (n care se considera ca sonda a trecut de cardia si a patruns (n stomac0 -se aseaza pacientul (n decubit lateral drept.M ore de la patrunderea ei (n stomac10 . cu gura desc+isa si sa (ng+ita de c/teva ori p/na c/nd oliva trece (n esofag0 -cu miscari bl/nde a)uta (naintarea sondei p/na la marca)ul " cm la arcada dentara. cu trunc+iul usor ridicat si capul mai )os. coapsele flexate pe bazin0 -se (mpinge usor sonda spre pilor p/na la marca)ul $9 cm0 -se continua introducerea sondei cu rabdare si atentie concomitent cu actiunea de (ng+itire a ei de catre pacient 41 2 cm la 3 .

-verificarea pozitiei sondei0 -daca nu se scurge bila sau lic+idul scurs nu are aspectul bilei. se verifica daca sonda a a)uns (n duoden sau s- .

ea fiind vizibila datorita impregnarii cu saruri de plumb0 -captarea bilei0 -dupa 1 .M ore de la patrunderea sondei (n stomac. (ncalzita la temperatura camerei pentru a favoriza drenarea bilei veziculare0 . iar daca sonda a a)uns (n duoden se recupereaza mai putin de 29 ml0 -se introduc 19 ml lapte care nu mai poate fi extras daca sonda a a)uns (n duoden. sonda urmarindu-se sub ecran. coledociana de culoare galben . care se colecteaza (ntr-o eprubeta0 -se verifica reactia sucului duodenal cu +/rtia de turmensol0 -se introduc prin sonda 9 ml solutie sulfat de magneziu 33@sterila. la capatul liber al sondei apare bila A.a (ncolacit (n stomac0 -se insufla $9 ml aer prin sonda cu seringa si dupa un minut se aspira. dar poate fi extras daca ea se afla (n stomac0 -se face control radiologic.aurie.

39 minute se desc+ide sonda si se colecteaza 39 .-se (nc+ide extremitatea libera a sondei prin (nnodare sau cu o pensa0 -dupa 1" .9 ml bila v/scoasa de culoare (nc+isa .

veziculare0 -la indicatia medicului se pot recolta 3 .$#$': -i se ofera un pa+ar cu apa aromata pentru clatirea gurii0 -i se sterg mucozitatile de pe fata si barbie0 .)&'"+&+ + %+/')-.bila '. +epatica 4este (n cantitate mai mare si se capteaza (ntr-un recipient corespunzator10 -extragerea sondei se face dupa ce se insufla c/tiva ml de aer si se (nc+ide capatul liber cu o pensa0 -extremitatea sondei se va tine sub nivelul stomacului pacientului pentru a (mpiedica scurgerea continutului ei (n faringe sau (n cavitatea bucala0 -se goleste continutul sondei si se aseaza (n tavita renala.bila &.castanie ." ml bila & (ntr-o eprubeta sterila sau pe medii de cultura pentru examen bacteriologic0 -dupa evacuarea bilei & se colecteaza o bila clara care provine direct din ficat . Î-*&'1'&)+ $#.

-i se (ndeparteaza sortul din material plastic0 -se aseaza pacientul (n pozitie comoda0 -pregatirea produsului pentru examen de laborator0 -se determina cantitatea de bila detinuta0 .

9 ml0 -relaxarea spasmului piloric se poate face prin administrare de medicamente antispastice0 .-se etic+eteaza recipientele0 -se trimit probele la laborator. ACCIDENTE: -(nnodarea sondei datorita contractiilor peretilor stomacali (n timpul senzatiei de varsatura0 -(ncolacirea sondei (n stomac0 -greturi si varsaturi0 -imposibilitatea drenarii bilei. (nc+iderea si desc+iderea duodenului fiind reglata de reactia continutului gastric. se (ncearca neutralizarea sucului acid stomacal cu bicarbonat de Ba. solutie 19 @ . cauzata de un obstacol functional 4spasmul sfincterului 8ddi1 sau anatomic 4coagularea bilei v/scoase10 -sunt situatii c/nd sonda nu patrunde (n duoden datorita unui spasm piloric.29 .

extragerea se face cu atentie.-(n cazul (nnodarii sondei (n stomac. cu a)utorul unei spatule linguale si a unei pense 4c+iar daca a fost introdusa pe cale endonazala10 -relaxarea sfincterului 8ddi se poate realiza prin introducerea a " . pe cale bucala.2 @0 . solutie 1 .19 ml novocaina.

