ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE – FACULTATEA DE ADMINISTRATIE SI MANAGEMENT PUBLIC

Comisia Europeana
- Referat la Dreptul Uniunii Europene –

GICA OANA VALENTINA GRUPA 220, SERIA A, AN 3

BUCURESTI, 2013

fiind ales prima varianta cu un reprezentant al fiecarui stat membru cu aplicabilitate din 2005. Apoi. str. ultimul tratat cominitar ce amendeaza tratatele institutive din anii '50.eu. in incercarea de a diminua sensul supranational. Rue de la Loi 200. “a caror independenta este in afara oricarui dubiu”. 2 .88. Pana in 1983 fiecare stat isi numea comisarul sau comisarii “sai”. au fost luate in considerare doua optiuni: . Calea Victoriei nr. Pe internet http://www. Grigore Mora nr. Piata Revolutiei Componenta Comisiei Europene La inceputirile Uniuni Europene. Comisia isi incepe istoria odata cu aparitia Inaltei Autoritati -. B-1049. ceea ce nu favoriza nicidecum independenta Comisiei. cu implementarea sistemului rotatiei statelor membre bazat pe principiul egalitatii reprezentarii statelor.G pct. pe baza competentei lor generale si profesionale.Fie reorganizarea Comisiei pe un numar inferior de membri numarului statelor membre componente (prin sistemul de rotatie bazat pe principiul egalitatii) Votul a fost de 10:5. el fiind la randul sau. Comisia detinea 9 membri.europa.48) si Tratatul de la Amsterdam (art. Comisia isi va reduce numarul cu instituirea celei de a doua varianta. consultat pentru desemnarea celorlalti membri ai Comisiei.40 si 41).int. s-a stabilit ca presedintele Comisiei sa fie desemnat in urma consultarii Parlamentului. intreaga Comisie este investita printrun vot de aprobare in Parlament. Modul de organizare si functionare al Comisiei este stabilit in cadrul oferit de dispozitiile art. numarul lor crescand la 13 odata cu aderarea la UE in 1973 a Danemarcei. Ca organizare ea cuprinde 26 directorate si 50 servicii speciale. formata din 6 state.155 -. executivulprimei comunitati europene. Mari Britani. iar Centrul de Informare al Comisiei Europene in Romania. 163 din Tratatul instituind Comunitatea Europeana. Irlandei. iar din 2010 cand Uniunea Europeana va avea 27 membri. Sediul Comisiei este la Bruxelles.11. iar o parte din serviciile sale auxiliare functioneaza la Luxemburg. Portugaliei si Spaniei. telefon (32-2) 2991111.Fie de a reduce numarul de membri ai Comisiei la unul pentru fiecare stat membru al UE . astfel cum au fost ele modificate prin Tratatul privind Uniunea Europeana (art. considerat prea extins in primul tratat. Prin tratatul de la Maastricht. Delegatia Comisiei Europene in Romania isi are sediul in Bucuresti. iar la 17 dupa aderarea Greciei. In 1995 avea 20 de comisari nationali ca in prezent sa fie format din 25 comisari desemnati de guvernele statelor membre. Tratatul de la Nisa. Termenul de comisie este folosit in tratatele de la Roma din motive strategice. 2 pct. cea a carbunelui si otelului in 1951.Scurta descriere Institutie originala.

