You are on page 1of 11

TANCET - (MCA)

MOCK TEST – III

1. The number obtained by reversing the digits is 594 less than the original numbers. The number is
(a) 762 (b) 258 (c) 528 (d) 852

2. Twenty men can finish a piece of work in 30 days. When should 5 men leave the work so that it may be
finished in 35 days?
(a) 10 days (b) 20 days (c) 25 days (d) 15 days

3. The value of a machine depreciates from Rs. 32, 768 to Rs. 21,952 in three years. What is the rate of
depreciation?
(a) 11% (b) 12.5% (c) 33% (d) 12.25%

4. If x² - 3x + 2 is a factor of x4 – px² + q, then the value of p and q respectively will be


(a) – 5, 4 (b) – 5, – 4 (c) 5, 4 (d) 5, – 4

5. The rational numbers lying between 1/3 and 3/4 are


(a) 117/300, 287/400 (b) 97/300, 299/500
(c) 99/300, 301/400 (d) 95/300, 301/400

6. Find the greatest number that will divide 1625, 2281 and 4218 leaving remainders 8, 4, 5 respectively.
(a) 11 (b) 12 (c) 13 (d) 14

7. The area of a grassy plot is 480 metres. If each side has been 5 m longer, the area would have been
increased by 245 sq. m. Find the length of the fence needed to surround it.
(a) 87 m (b) 88 m (c) 90 m (d) 92 m

8. The diagonals of a rhombus are 60 m and 80 m. Its area would be


(a) 1000 sq. m (b) 3600 sq. m (c) 2400 sq. m (d) 4800 sq. m

9. A vessel can be filled by one pipe in 8 minutes, by a second pipe in 10 minutes. It can be emptied by
a waste pipe in 12 minutes. In what time will the vessel be filled if all the three be opened at once?
(a) 7 minutes (b) 6 minutes (c) 10 minutes (d) 8 minutes

10. The average age of 32 students is 10 years. If the teachers age is also included, the average age
increased by one year. What is the age of the teacher?
(a) 50 (b) 34 (c) 43 (d) 32

11. The string of a kite is 150 metres long and it makes an angle of 600 with the horizontal, the height of the
kite from the ground would be
(a) 130.1 m (b) 129.9 m (c) 112 m (d) 75 m

1/ 3 −1 / 3
12. If x = 2 –2 , then the value of 2x3 + 6x would be
(a) 3 (b) 6 (c) 9 (d) 0

13. A ∩ (B ∩ C') is same as


(a) (A ∪ B) – (A ∩ C) (b) (Α ∩ B) – C (c) (A ∩ B ) – (A ∩ C) (d) A – (B ∩ C)

1
14. If log10 x + log 105 = 2, then x equals
(a) 25 (b) 20 (c) 15 (d) 100

15. The sum of the squares of two consecutive even numbers is 1252. The sum of the numbers is
(a) 48 (b) 50 (c) 52 (d) 54

16. If the angles of a pentagon are in the ratio 1 : 3 : 6 : 7 : 10, then the smallest angle is
(a) 320 (b) 300 (c) 270 (d) 200

17. Pick the odd man out.


41, 43, 47, 53, 61, 71, 73, and 81
(a) 61 (b) 71 (c) 73 (d) 81

18. Complete the series: 2, 5, 9, 19, 37, __


(a) 76 (b) 74 (c) 75 (d) 73

19. The calendar for 1990 is the same as for


(a) 1996 (b) 1997 (c) 1994 (d) 2000

20. What is the smallest number by which 3600 must be divided to make it a perfect cube?
(a) 9 (b) 50 (c) 450 (d) 300

21. What is 25% of 25%?


(a) 6.25 (b) 0.625 (c) 0.0625 (d) 0.00625

22. What price should a shopkeeper mark on an article, costing him Rs. 153, to gain 20% after allowing a
discount of 15%?
(a) Rs. 224 (b) Rs. 216 (c) Rs. 184 (d) Rs. 162

23. If 18 persons can build a wall; 140 m long in 42 days, the number of days that 30 persons will take to
complete a similar wall; 100 m long is
(a) 18 days (b) 21 days (c) 24 days (d) 28 days

Directions for questions 24 – 28: Study the following information carefully and answer the questions
given below:
Following numbers are to be codified to letter codes by following the rules given below.
Numbers: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0
Letter code: P Q R S T F G H I J
(i) If a number starts with an odd number then that odd number should be codified as ‘A’.
(ii) If a number ends with an even number then that even number should be codified as ‘B’.
(iii) Numbers 3 and 6 should always be codified as ‘C’ whenever they are neither at the beginning nor at the
end.
Excluding cases given at (i), (ii) and (iii) the numbers should be codified as per letter codes given above.

