You are on page 1of 12

Intr-adevăr, este uimitor sa remarcăm multiplele moduri in care cuprul poate deveni un aliat de încredere al sănătății corpului

nostru. Dar cum poate un metal să acționeze atît de favorabil asupra organismului? Deoarece este esențial în procesul de sinteză a colagenului, in folosirea fierului in hemoglobină si in metabolismul vitaminei C. In acest mod, cuprul devine un agent activ ce ne ajută sa avem un păr mai frumos si sa diminuăm durerile articulare (care sunt frecvente mai ales in cazul sportivilor de performanță). Totuși, cel mai mare avantaj din partea cuprului îl au persoanele care suferă de artrita, deoarece, purtat sub forma de brățară în jurul încheieturii mîinii, acest metal le diminuează simptomele și le reduce durerile. În trecut, femeile purtau cuprul sub formă de cercei in acelasi scop - pentru prevenirea sau tratarea artritei. De curînd s-a inventat o nouă metodă, mai discretă, de a beneficia de efectele curative ale cuprului - sub formă de mici discuri de cupru care se lipesc pe interiorul ceasurilor de mînă. Unii specialiști afirmă că purtarea unei brățări de cupru în jurul incheieturii mîinii timp de 30 zile duce la absorbirea in organism a 13 mg de cupru - in timp ce doza zilnică recomandată de cupru pentru sistemul nostru metabolic este de 1,5 -3 mg. Suplimentarea dozei se poate face și prin consumul de surse naturale de cupru, precum fructele de mare, vinul rosu, ciocolata, nucile, fasolea, mazarea, ciupercile etc. Calitațile terapeutice ale cuprului se extind si asupra bolilor de piele, cataractei, bolilor venerice sau afecțiunilor plamînilor. Deficiența de cupru din organism poate afecta țesuturile conjunctive si articulațiile. Deficitul de minerale nutritive (calciu, cupru, zinc, crom, magneziu) din organismul si părul oamenilor poate avea repercusiuni mult mai grave, avînd în vedere faptul că un studiu - condus de Dr. Lynn Wecker și colegii săi de la Louisiana State Medical Centre - a demonstrat ca majoritatea persoanelor care suferă de autism prezinta dezechilibre nutriționale de minerale la nivelul organismului. Însa, trebuie să acordăm o atenție sporită dozei de cupru din organismul nostru deoarece, consumat in cantitati mari, acest metal nutritiv se poate transforma in element toxic care provoacă o serie de boli deosebit de grave, influentînd in special carența de zinc - un alt mineral cu multiple efecte curative - din organism.

Țesutul conjunctiv este extrem de polimor . El este un ingredient important în producerea și întreținerea mielinei. Cuprul ajută la trecerea fierului într-o formă pe care organismul o poate folosi (forma ferică) și intră în componența unor enzime care transporta fierul de la si către țesuturi. legîndu-le unele de altele pentru a forma organele. Asupra oaselor și pielii: Cuprul este indispensabil formării țesutului conjunctiv. Un deficit de cupru va produce o boala caracterizată de anemie și de acumularea fierului în țesuturi.menține organele la locul lor. însă rolurile sale în organism sunt deosebit de importante. Cuprul previne anemia: Deși toată lumea știe că anemia este datorată carenței de fier. S-a observat că fracturile oasoase. În formarea lui cuprul este absolut esențial. . conferă fermitate pileii și rezistență oaselor. El intră în componența multor enzime ce se găsesc în toate celulele corpului și care au drept scop tocmai neutralizarea radicalilor liberi și limitarea distrugerilor celulare. Din fericire. Dezvolatarea copiilor depinde foarte mult de cantitatea de cupru din timpul sarcinii dar și după naștere. Corpul lor stochează acest mineral în ultimul trimestru de sarcină pentru a asigura cantitatea de cupru necesară numeroaselor procese metabolice în care acesta este implicat. s-a dovedit că și cuprul are un rol important în prevenția acestei afecțiuni. organismul poate controla nivelul oxidărilor tisulare prin neutralizarea radicalilor liberi grație unor sisteme antioxidante. Efect antioxidant: Radicalii liberi sunt produși nocivi ai metabolismului care în lipsa neutralizării produc distrugeri la nivel molecular în celulele si țesuturile organismului. Are de asemenea un rol important în formarea neurotransmitătorilor – mesageri ce poarta informația de la o celulă nervoasa la alta. Colagenul este unul dintre tipurile de țesut conjunctiv ce se găsește în piele și în oase. acel țesut care acționează ca un liant între toate celulele organismului. Oxidările produse în procesele metabolice cresc riscul de cancer și de boli cadiovasculare. malformațiile de schelet și osteoporoza sunt mai frecvente atunci cînd există un deficit de cupru.Cuprul face parte din categoria microelementelor. acel material care invăluie fibrele nervoase. Cuprul este crucial pentru formarea si dezvoltarea normală a creierului si sistemului nervos. În apărarea organismului față de radicalii liberi cuprul joacă un rol important.

