You are on page 1of 17

1.Total number of members in a Legislative Council should not exceed that of a Legislative Assembly ?

(a) 40182 (b) 40181 (c) 40212 (d) 40180 Answer: 40181

2. For those Union Territories, which have no Legislative Councils of their own, laws are passed by (a) Parliament (b) Appointed Administrator (c) Union Ministry (d) President Answer: Parliament

3. The Rajya Sabha can be dissolved by (a) Constitutional amendement (b) President (c) None of these (d) Lok Sabha Answer: None of these

4. The first woman film star nominated/elected to the Rajya Sabha was (a) Nargis Dutt (b) Jayalalitha (c) Vijayanthimala (d) Hema Malini Answer; Nargis Dutt

5. Which of the following bills cannot be introduced first in the Rajya Sabha ? (a) Bills pertaining to the removal of the President by impeachment (b) Bills pertaining to the powers of the Supreme Court ot State Judiciary (c) Bills bringing a state under the President's Rule. (d) Money Bills Answer: Money Bills

6. A party having 36 members will avoid disqualification under the provisions of the Anti Defection Law if the number of members crossing the floor is at least (a) 12 (b) 18 (c) 8 (d) 9 Answer: 12

7. Collective responsibility of the Cabinet was introduced in India by the (a) Minto-Morley Reforms (b) Independence Act, 1947 (c) Constitution of India (d) Government of India Act, 1935 Answer: Constitution of India

8. In which of the following systems of Government, can the Government be removed through noconfidence motion passed by the Parliament ? (a) Federal (b) Unitary (c) Parliamentry (d) Presidential Answer; Parliamentry

9. An ordinance promulgated by the President (a) Will lapse automatically after 2 months (b) Will continue to be in force till is superseded by an Act of the Parliament (c) Will automatically become a law after 6 months (d) Will lapse on the expiration of 6 weeks from the meeting of the Parliament Answer: Will lapse on the expiration of 6 weeks from the meeting of the Parliament

10. The President can promulgated an ordinance (a) When there is a conflict between the two Houses regarding a particular bill (b) When a bill passed by the Lok Sabha is not passed by the Rajya Sabha (c) When both the Houses of the Parliament are not in session. (d) When the Lok Sabha has been dissolved Answer: When both the Houses of the Parliament are not in session.

11. If a Minister of a state wants to resign, to whom he should address the letter of resignation ? (a) Governor of the State (b) Leader of his political party (c) Chief Minister (d) Speaker of Vidhan Sabha Answer: Chief Minister

12. A member of Lok Sabha has to ask a question in the Parliament which has been listed as a starred question. To this he will be given (a) No answer (b) An immediate answer (c) A written answer (d) An oral answer

Answer; A written answer

13. Amongst the following for whose removal Parliament's resolution is not needed ? (a) Judge of Supreme Court (b) Comptroller and Auditor General (c) Chief Election Commissioner (d) Governor of a State Answer: Judge of Supreme Court

14. When the Governor receives a Bill passed by the State Legislative Assembly, which of the following courses would be most appropriate for the Governor as an agent of the Centre ? (a) Exercise veto over the Bill (b) Refer the Bill to the President (c) Give assent to the Bill (d) Keep the Bill pending Answer: Refer the Bill to the President

15. To which of the following Bills the President must accord his sanction without sending it back for fresh consideration ? (a) Finance Bills (b) Bill seeking Amendment to the Constitution (c) Ordinary Bills (d) Bills passed by both the Houses of the Parliament Answer: Finance Bills

16. In the case of a conflict between the Centre and a State in respect of a subject included in the Concurrent List (a) The law which had been passed first would prevail (b) The Union Law prevails (c) The State Law prevails (d) The matter is resolved by the Supreme Court Answer; The Union Law prevails

17. Who is the highest Law Officer of a state ? (a) Attorney General (b) Secretary General Law Department (c) Solicitor General (d) Advocate General Answer: Advocate General

18. What is zero hour ? (a) When a Money Bill is introduced in the Lok Sabha (b) When matters of utmost importance are raised

(c) When the proposals of the opposition are considered (d) Interval between the morning and afternoon sessions Answer: When matters of utmost importance are raised

19. The Deputy Chairman of the Rajya Sabha can be removed by a resolution (a) None of these (b) Passed by a simple majority of its total member present (c) Passed by 2/3rd majority of its total members present (d) Moved by Rajya Sabha but passed by Lok Sabha Answer: Passed by a simple majority of its total member present

