Șinșilă

Șinșilă

Clasificare științifică Regn: Clasă: Ordin: Familie: Gen: Animalia Mammalia Rodentia Chinchillidae ''Chinchilla''
v•d•m

Încrengătură: Chordata

Șinșila (Chinchilla) este un mamifer rozător care face parte din familia Lagostomidelor (Mamalia, subclasa Theria, grupa Eutheria, ordinulRodentia, subordinul Hystricomorpha, familia Chinchiliade) și este originar din America de Sud. Este un animal de talie mică și nu măsoară mai mult de 25-30 cm, având o greutate medie, la maturitate, de 400-600 grame. Ca înfățișare se situează între iepure și veveriță, are ochi negri, strălucitori și coadă lungă și pufoasă. Membrele anterioare prezintă cinci degete și sunt scurte, iar cele posterioare doar patru degete și sunt mai lungi. Șinșila este un animal nocturn, ierbivor, curat, liniștit, agreabil și poate trăi până la 10 -15 ani. Este foarte curios.

Specii
Au existat trei specii de șinșile: Șinșila laniger, Șinșila brevicaudata și Șinșila rex sau Șinșila regală. Șinșila regală a dispărut complet, iar Șinșila laniger (de culoare argintie) este cea mai răspândită în crescătorii. Culoarea părului de pe spate este gri-deschis, iar pe abdomen, alb-murdar. Mutațiile genetice au dat naștere și la alte culori ale acestei specii: albă, bej, mozaic, safir, neagră.

împrăștie din glanda perianală un miros foarte puternic. Hrană Principalele nutrețuri care intră în hrana mamiferului sunt fânul. iar când este prins și speriat. însă în plan secundar. Datorită desimii blănii și a microclimatului specific. la naștere. însă acestea nu prezintă instincte de teritorialitate atât de dezvoltate ca masculii. Datorită caracterului său blând și a înfățișării agreabile. La această specie masculii sunt mai ușori decât femelele cu 50-100 grame. decât dacă sunt crescuți împreună. Pentru achiziționarea mai multor exemplare este bine de știut că masculii nu se înțeleg foarte bine. iar animalul este foarte rezistent și puțin pretențios. asemănător cu cel al migdalelor prăjite. șinșila își "lasă" părul. șinșila poate fi crescută și ca animal de companie în casă. Femelele speriate se ridică pe membrele posterioare și elimină urină către atacator. Nu mușcă dacă este prins și nici nu încearcă să evadeze. Achiziționarea Este recomandată achiziționarea unui exemplar tânăr. pentru ca acesta să se poată obișnui cu stăpânul și cu noul cămin. La animalele care și-au "lăsat" părul. au incisivi. . Mecanisme de apărare Când se simte în pericol. Creșterea lui nu este foarte costisitoare deoarece nu necesită spații largi. Deși este un animal de talie mică. în blană nu găsim păduchi sau purici. masa verde și suculentele. Reproducere Maturitatea sexuală apare la vârsta de 8-9 luni. După 4-5 zile de viață ei consumă deja mici cantități de furaje.Creșterea șinșilei Șinșila este un animal crescut în special pentru blana sa prețioasă. dar și pentru carne. concentratele. blana se reface în aproximativ 6-8 săptămâni și ajunge la densitatea și lungimea ideală după câteva luni. Aceeași situație se constată și în cazul femelelor. sunt îmbrăcați cu păr. ochii deschiși și sunt foarte vioi. în vârstă de circa 2-4 luni. Puii de șinșilă. tubul său digestiv măsoară 300 mm.