Aportul de cupru: Cupru nu este sintetizat în organism iar necesarul din acest este obținut doar din alimentație. iar acestea nu trebuie sa ia niciun supliment de cupru. caderea parului. carenț a de cupru poate duce la anemie. Excesul de cupru se manifesta prin varsaturi. tulburari de respiratie. insomnie. . Deficitul și excesul de cupru: Datorita relației strînse care există între cupru și fierul din organism. Este destul de rara in cazul adultilor. ciupercile. hipertensiune. oboseala. nucile. Predispuse catre inmagazinarea cuprului in exces sunt persoanele cu hepatita. ficatul. ciclu menstrual neregulat. deficitul de cupru fiind specific copiilor si in in special prematurilor. crustaceele. Surse de cupru sunt legumele verzi. fasolea verde. semințele. cerealele. ciroza sau boala Wilson.

oase si muschi. mai ales la nou nascuti. Retentia tisulara este determinata de modul de administrare. creier. oxidativ. splina. dar mai ales in ficat. ceea ce favorizeaza aparitia anemiei. Un continut mai mare decat normal este intalnit la bolnavii de ciroza. par. rinichi. Functii ale cuprului in organism Cuprul intervine in activitatea generala a organismului prin intermediul a diferite metabolisme. acestea pot fi gasite in unele specii de pesti. inima. morcov. vinete. In corpul omenesc exista o cantitate mica de cupru. gutui.De asemenea. Absorbtia cuprului Necesarul zilnic de saruri al organismului este de 2-4 mg. de combinatia chimica si de varsta. lamaie. lipsa lui poate produce fenomenul de osteopatie. Sarurile de cupru ajuta la mentinerea integritatii peretilor vasculari (prin interventia in metabolismul tesutului conjunctiv) si intervine in fenomenul mielogenezei si in cel de osificare. Alti factori care favorizeaza asimilarea acestui element sunt sarurile de fier. Continutul de cupru al organismului variaza de la individ la individ. In stare naturala. plamani. de TBC sau de anemii cronice. mai ales albus. La copii. stomac. deficitul de cupru poate duce la tulburari in formarea globuleleor rosii. repartizata intre diferite organe. In regnul vegetal sarurile de cupru sunt continute de pere. precum si de natura sarii de cupru (mai ales sulfati. azotati sau cloruri). in cantitate foarte mica se gaseste in stomac. glandele endocrine. nasturel si nuci. cianuri etc.Inca de acum 50 de ani au inceput studiile stiintifice asupra cuprului in organism. Sarurile in a caror componenta intra acest metal au rol foarte important. necesar pe care regimul alimentar nu il poate asigura. crustacee si in oua. sarurile de cupru se gasesc in organismul animal. in moluste. tesuturile oculare si par. datorita acidului clorhidric. De aceea. cu greutatea cuprinsa intre 100 si 150 mg. si anume in: ficat.. . alune. ele fiind componentele unor enzime (cuproenzime) cu rol in sinteza globulelor rosii si in unele procese metabolice. cirese. ca repartitia cuprului are ca indicator continutul acestuia in ficat. visine. Absorbtia cuprului se face mai ales prin stomac si este favorizata de un PH alcalin. Se pare totusi. globulele rosii. sfecla rosie. Daca in organism cuprul se prezinta sub forma de complecsi organici ca atare. castane.