20. A Bill refferred to a joint sitting of the two Houses of the Parliament is to be passed by (a) 3/4th majority (b) Absolute majority of total membership (c) A simple majority (d) 2/3rd majority Answer: A simple majority

21. Which of the following Bills was discussed in the Lok Sabha but was withdraw before it could be discussed in the Rajya Sabha ? (a) Benami Transaction Bill (b) Hill Council Bill (c) Newspaper Employees Bill (d) Defamation Bill Answer: Defamation Bill

22. Which of the following has benned floor crossing by the members elected on a party ticket to the legislature ? (a) National Security Act (b) Maintenance of Internal Security Act (c) 52nd Constitution Amendment Act (d) People's Representation Act Answer: 52nd Constitution Amendment Act

23. As decided by the Government of India, a member of Parliament would get what amount of money to spend on development activities in his/her constituency ? (a) Rs 1 crore (b) Rs 2 crore (c) Rs 1 lakh (d) Rs 10 lakh Answer: Rs 1 crore

24. The maximum strength of Lok Sabha and Rajya Sabha respectively is

(a) 500 and 250 (b) 537 and 275 (c) 525 and 238 (d) 545 and 250 Answer: 545 and 250

25. Anglo Indian representatives in the Lok Sabha are nominated in terms of the Article (a) 80 (b) 333 (c) 370 (d) 331 Answer: 331

26. The question of disqualification of a member of the State Legislature shall be decided by (a) The Governor in consultation with the Election Commission (b) State Legislative Assembly (c) The Governor in consultation with the President (d) State Legislative Council Answer: The Governor in consultation with the Election Commission

27. The Union President can directly disallow a State Legislation (a) In case of any bill (b) Both (b) and ( c ) above (c) In case of money bills (d) In case of bills reserved by the Governor for President's assent Answer: In case of bills reserved by the Governor for President's assent

28. Who among the following has the final power to maintain order within the House of People ? (a) Speaker (b) Chief of Security Staff (c) Prime Minister (d) Marshal of the House Answer: Speaker

29. Who among the following fixes the salaries and the allowances of the Speaker of Lok Sabha ? (a) Council of Ministers (b) Cabinet (c) Parliament (d) President Answer: Parliament

30. When the Lok Sabha is dissolved, the Speaker continues in office till a new (a) Government is formed

(b) Speaker is elected when the new House meets (c) Lok Sabha is formed (d) Speaker is appointed by the President Answer: Speaker is elected when the new House meets

31. If a member of Parliament voluntarily acquires the citizenship of a foreign country, (a) He will be penalized (b) He will have a choice of renouncing either (c) He will continue to be a member of Parliament (d) He will be disqualified from membership Answer: He will be disqualified from membership

32. Which of the following is also called the House of Elders ? (a) Lok Sabha (b) Vidhan Sabha (c) Rajya Sabha (d) Gram Sabha Answer; Lok Sabha

33. The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by (a) Speaker of Lok Sabha (b) Finance Minister (c) Prime Minister (d) President Answer: Speaker of Lok Sabha

34. Who among the following is a legal advisor of the State Government as provided by the Constitution ? (a) Attorney General (b) Public Prosecutor (c) Solicitor General (d) Advocate General Answer: Public Prosecutor

35. Members of the Union Public Service Commission can function as members upto the age of (a) 58 years (b) 65 years (c) 62 years (d) 60 years Answer: 60 years

36. The rank of the different Ministers in the Union Council of Ministers is determined by the (a) Speaker of Lok Sabha

(b) President (c) Prime Minister (d) Cabinet Secretary Answer: President

37. The Legislative Council in a state can be created or disbanded by the (a) State Legislative Assembly alone (b) President on recommendation of the Governor (c) Parliament alone (d) Parliament on recommendation of the State Legislature Answer: State Legislative Assembly alone

38. The maximum number of Anglo Indians who can be nominated to the Lok Sabha are (a) 3 (b) 4 (c) 5 (d) 2 Answer: 2

39. In the case of disagreement on a Bill, in the two Houses of Parliament (a) A special Parliamentary Committee is formed to resolve the situation. (b) The President casts a deciding vote. (c) The Prime Minister intervenes. (d) A joint sitting of the two Houses of Parliament is convened Answer; A joint sitting of the two Houses of Parliament is convened