24. Which of the following would be the code for 98452?


(a) AHSTQ (b) AHSTB (c) IHSTB (d) IHSTQ
25. Which of the following would be the code for 425871?
(a) BQTHGA (b) SQTHGA (c) SQTHGP (d) BQTHGC
26. Which of the following would be the code for 276408?
(a) QGCSJB (b) QGCSJH (c) QGFSJB (d) BGCSJH

2
27. Which of the following would be the code for 584632?
(a) THSFRQ (b) AHSCCQ (c) THSFRB (d) None of these
28. Which of the following would be the code for 85276?
(a) HTQGF (b) BTQGC (c) HFQGC (d) HTQGB

Directions for questions 29 – 32:


Four cousins, Deepak, Pooja, Saurabh and Gaurav have different hobbies and play different game. The
hobbies they are interested in are story - reading, music, watching TV serials and going to movies. The
children play cricket, badminton, hockey and fly kites. Saurabh does not play badminton. Music lovers do not
like to play hockey. The badminton player does not watch TV serials

29. What is Deepak's hobby and which game does he play?


(a) TV serial: hockey (b) Music: badminton
(c) Movies: cricket (d) Music: cricket

30. What are Saurab’s interests?


(a) Music: kites (b) Music: badminton
(c) Stories: hockey (d) Stories: kites

31. Who likes movies and which game does that person play?
(a) Deepak: hockey (b) Pooja: badminton
(c) Pooja: cricket (d) Stories: kites

32. Who likes music?


(a) Gaurav (b) Saurbh (c) Pooja (d) Deepak

Directions for questions 33 to 34:


Five shirts are placed on a shelf in a heap. Red shirt is above the Blue shirt and Green shirt is below the
Orange shirt. Blue shirt is above the Orange shirt and White is below the Green shirt.

33. The color of the shirt between Red and Orange shirts is
(a) White (b) Green (c) Blue (d) Data is insufficient

34. Which shirt is at the bottom?


(a) Red (b) White (c) Orange (d) cannot be determined

35. A person is driving towards west. What sequence of direction should he follow so that he is driving
towards south?
(a) left, right, right (b) right, right, left (c) left, left, left (d) right, right, right

36. I was walking in South-East direction. After a while, I turned 900 to the right and walked ahead. Later I
turned 450 to the right. In which direction am I walking now?
(a) East (b) North-East (c) South-West (d) North

Read the following statements and answer the question 37 to 39:


A is the father of C. But C is not his son.
E is the daughter of C. F is the spouse of A
B is the brother of C. D is the son of B.
G is the spouse of B. H is the father of G.

3
37. Who is the son-in-law of H?
(a) A (b) B (c) C (d) D

38. Who is the grand-daughter of A?


(a) B (b) H (c) E (d) D

39. Who is the common grand-child of both F and H?


(a) B (b) C (c) D (d) E

40. A hospital always has


(a) attendants (b) nurses (c) emergency (d) doctors

41. Blood is formed in the human adult by


(a) bone marrow (b) liver (c) heart (d) lungs

42. If ACTION is coded as ZXGRLM, then HEALTH will be coded in the same way as
(a) SVZOGS (b) TVZOGT (c) RUZPGR (d) QVGOZQ

43. If OUT is coded as 152120, IN will be coded as


(a) 1015 (b) 1813 (c) 819 (d) 914

44. NATION: ANITNO :: HUNGRY : ?


(a) HNUGRY (b) UNGRYR (c) YRNGUH (d) UHGNYR

45. Complete the series: ab _ ccca _ bccc _ bbcc_ abbc


(a) bbac (b) bbca (c) cabc (d) abac

46. If ÷ Means +, × means –, + means × , – means ÷ then 8 ÷ 15 – 3 × 4+ 2 =?


23 23
(a) 18 (b) 5 (c) (d)
24 6

47. If it is possible to make only one meaningful word from the second, the sixth, the seventh, the eighth
and the tenth letters of the word PERFORMANCE using each letter only once, first letter of the word is
your answer. If no such word can be formed your answer is X and if more than one such word can be
formed your answer is Y.
(a) C (b) X (c) R (d) Y

Directions for questions 48 – 52: In each of the following questions two statements are given followed by
two conclusions numbered I and II. You have to take; the two given statements to be true even if they seem to
be at variance from the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically
follows from the two; given statements, disregarding commonly known facts