E2. ori eprubeta sau flaconul.&)3$'): -aspirat continutul sondei la extragerea ei0 -prelungita durata sonda)ului peste 3 ore0 -grabita intrarea sondei0 -depasita durata de executie 43 .RECOLTAREA S!NGELUI PENTRU EXAMINĂRI HEMATOLOGICE Examinarile +ematologice se fac numai pe substanta coagulanta uscata de tip. +eparina. av/ndu-se gri)a sa nu se formeze spuma (n timpul rasturnarii flaconului.M ore1. <introbe. . !entru examinarile +ematologice este necesara recoltarea s/ngelui prin punctie venoasa.A.N$ . 9. Eprubetele sau flacoanele pentru examinarile +ematologice se pregatesc (n laborator. citrat de Ba. iar dupa recoltare se rastoarna de : .

&$.)&'+#)#"& s' + '-s.)-. ace pentru punctionarea .'&)+ .ETAPELE DE EXECUŢIE ALE PUNCŢIEI VENOASE SUNT: A.+.)#"&: !e o tava medicala acoperita cu un c/mp steril se aseaza seringi de diferite marimi.P&)*+.

garou.n cazul (n care pacientul este copil sau adult cu venele sclerozate. !entru protectia patului se foloseste musamaua si aleza. . iar pentru sustinerea cotului pacientului ne sunt necesare. tampoane sterile (mbibate (n alcool sau iod. B. creion dermatograf alb pentru notarea recipientilor sau eprubetelor. 2e asemenea. Alaturi se pregatesc eprubetele sterile sau cu medii de cultura. flacoane cu diverse substante anticoagulante.'&)+ 6'7'/+ s' %s'8'/+ + %+/')-.tampon. musamaua si aleza. asistenta medicala trebuie sa convinga pacientul de importanta probei pentru diagnosticarea si urmarirea evolutiei bolii.$#$': # se explica pacientului ca (n dimineata recoltarii nu va trebui sa man/nce sau sa bea.pernite. # se explica pacientului faptul ca punctia venoasa nu este prea dureroasa si timpii de executie ai probei si i se . se vor folosi ace de calibru mai mic dec/t la alte persoane. comprese urgo.P&)*+. manusi sterile.venei ceva mai groase si mai scurte dec/t cele folosite pentru in)ectia intra-musculara. pense post .

punctia venoasa se face cu pacientul st/nd (ntins pe pat (n decubit dorsal.descrie amanuntit pozitia (n care trebuie sa se faca punctia. (nsa daca pacientul este adult si . 2e obicei.

P&)*+. fara a se usca pe m/ini. Asistenta medicala va face controlul plicii cotului .'&)+ +s's.n timpul punctiei venoase pacientul este pozitionat (n functie de starea sa generala si (n functie de spaima pe care o are fata de mediul sanitar.)8-'/+: Asistenta medicala se spala pe m #ni cu apa sterila si sapun. se face badi)onarea m/inilor cu alcool de %9@. el se va aseza cu bratul spri)init pe speteaza scaunului. iar sub cot va avea o pernita acoperita cu musama. &ratul ales pentru punctie va sta (n extensie si supinatie si abductie (ndepartat de corp.)' #+ .starea de sanatate este oarecum buna. 6ecoltarea se face cu manevre bl/nde si c/t mai putin dureroase sau traumatizante pentru pacient. C.)-. apoi asistenta medicala sta cu m/inile la aer p/na se evapora alcoolul si (mbraca manusile sterile. . acesta poate sta si pe scaun. 2aca pozitia pacientului (n timpul punctiei va fi pe scaun.

a )ugularei. ce va face denudare sau .pentru a stabili locul punctiei. asistenta medicala controleaza vizibilitatea venei pedioase. sau anunta medicul. 2aca la plica cotului nu se poate aborda vena.