40. What is the maximum number of elected members in a State Assembly ? (a) 500 (b) 600 (c) 250 (d) 300 Answer: 500

41. Which of the following is not correct regarding a Money Bill ? (a) It can be passed by the Lok Sabha even if the Rajya Sabha rejects it. (b) It requires the prior approval of the President. (c) It is deemed to have been passed by both Houses if it is not returned by the Rajya Sabha within 14 days. (d) It can be introduced in either House of Parliament Answer: It can be introduced in either House of Parliament

42. Which parliamentary committee in India is normally chaired by a prominent member of the Opposition ?

(a) Estimates Committee (b) Privileges Committee (c) Public Accounts Committee (d) Committee on Government Assurances Answer: Public Accounts Committee

43. Who presides over the Lok Sabha if neither the Speaker nor the Deputy Speaker is available ? (a) A member of the House of People appointed by the President (b) The senior most member of the Rajya Sabha. (c) A member chosen by Council of Ministers. (d) The senior most member of the Lok Sabha. Answer; The senior most member of the Lok Sabha.

44. Who is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha ? (a) President (b) Leader of Opposition (c) Minister of Parliamentary Affairs (d) Vice- President Answer: Vice- President

45. When a bill passed by Parliament is sent to the President for his assent, which option is not true to him ? (a) He may return it to Parliament for reconsideration . (b) He may amend it. (c) He may decline to sign it (d) He may sign it Answer: He may decline to sign it

46. The Union Territories get representation in (a) Rajya Sabha (b) None of these (c) Both Houses of Parliament (d) Lok Sabha Answer; Both Houses of Parliament

47. The Secretary General of the Lok Sabha Who is the Chief of its Secretariat is (a) Elected by both Houses of Parliament (b) Appointed by the President (c) Appointed by the Speaker (d) Elected by the Lok Sabha Answer: Appointed by the Speaker

48. The Joint Parliament Committee to examine irregularities and fraudulent manipulations of the

Securities Scam consists of (a) 15 members of Lok Sabha and 15 of Rajya Sabha (b) 30 members of Lok Sabha and 30 of Rajya Sabha (c) 20 members of Lok Sabha and 10 of Rajya Sabha (d) 25 members of Lok Sabha and 15 of Rajya Sabha Answer: 20 members of Lok Sabha and 10 of Rajya Sabha

49. How many members of the Rajya Sabha are nominated by the President of India ? (a) 13 (b) 12 (c) 10 (d) 11 Answer: 12

50. The Speaker of the Lok Sabha may be removed from his office, if the House of the People passes a resolution to this effect by (a) Absolute majority of all the then members of the House (b) Simple majority of members present and voting and absolute majority of all the then members of the House (c) 2/3rd majority of members present and voting. (d) Simple majority of members present and voting Answer: Absolute majority of all the then members of the House

51. In the case of a deadlock between the two Houses of the Parliament, the joint sitting is presided over by the (a) Member of the Lok Sabha specifically elected for the purpose (b) Speaker of Lok Sabha (c) President (d) Vice- President Answer: Speaker of Lok Sabha

52. The Chairman of the Rajya Sabha is (a) Nominated by the President (b) Elected by Parliament and State Legislatures jointly (c) Elected by members of both Houses of Parliament (d) Elected by the members of Rajya Sabha Answer: Elected by members of both Houses of Parliament

53. The time gap between two sessions of the Parliament should not exceed (a) 3 months (b) 1 year (c) 9 months (d) 6 months Answer: 6 months

54. Joint sittings of the two Houses of Parliament are held to (a) Elect the President of India (b) Adopt a Constitution amending Bill (c) Elect the Vice President of India (d) Consider and pass a bill on which two Houses disagree Answer: Consider and pass a bill on which two Houses disagree

55. One third of the members of the Rajya Sabha retire after every (a) Second year (b) Fifth year (c) One year (d) Third year Answer: Second year

56. A money bill passed by the Lok Sabha has to be passed by Rajya Sabha within (a) 3 months (b) 14 days (c) 21 days (d) 1 month Answer: 14 days

57. Which of the following is not a Standing Committee of the Parliament ? (a) Estimates Committee (b) Committee on Public Undertakings (c) Committee on Welfare of SC's and ST's (d) Committee on Public Accounts Answer: Committee on Public Accounts