Sindromul de toxicitate cuprică Cuprul este un oligoelement esenţial. în special micotice şi tip Candida – la nivel digestiv sau la nivel respirator. artere. păr. în etapele finale ale ciclului Krebs. o enzimă legată de producţia de serotonină. emoţionale şi neurologice. schizofrenie şi altele. Ca rezultat. care se găseşte în organismul uman în mici cantităţi şi este esenţial pentru sănătatea fizică şi mentală. tulburări bipolare. ligamente. Cuprul este necesar pentru fertilitatea feminină şi menţinerea sarcinii. Dezechilibrele de Cupru sunt asociate cu tulburări psihologice. Aceste probleme dispar după reechilibrarea alimentară. pierderi de sarcină. 4) Sistemul glandular. Este necesar şi pentru monoamin oxidaza. vene şi alte ţesuturi. Cuprul este necesar pentru fixarea calciului în oase. Cuprul este implicat profund în toate aspectele sistemului nervos central. anxietate. Afectează mai mult femeile.Functii ale cuprului in organism Cuprul intervine in activitatea generala a organismului prin intermediul a diferite metabolisme. norepinefrină şi dopamină. pentru controlul simptomelor. reducerea stresului şi echilibrarea biochimiei organismului. Când apar dezechilibre. persoana este supusă multor infecţii. Este studiat de foarte mult timp şi încă nu îi este apreciată complet importanţa pentru sănătatea umană. 2) Cuprul este necesar pentru producerea energiei la nivelul celulelor. Medicamentele sunt necesare doar o perioada scurtă. în special la tineri şi până la depresie. lipsa lui poate produce fenomenul de osteopatie. tulburări sexuale şi altele. 6) Sistemul nervos – cuprul stimulează producţia de neurotransmiţători epinefrină. Orice problemă a Cuprului determină oboseală. deficitul de cupru poate duce la tulburari in formarea globuleleor rosii. până la chisturi ovariene. . infertilitate. pentru construcţia şi repararea tuturor ţesuturilor conjunctive. de la sindromul premenstrual. ceea ce favorizeaza aparitia anemiei. Dezechilibrele pot determina probleme genitale feminine. Funcţiile Cuprului în organismul uman: 1) este important pentru integritatea oaselor şi ţesutului conjunctiv. dar şi la bărbaţi dezechilibrul cuprului poate afecta potenţa şi dorinţa sexuală. Dezechilibrele Cuprului pot determina afectări osoase. în special tiroida şi glandele suprarenale (adrenale) sunt foarte sensibile la cupru. 3) Răspunsul imunitar al organismului depinde de echilibrul zinc-cupru. 5) Sistemul reproducător – se cunoaşte relaţia dintre cupru şi metabolismul estrogenilor. În dezechilibrele Cuprului apar probleme precum hipotiroidia. La copii. piele. Sarurile de cupru ajuta la mentinerea integritatii peretilor vasculari (prin interventia in metabolismul tesutului conjunctiv) si intervine in fenomenul mielogenezei si in cel de osificare. depresie şi alte probleme legate de prea puţină energie. unghii. de la pierderi de memorie. De aceea. de la spiculi osoşi până la osteoporoză. inclusiv tendoane.