Competenta Comisiei sunt enumerate in art. printr-un vot de investitura.Functie de decizie.guvenele statelor membre desemneaza. desemnati conform procedurii de mai sus. Pe baza avizului. recomandari si avize. decizie care a fost acceptata. de comun acord. persoana pe care intentioneaza sa o numeasca in functia de Presedinte al Comisiei . Comisia este formata din 28 de comisari.in continuare.Tratatul de la Amsterdam.dupa aprobarea in Parlament. de comun acord cu presedintele deja stabilit. fiind persoane cu o bogata experienta politica si manageriala. intrat in vigoare in 1999.Functie de control. Exercita competente de executie pe care i le confera Consiliul .presedintele si membrii Comisiei. numiti de guvernele statelor comunitare pentru o perioada de 5 ani. Mandatul lor putand fi reannoit de Parlamentul European. a adus o noua modificare in privinta numirii Comisiei: Parlamentul European trebuie sa aprobe oficial numirea presedintelui Comisiei. Ele sunt: .Membrii Comisiei sunt recrutati din randul celor mai buni profesionisti in diverse sectoare de activitate. Comisia recomanda Consiliului European inceperea negocierilor de aderare la UE . Colegialitatea presupune ca responsabilitatea politica a Comisiei in fata Parlamentului sa fie colectiva. ceea ce-i confera o mai mare autoritate in desemnarea colegilor sai. cu o conduita ireprosabila. Atunci cand un comisar european de origine franceza ( dna Edith Cresson. desemneaza celelalte persoane pe care intentioneaza sa le numeasca ca membrii al Comisiei . intreaga Comisie si-a prezentat demisia in fata Parlamentului -. ca organ colegial . de comun acord Independenta Comisiei decurge si din principiul colegialitatii in adoptarea deciziilor si raspunderea pentru indeplinirea lor. 155 din Tratatul de la Roma. in locul simplei confruntari. reluate in Tratatele de la Maastricht si Amsterdam.Functie de initiativa. acelasi guverne. Procedura de numire a membrilor Comisiei este urmatoarea: .Functie de executie si de gestiune. fost prim-ministru al Frantei) a fost acuzat de coruptie. in urma cu cativa ani. formuleaza propuneri. Acestea sunt imputabile colegiului si nu fiecarui comisar luat individual. Participa la adoptarea actelor de catre Consiliu si Parlament . sunt supusi spre aprobare Parlamentului European. presedintele si membrii Comisiei sunt numiti de guvernele statelor membre. Dispune de prerogative pentru a face respectate obligatiile impuse de 3 . la sfarsitul fiecarei interval.Gardian al Tratatelor UE .

intrucat Consiliul nu putea statua in chestiuni ce tin de competenta comunitara decat in baza unei propuneri a Comisiei. Monopol ce a fost contestat de Parlamentul European. un cvasi-monopol asupra functiei de initiativa in cadrul Uniunii Europene. in situatiile in care mandatul se apropie de final. inlocuirea lui pentru restul de mandat este obligatorie.actele comunitare: vegheaza la respectarea regulilor concurentei de catre agentii economici. Consiliul. In ideea asigurarii unui cadru de independenta si siguranta membrii Comisiei se bucura de privilegiile si imunitatile inscrise in “Protocolul cu privire la privilegiile si imunitatile Comunitatilor europene” din anul 1965 si anume: . mult timp.prin deces demisie individuala sau in bloc .Indeplineste functia de reprezentare interna si externa a Uniunii Comisia a detinut. statueaza asupra ajutorului de stat in tarile membre. asigura aplicarea clauzelor de salvgardare .la expirarea perioadei de cinci ani pentru care au fost numiti (mandat ce poate fi reanoit) . fie va hotara inlocuirea celui in cauza cu o alta persoana pentru durata de mandat care a mai ramas de executat. Daca Presedintele Comisiei a decedat ori si-a dat demisia. nu mai indeplineste conditiile necesare pentru exercitiul mandatului sau a comis o fapta de o culpabilitate grava. face verificari si pronunta sanctiuni in cauze care privesc intereselr financiare ale comunitatii. Tratatul de la Maastricht clarifica aceasta problema prin introducerea proceduri de co-decizie care permite Parlamentului sa respinga textul Comisiei dupa o a treia lectura. la cererea Consiliului sau a Comisiei in ansamblul ei. fie.imunitate de jurisdictie pentru activitatea desfasurata in exercitiul mandatului.prin demitere In cazul decesului. demisiei sau demiterii unui membru. 4 . care vrea sa dispuna de acest drept asemenea parlamentelor nationale.in cazurile in care Parlamentul adopta motiuni de cenzura . de care continua sa beneficieze chiar si dupa incetarea acestuia .scutirea de impozite pe salariile si alte drepturi banesti de care beneficieaza Mandatul membrilor Comisiei inceteaza: . cu votul unanim. in situatiile in care se constata ca persoana in cauza si-a incalcat obligatiile asumate la preluarea functiei. va decide ca nu mai este cazul sa faca o astfel de inlocuire. Demiterea unui membru al Comisiei se hotaraste de catre Curtea de Justitie.