48. Statement:
I. All politicians are intelligent.
II. Some women are politicians
Conclusion:
I. Some women are intelligent.
II. All those are intelligent, are women.
(a) If only conclusion I follows (b) If only conclusion II follows
(c) If either I or II follows (d) If neither I nor II follows

4
49. Statement:
I. Some teachers are adults
II. Some adults are poets
Conclusion:
I. Some teachers are adults
II. Some poets are teachers
(a) If only conclusion I follows (b) If only conclusion II follows
(c) If either I or II follows (d) If neither I nor II follows

50. Statements:
I. Some teachers are adults.
II. Some adults are poets.
Conclusion:
I. Some teachers are poets.
II. Some poets are teachers.
(a) If only conclusion I follows (b) If only conclusion II follows
(c) If either I or II follows (d) 4. If neither I nor II follows

51. Statement:
I. Lawyers married only fair girls
II. Shoba is very fair
Conclusion:
I. Shoba was married to a lawyer.
II. Shoba was not married to a lawyer.
(a) If only conclusion I follows (b) If only conclusion II follows
(c) If either I or II follows (d) If neither I nor II follows

52. Statement:
I. Some dogs are rats.
II. All rats are horses
Conclusion:
I. All dogs are horses.
II. Some horses are dogs.
(a) If only conclusion I follows (b) If only conclusion II follows
(c) If either I or II follows (d) If neither I nor II follows

Directions for questions 53 – 54:


Out of the five statements, three are logically compact. From the answer choices, pick up the one which give
three logically compact statements.
53. 1. All birds are rings
2. No wing is bird
3. Some rings are wings
4. No ring is wing
5. Some birds are not rings.
(a) (5), (2), (1) (b) (2), (3), (4) (c) (1), (4), (2) (d) (2), (4), (5)

5
54. 1. Some caps are tanks
2. Some bulbs are not caps
3. All caps are bulbs
4. All tanks are caps
5. Some bulbs are tanks
(a) (3), (5), (4) (b) (1), (3), (4) (c) (1), (2), (3) (d) (1), (3), (5)

Direction for questions 55 – 58:


In each of the question one or more statements have been given followed by four interferences. Find out the
interference that definitely follows from the given statements.

55. Soldiers serve their country


(a) Those who serve the country are soldiers.
(b) Women do not serve their country because they are not soldiers
(c) Men generally serve the country
(d) Some men who are soldiers serve their country

56. Many smokers get cancer


(a) Most cancer patients are smokers (b) Smoking may lead to cancer
(c) Most smokers get cancer (d) Smoking always leads to cancer

57. All business men are dishonest.


All business men are fraudulent
(a) Either all fraudulent persons are dishonest or all dishonest are fraudulent
(b) Some dishonest persons are fraudulent
(c) Generally fraudulent persons are dishonest
(d) Fraud and dishonesty go together

58. All men are vertebrates.


Some mammals are vertebrates
(a) All men are mammals (b) All mammals are men
(c) Some vertebrates are mammals (d) All vertebrates are men

Directions: Each of the questions 59 to 62 is followed by two arguments numbered I and II. You are to decide
which one is strong and which is week.
59. Question: Should all the elected legislative members be put through compulsory training for running
the government?
Argument:
I. Yes, it will certainly be helpful.
II. No, people elect only matured individuals who are able to hold the office
(a) if argument I is strong (b) if argument II is strong
(c) if neither I nor II is strong (d) if both I and II are strong

60. Question: Should primary education be made free in India?


Argument:
I. Yes, in a welfare state it is the duty of the government to impart primary education.
II. No, India does not have adequate number of primary schools to accommodate all.
(a) if argument I is strong (b) if argument II is strong
(c) if neither I nor II is strong (d) if both I and II are strong

6
61. Question: Should the degree be de-linked from job?
Argument:
I. Yes, because such a step would discourage students from joining universities.
II. No, because well educated are the backbone of democracy.
(a) if argument I is strong (b) if argument II is strong
(c) if neither I nor II is strong (d) if both I and II are strong

62. Question: Should rural banks be abolished?


Argument:
I. Yes, because they are not run properly
II. No, because they will develop villages
(a) If argument I is strong (b) if argument II is strong
(c) If neither I nor II is strong (d) if both I and II are strong

Directions for questions 63 – 67:


The following problems contain a question and two statements giving certain data. You have to decide
whether the data given in the statements are sufficient for answering the question.