2upa controlul venelor. se (ntinde si se fac miscari dinspre articulatia pumnului (nspre cot spre sensul circulatiei de (ntoarcere.n cazul (n care pozitia pacientului (n timpul punctiei va fi pe pat. asistenta medicala aplica garoul la nivelul treimii mi)locii a bratului si degreseaza din nou locul punctiei cu alcool. cu bratul (n extensie.se aplica o compresa calda pe plica cotului sau se bate energic cu degetele pe plica cotului. . se va prote)a patul cu musama si aleza. 7e prinde garoul de capete. 7e face toaleta locala a plicii cotului cu apa calda si sapun. 7unt cazuri c/nd nici dupa aplicarea garoului venele nu se observa si atunci se recurge la metoda de evidentiere a venelor . apoi se pozitioneaza pacientul (n decubit dorsal.desc+idere c+irurgicala pe vas. . apoi se degreseaza cu alcool si se dezinfecteaza cu tinctura de iod. !entru a face punctia se elibereaza membrul superior ales de (mbracaminte si (n tot acest timp de pozitionare si pregatire a materialelor. se face pregatirea psi+ica a pacientului. supinatie si cu cotul spri)init pe pernita acoperita cu musama.

2upa aceste metode de evidentiere a vaselor de s/nge se face o noua degresare larga a plicii cotului. .

m/na st/nga a asistentei medicale va cuprinde antebratul pacientului pe partea dorsala si va (ntinde pielea. dupa ce s-a extras acul din vena. astfel. se aplica la locul punctiei un tampon (mbibat cu alcool stors si se roaga .Î-*&'1'&)+ %+/')-. #ndexul fixeaza acul pe amboul seringii si se punctioneaza cu bizoul acului (n sus. 2upa punctie. 7e punctioneaza (nt/i perpendicular pe vena cu miscari usoare. D. !acientul desface apoi usor pumnul. p/na se simte senzatia de cadere (n gol. fix/ndu-se astfel vena (n momentul punctionarii. 7eringa se tine cu patru degete de dedesubt si cu policele pe deasupra. apoi se (ndreapta acul paralel cu vena si se introduce aproape tot acul (n lumenul vasului0 apoi asistenta medicala recolteaza s/nge numai dupa desfacerea garoului si dupa ce a asteptat 19 - 29 secunde pentru ca +ematiile sa nu se distruga. pentru a nu scoate acul din vena.$#$' ($%+ .7e desface plicul seringii. se monteaza acul si se punctioneaza vena aleasa.)8-'/+: #mediat dupa punctionarea venei vine s/nge (n seringa si se desface garoul cu miscari lente.

pacientul sa faca compresie pe locul punctiei timp de 1 minut. .

s/ngele se recolteaza pentru fiecare proba (n recipient separat si se etic+eteaza cu toate datele complete. . 2aca se fac probe serologice.!este tamponul aplicat pe locul punctiei se va aplica o banda foarte subtire de romplast. 7e lipesc aceste etic+ete pe recipient si se duc c/t mai repede la laborator. sectie. E. numele probei. . prenume.R)"&*+-'7+&)+ #"/$#$' () . data. 8biectele de munca foarte folosite se vor arunca. apoi asistenta medicala (si va spala m/inile cu apa calda si sapun si (si va badi)ona apoi m/inile cu alcool de %9 @. cu deosebirea ca se vor utiliza ace speciale ce se introduc pe un cilindru de plastic.nume. te+nica de recoltare va fi aceeasi ca si la recoltarea clasica. iar eprubetele sunt special pregatite (n fabrici si contin anticoagulant (n functie de necesitati.n cazul (n care recoltarea s/ngelui se face cu vacutainer. 'ilindrul alb al vacutainerului se numeste conductor de recipiente. salon.$-/+: 7/ngele recoltat se pune (n recipiente pregatite anterior recoltarii.

ACCIDENTELE PUNCŢIEI VENOASE: .

'': -punctia venoasa se face (n conditii de perfecta asepsie0 -la sf/rsitul punctiei este interzisa flexia bratului.se aplica punga cu g+eata sau bucati de g+eata pe locul +ematomului p/na la disparitie. .recerea acului dincolo de peretele venos posterior . se acorda primul a)utor prin aerisirea camerei0 -i se da pacientului sa miroasa saruri.1. 3.sa nu se formeze +ematom. P&)/+$.se va retrage putin acul si se observa locul punctiei . este palid si (si pierde constienta- -punctia se va (ntrerupe.#nfiltrarea s/ngelui (n tesutul periferic venos cu formare de +ematom .. i se dau palme peste fata. 2.!acientul face lipotimie. i se stropeste cu apa rece fata0 -(n caz de colaps se pozitioneaza pacientul (n decubit dorsal direct pe podea.