prezinta programul annual si raportul general annual de activitate in fata Parlamentului European. Presedintele Comisiei Desemnat cu 6 luni inainte ca mandatul sau sa inceapa. Comisia este compusa din directii generale (DG) si servicii specializate. Comisia este cea mai mare institutie a UE. Comisia Delors. rol administrativ si protocolar. asigurand coerenta. si poate cere demisia unui comisar. eficacitatea si colegialitatea actiunilor acesteia. de exemplu Comisia Jenkins. coordoneaza relatiile Comisiei cu statele terte. Aproximativ o cincime din personalul Comisiei se ocupa cu lucrari de traducere si interpretare. un mare dozaj intre nationalitati si zone geografice. Comisia Thorn. precum si in relatiile cu tertii. 5 . prin care sunt recunoscute largi puteri discretionare presedintelui in atribuirea sarcinilor in interiorul institutiei (comisarilor). Pezideaza sedintele. fapt demonstrat de perioada Delors. Comisia Santer. Deorece legile adoptate la Bruxelles sunt adesea direct aplicabile in Statele membre. Influenta presedintelui poate fi insa. sunt desemnati de catre presedinte. Are o structura piramidal-ierarhizata. -> Vicepresedintii.000 de angajati. si in revizuirea acestora. fapt ce a determinat ca toate comisiile ce au functionat au purtat numele presedintilor lor . grupate pe zone geografice. cetatenii trebuie sa fie in masura sa ia la cunostinta aceste texte in propria lor limba. teoretic. Comisia Prodi. Presedintele Comisiei Europene este figura cea mai proeminenta a Uniunii Europene. si confirmat prin modificarea Regulamentului intern al Comisiei. in numar de doi. Presedintele Comisiei are. Are aproximativ 23. Comisia Baroso. ceea ce reprezinta cam dublul personalului ansamblului celorlalte instituti Costurile de functionare ale Comisiei reprezinta circa 3. cea mai mediatizata persoana din angrenajul institutional comunitar. el reprezentand Comisia in fata celorlalte institutii comunitare.Ca urmare a ariei de cuprindere a responsabilitatilor sale. Numirea sa se face pentru un mandat egal cu cel al Comisiei. Continuand pe linia acestei orientari. numeste vicepresedintii Comisiei. Suplinesc presedintele cand situatiile o cer. Tratatul de la Nisa a intarit rolul presedintelui Comisiei europene in raport cu ceilalti comisari: el defineste orientarile politice si organizarea interna a Comisiei. aceasta este consultat in legatura cu desemnarea celorlalti comisari. destul de mare. in practica. dintre comisari.3% din bugetul annual al UE.

Caracterul tehnic al Comisiei necesita emiterea a nu mai putin de 6000 de acte comunitare pe an. reprezentand diferite categorii socio-profesionale sau economice. Fiecare comisar este asistat in activitatea sa de un Cabinet. La luarea deciziilor un rol important il joaca asociatiile de lobby. format din functionari administrativi. cu care ocazie se adopta documente care nu necesita prezenta tuturor. in fiecare zi de joi au loc intalniri cu reprezentantii presei. Competenta comisiei Comisia este organismul care reuneste ansamblul functiilor executive in cadrul Comunitatilor si a Uniunii. in care sunt prezentate rezumate ale discutiilor ce au avut loc.Functionarea Comisiei Europene Comisia este o institutie cu caracter permanent ai carei membri se reunesc. conduce sedintele si convoaca sedinte extraordinare ori de cate ori este nevoie. adoptarea lor in Comisie fiind asadar o simpla formalitate de vot ) si “B” ( aspecte ce necesita discutii in Comisie si realizarea unui acord intre comisari pentru a fi transpuse in acte comunitare. in sedinte saptamanale de lucru. de principiu. Presedintele Comisiei stabileste ordinea de zi. Hotararile se iau in prezenta majoritatii membrilor. ce incearca sa-si impuna propria versiune in textul viitorului act comunitar. Sefii de cabinet se intalnesc saptamanal pentru discutarea problemelor ce necesita intrunirea Comisiei si pentru a pregati lucrarile Comisiei. pe baza de abilitare. mai exista inca doua modalitati de luare a deciziei: procedura de abilitare a unui comisar si procedura scrisa. Asupra acestora se vor concentra lucrarile Comisiei. in zilele de miercuri sau ori de cate ori este nevoie in formula colegiala. dintre care aproximativ 4000 sunt emise de un comisar sau altul. Analizeaza problemele de discutat si le include in doua categorii “A” (aspecte carora comisarii cad de acord prin intermediul sefilor de cabinet si nu mai trebuie discutate in plen. Exista si reuniuni ale unor grupuri de membri. cu majoritate simpla si implica raspunderea colectiva a comisarilor europeni.) Intrucat sedintele nu sunt publice. 6 . iar urmare acestui loc pe care il ocupa in cadrul “triunghiului institutional” principalele sale competente sunt legate de punerea in executare a dispozitiilor tratatelor si a actelor normative comunitare si de supravegherea modului in care sunt realizate obiectivele Uniunii. Pe langa procedura orala in sedinta plenara.

