You are on page 1of 4

Spatiile publice si Regenerarea urbana

:

Spatiile publice precum straizle si parcurile constutuie importante elemente structurale ale spatiului urban. Acestea sunt spatii de relaxare si intalnire a populatiei, dar au si o functie practica prin asigurarea legaturii dintre diferite cartiere, si facilitarea accesului la diferite cladiri. Asadar, spatial public este indispensabil pentru un oras. In ultima perioada s-a acordat o foarte mare atentie spatiilor publice in proiectele de regenerare urbana. Autoritatile locale investesc in spatiile publice pentru a infrumuseta orasele, a le da o mai buna functionalitate, intrucat acestea pot juca un rol foarte important in procesul de marketing al unui oras, in turism, prin creearea unei imagini pozitive a orasului si a stilului de viata promovat. Incepand cu sfarsitul anilor !"#, $ublinul a suferit transformari semnificative. %resterea economica ridicata ce a avut loc la sfarsitul anilor !!# si inceputul anilor &###, combinata cu trecerea guvernarii urbane de la stilul de conducere managerial la stilul antreprenorial, au condus la o stransformare a structurilor fizice si sociale din centrul orasului $ublin. %a si exemple in acest sens putem aminti regenerarea unei mari parti din zona $ocklands si transformarea acesteia intr-un cartier rezidential si construirea zonei 'emple (ar ca sic artier cultural la inceputul anilor !!#. Intr-o mare masura, transformarea spatiului public din $ublin, a fost influentata in mod direct de modelul )orasului european*. In timp ce primele faze ale dezvoltarii urbane au fost marcate de influente +ord Americane, mai tarziu au inceput sa se vada influente directe ar,itecturale si de design asociate cu traditii europene ale spatiului urban, traditii ce se axeaza pe zonele pietonale publice,, zone cu utilizare urbana mixte, si un interes ridicat pe centrele istorice. 'ransformarea strazii -.%onnell in $ublin: Strada -.%onnell este recunoscuta ca fiind atat un simbol cat si centru commercial al orasului $ublin. $ezvoltata initial in secolul al "-lea ca si strada rezidentiala, aceasta a devenit un mare bulevard commercial in timp. In anii !"# strada -.%onnell a fost un punct media negativ ce a atras atentia in privinta declinului social si fizic al centrului orasului $ublin.

politica de regenerare urbana a fost orientate spre promovarea unui stil de viata orientat spre consum./a jumatatea anilor !!#. montarea unui mobilier stradal standardizat si plantarea de copaci intr-o aliniere uniforma. prin redefinirea zonei ocupate de fostul cinematograf %arlton 0 o zona mare in dimensiune de &. Strategia de renegerare urbana a fost descrisa de catre un lucrator din cadrul %onsiliului local al orasului $ublin ca fiind ridicarea standardelor de mediu si design urban asupra zonelor controlate de catre %onsiliul /ocal precum domeniul public. magazine de bijuterii si magazine de aparate foto. Aceasta transformare a fost realizata prin lansarea unui concurs de design international de catre $ublin %orporation si Institutul Regal de Ar. a inceput sa caute modalitati pentru a sc.itectura din Irlanda. 3roiectul a fost castigat de catre Ian Ritc.ie Arc.imba aceasta imagine negative a strazii si a imprejurimilor. $orinta autoritatilor de a folosi investitiile in spatial public pentru a atrage ulterior investitorii private sa investeasca in zonele publice s-a regasit si in IA3-ul initial. 2arl Street si 4enr5 Street.%onnell Street Integrated Area 3lan 0 IA31. Astfel de masuri au fost gandite si pentru a influenta oamenii din sectorul privat sa investeasca in zonele urbane 9 stradale-. numita Spirala $ublinului si a devenit astfel cum s-a propus initial. $ublin %orporation 0 redenumita %onsiliul -rasului $ublin in anul &## 1. un simbol al procesului de marketing al orasului $ublin. si astfel sa raspunda la imaginea nou creeata. 'ransformarea strazii a fost pusa in aplicare prin implementarea planului numit -. 'endinta a fost introducerea retailerilor de ordin superior impreuna cu retailer de nisa. $e asemenea planul a propus construirea unui nou moenument ce urma a fi plasat in centrul strazii pe axa dintre +ort. Asadar. domeniul stradal. 3lanul IA3 a presupus modificarea aspectului strazilor prin largirea trotuarelor. Astfel noul monument era menit sa devina o caracteristica distincta in repozitionarea $ublinului in zona competitivitatii urbane international. magazine emblematice incluzand aici librarii. concentrandu-si atentia pe un model 2uropean ca de exemplu (arcelona si 3aris. In tema concursului se sumariza astfel: )monumentul ar trebui sa fie un nou simbol si o imagine a orasului $ublin pentru secolul & 0 cum este 'urnul 2iffel pentru 3aris ori Statuia /iberatii pentru +e6 7ork1. 3romovarea cafenelelor si a restaurantelor in locul fast-food-urilor a fost un alt obiectiv avut in vedere de catre %onsiliul local responsabil de regenerarea urbana. : . iluminatul public. plantarea de arbori.itects si a fost finalizat in &##8 si a constat intr-ul turn in forma de spirala metalica avand o inaltime de &# metri.