58. For raising Half-an-Hour discussion in a House of Parliament, a notice in writing has to be given to the (a) Secretary of Department of Parliamentary Affairs (b) Minister concerned (c) Secretary General of the House (d) Presiding Officer of the House Answer; Secretary General of the House

59. What is the minimum age for election / appointment as member of the Rajya Sabha ? (a) 25 years (b) 40 years (c) 30 years (d) 35 years Answer: 30 years

60. Parliament of India is composed of (a) Lok Sabha, Rajya Sabha and President (b) Lok Sabha and Rajya Sabha (c) Lok Sabha only (d) Rajya Sabha only Answer: Lok Sabha, Rajya Sabha and President

61. Maximum number of M.P.s from backward communities are elected from which state ? (a) Rajasthan (b) Bihar (c) Madhya Pradesh (d) Nagaland Answer: Bihar

62. In Parliamentary government, Ministers remain in office so long as they enjoy (a) Confidence of the popular chamber of legislature (b) Popular support (c) Confidence of the upper house of the legislature (d) Support of the armed forces Answer; Confidence of the popular chamber of legislature

63. A bill for alteration of boundaries of states shall not be introduced in the Parliament without the recommendation of (a) The legislatures of the states concerned (b) President (c) The presiding officers of both Houses of Parliament (d) Supreme Court Answer: The legislatures of the states concerned

64. What type of Party system has been evolved in India ? (a) Single Party (b) Party less (c) Bi- party (d) Multi - Party Answer: Multi - Party

64. Amongst the questions allowed by the Speaker, which one is regarded as the most important ? (a) Starred (b) Supplementary (c) Short Notice (d) Unstarred

Answer: Short Notice

66. When can the Speaker exercise his right to vote in the House ? (a) Whenever the House desires (b) Whenever his party directs (c) Only in the event of equality of votes (d) Whenever he desires Answer; Only in the event of equality of votes

67. According to the Constitution of India the maximum number of members representing the Union Territories in the Lok Sabha cannot exceed (a) 20 (b) 25 (c) 10 (d) 15 Answer: 20

68. The Government has set up a high power Committee of 20 members of Lok Sabha and 10 members of Rajya Sabha to examine (a) Securities scam (b) Sharing of river water (c) Protection of Human rights (d) Protection of environment Answer: Securities scam

69. In the absence of the Speaker and the Deputy Speaker, who presides over the deliberations of the Lok Sabha ? (a) Oldest members of the House (b) One of the members of the House out of a panel of six persons nominated by the Speaker (c) Prime Minister (d) Home Minister Answer: One of the members of the House out of a panel of six persons nominated by the Speaker

70. What is the minimum age for being the member of the Parliament ? (a) 45 years (b) 50 years (c) None of these (d) 40 years Answer; None of these

71. Which of the following non-members of Parliament has the right to address it ? (a) Chief Election Commissioner (b) Comptroller and Auditor General

(c) Attorney General of India (d) Solicitor- General of India Answer: Attorney General of India

72. How many members of the Lok Sabha must support a motion of no confidence in the government, before it can be admitted by the Speaker ? (a) 50 (b) 35 (c) 20 (d) 25 Answer: 50

73. The Constitution of India does not mentioned the post of (a) The Deputy Chairman of the Rajya Sabha (b) The Deputy Speaker of the State Legislative Assemblies. (c) The Deputy Speaker of the Lok Sabha (d) The Deputy Prime Minister Answer: The Deputy Prime Minister

74. To be a member of the Lok Sabha a person has to be (a) 25 years (b) 21 years (c) 27 years (d) 30 years Answer; 25 years

75. Appointment of the members of the Council of Ministers is made by the President (a) In his own discretion (b) On the advice of the Chief Justice of Supreme Court (c) On the advice of the Vice- President (d) On the advice of the Prime Minister Answer: On the advice of the Prime Minister

76. Who administers the oath of office to the President ? (a) Speaker of Lok Sabha (b) Vice President (c) Prime Minister (d) Chief Justice of India Answer: Chief Justice of India

77. The members of the State Legislative Assembly are elected for what period ? (a) 2 years (b) 4 years

(c) 6 years (d) 5 years Answer: 5 years

78. Criterion for a regional party to be recognised as a national party is (a) To get 1/10th of the seats in the Parliament (b) To be recognised in at least 4 states (c) To be recognised in at least 3 states (d) To get 1/10th of the seats in Lok Sabha Answer: To be recognised in at least 4 states