sens in care ii poate transmite recomandari si prezinta in Parlamentul European rapoarte cu privire la rezultatele acestor supravegheri . Comisia controleaza modul de acordare a subventiilor de catre guvernele 7 .verifica stadiul in care se gaseste procesul de reducere a diferentelor dintre nivelurile de dezvoltare ale regiunilor defavorizate si prezinta o data la trei ani un raport asupra acestor chestiuni in fata Parlamentului European .vegheaza asupra modului in care sunt puse in aplicare programele de dezvoltare a politicilor agricole comune si face propuneri pentru cresterea eficientei de implementare a acestor politici.inventarieaza impreuna cu fiecare stat membru dispozitiile legislative nationale. prin care invita statul in cauza de a se conforma intrun anumit timp dat. .intocmeste anteproiectul de buget Pentru punerea in practica si finalizarea competentelor. Comisia dispune de mecanismele oferite de art. pentru a preintampina distorsionarea concurentei .administreza Fondul social european . altele. 169 din Tratatul instituind Comunitatea Europeana. ea intreprinde masuri impotriva celor care nu se achita de obligatiile ce le revin prin tratate. in vederea armonizarii acestor legislatii la exigentele comunitare . de exemplu. Ea poate. In caz . Printre.examineaza preturile in domeniul transporturilor internationale si stabileste conditiile in care se deruleaza activitatile in acest sector .supravegheaza evolutia economica a fiecarui stat membru.supravegheaza modul in care sunt respectate regulile de libera concurenta si ancheteaza cazurile in care se presupune ca aceste reguli au fost incalcate . sesizand Curtea de Justitie atunci cand acestea nu se conformeaza in mod deliberat. fie ca ei apartin sectorului public sau celui privat. de dreptul de a emite avize. poate sesiza Curtea de Justitie pentru aplicare de sanctiuni.dezvolta dialogul cu partenerii sociali europeni . In acest sens: .1.verifica compatibilitatea ajutoarelor acordate de catre un stat unor intreprinderi. sa initieze urmariri contra Statelor membre care nu aplica directivele europene. Ea trebuie sa se asigure ca legislatia Europeana este corect aplicata de catre Statele membre si ca ansamblul cetatenilor si operatorilor pietei unice profita de echilibrul care a fost creat. Principala competententa a Comisiei este aceea de a veghea asupra felului in care statele si institutiile comunitare pun in aplicare dispozitiile tratatelor si a actelor emise in executarea lor. iar in masura in care aceasta nu se conformeaza.

Comisia poate aplica amenzi intreprinderilor recunoscute ca fiind culpabile de violarea regulilor stricte impuse de UE. a Consiliului sau din propria initiativa. 3. 155 din Tratatul instituind Comunitatea Europeana o confera Comisiei. Daca in tratatele instituind Comunitatea Europeana si cel instituind Comunitatea Europeana a Energiei Atomice. Comisia cu cateva exceptii. avand in vedere interesul general.nationale propriilor industrii si autorizeaza alocarea de ajutoare de catre Stat. atunci cand aprecieaza ca imprejurarile care au determinat promovarea proiectelor s-au schimbat radical. pe care acesta le ia in discutie si le supune adoptarii. pare a fi de o importanta subsidiara fata de cea legislativa. potrivit caruia Comisia poate aproba in numele Comunitatii. sens in care emite avize si recomandari. decezii elaborate dupa parcurgerea unui proces legeslativ specific.4 din tratatul instituind Comunitatea Europeana. Atunci cand Tratatele comunitare dispun. ori cand constata o lipsa de interes legislativ din partea 8 .G pct. prin retragerea proiectelor de acte normative de pe masa de lucru a Consiliului. precum si in recomandari pe care Comisia le trimite primei institutii. acestea servind ca suport pentru adoptarea unui act normativ. modificat prin art. atunci cand considera acest lucru ca fiind necesar. In cazuri grave de incalcare a legislatiei in domeniul concurentei.14) 4. Comisia. exercita un rol preponderent executional. de a propune proiecte legislative. Principal rol in ansamblul institutiilor comunitare. constituie totusi o arma destul de puternica in mana ei. Desi dreptul la initiativa legislativa al Comisiei. Initiativa legislativa consta in proiecte de acte normative adresate Consiliului. O situatie deosebita este reglementata in cuprinsul art. in vederea finalizarii obiectivelor propuse de constructie europeana. in Tratatul instituind Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului ea este principalul for decizional. atunci cand acestea dispun ca astfel de modificari se pot face dupa o procedura simplificata. 228 par. intrucat ea poate bloca procesul decizional. Comisia participa la derularea procesului decizional care are loc la nivelul altor institutii comunitare. in limitele prescrise prin dreptul comunitar. la solicitarea Parlamentului European. emitand decizii si recomandari. Rolul acestor acte (avize si recomandari) este acela de a ajuta institutiile comunitare in derularea procesului decizional care are loc la nivelul lor.80 din Tratatul privind Uniunea Europeana. Are putere de decizie proprie. pe care art. dupa consultarea ori obtinerea acordului Consiliului (art. modificari ale unor acorduri incheiate cu terte state sau organizatii internationale. 2.