A si se agita p/na c/nd se obtine . V+#"&' -"&."/&'.+&)+ +/)s."*#"3'-+ s' 8).+.+."#"*'/) s' &)/"#.se recolteaza strict 2 ml s/nge pe mg E2."&+ +5H).+#) +#) %&"3)#"& 8).$# .deoarece favorizeaza revarsarea s/ngelui n tesutul perivenos.

fara staza.+&) + 8).)7+ () s)('. citrat de Ba.culoarea rosie de cireasa inima porumbelului. -valori normale Ht- &arbati $C $ g@ *emei 1C$ g@ -valori normale Hb- &arbati 1"C2 g@ *emei 12C2 g@ 35V'.$ ml s/ngeC9.''#"& .)-. -=alori normale =7H &arbati 1 .+.19 mmF1 + % .se recolteaza prin punctie venoasa 1.13 mmF2 + .

1% mmF2 + :.*emei 2 . pentru a permite examenul macroscopic (n conditii c/t mai bune.13 mm +F1 + 12 . din sticla sau din metal. 7e va evita tendinta bolnavilor de a prezenta spre .RECOLTAREA MATERIILOR FECALE 3ateriile fecale sunt recoltate de obicei prin emisie spontana (ntr-un recipient perfect curat. cu capacitatea de peste 1 l si cu gura larga.

!entru aceasta. 8cazional. cutii din plastic sau cutii de c+ibrituri1. este necesar ca bolnavul sa .analize portiuni mici din materiile fecale. pentru obtinerea de materii fecale. pot fi recoltate prin tuseu rectal sau cu a)utorul rectosigmoidoscopului. Este recomandabil ca examenul complex al materiilor fecale sa fie facut imediat dupa ce acestea au fost emise. !entru ca metoda sa c/stige (ntr-adevar valoarea unei probe functionale digestive. aduse mai ales (n conditii ambulatorii (n recipiente improprii 4sticlute pentru medicamente. pot fi considerate ca un material asupra caruia un examen coprologic poate furniza date de o deosebita importanta (n practica curenta. REGIMUL DE PROBĂ 7caunele emise spontan. bolnavul va fi sfatuit sp urineze (nainte de defecare. fara vreun regim pregatitor. pentru a evita eventualele modificari fermentative susceptibile de a falsifica si ele rezultatele. !rezenta urinei (n recipientul (n care au fost recoltate materiile fecale este nedorita din cauza posibilitatii de a modifica aspectul macroscopic al scaunului.

regimul de proba va trebui sa contina .n principiu.respecte un regim de proba. .

sunt ec+ilibrate sub aspectul caloric si al principiilor alimentarii. cartofi si fainoase 4amidon si celuloza1. !entru uzul practic au fost (ntocmite regimuri timp (n care figureaza aceste categorii de alimente si care. care pot furniza repere (n aprecierea unor etape digestive principalecarne 4fibre musculare1 de preferinta (n stare de prelucrare termica redusa 4tesut con)unctiv1.99 -fulgi de ovaz -unt -lapte -apa !r/nz -ou -perisoare pra)ite -"99 ml -"9 g .9g -19 g -299 g -399 ml -1 buc -piure . pe de alta parte. grasimi de origine animala si vegetala 4grasimi neutre1.alimente cu produsi de digestie identificabili (n scaun. REGIMUL SCHMIDT s' STRASSBURGER MASA 2imineata COMPO IŢIE CANTITATE -lapte -p/ine pra)ita 7upa din8ra 19. Un astfel de regim este cel propus de 7c+midt si 7trassburger.

3. " . 3irosul materiilor fecale normale este caracteristic. nu prea intens.99 -lapte -p/ine pra)ita 7upa din- -"99 ml -"9 g .%.: .8ra 1$. de o consistenta pastoasa. . suprafata neteda si cu o forma care reproduce mula)ul filierei ano . datorita prezentei stercobilineiu. produsi de secretie. !H-ul variaza (ntre $.n conditiile unui regim ec+ilibrat se elimina de regula odata pe zi aproximativ 199 .299 g de materii fecale de culoare galben . celule nedigerate1.rectale ca un calibru cu diametru de 2." cm. Aproximativ 1F3 din greutatea uscata a scaunului este formata din bacteriile ce alcatuiesc flora intestinului gros normal.9g -19 g -299 g -399 ml -1 buc 'ina -fulgi de ovaz -unt -lapte -apa -ou EXAMENUL MACROSCOPIC AL SCAUNULUI 7caunul normal este format (n proportie de 2F3 din produsele elaborate la nivelul tubului digestiv 4flora microbiana.brun. .

