You are on page 1of 1

ANNONS

Onsdag 18 december 2013

Sidospår
Snabbt och tyst på Pågatåg Express premiärtur
I måndags morse 07.04 skrevs ett stycke skånsk tåghistoria, när den allra första turen med Pågatåg Express avgick från Helsingborgs C – och körde direkt till Malmö på 39 minuter. – Men här brukar ju inte stå ett tåg så här dags? Ett nytt tåg? Direkt till Malmö? Oj då. Vana pendlare har oftast järnkoll på sina tåg och avgångar, men på Helsingborg C måndag vid 07.00 upptäcker några av dem ett nytt Pågatåg på spår 3a. Av ombordpersonalen får de veta att det här är Pågatåg Express, som går direkt till Malmö. Utan uppehåll Ett flertal andra styr däremot raska och målmedvetna steg till tåget och tar plats, och 07.04 sätter sig det allra första Pågatåg Express, Skånes nya snabbtåg, i rörelse. Maxfarten är 160 kilometer i timmen, så decembermörkret susar snabbt förbi när tåget helt utan uppehåll pilar söderut. Ombord är det tyst och lugnt. Inga inbromsningar, inga dörrar som öppnas och stängs, inga resenärer som går på eller av. Avlastar andra Den här Pågatåg Express-turen ger inte bara morgonpendlarna från Helsingborg till Malmö en snabbare och smidigare resa. Den avlastar också de andra tågturerna kring samma tid, vilket ger mer plats ombord på dem för påstigande i Landskrona och Lund. 39 minuter efter avgång ankommer Pågatåg Express Malmö C. Snabbast i Skåne. TEXT OCH FOTO: TOBIAS CHRISTOFFERSSON

AFTER WORK
NY PÅGATÅGSTRAFIK
Från och med den 15 december finns två stora nyheter i Pågatågstrafiken: Pågatåg Express och Pågatåg Nordost. • Pågatåg Nordost och Krösatåg. Pågatågs- och Krösatågstrafik till tio nya stationer, sju i nordöstra Skåne och tre i södra Småland: Fjälkinge, Önnestad, Bjärnum, Vittsjö, Markaryd, Ballingslöv, Hästveda, Killeberg, Diö och Vislanda. • Pågatåg Express. Pågatåg Express är Skånes nya snabbtåg mellan städer och viktiga pendlarorter. Aktuella sträckor: Helsingborg-Malmö, Malmö-HässleholmÄlmhult, Skurup-Svedala-Malmö, MalmöHelsingborg. • Mer info: Läs mer på skanetrafiken.se. Sök din resa i Reseplaneraren via webb eller app.

I måndags morse körde den allra första turen med Pågatåg Express Helsingborg-Malmö direkt på 39 minuter, här första uppehållet Malmö C, därefter Triangeln och Hyllie.

Köp din biljett med vår app!
Premiärresenärer: Anneli Högman från Höganäs och Therese Ekström från Helsingborg var två av passagerarna på den allra första Pågatåg Express-turen i måndags.
Allt du behöver är Skånetrafiken-appen. Sök din resa och välj resealternativ. Tryck på ”Köp biljett” och följ sedan instruktionerna. Tänk på att du ska ha köpt din biljett innan du stiger ombord.

Dagens fråga:
Ditt intryck efter första resan med Pågatåg Express? Sidospår tog pulsen på några av resenärerna med Pågatåg Express premiärturen Helsingborg-Malmö i måndags.

Jan Kideborn, Helsingborg – Jag har pendlat mellan Helsingborg och Malmö i tolv års tid, och det här känns unikt. Skönt att slippa alla mellanstationerna på vägen, och dessutom kommer jag lite tidigare till Malmö. Britt-Marie Thomasson, Helsingborg – Jag tycker det verkar bra med ett direkttåg och hoppas att det kan bli mindre trångt ombord nu. Jag gillar att läsa när jag reser och det är lugnt och tyst på det här tåget.

Monica Dalesjö, Helsingborg – Största fördelen med ett direkttåg tror jag blir att risken för förseningar minskar med färre stopp. Sedan gillar jag att det satsas lite mer på Helsingborg också, som ju faktiskt är Skånes andra stad! Mahir Alrahman, Helsingborg – Jag jobbar i Malmö och pendlar varje dag, ett direkttåg verkar bra. Det brukar vara många som går på och av i Lund och Landskrona, här blir det lite lugnare ombord och det tycker jag är skönt.
Läs på webben: skanetrafiken.se/sidospar

Redaktör: Rebecka Jansson, redaktionen@skanetraƒiken.se

Kundtjänst: 0771-77 77 77

Webb: skanetraƒiken.se, facebook.com/skanetraƒiken, twitter.com/skanetraƒiken.se