Principalele simptome care apar datorită acestei condiţii. Când Cuprul este indisponibil biologic. Persoanele stresate au Cupru excesiv în corp. Eck. Cuprul se găseşte în anumite alimente în cantitate mai mare: exemplu în carne. senzaţia de ceaţă şi confuzie mentală. adică acest lucru înseamnă . tulburări bipolare. pe care nu îl pot folosi. la tulburări obsesib-compulsive. Mai specific. prezente la din ce în ce mai mulţi adulţi şi copii (datorită stresului) sunt: 1) Cuprul şi sistemul nervos. dar corpul nu-l poate folosi) Cel mai frecvent se întâlneşte combinaţia dintre bio-indisponibilitate şi intoxicaţia cu Cupru (există mult Cupru în organism. ouă. sau creierul nou are nevoie de Zinc. Hrana rafinată este săracă în Cupru. pe care acesta nu-l poate folosi.lipsa (deficienţa de Cupru) . compasiunea şi iubirea.Dezechilibrele de Cupru sunt de trei feluri: . fobii şi schizofrenie. datorită metabolismului lor mai activ. De aceea se pot declanşa orice fel de probleme emoţionale cu putinţă – de la depresii. În contrast. dr. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că proteinele cu rol de transportor pentru Cupru. Candida şi ceilalţi fungi au un metabolism anaerob.şi bio-indisponibilitatea Cuprului (există. Acest neocortex este asociat cu emoţii mai „rafinate” precum raţionamentul. este cel care are nevoie de Cupru. Acest lucru se datorează faptului că oligoelementul Cupru favorizează metabolismul aerob. spunea că diencefalul. 2) Cuprul şi infecţiile fungice Organismul omenesc foloseşte Cuprul pentru a controla multiplicarea fungilor (ciupercilor). sau creierul vechi. în creier şi organele genitale feminine. foarte emoţional. tipul de metabolism dezirabil pentru fiinţa umană. insomnia. rigid şi intolerant. până la anxietate şi violenţă. nervozitatea. şi îl va depune în anumite organe). Neocortexul. creatorul sistemului de reechilibrare nutriţională. aşa numitul „creier animal”. carne de pasăre. nuci. Un biochimist american. Cuprul este necesar. migrenele. Cuprul nelegat circulă liber prin corp şi se acumulează în special în ficat. Din cauza lipsei acestor proteine „cărăuş”. Cuprul este legat de violenţa prezentă în prezent în lume. agitaţia mentală. alături de Fier. vor exista în acelaşi timp simptome de toxicitate tip Cupru.intoxicaţia cu Cupru . cât şi cele de deficienţă de Cupru. Când apare un dezechilibru între Cupru şi Zinc. Cuprul mai este numit şi „mineralul emoţional”. Copiii au nevoie de mai mult Cupru decât adulţii. iritabilitatea şi altele implică cuprul. seminţe şi cereale. Atacurile de panică. persoana se reîntoarce la comportamentul „creierului primitiv”. pentru sistemul de transport electronic în cadrul căruia este produsă cea mai mare parte a energiei celulelor noastre (ciclul Krebs). precum ceruloplasmina sau metallothioneina sunt deficienta. pentru că acest oligoelement accentuează emoţiile şi determină un comportament fixist. Fructele au un nivel scăzut de cupru.