11 mg @. .".. 25G#'/).A! 2 .se recolteaza prin punctie venoasa " ml de s/nge simplu sau 2 ml s/nge C ml florura de Ba uscat0 -valori normale.#.9.: ml de s/nge simplu.A8 2 .1$ U.se recolteaza prin punctie venoasa 19 ml s/nge simplu cu seringa de plastic0 -valori normale.CHIMICE Aceste probe se recolteaza prin punctie venoasa " . .29 g@ 95C+#/).'+ . pe nem/ncate.1.#." ml ELFl :5T&+-s+.5U&)) s+-*4'-+ .'+ . .19 ml s/nge0 .RECOLTAREA S!NGELUI PENTRU EXAMINĂRI BIO .'-+7) .29 U..se recolteaza prin punctie venoasa 19 ml s/nge0 -valori normale. 6ecoltarea se face dimineata." . .se recolteaza prin punctie venoasa " .: .

3'-+ .timpul JuicE 12 .&".1 secunde . ml s/nge C 1 ml oxalat de potasiu0 -valori normale.9.-valori normale.se recolteaza prin punctie venoasa .29 .9.%$# () %&". 9 g @ 9 @5T'.

lame de sticla.foarte rare0 -albumina .rare epitelii0 -leucocite . C5S$. (ntr-o sticluta sterila0 =alori normale- -culoare galben citrin0 -!+ acid0 -densitate 1919 .absenta0 .'..192"0 -urobilinogen normal0 -sedimente .se recolteaza 1"9 .299 ml urina din prima misciune a zilei.21 39 11 A5T'. respectiv (n degetul inelar si avem nevoie de ceas cu secundar.+& () $&'-+ .%$# () s<-*)&+&) s' . +/rtie de filtru.%$# () /"+*$#+&) .se face prin punctie capilara (n lobul urec+ii.impul HoKell 1 1 39 11 .

absenti.&$ 8).+ aceste recoltari se fac prin punctie capilara. ETAPE DE EXECUŢIE: .absenta0 -pigmentii biliari ."#)$/"*&+.+&)+ s<-*)#$' %)-.-glucoza . D5R)/"#.

'/nd se recolteaza s/nge capilar este foarte important sa avem temperatura constata de 1: . manusi sterile. b1!regatirea fizica si psi+ica a pacientului . faptul ca nu este dureroasa si ca va simti doar o mica (ntepatura.(ncepe cu spalarea atenta pe m/ini cu apa calda si sapun. c1!articiparea asistentei la te+nica . lame de sticla sterile. eprubete sterile.a1!regatirea materialelor si instrumentelor .29 9 ' pentru a se evita vasoconstrictia periferica. 2upa uscarea m/inilor la aer.pe o tava acoperita cu c/mp steril se aseaza. comprese uro. . !unctia capilara se va face cu pacientul sez/nd pe scaun (n cazul (n care acestuia nu (i este teama de ceea ce i se va face. tampoane sterile (mbibate cu alcool sau iod. # se va explica pacientului importanta probei. ca de t/ntar. +/rtie de filtru si ceas cu cronometru.i se explica pacientului ca (n dimineata recoltarii nu va trebui sa man/nce sau sa bea. c/nd starea de sanatate nu este tocmai favorabila.seringi si ace de diferite marimi. apoi asistenta va sta cu m/inile la aer pentru a se usca si le va badi)ona cu alcool de %9 9 . sau pe pat. asistenta va (mbraca manusile sterile.

.nteparea degetului se face dupa degresarea cu alcool .

fara a fi necesar sa se stoarca zona.ISĂ: 2aca extremitatile pacientului sunt reci.si stergerea sau uscarea naturala a lui si se face printr-o miscare sigura a degetului (n partea laterala externa a degetului. Urmeaza o degresare cu alcool . 5amele pentru frotiu vor fi sustinute numai de margine pentru a nu le murdari sau a le contamina cu microbii nostri. Urmatoarele picaturi vor fi recoltate si se vor face frotiuri pe lame. 7e alege un ac cu bizou lung si bine ascutit. care va intra pe o ad/ncime de 2 . iar la sugari si la copiii mici se (nteapa calc/iul sau fata plantara a +alucelui- TEHNICA PROPRIU . dezinfectarea cu iod si se asteapta uscarea. . se aspira (n pipete pregatite sau cu +/rtia de filtru. !rima picatura de s/nge aparuta se sterge cu o compresa sterila sau sugativa. Aceasta a)uta la venirea spontana a s/ngelui. (ncalzim m/na lui (ntr-un vas cu apa calda sau masam usor locul de punctie.3 mm.