Ea participa la reuniunile acestora. Conventia de la Lomé. 9 . manifestata in amanarea dezbaterii proiectelor vreme indelungata. Comisia nu este cea care ia principalele decizii privind politicile si prioritatile UE. ea fiind cea care deruleaza negocierile pentru incheierea unor acorduri intre Comunitate si tertele state sau organizatii internationale (art. alaturi de sefii de stat si de guvern ale Statelor membre. Comisia indeplineste acest rol de pregatire a noilor politici europene.228 par. la Adunarea economica anuala a Grupului celor sapte tari cele mai industrializate . fiindui prezentat Consiliului un proiect. ceea ce ar implica aparitia riscului denaturari continutului proiectului. Comisiei ia fost conferita si competenta de reprezentare. este considerata ca un model de cooperare Nord-Sud. cat si la discutiile referitoare la propriile proiecte de propuneri legislative. Mai recent. nu pentru a apara interesele sectoriale sau pe cele ale diferitelor tari. Caraibilor si Pacificului (ACP). O astfel de initiativa poate fi luata si atunci cand Comisia considera ca intr-o anumita conjunctura. Comisia a negociat acordul de liberalizare a schimburilor in cadrul Rundei Uruguay. acesta l-ar adopta dar cu numeroase si substantiale modificari. ci in functie de propria sa apreciere a intereselor Uniunii si a cetatenilor sai. Toate aceste atributii au facut ca aceasta institutie sa fie considerata “motorul Uniunii Europene”. care apropie UE de tarile in curs de dezvoltare ale Africii. Aceasta responsabilitate revine uneori Consiliului Uniunii Europene.Consiliului. El ia parte. In plus. Limitele puterii Comisiei Europene. care are puterea de a o scoate din functiile sale. Comisia este responsabila in fata Parlamentului European. presedintele Comisiei participa. ca reprezentant al ansamblului Uniunii Europene. 5. Chiar daca beneficieaza de drept de initiativa. ca si Statele membre. 80 din Tratatul privind Uniunea Europeana).G pct. Comisia este responsabila de negocierea acordurilor comerciale si de cooperare cu terte tari sau grupuri de tari din intreaga lume. prin depunerea de motiuni de cenzura sau de incredere. la reuniunile semestriale ale Consiliului European. ea poate emite propuneri. 1 din Tratatul instituind Comunitatea Europeana. cat si crearea noii Organizatii Mondiale a Comertului (OMC) in numele UE. In domeniul cooperarii interguvernamentale. astfel cum a fost el modificat prin art. ai carei membri sunt ministrii guvernelor Statelor membre si in numeroase cazuri Parlamentului European. in egala masura.

10 . Functiile Comisiei antreneaza. Comisia sesizeaza Curtea de Justitie. Gestiunea bugetului comunitar de catre Comisie este supusa controlului Curtii de Conturi. Ea trebuie sa raspunda si intrebarilor scrise sau orale puse de catre membrii Parlamentului. in cadrul carora trebuie sa explice si sa justifice politicile sale. Parlamentul European elibereaza Comisia de responsabilitatea pentru executia fiecarui buget anual.Comisia participa la toate sesiunile Parlamentului European. in mod regulat. interventia Curtii de Justitie. Comitetul economic si social si Comitetul regiunilor pe care le consulta asupra celei mai mari parti a proiectelor sale de acte legislative. al caror rol consta in garantarea bunei utilizari de catre Comisie a banilor contribuabililor europeni. Comisia lucreaza in stransa colaborare cu cele doua organe consultative ale Uniunii. Scopul comun urmarit de cele doua institutii consta in eliminarea fraudei si risipei. atunci cand directivele sau reglementarile sale nu sunt respectate de catre guverne sau intreprinderi si. Pe de o parte. ele insele se adreseaza Curtii atunci cand nu sunt de acord cu amenzile impuse de Comisie. care se pronunta in ultimul termen asupra problemelor de drept European. pe de alta parte. Pe baza raportului Curtii de Conturi.