Studiile au arătat că femeile care prezintă nivele scăzute de estrogeni şi nivele scăzute de Cupru prezintă mai des pierderi de sarcină. pe de altă parte. De cele mai multe ori. Libido-ul scăzut la bărbaţi şi femei este legat frecvent de dezechilibrul de Cupru. Alte simptome legate de dezechilibrul de Cupru sunt amenoreea. care la rândul lor pot determina dezechilibrarea Cuprului. atunci apar probleme atât de fertilitate cât şi de dinamică sexuală. Corectarea dezechilibrelor de Cupru va ajuta imens o sarcină normală. fibroamele uternice. Dar tot ele prezintă şi cel mai frecvent simptome ale dezechilibrului de Cupru. Zincul este elementul masculin şi Cuprul este elementul feminin. Pierderile de sarcină şi infertilitatea. Cuprul este utilizat şi pentru piscine şi băi. Dacă acesta scade. Echilibrarea se face prin balansarea Cuprului. metabolismul aerob sau dependent de oxigen nu poate funcţiona optim. chisturile ovariene. care interferă cu metabolismul Zincului. mastopatia fibro-chistică. De aceea. apar simptome de intoxicaţie cu . Acest lucru se întâmplă întrucât nivelul de estrogeni este corelat cu nivelul Cuprului şi ambele cresc în perioada premenstruală. dismenoreea. au şi o predominanţă estrogenică. Energia lor scade şi corpul le „amorţeşte”.că ele fermentează zaharuri pentru producţia energiei lor. în vederea controlului creşterii fungilor (ciupercilor). Din acest motiv. Femeile care au prea mult Cupru (intoxicaţie cu Cupru) prin indisponibilitatea biologică a sa. Cuprul este foarte util pentru menţinerea sarcinii. Din acest motiv. Când apar dezechilibrele. atunci când Cuprul nu este disponibil pentru organism în cantitate suficientă. endometrioza şi altele. nu prin administrare de progesteron. este mai frecventă la femeile care prezintă Cupru crescut sau indisponibil biologic. administrarea de Zinc suplimentar şi vitamina B6 poate determina scăderea Cuprului suficient de mult cât să determină o reducere a simptomelor sindromului premenstrual. cât şi la femei. în multe situaţii. Femeile cu Cupru indisponibil biologic şi nivele crescute de Cupru în organism (analiza minerală a firului de păr) nu mai au nici un interes în sex. aceste probleme se pot corecta uşor prin reechilibrarea nivelelor de Cupru şi Zinc prin folosirea metodelor de nutriţie echilibrată. boala inflamatorie pelvină. Adică au mai mult estrogen decât progesteron în organism – sunt mai plinuţe şi cu mai multe curbe ale corpului. Interesul sexual scăzut la bărbaţi este legat de Cupru. Acest lucru se poate datora în parte si slăbiciunii glandelor suprarenale. 3) Cuprul şi sistemul reproducător Femeile au tendinţa de a avea nivele de Cupru mai crescute decât bărbaţii. Sperma bărbaţilor este foarte bogată în Zinc. atât la bărbaţi. Sindromul premenstrual – apare foarte des din cauza dezechilibrului de Cupru. multe dintre culturi sunt stropite cu sulfat de cupru pentru a omorâ ciupercile şi paraziţii. pentru că apare şi un exces de Calciu în ţesuturi care determină o scădere a sensibilităţii sistemului nervos. Infertilitatea. Există multiple alte cauze ale infertilităţii. în timp ce metabolismul anaerob sau fermentarea zaharurilor se dezvoltă la maxim.

Aceasta înseamnă că se opun unul altuia în organism. depresie. maleabilitatea şi conductibilitatea electrică excepţională. furie ascunsă şi resentimente. Administrarea de contraceptive orale şi existenţa unui sterilet modifică clar nivelul de Cupru din organism 4) Cuprul şi ţesutul conjunctiv Cuprul este necesar pentru formarea colagenului. Multe dintre trăsăturile feminine tradiţionale sunt asociate cu Cuprul: blândeţea. dureri testiculare şi uneori cancer testicular. emoţiile excesive. şi deficienţa de Cupru determină probleme ale ţesutului conjunctiv. Doza zilnică de vitamina C ar trebui să fie de minim 500 mg pe zi. Alte calităţi sunt copilăreala excesivă. vergeturile şi diferite alte probleme articulare. Cuprul tinde să oxideze şi să distrugă vitamina C din organism. sentimentalismul. infecţiile prostatice şi într-o anumite măsură. un exces de Cupru poate determina