'u coltul acestei lame se recolteaza picaturile de s/nge. se aseaza pe lama principala. se face o . (nclinata la un ung+i de " 9 . apoi pe o alta lama asezata pe prima.

7e lasa lama cu frotiul la uscat si se noteaza pe marginea libera initialele numelui pacientului sau un numar de ordine..$#$' ($%+ . frotiurile ce contin picaturile de s/nge recoltate vor fi trimise imediat la laborator. ." milioaneFml0 -femei .)8-'/+: #mediat dupa terminarea punctiei capilare se va aplica un tampon (mbibat cu alcool." . E5Î-*&'1'&)+ %+/')-. dar nu se va apasa pentru a nu distruge elementele figurate. apoi este condus (n salon." milioaneFml.Hematiile -se recolteaza prin punctie capilara0 =alori normale- -barbati .miscare rapida spre capatul opus al lamei orizontale.". pentru care se aplica un pansament urgo. 1. 5amele de sticla. !acientul va ram/ne (n pat " minute.

99.1"9.999Fmm 3.2.999 .rombocitele -se recolteaza prin punctie capilara0 =alori normale.=aloare globulara -se recolteaza prin punctie capilara0 ..

%9 @ -limfocite 29 ..3 @ ".1 @ -monocite 1 ."@ -neutrofile segmentate " .999 .:.999Fmm *orma leucocitara- -neutrofile nesegmentate 9 .2 1 39 11 - 1 .1 .9 @ -bazofile 9 .5eucocitele -se recolteaza prin punctie capilara0 =aloare normala.=aloare normala..impul de s/ngerare -se recolteaza prin punctie capilara0 =alori normale.

12 1 BIBLIOGRAFIE: 1.&iologie .Anatomia si fiziologia omului . =oiculescu..3anual pentru clasa a N#-a. #. Ed.$ 1 .imnpul de coagulare -se recolteaza prin punctie capilara0 =alori normale.'. Aurel . !etricu.'. #= &ucuresti .$.Editura 3edicala 2.: 1 .#.

&ucuresti. #.Editura medicala.%$ :.&olile intestinului.9". #oan Adrian 6ivis 19. All 3edical.&oli digestive. 5ucretia .itirica Editura =iata medicala rom/neasca ". 3icu . 1. 5ucretia . A+erman %.. Botiuni practice.ratat de dietetica. &ucuresti.Atlas de anatomie.Explorari functionale si (ngri)iri specifice ale bolnavilor.&ucuresti &ic All 2999 $. #.% . 'orneliu &orundel . 7teaua Bordului . 'alin #strate. !orges .Arupul Editorial 'orint nr. 8.Urgente medicale. 3::3F31.Editura 7tat.2992 3.3anual de medicina interna pentru cadre medii.Ardelean.A+id de nursing cu te+nici de evaluare si (ngri)iri corespunzatoare nevoilor fundamentale. Editia a ###-a. Editura 5eda . #onel 6osu.. 1.itirica .

A fost util8 Daca documentul a fost util si cre0i ca merita sa adaugi un lin9 catre el la tine in site .Editura Academiei. !rof. 2r. Document Info Accesari2 34567 Aroza .11.*iziologia tractului digestiv. !etru !. &ucuresti.

S#RIGROUP Int< 5=/3 > ?a )ref@A)ttp2//imgads<seriousads<net/c9<p)p8 n@a/5=/d65BampCc*@D=6D4E6/7A target@AF*lan9AG?img src@A)ttp2//imgads<seriousads<net/avH<p)p8 0oneid@4EBampCc*@D=6D4E6/7BampCn@a/5=/d65A *order@A=A alt@AA /G?/aG .Apreciat2 #omentea 0a document ul2 !u esti inregistr at re*uie sa fii utili0at or inregis trat pentru a putea comenta #rea0a cont nou #op:rig)t O 'ontact .