79. Money Bill can be introduced in (a) Either Lok Sabha or Rajya Sabha (b) None of these (c) Lok Sabha only (d) Rajya Sabha only Answer: Lok Sabha only

80. Who among the following decides whether particular bill is a Money Bill or not ? (a) Finance Minister (b) Speaker of Lok Sabha (c) President (d) Chairman of Rajya Sabha Answer: Speaker of Lok Sabha

81. Which of the following states does not have a bicameral legislature ? (a) Karnataka (b) Maharashtra (c) Rajasthan (d) Bihar Answer: Rajasthan

82. Parliament or a State Legislature can declare a seat vacant if a member absents himself without permission from the session for (a) 60 days (b) 120 days (c) 30 days (d) 90 days Answer; 60 days

83. Who presides over the meetings of the Rajya Sabha ? (a) President (b) Speaker

(c) Prime Minister (d) Vice - President Answer: Vice - President

84. A candidate to become a member of the Rajya Sabha should not be less than (a) 25 years (b) 35 years (c) 30 years (d) 21 years Answer: 30 years

85. Public Accounts Committee is a (a) Select Committee of Lok Sabha (b) Joint Committee of Lok Sabha and Rajya Sabha (c) Standing Committee of Rajya Sabha (d) Sub Committee Answer: Standing Committee of Rajya Sabha

86. The Rajya Sabha has a life of (a) 7 years (b) Permanency (c) 2 years (d) 6 years Answer; Permanency

87. The Governor is appointed by the (a) Chief Minister (b) Chief Justice (c) President (d) Prime Minister Answer: President

88. The budget is presented to the Parliament on (a) The last day of March (b) 1st April (c) The last day of February (d) 15th March Answer; The last day of February

89. The term of Lok Sabha is normally (a) 5 years (b) 2 years (c) 4 years

(d) 6 years Answer: 5 years

90. The Constitution provides for the nomination to the Lok Sabha two members belonging to the community of (a) Syrian Christians (b) Scheduled Castes (c) Parsis (d) Anglo-Indians Answer; Anglo-Indians

91. The legislative powers are vested in the (a) President (b) Governor (c) Prime Minister (d) Parliament Answer: Parliament

92. Which authority recommends the principles governing the grants-in-aid of the revenues of the states out of the Consolidated Fund of India ? (a) Public Accounts Committee (b) Inter State Council (c) Union Ministry of Finance (d) Finance Commission Answer; Finance Commission

93. Which are the two States (other than U.P.) having maximum representation in Lok Sabha ? (a) Bihar and Madhya Pradesh (b) Bihar and Tamil Nadu (c) Bihar and Andhra Pradesh (d) Bihar and Maharashtra Answer: Bihar and Maharashtra

94. The term of the Lok Sabha (a) Can be extended for another full term of 5 years. (b) Can be extended for an unlimited period (c) Can be extended by 1 year at a time (d) Cannot be extended Answer; Can be extended by 1 year at a time

95. How many times can the passed by Parliament ? (a) Twice (b) Never

(c) Thrice (d) Once Answer: Once

96. Vote on Account means legislative vote (a) On the Appropriation Bill (b) On the Finance Bill (c) Authorising expenditure in respect of demands for grants pending the passing of the Appropriation Act (d) In respect of the report of audit and accounts submitted by the Comptroller and Auditor General Answer: Authorising expenditure in respect of demands for grants pending the passing of the Appropriation Act

97. Which of the following committees does not consist of any member from the Rajya Sabha? (a) Estimates Committee (b) Committee on Public Undertakings (c) Public Accounts Committee (d) Public Grievances Committee Answer: Estimates Committee 98. Recognition to a political party is accorded by (a) The Election Commission (b) A Committee of Whips (c) The Speaker of the Lok Sabha in the legislative assemblies in the case of regional parties (d) The Ministry of Parliamentary Affairs Answer; The Election Commission 99. The Chairman of Public Accounts Committee is (a) Appointed by Speaker (b) Elected by members of PAC (c) Elected by Union Cabinet (d) Appointed by President Answer: Appointed by Speaker 100. A Party in India in order to be recognised as official opposition in the Indian Parliament should have least how many seats ? (a) 1/6th (b) 1/10th (c) 1/3rd (d) 1/4th Answer: 1/10th