cu uşurinţă o deficienţă de vitamina C în organism. unghiilor de la mâini şi picioare. Astfel.Cupru. tulburări de dinamică sexuală. cu toate simptomele acesteia. Cuprul este direct antagonist cu vitamina C. osteoporoza. Altele pot include chiar scolioza şi alte tulburări posturale. precum şi multe probleme ale pielii. frici. care include moliciunea. mult mai mare decât cea considerată normal doză zilnică (60 mg pe zi). Unul dintre simptomele cele mai pregnante ale deficienţei de vitamină C sau scorbut este sângerarea la diferite nivele. precum căderea părului sau măcinarea unghiilor. Dacă personalitatea nu este complet integrată sau cuprul este prea ridicat. . La bărbaţi. adesea cu orientare artistică şi naivitate copilărească. de exemplu sângerarea gingiilor. Acest lucru se poate lega de calităţile Cuprului metalic. trăirea într-o lume imaginară şi naivitatea. printre simptomele toxicităţii Cuprului enumerăm mărirea de volum a prostatei. Acest lucru se datorează slăbiciunii ţesutului conjunctiv. Există o „personalitate Cuprică”. anxietate sau chiar violenţă. în care excesul de Cupru determină anumite comportamente. adică leagă şi elimină din organism Cuprul. în special la nivelul sistemului cardio-vascular. Cuprul în exces sau indisponibilitatea biologică a acestui determină adesea probleme ale ţesutului conjunctiv. prin interferarea cu legăturile bisulfidice ale ţesutului conjunctiv. Trăsăturile pozitive includ natura emoţională. sensibilă. o tendinţă spre depresie. În mod ciudat. unde se asociază cu tendinţa la anevrisme şi ateroscleroză. Iar vitamina C chelează. Acestea inclus senzaţie de rătăcire mentală. Deficienţa de Cupru este legată de prezenţa aterosclerozei şi altor afecţiuni cardio-vasculare. atunci apar şi trăsăturile negative. gânduri multiple şi rapide. De aceea foarte mulţi oameni se simt mai bine când iau vitamina C. Multe persoane ştiu că vitamina C are o importanţă critică pentru ţesutul conjunctiv. bunătatea şi intuiţia. cancerul prostatic. părului. Adesea persoanele cu nivel crescut de Cupru arată mult mai tinere decât sunt în realitate. Simptomele asociate cu tulburări ale ţesutului conjunctiv şi articulaţiilor includ artrita. 5) Cuprul şi dependenţele (adicţiile).

datorită insuficienţei glandei suprarenale. Personalitatea tip Cupru are tendinţa de a acumula rapid Cupru.fobii. La analizele de sânge. Copiii se nasc cu nivele mai crescute de Cupru. Multe dintre afecţiunile lor. Cuprul în exces taie pofta de mâncare. Sucul de fructe poate fi de ajutor temporar. unde hrana constă în carbohidraţi de proastă calitate. Un al simptom comun al excesului de Cupru îl poate reprezenta lipsa apetitului sau un anumit grad de anorexie. apar dezechilibre ale Cuprului şi Zincului frecvente. precum otitele. dar nu apare nici o îmbunătăţire prin suplimentarea de fier. problemele de somn şi cancere la copii. La adolescenţi. Sunt multe mecanisme prin care Cuprul influenţează apariţia şi dezvoltarea unui cancer: Cuprul determină toxicitate la nivel hepatic. 7) Cuprul şi cancerul Dezechilibrul de Cupru afectează sistemul imunitar. pe măsură de nivelul Cuprului scade după vârsta de 4 ani. 8) Cuprul şi copiii Cuprul are un impact incredibil asupra copiilor. în special la femei. precum Candida. Personalităţile tip Cupric sunt mai atrase de alimente precum zahărul şi dulciurile sau alimentele sărate. Acesta poate funcţiona ca un mecanism de apărare psihologic. Ei îşi pierd o parte din această sensibilitate. la majoritatea copiilor se observă nivele foarte crescute de Cupru. erupţiile cutanate şi mătreaţa se datorează dezechilibrului Cupru-Zinc. inventatorii şi alte tipuri „hiper-cuprice” trăiesc „pe muchie de cuţit”. anemia dispare rapid. În prezent. precum în schizofrenie. Dacă se echilibrează nivelul Cuprului. SADH. colicile. În cancer apar toate cele trei disfuncţii ale Cuprului. în timp ce Zincul stimulează centrul foamei din creier. atâta timp cât Cuprul nu creşte prea mult. principalul mineral necesar pentru un răspund imunitar. . psihoze şi violenţă. intoxicaţia cu Cupru şi