in legislatia recenta din anul &# s-au adoptat masuri care interzic cersitul la o anumita distanta de intrarea in magazine. zona centrala inclusiv -.ig. In timp ce dorinta autoritatilor de a promova forme de consum de lux in oras a fost stopata de criza economica ce s-a abatut asupra orasului. introducerea de ambasadori ai strazilor. Strada a fost in cele din urma finalizata in anul &##.ecatre pe partea de nord vest a strazii -. %onsiliul local al orasului $ublin a sustinut ca acest proiect va avea impact direct asupra strazii -.%onnell Street au trecut sub protectie legislativa.imbarea destinatiei terenurilor a fost motivate de faptul ca activitatile nou propuse si promovate de catre autoritati prin actiunile intreprinse in acest sens vor conduce la o noua forma de consum. acestea avand un nivel zero de toleranta. Sc.iriilor. <ai mult. benefica pentru spatial urban si accesibila. Aceasta a dus la o crestere a nivelului de curatenie la nivel stradal. comerciale. impreuna cu adoptarea planului SS3% combinate cu dorinta autoritatilor publice de a dezvolta spaiul fostului cinematograf %arlton reflecta o ideologie de transformare a dimensiunilor sociale ale spatiului public si a regenerarii urbane in $ublin.-life. prin creearea a noi zone de retail. Rolul ) ambasadarilor strazilor* este acela de a monitoriza problemele legate de siguranta cetatenilor si de prevenire a criminalitatii. prin stransa colaborare cu politia irlandeza. eliminarea graffiti-urilor din oras. in Irlanda exista mai multe departamente de stat care se ocupa cu procesul de regenerare urbana care progreseaza in mod continuu si se dezvolta. urmand ca autoritatile sa isi indrepte atentia pe operatiunile de curatenie si pe probleme legate de siguranta si securitatea spatiului public. si nu in ultimul rand creearea de noi zone ..%onnell intrucat va atrage investitii noi. . si implicit astfel cresterea c. de recreere si rezidentiale.%onnel1 si transformarea acesteia intr-o zona mixta continand spatii de retail. guvernul Irlandez a adoptat o legislatie in acest sens. In present. In conformitate cu dorinta de a mentine imaginea spatiului public. Investitiile in domeniul public. %ele mai importante rezultate s-au vazut intrucat s-a observat o reprimare masiva a cersetoriei si a fost interzisa consumarea bauturilor alcoolice pe strada.. acest fapt fiind intens sustinut de catre autoritatile locale care doresc creearea de spatii curate si sigure pe tot cuprinsul orasului $ublin. autoritatile locale s-au preocupat in continuare intens de promovarea centrului orasului ca fiind unul extrem de curat si organizat. Incepand cu ianuarie &##".

dup= consultarea public=. de exemplu.eme sunt identificate și luate ?n programul printr-o varietate de surse.Spre exemplu. dezvoltatori și planificatori. Aceste sc.iziție a terenului și eliminare a unor zone pentru a asigura o mai bun= planificare și regenerarea zonelor selectate ale orașelor.eze oportunit=ți de dezvoltare prin eliberarea de terenuri și cl=diri insuficient folosit sau abandonate. ?ntr-un mod cuprinz=tor.eme de dezvoltare.emele de dezvoltare cuprinz=toare permit $epartamentului de Regenerare >rbana insarcinat cu ducerea la bun sfarsit a programului sa debloc. au fost infiintate sc. iar metodele si politicile de realizare a acestuia fiind imbunatatite in mod constant.emei de dezvoltare@ 2fectuarea unei anc. Aceste procese implica: • • • • • • • • 2valuarea economic=@ Identificarea proprietarilor terenurilor in cauza 3reg=tirea proiectului de și Sc. Sc.eme reprezinta un proces de ac. dac= este necesar@ $econtare de compensare pentru fiecare proprietate investita@ Aranjamente de coordonare pentru relocarea ocupanților proprietatilor in cauza 3rocesul de regenerare urbana continua si in prezent fiind intr-o continua crestere. $epartamentul este ?mputernicit s= ac. . identificarea de c=tre $epartamentul de zone care necesit= tratament.ete publice.ema de dezvoltare@ %onsultare cu %onsiliul local@ 3ublicarea proiectului și a Sc.iziționeze terenuri și de a asigura eliminarea și dezvoltarea sa. Sc. ?n conformitate cu un plan pentru zona de adoptat. cereri de la politicieni.