63. Which day will be the last day of the month of March?
Statement I: The first day of March is Sunday.
Statement II: There are 28 days in the month of February for that year.
(a) if data I alone is sufficient to answer the question
(b) if data II alone is sufficient to answer the question
(c) If both data I and II taken together is sufficient
(d) If both data I and II taken together is not sufficient

64. A is taller than C and D is shorter than E. Who among them is the shortest?
Statement I: D is taller than A
Statement II: C is shorter than E
(a) if data I alone is sufficient to answer the question
(b) if data II alone is sufficient to answer the question
(c) If both data I and II taken together is sufficient
(d) If both data I and II taken together is not sufficient

65. 'A' and 'B's salaries are in proportion 4 : 3 respectively. What is A's salary?
Statement I: B's salary is 75% of A's salary
Statement II: B's salary is 4,500 p.m.
(a) if data I alone is sufficient to answer the question
(b) if data II alone is sufficient to answer the question
(c) If both data I and II taken together is sufficient
(d) If both data I and II taken together is not sufficient

7
66. Mukul’s weight is a whole number. What is his weight?
Statement I: If Mukul gains 3 pounds, he will weigh less than 120 pounds.
Statement II: If Mukul gains 5 pounds, he will weigh more than 120 pounds.

(a) if data I alone is sufficient to answer the question


(b) if data II alone is sufficient to answer the question
(c) If both data I and II taken together is sufficient
(d) If both data I and II taken together is not sufficient

67. Find the ratio of number of students playing squash and tennis, respectively. Assume that tennis and
squash are the only games that the students play.
Statement I: 20% of squash players do not play tennis and 80% of tennis players do not play
squash.
Statement II: 40% of the students do not play any game.

(a) if data I alone is sufficient to answer the question


(b) if data II alone is sufficient to answer the question
(c) If both data I and II taken together is sufficient
(d) If both data I and II taken together is not sufficient

Directions for questions 68 – 72:


The following questions contain a statement followed by two conclusions. You have to decide which
conclusion(s) is/are definitely true.

68. Statement: The increase in adult literacy will lead to country's development and progress.
Conclusions:
I. the educated people offer less resistance to new innovations.
II. The literacy rate is higher in developed countries.
(a) If only first conclusion is true (b) If only second conclusion is true
(c) If both the conclusions are true (d) If neither of the conclusion is true

69. Statement: Crime is a function of criminals biological make up and his family relations.
Conclusions:
I. The incidence of crime is higher in identical twins then in fraternal twins
II. Families in which parents lack warmth and affection fail to build a moral conscience in children
(a) If only first conclusion is true (b) If only second conclusion is true
(c) If both the conclusions are true (d) If neither of the conclusion is true

70. Statement: Education is in the concurrent list. The State Government cannot bring reforms in
education without the consent of the Central Government
Conclusions:
I. For bringing about quick reforms in educations, it should be in the state list.
II. States are not willing to bring about quick reforms in education.
(a) If only first conclusion is true (b) If only second conclusion is true
(c) If both the conclusions are true (d) If neither of the conclusion is true

8
71. Statement: Douglas is my cousin. A cousin may be a sister's son or an uncle's son or brother's son
Conclusions:
I. Douglas is my sister's son.
II. Douglas is my uncle's son.
(a) If only first conclusion is true (b) If only second conclusion is true
(c) If both the conclusions are true (d) If neither of the conclusion is true

72. Statement: The negotiations failed. There was an atmosphere of tension. The parties withdrew to their
old positions
Conclusions:
I. In the atmosphere of tension negotiations cannot succeed
II. Had the negotiations been successful they would have taken new positions.
(a) If only first conclusion is true (b) If only second conclusion is true
(c) If both the conclusions are true (d) If neither of the conclusion is true

73. Which of the following is the most powerful type of computer?


(a) Super-micro (b) Superconductor
(c) Supercomputer (d) Mega frame

74. Coded entries which are used to gain access to a computer system are called
(a) Passwords (b) Security commands
(c) Code words (d) Entry codes

75. A term associated with the comparison of processing speeds of different computer system is
(a) EFTS (b) MPG (c) MIPS (d) CPS

76. Human beings are referred to as Homosapiens. Which device is called silicosapiens?
(a) Monitor (b) Hardware (c) Robot (d) Computer

77. A software package generally used with in a distributed word processing system is
(a) ATMS (b) DWPS (c) RPG (d) DBMS

78. Which was the first company in the world to build computer for sale?
(a) International Business Machines (b) Remington Rand Corporation.
(c) English Electric Computers (d) Sperry Univac