bio-indisponibilitatea Cuprului. Cuprul afectează funcţionarea glandei tiroide. care agravează evoluţia cancerului. cu creşterea tendinţei la infecţii şi la angiogeneză tumorală. Determină o uşoară detaşare de realitate a persoanei şi favorizează uşurarea stresului la un individ sensibil. Excesul de Cupru interferă cu metabolismul Zincului. Este un mecanism bun. Artiştii. o cauză importantă în anemii. dar uneori poate accentua simptomele. precum pizza. blocând funcţionarea acestui organ şi nepermiţându-i să-şi îndeplinească funcţiile de drenaj metabolic. De aceea. Cuprul este necesar şi pentru buna funcţionare a metabolismului Fierului. tocmai datorită nivelului crescut de Cupru. Cuprul stimulează dezvoltarea infecţiilor micotice. Alte probleme legate de acest dezechilibrul pot fi tulburările de dezvoltare şi învăţarea. Zincul este necesar şi pentru simţul mirosului şi al gustului. arată exact precum o anemie feriprivă. în cea mai mare parte ascuns în ţesuturi. lipsa de Cupru. Copiii mici sunt foarte sensibili şi intuitivi. Creşterile prea mari de Cupru determină rupturi psihotice de realitate. în special a celor mici. o reprezintă dezechilibrul Cuprului.

Consumul de proteine stimulează activitatea glandulară. În schimb poftesc la dulciuri (pentru că proteinele le produc simptome de greutate în digestie). printre altele la creşterea accentului pe egalitatea dintre femei şi bărbaţi. a dus. dacă o persoană devine vegetariană din orice fel de motiv. cât şi la bărbaţi în ultima sută de ani. Corpul încearcă să reîntărească pereţii slăbiţi sau inflamaţi ai arterelor prin tapetarea lor cu calciu la interior. care efectiv îi împinge la limita răbdării.Dezechilibrele Cuprului la copii apar în timpul sarcinii. Proteinele vegetale sunt bogate în Cupru şi sărace în Zinc. a dus la cunoaşterea intuitivă şi religioasă. precum şi la mişcările „new age” sau alte mişcări spirituale. atunci când copilul este alăptat. excesul de Cupru determină ca persoana să devină obligatoriu vegetariană. dietele vegetariene dau rezultate bune. Stresul de acasă sau la şcoală este un alt factor critic pentru copiii sensibili. sub forma plăcilor de aterom. Dieta copiilor este de cele mai multe ori dezechilibrată. dar de fapt eşti intoxicat cu Cupru! Nevoia pentru carne reapare când nivelele de Cupru şi Zinc se reechilibrează. iar zahărul (din toate dulciurile) este o otravă care elimină Zincul şi promovează creşterea Cuprului. comportament anti-social. Prea mult Cupru împiedică şi funcţia glandei tiroide şi funcţionarea ficatului. apar simptome precum oboseala. În situaţii de stres. de orice fel. un mineral necesar pentru fabricarea enzimelor digestive. tulburarea se accentuează. nivelul general de Cupru va creşte. Acest lucru înseamnă că nu mai poate digera carnea foarte bine. Ca urmare a dezechilibrului de Zinc-Cupru din laptele mamelor. feminin”. 9) Cuprul şi sistemul cardio-vascular Cuprul indisponibil biologic determină apariţia aterosclerozei şi a tendinţei la anevrisme. 10) Cuprul şi societatea Cuprul este numit şi „mineralul iubirii” sau „mineralul intuitiv. Senzaţia este că devii mai spiritual. Unele persoane cu o cantitate prea mare de Cupru în organism nu pot mânca deloc proteine. tulburări de atenţie şi învăţare. autism şi infecţii frecvente (precum otite). pentru că este atât de important pentru aparatul reproducător feminin. Creşterea nivelului Cuprului atât la femei. datorită problemelor mamelor. În timp. Vaccinările şi medicamentele chimice pot accentua dezechilibrul Cupru-zinc. aceasta . Ateroscleroza este secundară de cele mai multe ori unei slăbiciuni a peretelui vascular. Dezechilibrele de Cupru la copii se asociază cu întârzierea dezvoltării. prin eliminarea zincului. Şi viceversa este adevărat. Excesul de Cupru este asociat cu prolapsul de valvă mitrală şi alte probleme cardiovasculare. La început. senzaţia de ceaţă mentală şi alte simptome. hiperactivitate. 11) Dietele vegetariene şi Cuprul Cuprul în exces interferează cu Zincul. Dacă este prea sever. se pierde Zinc şi creşte nivelul Cuprului.

materialele dentare. să mai dea la o parte furia şi să înveţe să mediteze.eliberează Cuprul din depozite. . care completează absorbţia acestuia). zincul şi complexul de vitamine B: Proteinele animale sunt foarte bune. 7) Oamenii cu exces de Cupru sunt foarte sensibili şi au nevoie să încetinească un pic ritmul. manganul. 4) Excelentă este şi terapia prin saună. vitamine B şi amino-acizi sulfuraţi care includ cisteina şi taurina. steriletul din cupru şi pilulele contraceptive. fasole. evitaţi dulciurile (de orice fel. pielii şi colonului. Suplimentele care sprijină glanda suprarenală sunt vitaminele A. ceea ce provoacă simptome. proteina care leagă Cuprul şi-l transportă prin organism . datorită conţinutului crescut de zinc. a ficatului. fier.Ţevile de apă din cupru . odihnă şi schimbări în stilul de viaţă (simplificaţi viaţa!) 3) Stimularea organelor de eliminare. care au multe efecte secundare nedorite.Vasele din cupru. în munca.Deficienţele de vitamine – în special vitamina C şi complexul B . seleniu. în locuinţa sau alte aspecte importante ale vieţii. să se relaxeze mai mult. carnea roşie este cea mai bună sursă de Zinc. 5) Alte metode bune sunt clismele cu cafea.Diete cu mult Cupru – nuci. . 6) Nu sunt necesare substanţele chelatoare. 2) Reducerea fricii şi stresului – prin diferite metode – terapie personală. în special pancreatina. Enzimele digestive. cereale. carne (aici există echilibrarea cu Zincul. irigările colonului şi masajul corporal. sau analiza minerală tisulară (disponibilă şi în ţara noastră). Pentru a sprijini funcţionarea glandelor suprarenale. Surse de Cupru: . crom şi alte minerale . făina albă. inclusiv fructele) şi consumaţi proteine la fiecare masă. în special sauna cu infraroşii.Cupru crescut congenital – copii născuţi cu nivel crescut de Cupru . Sindromul de oboseală cronică sau epuizarea glandelor suprarenale este adesea legat de dezechilibrul de Cupru din organism. Detectarea dezechilibrului cuprului se face cel mai bine prin Analiza firului de păr.Deficienţele minerale – de mangan. C şi E. Reducerea Cuprului în exces din ţesuturi se poate realiza prin mai multe metode: 1) Reechilibrarea biochimiei organismului. Aceşti indivizi au nevoie să mănânce proteine şi simptomele vor dispărea în timp. stimularea producţiei de energie şi îmbunătăţirea activităţii glandelor suprarenale. seminţe. sunt foarte importante. orezul alb sunt lipsite de zinc.Deficienţa de Zinc – zahărul rafinat.Probleme hepatice . Unii au nevoie de schimbări mari în relaţiile lor.Slăbiciunea glandelor suprarenale (sindromul de oboseală cronică) – hormonii suprarenalieni ajută ficatul să producă ceruloplasmină. reziduurile de fungicide şi pesticide din mâncare. meditaţie. ciocolata (foarte bogată în Cupru) .