79. The first movie released in 1982 with terrific computer animation and graphics was
(a) Star wars (b) Tran (c) Forbidden planet (d) Dark star

80. Which of the following is an example of non-volatile memory?


(a) ROM (b) RAM (c) LSI (d) VLSI

81. In virtual storage, program segments stored on disk during processing are called
(a) sections (b) partitions (c) sectors (d) pages

82. Which of the following is not an alternate name for primary memory?
(a) Main memory (b) Primary memory
(c) Internal storage (d) Mass storage

9
83. What is the number of bit patterns provided by a 7-bit code?
(a) 64 (b) 256 (c) 128 (d) 512

84. The word length of a computer is measured in


(a) Bits (b) Bytes (c) Millimeters (d) Meters

85. What does the acronym ISDN stands for?


(a) Indian Standard Digital Network (b) Integrated Services Digital Network
(c) Intelligent Services Digital Network (d) Integrated Services Data Network

86. A network which is used for sharing data, software and hardware among several users owning micro
computers is called
(a) WAN (b) MAN (c) LAN (d) VAN

87. The operating system for the laptop computer called Machite is
(a) Windows (b) DOS (c) MS-DOS (d) OZ

88. The errors that can be pointed out by the compiler are
(a) Syntax errors (b) Semantic errors
(c) Logical errors (d) internal errors

89. Which of the following color graphics display adapter has the highest resolution?
(a) CGA (b) PROLOG (c) FORTRAN (d) C++

90. Whose trademark is the operating system UNIX?


(a) BELL Laboratories (b) Ashton Tate
(c) Microsoft (d) Motorola

91. Which language has recently became the defacto standard for interfacing application programs with
relational database system?
(a) ORACLE (b) SQL (c) DBASE (d) 4GL

92. The name given to a program written in any one of the high level languages is
(a) Object program (b) System program
(c) Source program (d) Compiler program

93. The MIS structure with one main computer system is called a
(a) Distributed MIS structure (b) Hierarchical MIS Structure
(c) Centralised MIS structure (d) Decentralised MIS structure

94. A language for simulating models of business activity is


(a) SPSS (b) DL/1 (c) COBOL (d) GPSS

95. Graphic interfaces were first used in a Xerox product called


(a) Ethernet (b) Inter LISP (c) Smalltalk (d) Zeta LISP

96. What console command displays the server name and LAN configuration?
(a) VER (b) CONFIG (c) N CONFIG (d) N DIR/LAN

97. The hexadecimal value of the binary number of 00011101100111000110 is:

10
(1) 1DAC6 (2) 1C9B6 (3) 1D9C6 (4) 1BC86
98. The smallest unit of memory is known as:
(1) register (2) cell (3) ROM (4) RAM
99. The operation of transferring programs from the main memory to the disk storage and back is known
as:
(1) swipping (2) storing (3) swapping (4) None of these
100. RAM can be interpreted as:
(1) Random Access Memory (2) Read/Write Memory
(3) Volatile Memory (4) All the above

ANSWER KEY

1. (d) 2. (d) 3. (b) 4. (c) 5. (a) 6. (a) 7. (b) 8. (c)

9. (a) 10. (c) 11. (b) 12. (a) 13. (c) 14. (b) 15. (b) 16. (d)

17. (d) 18. (c) 19. (b) 20. (c) 21. (c) 22. (b) 23. (a) 24. (b)

25. (c) 26. (a) 27. (d) 28. (a) 29. (a) 30. (d) 31. (b) 32. (a)

33. (c) 34. (b) 35. (d) 36. (d) 37. (b) 38. (c) 39. (c) 40. (d)

41. (a) 42. (a) 43. (d) 44. (d) 45. (a) 46. (b) 47. (c) 48. (d)

49. (d) 50. (d) 51. (c) 52. (b) 53. (c) 54. (d) 55. (a) 56. (b)

57. (b) 58. (c) 59. (a) 60. (c) 61. (c) 62. (b) 63. (a) 64. (d)

65. (b) 66. (c) 67. (a) 68. (c) 69. (b) 70. (d) 71. (c) 72. (b)

73. (c) 74. (b) 75. (c) 76. (c) 77. (b) 78. (d) 79. (a) 80. (a)

81. (c) 82. (d) 83. (c) 84. (b) 85. (b) 86. (c) 87. (d) 88. (c)

89. (b) 90. (a) 91. (b) 92. (c) 93. (c) 94. (d) 95. (a) 96. (c)

97. (2) 98 (3) 99. (2) 100. (2)

11